» »

Težave z pri cnc stroju

Težave z pri cnc stroju

Matic19 ::

Opis problema:
Imam star ampak kvaliteten cnc stroj. Krmilje ima ločeno in deluje vredu. Problem pa je ker krmilje upravlja star računalnik s procesorjem 486. Ko iz računalnika pošlješ nastavitve v krmilje potem to ostane v njem dokler ne pošlješ novih nastavitev. Pri osnovni plošči je sežgalo izhode za monitor in tipkovnico. Tako da je sedaj krmilje ostalo v eni nastavitvi.

Kaj storiti?
Ali bi se dalo iz diska prekopirati program ( program je v dosu) na drug disk in ga zagnati na drugem računalniku?
Ali probam poiskati drugo podobno matično ploščo in samo priklopiti disk.

Če bi to kdo znal narediti (seveda za plačilo) naj mi se prosim javi.

Highlag ::

Potrebno bo zamenjati matično. Kje boš pa dobil takšno danes je pa drugo vprašanje. Mogoče kakšen embedded pc 486.

Načeloma bi moral samo prestaviti disk. Nič nisi napisal kako PC komunicira s krmilnikom. Namenska kartica? LPT port / Serijski port? Če je namenska kartica boš moral dobiti MB, ki ima takšno vodilo (ISA) tudi diski so danes priključeni preko SATa namesto preko IDE.
Never trust a computer you can't throw out a window

mm&r ::

DOS in 486 zadeve bi načeloma odlično laufale tudi na Raspberry Pi, s porti pa tudi nebi smelo biti težav, sej verjetno ta tvoja zadeva dela prek serijskega porta.

Port je serijski

kako dobit program iz mojga diska na raspberry pi

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matic19 ()

SeMiNeSanja ::

V principu bi vsak star PC, ki se ga za kaj drugega noben noče več dotakniti, moral biti dovolj dober, če le ima serijski port.

Program na disku skopiraš na nadomestni računalnik in si na konju.

Če je računalnik hudo star, nanj namestiš DOS. Če ima nameščen Windows in tega poganja vsaj kolikor tolikor zadovoljivo, pa bi se moralo dati tisti program za CNC dati zagnati tudi v Command Prompt-u oz. DOS oknu.

Večji problem bo, če niste skurili samo portov, ampak tudi disk.
Dodatno je tudi vprašanje, kakšen disk imate notri. Če je star IDE disk, bo treba najti dovolj star računalnik, ki podpira tudi priklop IDE diskov, da bi lahko prekopirali vsebino na kakšen novejši disk.
Če sta pa delali varnostne kopije programa in podatkov, potem lahko to uporabite za namestitev na 'novem' računalniku.

Vsekakor vse skupaj ni taka tragedija. Zadevo bi moral znati rešiti vsak serviser, če le nima dve levi roki.

Isotropic ::

a prek kakšne virtualke pa ne moreš tega lavfat?
in serial port pcie kartica

Varnostnih kopij ni in tudi firme ni več ki je ta stroj naredila. Disk je seagate st3290a. Ja klical sem dva serviserja in sta bila čist šokirana da to je pa tolk stara zadeva da pa noben več ne more zrihat

Matic19 je izjavil:

Varnostnih kopij ni in tudi firme ni več ki je ta stroj naredila. Disk je seagate st3290a. Ja klical sem dva serviserja in sta bila čist šokirana da to je pa tolk stara zadeva da pa noben več ne more zrihat

Šalabajzerji :) Očitno niso zavohali velikega zaslužka...?
S kje si? Ti najdemo tazga serviserja, ki ne bo šokiran....

Sem iz ivančne gorice. Tako da osrednja slovenija ni mi problema pa tud kam dlje pridt.

Highlag ::

Glede na to, da ima RaspberyPI ARM procesor ne 386 kompatibilen programi sigurno nebi delovali.

Novejši računaniki s hitrejšimi procesorji pa tudi ne nujno. V času DOS-a je veliko programov imelo hardkodirano veliko stvari, tudi serijsko komunikacijo, kar pomeni, da je z višanjem hitrosti CPU hitreje delalo vse, tudi serijska komunikacija. Ta pa drugače zahteva točno določene hitrosti, da sploh deluje. Zato so imeli računalniki tipko TURBO, da si lahko znižal hitrost CPU-ja.
Never trust a computer you can't throw out a window

Dobil sem en star računalnik in sem prišel na disk. Prekopiral stvari na drug disk. Kako bi sedaj to zagnal.

b3D_950 ::

Em, disk skloniraš in prestaviš v drug PC in bi moral delat.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Ne znam klonirati diska. Tako da sem ga samo dal na master in priklopil in zagnal računalnik in program se je normalno zagnal in komunicira s strojem. Nov računalnik je 850 MHz Compaq. Hvala za spodbudo da sem sploh šel to delat. Ker na vseh servisih so mi rekli da to sigurno ne bo delal.

Eto, pa si nekako zvozil, pa verjetno te ni kaj dosti koštalo.

Vsekakor ti za v bodoče priporočam, da si narediš kakšno varnostno kopijo programa in podatkov. Disk je namreč star in nihče ti ne more jamčiti, koliko časa bo še zdržal. Nekateri so neuničljivi in delajo desetletje in več - kakšen pa ne zdrži niti dve leti. Lahko se ti zgodi, da enega dne vžgeš računalnik, pa boš slišal samo še klik klik klik, ko se disk ne bo več uspel zagnati. Z varnostno kopijo v žepu se zaradi tega ne boš rabil hudo sekirat. Dejansko bi lahko naredil bootable kopijo sistema na USB ključek, katero bi lahko zagnal s kateregakoli računalnika.

Ja to imam v planu. Upam da bo ratal. Nisem ravno neki računalničar. Z dosom sem pa zadnjič delal v drugem razredu pri računalniškem tečaju :))

tony1 ::

Skratka, vzemi si 10 minut časa in naredi ene 2 kopiji (za vsak slučaj) z bootable CDjem Clonezille.

poweroff ::

Vsekakor se ti splača ta program najprej skopirati na disk, potem pa skušati vse skupaj zagnati na RaspberryPi.

RPi ima sicer res ARM procesor, ampak obstaja programski emulator:
https://devtidbits.com/2013/04/23/run-d...

Kako skopirati (sklonirati) disk?

Če imaš na računalniku CD ali USB, skupaj zagnati Linux iz CDja oz. USBja (za slednje sicer malo dvomim, da bo delalo kar iz prve). Verjetno boš moral uporabiti kakšno starejšo različico Ubuntuja (izpred nekaj let).

Ko se ti zboota live Linux, si na konju. Pogledaš kateri je disk in narediš kopijo z dd. Skratka, ko boš prišel do tega, da boš uspel na računalniku zagnati Linux odpri terminal (ctrl-alt-t v Ubuntu) in napiši sudo sfdisk -l (za geslo daš kar enter). Pofotkaj izpis in bomo potem dalje.

Če pa lahko DOS program kompletno skopiraš na USB ključek, pa kar stori to. Ko boš imel to nameščeno je pa druga faza nastavitev RPi in kopiranje tega programa gor.
sudo poweroff

noraguta ::

poweroff je izjavil:

Vsekakor se ti splača ta program najprej skopirati na disk, potem pa skušati vse skupaj zagnati na RaspberryPi.

RPi ima sicer res ARM procesor, ampak obstaja programski emulator:
https://devtidbits.com/2013/04/23/run-d...

Kako skopirati (sklonirati) disk?

Če imaš na računalniku CD ali USB, skupaj zagnati Linux iz CDja oz. USBja (za slednje sicer malo dvomim, da bo delalo kar iz prve). Verjetno boš moral uporabiti kakšno starejšo različico Ubuntuja (izpred nekaj let).

Ko se ti zboota live Linux, si na konju. Pogledaš kateri je disk in narediš kopijo z dd. Skratka, ko boš prišel do tega, da boš uspel na računalniku zagnati Linux odpri terminal (ctrl-alt-t v Ubuntu) in napiši sudo sfdisk -l (za geslo daš kar enter). Pofotkaj izpis in bomo potem dalje.

Če pa lahko DOS program kompletno skopiraš na USB ključek, pa kar stori to. Ko boš imel to nameščeno je pa druga faza nastavitev RPi in kopiranje tega programa gor.

Programski emulgator pa serijski port prek USB..... Po moje ga plačajo v zlatu.

Če so letve OK. Išči nov kontroler.

Je jeba ampak splača se če je stroj OK.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: noraguta ()

poweroff ::

noraguta je izjavil:

Možno. Ampak meni se tole z RPi zdi doable projekt.
sudo poweroff

Isotropic ::

taki programi včasih hočejo realtime komunikacijo

noraguta ::

poweroff je izjavil:

noraguta je izjavil:

Možno. Ampak meni se tole z RPi zdi doable projekt.

Zakaj če imaš poceni kontroler. Pa cel kup problemov danga integriraš.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

mtech7 ::

Če ima kdo čas in voljo prestavit 15let star linx os na malo sodobnejšo mašino naj se javi na ZS, da se dogovoriva za ceno in ostalo
gre za cnc stroj, kjer je kontroler povezan s com porti, sam računalnik pa ima samo disketnik, disk, isa režo...

TheBlueOne ::

Prosim napisi kaksne motorje ima vgrajene. Ce mi das ta podatek, ti verjetno lahko povem, koliko bi stala posodobitev. Je pa tako, da bos verjetno moral menjati tudi kartice, ki motorje poganjajo. Ce so koracni motorji, potem ni nobenega problema, ce so servoti pa zadeve niso tako zelo enostavne. Cena komponent bo odvisna predvsem od moci motorjev in hitrosti, ki jih zelis dosegati. Doma Imam 100% DIY CNC, tako da ti lahko pokazem priblizno kaj se dobi za kaksen denar, kaksne so mozno izboljsave ipd.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi (strani: 1 2 3 488 89 90 91 )

Oddelek: Strojna oprema
4538794288 (31415) Kurzweil
»

Ljubljanske lekarne IT problem (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5712869 (9723) estons
»

Dostop do serijskega vmesnika iz Etherneta

Oddelek: Omrežja in internet
101184 (841) BigWhale
»

Raspberry Pi z 10 milijoni prodanih enot ruši rekorde

Oddelek: Novice / Procesorji
4713049 (10395) TESKAn
»

Kako na linuxu (Raspberry PI) prepričati NTP, da bo uporabil podatke iz GPS-a