Forum » Loža » poceni elektrika
poceni elektrika
Temo vidijo: vsi
jotunn2 ::
Ja saj sem napisal. Stvar je nepomembna dokler ne postane pomembna.... recimo to zimo ce bo slucajno res kaj od krize. Kaj pa vem, mogoce se bo vse nad "predvideno porabo" iz pogodbe zacelo obracunavati po dvojni ceni. Bodo? Ne vem, verjetno ne, mpgoce pa. Bo takrat se nepomembno? Dvomim. In za povrhu jim nic ne mores, ker si podpisal tvojo predvideno porabo. Dokler je vse ok je res nepomembno, ko pa mogoce postane pomembno, pa stvar ni vec nepomembna, ima pa vseeno tvoj podpis spodaj.
hbgqzR ::
FireSnack (napisem direktno naslovniku, da se ne bo nekdo spet vznemirjal po nepotrebnem), mi smo sli h GI ze zelo dolgo nazaj, ne vem, ce smo kaj taksnega pisali, tudi mozno; kaj dejansko bi naj ta ocenjena letna poraba sploh pomenila in v kaksnem kontekstu? Ce je letni pavsal, verjetno pride kasneje kak poracun ali kaj podobnega, ce ni dnevna daljinskega odcitovanja?
starfotr ::
Progresivno obračunavanje, kot ga je izvajal Elektro Ljubljana ali morda še kdo, se ni dobro obneslo.
tomlin ::
Kot beremo na ZPS so bolj ali manj tarife VT (0,11800) in MT (0,08200) približno enake pri vseh dobaviteljih.
https://www.zps.si/images/stories/energ...
Razlike so pri dodatnih stroških. Če se je kdo s tem računstvom pozabaval, ga prosim za mnenje, pri katerem dobavitelju je najceneje (alescuzamen!) ?
https://www.zps.si/zamenjaj-in-prihrani...
https://www.zps.si/images/stories/energ...
Razlike so pri dodatnih stroških. Če se je kdo s tem računstvom pozabaval, ga prosim za mnenje, pri katerem dobavitelju je najceneje (alescuzamen!) ?
https://www.zps.si/zamenjaj-in-prihrani...
energetik ::
Pri geni imam negativne dodatne stroške, -1EUR zaradi email računa.
Poleg seveda trajnika in izbire 100% jedrska energija.
Cena je do novega leta 8,3 in 5,6 brez DDV, tako da nismo niti še na zamejenih cenah.
Poleg seveda trajnika in izbire 100% jedrska energija.
Cena je do novega leta 8,3 in 5,6 brez DDV, tako da nismo niti še na zamejenih cenah.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
delavec44 ::
Če si na ceniku toplotne črpalke, ki ga ne nudijo več, ja. Za nove stranke so pa ceniki drugačni in nam to ne pomaga.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
blazkj ::
Mi lahko kdo pojasni kaj je razlog, da v slo trenutno placujemo elektriko po ceni, ki je med najdrazjimi v EU? https://euenergy.live/
Ker realno se mi ne zdi, da bi imeli najslabše poštimo stvari na tem področju
Ker realno se mi ne zdi, da bi imeli najslabše poštimo stvari na tem področju
Ker uvažamo 70% energije, ker oba TEŠa stojita ker nimata dosti premoga? Če poceni virov ni, je energijo pač potrebno kupovati na EU trgu, kjer cene so kakršne so, ker se v zadnjih desetletjih ni zgradilo nič pametnega (=JE). Počakaj še malo, da zares zahladi po EU, pa da plinske zalaufajo v kombinaciji s pomanjkanjem plina...
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
kow ::
Mi lahko kdo pojasni kaj je razlog, da v slo trenutno placujemo elektriko po ceni, ki je med najdrazjimi v EU? https://euenergy.live/
To je samo en dan, itak bo pa vikend sedaj. Domnevam, da bodo pocasi prizgali termoelektrarno. Menda so ja nekaj nakopali v zadnjih tednih
Nekaj se govori o 14. za TEŠ6.
Nekaj zaloge se je verjetno nabralo, ma če zakurblata oba 5 in 6, to skurita prej kot v tednu na nazivni moči. Tako da verjetno bo klasika - samo TEŠ6 na polno v konicah, vmes pa na tehnološkem minimumu. 5-ko se ne splača uporabljat, razen v krizi, ker ima 10%+ slabši izkoristek.
Nekaj zaloge se je verjetno nabralo, ma če zakurblata oba 5 in 6, to skurita prej kot v tednu na nazivni moči. Tako da verjetno bo klasika - samo TEŠ6 na polno v konicah, vmes pa na tehnološkem minimumu. 5-ko se ne splača uporabljat, razen v krizi, ker ima 10%+ slabši izkoristek.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Kakorkoli obrnes, v SLO je trenutno dalec najbolj smiselno metati denar v solarno + baterije. Vse ostalo traja predolgo. Pri nuklearki pa je verjetno pametno pocakati se nekaj let, naj firme dobijo nekaj izkusenj - biti prvi kupec je drago. Smo videli pri Fincih. Razen morda, ce se zmenimo s korejci.
Tudi tisto crpalno bi verjetno gradili 10 let... je to le Slovenija.
Se ena stvar mi ni jasna. Zakaj ne moremo postaviti se tistih 10 vetrnic? A nas je res tako strah, da bomo pobili par pticev?
Tudi tisto crpalno bi verjetno gradili 10 let... je to le Slovenija.
Se ena stvar mi ni jasna. Zakaj ne moremo postaviti se tistih 10 vetrnic? A nas je res tako strah, da bomo pobili par pticev?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()
Ker so večinoma na čudni lokacijah, moraš še DV do tja zgradit. Pa ker moraš zraven še fosilni ekvivalent zgradit, ali pa goro baterij.
Pa baterije in ČHE ti še vedno ne rešijo sezonskega pomanjkanja, ali npr. če se za par dni navleče oblačnost/brezvetrje.
Zmenimo se raje z Rusi za en FBR z natrijevim hladilom. Pa nam spotoma še plutonij iz ICBM konic dobavijo za gorivo (+ za darilo poceni plin)
Pa baterije in ČHE ti še vedno ne rešijo sezonskega pomanjkanja, ali npr. če se za par dni navleče oblačnost/brezvetrje.
Zmenimo se raje z Rusi za en FBR z natrijevim hladilom. Pa nam spotoma še plutonij iz ICBM konic dobavijo za gorivo (+ za darilo poceni plin)
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
FoxKnox ::
Vidim, da nekateri še niste dojeli da NI POMANJKANJA ENERGENTOV, le cene so visoke.Pri nas trenutno zelo malo proizvajamo ( Teš 6, Jek, HE vse stoji ) in raje uvažamo, ker je ceneje in "šparamo premog za mrzle dni".Premog ?????
Skladišča zemelskega plina so polna, a je pretoplo za kurit.Tankerji s UNP čakajo pred evropskimi pristanišči, pravijo na višjo ceno, v resnici ga nimajo kam pretočit.Cene na vsej svetovnih borzah so na nivoju začetka leta, mi imamo zamejene maloprodajne cene, ki so 3x višje od lanskih cen.
O poceni ruskem plinu se ne govori več. Se ne sme. Rusije se bojim samo zaradi nečesa.Hladnega sibirskega zraka. Ta ima lahko letos uničujoče posledice za živelj v Evropi. Lp
Skladišča zemelskega plina so polna, a je pretoplo za kurit.Tankerji s UNP čakajo pred evropskimi pristanišči, pravijo na višjo ceno, v resnici ga nimajo kam pretočit.Cene na vsej svetovnih borzah so na nivoju začetka leta, mi imamo zamejene maloprodajne cene, ki so 3x višje od lanskih cen.
O poceni ruskem plinu se ne govori več. Se ne sme. Rusije se bojim samo zaradi nečesa.Hladnega sibirskega zraka. Ta ima lahko letos uničujoče posledice za živelj v Evropi. Lp
Cene pa so visoke ker? Ja, ker je omejena količina plina/dan. Za TEŠ je omejena količina lignita/dan. Vode je, kolikor jo je.
Pa kaj ti misliš, da bi TEŠ trenutno stal pri takih cenah EE, če bi imel dovolj premoga za trajno delovanje? Pri teh cenah bi 5 in 6 delala 24/7 na nazivni moči.
Govori pa se, da odkop premoga trenutno praktično ne poteka.
Pa kaj ti misliš, da bi TEŠ trenutno stal pri takih cenah EE, če bi imel dovolj premoga za trajno delovanje? Pri teh cenah bi 5 in 6 delala 24/7 na nazivni moči.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
Cene pa so visoke ker? Ja, ker je omejena količina plina/dan. Za TEŠ je omejena količina lignita/dan. Vode je, kolikor jo je.
Govorilo se je tudi, da Irak 150% poseduje orožje za množično uničevanje.
Torej ti trdiš, da Premogovnik zanalašč noče izkopavat dovolj lignita, samo zato, da TEŠ stoji in da bi vsi plačevali dražji štrom iz uvoza?
vires in numeris
Malo si preberi o Rudniku lignita, izkopu in poslovanju in se potem spet slišimo, ok.?
Premogovniku Velenje
Premogovniku Velenje
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FoxKnox ()
Energetik je jasen v svojih izjavah, ti pa nekaj bluzis v slogu "malo si preberi". Pojasni svoje trditve.
Zgodovina sprememb…
fikus_ ::
RLV ima težavo, ker je prišlo do podora nekaj časa nazaj in to na mestu novega odkopa. Pravijo, da bi rabili 75 rudarjev in eno leto, da usposobijo odkopno polje.
Sicer pa že pred gradnjo TEŠ6 niso imeli čistih rok/misli in so zavajali.
Sicer pa že pred gradnjo TEŠ6 niso imeli čistih rok/misli in so zavajali.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
omni-vor ::
To kar ste volili, to imate. Volili ste milijonarja in ta milijonar bo poskrbel, da bodo njegovi prijatelji milijonarji še naprej milijonarji.
A res mislite, da so vse te podražitve plod globalne inflacije?
Toliko je obljubljal o pritisku na nižje cene trgovcev, pa se je zdaj vse pozabilo. Elektriko nam je podražil. Tudi naftni trgovci skrbijo, da cene ne sledijo cenam Brent-a na svetovnem trgu. Obstaja precej razlik v nihanju med cenami pri nas in ceno na trgu.
O kolesarjih pa ne duha, ne sluha. Ker zdaj je vse super. Dvojna merila s strani državljanov. Pa en kup arogance s strani vlade.
A res mislite, da so vse te podražitve plod globalne inflacije?
Toliko je obljubljal o pritisku na nižje cene trgovcev, pa se je zdaj vse pozabilo. Elektriko nam je podražil. Tudi naftni trgovci skrbijo, da cene ne sledijo cenam Brent-a na svetovnem trgu. Obstaja precej razlik v nihanju med cenami pri nas in ceno na trgu.
O kolesarjih pa ne duha, ne sluha. Ker zdaj je vse super. Dvojna merila s strani državljanov. Pa en kup arogance s strani vlade.
Ganon ::
Česa tako neumnega že dolgo nisem prebral. Pojdi zganjat strankarsko propagando kam drugam. Nimate uradnega SDS foruma?
Argumentirat pa ne znaš, samo žalit? Vsak njegov do zdaj obljubljen ukrep je bil natega.
Drugače pa nisem sds fan, tuki si brcil v temo. Ampak precej značilna izjava za kolesarja...če si proti njim, potem si zagotovo sds, nsi ipd
Drugače pa nisem sds fan, tuki si brcil v temo. Ampak precej značilna izjava za kolesarja...če si proti njim, potem si zagotovo sds, nsi ipd
Sem hotel popravit prejsnji post, pa sem prepozen...bom pa dopisal:
Za primer...govoril je da bodo gospodinjstva privarcevala in imela nevemkolk nizje cene elektrike s tistim vladnim ukrepom. Zdaj pa pejt primerjat ceno elektrike (geni redni cenik) od junija letos s ceno ki jo bo geni uveljavil s 1.1.2023. PODRAŽITEV za 100%!! In to samo v pol leta! Golob je pa govoril o prihrankih.
Gremo naprej... korelacija gibanja cene naftnih derivatov, npr ELKO s cenami Brenta (metoda povprecnih drsecih cen) hudo hudo odstopa od nekje letos pomladi-poletja naprej. Ne verjames? Pejt racunat. Jst imam dejansko svoje izracune za zadnji dve leti.
Tista blamaza s spremljanjem in primerjavo cen med trgovci je pa sploh ena cvetka.
Ampak narod ste dejansko tako blesav, da vse verjamete. Prej histerija, zdej pa tkole. A v resnici je mnogo slabse kot prej.
Za primer...govoril je da bodo gospodinjstva privarcevala in imela nevemkolk nizje cene elektrike s tistim vladnim ukrepom. Zdaj pa pejt primerjat ceno elektrike (geni redni cenik) od junija letos s ceno ki jo bo geni uveljavil s 1.1.2023. PODRAŽITEV za 100%!! In to samo v pol leta! Golob je pa govoril o prihrankih.
Gremo naprej... korelacija gibanja cene naftnih derivatov, npr ELKO s cenami Brenta (metoda povprecnih drsecih cen) hudo hudo odstopa od nekje letos pomladi-poletja naprej. Ne verjames? Pejt racunat. Jst imam dejansko svoje izracune za zadnji dve leti.
Tista blamaza s spremljanjem in primerjavo cen med trgovci je pa sploh ena cvetka.
Ampak narod ste dejansko tako blesav, da vse verjamete. Prej histerija, zdej pa tkole. A v resnici je mnogo slabse kot prej.
matobeli ::
Seveda je mnogo slabše če so vam pa še pingota spremenili v bolj trajnostnega:
VS
28 let stara embalaža najdena na golovcu
VS
28 let stara embalaža najdena na golovcu
Bloktrafo TEŠ6 je po dolgem času spet vklopljen. Očitno se bodo počasi spravili kurit tisti ogromni kup lignita, ki so ga šparali.
Dejansko so kar zadeli s to ustavitvijo. Cene MWh spet dosegajo 500€. Ob izklopu oktobra so bile pod 200€.
Dejansko so kar zadeli s to ustavitvijo. Cene MWh spet dosegajo 500€. Ob izklopu oktobra so bile pod 200€.
vires in numeris
Par dni bolj slabo piha. Pa precej nizke temperature so bile zadnje dni. Ne vem, ce mi bos verjel - ampak tega niso mogli predvideti :)
Zgodovina sprememb…
z3ro ::
Iztekla se mi je pogodba z tastaro ceno na Energiji plus, sedaj kolikor vidim imajo vsi ponudniki enako regulirano ceno. Torej je vseeno če ostanem tukaj ali ima mogoce kateri ponudnik kakšno ugodnost?
Niso mogli predvideti, da bo oktobra topleje kot decembra?
Da bo november povprecno topel. Pa tudi vetrnih razmer, ne. Oktober je bil nadpovprecno topel. Ne vem kako je na severu, ampak gledam napoved za december in bodo dnevi po vikendu spet topli.
Zgodovina sprememb…
Kebo ::
TEŠ 6 še vedno ne laufa, zgleda so ali zakupili res poceni elektriko za te dni ali pa niso sposobni v dveh mesecih nakopat/uvozit skoraj nič premoga.
FireSnack ::
To zimo bo še šlo. Naslednjo zimo pa skoraj ziher pridejo redukcije in pa tudi kakšni izpadi če bo vsaka hiša res imel svojo toplotno črpalko.
Preprodajalec NFT umetnin
Mr.B ::
Cak, a sem kaj zamudil na tv-ju? Bo dedek mraz vsem prinesel toplotno crpalko?
Da tvoje lako čemo člogarije poznamo iz te in podobne teme.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: dussan ()
jocoj ::
Iztekla se mi je pogodba z tastaro ceno na Energiji plus, sedaj kolikor vidim imajo vsi ponudniki enako regulirano ceno. Torej je vseeno če ostanem tukaj ali ima mogoce kateri ponudnik kakšno ugodnost?
Vseeno je sedaj. Pričakuj pa približno 2x ceno glede na res ugodno ceno, ki je bila z vezavo pri Energiji plus.
Mr.B ::
Ti me samo obvesti kdaj bom zmrznil. Ocitno ne dobim obvestila.
Kar projeciraj, ker vem da s svojim sinonimo, no KATEREGAKOLI že uporabljaš za trolanje, do sedanes nisi uspel v kontekstu napsanega to mojo izjavo tudi copy pastat. Zanimiva teza konfliktne osebe.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: dussan ()
Vseeno je sedaj. Pričakuj pa približno 2x ceno glede na res ugodno ceno, ki je bila z vezavo pri Energiji plus.
Okej potem ostanem kar tukaj. Znesek je nekaj manj kot 2 kratnik prejšnjega s tem da smo porabili nekaj več kot prejšnji mesec.
kixs ::
Kako si porabil nekaj vec kot prejsnji mesec?
Meni je toplotna oktobra porabila tocno 100kWh. Novembra pa 350kWh. Kar je dosti vec kot nekaj. Temperatura v hisi pa je skoz okoli 22stC.
Letos je za oktober poloznica celo za 4€ nizja od lanske. Vendar pa je porabe za cca 200kWh manj kot lani. Pac topel oktober.
Pred sezono sem naracunal, da bo to sezono celotno ogrevanje visje za cca 200€. Ce primerjam z lansko sezono, ko je bil ves strosek cca 330€.
Meni je toplotna oktobra porabila tocno 100kWh. Novembra pa 350kWh. Kar je dosti vec kot nekaj. Temperatura v hisi pa je skoz okoli 22stC.
Letos je za oktober poloznica celo za 4€ nizja od lanske. Vendar pa je porabe za cca 200kWh manj kot lani. Pac topel oktober.
Pred sezono sem naracunal, da bo to sezono celotno ogrevanje visje za cca 200€. Ce primerjam z lansko sezono, ko je bil ves strosek cca 330€.
Se ne ogrevam izključno na elektriko (dogrevam z elektriko samo otroško ter spalnico, občasno tudi kopalnico), zato je poraba samo za ~50kWh višja od prejšnjega meseca.
kixs ::
Evo nove poloznice :(
November 2022... 97.44eur za 594kWh
Lanska:
November 2021... 80.66eur za 706kWh.
November 2022... 97.44eur za 594kWh
Lanska:
November 2021... 80.66eur za 706kWh.
NejcSSD ::
November 1090kwh ... 175EUR
Lani bi to blo okol 120EUR
Januarja ko bo 2000kwh pričakujem potem ene 350
Lani bi to blo okol 120EUR
Januarja ko bo 2000kwh pričakujem potem ene 350
PC : MAG B550 Tomahawk, Ryzen 5600X, 32Gb 3200Mhz CL16, 2x 1TB NVME, MSI 1070Ti
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NejcSSD ()
trancer01 ::
To je žal še poceni. Ko bodo v vsem soju zaživele vse zelene tehnologije, bomo plačevali štirikratno ceno elektrike.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 82876 (7265) | delavec44 |
» | zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 24481 (5835) | chucki |
» | Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10843 (9607) | Kowkele |
» | Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32126 (29677) | Kaboom |
» | Elektrika pri RWEOddelek: Loža | 15535 (10679) | Alamar |