» »

Teleskop ?

Teleskop ?

boysta ::

Celestron astro Master 90 zanima me kvaliteta tega teleskopa! (200€)
 celestron

celestron

rajko ::

Pozdravljen,
glede teleskopa je takole, ne zaleti se v prvo trgovino po teleskop, prvo razčisti kaj bi rad gledal potem pa kupuj. Rajši malo počakaj pa kupi boljšega. Imam malo izkušenj s tem, tako da vem kako stvari stojijo.

Lp R

energetik ::

Celestron je znana firma in po mojm je tale teleskop kar kvaliteten. Očitno je to 90mm refraktor, kar je za začetek kar ok.
Pomembno je, da je stojalo konkretno, da se ne maje in se ga da enostavno usmerjati.
Pa glede povečave - velja empirična enačba, da je max uporabna povečava 2x premer odprtine v mm. V tem primeru torej 2x90mm= 180-kratna. Že to je možno le pri odlični optiki in odličnih opazovalnih pogojih. Če ti pri takih malih teleskopih ponujajo več kot 150x povečavo (eni celo 300x, 500x 8-O), bolje da takoj greš iz štacune.
Potem vidim, da ima tale teleskop bolj ubogo iskalo. Priporočam ca. 5x50 iskalo, magar, če polovico enga poceni daljnogleda gor našraufaš.
V glavnem, če ima kvalitetno stojalo in optiko, niti ni tako pretirana cena. Lahko boš gledal kraterje na Luni, Saturnov obroč, Jupitrove lune, zvezdne kopice in kakšno galaksijo.
Za čisti začetek bi ti morda bolj priporočal dober daljnogled npr. 10x50, 12*60 + stojalo. Boš bolj užival. Poleg tega če živiš v mestu, bo bolj švoh in se boš moral zapeljati na kakšen bližnji hrib - takrat pride prav majhna teža daljnogleda in enostavnost. Poleg tega ima večje vidno polje kot teleskop, in boš lažje našel stvari.

Sicer pa, odvisno kaj hočeš pazovati in koliko znanja imaš. Če nimaš predznanja, te bo vse skupaj začelo dolgočasiti po parih opazovanjih Lune (mogoče Venere), ker ne boš našel nič drugega na nebu. Najprej moraš poznati malo astronomije, branje zvezdne karte, da sploh kaj najdeš.
Za zvezdno karto priporočam tale zastonj program: Sky Charts.
Če pa že imaš osnove in se misliš resno ukvarjati s tem, pa vsaj 15 cm Newton ali SC reflektor z motorčkom za sledenje. So pa cene že višje potem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Kr_Edn ::

Malo prebrskaj tule:
http://forum.vesolje.net/

kitewing ::

Energetik, kaj pa meniš o tem teleskopu: http://www.mojteleskop.si/_item/19/127m... . Sam namreč tudi kupujem teleskop in mi je tale kar všeč. Prenosen in upam, da tudi dovolj kvaliteten?
Glede montaže se pa tudi še odločam ali bi goto ali ne.

energetik ::

Tole je kar kvalitetna stvar. Tudi sam imam Maksutova 150mm.
Je pa tale brez stojala in ostale opreme. Možno da celo okularjev nima priloženih. Tako da zraven računaj še ene 200€ vsaj. Pa iskalo ma švoh. Sem napisal, jaz prisegam na 5*50 iskalo z velikim zornim poljem.
Najcenejši so Newtoni in čisto v redu za amaterje. Recimo za tisto ceno dobiš tega Newtona z dokaj kvalitetnim stojalom: http://www.mojteleskop.si/_item/3/150mm...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

kitewing ::

Moj cilj je opazovanje in fotografiranje planetov in kdaj tudi panorame. Pomemben faktor je tudi mobilnost teleskopa.
Mislim, da ima oemnjen teleskop 127/1500 SkyWatcher Maksutov poleg: eq, StarPointer, zenitna prizmal, Plossl25 (61x) in Plossl10 (154x) okularja za ceno cca500€ z goto montažo pa verjetno malo več (še ne vem katera je ustrezna)

rajko ::

Se popolnoma strinjam z energetikom, sam imam maksutova 150mm lep priročen teleskop, dober za opazovanje planetov in bolj svetlih meglic, galaksij, za slikanje z tem inštrumentom nimam iskušenj, vendar kolikor mi je znano iz debat se dobro obnese.

Samo malo dolgo se ohlaja na delovno temparaturo.

c3p0 ::

Sam sem na koncu kupil tega 127mm SkyWatcher MAK-a in nisem razočaran. Mobilnost je zaradi kratke cevi odlična.

energetik ::

Kaj pa z iskalom, si zadovoljen? In katero stojalo imaš zraven?

c3p0 ::

EQ3, z motorčki. Iskalo se mi zdi OK, sicer brez povečave, red dot, a jaz sem začetnik...

kitewing ::

EQ3, z motorčki. Iskalo se mi zdi OK, sicer brez povečave, red dot, a jaz sem začetnik...
Sam izbiram med EQ3 in EQ5. Ali je EQ3 dovolj dober? Pri EQ5 me moti teža saj je kar 2kg težji od Eq3. Rabil ga bom tudi za fotografijo.

c3p0 ::

Žal nimam izkušenj s težjimi stativi, a se mi zdi EQ3 OK, za fotografijo ne vem.

Potem pa je še HEQ5, ki je mislim da že občutno večji in težji. Mogoče bo boljše, da vprašaš v namenski forum.

energetik ::

Za fotografijo mora biti stojalo čim težje in čim trdnejše, saj ti najmanjši tresljaj pokvari fotko. Ko imaš čase osvetlitve v sekundnem področju, se to veliko pozna. Pri astronomiji pa moraš velikokrat osvetljevat po več minut in več, zato je pomembno tudi dobro sledenje vrtenju Zemlje.

swamigi ::

Jaz pa uporabljam tale teleskop
http://www.mojteleskop.si/_item/198/90m...
in sem z njim zelo zadovoljen;))


lp

krneki ::

HEQ-5 je že 10kg samo glava, je pa to že druga liga kot pa so tele male eq-1/2/3/5. Ampak če razmišlaš kasneje o kakšni večji cevi, lahko nanjo namontiraš tudi 200mm newtna in bo stvar zdržala tudi za astrofoto.

quartz ::

Energetik ti je vse povedu! Pr teleskopu namenjenem astrofotografiji je najbolj pomembno stojalo! Tko da EQ 3 vs. EQ 5 zmaga EQ 5! Sam imam 200 mm Newtna na EQ5, pa ti lahk povem, da bi v primeru, če bi se hotu it resnejšo astrofotografijo mogu razmišljat od HEQ5 in GoTo naprej! Je pa precej odvisno tudi od teže in velikosti optiče cevi! Itd. Prebrskaj malo po omenjenem forumu, ne na glavo skozi zid, ker boš težko prodal, če ti ne bo zadoščalo!

quartz ::

Pa še to, čeprav že napisano;) Odvisno kaj boš gledal! Če te deep sky objekti ne zanimajo in boš opazoval le luno in planete vzemi reflektor! GoTo je za fotografijo obvezen, ker se ti že pri časih nad 1/15 sek (foto lune) pozna zamik zaradi vrtenja zemlje, to je pa precej kratka osvetlitev v astrofotografiji! Sicer za deep sky (galaksije, meglice, kopice itd) pride v poštev refraktor z večjim zornim poljem (kratka cev), najceneje in največ za ta denar dobiš pri Newtonu Dobsonu, če se misliš bolj resno ukvarjat pa raje razmišljaj in hrani denar za kak kratkogoriščen (f/4, f/6) Maskutov Cassegrain z GOTO montažo! Sam še enkrat ne bi kupil teleskopa brez GoTo, res pa da je vprašanje ali se ti 300 Eur več splača?

Druga najbolj pomembna stvar, poleg montaže in kvalitete optike je okular! Plossl je čist navadna povprečna firma! Zadovoljivo in OK za začetek in svojo ceno, se pa pri okularjih nad 150 eurov (sploh kak dober wide angle) precej bolj pozna kvaliteta!;) Navajen opazovanja saturna skozi 32 in 25 mm Plossl sem skor dol padu, ko sem ga mel priliko opazovat skoz wide angle za 500 eurov (ne spomnim se točnih karakteristik)! Sam sem bil nad celestronovim okularjem razočaran, prav tako mi Celestron ni neka WAW firma, pač povprečje... Vglavnem dobr premisl o rabi! Teža ni največji problem, glej raje da je stvar dost kompaktna, da jo razstaviš v avto in imaš hitro sestavljeno! Priporočam pa GOTo, sploh za začetek, drugače te lahko hitro mine...

Gornja zadeva na sliki mi deluje komercialno sr... za 200 eurov, pa kaj če piše zraven Celestron!?! Najbrž piše tudi 300x, 500x povečava!;) Povečava v astronomiji zelo malo pomeni, btw.! Itaq si omejen s seeingom, zornim poljem in svetlobno močjo ter kvaliteto optike!

Raje malo počakaj, prihrani še vsaj 200 eurov, obišči kak astronomski tabor, kako javno opazovanje ali koga od znancev, ki si lasti teleskop, se pouči in pozanimaj o zadevi... Sprobaj, poglej kaj ti sede, šele nato kupuj! Če pa misliš 2x, 3x, 4x...10x pogledat skoz in misliš opazovati iz Rožnika nad Lj kupi, ker v tem primeru več kot zadostuje! Imaš pa pri takih skomercializiranih prodajah teleskopov precej omejene možnosti opazovanja, na račun kvalitete in možnosti, neznanje in slaba kvaliteta prevlada nad veseljem (pričakuješ da boš videl velikie barvne stvari iz knjig, opaziš pa le meglene črnobele zadeve) in stvar se hitro konča oz. zaključi v omari! Take your time...

PS: Da se ne bomo narobe razumel: ...računaj na črnobelo, pod 350mm pozabi na sledi barve! Razn na kakšni sliki mogoče!;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: quartz ()

energetik ::

@quartz: mislim da si zamešal refraktor in reflektor. Newton, SC itd so reflektorji.
Sicer pa se strinjam. Jaz bi vsem začetnikom najprej svetoval dober binokular s stojalom in dobro zvezdno karto ter nekoga, ki razloži vsaj osnove. Tak daljnogled lahko vržeš v ruzak in greš malo stran od luči na bližnji hrib. Z velikim zornim poljem in realno orientacijo slike se veliko lažje znajdeš na nebu, vidiš pa kar dosti s kakim 15x60.
Potem pa kvaliteten refraktor vsaj 90cm, če raje opazuješ Luno, planete in svetle kroglaste kopice; za deep-sky objekte pa raje reflektor z vsaj 15cm odprtino za večjo svetlobno moč.

quartz ::

Jap!!:P Hvala!;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup prvega teleskopa

Oddelek: Loža
465776 (3398) zmaugy
»

Venera, Mars & Jupiter

Oddelek: Znanost in tehnologija
243387 (2689) vostok_1
»

Teleskop

Oddelek: Pomoč in nasveti
222888 (1825) krneki
»

Kateri teleskop kupiti za opazovanje planetov?

Oddelek: Kaj kupiti
246820 (5966) zupicaa
»

teleskop (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
759430 (8508) Barakuda1

Več podobnih tem