» »

poceni elektrika

poceni elektrika

Temo vidijo: vsi
««
34 / 44
»»

SambaShare ::

fikus_ je izjavil:

Kow, si zabluzil in iščeš izhode!

.

phnj90 je izjavil:

Malo še.

Kitajci so to dosegli nekaj mesecev nazaj. Ras pa, da samo za zelo kratek čas.

Plus da ne gre za nikakršen break even. Proizvedena toplotna energija ni enaka električni energiji.

Zgodovina sprememb…

Mr.B ::

kow je izjavil:

Po tvoji teoriji je spanski plin 3x cenejsi kot francoski. Nobene logike ni v tvoji izjavi.

Ne napačno razumeti, verjetno si se informiral iz istih medijev, verjetno si bil del targetiranih socialno medijskih kampanj…ju.., ki je pravila samo što nije vsak teden znova Rusija na kolenih pred duri EU.
Povdarke je: samo što nije.

Iz mojih izjav si se pa delal preko kombinacije lastnih sinonimov, no zato so ti v temi poceni elektrika zaprli gobec, da te zebe.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

tony1 ::

kow je izjavil:

energetik je izjavil:

Saj je jedrska poceni. Ampak jo imajo premalo in jim ceno še vedno določa plin.

Da jedrska ne scalea dovolj hitro, smo ze veckrat predelali. Je smiselna, vendar zelo pocasna resitev.
Kaksna je cena? Verjetno cirka 100e/Mwh.

Lastna cena NEK je 35 eur/MWh. Še pred leti se je težilo, da je to drago in da so HE ful cenejše.

kow ::

Jaz tej stevilki ne verjamem. To je racunovodska cena. Ampak ja, verjetno v resnici ni veliko visja (ko upostevas skrite stroske).
Pa tudi, ce bi bila cena 150e/MWh. Se vedno je smiselno imeti eno nuklearko ze zaradi tehnoloskega in strateskega razloga. Imeti jedrsko tehnologijo in strokovnjake, ima za druzbo neko vrednost.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

energetik ::

Drgač, zalaufala sta oba plinska bloka v Trbovljah, ki kurita dizl. Ne vem, če sem to kdaj že videl.
Cene so trenutno tako visoke, da se že to splača. Tudi eden od ta velikih blokov v Brestanici dela kar večino dneva, pa še ena plinska enota v TEŠ, TEŠ6 pa na polno. Pa še vedno smo uvozno odvisni, če odštejemo HR delež NEK. :))
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Utk ::

Cene so trenutno tako visoke, da se že to splača.

Ja, to sem jaz govoru, ko so se ljudje začeli smejat, da je vožnja na elektriko dražja kot na dizel. Dolgoročno to pač ne more bit, ker bojo začeli delat elektriko iz dizla. Ne gre čez noč, ni kapacitet, in upam, da jih nikoli ne bo potrebnih, ampak če bi tako stanje dolgo trajalo, bi pač šli v to (veliko bolj masovno).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Pa je poraba sploh kaj padla glede na lani? Ali je visja zaradi toplotnih crpalk ipd. ?

Zgodovina sprememb…

Zakaj bi padla? Kvečjemu je še kaj večja, ker marsikdo zdaj raje kuri klime in kaloriferje po blokih, namesto dragega plina pa daljinskega ogrevanja.
vires in numeris

Ja, saj to je problem. Ker poloznice niso sle gor. Morali bi za x2 ali x3 dvigniti cene poloznic. Revnim gospodinjstvom pa airdropati denar.

Jaz bi tudi to naredu, ampak hej, nismo mi strokovnjaki za energetiko kot naš Holob...
Pozna kdo koga, ki bi letos elektriko kaj posebej šparal?

kow je izjavil:

Ja, saj to je problem. Ker poloznice niso sle gor. Morali bi za x2 ali x3 dvigniti cene poloznic. Revnim gospodinjstvom pa airdropati denar.
To tudi jaz mislim, socialnim problemom airdrop, ostali naj se ravnajo glede na cene.

Utk je izjavil:

Cene so trenutno tako visoke, da se že to splača.

Ja, to sem jaz govoru, ko so se ljudje začeli smejat, da je vožnja na elektriko dražja kot na dizel. Dolgoročno to pač ne more bit, ker bojo začeli delat elektriko iz dizla. Ne gre čez noč, ni kapacitet, in upam, da jih nikoli ne bo potrebnih, ampak če bi tako stanje dolgo trajalo, bi pač šli v to (veliko bolj masovno).
Je res, če bo šla cena na kWh (z omrežnino in DDV) dolgoročno preko ~60-70c, grem še jaz nabavit agregat in kurit bencin.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Je res, če bo šla cena na kWh (z omrežnino in DDV) dolgoročno preko ~60-70c, grem še jaz nabavit agregat in kurit bencin.

Kakšna bi morala bit cena, da bi z nekim manjšim agregatom bil na nuli?

Recimo da ima benz agregat izkoristek pri polni obremenitvi 25%, potem pri trenutnih cenah benza pri 60c/kWh. Ampak ja, če se nafta ne bo drastično podražila in bo omogočeno dovolj dostave v plinske bloke, potem cena na trgu ne bi smela iti kaj dosti preko dolgoročno. Ne vem, ali plinske enote lahko kurijo kurilca ali morajo dizl, mislim glede trošarin.
Sicer nisem tržnik, ampak tako nekako naj bi zadeve delovale.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Jaz bi tudi to naredu, ampak hej, nismo mi strokovnjaki za energetiko kot naš Holob...

Sam sem gledal, ce lahko kaj prisparam. Pa ze tako imam zelo nizko porabo nekaj nad 200kwh mesecno. Vecina so to hladilnik, pecica oz. steklokeramika.
Luci so itak vecinoma LED. TV tudi izredno malo porabi tiste 2h zvecer. Ni racunice za zmanjsanje porabe.

Mi porabimo v teh dnevih 200 kwh v dveh dneh :) malo zarad ogrevanja, malo zarad avta. Ima se može se.
Me pa zanima za druge, ki porabijo malo več, če se kaj sekirajo...zarad 30-40% višje položnice najbrž še ne. Ker je zima in pričakujejo itak več, ni pa še na maksimumu v resnici. Ko bo cel mesec minus, bo pa že kdo piskal...

Zgodovina sprememb…

Bo pa zanimivo videti kaksne bodo cene poleti. EU drzave so kar lepo dodajale PV letos. Samo Nemcija 5GW. Volatilnost cen postaja noro visoka.

Je res, verjetno bo noro volatilno, če bo dosti sonca in vetra, bo šla morda cena za par ur celo v negativo, medtem ko se bo lahko v naslednjih mesecih dotikala 1000€.
vires in numeris

Mislis, da do poletja Francozi ne bodo uspeli zagnati dodatne reaktorje?

kixs ::

Utk je izjavil:

...

Posebej niti ne, ker smo bolj sparovni ze standardno. Trenutno pac toplotna porabi kolikor pac porabi - ob 7h je bila poraba 1.1kW. Notri imamo 22stC - morda kak prostor bolj blizu 23stC. Ampak tu ne morem kaj dosti vplivat. Ko je pod in okoli nicle, mora toplota skoz delat, da ne bi voda zamrznila. Ampak glede na temperature v hisi, se ravno izide.

fikus_ ::

Jaz sem v nekaj letih zmanjšal mesečno porabo za okrog 30%. Npr. manj hladilnikov, zmrzovalnikov, ko odpove, nisem kar novega kupil, novi bolj varčni, ....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Pa kaj imaš hladilnico doma s toliko zmrzovalniki? Mi imamo točno 1 kombiniran hladilnik, nimaš pri tem kaj šparat, skuri 1kWh dnevno.
Ledice so povsod, prišparamo lahko le s krajšim tuširanjem, ker punce ponavadi naredijo savno zvečer. Itak pa je cena pri geni še vedno tako nizka, da nima smisla šparat (še).

kow je izjavil:

Mislis, da do poletja Francozi ne bodo uspeli zagnati dodatne reaktorje?
Nimam pojma.

Sicer pa Španija danes na 81EUR/Mwh, več kot 5x ceneje kot preostala EU 8-O
Jasno, vetra imajo kot dreka. Pa že omenjen alžirski plin.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

energetik je izjavil:

Pa kaj imaš hladilnico doma s toliko zmrzovalniki? Mi imamo točno 1 kombiniran hladilnik, nimaš pri tem kaj šparat, skuri 1kWh dnevno.

Hladilnik in zamrzovalnike sem dal primer, kje sem največ zmanjšal porabo!

PS Odjemno mesto je kmetija, kjer 11 kW EM ni redkost, ampak ne dela 24/7.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

MH0 ::

Utk je izjavil:

Mi porabimo v teh dnevih 200 kwh v dveh dneh :) malo zarad ogrevanja, malo zarad avta. Ima se može se.
Me pa zanima za druge, ki porabijo malo več, če se kaj sekirajo...zarad 30-40% višje položnice najbrž še ne. Ker je zima in pričakujejo itak več, ni pa še na maksimumu v resnici. Ko bo cel mesec minus, bo pa že kdo piskal...
Se je res kaj podražilo?

Saj smo ti ze razlozili. Ce obcutne podrazitve ne vidis na poloznici, ne pomeni da ne bos placal.

Zgodovina sprememb…

Ne morem verjet, kakšne cene na trgu te dni. Danes SLO samo 46€/MWh. 8-O
V TEŠ so se malce "zafrknili", če v jan/feb spet ne narastejo preko 300, 400, ker takrat v okt/nov so uvažali po 200€ in šparali premog :))

vires in numeris

Verjetno manjsa industrijska poraba zaradi praznikov, toplo in hkrati vetrovno vreme. Trenutno se plin kuri samo v majhnih kolicinah za prilagajanje porabi.
Nemcija 37GW samo od vetrne energije.

Ampak, povsem mozno je, da bo januarja pritisnil kaksen mraz ter ne bo vetrovno. TES je "igral" na najslabsi scenarij, ne pa najbolj verjeten, imo.

Zakaj je pa Italija tako draga? Imajo okoli dost držav s poceni elektriko.

Jaz sem takrat sicer nekako mislil, da so se zafrknili, ampak nisem hotel nič rečt, da ne bi spet kdo reku kako sem bolj pameten od "strokovnjakov"...
Si pa tudi še zmeraj mislim, da si takrat tega ne bi privoščili brez blagoslova Holoba, ki pa naj bi vedel nekaj o tem. No, še zmeraj se lahko izkaže, da je imel prav.

Trenutno se plin kuri samo v majhnih kolicinah za prilagajanje porabi.

Ja, ampak ta plin, ki se zdaj ne kuri zarad toplega vremena, bo ostal in zbijal ceno še v januarju in februarju. Tudi če bo takrat še tako mrzlo in krizno, bi bilo še bolj krizno brez tega plina.

Zgodovina sprememb…

Plina je definitivno dovolj in ga ne bo zmanjkalo. Ampak zdaj gre za to, da nam ostane cim vec rezerv, ki jih potem zopet napolnimo do konca oktobra 2023 (trenutne rezerve so se v veliki meri napolnile z ruskim plinom preden se je severni tok zaprl)
Ce bo topel januar, se je Putinu popolnoma porusila strategija s plinom. Ouch.

Utk je izjavil:

Morda ni dovolj povezav? Severna Italija je zelo industrializirana ter gosto naseljena. Italijani potrebujejo offshore vetrne elektrarne.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ker velik del štroma proizvedejo s plinskimi elektrarnami, pa povezave do FR, CH, AT in SI so deloma omejene, porabijo pa očitno več kot proizvedejo. Torej imajo verjetno zamašitev na mejah, ceno pa v veliki meri določa cena plinskih enot. Ki je nekje TTF x 3. Danes je TTF okoli 80EUR.

Aja, vetra je očitno ogromno te dni v atlantskih državah, jugozahodnik.

vires in numeris

Zgodovina sprememb…

TESKAn ::

kow je izjavil:

Pa je poraba sploh kaj padla glede na lani? Ali je visja zaradi toplotnih crpalk ipd. ?

TČ znižajo porabo.
Recimo. Jaz sem na najbolj mrzel mesec 'skuril' 2000 kWh plina z ~90% izkoristkom, se pravi ~1800 kWh toplote.
Od letos imam TČ, če smo pesimisti da imam COP ~2, porabim za taistih 1800 KWh toplote 900 kWh elektrike.
Če 'mojih' 2000 kWh plina skuri jankovič v novi turbini v elektrarni, ki ima recimo ~40% izkoristka za elektriko, mi skoraj pokrije TČ + proizvede še ~1MWh toplote za nekoga drugega. Torej ker sem jaz šel na TČ, se z enako količino plina dobi 50% več 'ogrevanja' in je pod črto poraba plina zaradi TČ padla.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Nisem govoril o prabi energije, ampak porabi elektrike.

starfotr ::

TESKAn je izjavil:

kow je izjavil:

TČ znižajo porabo.
Recimo. Jaz sem na najbolj mrzel mesec 'skuril' 2000 kWh plina z ~90% izkoristkom, se pravi ~1800 kWh toplote.
Od letos imam TČ, če smo pesimisti da imam COP ~2, porabim za taistih 1800 KWh toplote 900 kWh elektrike.
Če 'mojih' 2000 kWh plina skuri jankovič v novi turbini v elektrarni, ki ima recimo ~40% izkoristka za elektriko, mi skoraj pokrije TČ + proizvede še ~1MWh toplote za nekoga drugega. Torej ker sem jaz šel na TČ, se z enako količino plina dobi 50% več 'ogrevanja' in je pod črto poraba plina zaradi TČ padla.

Ti z uporabo TČ pokriješ izgube na daljnovodih, trafotih, izgube pri proizvodnji in regulaciji ... Energijsko gledano je to to.

Tudi plinovodi imajo izgube. Elektrika ima recimo 2 - 4x tolk (link, ker imaš pri TČ COP, je pod črto približno enako izgub.

Seveda pušča. Saj vodovod in kanalizacija tudi puščata.

In še zmeraj velja, da če plin namesto v moji peči zgori v generatorju in se štrom porabi za mojo TČ, ostane dodatna toplota, ki jo lahko porabi nekdo drug za ogrevanje. Pod črto se za isto količino plina ogreva še nekdo drug -> porabi se manj plina.

Nekje 30 do 40 % se prihrani pri kogeneraciji.

In delati mora 24/7, da se izplača. Tvoja TČ ne dela 24/7.

Bolje rečeno, iz 100% toplotne energije iz plina pride ven slabih 40% štroma in do 40% toplote za daljinsko ogrevanje, če je izvedena kogeneracija. To pa je v glavnem le na 1 plinskem bloku v TEŠ.
Ampak že s tistih 40% (-izgube) štroma TČ prinese nazaj celo kurilno vrednost plina. In potemn prišteješ da praktično vedno velik del štroma pride iz nuklearke in HE, torej TČ je zelo čist vir toplote.
vires in numeris

mailer ::

kow je izjavil:

Plina je definitivno dovolj in ga ne bo zmanjkalo. Ampak zdaj gre za to, da nam ostane cim vec rezerv, ki jih potem zopet napolnimo do konca oktobra 2023 (trenutne rezerve so se v veliki meri napolnile z ruskim plinom preden se je severni tok zaprl)
Ce bo topel januar, se je Putinu popolnoma porusila strategija s plinom. Ouch.

Utk je izjavil:

Morda ni dovolj povezav? Severna Italija je zelo industrializirana ter gosto naseljena. Italijani potrebujejo offshore vetrne elektrarne.
Najbolj se je strategija porušila špekulantom, rusi lahko plin prodajo tudi kitajski. Ga bodo prodajali dlje časa ampak money flow bo pa konstanten. Poglejte raje koliko je cena elektrike v DE. Pa se mi zdi da je bila še pred dobrim tednom 210€/MW.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Glede na bližino bi rekel, da se jaz napajam iz tega vira, kjer se grejo kogeneracijo in grejejo precej ljubljane. Pa kmalu bodo imeli plinsko turbino, tako da bo plin namesto k meni šel 'direkt' tja.

Če si v bližini, zakaj nimaš potem tople vode iz toplarne?

mailer je izjavil:

rusi lahko plin prodajo tudi kitajski.

Kaj veliko ne morejo, ker nimajo plinovodov oz. so kapacitete premajhne. Ce plin vozijo z ladjami, pa imajo precej konkurence.

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

Če si v bližini, zakaj nimaš potem tople vode iz toplarne?

Ker ste 'tastari' premalo davkov plačal, da bi potegnil toplovod do sem.

SambaShare ::

kow je izjavil:

mailer je izjavil:

rusi lahko plin prodajo tudi kitajski.

Kaj veliko ne morejo, ker nimajo plinovodov oz. so kapacitete premajhne. Ce plin vozijo z ladjami, pa imajo precej konkurence.

Pa tudi, spraviti se v odvisnost od kitajske, je neumnost. Skrije se zahodnjaška "načelnost" proti kitajski pragmatičnosti, ko govorimo o dvostranskih odnosih.

Vprasanje je tudi koliko casa lahko se ustrahujejo centralnoazijsko konkurenco. Zdaj, ko imajo vse sibkejso vojsko, se zna zgoditi, da se jih ne bodo vec tako bali.

barakus ::

Kaj pa toplotne črpalke, ki jih poganja dizel ali plin, pa ne obstajajo? A ne bi bilo to cenejše kakor poganjanje TČ z elektriko generirano daleč stran s plinom?

J.McLane ::

Na plin obstaja TČ na absorbcijo, podobno kot deluje hladilnik na plin v avtodomu/prikolici.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

kixs ::

Cena elektrike pa se kar pada... kje lahko za sebe kupim :lol:

https://euenergy.live/

J.McLane je izjavil:

Na plin obstaja TČ na absorbcijo, podobno kot deluje hladilnik na plin v avtodomu/prikolici.

Ja, mislim da ima to precej boljši izkoristek kot pa plin za pogon motorja, ki vrti kompresor. Je pa verjetno drago. Imaš pa potem možnost podkuriti z drvmi, pa ti laufa TČ.
vires in numeris

J.McLane ::

Kolikor gledam so absorbcijske TČ bolj za velike sisteme, obljubljajo pa 150% izkoristek v primeru gretja. Za hlajenje pa ne vem koliko je uporabno, ker če nimaš kje za porabit toplotne energije (gretje SV?) se verjetno ne splača.

kixs je izjavil:

Cena elektrike pa se kar pada... kje lahko za sebe kupim :lol:

https://euenergy.live/

Dnevni graf na https://app.electricitymaps.com/zone/SI je šele zanimiv, ponoči je tako rekoč cena 0€.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Zgodovina sprememb…

• spremenil: J.McLane ()

Kadarkoli bo v vecini severne evrope vetrovno tudi na celini (ne samo ob obali), bo cena elektrike zelo nizka. Enostavno imamo ze toliko vetrne moci postavljene. Ko se zgradijo se dodatne offshore vetrne elektrarne, bo takih dni jeseni/pozimi zelo veliko. Potrebno bo vec delati tudi na strani povprasevanja. Je resitev v intermittent produkciji vodika?
««
34 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
84082865 (7254) delavec44
»

zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9324478 (5832) chucki
»

Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )

5010840 (9604) Kowkele
»

Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )

10332121 (29672) Kaboom
»

Elektrika pri RWE

3215535 (10679) Alamar

Več podobnih tem