» »

Kako na internetni kabel priklopit TV kartico

Kako na internetni kabel priklopit TV kartico

AtaStrumf ::

Ne vem, če je to najprimernejši oddlek foruma za tole vprašanje, ampak naj bo:

Zanimam me torej, kako bi lahko razcepil signal, ki mi gre v kabelski modem, da bi ga lahko pol vklopil v PCI TV kartico in gledal zraven še TV :D.

Zdi se mi čist izvedljivo, samo ne vem kaj so une plehnate škatlice, ki so jih inštalirali telemachovci in kje jih nabavim. Verjetno brez njih ne morem razcepiti signala in ga ustrezno filtrirati al kaj že delajo tiste zadeve. Vprašanje je samo če ima moj kabel za net oba signala notri. Kakor sem gledal povezavo unih škatlic bi morala bit za net oba signala, TV pa ima prefiltriran signal.

Fury ::

mislm da ma un kabel k gre do modema samo net frekvence, vse ostalo pa filtriran... ce ma pa oba signala pa ga sam prikluci pa poglej ce dela.

AtaStrumf ::

Nimam še TV kartice, pa ne bi nabavljal dokler ne vem a to deluje ali ne oz. kolk me bo stalo da to usposobim, tako da ne morem kar probat.

neki123 ::

v TV kartico gre un kabel, k gre v televizor iz kabelske. Se pravi, da rabš en razdelilec, da boš delil signal na TV, TV kartico itd...

AtaStrumf ::

To že, samo to ni racionalno. Če že imam kabel v moji sobi, zakaj bi vlekel še enega? V naše stanovanje pride samo EN kabel in potem je gor razdelilec. Ena veja gre na moj modem direktno, druga veja pa ima gor še eno plehnato škatlico in gre v TV. Moja logika je, da ima moj kabel, ki gre v modem celoten signal in tako potrebujem, samo še en razdelilc (ker pač rabim 2 kabla) in še en plehnati filter, ki bo prečistil signal za TV, kabelski modem pa ne rabi nič.

To je moja teorija, ki se mi zdi čist logična, samo nisem siguren ker ne vem kaj točno dela tisti razdelilc ali morda tudi filter in potem je tu še en filter za TV. Rabim, da mi en ki je to že naredil pove če prav razmišljam oz. kje se motim in potem kje dobim potrebno opremo in po možnosti še kolk to stane. Načeloma bi to moralo bit precej enostavno, but of course you never know.

|GrEgOr| ::

ni nujno da bo to delalo.

jaz ko sem priklopo na "internet" kabl še tv mi je net nehal delat.

Zdaj pa ko imam za tv svojo linijo od vtičnice pa dela oboje ko šus.

Azrael ::

Ne dela, vsaj pri meni ne. Tam kjer ti pride v hišo kabel od kabelske (zelen) imaš razdelilec za 2 x TV in net. Zadeva je frekvenčni filter (in prenapetostna zaščita), ker na kablu za net se TV programi komaj vidijo, pa še to ne vsi, modem pa ne dela če ga priklopim na kabel za TV. Tista škatlica pred modemom pa je ločilni transformator, s katerim galvansko ločiš modem od ostalega omrežja (manjša občutljivost na prenapetosti (strela) in motnje v kabelskem omrežju. Če boš kupoval razdelilec za TV signal do kartice, kupi takega z F konektorji s čimmanj dB in frekvenčnim obsegom do 2GHz.
Če imaš tako zanič signal kot jaz (glej to temo), sedaj je malenkost bolje, pa ti nakupa TV kartice ne priporočam, neglede na kvaliteto in ceno TV kartice ne bo dobre slike.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

AtaStrumf ::

Azrael kje pa prodajajo te škatlice? Pri meni je signal kar dober, no vsaj slika zgleda OK, tako da ni hudič, da se ne bi dalo nekako priklopit še računalniške TV kartice. Da net ne dela na TV kablu je dokaj logično, ker ima ta signal prefiltriran. Bo treba zgleda kar probat, samo da si malo opomorem finančno po teh prazničnih izdatkih.

Phoebus ::

1. data kabel je filtriran in gor ne bo TV delal
2. tudi net ne bo pravilno delal če boš vključil ta kabel v TV tuner
3. splitter so ti namestili pri montaži CaNET
4. Iz splitterja potegni še 2. kabel

AtaStrumf ::

1. data kabel je filtriran in gor ne bo TV delal

To ni logično! Zakaj? Ker iz spliterja kot mu ti praviš izhajata dva kabla, predvidevam, da z identičnim signalom. En gre DIREKT v kabelski modem, drug pa ima še filter gor in gre v TV - 100% ne obratno. Se pravi, da ni modem filtriran, ampak TV!!! Torej ni razloga, da jaz ne bo mogel, tega signala, ki gre sedaj direkt v modem, filtrirat z istim filtrom kot je oni, ki gre v TV in bi moral po vsej logiki normalno gledat TV.

Drugo je, če bi potem, ko bi ta signal spet splital in na en krak priklopil TV to nekako motilo kabelski internet, samo saj si tudi sedaj delita TV in internet ISTI kabel (stanovanje zapusti/vstopi v samo en kabel) in se ne motita. Zakaj bi se potem. Edina razlaga, ki se jo jaz lahko spomnim je, da signal izgublja na jakosti, ko ga splitaš.

Spliter je Tratec TRIS-210E, filter pa Tratec TRIS-102A (5-1000 MHz), če se kdo kaj spozna na te stvari.

A mogoče jaz kaj totalno ne štekam tukaj?

Azrael ::

Razdelilce za 2 TV prodaja recimo Merkur, se pa uporabljajo tudi za SAT sisteme. Izgledajo isto kot tvoji Tratec razdelilci, zato bodi pozoren na oznake!

Razdelilec Tratec TRIS-210E dela ravno to kar je bilo rečeno, razdeli signal kabelske na podatkovni (net) del in TV signal. Pri meni je sicer ena zelena zaplombirana škatla, samo gre za isto funkcijo.

Še LINK do .pdf za ta element. Link je počasen, moral sem uporabiti download manager, da je sploh uspel prenos.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

AtaStrumf ::

Evo po 2,5 letih sem končno le nabavu tale TV Tuner za PC in sedaj moram pa res nekak rešit ta moj problem s kabli. Ok torej smo pogruntal, kaj je kaj, sedaj me pa zanima kako bi jaz tole zvezal, tako da v mojo sobo pripeljem en kabel in ga tam razdelim, na NET in TV, poleg tega pa imam še en kabel speljan iz hodnika, kjer pride kabel v stanovanje, še v dnevno sobo za TV. Torej:
                        ______________tv (moja soba)
       ________b[______________net (moja soba)
---a[ _______________________________________tv (dnevna)

a...navaden spliter + Tratec TRIS-102A (za TV linijo)
b...Tratec TRIS-210E + 102A (za TV linijo)

Bi bilo to OK?

Pa Telemachovci so tudi dobri, zadnjič mi en reče, da naj samo pokličem in bo prišel njihov serviser zastonj to porihtat, pol pa hočem naročit pa drugi pravi, da moram sam. WTF?!

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

Ne, ne bo šlo.
Glej, data splitter za modem in 2 funkciji:
1. zaduši cel signal na data izhodu (ja, modem rabi manj signala kot tv)
2. prepreči da bi tv pošiljal povratne motnje na upstream kanalu (zato da ti dela upload) na tv izhodu.

Situacija je ista kot pri xdsl splitterjih. Modem na data veji, vsi TVji na TV veji - edino tako ti bo delovalo zanesljivo.

Cinderela ::

Jaz mam isto vprasanje. Torej kaj pravite da je nemogoce meti en kabel potegjen od fticnice kateri se potem kaj te vem po 10 metrih razdeli dalje na modem in TV? A to na sliki nemore torej delovat? ker tak mam instalacijo zdaj no modema se nimam ker sem se vedno na ADSLu ampak tam sem mislo da bi moglo it ali pac? Ker vlacit se en kabel skozi stene blah...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cinderela ()

Azrael ::

Ne žal tako enostavno vsaj včasih pri TM ni šlo.

Izvedljivo seveda je, oprema obstaja, samo prave volje serviserji vsaj takrat niso imeli. Vem pa za primer uporabnika Telesat-a (Jesenice), kjer so morali narediti tako, ker jim lastnik ni dovolil, da spet razkopljejo pravkar adaptirano in obnovljeno hišo.
Nekoč je bil Slo-tech.

AtaStrumf ::

Sem naredil tako kot sem narisal, s to razliko, da nimam TRIS-102A na TV liniji v moji sobi, ker ga pač nisem mogel dobit, mi je pa majster v TSP Elektroniki rekel, da tega sploh ne rabim, da gre verjetno samo za prenapetostno zaščito, in stvar dela BP internet in TV. No mogoče TV slika na PC-ju ni ravno najboljša (se mi zdi pa na TV-ju zdaj celo boljša kot prej), samo mam pa 1600x1200 LCD, kar tudi naredi svoje, verjetno.

Brainstorm ::

Da si malo sposodim to staro temo v kateri je bilo govora o Tratec filtrih.

Namreč za kabelski Telemach internet imam ta filter
 Tris-210e

Tris-210e

, zdaj pa bi rad zraven še priklopil radio ali imajo na Telemachu tudi takšne filtre, da imajo tri izhode, še za radio zraven ne samo za net in Tv, da zamenjam za tistega ali moram dokupiti še kakšno dodatno zadevo, ki jo bom vezal na trisov izhod za TV in tam potem razdelil na TV in RA.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Siol IPTV - 2 switcha in trunk

Oddelek: Omrežja in internet
118571 (7823) liver
»

Tresenje slike ko se priklopim na kabelsko

Oddelek: Zvok in slika
143966 (3071) ttommy
»

Sumim da mi kabelska "prebija"..

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
82991 (2620) noragoba
»

Motnje slike na monitorju

Oddelek: Zvok in slika
201710 (1288) Vlady
»

kabelski internet +tv?

Oddelek: Omrežja in internet
153224 (2997) Jakka

Več podobnih tem