Forum » Loža » poceni elektrika
poceni elektrika
Temo vidijo: vsi
J.McLane ::
Tako je, več kot bo takih dogodkov s ceno blizu 0€, več se bo naredilo na povpraševanju. Dokler je to par dni na leto samo ponoči, vprašanje če se splača postavljat več MW elektrolize za vodik. Ko bo teh dogodkov zelo veliko, čez celo leto bo pa to druga pesem.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
starfotr ::
Kake šalabajzerske države so to, da ne zagotovijo podatkov?
Cel Balkan, Malta, del Grčije, Afrika, Ukrajina ... pa vsi so del ENTSO-E omrežja.
Cel Balkan, Malta, del Grčije, Afrika, Ukrajina ... pa vsi so del ENTSO-E omrežja.
kow ::
Za Ukrajino si imel podatke dokler niso Rusi zaceli unicevati energetske infrastrukture.
Jutri pa negativne cene v Nemciji.
Jutri pa negativne cene v Nemciji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
SambaShare ::
Kolikor gledam so absorbcijske TČ bolj za velike sisteme, obljubljajo pa 150% izkoristek v primeru gretja. Za hlajenje pa ne vem koliko je uporabno, ker če nimaš kje za porabit toplotne energije (gretje SV?) se verjetno ne splača.
Cena elektrike pa se kar pada... kje lahko za sebe kupim :lol:
https://euenergy.live/
Dnevni graf na https://app.electricitymaps.com/zone/SI je šele zanimiv, ponoči je tako rekoč cena 0€.
Na euenergy so že negativne cene.
sejalecx ::
Se o mizerni prihodnosti EU in naših otrok počasi začenja pisato tudi v naših medijih:
"Europe is stuck between China and America; it's caught in a pincer. I don't think (the politicians) know what to do. It doesn't have the raw materials or processing capacity, so it can't compete. It faces a shrinking industry with Europe becoming a final assembly factory for the Chinese, a bit like what happened to the U.K. with the Japanese. The economic value will fall significantly, and employment too, and this is likely to provoke political instability," Molden said.
Me kar precej boli, da smo nasedli nekaj CNN propagandnim zgodbicam in se odrekli poceni energiji.
Po drugi strani, če ne bi imel otrok, bi mi dol viselo. Kaj veš...
"Europe is stuck between China and America; it's caught in a pincer. I don't think (the politicians) know what to do. It doesn't have the raw materials or processing capacity, so it can't compete. It faces a shrinking industry with Europe becoming a final assembly factory for the Chinese, a bit like what happened to the U.K. with the Japanese. The economic value will fall significantly, and employment too, and this is likely to provoke political instability," Molden said.
Me kar precej boli, da smo nasedli nekaj CNN propagandnim zgodbicam in se odrekli poceni energiji.
Po drugi strani, če ne bi imel otrok, bi mi dol viselo. Kaj veš...
Lonsarg ::
Jedrske in sončne celice so oboje cenejša energija kot Ruski plin, tudi če gledaš najnižje cene Ruskega plina (ki so itak bile začasne, tisto ne bi trajalo tudi če se ne bi Ukrajina zgodila, no saj dejansko je že precej pred vojno cena šla gor).
Evropa ima veliko veliko problemov, ampak premik energetike stran od Rusije ni del teh dolgoročnih problemov. Dolgoročni problemi so rodnost, slaba delovnost novih generacij, birokratizacija,...
Evropa ima veliko veliko problemov, ampak premik energetike stran od Rusije ni del teh dolgoročnih problemov. Dolgoročni problemi so rodnost, slaba delovnost novih generacij, birokratizacija,...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
kow ::
Edini resni problem je rodnost - pa se ta problem bodo zelo verjetno resili roboti. Delovne navade se relativno hitro povrnejo, ce oz. ko pade standard.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
kixs ::
Delali/vzdrzevali se bodo sami. Cez cas pa tudi programirali. Kaj bo s clovestvom cez 50 let?
Lonsarg ::
Edini resni problem je rodnost - pa se ta problem bodo zelo verjetno resili roboti. Delovne navade se relativno hitro povrnejo, ce oz. ko pade standard.Problem rodnosti je veliko sirsi kot samo manjsko delovne sile. Velik problem je recimo to da tisti ki slabse skrbijo za ozroke najvec otroke delajo (pac v povprecju), kar dolgorocno ne more voditi drugam kot v propad.
To so resni problemi ki jih sploh noben ne resuje. Energetska kriza bo pa tako hitro kot je prisla tudi odsla. Pac odvisnik nekaj casa trpi nato je mocnejsi, EU je bila odvisnik od Ruskega plina, sedaj je na zdravljenju, v roku dveh let bo pozdravljena. Morda bo pol cas za z resnejsimi problemi se ukvarjat.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
PacificBlue ::
Petrol zlatih tock ni vec mozno porabiti do konca tega meseca za nizjo poloznico za elektriko. Zaradi regulacije cen elekicne energije.
Kje naj zdaj porabim 5.000 točk?
I’m out.
:3
starfotr ::
Naj ti bo v lekcijo, poduk, kaj prinese digitalni denar. Te točke so digitalni denar in država/firme/banke bodo lahko naredile, da ne moreš nikjer drugje zapravit ali pa lahko zapraviš za točno določeno zadevo. In če ne porabiš, ti bo propadlo.
matobeli ::
PacificBlue je izjavil:
5.000 točk?
Sixpack hladnega piva je 6eur če porabiš točke.
Kaj dost bolje jih pa ne boš uspel
FoxKnox ::
PacificBlue je izjavil:
Petrol zlatih tock ni vec mozno porabiti do konca tega meseca za nizjo poloznico za elektriko. Zaradi regulacije cen elekicne energije.
Tako kot je rekel nekoč en stendap komik. V Petrol katalogu si izbereš ponev, ki jo lahko KUPIŠ s 70% popustom na zlate točke in ko prideš domov, se tresneš s ponvijo po glavi, ker si naredil tako dober dil.
J.McLane ::
Morda bolje tole kot pa jih šenkat Petrolu:
https://www.petrol.si/petrol-klub/donac...
Drugače sem pa prelistal katalog in sploh ne ponujajo nobene ponve
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
PacificBlue ::
Morda bolje tole kot pa jih šenkat Petrolu:
Se mi zdi, da bo tole se najbolj pametno in jih šenkam.
Karkoli drugega je strel v koleno, za 100 tock popusta ali manj kupovat stvari, ki jih dejansko ne rabim. Še pnevmatik, ki jih bi pa vzel , nimajo na izbiro v katalogu:/
Tudi ponve nimajo..imajo pa pomivalne pa pralne stroje..
I’m out.
NejcSSD ::
Danes ena pred mano sprašuje kaj naj naredi s 4000 točkami. Pa prav delavka naj kar tamle 20 čokoladic po 200 točk zastonj vzame.
Jutri grem po čokoladice ker jih je zmanjkalo, da se znebim propadajočih 2500točk
Jutri grem po čokoladice ker jih je zmanjkalo, da se znebim propadajočih 2500točk
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
phnj90 ::
Ja, sam vzel (zaenkrat) eno vinjeto od februarja na Petrolu ravno zaradi trojnih točk, da lahko vsak avto operemo na točke :-) Katere čokolade pa so - načeloma jih ne rabimo - pa vseeno, ker bo še nekaj ostalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: phnj90 ()
edi123 ::
lepo se je podražila elektrika... za par kw manjša skupna poraba in dosti več porabe na MT in 17€ višja položnica... zdaj je cena MT skoraj takšna kot je bila VT decembra.
kuglvinkl ::
Mala podrazitev, ampak ni sile. 140e, pa imamo 24 stopinj v bajti. Ni hudega.
Kolk veliki?
Your focus determines your reallity
Utk ::
Zakaj bi nekoga sploh zanimalo kolk porabi elektrike nekdo, ki ima drugačno hišo, drugačno ogrevanje, aparate in število njih, način kuhanja, itd.
Mi imamo TČ, ampak "3.8kwh/m2" porabimo tudi spomladi ko ni niti ogrevanja niti hlajenja. Pa še kaj več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
In, kolko pa porabiš samo za ogrevanje? Iz koteksta je bilo namreč razvidno da govorimo o ogrevanju.
Kako pa naj to vem? Tisti števci na TČ v resnici niso strašno natančni, razen če montiraš svojega zraven. Če od zimske porabe odštejem poletno, bi reku da še zmeraj cca 3x več od tvoje. Od kod taka razlika, me res zanima, ampak ne dovolj, da se bi sekiral.
Iz konteksta je sicer razvidno da govorimo o komplet porabi elektrike.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ker nas zanima število veganov v gospodinjstvu je kriptobog podal temperaturo ogrevanja, kuglvinkl pa vprašal po površini.
Sicer pa ja, če odšteješ letno porabo zimski dobiš čisto dovolj točno porabo za ogrevanje.
Me pa res zanima kolk porabljate za ogrevanje, ker pač, to vsi plačujemo in noben se ni rodil pameten.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
phnj90 ::
a če vzameš pranje na točke, ni potrebno takoj v pralnico? Je kuponček veljaven dlje?
Žal ne berem vseh tem in je odgovor prepozen - listek za pralnico ima menda res kratko trajanje, se ne spomnim, koliko, ker nismo čakali pred pranjem, daj res pokliči in napiši.
Moram pa preveriti na Darsu, če sem imel v nedeljo že veljavno vinjeto, je prišla vmes pot na Donavo... :-/
Kako so zdaj cene VT in MT pri GenI, pravite? Da vem, pač...
kixs ::
Celotna elektrika - imam tudi locen stevec za toplotno, vendar nimam tega podatka zdaj pri roki.
Letos:
2023 Januar VT:368 MT:450 Skupaj:818kwh %VT:45 %MT:55 Cena: 133,01eur
Lani:
2022 Januar VT:454 MT:597 Skupaj:1.051kwh %VT:43 %MT:57 Cena: 118,51eur
Letos malo bolj pazim na temperaturo in je nekje skoz okoli 21,5 do 22stC. Lani je bilo 23-24stC.
Letos:
2023 Januar VT:368 MT:450 Skupaj:818kwh %VT:45 %MT:55 Cena: 133,01eur
Lani:
2022 Januar VT:454 MT:597 Skupaj:1.051kwh %VT:43 %MT:57 Cena: 118,51eur
Letos malo bolj pazim na temperaturo in je nekje skoz okoli 21,5 do 22stC. Lani je bilo 23-24stC.
misek ::
Sem na hitro naredil primerjavo cene el. energije za VT in MT proti ET in ugotovil, da se dvotarifno merjenje splača šele pri okoli >60% MT. Torej, da imamo neko večjo razliko, mora ta procent biti še višji. Torej se dvotarifno merjenje sploh več ne izplača večini?
fikus_ ::
Pred nekaj leti se je splačalo pri nekje 50/50.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
kajtimara ::
Kakšna je cena pri poračunu?
Razlika deljena za 12 mesecev in vsak mesec po mesečni vrednosti.
Razlika po zadnji ceni?
Razlika deljena za 12 mesecev in vsak mesec po mesečni vrednosti.
Razlika po zadnji ceni?
tiborrr ::
Me pa res zanima kolk porabljate za ogrevanje, ker pač, to vsi plačujemo in noben se ni rodil pameten.
Potem napiši porabo, kvadrate in temperaturo.
Novogradnja, montažna, 2022
Talno gretje, 22.5-23°C
700 n.m.v. - zima je izrazita, precej vpliva notranjske planote
169m2 ogrevane površine
~ 520kWh v Jan'23 = ~ 3.1kWh/m2
Dec'22 = 2.6kWh/m2
Nov'22 = 1.73kWh/m2
Okt'22 = ~ 0.4kWh/m2
Elektrike je bilo ta mesec 1GWh (165 EUR), prav tako decembra (135 EUR).
Ogrevanje približno polovica stroška EE (42-45-52% Nov-Dec-Jan).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
karafeka ::
tiborrr ::
Elektrike je bilo ta mesec 1GWh (165 EUR), prav tako decembra (135 EUR).
Ogrevanje približno polovica stroška EE (42-45-52% Nov-Dec-Jan).
Kater ponudnik ima tako nizko tarifo? Je to v Sloveniji? 0,000165EUR na kwh? Aja pa poraba je tudi enormna ;)
A cca. 500kWh se ti zdi dosti za ~ 170m2 pri junuarski povprečni temperaturi 0°C/-4°C (dan/noč).
Ponudnik je Gen-I (0,118 / 0,082 eur).
Edit: Haha, zdaj komaj vidim, hotel sem reči 1MWh :D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tiborrr ()
energetik ::
Januarja je TČ skurila 3,3kWh/m2 za konstantnih 22°C v bajti. Enako kot decembra.
V eurih je to zdaj nekih 65€ za 135m2 bajto za najbolj mrzel mesec. Še vedno drobiž.
Cene pri geni so zdaj na zamejenih cenah.
V eurih je to zdaj nekih 65€ za 135m2 bajto za najbolj mrzel mesec. Še vedno drobiž.
Cene pri geni so zdaj na zamejenih cenah.
vires in numeris
PovemVfaco ::
Ma kdo tako na hitro v glavi, kolk je trenutno cena kWh pri ET pri gen-I ali pri podobnem ponudniku brez akcij in popustov, vključno z vsemi variabilnimi prispevki, ki se preračunavajo na kWh, in DDV?
Pred temi vsemi krizami pred par leti sem parkrat gledal in je bilo okoli 0,13 €/kWh kar dolgo časa. Zdaj ugibam, da je nekje 0,2 €/kWh, se mi pa ne da računa it gledat. Kolk sm mim usekal, če se da komu mojo lenobo podpret?
Pred temi vsemi krizami pred par leti sem parkrat gledal in je bilo okoli 0,13 €/kWh kar dolgo časa. Zdaj ugibam, da je nekje 0,2 €/kWh, se mi pa ne da računa it gledat. Kolk sm mim usekal, če se da komu mojo lenobo podpret?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 82864 (7253) | delavec44 |
» | zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24477 (5831) | chucki |
» | Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10840 (9604) | Kowkele |
» | Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32121 (29672) | Kaboom |
» | Elektrika pri RWEOddelek: Loža | 15535 (10679) | Alamar |