» »

Digitalni (dvb-c) sprejemnik

Digitalni (dvb-c) sprejemnik

a k u l ::

Pred kratkim je evj končno posodobil shemo na digitalno. Naša tv nima digitalnega sprejemnika, zato se zanimam za nakup digitalnega sprejemnika. Prebral sem že večino postov, pa mi nobeden ne da vseh potrebnih informacij, torej bi prosil za malo pomoči.
Prvo me zanimajo čisto osnovne stvari. Sprejemnik za kabelsko tv mora biti dvb-c in MPEG 4. Hočem tudi HD sprejem (1080p) in možnost snemanja na usb, to imajo že skoraj vsi... Pri svojem operaterju lahko dobim tale sprejemnik:http://www.mimovrste.com/artikel/426000...

Bral sem tudi o tem sprejemniku: http://optishop.si/katalog_izdelkov/dig...

Pa še: http://www.mimovrste.com/artikel/426001...

Kaj je glavna razlika med temi tremi sprejemniki (razen cene seveda)?
Imam še eno vprašanje glede nekih kartic, ki jih ljudje omenjajo. O čem se sploh gre? Pa conax dekodiranje? Ali je to pomembno in ali če tega nimaš kakšni programi ne delujejo?
Hvala :)

taz ::

Kartico+cam modul dubiš pri ponudniku kabelske tv. Z njo boš lahko sploh gledal digitalne programe.

BlaY0 ::

Jaz sem našel tole. Sem isto na EVJ-ju, zanima pa me predvsem tak receiver, ki ima možnost dveh tunerjev hkrati ter možnost snemanja TS stream-a v nespremenjeni oziroma nezaščiteni (brez DMR-ja) obliki. Nisem še nič z zgornjega linka sprobal, se bom pa enkrat ko mi bo cajt dopuščal zapeljal malo tja in pogledal kaj in kako.

a k u l ::

taz je izjavil:

Kartico+cam modul dubiš pri ponudniku kabelske tv. Z njo boš lahko sploh gledal digitalne programe.

Aha, torej moram od evj dobit še neko kartico? Kako je to potem povezano s tem conax dekodiranjem? In če sprejemnik nima ugrajenega tega dekodiranja ali rabiš še kašno dodatno kartico?

Bla0Y ne razumem kaj točno ti potrebuješ, ampak ni pomembno. Če bom odkril še kaj novega in mogoče kaj preizkusil ti sporočim.

taz ::

Tako je.
Na vrhu je reža, tja vstaviš kartico.

a k u l ::

Aha, hvala za informacije. Zanimivo je, da na evj niso še nič tega omenjali pa sm že večkrat klical :/

BlaY0 ::

a k u l je izjavil:


Aha, torej moram od evj dobit še neko kartico?

Ne ne, za osnovno shemo pri EVJ ne rabiš nič. Dela out-of-the-box, samo priklopiš anteno v tuner in gledaš.

Če pa bi rad razširjeno shemo ali pa recimo pink paket, boš pa nucal kartico...

taz ::

BlaY0 je izjavil:

a k u l je izjavil:


Aha, torej moram od evj dobit še neko kartico?

Ne ne, za osnovno shemo pri EVJ ne rabiš nič. Dela out-of-the-box, samo priklopiš anteno v tuner in gledaš.

Če pa bi rad razširjeno shemo ali pa recimo pink paket, boš pa nucal kartico...

Aha. Ker pri ponudniku kabelske v Novi Gorici potrebuješ kartico, če hočeš gledat digitalne programe, pa sem potem sklepal da imajo ostali isto. My bad.

a k u l ::

Sm se še mal pozanimal. Na evj za osnovno shemo ne rabiš kartice, za razširjeno shemo pa rabiš kartico (7 eur na mesec). Fora je pa v tem, da lahko na analogni shemi spremljaš nekatere programe, ki so v razširjeni digitalni programski shemi. Analogna shema je pa brez doplačila in to ni glih logično (sm to omenil tudi, ko sm jih klical pa so rekli da tako pač je lol =D).
Zanima me, če se čist preprosto da zdej na anteno dat razdelilec in en kabel v sprejemnik en kabel pa v TV. Potem bi lahko mel vso osnovno digitalno shemo iz sprejemnika, ko bi si pa želel gledat še kakšne porgrame bi pa samo na TV-ju preklopil iz vhoda HDMI na navaden analogen signal. A bi to sploh šlo? Ima kdo izkušnje s tem? 7 eur se res ne splača doplačevat, sploh ne vklučujejo nobenih "posebnih programov" npr. Fox ali pa HBO.

BlaY0 ::

a k u l je izjavil:

A bi to sploh šlo?

Jasno, da bi šlo. Tak je princip. Rabiš pač dva tunerja (analogni je v TV-ju digitalni pa v DVB-C sprejemniku), vanju pa pripelješ anteno preko spliterja.

a k u l ::

Aha torej samo en takle razdelilec http://trgovina.mercator.si/tehnika/avd...?

...:TOMI:... ::

Neeeeee! Ne kupuj teh jajc od razdelilca. Vzemi razdelilec z F konketorji.

Recimo:

http://www.antene-zupancic.si/delilniki...

In še 3 F konketorji:

http://www.antene-zupancic.si/konektorj...

Za priključitev na sprejemnik ali na TV pa uporabiš en F konektor in en tak člen:

http://www.antene-zupancic.si/konektorj...
Tomi

BlaY0 ::

Ne kompliciraj, saj ne postavlja distribucijskega sistema. Za dva metra kabla so tista jajca iz Merkatorja čisto OK.

Itak pa če gledaš, ima večina teh digitalnih sprejemnikov dva priključka za anteno, enega za notri, drugega za ven (se pravi je spliter že notri). Tistega ki gre ven uporabiš pač za analogni signal na TV.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BlaY0 ()

radmannsdorf ::

čas je da ljudje pozabijo na analogno tv. in analogna shema je iz dneva v dan manjša. naštimej si 2x digitalno in je to to. welcome to 2014 :)

BlaY0 ::

Saj ti je napisal, da nekaterih programov v njegovem primeru ni na digitalni, so pa na analogni shemi.

...:TOMI:... ::

Res bodo analogno ukinili, mogoče celo letos. Na novo se ne več skleniti naročnine za analogno... Jaz pravim: KONČNO.

Sicer pa, Blay0, ne govori neumnosti. Ti si mu svetoval dražji delilnik, ki je vreden pol ku*ca. Antenske stvari, v beli plastiki, kot je tisti delilnik iz mercatorja niso vredne niti 2 centa. Sploh ne vem, kako lahko to prodajajo, ta nateg na suho. Dela natanko 1 teden, potem pa razpade.
Tomi

BlaY0 ::

Sploh nima veze koliko je vreden pa koliko stane. To prodajajo z istim razlogom kot razne kable, ki so reda 10x dražji kot naprimer prek eBaya. Amapk na eBayu moraš naročit pa čakat pa po možnosti plačat poštnino. V Merkatorju si pa itak vsak dan, ker greš tja po kruh pa mlek. Če rabiš, vzameš še tisti plastični jajček. Lahko rečeš tudi stari mami da ti prinese, ker ima še 100 pik na kartici.

Če vzameš F konektorje pa spliterje s F priklučki (ki jih med drugim uporabljam tudi sam), moraš potem te konektorje tudi sam gor naviti na kabel. Pa recimo, ker nisi tega še nikoli počel, se prvič zaHebeš in prineseš domov konektorje s premajhnim ali prevelikim prerezom, ker recimo ne veš kaj pomeni to RG6U...

Skratka, če ne veš kako in kaj, je bolje da ne kompliciraš in nabaviš oni jajček za 4 EUR.

Veron ::

...:TOMI:... je izjavil:

Res bodo analogno ukinili, mogoče celo letos. Na novo se ne več skleniti naročnine za analogno... Jaz pravim: KONČNO.

Zakaj? Glavna zamera digitalni gre to, da je preklop med kanali bistveno daljši kot pri analogni. (indeep razloge pustimo, kodiranje, zaklepanje - v splošnem kaj se pri nas dobi od ponudnikov dvb-c...)

...:TOMI:... ::

Pa kakšen ebay in premer kablov. V 99 % bi zadel premer kabla, če kupi prvi F konketor, ki ga vidi v trgovini. Pa takih stvari se enostavno ne kupuje v mercatorju med bananmi. Če že, greš v tehnično trgovino ali v elektro trgovino, pa kak merkur ali mercator tehnika bi znala imeti zadeve na F.

Glej, dečko se bo nekaj novega naučil, pogledal kak filmček na YT in zadevo naredil, kot se zagre. Rabi samo en olfa nož in malo spretnosti. Pa ene klešče.

Glede počasnega preklopa... Ja, žal je današnji svet tak. Imamo super hitre procesorje, osnovne stvari se pa nalagajo dlje časa. Stara kotodna TV je npr. šaltala takoj, novejše katodne so že imele lag, nove LCD in plazme so pa še bolj počasne. Primer moderne dobe je tudi zagon mobilnega telefona, včasih je to bilo zelo hitro, danes trajaaaa. Treba je to vzeti v zakup, da imaš v primeru DVB-C zelo lepo sliko (analogna je zanič), v primeru telefona pa več funkcij in možnost aplikacij itd. Mogoče bodo pa v dvb-c4 imeli super hiter preklop in 16k sliko.
Tomi

BlaY0 ::

...:TOMI:... je izjavil:

Pa takih stvari se enostavno ne kupuje v mercatorju med bananmi.

Ne boš verjel, večina jih tam kupi vse. Tehnikalci ala ti pa jaz, ki samo te reči delamo, smo v manjšini. Like ne vem če nas je 5%.

a k u l ::

Joj naj vas tolk ne mot da je link iz mercatorja, je bla pač prva stran k mi je padla pod roke. Drugače sm pripravljen porabiti več časa za to, da uredim te f konektorje pa to. Sam če pa ni bistvene razlike se pa glih ne splača (npr: da bodo f konektorji zdržali dlje časa, ali pa da veliko bolje prenašajo signal). Hvala za vse nasvete do sedaj :)

BlaY0 ::

Izgube na F konektorjih so manjše, to je res, vendar se na tazadnjem metru kabla to praktično nič ne pozna. Ponavadi je itak tisti kabel, ki ga imaš od vtičnice na steni pa do TV-ja bolj kot ne low-grade.

Daj ti raje poglej, če imaš na dvb-c receiverju (tako kot je na zgornji sliki prikazano) zadaj dva antenska priključka, enega za not, drugega za ven. Če imaš, potem ne rabiš še posebej spliterja ampak samo dva kabla. Enega iz vtičnice v receiver, drugega pa iz reveiverja v TV.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kabel Za Kabelsko TV (analogno)

Oddelek: Kaj kupiti
101470 (1067) Mavrik
»

tv kartica

Oddelek: Zvok in slika
133104 (2890) Duhec
»

Kako priklopiti SiOL kabelski TV na TV sprejemnik?

Oddelek: Pomoč in nasveti
112908 (2747) Spajky
»

Digitalna televizija!

Oddelek: Pomoč in nasveti
286839 (5362) robotek87
»

združitev dvb-t in kabelske

Oddelek: Zvok in slika
195914 (4681) Daniel

Več podobnih tem