» »

Teleskopi in opazovanje

Teleskopi in opazovanje

«
1
2

BlackHole ::

Od nekdaj me je zanimalo vesolje in vse kar se odvija v njem. Razmišljam o nakupu teleskopa za opazovanje Zemljine bližnje okolice. Sigurno je kdo od vas kdaj pogledal v kak boljši teleskop. Če se kdo bolj spozna na te zadeve, kakšen teleskop bi potreboval, da bi lahko opazoval recimo kraterje na naši luni. Rad bi nek soliden teleskop (ne vem kakšne so cene), vendar povejte malo ali se da kaj opazovat ali bi za to potreboval kakšen profi teleskop. Kakšen teleskop bi dobil za okrog 100k SIT?

whatson ::

se bom pozanimal za cene in potem ti sporočim...
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Medved ::

v bing bengu prodajajo dobre - pejt pogledat:)
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

whatson ::

BlackHole: našel sem cenik odličnih teleskopov firme Millenium Optics.
Cene so v SIT in vsebujejo DDV...
Najdeš pa teleskope od 30 tisočakov, pa vse do 2 milijona SIT...

če rabiš dotični cenik, mi pošlji mail: mitja@army.net, pa ti ga mailam...

BlackHole ::

Če bo lahko kdo kaj scetoval, na kaj je treba paziti pri nakupum ker nimam pojma še zaenkrat.

whatson ::

BlackHole, cenik ti pošljem takoj, ko pridem do svojega računala (sedaj sem na firmi)... 8-)
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Koci ::

Ja v reklami od BingBanga sem zadnjič vidu enga za okoli 80.000, z njim pa baje vidiš tudi kraterje na luni. Vsaj tak je pisalo.
Panta rei!!

Koci ::

Whatson men tud!MAIL
Panta rei!!

Medved ::

ja v bing bengu imajo eno dobro firmo teleskopov (pozabu sm ime), dajo ti barvni prospekt, širok izbor, neki na ''B'' se mi zdi, sam so mal dragi. imaš reflektne in navadne teleskope:)
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

Marjan ::

whatson thx za cenik :)

še vseeno pa bom šou pogledat v Big bang, da primerjam!

Ni lepšega kot pogled na lunine kraterje, Saturnove obroče, Jupitrove lune in seveda prečudovite galaksije... ahhh

A kdo ve za kaksno astronomsko srečanje?

JLP ::

Za opazovanje Lune in podobnih svetlih objektov so najboljši refraktorji (tisti z lečo). Od premera leče je odvisna ločljivost (večji premer večja ločljivost), zbiralna moč (večja leče več svetlobe zbere, kar v tem primeru ni tako pomembno). Na splošno najboljše firme so Vixen, Meade, Celestron. Bolj slabe firme ki v glavnm prodajajo bolj kot ne igračke so pa Tasco, Bresser in podobne. Pri nakupu vsekakor ne smeš zapostavljat okularjev. To je tisti del teleskopa, ki je pri očesu in se ga da menjat. Za opazovanje Lune si nabavi kak okular, ki ima čimboj široko zorno polje (da vidiš več v sliki) in da je akromatično (nima barvne napake). Zelo pomembna stvar je tudi stabilnost stojala, sploh pri velikih povečavah. Saj nočeš, da bi se ti teleskop pri vsakem najmanjšem pihljaju vetra tresel.
Drugače, če te zanima astronomija, se obvezno naroči na slovensko astronomsko revijo Spika:
Uredništvo in marketing:
Koprska 94
1000 Ljubljana
Telefon: 01 423-14-05
Pa več o izbiri teleskopov za začetnike je tudi na internetu, tako da mal uporab Google al pa kej podobnga.
Obstaja tud en astronomski forum SLO-Astro, kjer lahko vprašaš kaj več o tem.
Live long and prosper!

Elemen_T ::

Whatson: Vzemi si prosim te par sekund pa še meni pošlji cenik :)

Jeronimo ::

Ali bi lahko dobil še jaz cenik prosim !

TX

MAIL
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Tomi ::

Če še koga zanima, kakšne so cene, in bi rad Whatsonov cenik, naj mu pošlje mail.
Ne mi prosim s takšnimi stvarmi trositi po temi. Pa še lažje je, če človek dobi maile, pa potem pošlje vsme naenkrat, kot pa če je to razdrobljeno, je res?
metrodusa.blogspot.com

BlackHole ::

Prav imaš, Tomi.

JLP, zgleda da se ti baviš s tem že nekaj časa. Meni so kr na začetku iskanja padli najprej v oči Celestorn teleskopi. Trenutno še berem članke in teste teleskopov, zato še rabim kakšne predloge. Vidim, da delajo že tudi neke računalniško vodene (GO TO) teleskope. Kako se kaj ti obnesejo, se že dovolj dobri (boljši od ročnih), da bi se jih splačalo kupiti in kako se kaj cenovno razlikujejo od "ročnih". Kateri model bi mi predlagal, če bi ti rekel med 80k SIT in 140k SIT. Seveda bi tudi sam rad opazoval naše planete in tudi druge galaksije, po možnosti pa tudi kako črno luknjo.
Ali moram potem kupiti še kakšno dodatno opremo za začetek. Kako pa je potem z slikanjem. Se kupi kak nastavek in kakšen fotoaparat je treba imeti (po možnosti digitalni).

Marjan ::

blackhole:
(1) racunalnisko vodeni teleskop je isti kot navaden, le da kliknes na ekranu planet/zvezdo/... in se ti bo teleskop sam nastimal na to pozicijo!! (to je uiber drago)

(2) crne luknje sploh ne mors neposredno videti, zato se ji rece crna, lahko vids samo "ukrivljene" galaksije okoli nje (ker se svetloba ukrivi okoli zelo masivnega telesa)

(3) za denar ki si ga pripravljen dat bos dobil soliden oz. dober teleskop s podstavkom brez kakrsnih koli dodatkov, zal:'(

BlackHole ::

Ok, računalniško vodene črtamo, itak baje niso tako natančni (softverske napake), pa še vsakič je treba nastavljat določene podatke.
Kakšna pa je recimo razlika med refraktorjem, reflektorjem in katadioptričnim teleskopom enake kakovosti. Kateri bi naj bili boljši glede na razmerje cena/kakovost.

Zdaj vem, da je najpomebnejši podatek pri izbiri premer prednje leče oz. ogledala in pa potem tudi teža. Koliko mm premera bi mi priporočali (tisti ki ste že izkušeni). Kako bi recimo ocenili ta model. Stane 150 k SIT.
Če je kak teleskop podobne vrednosti in nudi več mi jih lahko navedete.

Medved ::

v bing bengu je firma ''bushel'' neki tazga, stanejo pa okoli 100.000 sit taki že kr dobri za luno in naprej:)
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

BlackHole ::

Kaj morda kdo ve, če ja kaka kvalitetna firma v evropi, ki izdeluje tudi kvalitetne teleskope. Potem bi se plačalo it npr. v Avstrijo kupit.

BlackHole ::

Rabil bi nekaj naslovov knjig, po možnosti slovenskih, ki bi jih moral prebrati preden grem v nakup teleskopa.

Marjan ::

nekdo je ze zgoraj omenu Spiko, to je super revija. In v vsaki mas tud sekcijo teleskopi.

Zdi se mi, da imajo v konzorciju tud starejse stevilke. Tam bos ziher najdu velik podatkov!

Monster ::

Kak teleskop bi pa rabu da bi si lahk pogledu MARS. Recimo da bi ga vidu(preko teleskopa) velikega kot recimo luno z navadnim dalnogledom) kak bi povedu kr velkega di bi vidu kake so gore pa kanjoni(oni večji)...

Kok bi kej prišu
Ka zaboga...

Marjan ::

hmm, tolk izkusenj se nimam, da bi ti povedu s kaksnim teleskopom -kolko mm objektiv vidis dolocene stvari na doloceno natancnost!

Ampak to kar si ti reku glede Marsa je (pomoje) absurd! Tolko velikega ne bos vidu nikol!

Kot sem reku: Spika, pol mas pa se Astronomy, Astronoy now, Teleskope, ........

Medved ::

Z 500 kratno ali 525 kratno povečavo vidiš vglavnem vse naše planete pa še veliko dlje:)
Medved že spet tuki in me natrguje odozad

BlackHole ::

Kaj pa trgovine po SLo. Katere so dobro založene in nasploh z dobro ponudbo, če jih je sploh toliko, da bi lahko izbiral. Imam naslov od ene, to je Commerce d.o.o.

Obstajajo kakšni slovenski forumi na to temo (astronomija in teleskopi)?

BlackHole ::

Medved, samo moraš vedet, da faktor povečave niti približno ni glavni pogoj, kaj boš videl. Ti lahko vidiš daleč. vendar bo vse megleno, če ne bodo izpolnjeni še drugi pogoji za ostro sliko.

Marjan ::

LINK
tole je ena zlo dobra slo stran o astranomiji in astronavtiki, na njej najdes tud forum. Se bol mal dogaja na njemu, ampak ce bos kej uprasu bojo modeli zihr vedl, ker so carji, sploh Simon

DIEUALL ::

Whaston : dej men tud prosm mejlaj cenik

DIEUALL ::

aja e-mail
mail

Marjan ::

Spider
Prosm, da bolje beres!!!!!
Kaj ti je Tomi napisu, in to je tud ze itak logicn!!!!
;((

Jeronimo ::

Whatson: Poslal sem ti mail s prošnjo za cenik že doooolgo časa nazaj, pa nič. :(

Bi lahko dobil cenik?
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Marjan ::

V Big Bangu sem mal gledal teleskope, pa majo samo od podjetja Bushnell, cenovno od 70k do 120k.
A kdo pozna to vrsto teleskopov, imajo oboje, refraktorske in reflektorske, cene pa se ne razlikujejo dosti.

Meni se bolsi zdijo reflektorski (sirsa inkrajsa cev) - lazja uporaba, ne vem pa kaksna je razlika pri opazovanju, ce kdo ve...

wintermute ::

Za precej podrobne nasvete o nakupu teleskopa si poglej(te) tole stran.

Bockor ::

Marjan: Jst sem lani bil tretjič na astro taboru, kjer smo opazovali z obojimi teleskopi in moram povedat, da sem komaj zadnje leto spoznal, da je en HOME MADE reflektorski teleskop boljši od ne vem koliko dragega refraktorskega. Je res, da se tisti da priklučit na kontrolo, ki obrača teleskop po vrtenju Zemlje, a je tudi tisto bilo že fuč.>:D Ampak ko sem ju usmeril v isti objekt je razlika v ostrini bila razvidna, čeprav si za teleskop v lesenem ohišju tega nisem mogel misliti:D
Black Hole: Kupi takega, da boš vidu vsaj tri Jupitrove lune in pa galaksijo M31, kera je meni najbolj všeč(saj vem,da bi ti rad Luno gledal), pa res pazi kakšno stojalo boš meu zraven, da ne boš po vsakem majhnem vetriču mogu spet šraufat, kot je že JLP omenu.:\

BlackHole ::

Zdaj sem prišel do nekega zaključka, da bi najraje kupil 8" ali pa celo 10" dobson reflektor. Je že kdo opazoval s podobnimi ali enakimi. Kaj se da videti? Verjetno kar nekaj. Kolikor vem, je pri teh teleskopih slika obrnjena za 180°. Ali obstaja kak nastavek, da bi to popravil ali so potem ti teleskopi (reflektorji) neuporani za opazovanje po Zemlji.

Marjan ::

Bockor: Ja vem, sem bil tud ze jest na takemu taboru, in res home made teleskop je najboljsi (cena/kvaliteta). Sam sta pa dva velika problema:
-nardit ga :D
-velikost in okornost !

aja, kolk pa mors dat za teleskop, da DOBR vids Andromedo, Saturna, Jupitra z lunami

-----------
BlackHole: Jap, pri astronomskih teleskopih je slika obrnena! Ce bos kupu dober teleskop, bos zraven dobil nastavek, da ti obrne sliko, al pa bi ga lahko vsaj dokupil, verjetno!

Avenger ::

Ne bi jaz o teleskopih nič, ampak bi pa neki povedu inu vprašu. Namreč, nekaj dni nazaj sem okol 11h zvečer vrgel uč mal gor, proti zvezdam in sicer na južno stran neba. Tko mal gledam neki časa, pol se mi pa zazdi da se ena zvezda premika. In res se je premikala, v ravni črti dol proti obzorju. Hm. Naslednjo noč tko mimgrede spet mal gledam zvezde in se vaja iz prejšnje noči ponovi, vendar pač ob drugem času. Edina pametna razlaga bi bla da sem videl satelit, ki bi po moji razlagi obkrožil Zemljo nekako v 40 minutah. In tako sem čaku še neki časa, ter zagledu podobno svetlo piko, ki pa se je premikala navzgor, se pravi od južne proti severni polobli.

A je torej možno da se vidi odsev satelitov? In če, a se da ugotovit kateri sateliti bi to bli?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Paramedic ::

Poišči na internetu stran (verjetno pod NASA), ki kaže kateri satelit je ob določenem času nad določenim mestom. Enkrat sem imel tak program, ki si mu to vpisal, potem pa je na internetu pogledal (na enem nasinem strežniku).
End transmission.

BlackHole ::

Avenger, bom ti jaz povedal. Dobro si opazil, da se premika, vendar to ni satelit ampak naš planet MARS.

Avenger ::

Hehe, mislm, da ne, kajti premika se precej prehitro, poleg tega dvomim, da gre lahko v času pol ure Mars najprej od spodaj navzgor pol pa od zgoraj dol (mogoče sem mal nerodno povedal, ampak upam da je jasn).
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

BlackHole ::

Mars se pojavi na južnem nebu, ko se stemni, 100%, samo to da pa zgine v pol ure pa ne bo držalo, pol si ti videl nakaj drugega, danes poglej še enkrat okrog 22.00, pa jutri javi koliko se je prestavil v eni uri, boš komaj opazil. Mars je trnutni b najboljšem položaju za opazovanje, ker je najbližje Zemlji.

BlackHole ::

Mimogrede, Mars se pomika od južnega obzorja proti zahodu rahlo navzgor in je pravzaprav najsvetlejši objekt na nebu trenutno.

JLP ::

Avanger kar si ti videl je verjetno letalo. Sateliti (umetni) krožijo v preveč visokih orbitah, da bi jih videl. Probej poiskat en daljnogled in si to poglej.
Live long and prosper!

Avenger ::

Ej... kot sem že enkrat al pa dvakrat rekel se ta zadeva premika precej hitro, nekako tako kot avion, morda malce hitreje, tako da spremljanje tega telesa s teleskopom odpade. Ne mi tuki z Marsom al pa kakšnimi podobnimi planeti strašit, Blackhole, ker to ni to in nikol nisem niti pomislil da bi blo lahko. Verjetno je/so sateliti. Kar še sami poglejte proti nebu, glejte ene 10 minut, pa skor ne morte zgrešit... Aja, še to, svetlost tega telesa je lahko različna, od relativno svetle, do take, ki je komaj še zaznavna s prostim očesom.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

JLP ::

To so letala Avanger. Sm jih že ene par gledov. Pa sploh ne nucaš kakga velikga teleskopa ker kle bi blo res komad težko mu sledit. Uzem en binokular (lovski daljnogled) pa to poglej. Verjetno boš vidu pol ene lučke k utripajo (zelena in rdeča).
Live long and prosper!

Avenger ::

Ej pa a nej vam narišem? A mislte da sem idiot??? A mislte da ne ločm enga kurčevga aviona od zvezde/nečesa tretjega???? Ni nobenih modrih rdečih in kakršnihkoli lučk, nič ne utripa, zadeva zgleda kot ena navadna, povprečno svetla zvezda, s to razliko da se premika hitro in v ravni črti. Če bi bil avion, bi imela svetloba drugačno barvo, in zraven bi mogla bit še kakšna druga lučka.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

JLP ::

No pa nariš Še bol, posnem video :)
OK uglavnm za satelite spremlat jest uporabljam SykMap Pro 6. Se da dobit demo tega programa (zej je že pr verziji 7).
Live long and prosper!

BlackHole ::

Avenger, če mene vprašaš si idiot, ker če bi prebral moj post bi opazil, da sem ti napisal, da ne vem kaj je to kar ti vidiš, ampak na južnem nebu lahko trenutno opazujemo Mars, ki pa se ne premika tako hitro kot si ti opisal, ampak z neko hitrostjo ki je normalna za planet in ne ti meni pameti solit, ker toliko pa že vem o opazovanju. V bistvu sem samo prepisal prejšnji post
ampak upam da boš vsaj tega prebral kot se spodobi. Pa brez zamere, sicer pa čez kako uro pojdi ven, poglej proti južnemu nebu in mi povej kako hitro se bo Mars (ali karkoli že misliš da je) premikal.

Sicer pa poglej tukaj .Tukaj pa imaš stran, kjer vstaviš državo, mesto in uro opazovanja in smer neba. Poskusi.

EvilGod ::

Ah ja škoda da nism že prej tega le foruma vidu k o teh temah mam pa kr dost veze.

Avenger in usi ostali, tist kar je avenger vidu je sevede bil setelit. Seteliti se kr dobr vidjo (sicer odvisn od pogojev ampak če mal cajta gor gledaš sigurn kkšnga vidš). Drugače ne utripajo kot avijoni in so ponavad skor hitrejši. Poglejte na stran www.heavens-above.com kjer je napisan keri seteliti in kdaj bojo letel nad nami, kok svetli bodo,... Drugače se Mars tut lepo vid sam to d se hitr premije je Avenger mislu d se čez cel obzorje preleti hitrej k u minuti.
Drugač se je nedolg nazaj prou lepo vidl ISS (Mednarodno Vesoljsko Postajo) k je mela magnitudo -0.4 kar pomen d je bla svetlejša kot zvezdice. D bi jo s teleskpom ujel bi se dal sam bi šla hitr naprej. Drgač poznam ljudi k so vidl shuttle avione s teleskopom lovit pa ni tak problem. Tuki še slikca k smo jo nardil u šol u društvu RAK

(pozabu sm napisat da slikca ni nč zmontirana, kot ste verjetn opazil je pa v ozadju sonce s pegami)

Kar se pa teleskopa tiče sm pa BlackHoleju že tko prej povedu zdej pa še usem vm, k tut nimate kj dost pojma o teleskopih.
Klele ni noben pisov o velikosti (primarnega) zrcala. Ta stvarca je najbl pomembna, ker večje ko je zrcal več svetlobe zbere. In te teleskopi k ste jih vi svetoval so usi zelo majhni, kar pomen d znjimi lahko gledaš dost mal stvari. No sj pr luni glih ni problema, ampak pr galaksija, meglicah, kopicah pa čist zmrznajo. Če iščete pocen teleskop se vm spjoh najbl splača kupt dobsona (edina slabost je to d nima sledenja in zato ni uporaben za slikanje). Ponudba teleskopov pri nas je porazna. Teleskop, ki je po kvaliteti slabši od Orionovega dobsona pri nas stane okoli 3.000DEM orionov dobson XT8 pa 1.400 DEM.
Dobsoni se razlikujejo od ostalih teleskopov po podstavku, ki je lesen in altazimuten (kar pomeni, da se premija naprej in nazaj in okoli osi). Drug tip teleskopa je Schmidt - Cassegrain, ki pa ima drugče postavljena zrcala kot Newton (na dobson postavitvi). Samo te teleskopi so dosti dražji. Npr. v šoli so kupšili Meade LX200 in so za kompleten teleksop + opremo dali okoli 8.000 Dem (teleskop je bil okoli 6.000), jast pa bom dal za orionovega dobsona 1.400 Dem, z njem pa se "na oko" vidi celo bolje od šolskega.
V reviji Sky & Teleskope
so imeli test dobsonov kjer je bil orion na vrhu.
O Orionu si lahko preberete na njihovi strani www.telescope.com mene pa njobolj zanima Dobson Orion XT8

Ta teleskop je boljši od drugih že zato ker ima aluminijasto cev (Meade pa ime cev narejetno iz kartona).
Pri nas ni Orionovega distibuterja, vendar pri Meadu naprimer tako, da teleskop, ki sem ga videl drugje po 1.400 Dem stane pri nas okoli 2.500 Dem.
Oriona lahko kupite v italiji (v benetkah), jast pa ga bom kupil v Nemčiji.

Drugače pa se vam splača naročit na spiko, za opazovanje pa kupite še vrtljivo zvezdno karto (da se boste naučili iskati ozvezdja) in Spikin zvezdni atlas, kjer so bolje opisani objekti ki jih lahko vidite s teleskopi.

Če vas zanimajo linki za teleskop in prospekti itd. mi lahko pošlete mail.

LP
>:D

Avenger ::

Hvalabogu je vsaj enmu jasn o čem govorim... :\

Blackhole:
Mars se pojavi na južnem nebu, ko se stemni, 100%, samo to da pa zgine v pol ure pa ne bo držalo, pol si ti videl nakaj drugega, danes poglej še enkrat okrog 22.00, pa jutri javi koliko se je prestavil v eni uri, boš komaj opazil. Mars je trnutni b najboljšem položaju za opazovanje, ker je najbližje Zemlji.


Mimogrede, Mars se pomika od južnega obzorja proti zahodu rahlo navzgor in je pravzaprav najsvetlejši objekt na nebu trenutno.


Če pa tole ni teženje z Marsom, potem pa tud ne vem.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup prvega teleskopa

Oddelek: Loža
465663 (3285) zmaugy
»

Daljnogledi

Oddelek: Pomoč in nasveti
374318 (3617) jest10
»

Kateri teleskop kupiti za opazovanje planetov?

Oddelek: Kaj kupiti
246791 (5937) zupicaa
»

Mars najbljižje Zemlji

Oddelek: Znanost in tehnologija
192297 (1879) Marjan
»

teleskop (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
759368 (8446) Barakuda1

Več podobnih tem