» »

poceni elektrika

poceni elektrika

Temo vidijo: vsi
««
32 / 44
»»

starfotr ::

ZPS je povsem privat organizacija in če nisi član ti nič ne pomagajo. Sploh pa ne zastonj.

phnj90 ::

Eh, starfotr, ti si bolj idealist? Nisem mislil, da bi mu brezplačno pomagali ampak zato, da ZPS za svoj interes objavi v svojih revijah nepošteno prakso Petrola. Majen končni kupec posamično je smet na trgu, lahko pa preko vzvoda vsaj neko škodo napravi ali pa opozori druge. Ta forum ima premajhen domet.

Sem poskušal računati sicer, če pridobiš letno 3000 Petrol točk in je vsaka točka za 1 EUR nakupa, je to pri 7l/100km porabe benza 95 po ceni 1,40EUR/l nekje 30000km? 3000PT / 1.4EUR/l x 100km/7l - tako nekako?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

Koga brigajo neke točke in razne zadeve?

Sploh pa ne sedaj, ko so omejene cene in je vseeno kje si.

Ja, domnevam, da govorimo o primeru enega forumaša, ki je omenjal, da ima 4 TA peči in da ima 3000 Petrol točk, ki jih koristi za popuste. Petrol pa zdaj ne upošteva več točk. Oblačnega, vendar sorazmerno toplega novembra, je plačal 180EUR, torej bo bolj mrzlega decembra plačal več, jaz ocenjujem, da 250EUR, ker bo več kWh porabil, čeprav s fiksirano ceno enote porabe energije.

Cene so do konca leta omejene za ENO kWh, še vedno pa ti vse obračunajo.. Meni "vseeno, kje si", ne pomeni, da lahko brezglavo trošiš električno energijo "kateregakoli dobavitelja že pač, če imajo vsi približno enako ceno".

Izgleda, da si prezrl precej več kot jaz ali pa sem jaz ustvaril kak fantazijski scenarij, ki nikakor ni osnovan na pisanju v tej temi zadnji dve strani. Upam, da nisem jaz tisti, ki piše čisto nekaj nepovezano.

Ima še kdo kaj dodati?

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Ok, če hočeš bit samozadosten in imaš sončno+TČ, potem bi znal bit zalogovnik pogojno smoteren. Drugače jemlješ elektriko iz omrežja 24/7, tako da TČ dela blizu minimuma, kjer ima največji izkoristek.
Magic

trancer01 ::

Kako si lahko s sončnico in ogrevanjem na TČ samozadosten pozimi?

To so moderne zablode države, zelenih in ljudi, ki investirajo v to.

FireSnack ::

Samozadosten si iz finančnega vidika dokler ti bojo obračunavali proizvodnjo elektrike na letni ravni. Ko bo enkrat obračun na mesečni ravni, bo igre konec. Še boljša ideja je da se obračunava na dnevni ravni in to se mi zdi tudi najbolj fer. Pozimi oz. tiste 3 ali 4 najbolj turobne mesece bi morali vsi plačevati in tako bi tudi malce razbremenili omrežje, ker bi vsi pazili na porabo. Zdaj vidimo da tisti, ki se jim je nabralo viška trošijo po 3 megavate na mesec, da bi do konc leta prišli na nulo in imajo odprta okna. Totalno zgrešeno obračunavanje. Treba opozoriti vlado na te zadeve čimprej.
Preprodajalec NFT umetnin

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: FireSnake ()

Elektrika na trgu se ne meri v mesecih, niti dnevih niti urah.

Minute in sekunde so zelo pomembne pri trgu z energijo.

nickname29 ::

O TČ sem seveda razmišljal, vendar nimam centralne. Strošek je tako enormen. Razmišljal sem tudi o dveh ali več klimah. Tu se mi sicer zdi, da je to bolj za prehodno obdobje. Problem v termo pečeh je v tem, da jih potem ne morem dati na nek minimum in bodo še vedno malenkost ogrevale. Če dobim drugo ogrevanje, jih moram povsem izključiti.
Sigurno se splača narediti nekaj v smeri izolacije. Pri teh starih montažnih hišah se to v '60 letih ni kaj dosti delalo. Klet, ki na pol gleda iz zemlje izolacije recimo sploh nima. V kleti je vlaga in izgleda grozno, vendar ne ne moti in tudi za hišo zaenkrat še ni slabo.
Pritličje ima dejansko na zunanji strani leseni opaž, ki je prilepljen na neko leseno strnjenko, potem je zrak, sledi "foča" plošča (tako se je reklo), pa spet zrak, potem neka mavčna zadeva in na njem omet.
Imam še kamin, ki ga kurim v dnevni in je dovolj samo za ta prostor. Drva, 3 metre, pridejo dobrih 200 €. Vedno še kaj ostane. Je pa treba malo delati in ne moreš nadzorovati temperature.
Drugače je hiša v senčni legi in lepo ohranjena.

Nekaj bi rad ukrenili. Za letos je itak prepozno, tako da drugo leto.
Najraje bi dal nekomu v pregled, da mi svetuje, vendar kaj pa vem. Lahko ne hitro prinese okoli.

Net-metering ni samozadostnost, to je možno samo, če se povsem odklopiš. Pravila so zaenkrat takšna kot so, se pa konec leta 2023 zelo verjetno spremenijo za nove investitorje na slabše. Kdor ima predimenzionirano, je dobil za to soglasje od državne distribucije, investicija je sicer tudi bila večja od idealne, viški so lahko tudi samo trenutni, dokler ne preklopi na električna vozila. To so vse sistemske odločitve in posledično tudi korenčki (in zablode) na nivoju EU. Opozarjanje države ne bo nič pomagalo, se verjetno zavedajo težav ampak tako je.

Nickname29, če ti nekdo svetuje, (še) te ni okoli prinesel. Nekaj pa bo verjetno potrebno narediti. Ali pa tudi ne, sam se moraš odločiti.

Zgodovina sprememb…

OK.d ::

FireSnack je izjavil:

Samozadosten si iz finančnega vidika dokler ti bojo obračunavali proizvodnjo elektrike na letni ravni. Ko bo enkrat obračun na mesečni ravni, bo igre konec. Še boljša ideja je da se obračunava na dnevni ravni in to se mi zdi tudi najbolj fer. Pozimi oz. tiste 3 ali 4 najbolj turobne mesece bi morali vsi plačevati in tako bi tudi malce razbremenili omrežje, ker bi vsi pazili na porabo. Zdaj vidimo da tisti, ki se jim je nabralo viška trošijo po 3 megavate na mesec, da bi do konc leta prišli na nulo in imajo odprta okna. Totalno zgrešeno obračunavanje. Treba opozoriti vlado na te zadeve čimprej.

Miselnost; ima se može se;)
LPOK.d

tony1 ::

Nicname29: Klime absolutno niso uporabne samo za prehodno obdobje (tako se pogosto piše, mišljeno pa je pravzaprav za objekte, ki imajo tako klimo kot centralno ogrevanje in se v preh. odbodbju še ne izplača za uro na dan laufati centr. ogrevanja). Gretje prostora s TA pečjo ali pa klimo je identično: v prostor pihaš segret zrak.

Najcenejša rešitev zate so 4 klime, tudi če vzameš tiste najbolj poceni, boš ogromno prišparal na elektriki.

MadMax ::

nickname29 je izjavil:

.... Problem v termo pečeh je v tem, da jih potem ne morem dati na nek minimum in bodo še vedno malenkost ogrevale. Če dobim drugo ogrevanje, jih moram povsem izključiti.
...

To seveda ni res.
Termostat za ventilator verjetno že imaš, to je bila že v Titovih cajtih serijska oprema. Če ne, pa daš tistega desetaka.
Preklopnik na peči je za vklop 1/3, 2/3 ali vseh grelcev.
"Polnjenje" daš lahko prek timerja v nočno tarifo (22h÷6h ter vikende cel dan; praznike timer pač ne upošteva ampak teh ni dosti). Če zadostuje le 1/3 grelcev bo zdržal vsak timer prek vtičnice. Morda tudi 2/3. Na polno pa ne bi ravno dajal, ampak za to določit so tipske tablice s podatki.
"Praznjenje" oz. ogrevanje prostora pa poleg termostata lahko daš tudi na timer, ali pa "pripiraš" pretok zraka skozi reže. Če je dvoventilatorska, enega odklopiš.
Itd...

Skratka, ni vse tako neizvedljivo.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Klima ni primerna za gretje, sploh pa ne kot primarni vir sploh pa ne za staro hišo brez izolacije.

Ni res, da je TA ali klima enak način prenosa toplote.

Daj malo si preberi tole:

Prenos toplote @ Wikipedia

Ene 20 let sem imel v sobi večino časa za ogrevanje samo TA, bajta brez izolacije in na uč se zdita primerljiva načina ogrevanja. Po tej logiki se tudi s TA ne da ogrevati objekta brez izolacije, po toplotni moči sta primerljivi.

Prednost TA je, da topel zrak piha ob podnu, vroč zrak se sam od sebe dviga, klimo pa imaš običajno montirano na steni pri stropu, kar je manj optimalno. In klima požre 5x manj elektrike.

Zdaj pa ne filozofiraj in dveh stavkih povej kaj bolj konkretnega. Pa brez Bruseljskih puhlic o tem, da "elektrika ne sme biti primarni energent" - to je že zdaj tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Starfotr, to boš moral poljudno razložiti, z nekimi teoretičnimi preračuni si ne moremo pomagati.

Če daš v prostor klimo pač TA nehaš uporabljati. Ne razumem te dileme.

Klima ti nikoli ne bo grela 100 % časa.

Vmes se ugaša, začne pihat mrzlo ipd.

Kot primarni vir to ne bo ok. Premalo je. In ko neha delat klima, je prostor hladen. Ker ni akumulacije v stene, v pohištvo ipd.

Ja, čakam, da starfotr razloži na življenjskih primerih.

Ker jaz poznam prav obratno - nikogar z aktivnimi TA pečmi, zagotovo pa vsaj dva primera z aktivnimi grelno-hladilnimi klimami, v hiši in stanovanju in nobenih problemov nikdar, vsaj do mene ni prišli. Edino, kar zagotovo vem, hiša je montažna, stanovanje zidano, nisem pa prepričan glede izolacije.

Klima nič ne piha mrzlo, saj jo daš v grelni način.

Meni to niso v redu razlage, ker jaz govorim na večletnih izkušnjah od žlahte.
Pri meni (pri nas) je TČ in radiatorji, ne kvalificiram, čeprav imamo tudi grelno-hladilne klime, rabljene v glavnem za hlajenje ali pa za prehodno vreme, če koga strašno zebe. Notranjih/pihalnih enot nismo želeli nameščati, smo pa o tem razmišljali. Pa pri nas je izolacija.

Zgodovina sprememb…

SF: Ah, daj ne teoretiziraj. To je brez veze. TA je vsaj 8 ur na dan ugasnjena, ker se mora filati.

V praksi pa se takšne objekte ogreva samo, ko so stanovalci doma, torej se klimo prižge ob 15 h in ugasne, ko gredo spat.

muddemon: Tudi jaz imam sorodnika, ki ima klime za primarno ogrevanje v stari bajti že 15 let. Tudi k njemu so hodili podobni nejeverni tomaži, ki so mu napovedovali apokalipso...

Zgodovina sprememb…

Živel sem s klimo, kot tudi s TA in pečjo na trda goriva. In sedaj živim s TČ.

Klima je pač neprimerno grelno sredstvo, ropota in piha. Toplotna črpalka je mnogo boljše izbira, če se prostore greje preko vode v talnem gretju ali radiatorjih.

Pa, presneto, saj smo OPju najprej predlagali TČ, in ugotovili, da bajta nima centralnega ogr.

Kar pišeš je vse nepomembno, če je alternativa za štrom vreči čez okno pol plače ali pa živeti v bajti na 10 stopinjah. Saj klima poleti tudi piha in ropota, pa smo super zadovoljni, ker hladi prostor.

MadMen ::

TČ je zagotovo boljša izbira, kar se tiče kakovosti bivanja, ampak če uporabnik gleda na denar se pač sprijazne tudi s tem. Vsekakor pa mora bit talna klima ...

Ja, starfotr daje mnenja in nasvete, ki niso vezani na forumski scenarij, verjetno je to problem.

OP z montažno hišo: kupi klimo in boš videl, da moje besede o tem, da to ni primeren vir lepo preizkusi še v praksi.

MadMen je izjavil:

TČ je zagotovo boljša izbira, kar se tiče kakovosti bivanja, ampak če uporabnik gleda na denar se pač sprijazne tudi s tem. Vsekakor pa mora bit talna klima ...

Tole je dober nasvet, OP, upoštevaj ga. (Tudi če se bo klima mnoter na glavo postavil.)

To s talno klimo je zato, da piha topel zrak nizko, da se dviga in ne, da piha po vrhu, ker se topel ne bo spustil kaj prida v hladen zrak. Lahko pa to reguliraš z usmeritvijo lopatic proti tlem in večjo močjo toplega pihanja.

Morda to starfotr hoče povedati - zanimivo, da nekaj odsvetuje, ne razloži dovolj, potem da roke proč od vsega in zabrusi OP, ki se še sploh ni odločil, da si bo sam kriv...

Zgodovina sprememb…

starfotr je izjavil:

OP z montažno hišo: kupi klimo in boš videl, da moje besede o tem, da to ni primeren vir lepo preizkusi še v praksi.

Se že 15 let ogrevam s klimo v hiši. Imam tudi plinsko peč in radiatorje, ki jih praktično nikoli ne uporabljam. V bistvu imam dve klimi, v vsakem nadstropju eno. Spodnja dela pozimi, zgornja poleti. Sploh ni potrebe, da bi obe hkrati rabil laufat. Močnejša spodaj je zmogla ogreva na 23°C tudi pred petimi leti, ko je bil skoraj cel januar okoli -10°C. To ni nobenih nihanj, klima lepo konstantno dela na enakih obratih. Razen pri minusu se občasno mora odtajat in ima pavzo za 10min.
Pa pri stenski klimi lahko nastavljaš kam piha. Gretje usmerjaš proti tlom, hlajenje pa horizontalno.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Sploh ne rabiš ogrevanja. V teh tropskih zimah ko je največ -5 stopinj celzija ti temperatura v prostoru ne pade pod 15 stopinj. Dvakrat prdneš in imaš 19 in toliko je v Nemčiji delovna temperatura po novih vojnih doktrinah.

Drugače pa klima ni dobra za dihala, kožo, lase, talno gretje je pa še največji bulšit, dviguje prah in povzroča strdke in demenco. Ostane radiator in kamin. Ta dva načina sta špica!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnack ()

Utk ::

Če misliš dolgo živet v tej hiši, si razpelji centralno, to v resnici ni danes drago, še sam lahko narediš 90%, če ne, klime, v sili boš pa še zmeraj zakuril to kar imaš.

ZveeZ ::

FireSnack je izjavil:

Drugače pa klima ni dobra za dihala, kožo, lase, talno gretje je pa še največji bulšit, dviguje prah in povzroča strdke in demenco. Ostane radiator in kamin. Ta dva načina sta špica!

Kamin pa povzroca redcenje limfnih streptokokov v mozganskih venah kar privede do streljanja nebuloz.

energetik ::

Dobr trolata, oba :))
vires in numeris

Vprašaj malo zdravnike kaj je talno gretje in kaj je klima in katere bolezni sodobna znanost povezuje s tema dvema viroma. Jaz sem se naježil, ko so me seznanili.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnack ()

energetik ::

:))

Realno stanje pri meni: v dnevni je 22°, tla imajo 23,5°, izmerjeno z IR termometrom. Ful škodljivo. Tolk, da moram še vedno imet copate, ker so mi sicer tla prehladna.

Da ne bom povsem off, zadnjih 10 dni mi TČ žre 16kWh/dan za gretje in SV. Slaba 2EUR dnevno, drobiž. Zunaj je stalno 2st in 0 sonca.
Aja geni položnica november 94EUR za 740kWh. Nič posebnega, še. Ampak to bo šlo gor, če bodo na borzah vztrajale take cene.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Sej to so talenti, ki ne znajo takšnih nizkotemperaturnih virov uporabljati in potem je vse ostalo krivo. Fora vseh teh zadev na toplotno črpalko je, da delajo 24/7 na minimumu. Torej razlika zaradi tega ni velika, torej tudi negativne možne posledice. Samo eni ne morejo iz svoje kože in nastavljajo razne timerje...
Magic

Ma to so troli, nihče ne more bit tako zabit. Tudi klime, če so zadost močne in vžgane 24/7, pihajo minimalno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Če delajo na minimum potem imaš inštalirano premočno zadevo. Delovna točka mora biti v zadnji tretjini delovne moči TČ.

Če smo natančni mora naprava delati na tisti točki kjer je najbolj učinkovita. Če smo že postali čez noč pametni.

Toplotne črpalke so najbolj učinkovite na najnižji stopnji, saj takrat zunanja rebra delajo najbolj učinkovito.
Magic

starfotr je izjavil:

Če delajo na minimum potem imaš inštalirano premočno zadevo. Delovna točka mora biti v zadnji tretjini delovne moči TČ.

Pri kolkih zunanjih stopinjah? Če ti pri 8 stopinjah delajo na 2/3, te bo pri minus 5 zeblo kot cucka.

Točno tako, ti dimenzioniraš, da te TČ še uspešno ogreva pri -10°C. Vendar smo večino ogrevalne sezone konkretno nad tem.
Magic

bintih ::

starfotr je izjavil:

Živel sem s klimo, kot tudi s TA in pečjo na trda goriva. In sedaj živim s TČ.

Klima je pač neprimerno grelno sredstvo, ropota in piha. Toplotna črpalka je mnogo boljše izbira, če se prostore greje preko vode v talnem gretju ali radiatorjih.

Mel sem Gree, pa mislil kakšno klimo da imam, zaradi glasnosti sem jo mel ponoči ugasnjeno.
Sedaj mam Mitsubishi, sploh ne vem kdaj dela, top...

Magic1 je izjavil:

Točno tako, ti dimenzioniraš, da te TČ še uspešno ogreva pri -10°C. Vendar smo večino ogrevalne sezone konkretno nad tem.

Dobiti moras graf, koliko ur na leto imas v povprecju s toliko minusa, nato pa gledas se tiste ki so podnevi. Tako malo jih je, da se obicajno to splaca zanemariti, vsaj v izoliranem objektu.

FireSnack je izjavil:

Vprašaj malo zdravnike kaj je talno gretje in kaj je klima in katere bolezni sodobna znanost povezuje s tema dvema viroma. Jaz sem se naježil, ko so me seznanili.

Nehaj se zafrkavati, forum berejo tudi otroci in te bojo resno vzeli.

Moja teta je imela VT talno gretje ze leta 1985, brez tezav.

Zgodovina sprememb…

ZveeZ ::

FireSnack je izjavil:

Torej tisti, ki zivijo v tropskih krajih, kjer je temperatura zunanjih povrsin visja od nasega talnega gretja, vsi predcasno crkujejo?
Mesanje in flitriranje notranjega zraka s pomocjo klime pa skodi... kako ze?

Klima suši zrak. Sicer tudi radiatorji vendar klima je tu kar konkretno "bolj učinkovita". Kar je slabo za dihala. In mnogi nimajo vlažilnika zraka.

To je težava vseh objektov, ki jih ogrevamo, pa zato ne demoniziramo npr. radiatorskega ogrevanja. Ne smemo priti do tega, da zaradi dreves ne vidimo gozda...

SambaShare ::

starfotr je izjavil:

Klima suši zrak. Sicer tudi radiatorji vendar klima je tu kar konkretno "bolj učinkovita". Kar je slabo za dihala. In mnogi nimajo vlažilnika zraka.

V režimu gretja nič ne suši. Razen kolikor dvigne temperaturo zraka in s tem zniža relativno vlago.

bintih je izjavil:

Sedaj mam Mitsubishi, sploh ne vem kdaj dela, top...

Isto. Ventilator na srednji stopnji je praktično neslišen. Pa tudi na max, ni obupno glasno, s tem da res premika ogromno zraka.

Zgodovina sprememb…

Sej praktično na max ne rabi nikoli delat. Ta stopnja ventilacije je mišljena za max output, ki pa ni pri nizkih temperaturah. V realnosti ne potrebuješ nikoli navit obrate ventilacije nad 50%. to seveda ne velja za tiste, ki jo radi ugašajo in prižigajo.
Magic

Klime polne patogenov in povrhu še sušijo zrak na polno te delujejo tako da konstantno premikajo patogene po prostoru. Nimamo nobene možnosti da bi dihali čist zrak. Res neugodna kombinacija za nastanek alergij in težave z dihali. Talno ogrevanje dviguje prah, istočasno pa se v spodnjih okončinah nabira več limfe in žile so bolj razširjene. Potem se ob aktivnosti vsa ta svinjarija pošilja proti možganom in potem ni čudno da je toliko nevroloških težav in težav s kardio vaskularnim sistemom nasploh.
««
32 / 44
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podražitve elektrike - Gen-i (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
84082869 (7258) delavec44
»

zamenjava ponudnika- Poceni plin (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9324479 (5833) chucki
»

Poraba el. energije v vašem gospodinjstvu? (strani: 1 2 )

5010840 (9604) Kowkele
»

Soncna elektrarna (strani: 1 2 3 )

10332121 (29672) Kaboom
»

Elektrika pri RWE

3215535 (10679) Alamar

Več podobnih tem