» »

Stavka javnega sektorja

Stavka javnega sektorja

Temo vidijo: vsi
««
41 / 51
»»

Gambino ::

Mato989 je izjavil:

V Javne sektorju in na Javni Upravi je problem predvsem dejstvo, da so preveč plačani taki katerih je na trgu dovolj da se jim da nižja plača in se jih, če jim kaj ni všeč, zamenja, in hkrati so premalo plačani taki ki jih je na trgu pre malo in so drugje plačani dosti več kot v javne sektorju in upravi...

Krivda je seveda dobronamerni Virantov zakon o sistematizaciji plačilnih razredov ki je usekal mimo skorajda vse kar se da.

In kako preveriš katero delovno mesto je preplačano katero pa premalo? Daš razpis da iščeš vsak kader, tam kjer se prijavi večje število kandidatov zmanjšaš plačo, tam pa kjer malo ali noben pa zvišaš =)

Pišeš neumnosti in bedarije!

Pika na i ::

Stavka na ljubljanski upravni enoti

Ljudje resno mislijo, da so zaposleni na okencih, dolžni delat še par ur po koncu uradnih ur?
Svašta......

Vazelin ::

Me prav zanima koliko se res dela več dodatnih ur

Invictus ::

Nihče ne ve, ker je baje njihovo delo nemerljivo. Bilo v časopisih nekaj let nazaj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Najbolje, da gresta tja pogledat in bosta vedela iz prve roke.
Pa pridita kako minuto, dve pred koncem uradnih ur.

Pika na i je izjavil:

Najbolje, da gresta tja pogledat in bosta vedela iz prve roke.
Pa pridita kako minuto, dve pred koncem uradnih ur.

Sem bil enkrat pr minut pred zaprtjem na eni upravni enoti;)
Me je že varnostnik zavrnil.

Kaj pa ko bi imeli uradne ure takrat, ko niso vsi v službi?

Ne pa da moraš za eno brezzvezno zadevo jemati dopust.

Na srečo je možno veliko preprostih zadev narediti preko eUprave. Vsaj ena koristnost JU...

ZaphodBB ::

Pika na i je izjavil:

Ljudje resno mislijo, da so zaposleni na okencih, dolžni delat še par ur po koncu uradnih ur?
Svašta......

Zakaj si javnosektoraši domišljate, da ste aristokracija?
"Naši dedje so se borili za to, da lahko odločamo
o lastni usodi - ne o usodi drugih ljudi." -jype

Gre za UE na Tobačni ulici in ne za druge.

Saj so vse iste...

Isto sranje...

Takrat ko so delali eno soboto mesecno so skoraj umrli od dela;)

Morda kdo ve koliko se dobi plače za tisto mindless delo pri npr. Izdajanju osebnih izkaznic?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vazelin ()

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: Vazelin ()

Pika: po nesreci kliknil predlagaj izbris.

V redu.
Kakor sem razumela, so edina UE, ki delajo od ponedeljka do četrtka tudi popoldan.
In upam, da si si pogledal število čakajočih.
Ob tem, da so jim v zadnjih letih, zmanjšali št. zaposlenih za približno 100.
Verjamem, da se jim meša.
Do danes(ko stavkajo) so morali obdelati vse, ki so se nahajali v čakalnici.
Od danes pravijo, da ne več.

Saj tudi ti ne hodiš po trgovini še ob desetih zvečer.

Včasih grem v mercator šiška skoraj ob 10ih

Fritz ::

ZaphodBB je izjavil:

Pika na i je izjavil:

Svašta......

Zakaj si javnosektoraši domišljate, da ste aristokracija?

A tudi v ZS delate nadure brez plačila in se vam to zdi prav?

Ti ljudje niso rekli, da ne bodo delali preko delovnega časa temveč govorijo, da ne bodo delali preko delovnega časa, če jim tega dela ne plačajo. Sistem na UE Ljubljana je tak, da si ob prihodu natisneš listek s številko čakajočega in si v sistemu, nakar čakaš dokler ni poklicana tvoja številka. Ker je čakajočih ob koncu delovnega časa še vedno veliko, so jih očitno podelali a ker tega niso ukazovali šefi in odrejali nadurnega dela, so to zaposleni počeli zastonj. Če nimam prav, naj me kdo popravi.

Drugače imam z UE Ljubljana precej dobre izkušnje pri urejanju osebnih dokumentov in zadev z orožjem, je pa vedno bilo videti veliko čakajočih na oddelku za tujce.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

fikus_ ::

Jim dam čisto prav. Imajo določen delovni čas, kar je več, so nadure, ki se plačajo! Kaj so so sedaj naredili z viškom ur, pa nisem zasledil.

jernejl ::

fikus_ je izjavil:

Kaj so so sedaj naredili z viškom ur, pa nisem zasledil.

Iz članka zgoraj:
Zaposleni na enoti imajo premakljiv delovni čas, ure so zabeležene in delavci so lahko izkoristili presežek ur. Poleg tega so jim zagotovili izplačilo za povečan obseg dela. Toda dodatne ure niso plačane kot nadure.

Utk ::

Če so delali kot bedaki do 10h zvečer, ker je enkrat nekdo rekel, da morajo spraznit čakalnico, so pač neumni, in zadnji čas da stavkajo. Še bolj, če to nekje piše, ker imajo tako neumen sindikat, ki mu ni problem vsako leto stavkat, težko mu je pa rešit take osnovne stvari. Sej sem že napisal, sindikati so pri nas podaljški političnih strank, ne pa da bi res kaj delali za svoje člane.

Zaposleni na enoti imajo premakljiv delovni čas, ure so zabeležene in delavci so lahko izkoristili presežek ur. Poleg tega so jim zagotovili izplačilo za povečan obseg dela. Toda dodatne ure niso plačane kot nadure.

To ni nič. Ne moreš ti hodit v službo leto ali leta, da ne veš nikoli kdaj boš prišel iz nje. Koriščenje ur gor al dol, ko je konec šihta je konec šihta, in vedet moraš kdaj bo to. Se zgodi kak dan tudi drugače, ne pa stalno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

solatko ::

Utk - Sindikati so toliko zanič, kolikor so delavci sposobni, da jih uredijo, saj je sindikat le stanovska organizacija delavcev.
Kako dobiš dober sindikat, pa je potrebno pobrskat zgodovino tja do konca 18. stoletja, ko so v ZDA delavci spoznali, da brez močne organizacije ne morejo delodajalcem nič - prva zahteva je bila 3x8 -
8 ur dela
8 ur zase
8 ur počitka

Katere ure ljudje uporabijo za povečan obseg dela pa je odvisno od vsakega posameznika!
Delo krepa človeka

Utk ::

Karkoli že, sramota za sindikat je, če mora nekdo stavkat mimo sindikata.

nekikr ::

Uradne ure omenjene UE:
Ponedeljek
od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 15.00 ure
Torek
Sreda
od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 18.00 ure
Četrtek
/
Petek
od 8.00 do 13.00 ure

Večjega luksuza, kot ga imajo v javnem sektorju, ni. Samo enkrat tedensko so odprti takrat, ko bi ljudje dejansko prišli, torej po službi, pa še to do 18 in ne kot ostali, dvo ali tro izmensko. V četrtek sploh ne, v petek pa do 13.
No fucks were given this day.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

nekikr: opravijo še veliko nevidnega dela:D

Morda kdo ve katero stopnjo izobrazbe se rabi, da talaš tiste osebne izkaznice na šalterju? Menda ja ne fakultete?

Zgodovina sprememb…

jb_j ::

UE Ljubljana dela razmeroma hitro,
2x v 2-eh letih sem bil tam.

Vedno so sicer bile dolge čakalne dobe,
samo sem za čas čakanja uporabil 5min na stranko, na okno.

enkrat sem čakal okoli 2uri+,
drugič nekaj manj.
čakal sem v avtu, (listek je rekel npr. 100 ljudi je pred tabo, jst sm vzel računico 5min/stranko in 4-okna v A oddelku.)
4stranke na 5min = 48 strank/uro

nekak če je sto ljudi pred tabo, je nekak 2uri čakanja, da pridem na vrsto.

prišel v čakalnico zadnje pol ure približno.

Men bi blo velik lažje, če dobim številko:
In napišejo na vrsti boste čez 2-ure približno.
bodite tam 15-min prej.

Zdj pa folk čaka 2uri v čakalnici.
(dobr, sj jst sm pa v avtu, pred čakalnco)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

BuDi79 ::

jb_j je izjavil:

bodite tam 15-min prej.

Sem prepričan da so imeli ob uvedbi tega sistema tudi predvideni čas prihoda na vrsto. Kdo ve zakaj nimajo več. Mogoče sem zamenjal s kako drugo izpostavo države, ampak pomoje je bilo to kar tam.

Unknown_001 ::

jb_j je izjavil:

2x v 2-eh letih sem bil tam.

Vedno so sicer bile dolge čakalne dobe,
samo sem za čas čakanja uporabil 5min na stranko, na okno.

enkrat sem čakal okoli 2uri+,
drugič nekaj manj.
čakal sem v avtu, (listek je rekel npr. 100 ljudi je pred tabo, jst sm vzel računico 5min/stranko in 4-okna v A oddelku.)
4stranke na 5min = 48 strank/uro

nekak če je sto ljudi pred tabo, je nekak 2uri čakanja, da pridem na vrsto.

prišel v čakalnico zadnje pol ure približno.

bodite tam 15-min prej.

Zdej si mi dal idejo za aplikacijo.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

D3m ::

Vazelin je izjavil:

nekikr: opravijo še veliko nevidnega dela:D

Morda kdo ve katero stopnjo izobrazbe se rabi, da talaš tiste osebne izkaznice na šalterju? Menda ja ne fakultete?

Za službe katero si prej rabil osnovno šolsko izobrazbo sedaj zahtevajo univerzitetno. :)
|HP EliteBook|R5 6650U|

nekikr je izjavil:

Uradne ure omenjene UE:
Ponedeljek
Torek
Sreda
od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 18.00 ure
Četrtek
/
Petek
od 8.00 do 13.00 ure

Večjega luksuza, kot ga imajo v javnem sektorju, ni. Samo enkrat tedensko so odprti takrat, ko bi ljudje dejansko prišli, torej po službi, pa še to do 18 in ne kot ostali, dvo ali tro izmensko. V četrtek sploh ne, v petek pa do 13.

Lepo je zavajati, anede? Navada je jeba...ja.

Za najbolj pogoste storitve delajo:
Ponedeljek od 8.00 do 18.00 ure
Torek od 8.00 do 18.00 ure
Sreda od 8.00 do 19.00 ure
Četrtek od 8.00 do 18.00 ure
Petek od 8.00 do 14.00 ure

Je vse tukaj..še število čakajočih:
http://www.upravneenote.gov.si/ljubljan...

Drugače pa premakljiv delovni čas ni namenjen nabijanju ur za koriščenje, samo število ur pa je omejeno.
A. Einstein

Najhuj pri vsej stvari je to, da se za neka brezvezna in nestrokovna dela zahteva neka huda izobrazba.:)) Če lahko ena trgovka v trgovini prodaja in sklepa kredite, je več kot dovolj sposobna, da ti da osebno ali potni list. To vse skup s temi stopnjami izobrazbe so si postlali samo zato, da so veliko višje v plačnih razredih. Nič drugega!

Potem pa še jok, ko se kak dan potegne za urco. Ko se kofetka uro, dve in v petek piči domov ni važno :/

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Vazelin je izjavil:

Najhuj pri vsej stvari je to, da se za neka brezvezna in nestrokovna dela zahteva neka huda izobrazba.:)) Če lahko ena trgovka v trgovini prodaja in sklepa kredite, je več kot dovolj sposobna, da ti da osebno ali potni list. To vse skup s temi stopnjami izobrazbe so si postlali samo zato, da so veliko višje v plačnih razredih. Nič drugega!

Potem pa še jok, ko se kak dan potegne za urco. Ko se kofetka uro, dve in v petek piči domov ni važno :/

Ne, tele zahteve so takšne predvsem zato ker JU in JS dejansko MORATA odpret in pregledat VSE prijavnice in da ne rabijo pol tolko folka klicat na razgovore dajo vedno višjo zahtevo po stopnji izobrazbe, da jih vsaj 30% odpade ki (še) nimajo kupljenih VI in VII stopenj izobrazbe...

Zadnjič so na Ptuju iskali sistemca na Javnih službah... zahtevana pa stopnja UNI DIPL; zato da nastavljaš routerje switche, nalagaš PCje ipd... plača sicer za delo dokaj solidnih 1.450€ bruto + dodatki ampak ne za ta nivo izobrazbe... to bi morala bit zahtevana MAX VI stopnja...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Wrop ::

Za nastavljati usmerjevalnike bi morala zadostovati V. stopnja izobrazbe tehniške smeri + nekaj izkušenj. Npr. računalniški tehnik, če sem bolj natančen. Za to stopnjo je plača nekako spodobna, za VI. ali več stopnjo pa je taka plača ena žalost.

Teh računalniških "#strokovnjakov" po JU ne bi smeli sploh zaposlovati po regijah, ampak bi morali imeti skupno IT službo za vse.

Wrop je izjavil:

Za nastavljati usmerjevalnike bi morala zadostovati V. stopnja izobrazbe tehniške smeri + nekaj izkušenj. Npr. računalniški tehnik, če sem bolj natančen. Za to stopnjo je plača nekako spodobna, za VI. ali več stopnjo pa je taka plača ena žalost.

Fora je v tem, da je za Ptuj tale plača solidno dobra, če ne skoraj odlična tudi za višje izobražen kader... za LJ se pa sicer popolnoma strinjam s tabo...

Sploh če pomisliva da je delo skoraj igračkanje...

Invictus je izjavil:

Teh računalniških "#strokovnjakov" po JU ne bi smeli sploh zaposlovati po regijah, ampak bi morali imeti skupno IT službo za vse.

To ne bi bilo slabo, sploh za določene zadeve bi lahko to uvedli dejansko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

AapocalypseE ::

1450€ bruto za univerzitetno diplomiran študij je majhna plača.

1450€ neto pa je druga zgodba.

Zgodovina sprememb…

AapocalypseE je izjavil:

1450€ bruto za univerzitetno diplomiran študij je majhna plača.

1450€ neto pa je druga zgodba.

Imaš napačne predpostavke, kot JS in Uprava ki delita plače glede na stopnjo izobrazbe namesto glede na delo ki ga izobraženi opravlja... plača 1.450€ bruto je izven LJ nadpovprečno dobra plača za delo nastavljanja switchev in routerjev ter formatiranje PCjev in ostalih podobnih zadev, NE GLEDE na izobrazbo zaposlenega... je pa seveda svinjarija da se zahteva VII stopnja za tako delo...

Za mene je dobra ali slaba plača odvisna od vrste dela, urnika in ostalih zadev... če bi moral skakat po Siriji in gradit napeljavo bi bila 3.000€ slaba plača, v SLO bi bila pa super za enako delo =)

AapocalypseE ::

1450€ bruto glede na takšno delo s V. stopnjo izobrazbo tehniške smeri, bi bila lepa plača.

Da greš to delat z univ. dipl. študijem pa je majhna plača.

Če ti delo paše in manjša plača ugaja, glede na to, da bi lahko s takšno šolo imel drugje višjo plačo, ampak bi bilo bolj zahtevno delo, se mi tudi zdi, OK.

To pišem za štajersko področje, da ne bo pomote spet.

Zgodovina sprememb…

AapocalypseE je izjavil:

1450€ bruto glede na takšno delo s V. stopnjo izobrazbo tehniške smeri, bi bila lepa plača.

Da greš to delat z univ. dipl. študijem pa je majhna plača.

V JS so plačne skupine določene po izobrazbi in začetnik s V. stopnjo lahko takšno plačo samo sanja. Zato pa so zahteve po univ. dipl. (kar je idiotizem, ker ta študij več ne obstaja), da nekomu sploh lahko ponudijo približno spodobno plačo.

In to je ena od težav JS, ker delovna mesta pogosto niso plačana glede na zahtevnost, obremenjenost in odgovornost. Zato so medicinske sestre, ki so zelo obremenjene plačane enako, kot tiste, ki povečini opravljajo administrativne naloge ipd. Vsak si lahko na spletu pogleda ZSPJS in njegove priloge ter si pogleda razdelitev delovnih mest po posameznih plačnih skupinah. Ker je ta razdelitev precej toga, bi se lahko zadeve reševale z dodatki za tiste, ki delajo več in so bolj obremenjeni a to recimo počno za zdravnike, drugim pa se to odreka z raznimi premičnimi delovnimi časi, kompenzacijskimi urami ipd.
A. Einstein

Master_Yoda ::

Zato pa so zahteve po univ. dipl. (kar je idiotizem, ker ta študij več ne obstaja),

A ni to sedaj magisterij po bolonjsko (ista stopnja) ?

Zgodovina sprememb…

Ni isto a če v razpisu napišeš, da se zahteva 2. bolonjska in dodaš, da je sprejemljiva tudi prejšnja univ. dipl. si s tem pokril vse. Je pa univ.dipl. več kot 1. bolonjska.
A. Einstein

Saj danes ce koncas univerzitetno 1. Bolonjsko si tudi po nazivu uni dipl... Samo si pac 6/2 stopnja ceprav imamo zdaj v veljavi kar dve razpredelnici in odvisno po kateri gledas

Mato989 je izjavil:

Saj danes ce koncas univerzitetno 1. Bolonjsko si tudi po nazivu uni dipl... Samo si pac 6/2 stopnja ceprav imamo zdaj v veljavi kar dve razpredelnici in odvisno po kateri gledas

Ja, še en čudovit primer kako je MIZŠ uveljavljalo bolonjski (EU) sistem izobraževanja v naši državi...tako, da smo dobili skrpucalo.

Se pa to danes fino izkorišča, ko v JS želiš zaposliti kakšnega prijatelja, ki je malo starejši od generacij, ki so šolanje zaključile v zadnjih nekaj letih. Kot pogoj daš najmanj univ. dipl. in si mu konkurenco omejil samo na tiste, ki imajo bolonjski magisterij ali kaj več.
A. Einstein

McHusch ::

Mato989 je izjavil:

Ne, po 1. diplomski si dipl. xy. (UN), po predbolonjski pa univ. dipl.

jb_j ::

BuDi79 je izjavil:

jb_j je izjavil:

bodite tam 15-min prej.

Sem prepričan da so imeli ob uvedbi tega sistema tudi predvideni čas prihoda na vrsto. Kdo ve zakaj nimajo več. Mogoče sem zamenjal s kako drugo izpostavo države, ampak pomoje je bilo to kar tam.

če bi imeli predvideni čas prihoda na vrsto,
bi najbrž tudi lahko povlekel številko (in bi napisal access denied, delovni čas je končan) pa mogoče celo 2 uri pred zaprtjem UE, odvisno od gužve.
ker se ne opravlja nadur.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

spegli ::

Kaj je potem naslednja stopnja ? Naj prinesejo spalne vreče v službo ?

nekikr ::

Nekaj nepredstavljivega - odprejo naj še tri okenca, če vidijo, da vsak dan toliko ljudi čaka. Vem, vem, znanstvena fantastika. Ampak samo predstavljaj si za trenutek, da bi recimo nekdo od politikov enkrat obiskal tako oblegano uporavno enoto, ali pa, bog ne daj, urgenco, videl, da se vsak dan brez izjem čaka ure in ure, udaril po mizi in odprl še tri okenca ali dve sobi z zdravnikom? Tlesk!

Zanimivo je, da ti preobremenjeni uslužbenci nikoli ne stavkajo za to, da bi imeli normalne razmere za delo. Vedno pravijo, da jih manjka 100, 1.000, 10.000, izgoreli so, na koncu z močmi, morda zdržijo še en dan, verjetno pa ne. Ampak stavkajo pa za višje plače. Že 50€ bi bilo sprejemljivo. Zanimivo, ane, da za nekaj dobriža ne bodo več izgoreli in na koncu z močmi, tudi delo pozno v noč (do 18) jim ne bo več problem.

Mare2 ::

jb_j je izjavil:

če bi imeli predvideni čas prihoda na vrsto,
bi najbrž tudi lahko povlekel številko (in bi napisal access denied, delovni čas je končan) pa mogoče celo 2 uri pred zaprtjem UE, odvisno od gužve.
ker se ne opravlja nadur.

To je stvar organizacije dela. Če je npr. na uradu za tujce več dela, se pač nekoga ki pregleduje statute društev premakne tja. Ali pa se za šalter postavi 6 nadrejenih, po vrstnem redu, ki kasirajo plačo (in si praskajo...) na račun človeka, ki dela na šalterju.

Aja, potem bi bilo potrebno pozabiti na izjave "to ni moje delo". Še danes se to dogaja, ko ti uslužbenec reče, "to ni moje delo", in tudi ne ve, čigavo delo je to, čeprav to delo opravlja ženska 3 metre stran, v sosednji pisarni. :)

joze67 ::

nekikr je izjavil:

Uradne ure omenjene UE:
...

Ko peljem na avto na (izbrani uradni) servis, dela ... glej ga šmeta, med službo.
Ko grem na banko (ne NLB/Abanko...), imajo odprto 9-5.
Ko naročim servis klimatske naprave, pridejo 8-15.
Ko DHL prinese paket, ga prinese, ko sem v službi.

V resnici so samo trgovine, gostinci, frizerji in kaki obupani s.p.-ji na voljo pred ali po službi. Drugi so pač... v službi.

Se pa spomnim, da sem bil v 90ih v Maastrichtu na eni konferenci. Ko so se predavanja/delavnice končale, so bile (ob 18h) vse trgovine zaprte. Vse (vsaj v mestu). F*ing javni sektor.

joze67 ::

Mare2 je izjavil:

To je stvar organizacije dela. Če je npr. na uradu za tujce več dela, se pač nekoga ki pregleduje statute društev premakne tja. Ali pa se za šalter postavi 6 nadrejenih, po vrstnem redu, ki kasirajo plačo (in si praskajo...) na račun človeka, ki dela na šalterju.

Če imaš tistega na šalterju kot opico, ki zdolgočaseno gleda vate in ti v pravem trenutku potisniti pod nos tablico za podpis, ja. Potem se pojavi vprašanje, zakaj se od njih zahteva taka (ali kakršnakoli) izobrazba. Če pa mora nekaj vedeti o postopku, ki ga vodi, da vsaj 60% nepravilnosti ipd polovi, še preden zaidejo v sistem (in trošijo čas in sredstva z dopisovanjem in odločanjem) - in tu ne gre za manjkajočo poštno številko in druge banalnosti - potem ne moreš vsakega, ki sedi za katerimkolim šalterjem potisniti na katerikoli drugi šalter.Zakaj nimajo "univerzalnih okenc" kot na pošti? Ali zato, ker se nihče ne domisli, ali jim sindikat ne pusti, ali pa morda ni tako enostavno izvedljivo?

McHusch je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne, po 1. diplomski si dipl. xy. (UN), po predbolonjski pa univ. dipl.

Tole sem čisto spregledal in imaš, seveda, popolnoma prav.
A. Einstein

spegli ::

Gre za to, da so stroški. Ljudje.
««
41 / 51
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delovno mesto prihodnosti: Svetovalec za podnebne spremembe (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5012164 (10341) Phantomeye
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26750467 (44587) dstr17_
»

Stavka (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
531143859 (135157) poweroff
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20784371 (79955) lexios

Več podobnih tem