Forum » Problemi človeštva » Stavka javnega sektorja
Stavka javnega sektorja
Temo vidijo: vsi
jype ::
LeQuack ::
Samo če bodo plače in nivo javnih storitev tudi postale Skandinavske.Bodo, bodo. Samo davek je treba dvignit, vse ostalo se bo zgodilo avtomatično.
Quack !
next3steps ::
nurmaln ::
DDV je edini davek, od katerega proračun zanesljivo preživi. Raje dvignit na 25%, tako kot je po skandinaviji.
Takoj podpišem da se ukine vse ostale davke in poviša DDV do nivoja, ki je potreben da se zbere enak znesek. Ampak ti si prvi ki boš proti.
"I will be quoted in someone's signature,
even if I have to do it myself!" - nurmaln
even if I have to do it myself!" - nurmaln
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nurmaln ()
korenje3 ::
Pomočnica vzgojiteljice neto 750E, vzgojiteljica začetnica 1400E in z leti pridejo tudi do 1700E. Sedaj pa mi povejte, komu je potrebno zvišat plačo. Za koga stavkajo. Men se zdi da si nekateri zaslužijo res višje plače nekateri pa pod razno ne.
Najbolj absurdno je to, da pol opravljajo identično delo. Sam ena zaradi papirja dobi 2x več
Res je. Forsira se neka izobrazba, ki res ni potrebna in ki jo nekdo z nižjo izobrazbo lahko opravlja. S tem, da vsa težja dela in podaljšanje varstev in prihodi na delo trpijo pomočnice, medtem ko se vzgojiteljice pripeljejo in odpeljejo ob istem času.
vzgojiteljica z višjo izobrazbo ima neko vedenje kako z otroci. pomočnica dela pa tisto kar ji vzgojiteljica reče in sama ne planira dnevnika. recimo izobražena vzgojiteljica ve, kakšne so nevarnosti za otroke, kar se tiče bolezni, ve kako pristopit k delu in ve kakšno delo jim dati.
podobno kot pri sestrah, ko so izsilile enake plače za enako delo. sam da so ene butaste in delajo po navodilih, druge pa ne.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
m0LN4r ::
vzgojiteljica z višjo izobrazbo ima neko vedenje kako z otroci. pomočnica dela pa tisto kar ji vzgojiteljica reče in sama ne planira dnevnika. recimo izobražena vzgojiteljica ve, kakšne so nevarnosti za otroke, kar se tiče bolezni, ve kako pristopit k delu in ve kakšno delo jim dati.
IMHO ima glede tega mlada pomocnica sveze in aktualnejse informacije, kot neka stara ki se ni "updejtala" ze 20 let, enako je v solah. Stari znajo samo bolj udarit po mizi, njihove metode so ze iz jugoslavije
Kjerkoli sem se solal je bilo to zelo izrazito videt. Pr starih je vedno vse po istem kopitu ne glede na predmet.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
LeQuack ::
IMHO ima glede tega mlada pomocnica sveze in aktualnejse informacije, kot neka stara ki se ni "updejtala" ze 20 let, enako je v solah. Stari znajo samo bolj udarit po mizi, njihove metode so ze iz jugoslavije
Kjerkoli sem se solal je bilo to zelo izrazito videt. Pr starih je vedno vse po istem kopitu ne glede na predmet.
Saj v katerokoli bolnico prideš je videz in vonj po Jugoslaviji. Takoj te transportira v leto 1970.
Quack !
Vazelin ::
na travmatološki kliniki je bolj videz in vonj avstroogrske ko vstopiš tja notri misliš, da smo država tretjega sveta.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()
že vidim, kako se bo šparalo vlaganju v infrastrukturo po povišanju plač. Morda bodo plače na ravni Avstrije. Infrastruktura na ravni Gane Ob naslednji krizi pa še za anestezijo ne bo
Zgodovina sprememb…
Bos namesto sodobne anestezije pac dobil BIO bambusovo palcko v ustra; vgrizni mocno.
Material za previjanje ran si prineses s sabo
Material za previjanje ran si prineses s sabo
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
TESKAn ::
Kaj pa pričakujete, če nočete dat za izobraževanja?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Mato989 ::
Jaz sem ful za to da ogromno damo za izobraževanje AMPAK prvo prečistimo šolski sistem... pa če rečemo da je tale 9 letka pogojno OK in pustimo osnovne šole kot so (zaenkrat)
Potrebno bi bilo ukinit večino samostojnih srednjih šol, oz. prisilit združitev v ŠOLSKE CENTRE... Šolski centri bi bili bolj ali manj samo v MESTNIH OBČINAH oz. v občinah ki imajo več kot 15 tisoč prebivalcev, to bi bile edine lokacije srednjih šol... poudarek bi bil na poklicnih šolah (sprememba vseh programov v 4 letne sisteme zaradi preglednosti) in vsepovsod kjer pridobiš po 4 letih poklic bi moral bit 3. letnik 50% prakse, 4. letnik pa 90% prakse... (tu bi jaz dal ogromno denarja not)
Gimnazije pa zredčit do te mere da postane gimnazija res akademski predpražnik FAKULTET, oz. po domače sprejemne izpite iz večih zadev, med drugim tudi zrelostno preverjanje pri individualnih pogovrih 14 letnikov z psihologi... Ali drugače, Gimnazije bi morale biti samo v Kopru, LJ, in MB... na generacijski ravni bi za te 3 gimnazije bila omejitev vpisa na cca. 7%-8% otrok, vendar ne manj kot 1.000. Ti otroci bi imeli VSI plačane dijaške domove ob šolah in štipendije v višini cca 250€/mesec... (če ne končajo gimnazije vračajo za vsa 4 leta z obrestmi vred!) Prav tako bi vsi iz gimnazij imeli ponujeno štipendiranje fakultet v višini 400€/mesec.
No kar se pa fakultet tiče, pa bi jih jaz privatiziral...oz. morda ne čisto privatiziral, ampak bi na nacionalnem nivoju pripravil neko analizo katerih poklicev država največ potrebuje in koliko ostalih, in temu ustrezno uredil omejitve dodiplomskega šolanja... Višješolsko strokovno (6/I) in VISOKOŠOLSKO (6/II) bi bilo le samoplačniško. UNI DIPL naziv bi bil pa pod hudo omejitvijo vpisa... na krovni ravni bi bilo to na cca 20% populacije ki je tisto leto pristopila k maturi/poklicni maturi znotraj pa potem razvrščeno na to kar najbolj potrebujemo. Potem pa zakon ki predvideva da Matura ne sme šteti več kot 50% za vstop na fakulteto in kjer mora vsaj 50% štet sprejemni izpit! Seveda pa ne bi onemogočil željnjim izobraževanja vseeno vpisa v izredni študij UNI DIPL, ampak to bi bilo samoplačniško.
Skladno z zgornjimi ukrepi bi potem racionalno zmanjšali število zaposlenih, sploh na fakultetah za verjetno vsaj 50%... bi pa zato povišal plače VSEH učiteljev za 20%, oz osnovna plača bi bila 1.000€ NETO, torej noben ki dela v izobraževanju (čistilke, hišniki, varnostniki, administracija ne šteje) ne bi mogel imet za začetek manj kot 1.000€ neto.
Potrebno bi bilo ukinit večino samostojnih srednjih šol, oz. prisilit združitev v ŠOLSKE CENTRE... Šolski centri bi bili bolj ali manj samo v MESTNIH OBČINAH oz. v občinah ki imajo več kot 15 tisoč prebivalcev, to bi bile edine lokacije srednjih šol... poudarek bi bil na poklicnih šolah (sprememba vseh programov v 4 letne sisteme zaradi preglednosti) in vsepovsod kjer pridobiš po 4 letih poklic bi moral bit 3. letnik 50% prakse, 4. letnik pa 90% prakse... (tu bi jaz dal ogromno denarja not)
Gimnazije pa zredčit do te mere da postane gimnazija res akademski predpražnik FAKULTET, oz. po domače sprejemne izpite iz večih zadev, med drugim tudi zrelostno preverjanje pri individualnih pogovrih 14 letnikov z psihologi... Ali drugače, Gimnazije bi morale biti samo v Kopru, LJ, in MB... na generacijski ravni bi za te 3 gimnazije bila omejitev vpisa na cca. 7%-8% otrok, vendar ne manj kot 1.000. Ti otroci bi imeli VSI plačane dijaške domove ob šolah in štipendije v višini cca 250€/mesec... (če ne končajo gimnazije vračajo za vsa 4 leta z obrestmi vred!) Prav tako bi vsi iz gimnazij imeli ponujeno štipendiranje fakultet v višini 400€/mesec.
No kar se pa fakultet tiče, pa bi jih jaz privatiziral...oz. morda ne čisto privatiziral, ampak bi na nacionalnem nivoju pripravil neko analizo katerih poklicev država največ potrebuje in koliko ostalih, in temu ustrezno uredil omejitve dodiplomskega šolanja... Višješolsko strokovno (6/I) in VISOKOŠOLSKO (6/II) bi bilo le samoplačniško. UNI DIPL naziv bi bil pa pod hudo omejitvijo vpisa... na krovni ravni bi bilo to na cca 20% populacije ki je tisto leto pristopila k maturi/poklicni maturi znotraj pa potem razvrščeno na to kar najbolj potrebujemo. Potem pa zakon ki predvideva da Matura ne sme šteti več kot 50% za vstop na fakulteto in kjer mora vsaj 50% štet sprejemni izpit! Seveda pa ne bi onemogočil željnjim izobraževanja vseeno vpisa v izredni študij UNI DIPL, ampak to bi bilo samoplačniško.
Skladno z zgornjimi ukrepi bi potem racionalno zmanjšali število zaposlenih, sploh na fakultetah za verjetno vsaj 50%... bi pa zato povišal plače VSEH učiteljev za 20%, oz osnovna plača bi bila 1.000€ NETO, torej noben ki dela v izobraževanju (čistilke, hišniki, varnostniki, administracija ne šteje) ne bi mogel imet za začetek manj kot 1.000€ neto.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Konlov ::
Štrukla za precednika sindikata v gospodarstvu. Če je pameten, bo tudi tistim, ki delajo/ ustvarjajo dvignil plače iz 800€ na 1500€. Pa bo po tem lahko JU šla na 2000€
nekikr ::
Se spomnim eventa izpred kar nekaj let. Na upravni enoti sem bil 10 minut do zaprtja.
Mi je že varnostnik povedal da je zaprto, enkrat sred poletja ko gužva ni bila razlog morebiti. tko se to dela ko se vsem sladko je**. Hence, na obiske upravnih enot zahajam vsaj pol ure pred zaprtjem
Se spomnim eventa izpred treh tednov, ko sem šel z drago podpisat izjavo o očetovstvu. Prišla sva ob 11.05, uradne ure so do 12. Sicer prijazna uslužbenka nama je rekla, citiram: "Joj, naj vama bo no, če sta že tukaj, pa pridita naprej. Ampak danes so mi dali en kup enega dela...no pridita, bomo že nekaj naredili". Smo uredili sicer, ampak je bil tak, grenak, priokus. Uslugo nama je naredila, ker sva prišla v času uradnih ur :/
Se pa spomnim eventa pred leti, ko sem čakal profesorja v času govorilnih ur. Čakal sem debelo uro, pa ga ni bilo (najavil sem se celo preko maila). Povprašal sem, kje je, pa so mi rekli, da ne vejo. Ko sem rekel, če ga lahko kontaktirajo, ker sva zmenjena, so pa rekli, da včasih pride, včasih ne, da ni evidence kdaj pride/je na fakulteti, da ga ne smejo klicati za take stvari.
Fritz ::
Štrukla za precednika sindikata v gospodarstvu. Če je pameten, bo tudi tistim, ki delajo/ ustvarjajo dvignil plače iz 800€ na 1500€. Pa bo po tem lahko JU šla na 2000€
Obstaja Štruklju (in Vladi) nevšečna konkurenčna sindikalna konfederacija, ki združuje sindikate tako JS kot ZS in je že dosegla dvige plač v ZS. Brez stavk, dovolj je bilo pogajanje z delodajalci. To pomeni, da nekateri sindikati v ZS bodisi ne opravljajo svojih nalog ali pa so podkupljeni.
Vlada ves čas uporablja taktiko deli in vladaj ter favoriziranje določenih skupin sindikatov (beri Štruklja & Co.) a se je s sedanjimi zahtevami reč obrnila proti njim. Štrukljeva taktika je bila dati drobtinice najslabše plačanim, potem pa od vlade zahtevati za izobraževanje podoben status kot so si ga 'izsilili' zdravniki. Težava je, da je visokoizobraženega kadra v izobraževanju precej več od zdravnikov.
Vse kar sem napisal o Štrukljevih načrtih je Štrukelj sam izjavljal v medijih.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
Se spomnim eventa izpred kar nekaj let. Na upravni enoti sem bil 10 minut do zaprtja.
Mi je že varnostnik povedal da je zaprto, enkrat sred poletja ko gužva ni bila razlog morebiti. tko se to dela ko se vsem sladko je**. Hence, na obiske upravnih enot zahajam vsaj pol ure pred zaprtjem
Se spomnim eventa izpred treh tednov, ko sem šel z drago podpisat izjavo o očetovstvu. Prišla sva ob 11.05, uradne ure so do 12. Sicer prijazna uslužbenka nama je rekla, citiram: "Joj, naj vama bo no, če sta že tukaj, pa pridita naprej. Ampak danes so mi dali en kup enega dela...no pridita, bomo že nekaj naredili". Smo uredili sicer, ampak je bil tak, grenak, priokus. Uslugo nama je naredila, ker sva prišla v času uradnih ur :/
Se pa spomnim eventa pred leti, ko sem čakal profesorja v času govorilnih ur. Čakal sem debelo uro, pa ga ni bilo (najavil sem se celo preko maila). Povprašal sem, kje je, pa so mi rekli, da ne vejo. Ko sem rekel, če ga lahko kontaktirajo, ker sva zmenjena, so pa rekli, da včasih pride, včasih ne, da ni evidence kdaj pride/je na fakulteti, da ga ne smejo klicati za take stvari.
Si ze slisal kdaj za prof. na FERI ki je ucil predmet od problema do programa? Tipsona smo cakali ko je imel govorilne ure se preko tistih ur, slo se je za dokaj pomembna vprasanja. Tipsona seveda tisti dan ni bilo.
Drugi dan nam pa rece, ce ne gledamo oglasne deske. Tipson je na oglasno desko objavil da ga ne bo, ko smo mi pocasi ze odhajali domov.
Ta isti tipson je enkrat pred celim razredom na hodniku uzalil sosolko, da zakaj hodi k njemu sej ve da ma bojfrenda ki mu vaje dela in da zenske niso za ta faks, da jih rajsi vidi za stedilnikom. Za piko na i je pa na prvem predavanju izjavil, da danes ste vse tri tu, cez konec leta vas niti ene nebo vec.
A ve kdo kako se je izsla un razpis za Postarco, kolko je bilo prijavljenih na razpis, kdo je delal in koliko drobiza so dobili studenti in koliko profesor? Da nebom kaj napacnega povedal.
Sej to ni bil edini tak projekt.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Nevem od kdaj obstaja ta spletna stran, ampak nekatere stvari se v zadnji 10-15 letih niso spremenile:
Naprimer
http://profesorji.net/profesor/feri/uni...
Naprimer
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Preden so zaceli delati tiste anonime ankete, je bilo stanje se bolj katastrofalno. Nekateri so se potem malo izboljsali, nekateri pa zaceli biti celo bolj posredno nesramni.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
ta tatjana welzer mora biti pa ena huda pedagoginja ha? dost hate-a ob ocenah
Zgodovina sprememb…
MrStein ::
Hmm, ene ocene tam so "kr'neki"...
A nimajo po novem "uradne" ocene, v okviru fakultet? Tisto ni javno?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
thramos ::
Kaj šele osnovnih oziroma srednjih šol: Vrhovno sodišče pritrdilo Državnemu izpitnemu centru glede razvrščanja šol
Ogorčeni so. Namesto da bi se lotili sistematične uvedbe sistemov kakovosti v izobraževanju, so ogorčeni nad vsakim poizkusom javnosti, da bi prišla vsaj do delnih kazalnikov kakovosti šol, ki jih obiskujejo njihovi otroci.
"kljub vsem opozorilom, strokovnim in pravnim argumentom, kaj bi lahko pomenila objava takih podatkov v slovenskem šolskem prostoru", zahtevala posredovanje teh podatkov, so ogorčeni v izpitnem centru.
Ogorčeni so. Namesto da bi se lotili sistematične uvedbe sistemov kakovosti v izobraževanju, so ogorčeni nad vsakim poizkusom javnosti, da bi prišla vsaj do delnih kazalnikov kakovosti šol, ki jih obiskujejo njihovi otroci.
Hmm, ene ocene tam so "kr'neki"...
"anonimne" ankete ki so jih delali na AIPSu niso nikoli bile javne. Pa o anonimnosti tudi nisem preprican.
Tiste ankete so bile tudi kr neki. Pri nekaterih osebah/predmetih so bila vprasanja, na katera si moral na blef odgovorit, saj tistega na kaj se je vprasanje nanasalo sploh ni bilo na vajah/pouku.
Tudi problematicnih vprasanj ni bilo o delu, prisotnosti, odnosu ipd. To da nekateri prof. imajo en kup napak v svojih grafoskopskih slajdih recimo ni bilo med vprasanji. Ce ves na kaj ciljam.
Tudi tega nisi moral povedati, da ca. polovice prof. med govorilnimi urami sploh ni. Da pri nekaterih predmetih so predavanja in vaje nekaj totalno nepovezanega. - Si vprasal profesorja nekaj glede vaj in enostavno ni znal odgovoriti, ker se z vajami ne ukvarja cisto nic. Predavana snov pa tudi ni tekla recimo sproti z vajami. Predavalo se je o nekaj, na vajah pa delalo nekaj tretjega.
Pac ta vprasalnik je bil tudi en kup dreka.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
MrStein ::
Ne vem, zdaj imajo baje oceno od 0 do 5 ali podobno, z možnostjo komentiranja. Enkrat letno ali podobno.
Baje, nisem več tam... ;)
Baje, nisem več tam... ;)
Motiti se je človeško.
Boli jih qurac dobesedno. Taki so potem prvi na krvavcu.
Če bi jaz kot profesor dobival ocene pod dva bi se sam umaknil saj sem očitno neresen. Ti pa do penzije gnojijo. Super kvaliteta študij mora biti to
Če bi jaz kot profesor dobival ocene pod dva bi se sam umaknil saj sem očitno neresen. Ti pa do penzije gnojijo. Super kvaliteta študij mora biti to
shintaro ::
uff (ful) kolegica je vzgojiteljica, vmes pa dela fax ... zdej k vem kakšno plačo ma se počutim manjvrednega. A so res tok plačane? A ni to več kot učitelj na os ? Mtka je učila na os sam to je like miljardo let nzaj
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: shintaro ()
Mi lahko pojasnite, zakaj bi se morala država še dodatno zadolževati za plače JS. Še sedaj ko je huda gospodarska rast proračun ni uravnotežen. Hence, zadolžujemo se zato, da bo za priboljške. Ko pa rast upade, bo pa spet kamen okoli buče. Ne bi rekel, če bi bil presežek. Ampak sedaj se bo še dodatno zadolževalo, da bodo plače višje.
shintaro: so :)
shintaro: so :)
Zgodovina sprememb…
zakaj se ne zadolžimo še kar tako malo počez in vsakmu slovencu nakažemo stotaka da zapravi in požene porabo?
Ko bo presežek naj jim povišajo plače. Do takrat čao pa magari romune uvozit, da matematiko poučujejo.
To je kr neki in dejansko eno skupino ljudi priviligira. Še matki je nerodno, ko jih gleda, pa je učila
Ko bo presežek naj jim povišajo plače. Do takrat čao pa magari romune uvozit, da matematiko poučujejo.
To je kr neki in dejansko eno skupino ljudi priviligira. Še matki je nerodno, ko jih gleda, pa je učila
Zgodovina sprememb…
next3steps ::
Treba izboljšati njihovo učinkovitost. S tem, ko uvozimo Romune jo bomo zgolj še zmanjšali.
In kako se poveča produktivnost? Če jim daš stotaka več bodo happy pol leta, potem bodo hoteli še več, in še več in še več. Bog ne daj, da se kdo vtakne v normative Res me zanima kako bi ti to rešil.
Jaz bi z grožnjo odpovedi, "na zavodu vas je 3k" in rezervami v obliki hrvaških učiteljev in romunov ipd - kao v stilu, da ne morete izsiljevati tako kot zdravniki, ker vas ni problem nadomestiti.
Mah Cerar ne vem kaj popušča. Itak je spušil že volitve. Dvomim, da ga bonboni za JS rešijo.
Jaz bi z grožnjo odpovedi, "na zavodu vas je 3k" in rezervami v obliki hrvaških učiteljev in romunov ipd - kao v stilu, da ne morete izsiljevati tako kot zdravniki, ker vas ni problem nadomestiti.
Mah Cerar ne vem kaj popušča. Itak je spušil že volitve. Dvomim, da ga bonboni za JS rešijo.
Zgodovina sprememb…
V bistvu, če jim sedaj vlada popusti lahko vsake pol leta izsiljujejo za stotaka. Edino kar jim preprečuje je morala, da tega ne delajo. Dejansko bi lahko.
Fak Kuštrin in Štrukelj ta dva sta taprava mofota
Upam da ima vlada vzvod, da jim poreže v primeru, da rast pade oz. se upočasni.
Fak Kuštrin in Štrukelj ta dva sta taprava mofota
Upam da ima vlada vzvod, da jim poreže v primeru, da rast pade oz. se upočasni.
Zgodovina sprememb…
Zakaj bi to naredila oz. zakaj bi sploh morali na to misliti? Vlada je sestavljena izključno iz ljudi iz javnega sektorja, ki se potem pogajajo s sindikati javnega sektorja. Cerarjeva učiteljska stranka je še največji primer tega. In vsi ti se zavedajo, da bodo po neuspešni avanturi v politiki lepo šli nazaj na svoje prejšnje delovno mesto znotraj javne uprave. Seveda si bodo pripravili pripravili udobno posteljo, vmes nam bodo pa razlagali, kako se borijo in kako trda da so pogajanja.
fikus_ ::
Samo volitve lahko spremenijo izsiljevanje JS za višje plače in če bomo izvolili nekoga, ki bo sposoben vodenja države in ne bo iz vrst JS! Problem pa je, ker kompetentni in sposobni ljudje ne gredo v politiko!
Cel sistem v vladi, na ministrstvih in pri priskledniki državne blagajne je vzpostavljen, se bori samo za svoje stolčke, privilegije in državne seske! Pretrest in odstranit takšne prisklednike in sesalce je težko, ker se na polno borijo za sebe in svoje "pravice", za ostalo jih boli k***c. Četudi gremo po grškem scenariju.
Ko pa nekdo predlaga merjenje delovne učinkovitosti, pa takoj vik in krik, da so npr. učitelji intelektualci in to se ne da merit, zdravniki rešujejo življenja in ne delajo za tekočim trakom, sodniki, tožilci in inšpektorji morajo biti neodvisni, pisarniški "fikusi" na UE so že sedaj preobremenjeni, . . .
V glavnem, SLO se deli na kaste:
1-JS
2-lastniki kapitala + podjetij
3-nekateri s.p. + "zaslužni" penzionisti
4-ostali s.p. + delovna raja + kmetje (zaenkrat nas rešujejo subvencije)
5-penzionisti, ki nimajo "sreče" + lenuhi na zavodu (izvzeti tisti, ki imajo v resnici zdravstvene težave)
Ko bo naslednja kriza, smo mi na vrsti za grški scenarij!
Cel sistem v vladi, na ministrstvih in pri priskledniki državne blagajne je vzpostavljen, se bori samo za svoje stolčke, privilegije in državne seske! Pretrest in odstranit takšne prisklednike in sesalce je težko, ker se na polno borijo za sebe in svoje "pravice", za ostalo jih boli k***c. Četudi gremo po grškem scenariju.
Ko pa nekdo predlaga merjenje delovne učinkovitosti, pa takoj vik in krik, da so npr. učitelji intelektualci in to se ne da merit, zdravniki rešujejo življenja in ne delajo za tekočim trakom, sodniki, tožilci in inšpektorji morajo biti neodvisni, pisarniški "fikusi" na UE so že sedaj preobremenjeni, . . .
V glavnem, SLO se deli na kaste:
1-JS
2-lastniki kapitala + podjetij
3-nekateri s.p. + "zaslužni" penzionisti
4-ostali s.p. + delovna raja + kmetje (zaenkrat nas rešujejo subvencije)
5-penzionisti, ki nimajo "sreče" + lenuhi na zavodu (izvzeti tisti, ki imajo v resnici zdravstvene težave)
Ko bo naslednja kriza, smo mi na vrsti za grški scenarij!
Mi poveste logičen razlog zakaj zobna asistentka, ki asistira dr. zob. medicine, ne bi smela opravljati manjših popravil zob, kakšen karies in podobno? Konec koncev vidi postopke vsak dan večkrat, ve kakšne so tehnike. Zakaj z neko bedno prepovedjo, kjer se cehovsko ščiti riti doktorjev, ni to omogočeno? Zakaj ena medicinska sestra, ki je videla že 10000 popravil zob ne bi smela sama ordinirati ta preprostejša zobna opravila? Jaz vem, da bi z veseljem šel popraviti kakšen karies tudi k takšni asistentki saj mi je v končni fazi vseeno. V bistvu bi raje, mi taka popravi zob, kot pa sveža doktorica s faksa, ki nima pojma in je štimala samo nekaj zob kadavrom.
Zgodovina sprememb…
To lahko počne, če se izuči za ustnega higienika. Če asistira zobozdravniku, potem pa nima ravno veliko časa, da bi vmes delala na drugemu pacientu.
Smrekar1 ::
Mi poveste logičen razlog zakaj zobna asistentka, ki asistira dr. zob. medicine, ne bi smela opravljati manjših popravil zob, kakšen karies in podobno? Konec koncev vidi postopke vsak dan večkrat, ve kakšne so tehnike. Zakaj z neko bedno prepovedjo, kjer se cehovsko ščiti riti doktorjev, ni to omogočeno? Zakaj ena medicinska sestra, ki je videla že 10000 popravil zob ne bi smela sama ordinirati ta preprostejša zobna opravila? Jaz vem, da bi z veseljem šel popraviti kakšen karies tudi k takšni asistentki saj mi je v končni fazi vseeno. V bistvu bi raje, mi taka popravi zob, kot pa sveža doktorica s faksa, ki nima pojma in je štimala samo nekaj zob kadavrom.
Zakaj stevardesa, ki pomaga pilotu, ne bi smela tu in tam malo upravljati z letalom? Kakšen pristanek in podobno? Konec koncev vidi postopke vsak teden večkrat, ve kakšne so tehnike. Zakaj z neko bedno prepovedjo, kjer se cehovsko ščiti riti pilotov, ni to omogočeno? Zakaj ena stevardesa, ki je videla že 1000 pristankov ne bi smela sama upravljati v preprostih razmerah?
Isti princip, isti razlogi.
Ni čisto isto. Odstranjevanje zobnega kamna je precej lažje kot pristati letalo. Stevardesa redko gleda katere gumbe pritiska pilot (hihihi), asistentka pri zobozdravniku pa dobesedno gleda v usta, ko zobozdravnik počne svoje. Ampak za to pa je hitri tečaj za ustnega higienika.
Ni čisto isto.
Res je. Pritiskati gumbe zna čisto vsak, medtem ko za rokovanje s hitro vrtečim diamantnim svedrom po ustih v zrcalni sliki potrebuješ kar precej vaje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
nevone ::
s hitro vrtečim
Sej je lažje, če je hitro vrteč.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Ko sestra gleda 10 let delo zobozdravnika že vse zna samo še permission to drill manjka s strani ceha
Smrekar: primerjava z letalom ni ok
Sej je lažje, če je hitro vrteč.
Nedvomno. Pa?
Ko sestra gleda 10 let delo zobozdravnika že vse zna samo še permission to drill manjka s strani ceha
Aha. Sigurno, ja.
Ja, saj sem povedal, da ni OK. Za zobozdravstvo potrebuješ precej ročne spretnosti, ki je za pilotiranje praviloma ne potrebuješ. Vseeno se mi to ne zdi tako velik problem, da argument ne bi deloval.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Nedvomno. Pa?
Ni ga tako zelo težko upravljati, da se tega ne bi mogel priučiti nekdo, ki bi ga to zanimalo. Tudi šolan zobozdravnik enkrat to dela prvič. Sámo upravljanje s svedrom je še najmanjši problem.
o+ nevone
Ni ga tako zelo težko upravljati, da se tega ne bi mogel priučiti nekdo, ki bi ga to zanimalo. Tudi šolan zobozdravnik enkrat to dela prvič.
Vsekakor. Prvič sicer na umetni masi, potem nekaj stokrat na izpuljenih zobeh in šele potem na prvem pacientu, ob strokovnem vodenju seveda.
Najbrž ne vedo, da je dovolj to samo nekaj dni gledati kako zadeva deluje in je vsak že strokovnjak.
Znanja in spretnosti
Po srednji šoli (najbolje gimnaziji ali z maturitetnim izpitom končani srednji zobotehnični šoli) se kandidat vpiše na medicinsko fakulteto, smer dentalna medicina. Študij traja 6 let. Ko opravi zadnji izpit na fakulteti, pridobi naziv doktor dentalne medicine. Samostojno delo mu omogoči šele enoletno pripravništvo, ki ga zaključi s strokovnim izpitom. Specializacija traja približno 4 leta (različno glede na specialnost) in se konča s specialističnim izpitom. Zaradi strokovne literature je že med študijem uporabno znanje tujih jezikov (predvsem angleščine) in dobro znanje fizike (predvsem mehanike).
Definitivno, če hoče nekdo biti zobozdravnik, da mora imeti strokovno teoretično in praktično znanje. Ker zobozdravniško delo ni samo vrtanje s svedrom in filanje lukenj. Zobozdravnik mora oceniti kakšen poseg je najbolj smiseln. Asistenti nimajo nujno dovolj znanja, da bi lahko o tem odločali.
Definitvno pa tudi ni rocket science narediti eno nezahtevno plombo, ko je enkrat jasno, da ne gre za nič več kot to.
Tako da, pod črto .... če hočeš biti dober zobozdravnik moraš pač imeti kar nekaj medicinskega znanja in pa tudi prakse.
o+ nevone
Po srednji šoli (najbolje gimnaziji ali z maturitetnim izpitom končani srednji zobotehnični šoli) se kandidat vpiše na medicinsko fakulteto, smer dentalna medicina. Študij traja 6 let. Ko opravi zadnji izpit na fakulteti, pridobi naziv doktor dentalne medicine. Samostojno delo mu omogoči šele enoletno pripravništvo, ki ga zaključi s strokovnim izpitom. Specializacija traja približno 4 leta (različno glede na specialnost) in se konča s specialističnim izpitom. Zaradi strokovne literature je že med študijem uporabno znanje tujih jezikov (predvsem angleščine) in dobro znanje fizike (predvsem mehanike).
Definitivno, če hoče nekdo biti zobozdravnik, da mora imeti strokovno teoretično in praktično znanje. Ker zobozdravniško delo ni samo vrtanje s svedrom in filanje lukenj. Zobozdravnik mora oceniti kakšen poseg je najbolj smiseln. Asistenti nimajo nujno dovolj znanja, da bi lahko o tem odločali.
Definitvno pa tudi ni rocket science narediti eno nezahtevno plombo, ko je enkrat jasno, da ne gre za nič več kot to.
Tako da, pod črto .... če hočeš biti dober zobozdravnik moraš pač imeti kar nekaj medicinskega znanja in pa tudi prakse.
o+ nevone
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Delovno mesto prihodnosti: Svetovalec za podnebne spremembe (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12292 (10469) | Phantomeye |
» | Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 51179 (45299) | dstr17_ |
» | Stavka (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Problemi človeštva | 144513 (135811) | poweroff |
» | Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 84568 (80152) | lexios |