Forum » Loža » poceni elektrika
poceni elektrika
Temo vidijo: vsi
Magic1 ::
Veliki porabniki so grelci. Torej razni bojlerji lahko kar nekaj porabijo, če veliko tople vode porabiš. Televizije znajo danes že kar dosti porabit zaradi velikosti. Če konstantno dela, se kar nabere (eni imajo 12h+ prižgano). Razni stari hladilniki, ki več ne tesnijo in kompresor konstanto dela. Pa seveda novodobni gamer, ki veliko igra na ultra, kuri tudi 500W+. Klima na 22°C.
Magic
kixs ::
Malo primerjave s starimi cenami :(
2022 junij... 36,16€ (VT: 85; MT: 155; Skupaj 240)
2023 junij... 48,85€ (VT: 91; MT: 139; Skupaj 230)
2022 junij... 36,16€ (VT: 85; MT: 155; Skupaj 240)
2023 junij... 48,85€ (VT: 91; MT: 139; Skupaj 230)
z3ro ::
Vseeno se mi zdi veliko 71€..pri meni je bila zadnja poloznica 55€ kar je 10€ več kot prej, verjetno zaradi klime. Pa imamo tudi bojler, ameriški hladilnik, 65" tv, ki je vsak dan prižgan vsaj 5-6ur, še en malenkost manjši TV, pralno sušilni stroj,... Res pa da so vse naprave stare največ 4 leta.
kriptobog ::
scipascapa je izjavil:
Račun za elektriko spet faking visok, 71EUR. 2 osebi, 56m2 stanovanje.
Star hladilnik, star bojler itd.....nasveti?
Bojler ti pokuri.
Jaz imam za junij 76EUR račun. 3 osebe, hiša 140m2. Dvojni hladilnik, skrinja, indukcija, klima, toplotna, pralni, sušilni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
kow ::
Junij elektrika 37e. Brez bojlerja, imam klimo (je pa junija nisem uporabljal pogosto), star hladilnik. Pri hladilniku so potencialno najocitnejsi prihranki (pa se to relativno majhni). Meril sem porabo starih routerjev, tv ipd. Premajhna poraba, da bi se splacalo optimizirati (tv, racunalnik itak doma uporabljas samo popoldne/zvecer).
energetik ::
Jaz za junij 78€ za 412 kWh. Topla voda na TČ, vključeno tudi hlajenje, indukcija, PS, PoS, razvlažilniki.
Lani recimo je bil maj 61€ za 490kWh, za primerjavo. Cena še vedno ni visoka, glede na dobljeno in če se primerja npr. z odiranjem za TK storitve.
Lani recimo je bil maj 61€ za 490kWh, za primerjavo. Cena še vedno ni visoka, glede na dobljeno in če se primerja npr. z odiranjem za TK storitve.
scipascapa je izjavil:
Račun za elektriko spet faking visok, 71€. 2 osebi, 56m2 stanovanje.Največ pobere bojler, če je velik odjem sanitarne vode. Tega mi ne moremo vedeti. Morda če napišeš še skupno porabo vode.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Mene zanima samo cena, ki jo placam.
Lahko dam se za eno leto nazaj:
2021 junij... 38,76EUR (VT: 103; MT: 148; Skupaj: 251)
O tem kaksna bo cena naslednje leto, pa raje ne bi...
Lahko dam se za eno leto nazaj:
2021 junij... 38,76EUR (VT: 103; MT: 148; Skupaj: 251)
O tem kaksna bo cena naslednje leto, pa raje ne bi...
Malo primerjave s starimi cenami :(
2022 junij... 36,16EUR (VT: 85; MT: 155; Skupaj 240)
2023 junij... 48,85EUR (VT: 91; MT: 139; Skupaj 230)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kixs ()
OutOfTheBox ::
scipascapa je izjavil:
Račun za elektriko spet faking visok, 71€. 2 osebi, 56m2 stanovanje.
Bojler. Tukaj lahko enostavno optimiziraš tako da:
- Se tuširaš manj časa
- Zmanjšaš nivo tople vode med tuširanjem
- Zmanjšaš curek vode (npr iz največjega curka, ki ga pipa premore, na polovico).
- Če imaš možnost male tarife (elektrika cenejša po 22h), se tuširaš kasneje.
Lahko uporabiš eno od teh, lahko kombinacijo, lahko vse. Če to delajo vsi družinski člani (je le stvar navade), potem se bo zagotovo poznalo na položnici.
Pri nas je zanimivo videti graf porabe (po uri), ko začne naraščati po 19h (takrat se gre prvi od šestih tuširat), padati pa začne tam po 23 uri (ko so vsi stuširani), peak v porabi je med 21 in 22 (pozimi) in med 22 in 23 (poleti) - se kasneje tuširamo. Boljer vleče tam med 2 in 3kWh ta čas. Poleti je poraba čez 100 kWh manjša, ker se ne porabi toliko tople vode. Skratka, boljer skoraj zagotovo.
Sam pri elektriki sicer ne šparam (še vedno se mi ne zdi draga za to kar dobiš), bom pa optimiziral tam kjer lahko (sprememba navad za isti efekt). Npr ..
Vedno sem pomival posodo s programom 70 stopinj - vsako pomivanje me pri tem programu stane 0.26EUR.
EKO program (55 stopinj), me pride 0.13EUR (pol manj), efekt je pa isti (razen za res umazano posodo). Velikokrat tudi stroj nisem popolnoma napolnil, kar je delalo razlike na dolgi rok, ker sem večkrat laufal stroj znova.
Pri pralnem stroju so razlike še večje. Navadni 60 stopinjski program, je cena pranja čez 0.30EUR, medtem ko je EKO (40-60 stopinj) manj kot 0.10EUR. EKO sicer ne pride v poštev za zelo umazano perilo, zagotovo pa ne bom laufal 60 stopinjskega programa na perilu ki potrebuje samo "osvežitev".
Podobno je pri klimi. Če je dovolj da klima deluje 2 uri na dan (toliko da zbije osnovno temperaturo), jo ne bom laufal 24/7 ker ne potrebujem vsakega kotička v prostoru na točno določeni stopinji. V tem primeru prihranim 140 kWh na mesec.
** Cene so "točen približek", zračunan pa je glede na kWh našega gospodinjstva na največji tarifi, vključuje tudi davek in trošarine.
*** Porabo programov pri strojih sem meril z merilcem porabe, tako da sem dobil točno porabo v kWh
**** Pri pralnem stroju lahko v istem programu prihaja do rahlih odstopanj pri porabi, razlikuje pa se na napolnjenost stroja (sam prilagodi program, glede na težo perila), zato sem za bolj točno porabo naredil serijo meritev na istem programu s polnim strojem.
Vedno sem pomival posodo s programom 70 stopinj - vsako pomivanje me pri tem programu stane 0.26EUR.
EKO program (55 stopinj), me pride 0.13EUR (pol manj), efekt je pa isti (razen za res umazano posodo). Velikokrat tudi stroj nisem popolnoma napolnil, kar je delalo razlike na dolgi rok, ker sem večkrat laufal stroj znova.
Pri pralnem stroju so razlike še večje. Navadni 60 stopinjski program, je cena pranja čez 0.30EUR, medtem ko je EKO (40-60 stopinj) manj kot 0.10EUR. EKO sicer ne pride v poštev za zelo umazano perilo, zagotovo pa ne bom laufal 60 stopinjskega programa na perilu ki potrebuje samo "osvežitev".
Podobno je pri klimi. Če je dovolj da klima deluje 2 uri na dan (toliko da zbije osnovno temperaturo), jo ne bom laufal 24/7 ker ne potrebujem vsakega kotička v prostoru na točno določeni stopinji. V tem primeru prihranim 140 kWh na mesec.
** Cene so "točen približek", zračunan pa je glede na kWh našega gospodinjstva na največji tarifi, vključuje tudi davek in trošarine.
*** Porabo programov pri strojih sem meril z merilcem porabe, tako da sem dobil točno porabo v kWh
**** Pri pralnem stroju lahko v istem programu prihaja do rahlih odstopanj pri porabi, razlikuje pa se na napolnjenost stroja (sam prilagodi program, glede na težo perila), zato sem za bolj točno porabo naredil serijo meritev na istem programu s polnim strojem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
Utk ::
Pa boš na ta način prišparal kaj več kot 3-4 evre na mesec?
Če moraš neko posodo ali pa cunjo še enkrat prat, na višji temperaturi, gre prihranek celga tedna kvragu...
Če moraš neko posodo ali pa cunjo še enkrat prat, na višji temperaturi, gre prihranek celga tedna kvragu...
OutOfTheBox je izjavil:
Sam pri elektriki sicer ne šparam (še vedno se mi ne zdi draga za to kar dobiš), bom pa optimiziral tam kjer lahko (sprememba navad za isti efekt). Npr ..
To ni optimizacija, ampak šparanje na polno. Optimizacija bibila recimo, da ne pereš na pol praznega stroja, itd. to kar ti opisuješ je pa šparanje. Privarčuješ pa koliko? Za eno pivo v trgovini ali eno malo v lokalu?
Pecice ni noben omenil.....
Kolk folka pa peče v pečici? Bi lahko rekel, da večina ne peče 1x na teden.
Če pa seveda za vsako malenkost hajcaš pečico, se pa seveda nabere.
Uporaba pečice te pride cca. 50c na uporabo.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
To ni optimizacija, ampak šparanje na polno.
Očitno imava drugačno definicijo "optimizacije". Kot sem zgoraj napisal - če lahko dosežem ISTI efekt samo za to da se zavedam, kaj pritisnem potem to ni šparanje ker nisem bil nikjer prikrajšan.
Cunje so še vedno oprane, posoda je čista, v prostorih je hladno.
Optimizacija bibila recimo, da ne pereš na pol praznega stroja
Ne, to ni optimizacija. Na pol prazen stroj se pri nas tudi laufa, kadar ni dovolj umazanega perila in je konec tedna, naslednji teden pa rabiš tisto perilo. Šparanje bi bilo v tem primeru da bi oblekel nekaj kar mi ne paše, samo zato ker bi čakal da bi do naslednjega tedna napolnil stroj.
Če moraš neko posodo ali pa cunjo še enkrat prat, na višji temperaturi,
Drži. Zato pa moraš dobit "feel" kaj prat na višji temperaturi in kaj ne. V nekaj ciklih ti bo takoj jasno.
Ne gre se za prihranek. Pri nas nimamo težav s financami - gre se za splošen odnos do stvari, kako kot človek deluješ in da ne slediš drugim nasvetom, ki se večinoma aplicirajo na njihove kontekste. S tem ko spreminjam svoje navade, tudi svoje otroke učim prilagajanja in optimizacije tam kjer je potreba. Brez tega da vidiš kje lahko optimiziraš si premoženja ne moraš zgradit. Če bom jaz delal potratno, bodo otroci isti.
Zgodovina sprememb…
Optimirat se ti splača tam, kjer je % celotnega deleža porabe največji.
Ampak če šparaš s klimo, to ni isto udobje, kot če laufa 24/7. Torej ti ne optimiraš, ampak šparaš na polno.
Ampak če šparaš s klimo, to ni isto udobje, kot če laufa 24/7. Torej ti ne optimiraš, ampak šparaš na polno.
vires in numeris
kow ::
Pri klimi lahko optimiziras (ce imas tehnolosko moznost) tako, da pac upostevas kdaj ni nobenega doma. Udobje ostane.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Zato pa ne laufam klime 24/7, ker mi je dovolj udobno da ni potrebe po njenem konstantnem delovanju, sploh glede na vremenske razmere. Temperatura v prostoru je 23.2, zjutraj po nevihti pa 22. To je praktično najboljša temperatura, ki jo človek lahko ima brez gretja ali hlajenja.
Debil bi moral biti da bi sedaj laufal klimo, ker sploh ni vroče. Eno je šparanje, drugo potratnost. Eni ste izgubili stik z realnostjo.
Zgodovina sprememb…
OutOfTheBox je izjavil:
Napiši še % vlage, potem bomo pa debatirali. 23° pri 85% vlage ni ravno udobje.Optimirat se ti splača tam, kjer je % celotnega deleža porabe največji.
Zato pa ne laufam klime 24/7, ker mi je dovolj udobno da ni potrebe po njenem konstantnem delovanju, sploh glede na vremenske razmere. Temperatura v prostoru je 23.2, zjutraj po nevihti pa 22. To je praktično najboljša temperatura, ki jo človek lahko ima brez gretja ali hlajenja.
Udobje so tudi ohlajene masivne stene, kar lahko narediš samo s 24/7 hlajenjem.
Jaz "šparam" npr. tako, da se ne kopam, ampak samo tuširam, ker vode mi je res škoda, torej da pitno vodo zlivam v odtok. Samo ogrevanje vode je poleti skoraj zastonj zdaj poleti. Z ostalimi zadevami praktično nimam kaj več šparat, stroji se perejo polni, pomivalc praktično samo ponoči.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Sej te ne prepričujem, da je tvoja izvedba napačna. Če ti paše laufat klimo jo laufaj, če si prepričan da ti prinese dodano vrednost. O tem nikoli nisem trdil nasprotno.
Jaz ti pravim da vaše pravljice o tem da se splača laufat klimo 24/7, lahko za ene držijo, za druge pa ostanejo samo pravljice. Lani ker je bil vročinski val 3 mesece bi mogoče to še pilo vodo, v teh dneh, ko je nekaj časa vroče, potem so nevihte in pride ohladitev in v prostorih je temperatura prijetna, mi na kraj pameti ne pade da bi klimo laufal 24/7, niti pri zastonj elektriki.
Do whatever floats your boat lol.
Jaz ti pravim da vaše pravljice o tem da se splača laufat klimo 24/7, lahko za ene držijo, za druge pa ostanejo samo pravljice. Lani ker je bil vročinski val 3 mesece bi mogoče to še pilo vodo, v teh dneh, ko je nekaj časa vroče, potem so nevihte in pride ohladitev in v prostorih je temperatura prijetna, mi na kraj pameti ne pade da bi klimo laufal 24/7, niti pri zastonj elektriki.
Zgodovina sprememb…
Odpirat okna, ko je zunaj 90+% vlage... Bi raje klimo. Moja je noce in sem prisiljen uporabiti kar lahko.
OutOfTheBox je izjavil:
To ni optimizacija, ampak šparanje na polno.
Očitno imava drugačno definicijo "optimizacije". Kot sem zgoraj napisal - če lahko dosežem ISTI efekt samo za to da se zavedam, kaj pritisnem potem to ni šparanje ker nisem bil nikjer prikrajšan.
Cunje so še vedno oprane, posoda je čista, v prostorih je hladno.
Optimizacija bibila recimo, da ne pereš na pol praznega stroja
Ne, to ni optimizacija. Na pol prazen stroj se pri nas tudi laufa, kadar ni dovolj umazanega perila in je konec tedna, naslednji teden pa rabiš tisto perilo. Šparanje bi bilo v tem primeru da bi oblekel nekaj kar mi ne paše, samo zato ker bi čakal da bi do naslednjega tedna napolnil stroj.
Če moraš neko posodo ali pa cunjo še enkrat prat, na višji temperaturi,
Drži. Zato pa moraš dobit "feel" kaj prat na višji temperaturi in kaj ne. V nekaj ciklih ti bo takoj jasno.
Ne gre se za prihranek. Pri nas nimamo težav s financami - gre se za splošen odnos do stvari, kako kot človek deluješ in da ne slediš drugim nasvetom, ki se večinoma aplicirajo na njihove kontekste. S tem ko spreminjam svoje navade, tudi svoje otroke učim prilagajanja in optimizacije tam kjer je potreba. Brez tega da vidiš kje lahko optimiziraš si premoženja ne moraš zgradit. Če bom jaz delal potratno, bodo otroci isti.
Šparanje. Nič drugega. Optimizraj tako da kupiš več perila pa boš pral polni stroj. Kaj ima samo trojne gate in 3 majce?
OutOfTheBox je izjavil:
Sej te ne prepričujem, da je tvoja izvedba napačna. Če ti paše laufat klimo jo laufaj, če si prepričan da ti prinese dodano vrednost. O tem nikoli nisem trdil nasprotno.
Saj imaš termostat in nastaviš klimo. Če bo dovolj hladno in vlaga ok ti ne bo lavfala.
Bv kompliciranje lajfa. Da na koncu privarčuješ za en pir.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Kaj ima samo trojne gate in 3 majce?
Eni perilo ločujemo.
Saj imaš termostat in nastaviš klimo. Če bo dovolj hladno in vlaga ok ti ne bo lavfala.
Kako se počutiš kot sledilec, ki ni sposoben kritično razmišljat in samo sledit novodobnim "trendom"? Komu iz foruma se hočeš dokazat?
Zgodovina sprememb…
Če imaš izolacijo, je razlika v strošku, če deluje klima 24/7 ali se ugaša, zanemarljiva. Seveda je pa razlika v ugodju, ki je slabše ob ugašanju.
Če je od koga punca, ali kdorkoli, občutljiv na klimo, se nastavi na 26-27°C in sploh ne bodo vedeli, da dela. Bo pa še vedno ok temp z nizko vlažnostjo, kar se pa najbolj pozna.
Če je od koga punca, ali kdorkoli, občutljiv na klimo, se nastavi na 26-27°C in sploh ne bodo vedeli, da dela. Bo pa še vedno ok temp z nizko vlažnostjo, kar se pa najbolj pozna.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
OutOfTheBox je izjavil:
Kaj ima samo trojne gate in 3 majce?
Eni perilo ločujemo.
Kako se počutiš kot sledilec, ki ni sposoben kritično razmišljat in samo sledit novodobnim "trendom"? Komu iz foruma se hočeš dokazat?
A termostat je novodobni trend? Ko je vroče in zalavfaš klimo, ta žge na polno, takrat ni najbolj udobno ane.
Perilo ločujemo, pa se še vedno ne pere na pol prazen stroj. Pa se veliko pere zaradi mulca.
Ne bo razlike, saj imaš stene s svojo vztrajnostjo. Pač klima bo delala enkrat bolj, drugič manj. Poraba bo pa ista. To bomo počeli, ko bodo cene elektrike in omrežnine bistveno drugačne po urah.
Magic
Ganon ::
Če imaš izolacijo, je razlika v strošku, če deluje klima 24/7 ali se ugaša, zanemarljiva. Seveda je pa razlika v ugodju, ki je slabše ob ugašanju.
Saj je ne rabis ugasati, samo spremenis temperaturo.
V temi o klimatskih napravah se je pohvalil, da jo vklopi za eno uro in potem "izolacija" drži to temperaturo do večera. Solzico sem potočil od smeha.
Samo da ne boš začel jokati od toliko potočenih solzic.
Moj post izpred 5 ur, kjer je bila temperatura 23.2.
Moj post izpred 5 ur, kjer je bila temperatura 23.2.
OutOfTheBox je izjavil:
Zato pa ne laufam klime 24/7, ker mi je dovolj udobno da ni potrebe po njenem konstantnem delovanju, sploh glede na vremenske razmere. Temperatura v prostoru je 23.2, zjutraj po nevihti pa 22.
Primorska, cca 130m. Stanovanje je v pritličju, kjer večino dneva ni izpostavljeno direktnemu soncu.
Alamar ::
Tole mora biti zelo neučinkovita klima, če ti vleče 6kWh na dan za vzdrževanje primerne temperature v pritličnem neosončenem stanovanju. Meni je micka pozimi za gretje dvosobnega stanovanja 24/7 na 23 stopinj vlekla 6-7 kWh na dan.
APPluk ::
Bi danes, ko je poseben "praznik" morala laufat nizka tarifa?
Ker pri nas Elekto Maribor in Landis števec je bil na T1, torej visoki tarifi, sem pričakoval da bo nizka tarifa.
Ker pri nas Elekto Maribor in Landis števec je bil na T1, torej visoki tarifi, sem pričakoval da bo nizka tarifa.
feryz ::
Ni praznik, le dela prost dan.
Verjetno te moti, da bodo fikusi dobili praznično plačilo in si zamenjal za praznik.
Verjetno te moti, da bodo fikusi dobili praznično plačilo in si zamenjal za praznik.
muffliato ::
Torej je "dan solidarnosti" samo ne za tiste, ki laufajo 2kW razvlaževalce. Fajn.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: muffliato ()
starfotr ::
Glede na to, da je vlada pred nekaj dnevni rekla, da je to prost dan, pa še to ne za vse in ni uradno praznik, potem je utopija pričakovat, da bi bil današnji dan nizka tarifa.
k4vz0024 ::
Vlada je včerajšnji dan proklamirala kot praznik. Naj plača država razliko. Elektro distributerji niso solidarni z nesrečniki z naravni kaklizmi!
muffliato ::
Naj plača država razliko. Elektro distributerji niso solidarni z nesrečniki z naravni kaklizmi!
Well...
https://www.24ur.com/novice/slovenija/z...
Razliko v ceni bodo plačali dobavitelji. "Gre za 1,5 milijona evrov, kot donacijo jo bodo pokrili dobavitelji," je pojasnil minister.
3_borut4 ::
Pa ravno zdaj ko nas iz evropskega parlamenta prosijo naj varčujemo z energijo.
Saj če voziš EV glede na naftni avto dejansko varčuješ z energijo. Povečaš porabo elektrike, ampak močno zmanjšaš porabo energije. Naftni avto skuri nekje 60 do 80 kWh na 100 km, električni 15 do 20 kWh v letnem povprečju.
Oziroma z drugimi besedami, električni avto ima povprečno letno porabo okrog 1,5 do 2 litra dizla na 100 km. Tako da če nas iz evropskega parlamenta prosijo naj varčujemo z energijo, potem je prehod na EV pravi korak. Plus to da smo od nafte 100 % odvisni od uvoza, medtem ko veliko večino elektrike proizvedemo sami.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 3_borut4 ()
BCSman ::
Naj bodo na voljo EV in naftni avtomobili, tako kot zelenjavna in goveja juha v gostilni, in naj se vsak odloči za tistega, ki mu bolj ustreza. Obe juhi sta enako obdavčeni in nihče ne sili drugega katero juho naj vzame.
Ko bi le bilo tako preprosto. Pa ni. Načeloma nimaš pravice drugim z svojim avzpuhom povzročat raka, depresije, demence, alzhaimerjeve in Parkinskove bolezni in še mnogih drugih bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija je dizelski izpuh že leta 2012 premaknila v najhujšo 1.kategorijo, kar pomeni da definitivno povzroča raka. Glede na to da fosilna goriva povzročijo za 12 % manjši BDP glede na znanstvene študije, kar pride v Sloveniji nekje 6100 EUR po avtu, je naftni avto mnogo MANJ obdavčen od električnega, glede na to kakšno škodo povzroči. Vsak naftni avto povzroči neto MINUS za državni proračun.
Diesel Exhaust and Lung Cancer--Aftermath of Becoming an IARC Group 1 Carcinogen
Debra T Silverman
American Journal of Epidemiology, Volume 187, Issue 6, June 2018, Pages 1149-1152
https://academic.oup.com/aje/article/18...
Ja prehod na električno mobilnost ima svoje izzive in zahteva svoj trud, ampak tako kot ti reči: "Vsakdo se lahko odloči drugim zjebati zdravje in počutje če tako želi" je pa malo mimo. Maksimalno se moramo kot družba trudit v smeri elektrifikacije prometa. Stvar seveda ne gre čez noč, ampak vsaj maksimalen trud v tej smeri je več kot smiseln.
Še nekaj: večina ljudi misli da jim električni avto ne bo ustrezal, naseda na razne mite plasirane s strani naftnega lobija in tako naprej. A realnost je drugačna. V realnosti 99 % tistih ko enkrat proba električni avto pravi da nikoli več ne bodo šli nazaj na bencin ali dizel.
Once you go electric, you don't go back: survey shows less than 1% of EV owners want to go back to gas
https://electrek.co/2020/12/29/once-you...
Diesel Exhaust and Lung Cancer--Aftermath of Becoming an IARC Group 1 Carcinogen
Debra T Silverman
American Journal of Epidemiology, Volume 187, Issue 6, June 2018, Pages 1149-1152
Ja prehod na električno mobilnost ima svoje izzive in zahteva svoj trud, ampak tako kot ti reči: "Vsakdo se lahko odloči drugim zjebati zdravje in počutje če tako želi" je pa malo mimo. Maksimalno se moramo kot družba trudit v smeri elektrifikacije prometa. Stvar seveda ne gre čez noč, ampak vsaj maksimalen trud v tej smeri je več kot smiseln.
Še nekaj: večina ljudi misli da jim električni avto ne bo ustrezal, naseda na razne mite plasirane s strani naftnega lobija in tako naprej. A realnost je drugačna. V realnosti 99 % tistih ko enkrat proba električni avto pravi da nikoli več ne bodo šli nazaj na bencin ali dizel.
Once you go electric, you don't go back: survey shows less than 1% of EV owners want to go back to gas
Zgodovina sprememb…
Daniel ::
Pol sem ga jaz najebal, vsi delovni stroji so mi dizel, najstarejši je že čez 50 let.
Elektro alternativa za katero še nihče ne ve koliko bo stala ima 110 kWh baterijo in lahko dela cele 4 ure. Gledano na današnji dan lahko torej čez eno uro grem ležat in čakat cel dan, da se ponovno napolni, ker na podeželju ne moreš ravno potegniti 100 kWh iz omrežja v dveh urah.
Opcija na metan pa ima težavo, da je prva črpalka 60 km stran. Zanimiva prihodnost se obeta.
Elektro alternativa za katero še nihče ne ve koliko bo stala ima 110 kWh baterijo in lahko dela cele 4 ure. Gledano na današnji dan lahko torej čez eno uro grem ležat in čakat cel dan, da se ponovno napolni, ker na podeželju ne moreš ravno potegniti 100 kWh iz omrežja v dveh urah.
Opcija na metan pa ima težavo, da je prva črpalka 60 km stran. Zanimiva prihodnost se obeta.
DeusB ::
Ko bi le bilo tako preprosto. Pa ni. Načeloma nimaš pravice drugim z svojim avzpuhom povzročat raka, depresije, demence, alzhaimerjeve in Parkinskove bolezni in še mnogih drugih bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija je dizelski izpuh že leta 2012 premaknila v najhujšo 1.kategorijo, kar pomeni da definitivno povzroča raka. Glede na to da fosilna goriva povzročijo za 12 % manjši BDP glede na znanstvene študije, kar pride v Sloveniji nekje 6100 EUR po avtu, je naftni avto mnogo MANJ obdavčen od električnega, glede na to kakšno škodo povzroči. Vsak naftni avto povzroči neto MINUS za državni proračun.
Debra T Silverman
Vprašaj afričana ( tudi otroke) koliko je zdravo kopat surovine za tvojo zeleno električno baterijo!
Debra T Silverman
Vprašaj afričana ( tudi otroke) koliko je zdravo kopat surovine za tvojo zeleno električno baterijo!
Očitno je da si samo še en neizobražen hipokrit. Zakaj? TI bom probal razložit po svojih najboljših močeh. Če že kaj, potem je to kar omenjaš argument ZA električne avtomobile, ne proti njim. Omenjaš Afričane in rudo za baterije, torej omenjaš kobalt. Ampak očitno ne veš da se ta kobalt uporablja tudi pri izdelavi tvojega naftnega avtomobila (dodaja se jeklu pri nekaterih delih za zagotavljanje ustreznih lastnosti), prav tako se uporablja tudi pri rafiniranju dizla in bencina za tvoj naftni avto. Mnogo elekričnih avtomobilov dandanes uporablja LFP baterije, ki ne vsebujejo nti grama kobalta. Skratka očitno ne veš da:
a) se kobalt uporablja tudi pri rafiniranju bencina in dizla
Batteries get criticized for their Cobalt content. While no-one cares about Cobalt used for Desulphurisation of fossil fuels
https://www.reddit.com/r/electricvehicl...
b) Ene najbolj pogosto uporabljenih baterij (LFP), kobalta sploh ne vsebujejo. Niti grama. Poleg tega so te baterije cenejše za izdelavo in imajo 4 do 5x daljšo življenjsko dobo od običajnih NMC litijonskih baterij. Edina slabost je njihova 30 % slabša energijska gostota, kar v praksi pomeni okrog 100 kg težji avto, kar pa ni problem, glede na vse prednosti. Tesla je par mesecev sporočila da se LFP baterije (brez kobalta) uporabljajo že v več kot polovici vseh njihovih vozil.
Tesla is already using cobalt-free LFP batteries in half of its new cars produced
https://electrek.co/2022/04/22/tesla-us...
c)5. 99 % kobalta nakopljejo ODRASLI. Kopanje s strani otrok je zelo redko in predstavlja problem regulacije in nadzora. Naj lepo pošljejo inšpektorja v tisti dotični rudnik in zadeva bo rešena.
d) je kobalta v povprečni bateriji električnega avtomobila komaj 8 kg, kar je relativno malo.
https://www.google.com/search?q=average...
Če je torej kobalt problem (kar nakazuješ v svojem postu da je), potem brž prenehaj uporabljati bencin in dizel in preklopi na LFP električni avto, katerega baterija ga ne vsebuje niti grama.
Zgodovina sprememb…
Pol sem ga jaz najebal, vsi delovni stroji so mi dizel, najstarejši je že čez 50 let.
Problema se (po vsej verjetnosti nalašč) lotevaš na napačnem koncu. Vprašaj se: kolikšen procent svetovne nafte skurijo delovni stroji in kje jo skurijo. Ugotovil boš da dosti pod 1 % svetovne nafte, veliko večino skurijo avtomobili. In kar je najhuje, avtomobili jo za razliko od traktorjev kurijo v neposredni bližini ljudi v mestih. Torej potreba po elektrifikaciji traktorjev in podobnih delovnih strojev je tako rekoč zadnja skrb, ko bo že ves preostali promet že elektrificiran.
Drugače pa:
A) električni traktorji z precej manjšimi baterijami kot omenjaš in časom delovanja celoten delovnik že obstajajo. Ker sej traktor ne kuri vedno svoje nazivne moči. Še več, zelo redko kuri svojo nazivno moč. Odvisno je od opravila, ampak 60 kW traktor pač ne bo kuril vedno 80 kW. Nafilaš ga lahko na katerikoli hitri polnilnici v pol ure, tudi tisti za avtomobile, kar bo v prihodnosti praktično za vsakim vogalom. V prihodnosti bo čas polnjenja ranga 5 minut.
B) Za delovne stroje kjer bi bila energijska gostota baterij premajhna lahko še vedno uporabiš zeleni vodik.
Ampak kot pravim, najprej avte, teli tvoji delovni stroji so zadnja skrb, privlekel si jih le zato da lahko mlatiš strawmena.
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
3_borut4 = inženir = .... = ....... = ST elektro trol
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
Daniel ::
Privlekel sem jih kot primerjavo, da so baterije še zmeraj precej švoh za take primere. Se bo pa najbrž situacija s časom izboljšala. 5 minutnih polnilnic pa pri takem vlaganju v omrežja še desetletja ne bo.
Niso, tudi pri traktorjih so več kot dovolj v večini primerov, zdržijo cel dan dela (cel delavnik). Za tiste ki niso pa pač vodik.
Fikus= trol= gobezdač neumnosti in laži
Glede hitrih 5 minutnih polnilnic in omrežja: Da bo 80 kWh baterija polna v 5 minutah rabiš manj kot 1 MW. Take polnilnice se v tujini že pojavljajo za polnjenje tovornjakov. Glede hitrosti polnjenja: polnjenje v 5 minutah pomeni polnjenje z 12C. To nekatere modelarske baterije že omogočajo že vse od leta 2015, kaj kmalu bo zadeva tudi v električnih avtomobilih /električnih delovnih strojih. Zaenkrat še ni, ker v praksi ni lih dost razlike al je polnjenje 10 do 15 minut, al pa 5 minut, ni take krize kot se kakšnemu petrolhedu zdi, tako ali tako je tako polnjenje na hitrih polnilnicah samo par dni na leto, zato to zaenkrat ni prioriteta.
Fikus= trol= gobezdač neumnosti in laži
Glede hitrih 5 minutnih polnilnic in omrežja: Da bo 80 kWh baterija polna v 5 minutah rabiš manj kot 1 MW. Take polnilnice se v tujini že pojavljajo za polnjenje tovornjakov. Glede hitrosti polnjenja: polnjenje v 5 minutah pomeni polnjenje z 12C. To nekatere modelarske baterije že omogočajo že vse od leta 2015, kaj kmalu bo zadeva tudi v električnih avtomobilih /električnih delovnih strojih. Zaenkrat še ni, ker v praksi ni lih dost razlike al je polnjenje 10 do 15 minut, al pa 5 minut, ni take krize kot se kakšnemu petrolhedu zdi, tako ali tako je tako polnjenje na hitrih polnilnicah samo par dni na leto, zato to zaenkrat ni prioriteta.
Zgodovina sprememb…
tony1 ::
Lej, jest sem pripravljen sprejeti tole obsesivno menjavo nickov in mižanje moderatorjev (do kalifornije in/ali singapurja je le precej daleč), če nam le zaupaš tvoje diagnoze, ki te silijo v tako zanimivo početje. Takega junaka tle gor še ni bilo. Bi se dalo zmenit?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 78261 (2650) | delavec44 |
» | zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24177 (5531) | chucki |
» | Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10173 (8937) | Kowkele |
» | Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31528 (29079) | Kaboom |
» | Elektrika pri RWEOddelek: Loža | 15391 (10535) | Alamar |