» »

Nakup prvega teleskopa

Nakup prvega teleskopa

voltaire ::

Živ. Že nekaj časa imam željo po nakupu teleskopa.
http://www.s52sk.com/kasiopeja/prvitele...

Vem, da obstajata dve vrsti teleskopod(opazovanje planetov/ozvezdja). Glede izbire mi je kot začetniku vseeno.
Opredelitev pride kasneje ko si enkrat notri.
Skratka prosil, bi nekoga z izkušnjami, da si vzame 5 minut in mi razloži osnovne stvari za nakup teleskopa v praksi in predvsem, da ima možnost nadgradnje.

Začetni budget imam nekje od 350-450€. Verjetno je to dovolj.

Lahko tudi kaj rabljenega, seveda.

Hvala za nasvete

sesobebo ::

sam ti sicer ne znam svetovati, lahko pa te usmerim do kaksnega astronomskega drustva; pomoje bi ti znali precej stvari razlozit/svetovat: http://astronomija.zlahkoto.si

Ghenghiz ::

Na kratko o teleskopih:
- Ločimo jih na "refraktorje" (dolga cev z lečo spredaj in zadaj) in "reflektorje" (plitvejša, širša cev, kjer je notri paraboloidno zrcalo).
- Povečava teleskopa je (brez dodatnih sistemov leč) enostavno goriščna razdalja objektiva (leča ali zrcalo) deljeno z goriščno razdaljo okularja.
- Svetlost objektov je najbolj odvisna od premera objektiva (kvadratna odvisnost).

Z opisanim budgetom si lahko privoščiš oba tipa teleskopa. Od tu naprej je pa odvisno, kaj bi rad počel. Refraktorji so ponavadi cenejši, kar pomeni, da lahko potem več zapraviš za nadgradnje (boljši okularji, motorček za stojalo, ...), imajo pa reflektorji večji premer objektiva, kar pomeni, da boš lažje videl tudi temnejše objekte (npr. meglice). Začetniške "zvezde večera", kot so po mojih izkušnjah luna, jupiter+lune in saturn+titan bodo vidni tudi z najbolj osnovnimi modeli (povečava ni problem).

Glede nadgradenj bi ti najprej priporočal kakšen kvaliteten okular (to največ naredi za sliko), potem pa kakšno stojalo, ki zna samo iskat, kar je pa že kar občutno dražja nadgradnja (ker so avtomatska stojala izven navedenega budgeta, bi te opozoril zgolj, da kupiš ekvatorjalno stojalo, saj je enostavnejše za ročno sledenje).
Je pa Celestron pomojem še vedno najbolj dostopna firma - tako glede cene, kot tudi tega, da njihovih teleskopov in dodatkov ni problem najti.
Jaz bi začel s čim takšnim: Teleskop ASTROMASTER Serija 130EQ

Kot je pa napisal sesobebo, bi se prej obrnil še na kakšno astronomsko društvo, kjer vedno z veseljem pomagajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Ghenghiz ()

Šmorn ::

Branje za začetek na www.astronom.si. Predvsem priporočam, da se kdaj pridružiš komu pri opazovanju ali pa se udeležiš kakega večjega srečanja, kjer je na kupu več opreme.

imagodei ::

voltaire je izjavil:

Vem, da obstajata dve vrsti teleskopod(opazovanje planetov/ozvezdja). Glede izbire mi je kot začetniku vseeno.
Opredelitev pride kasneje ko si enkrat notri.
Skratka prosil, bi nekoga z izkušnjami, da si vzame 5 minut in mi razloži osnovne stvari za nakup teleskopa v praksi in predvsem, da ima možnost nadgradnje.

Lahko se obrneš tudi na tele mojstre: Astronomska revija Spika, imajo precej znanja. Preko spleta se lahko naročiš tudi na njihovo revijo, za začetnike je čist solidna, prodajajo pa tudi nekaj osnovne literature za začetno astronomsko opismenjevanje.

Da bi bila ločnica teleskopov strogo postavljena na opazovanje planetov/ozvezdij, mi ni znano. Obstajata dve veliki skupini teleskopov, reflektorji in refraktorji, ki se razlikujejo glede na izvedbo: prvi uporabljajo konkavno (sferično/parabolično) zrcalo, da zberejo več svetlobe, drugi pa za svoje delovanje uporabljajo samo leče - nekako podobno kot daljnogled (poenostavljam). Res je, ker reflektorji načeloma zberejo več svetlobe, so načeloma primernejši za opazovanje/fotografiranje oddaljenih objektov, saj se nam z Zemlje zdijo temnejši, ker nas doseže manj svetlobe. Se pa ravno tako obnesejo za opazovanje bližnjih objektov, planetov, Lune, ipd. Ravno tako so refraktorji primerni za opazovanje nekaterih oddaljenih objektov, razsutih kopic, binarnih sistemov... Ampak, hudič je v podrobnostih, potem imaš tu probleme s komo in drugimi aberacijam... Kar je v bistvu nekaj, kar te kot začetnika niti ne bi smelo skrbeti. :)

Refraktorji so načeloma bolj kompaktni in jih laže transportiraš brez skrbi, da se ti bo optika premaknila. Sicer so dražji reflektorji ravno tako kvalitetno narejeni in ni skrbi, da bi se ti kaj premaknilo pri vožnji po luknjasti gozdni makadamski cesti... Poleg tega so lažji za vzdrževanje, načeloma samo obrišeš leče in to je to (ok, mal poenostavljam); medtem ko je pri Newtonu/Dobsonu (reflektorju) mal več skrbi z nastavitvijo ogledalo, itd.

Refraktorji so načeloma cenejši od "primerljivih" reflektorjev - ampak spet, poenostavljam, zadeve lahko zakompliciraš in potem ločnica ni več tako simpl.

Na koncu je odvisno, kaj hočeš delat. Če si čisti začetnik in bi rad teleskop "samo postavil", nameril in gledal, je verjetno boljša izbira refraktor.

EDIT: Ah, sem imel neodložljiva posla medtem, ko sem pesnil odgovor in vidim, da je Ghenghiz že v bistvu vse povedal.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

krneki ::

Če mene vprašaš, je 200mm dobson najboljša varianta. Praktično ves denar ti gre v optiko (cca. 400eur). Ja dober tako za planete, kot za deep sky objekte. Je pa potrebna kolimacija vsake toliko časa, če ga dosti prevažaš naokoli. Če te kasneje noter potegne, se pa skeširaš še za kakšne kvalitetne okularje.

jbj__ ::

ves dnar v optiko potem,

eni najdejo objekte ki so manj svetli.
reflektorji brez možnosti upgrejda,
refraktorji s to možnostjo.

s poceni reflektorji bolje vidiš temne predmete v vesolju.
z refraktorji ne.

reflektor je dobra budget opcija,
refraktor če mislš zapravt par 1kEUR.

pa, če je kj drobiža za neke digitalne iskalce, (da ni treba iskat planetov ročno, to je najbrž kr jeba, če prisegaš na analogno tehnologijo, razen če imaš res HUGE teleskop) podobni, kot tisti ki jih morjo gradit
če sem prov razumu?

ma sej nimam dnarja za take fore, tko, da mi moderator lahko kar hitro pobriše post

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jbj__ ()

Okapi ::

Jaz sem za 350 evrov dobil takega.



Uporabljal ga pa praktično še nisem. Za pokušino sem naredil eno fotko, toliko da vidim, če se kaj vidi skozi.;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

vostok_1 ::

Nisem prepričan, če pri teleskopih je dobro najprej gledat skozi tiste drage.
Razlog being, da enkrat ko greš iz enega za 3k na enega za 300€ boš vrjetno hudo razočaran.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

kuvanasarma ::

Okapi je izjavil:

Jaz sem za 350 evrov dobil takega.



Uporabljal ga pa praktično še nisem. Za pokušino sem naredil eno fotko, toliko da vidim, če se kaj vidi skozi.;)




kje si tega dobil?

Hvala!

Okapi ::

Od enega znanca sem ga kupil. To je ta model, poguglaj za trgovine.
https://www.amazon.de/Skywatcher-Maksut...

innerspace ::

OP
Priporočam ti dobsona(newton), okoli 200mm bo super za večino objektov.
Glede nadgradenj je takole... fokuser in iskalo sta dva elementa, ki ju je dobro imeti v visoki kakovosti, ce ima fokuser 2" bo skoraj zagotovo dovolj dober zate. Iskala so vcasih bolj bedna, 6x30 je spodnji standard, priporocam vsaj 9x50, po moznosti z osvetljenim krizem. Telrad stil iskala(tudi red dot) so odlicna opcija, dober dodatek za lazjo orientacijo, mislim, da niso draga.
Najvecja nadgradnja teleskopa je po navadi stativ/nastavitev.
Tu ti za zacetek priporocam dobsona, ker pri nakupu placas predvsem opticno cev, stativ je pri dobsonu prakticno zastonj. Nadgradnja v tem primeru pomeni neko ekvatorialno nastavitev s sledenjem, odlične so HEQ5 in 6, a gre za precej drag kos opreme.

Če se pa greš neka casual opazovanja, brez poglabljanj v detajle(orientacija, iskanje objektov po feelingu...), bo odlicen nakup necesa takega, kot ima Okapi. Imas go-to na alt/az nastavitev, podobno kot Dobson(ki je ročni), tu je enovilična motorizirana. Je pa opticna cev bolj svoh glede odprtine in svetlobne moci(127mm, f/12).

Da ne dolgovezim.
Ce ti uspe, si prisparaj se enkrat toliko in kupi tega:
http://www.mojteleskop.si/_item/1765/20...

Resen teleskop na resni montazi, za resno dobro ceno :)

Spletni trgovini v slo:
http://www.mojteleskop.si/
http://www.lyra-optics.si/10-teleskopi
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Zgodovina sprememb…

_marc_ ::

Pozdravljeni,
nagibam se k nakupu teleskopa, nekaj za začetnike, za max.200€, da malo vidim, kako te zadeve stojijo. Če bi me zadeva potegnila, bi tako, ali tako šel v zamenjavo, če pa ne, me zaradi 200€ tudi ne bo pobralo. Ima kdo kaj izkušenj glede tega teleskopa, ali bi bilo boljše kupiti kaj drugega. Pomembno mi je tudi, da pogled ni obrnjen na glavo.
https://www.apm-telescopes.de/media/man...

Pac-Man ::

The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

gruntfürmich ::

kako so cene teleskopov napram spektivom?

enake cene za ta rang kvalitete ali so teleskopi veliko dražji?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

bizgech ::

Tudi mene zanimajo teleskopi za domačo uporabo, pripravljen sem odšteti nekje 300 - 400€.
Recimo da opazujem satelite (tiste pikice na nebu, ki se premikajo), Mesec in sosednje planete (Venera, Mars). Kakšne slike lahko pričakujem? Ne računam, da bodo slike kot iz Hubbla, ampak ne bi rad odštel 400€ in na koncu videl samo neko piko oz. zmazek na nebu.

krneki ::

Nočem bit žleht samo satelite boš skoraj v vsakem primeru videl kot hitropremikajočo se pikico in galaksije, ter meglice bodo komaj vidni zmazki >:D Ajde recimo M42 ali M31 bosta bolj konkretna zmazka :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krneki ()

Zimonem ::

Staelita sploh ujel ne boš na teleskop. Najdi nekoga, ki stvar že ima in (ne)uporablja , preden se odločiš za nakup.

Okapi ::

No, ujameš ga že lahko, ampak moraš točno vedeti, kje bo. In videl boš piko, ki švigne čez vidno polje.;)

Ampak s fotoaparatom pa lahko, če znaš, lepo ujameš vesoljsko postajo.Recimo ko prečka Mesec.



Drugača pa ja, najbolje je za začetek pri nekom, ki teleskop ima, pogledati, kako je vse skupaj videti.
Ker s preprostom teleskopom boš verjetno hitro razočaran (smo pač razvajeni, ko na netu gledamo fotke, narejene s profesionalno opremo). In se potem marsikdo hitro naveliča, teleskop se pa praši v kleti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Ales ::

Tukaj se skriva nevarnost kupovanja nečesa "za začetnike", ker jih bo slaba oprema praktično takoj odvrnila od uporabe. V najboljšem primeru bodo takoj hoteli novo, v najslabšem pa se jim bo zagabilo za dolgo časa, če ne za vedno.

boldleaf ::

Pohiti z nakupom, da ne bos samo se tole gledal :|



Simulacija, ko bo vsa Muskova nesnaga na nebu:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: boldleaf ()

Zimonem ::

Sicer pa vzemi za 20-50e kaj iz bolhe. Naučil se boš kaj je fov, slaba montaža. Kako hitro ti pobegne Jupiter iz kadra, koliko časa traja da teleskop pripraviš-pospraviš in podobno.
Če te bo še vedno "držalo" ti bo precej bolj jasno kaj potrebuješ in kaj lahko sploh dobiš za nek denar.
Sicer pa poglej še na https://vesolje.net/forum/viewforum.php...

bizgech ::

Jaz sem si to predstavljal podobno kot daljnogled, le 1000x zmogljivejše. Tako da bi si lahko ogledal obliko satelitov, površje Meseca ipd. Verjetno pa teleskopi za domačo uporabo niso tako zmogljivi.

Zimonem ::

Ko dobiš v roke prvi teleskop ugotoviš da je vesolje velika reč in da se giblje. Problem je že najti objekt na nočnem nebu. Ker pa opazuješ res ozek kos neba ti objekti neprestano bežijo iz vidnega polja. To so olajšali z goto montažami ampak te se začnejo nekje pri 500e. Vzemi nekaj za 20e iz bolhe ali pa če se komu valja po kleti. Pojdi tudi na kako astro opazovanje. Hobi glede denarja niti ni tako drag. Zahteva pa precej potrpežljivosti, viskija, časa... Rezultati pa niso primerljivi s tistim kar vidiš na internetu.
Glede satelitov si pa optimist. Izredno težko je narediti dobro sliko IIS, ki je ranga 100x večja od ostalih satelitov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

krneki ::

Nabolje je da pogledaš skozi par teleskopov in udariš debato z lastniki pred kakršnemkoli nakupom.

Zimonem ::

Ma prvo teleskop moraš kupit sicer se težko o čem pogovarjaš. Lidl je svoje čase prodajal nekaj temu podobnega
https://www.lidl.de/de/bresser-skylux-7...

Zadeva ni v nobenem primeru dobra se pa da videti prek njega Jupitrove lune, opazovat mesec, ... In da ti osnove kako je teleskop sploh sestavljen. Dinamiko potovanja objektov prek svoda, kej pomeni povečava, svetlobna prepustnost, različni okularji, tresenje teleskopa, postavljanje, iskanje objektov, itd. In rabljenega se dobi za plato piva. Katerega boš gotovo spil ob igranju s teleskopom. Ni raketna znanost je pa vaja iz potrpežljivosti in vztrajnosti.

krneki ::

Osebno bi za 70 EUR raje vzel dalnogled 7x50, ki ga ne bo potem naslednemu prodal za gajbo pira.

energetik ::

krneki je izjavil:

Osebno bi za 70 EUR raje vzel dalnogled 7x50, ki ga ne bo potem naslednemu prodal za gajbo pira.
Se povsem strinjam, čistemu začetniku priporočam daljnogled 7x50 do nekje 10x60. Pravilno obrnjena slika, levo/desno, veliko vidno polje.
Zraven pa dobro zvezdno karto. Ker če hočeš v astronomiji uživat, te mora najprej zanimat. Naštudirat moraš kaj in kako se vse giblje po nebu, spoznati oblike ozvezdij, dobiti občutek za velikost in svetlost objektov. In to najbolje rata z dobro zvezdno karto (dobijo se zastonjske za PC) in navadnim daljnogledom. Je kar nekaj objektov, ki so v daljnogledu dejansko lepši kot skozi teleskop, prav zaradi vidnega polje. Ko se to obvlada, greš v nakup teleskopa.
Katerega? Odvisno od financ in zagretosti. Spet je tukaj po mojem najpomembnejše dobro stojalo (trdno, vsaj s sledenjem če že ne komplet vodenjem), gor pa ali 10-12cm refraktor ali pa npr. 15cm Newton. Pa cca. 3 dobre okularje, od tega vsaj 1 z nizko povečavo in velikim vidnim poljem za galaksije, meglice.
Sicer pa ni meja potem, odvisno od financ. Meni se zdi dobra zadeva Schmit-Cassegrain, ker je kompakten. Sicer posedujem 15cm tipa Maksutov, ki je podoben. S takim že brez težav gledaš Saturnove obroče, oblačne pasove na Jupitru, morda Marsovo ledeno kapo, kakšno planterno meglico, in tudi kroglaste kopice lepo že razbije na robovih.

#000000 ::

Obstaja ena trgovina v prekmurju kjer se da dobit svašta za tudi normalne cene, http://www.mojteleskop.si/

c3p0 ::

Zimonem je izjavil:

Ko dobiš v roke prvi teleskop ugotoviš da je vesolje velika reč in da se giblje. Problem je že najti objekt na nočnem nebu. Ker pa opazuješ res ozek kos neba ti objekti neprestano bežijo iz vidnega polja. To so olajšali z goto montažami ampak te se začnejo nekje pri 500e.


Na večino mountov se da namestiti tudi le koračni motorček in kontrole, v bistvu za EQ montažo rabiš le enega. Sam sem pred leti dal za dva nekje 100€.

energetik ::

Tudi sam imam EQ montažo +1 motorček, lepo sledi gibanju. Itak je najbolj važna pri tem dobra nastavitev stativa (vodoravno in proti S polu). Če tega ni, ti teleskop za 10k€ ne pomaga.

Okapi ::

Pred nakupom teleskopa je treba vedeti, da je ljubiteljsko gledanje zvezd v bistvu družabni dogodek.

Če ne živiš ravno nekje na podeželju, moraš iti nekam, kjer so razmere ugodne za opazovanje zvezd, predvsem glede svetlobnega onesnaževanja. V okolici Ljubljane je recimo Medvedje brdo (med Logatcem in Idrijo) zelo priljubljena točka.

To pomeni, da moraš teleskop naložiti v avto, se odpeljati tja, tam porabiš vsaj pol ure, da ga postaviš in pravilno usmeriš (če imaš teleskop, ki zna slediti zvezdam, oziroma takega, ki jih zna sam poiskati), šele potem lahko začneš gledati. In potem po koncu opazovanja moraš teleskop pospravit in se odpeljati nazaj.

Potem je treba vedeti tudi, da prav veliko stvari, ki se jih s takim teleskopom splača gledati, ni ravno veliko. Venera, Mars, Jupiter in Saturn od planetov, in nekaj galaksij. Občaso še kakšen komet. Vse drugo - ostali planeti in posamezne zvezde - se pač vidijo kot pike.

Skratka, zna hitro postati dolgočasno, če opazovanj ne spremeniš v družabni dogodek - da se skratka nekajkrat na leto dobiš s prijatelji, in greste "gledat zvezde".

Če imaš teleskop, ki zna sledit vrtenju Zemlje, se zelo splača nanj priključit fotoaparat. Potem se namreč galaksije in meglice hitro vidijo neprimerno bolje. Večina teh stvari je namreč zelo "medlih", če gledaš "v živo". Tako medlih, da se komaj kaj vidi, ali pa sploh ne. Na fotografiji, ko uporabiš daljši osvetlitveni čas, se vidijo veliko bolje.

S fotoaparatom na teleskopu skratka postane vse skupaj precej bolj zanimivo, ampak zahteva pa to seveda nekaj dodatnega stroška in zavzetosti. In ne smeš biti razočaran, ko ugotoviš, da je na netu veliko boljših fotografij od tistega, kar tebi uspe narediti.;)

Takole smo ši pred nekaj meseci s prijatelji gledat zvezde (pravzaprav bolj planete) na Medvedje brdo. S teleskopom za okoli 3000 evrov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

BorutO ::

A se s teleskopom do 1000 eur vidi Jupiter kot rumenkast planet, zaradi odseva sončne svetlobe ali se ga zelo podrobno vidi? Pega ipd? Jaz sem leta tuhtal, da bi si kupil teleskop za 4000 eur, ampak potem sem dobil družino in sem z leti izgubil zanimanje za raziskovanje vesolja.

BorutO ::

Okapi ... a imaš kakšne slikice, ki si/ste jih naredil/i s tem teleskopom? Res me zanima kakšne slike dela.

krneki ::

Za 400EUR dobiš 200mm dobsona s katerim se vidi Jupiter odlično, s pego in pasovi...ter če si v pravem času še kakšno senco lune na njegovi površini.

Če koga zanimajo kakšne slikice se da narediti s "hobi" opremo, si lahko pogleda mojo kolekcijo na: http://astro.krneki.ws

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krneki ()

thramos ::

Z teleskopom iz Lidla dobro vidiš Luno, vidiš rdečino Marsa in Jupitrove lune ter Saturnove obroče. Brez kakšnega hudega truda.

Okapi ::

BorutO je izjavil:

Okapi ... a imaš kakšne slikice, ki si/ste jih naredil/i s tem teleskopom? Res me zanima kakšne slike dela.

S tem nisem nič slikal. Takole se recimo vidi Mesec z mojim teleskopom za 500 €.




https://www.amazon.co.uk/Sky-Watcher-Sk...

c3p0 ::

Tudi jaz imam takšno cev, brez go-to, za planetarne zadeve in Luno je več kot dober. Na Jupitru dokaj ostro vidim pasove in nekaj lun, Saturn s prstani, barve Venere in Marsa, ipd.

Barakuda1 ::

Začetniki - previdno.

Preden investirate kakšne večje zneske bi vam dal eno tako primerjavo, ki pravim "zvezdogledom", ne bo ravno všeč.

Opazvanje zvezd in lune je podobno lovljenju ribv ribniku, ki ni ravno pretirano poln rib.

Pripraviš vabo, postaviš si trinožnik za udobno sedenje, nastaviš vabo na trnek in jo vržeš v ribnik.
Potem pa čakaš, čakaš, čakaš ....čakaš ...še zmeraj čakaš. V nekem trenutku se ti zazdi, da se je plovček malce premaknil. Ne ravno očitno, ravno toliko da si zaznal. Riba je očitno prišla pogledat tvojo vabo, le zagrizla ni. Ampak potem spet čakaš ....čakaš ...čakaš ...čakaš in čakaš.
Končno potegneš trnek iz vode, na katerem ni več vabe, kar pomeni, da ribe v ribniku so, sam ti nisi nič ujel.
Malce razočaran pospraviš ribiški pribor in se vrneš domov, naslednji dan pa se vrneš, ker vabe na trnku ni bilo, kar napeljuje na zaključek, da ribe so v ribniku. Postopek zato ponoviš in upaš, da boš pa tokrat kaj ujel.
Spet čakaš ....čakaš ...čakaš ...čakaš ...čakaš in čakaš.

Tako nekako je s tem.

Če v tem res ne uživate, če se v to ne mislite resno poglobiti, če ne boste opazovali nebesnih teles, ker se bo zbrala družba in bi to tudi družaben dogodek ... potem škoda tudi 10 €, kajšele 500 ali 1.000.

krneki ::

Pomoje je ribičija bolj zabavna, drugače ne bi bilo toliko ribičev :))

c3p0 ::

Pri teleskopu nič kaj ne čakaš. V eni jasni noči lahko vidiš večino zanimivih zadev, prej še preveriš na Stellarium, pa da kaka polna Luna ne bo uničila razgleda.

Bolj bo problem, da marsikdo teh istih zadev ne bo gledal noč za nočjo. Ali pa bo razočaranje, ker pričakuje slike kot iz Hubbla, ne nekih pikic. Zato je najboljše pred nakupom obiskat kakšno astronomsko srečanje.

energetik ::

Za astronomijo rabiš tudi malo domišljije. Pa glavna stvar pri nas amaterjih je, da sploh najdeš nek švoh objekt, npr. komet, čeprav bo komaj opazna pikica ali oblaček.
Res tistih vau objektov ni veliko. Tisto ko prvič pogledaš Luno, Saturnove obroče, Jupitrove lune, Venerin krajec, M42, M13...

zmaugy ::

Barakuda1 je izjavil:

Začetniki - previdno.

Preden investirate kakšne večje zneske bi vam dal eno tako primerjavo, ki pravim "zvezdogledom", ne bo ravno všeč.

Opazvanje zvezd in lune je podobno lovljenju ribv ribniku, ki ni ravno pretirano poln rib.

Pripraviš vabo, postaviš si trinožnik za udobno sedenje, nastaviš vabo na trnek in jo vržeš v ribnik.
Potem pa čakaš, čakaš, čakaš ....čakaš ...še zmeraj čakaš. V nekem trenutku se ti zazdi, da se je plovček malce premaknil. Ne ravno očitno, ravno toliko da si zaznal. Riba je očitno prišla pogledat tvojo vabo, le zagrizla ni. Ampak potem spet čakaš ....čakaš ...čakaš ...čakaš in čakaš.
Končno potegneš trnek iz vode, na katerem ni več vabe, kar pomeni, da ribe v ribniku so, sam ti nisi nič ujel.
Malce razočaran pospraviš ribiški pribor in se vrneš domov, naslednji dan pa se vrneš, ker vabe na trnku ni bilo, kar napeljuje na zaključek, da ribe so v ribniku. Postopek zato ponoviš in upaš, da boš pa tokrat kaj ujel.
Spet čakaš ....čakaš ...čakaš ...čakaš ...čakaš in čakaš.

Tako nekako je s tem.

Če v tem res ne uživate, če se v to ne mislite resno poglobiti, če ne boste opazovali nebesnih teles, ker se bo zbrala družba in bi to tudi družaben dogodek ... potem škoda tudi 10 €, kajšele 500 ali 1.000.


Sploh ne drži. Glavni problem pri astronomiji je, da je to aktivnost, ki terja veliko časa in je zelo odvisna od vremena in pogojev v atmosferi tudi mimo zgolj enostvanih jasno je in oblačno je. Ko imaš opremo postavljeno, je opazovanje zanimivo ves čas, ob predpostavki, da veš, zakaj si tisti večer postavil opremo in torej imaš vsaj nek okvirni načrt, kaj boš opazoval.
Pa postavljanje in pospravljanje opreme (sploh to zadnje) je tečno, sploh sredi noči.

energetik je izjavil:

Za astronomijo rabiš tudi malo domišljije. Pa glavna stvar pri nas amaterjih je, da sploh najdeš nek švoh objekt, npr. komet, čeprav bo komaj opazna pikica ali oblaček.
Res tistih vau objektov ni veliko. Tisto ko prvič pogledaš Luno, Saturnove obroče, Jupitrove lune, Venerin krajec, M42, M13...


Zato pa je to hobi, ki te potegne v nakupe čedalje večjih teleskopov in/ali fotografiranje. Oboje pomeni večanje vložka v opremo in čas, ki ga temu posvetiš.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

Okapi ::

Tule samo nekateri opozarjamo, da je to konjiček, ki potegne vase morda enega od stotih kupcev poceni teleskopov. Ostalih 99 ostane pri prvem in med njimi je 95 takih, ki se jim teleskop praši v kleti ali na podstrešju.

Podobno velja za mikroskope.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

thramos ::

Podpis, jaz sem eden izmed tistih 4. :))

50 € za Lidlov teleskop mi sicer ni žal, kaj več bi pa hitro obžaloval.

Opazovati Saturnove prstane za začetnika pač ne pomeni šteti obroče:
ampak bolj vedeti da res obstajajo:

zmaugy ::

Pa letos bo kolikor sem gledal s planeti bolj žalost.

Vzamem tole nazaj, sem počekiral še enkrat.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()

zmaugy ::

Višina nad horizontom ne bo ravno idealna, kolikor sem gledal.
Biseri...
PS: MENSA klub ST, obvoz. ŠIC! Ne zanimajo me vaše neštetokrat reciklirane
neumnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zmaugy ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Venera, Mars & Jupiter

Oddelek: Znanost in tehnologija
243377 (2679) vostok_1
»

Kateri teleskop kupiti za opazovanje planetov?

Oddelek: Kaj kupiti
246815 (5961) zupicaa
»

Teleskop ?

Oddelek: Kaj kupiti
194305 (3921) quartz
»

teleskop (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
759410 (8488) Barakuda1
»

Teleskopi in opazovanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
537967 (7461) EvilGod

Več podobnih tem