» »

Disk za v avto

Disk za v avto

tilko ::

Zivjo!

Trenutno se ubadam z vgrajevanjem racunalnika v avto (muska stuff). No, prisel sem do enega problema, gre namrec za disk. Ne spremljam veliko te scene, zato me zanima kaj se splaca dat v avto. Doma mam sicer en 20G disk od IBM-a, men se zdi da je 7.2k rpm. Zanima me samo, kako se kej obnesejo diski, ce jih obcasno malo premetava. Predvsem kaksni stari diski (IBM je star kake 4 leta).
Druga stvar je montaza diska. A kdo ve za kaksen zanimiv nacin montaze, po moznosti, da ma se malo shock protection-a?

lp, tilko

rko ::

glede samih diskov ne vem kako in kaj! Sem pa pred dnevi tudi sam prišel na idejo na bi si zadevo vgradil v avto.
Pa me zanima kako misliš zrihtat zaslon (LCD???).

Kaj pa glede temperatur?
Zamisli si da ti avto stoji na soncu 6 ur. Kako je pa s tem?

Lp

Sahel ::

predlagam da si ustvariš :\ komoro. notr v komori daš kako tršo spužvo in ga dobro s to spužvo natlačiš tko da je vse okrog diska. Pol to stvar nekam namontiraš ampak to je še najbolje namontirat nekam kjer vidiš da je najmanj tresljajev(pod sedež alpa kam drugam). seveda med to komoro in površino spet zatlačiš spužvoin močno zašravfaš...pa bi moralo bit...

tilko ::

Hmm, LCD se ne vem tocno. na www.eio.com so imeli ene hude Sharpove 6" TFT lcdje za 150$ z vso elektroniko. Je bla kao ena akcija sam so jih razprodali. Zadnic sem jim poslal mail pa so rekli da me bojo takoj obvestili, ko jih dobijo (se preden bo objavljeno na njihovi strani :D. Drugac pa se dobi kar nekaj pocen lcdjev. Na ebayu jih majo pocen, sam je jeba k ne posiljajo v Slovenijo. Pa zadnic sem vidu tud na partsexpress neki zanimivga. Ne vem, to bi blo treba se mal pogledat. Ce bo kdo kej vidu, se priporocam.

Glede temperatur. Mislem, da to ne bo prevelik problem, ce bo namontiran v prtlazniku. Pravijo, da je tam najhladnejsi del avtomobila. Sploh pa je v avtu klima, tako da bi ga lahko hitro ohladu. :D.

Hmm, a ta komora zgleda kt ena skatla?? =)

lp, tilko:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tilko ()

Sahel ::

ammm
ja...neki takega sm mislu...še ena varianta je da to komoro ustvariš tko kot je rack za računalnik le da je vodotesna...in daš da disk plav not v kakem neprevodnem olju :D

Bug ::

Disk bos "zadusi" ce ga bosokoli njega natlacil spuzvo, pa se vroce bi mu bilo
Glede vibracij pa bi ga bilo dobro namestiti na nekaksne "amortizere" da potem ne bi rukalo skupaj z avtom ampak bi fedre absorbirale vibracije...

Nazadnje pa bi bilo najboljse ce bi imel 2.5 incni disk (od kakega prenosnika) - z njim bi bilo najmonj blemov (malo vrtljajev, malo gretja...) ampak moral bi imeti "amortizerje"...

Lp,
Bug

pingo76 ::

Zakaj pa ga ne vgradiš v kako kletko ki je večja od samega diska in ga notri "fiksiraš" z elastiko? Tako da "visi" v zraku? Hlajen bo, amortizerje pa bo tudi imel. Če kdo ni razumel idej naj napiše bom morda še slikco najdel.

Bug ::

Ja, ja tudi jaz sem imel nekaj takega v mislih...

tilko ::

Hmm, tud jst sem ze razmislau o kaksnih amortizerjih, ampak men se zdi da je tuki en problemcic. Kaj bi se recimo zgodil pri res mocnih tresljajih? A ni nevarnosti, da bi disk "zabilo" ob rob kletke. Sicer pa to ni slaba ideja.
Pingo, seveda se priporočam za slikco :D.
lp, tilko

pivmik ::

Evo kako bi jazst naredu:


Vse skupaj bi blo seveda _dosti_ manjše kot izgleda na moji sliki.
Disk ima zrak, pa še luknje na vseh šestih ploskvah(skozi pločevino in spužvo) se da naredit za zrak.
Tanka pločevina je samo na levi, desni in zgoraj, tako da izdelava je zelo enostavna. Lahko ima tudi luknje na na levi desni in zgornji ploskvi.
Ena spužva more bit mehkejša od druge, ne vem pa katera (ali notranja ali zunanja). Predlagajte vi.
Zunanja spužva po moje ni treba, da je na vseh straneh ampak samo zgoraj in spodaj.
Notranja spužva pa mora biti iz vseh šestih strani.
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

Bug ::

Hmm, tudi ti je dobra ideja - definitivno mora biti notranja spuzva MEHKEJSA...

Lp,
Bug

vise ::



Tako nahitro sem narisal. Slika kaze iz zgoraj. Fora je da disk obrnes pokonci na bok tako da glave ko bereja ne gredo levo in desno ampak gor in dol. tako ti nebo moglo ob kaksni mocni luknji zabiti glave na povrsino ampak samo gor in dol pa se to zelo tezko ker to smer uravnava motor v samem disku. To sem imel jest pred dacom tako narejeno in disk ni imel po 1 letni uporabi nobenega bad sektroja. Svetujem pa ti da das še tak disk notri ki ima garancijo, za vsak slučaj.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Gandalfar ()

iskra ::

kaj pa tista fora k daš disk na konc lisnate uzmeti? eno tako zadevo sm vidu pr enmu audiofilu k je mel P200 al neki takega u kofani za mp3

disk je bil našraufan na konc 20 cm dolge listnate vzmeti (širina 5 cm debelina ful malo) in je že zaradi svoje teže stal skorej na miru (gibalna količina). smo skakali po avtu za probo - kot da nas ni blo :D

pivmik ::

A nimajo tanovi avti zdej zračno blazino (ne mislim na airBag)
LP, Gregor GRE^

Boky ::

Za v avto je po moje najboljše, da si omisliš kak disk od prenosnika.

tilko ::

Oki, tale ideja s spuzvo mi je kr zanimiva. Potem bi najbrz mogu fajn ohladit notranjost avta preden bi przgau ane? Sej kake temperature pa zdrzijo diski?
Za tole listnato vzmet je pa tko. Prvo kot prvo to ful velilk placa porab. Pa se tko recimo, ful se lahko hitro zacne prevec rukat, pa se na fedru je. Na zalost disk ni v garanciji (je star 4 leta).
Samo se prosu bi Bug-a, ce lahko se malo obrazlozi svoj predlog.
lp, tilko

Blisk ::

Fantje so tuki počeli že marsikaj, pa se v večini ni obneslo, saj je disk slej ko prej dobu slabe sektorje in z večkratnim LL formatom je bil disk vedno manjši, nakar je na konc crknu.
Glede na naše ceste res ne moreš kaj drugega pričakvat.
A ni u končni fazi bolš, da si daš not DVD in maš na DVD ploščkih MP3.
4,7 Gb MP3 je dost skor za celo leto.

tilko ::

Hmm, disk res najbrz ne bi dolgo zdrzal. Mislim, da bom na zaceu z enim 500M diskom, da vidmo kko se obnese. Vsekakor ga bo, ce bo v redu zamenjal mnogo vecji disk =)))

lp, tilko & hvala za vse

NoUse4AName ::

Enkrat sem imel sosolca, ki je poznal nekoga, ki vgrajuje racunalnike v avte. Rekel je da je njegova metoda za diske taksna, da jih ovije v zelo veliko navadnih gumic.

wishmaster ::

Jaz sem izdelal mp3 predvajalnik in ga zmontiral kolegu v avto.Disk sem zaščitil tako da sem tja kjer so vijaki pritrdil vzmeti (4 vzmeti).Vzmeti ne ublažijo tresljajov,ampak jih zmanjšajo.Kolikor vem disk ni občutljiv na to če se premika med vožnjo.Škodijo mu nenadni in močni tresljaji (npr. luknja na cesti).Vzmeti te tresljaje ublažijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje v Sloveniji kupiti/dobiti vijake, prevlečene z gumo za trde diske? Ali pa predlag

Oddelek: Kaj kupiti
121890 (1657) trek@s
»

Temperatura diskom vendarle ne škoduje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
619773 (6813) MrStein
»

Hitri boot ali kaj lahko prekasa trde diske

Oddelek: Strojna oprema
81007 (749) Keyser Soze
»

Kako priklopiti računalnik v avtu ??

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
193234 (2890) stromar
»

A je kdo tu s ST-ja že montiru v avto kompjuter, za poslušat MP3-je

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
241930 (1302) CHAOS

Več podobnih tem