» »

Macbook?

Macbook?

reks123 ::

Živjo,

Žena mi teži da mora božiček nujno prinesti nov prenosnik in to nujno maca :P, zato par vprašanj. Uporablja ga 90% za photoshop,urejanje slik,nekaj malega pisarniškega dela,
net..., cena mi niti ni tako pomembna pa vendar bi rad dobil največ za karseda ugoden denar :)
1: Kje kupiti? Slo ali tujina? Kolikor gledam je kar razlika slo in recimo ebay.
2: Katerega kupiti? Nujno 15" vse drugo ( proc, retina zaslon...)??
3: Kako je z garancijo v slo če je kupljen v tujini?
4: Na ušesa mi je prišlo da najnovejši modeli niso najbolj zanesljivi, vendar je to iz druge roke tako da ne vem točno. Mogoče zaradi tega pogledati za starejšim modelom?


če se še kaj spomnim napišem, trenutno je to to.

Hvala
  • spremenil: Mavrik ()

opeter ::

1.) Za cene lahko gledaš recimo electronic4you ipd. Je kar konkretno razlika v primerjavi s SLO. Z njimi se da celo zmenit za hrvaško tipkovnico (CR), seveda za doplačilo. Boš pa čakal še nekaj dodatnih tednov.

Sicer pa poskusi, tudi pri naših trgovcih se da občasno izpogajat kakšen popust (EPL, iStyle, I-STORE, Aris Jabolko, Hruška ipd.).

2.) odvisno, kaj hočeš. Jaz bi kupil takega, ki je brez Touch-bara, žal pa te opcije ni v primeru 15" modelov.
https://www.apple.com/macbook-pro/specs/

Če imaš denar, glej 15,4" model z 2,8 GHz-nim, štirijedrnim procesorjem, pri teh je privzeto 16 GB RAM in 256 GB SSD zraven. Za več - v primeru SSD-ja - boš moral konkretno doplačat.

3.) Garancija velja tudi v SLO, če hočeš podaljšanega pa boš moral dokupit še paket Applecare (prodaja se samo v tujini, glej recimo Amazon, eBay ... samo pri trgovcih, ki imajo visoke ocene oz. če hodiš kje v bližini kakšnemu Apple Store-u). Registriraš na svoje ime in nek fiktivni naslov (ulico lahko napišeš svojo)

4.) Starejši modeli se v trgovinah uradno ne prodajajo več, razen, če je kaj ostalo na zalogi (neprodani). Če hočeš starejšega, glej modele iz leta 2015 (pretežo refurbished/generalno pregledano, očiščene, popravljene variante). ALi pa kaj rabljeno.
Če pa govorimo o novih, pa bi jaz na tvojem mestu gledal letošnje modele, ki imajo Kaby Lake procesor. 2016 modelov se izogibaj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

martincek1 ::

Če res potrebuje 15' (in ne bo uporabljala external zaslona - pol je dost vseeno če ma 13' za Photoshop), potem predlagam sledeče:

2015 Refurbished 15' (256GB, 16GB Ram, 2.2GHz QuadCore) iz 2015. Iz Angleškega stora, pripeljan s servisom Cheaper&More do Slovenije. Sam sem letos januarja kupil točno ta model, iz točno te strani. Dela ko urca in je preverjena mašina, v enem letu niti enega problema. Čez en mesec kupim še dodatno dvoletno garancijo za cca 250e in sem srečen (raj ne tvegam). Uveljavljaš seveda lahko v Sloveniji.

Mal je smešno, cena je točno enaka kot eno leto nazaj, 1609 funtov. Je pa funt padel, takrat sem dal blizu 2K s poštnino vred.

Uporabljam pa primarno Sketch, sekundarno pa Photoshop, After Effects, Premiere Pro, Illustrator in precej Windowse prek Parallelsov.

Je res, da je star že dve leti in pol, ampak se mi zdi, da gredo trenutno stvari tako počasi naprej, da bo računalnik čist aktualen še čez tri leta. Če seveda ne potrebuješ grafične kartice, ne igraš igric itd.

Zgodovina sprememb…

Han ::

Če ni pogoj SLO/CRO tipkovnica, imaš na bolhi enega Mid 2017 za 2350 eur z 256 GB SSD, 555 Radeonom in dveletno garancijo (drugo leto v Švici), še original zapakiran. Najde se tudi tak s 512 GB SSD, a slabšo grafično, ima pa že kar napihnjeno ceno 3000 eur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

reks123 ::

Oj,
Najprej hvala za odgovore. Zdaj sva se pogovarjala in pravi da 13" absolutno ne, ker ji je premajhen. Tudi noče "refurbished/generalno pregledano,rabljeno", vztraja pri novem in pika. Tale božiček bo pomoje zelo drag....bemti babe :-) Sem šel gledat na epl pa me je na rit vrglo s to ceno https://www.epl.si/kategorije/mba/macbo..., za večji disk +500€ lol, manjšega sploh ni na zalogi. Kaj pa kaby lake proc? Je to ta i7? Slo tipkovnica ni pogoj, vendar če kupim v de ali at je najbrž nemška tipkovnica in jezik sistema ane? Jezik sistema se najbrž da spremeniti? Kupil bom tam kjer dobim najboljšo ceno.

alkor ::

Kupi v electronic4you

Zakaj?:

Cena nizja kot pri nas. Enkrat sem vprasal nase, ce mi lahko dajo vsaj enako ceno kot e4y, no go.
Usedel sem se v avto in odpeljal v Celovec.

Garancija v A je zakonsko 2 leti.

Lp
LP, a

opeter ::

V 2017 modelih so vsi Kaby Lake procesorji, i5 so praviloma 2/4 (dva jedra/štiri niti), i7 pa 4/8 (štiri jedra, osem nitov), so pa tudi izjeme, ko je lahko i7 dvojedrnik. V imenih procesorjev glej, da vsebuje HQ. Črka Q stoji za štirijednika.

Tu imaš vse modele izdane v letu 2017:
+ MacBook Pro "Core i5" 2.3 13" Mid-2017 2.3 GHz Core i5 (I5-7360U)
+ MacBook Pro "Core i7" 2.5 13" Mid-2017 2.5 GHz Core i7 (I7-7660U)
+ MacBook Pro "Core i5" 3.1 13" Touch/Mid-2017 3.1 GHz Core i5 (I5-7267U)
+ MacBook Pro "Core i5" 3.3 13" Touch/Mid-2017 3.3 GHz Core i5 (I5-7287U)
+ MacBook Pro "Core i7" 3.5 13" Touch/Mid-2017 3.5 GHz Core i7 (I7-7567U)
+ MacBook Pro "Core i7" 2.8 15" Touch/Mid-2017 2.8 GHz Core i7 (I7-7700HQ)
+ MacBook Pro "Core i7" 2.9 15" Touch/Mid-2017 2.9 GHz Core i7 (I7-7820HQ)
+ MacBook Pro "Core i7" 3.1 15" Touch/Mid-2017 3.1 GHz Core i7 (I7-7920HQ)

Je pa Intel medtem že izdal naslednike, torej serijo Coffee Lake procesorjev (8. generacijo Core procesorjev), Kaby Lake je 7. generacija.
Apple bo te procesorje v računalnika (Macbook, iMac-e) dal predvidoma v začetku ali pa sredini naslednjega leta. Ali pa tudi ne.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Han ::

Slovenski OSX tako ali tako ne obstaja, lahko imaš le SLO tipkovnico.

opeter ::

Han je izjavil:

Slovenski OSX tako ali tako ne obstaja, lahko imaš le SLO tipkovnico.


Pa še tisto v resnici ni SLO tipkovnica ampak hrvaška (CR) ;)
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

martincek1 ::

reks123 je izjavil:

Oj,
Tudi noče "refurbished/generalno pregledano,rabljeno", vztraja pri novem in pika.


Veš kaj je edina razlika med novim in refurbished na linku, ki sem ga dal? Da manj stane.

klinker ::

Macbooka samo ne vzet najmocnejsega in ce gre, brez dodatne graficne, pa ne bo nekih problemov. Ce pa hocete v 5mm debelem prenosniku WS hardware, pa se zal zadeva dolgorocno ne bo obnesla in slej ko prej kaj crkne, se odlepi, ipd

opeter ::

Se strinjam. Integrirana grafika je naboljša rešitev za dolgoročno delovanje.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Mavrik ::

Redči: Avtor teme hoče Macbooka. Vaše prckanje čez znamke in OSe tu ni dobrodošlo.
The truth is rarely pure and never simple.

Saul Goodman ::

13' z retina displayi JE DOVOLJ. povej babi, da pejta še enkrat v trgovino sprobat. s to resolucijo ima na 13' resnično dovolj real estate-a na ekranu. poleg tega vsi rešujejo delovne pogoje z ogromnim eksternim zaslonom, za katerim se skrije tudi 15'. preprosto ne kupuj 15', ker je veliko bolj glup tudi za prenašanje naokoli. 13' JE idealka, sploh glede na to kar si napisal - žena ne zna konkretno upravičiti svojih zahtev.

ginekk ::

Kaj 13" je dovolj? Za skoliozo predelat je ravno prav velik.

Z uporabo zunanjega ekrana bi bil idealen kvečjemu smartphone size. Meni bi bilo idealno, če bi kar iPhone lahko na en dock priklopil in delal vse enako kot z macom. Ne pa da nosim en zmogljiv računalnik po žepih (ali tablico v torbici), pa še enega imam na mizi za povečini identična opravila.

mirancar ::

če je to njeno photoshopanje in urejanje slik bl basic bi jst vzel:
-macbook air 128g: 950€ https://www.epl.si/kategorije/mac/macbo...
-dell u2715q, u2715h ali nek primerljiv 27' zaslon ranga ~400-600 eur
-tipkovnico in miš oz. morda applov trackpad

z tem maš kr dober value, pa še modularno je. 15' "refurbrished" kot je nekdo zgoraj omenil bi bila moja 2-a opcija.
če tud z tem neb bla zadovolja pa itak nimaš druge izbire kot da fukneš 3000 eur al pa najdeš drugo ženo

OrkAA ::

Jaz macbook aira trenutno ne bi priporocal, ker je model totalno zastarel. Nima niti retina zaslona.

Iz Nemcije lahko za zelo spodobno ceno dobis 13ko pro. Ce bi rad prisparal lahko vzames tisto brez touchbara, ki je vseeno DALEC pred macbook airom. Placal bos slabih 1400.

https://www.notebook.de/apple-macbook-p...

Ne pozabi naklikat "International keyboard", ker ti bodo sicer prodali nemsko.

mirancar ::

Vbistvu to da nima retina zaslona je edina resna pomankljivost. Ostalo je načeloma OK, celo nekaj prednosti ma. Ima še zmer star nabor portov (mag-safe, 2xUSB, SD card) in ne samo 2x USB-C. Baterija drži mal dlje. Disk je možno zamenjat sam. Tipkovnica novih pro-jev je kr neki.
Na koncu je pa še cena, ki je kr konkretno nižja zaradi stalne akcije tega 128GB modela. Pa še slovensko tipkovnico bo dobu.
Ni slab value for money, za nezahtevnega uporabnika ki hoče mac-a... 1600 eur za 13' 128GB nenadgradljiv prenosnik je nekam bedno. + dongli. Raje 1800 za refurb 15'

NikolormousB ::

Airu se ne da menjat diska in rama. Pa procesor ni ravno raketa. Ekran je zastarel, ne samo zaradi resolucije, tudi barve in vidni koti niso primerljivi z novejšimi zasloni.

OrkAA ::

Ma ce ureja fotke v photoshopu je retina zaslon no-brainer.

slotech5 ::

kot že samo ime pove, jaz če bi rabil za računalnik za osnovne stvari in ne profesionalno delo potem air+zunanji monitor -v tem primeru nima veze retina ekran na prenosniku. če bi pa z računalnikom delal posel, torej za profesionalno rabo pa vsekakor pro.

reks123 pa predlagam trgovino electronics4you, kjer so bistveno nižje cene kot v slo.

Invictus ::

NikolormousB je izjavil:

Airu se ne da menjat diska in rama. Pa procesor ni ravno raketa. Ekran je zastarel, ne samo zaradi resolucije, tudi barve in vidni koti niso primerljivi z novejšimi zasloni.

Seveda se da, samo malo moraš šraufat.

Saj se tega ne da praktično nobenemu ultrabooku več...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Saul Goodman ::

da se menjat disk, ram ne afaik. za to ceno, kot ga prodajajo trenutno, je res popolnoma nesmiselno.

daisy27 ::

Pozdravljeni, bom kar v to temo napisala tudi mojo dilemo..

Kupujem nov prenosnik in potrebujem nasvet, katerega Appla izbrati.
Uporabljam pa predvsem programe za urejanje videov, slik, besedil, referenc, filmi, splet, kakšna igra tu pa tam;) kupujem ga za daljše časovno odbobje in maksimalni budget je 1800 evrov. Katerega mi svetujete?

Invictus ::

Poglej katerega si lahko privoščiš...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Han ::

MacBook Pro 15, mlajši od treh let. Na bolhi je trenutno en za 1500 eur.

Uporabnix ::

Matr to pa je ena afnasta baba.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Macbook Pro - iStyle (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7010092 (7725) Meizu
»

Novi iPadi že 22. oktobra?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
137995 (4864) noob96
»

Toshiba premika meje zaslonov ultrabookov s KIRAbookom

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
3714543 (11728) HupChup
»

Nakup MacBook Pro 13"

Oddelek: Kaj kupiti
61501 (1305) Zheegec
»

Applov WWDC 2012 poln novosti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13438184 (33540) dejanslo

Več podobnih tem