» »

Celovita prenovitev kabelske napeljave v hiši, bi še kaj dodali?

Celovita prenovitev kabelske napeljave v hiši, bi še kaj dodali?

RuskiSnajper ::

Shema stare obstoječe inštalacije:

To je tisti sistem ko dobiš kabl od soseda in gre naprej do drugega, vsi so nekako bili presenečeni ko sem to razložil, torej je to neki čudni stari sistem al kaj? Meni se zdi da je to kar blizu na ulici po glavnem uličnem razdelilcu ki je samo 20 metrov vstran v smeri iz katere strani hiše je KOAKS VHOD, ki je takšna škatla na stari električni štangi ki gor piše TV-KRS. (elektrike v zraku ni več, zakopali pod zemlo vse nanovo pred +5 leti, samo za kabelsko so nekatere pustili)

Vglavnem o tem nisem mel kaj dosti pojma to sem komaj zadnja leta začel gruntat, ko sem začel uporabljat RTLSDR sem o tem celem koaks/RF/antenna itd začel dobro zanimat, tako da zgodovinsko bolj malo vem.

ISP Splitter = Slika 1:

Slika 2:

Slika 3: (to kaže sekundarnega vendar je enak tip ISP primarni)


Tratec DC Voltage Blocker ki je bil leta 2004 ko je bla Triera/KRS Tabor =


Preko vsega raziskanega v teh 3 tednih in navodil tujih ljudi ki se spoznajo sem prišel do plana ki je pa že vse nabavljen in bo v nekaj dneh inštaliran:
PLAN NOVE INŠTALACIJE:
KOAKS VHOD -> ISP Razdelilec -> Tratec TRIS -> 15 metrov RG-6 -> SAT Ozemljilni Blok -> 4-Way Razdelilec aka GLAVNI NOTRANJI

GLAVNI NOTRANJI ->
-> 1. -> 2 meter RG-6 -> Cisco Modem
-> 2. -> 4 meter RG-6 -> HDTV1
-> 3. -> 15 meter RG-6 -> 2-Way Razdelilec -> 3a. HDTV2 + 3b. Rekorder
-> 4. -> 20 meter RG-6 -> 2-Way Razdelilec -> 4a. HDTV3 + 10 meter RG-6 -> 4b. HDTV4

RG-6: Kathrein LCD 111 120db Klass A+
Razdelilci: Kathrein EBC114 in EBC110 A+

Torej Tratec TRIS DC Blockerja ni treba zamenjati je bilo rečeno, kar istega dam takoj po ISP Razdelilcu.

Škoda da se nisem prej spomnil tukaj kaj vprašat, saj tukaj veste kako je bol pri nas.

Torej vprašanje je če je z tem okej in če bi še kaj spremenil ... stroškov pa je bilo že kar dovol in o ojačevalcih sploh nisem hotel razmišljati, stvar sem prekalkuliral za najmanj razdelilcev kaj se da, in za stvar ki nebo praktično spremenila kaj veliko kaj se tiče signala samega vsaj pomoje, ampak glavno je da bo bolje kot je zdaj.

Drugo vprašanje je okoli ISP splitterja, ali je to še vredu (40 let staro? lol?), in če bodo zamenjali, upam da ne bodo dali nekega navadnega kar iz trgovine mimogrede, potem raje jaz kvalitenega nabavim ki ga pa zanalašč nisem ker po moji logiki bi morali to na njihove stroške po vsem tem ...
Spomin je slab vendar sem našel stare papirje pred kratkim ampak sem jih že zapakiral v novi sortiran arhiv in mi zdaj ni za odpirat, prvi Paket je bil najprej 512/128 kbit/s se mi zdi, potem nekako 1M/512K ko je bila zastojn nadgradnja vseh paketov, potem pa se spomnim da sem šel tam nekje 2007 na KRS-Tabor in šel na "M paket" ki je bil 10/1 Mbit, in potem ko je prišel UPC Telemach še na 30/2 Mbit se mi zdi (za upload nisem ziher) ... in v nobenem od teh sprememb se ni nič delalo na kabelski napeljavi, in od zunaj in od znotraj, zato se mi zdi da na Telemachu UG sedaj ko se je podjetje 4 krat spremenilo in zamenjalo tolko paketov z 120/4 Mbit, bi lahko vsej preverili in/zamenjali ta njihov splitter, pa nima veze če ni njihov saj so sami rekli da podedujejo inštalacijo in če je pač sistem ki pride v hišo pa nima vzeze, primarni spliter vezan na črni kabel ki pride od zunaj ne more bit moja stvar, če pa se hočejo o tem debatirat od koga je kaj, če je vse moje pol pa lahko vzamem samo vhodni kabel ki mi pripada od naročnine, nabavim svoj adapter, in priklopim direktno na svoj notranji kabel, bum, drugega ki gre naprej pa eh saj no nerabim in vržem ven na cesto pa si naj ulica z telemachom veže kable kak si če in zna :p Polek tega če bi hotel vse legalno in po standardih je to itak vse izven tako da je to samo dobra volja da sploh to funkcionira, v življenju nisem videl kabelskega inšpektorja. No in ker pač ni moj namen zanalašč delat cirkusa, pa naj bo kot je, samo mora biti enako ali vsej malo bolše kot prej.

Pa še to, veliko so govorili o ozemljitvi, potem drugi spet da ne morem poslušat tujih standardov da bi naredil isto kot je pri nas, ampak kako je pri nas, nisem si vzel časa da bi poiskal kakšne standare in pravila, kakšna pravila sej pa to je vse 30+ let staro.

Vendar, saj lahko pustim nepriklopljeno če je naš sistem naret da se ne sme ozmeljit, zato pač sem vseeno nabavo sej je samo 5 eur -- ker, do sedaj se mi je zdelo da se itak ozemlji pri televiziji, AMPAK televizije in vsi adapterji za modeme/router nimajo ozemljitve sami po sebi, pa bajta je tudi stara in na sedanji lokaciji modema itak ni ozemljitve in vsi kabli v stenah so črne barve tako da je eden lokalni električar skuril napajalnik pred 3 leti od enega računalinka in mixer v kuhinji, ko je nadgrajeval omarico z novimi varovalkami, skuril je skoraj televizjo če jaz nebi bil paranoičen in 2 leti pred tem priklopil gor belkin surge protector za 15 evrov, in to je tisti del ki ni ozemljen in je očitno 15 everska stvar še vedno delovala, črna ko pes in skurila sama sebe da je rešila televizijo za 1000 eur, seveda 5 minut preden je poknilo pa sem izklopil vse modeme in routerje.

Je pa res da bi te notranje kable že zdavnaj morali preuredit v tej hiši, ne pa tako pozno ko je lahko čez 5 let že optika tu (hmm, če verješ) ali pa kabelska položena na novo v zemlo?, lahko zgleda da kompliciram ampak whatever, jaz nemaram naspol, ali polno ali pa nič, no se je budget razdelil na 3 dele tako da moj del ni bil prevelik. Aja, ne gre se tako da bi se drastično izboljšal signal, gre se za to ker se prestavlja vsi modemi na drugo stran bajte, zakaj pa nebi še kar vse kable zamenjal obenem HAHA evo to pa je že cela večtedenska operacija ne samo neka "sprememba".

Aja še to, vse televizije imajo programsko shemo sortirano preko neuradnega programa ChanSort, tako da vidim vse podrobnosti, za to vem da obstoječe ne deluje prav na vseh mestih, da je nekje na enih televizijah do 20 programov ki manjka ki jih televizja sploh ne more zaznati ker mora očitni biti preslab signal, prav se vidi kako so nekaeri programi neimenovani in jih televizija skrije iz sheme ampak so napol zaznani ker so je zaznalo nekaj podatkov o kanalu (ID, QAM, freqvenca).

ToniT ::

Če imaš možnost, uporabi en spliter in potegni do vsake televizije svoj koax. Zaporedna vezava spliterjev je problem. Glede na sliko je čudno, da ti vse deluje.

RuskiSnajper ::

ToniT je izjavil:

Če imaš možnost, uporabi en spliter in potegni do vsake televizije svoj koax. Zaporedna vezava spliterjev je problem. Glede na sliko je čudno, da ti vse deluje.


Da, prva ideja je bila da bi bil prvi spliter na 3, zdaj pa je na 4 in zato 20 metrov kabla več, potem pa je bilo že tolko da sem kar vzel paket 100 metrov saj je stalo enako kot 60 posebaj.

ToniT ::

Vsaj modem za internet daj takoj za prvim spliterjem.

RuskiSnajper ::

ToniT je izjavil:

Vsaj modem za internet daj takoj za prvim spliterjem.


Jah, sem prav splaniral da sem prvo odločil kje bo modem in potem odločal kje bo šla napeljava.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

DVB-T antena in dva televizorja

Oddelek: Zvok in slika
131880 (1557) primo
»

Digitalni (dvb-c) sprejemnik

Oddelek: Zvok in slika
215041 (4650) BlaY0
»

Kako na internetni kabel priklopit TV kartico

Oddelek: Omrežja in internet
164068 (2634) Brainstorm
»

Tresenje slike ko se priklopim na kabelsko

Oddelek: Zvok in slika
143980 (3085) ttommy
»

kabelski internet +tv?

Oddelek: Omrežja in internet
153232 (3005) Jakka

Več podobnih tem