» »

Volkswagen v novi aferi, tokrat davčni

Volkswagen v novi aferi, tokrat davčni

Slo-Tech - Volkswagen se je po fiasku z goljufanjem pri izpustih svojih dizelskih motorjev zapletel še v davčne nečednosti, o katerih smo v preteklosti največkrat poročali v povezavi s tehnološkimi multinacionalkami. Toda nobeno podjetje ni imuno na tendence karseda zbiti davčno osnovo, pogosto tudi onkraj zakonitega, zagotovo pa onkraj legitimnega. Der Spiegel razkriva, kako je Volkswagen v Luksemburgu ustanovil več podjetij, prek katerih je utajeval davke. Pred štirimi leti je poznejši predsednik nadzornega odbora in tedanji finančni direktor Hans Dieter Pötsch za Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, da želi biti zelo jasen v svojih zagotovilih, da Volkswagen ne igra iger in da davke plačuje tam, kjer ustvarjajo dodano vrednost, torej v Nemčiji. Toda Volkswagen je imel že tedaj v lasti luksemburško podružnico, prek katere so prelivali dobičke v jurisdikcije z nižjo stopnjo obdavčitve. Odtlej je Volkswagen še izpopolnil omrežje in prek Luksemburga pretočil vsaj 17 milijard evrov.

Toda leta 2013 je bil svet drugačen. Volkswagen je tedaj veljal za zgledno nemško podjetje, ki se ravno toliko ukvarja z marljivim izdelovanjem najboljših avtomobilov na svetu kot z družbeno odgovornostjo, zato ni nihče imel niti najmanjšega razloga, da bi dvomil o Pötschevih besedah. Toda že leta 2012 so v Luksemburgu ustanovili finančno in holdinško družbo, ki so jo uporabljali kot davčni ščit. Nadaljnjo konsolidacijo v Luksemburgu je Volkswagen izvedel leta 2014, ko je prenesel več deset podružnic izpod nizozemske matere pod luksemburški Volkswagen Finance Luxemburg (VFL).

Volkswagen poudarja, da so holdingi, kot je VFL, namenjeni zgolj finančni strategiji, na primer izogibanju dvojni obdavčitvi dividend, nikakor pa ne s skrivanjem prihodkov. Leta 2013 je Volkswagen plačal več kot tri milijarde evrov davkov, kar je veliko, a ne dovolj. Spiegel in konzorcij preiskovalnih novinarjev sta namreč ugotovila, da je Volkswagen izkoriščal pozicijo v Luksemburgu za znatno znižanje davčne obveznosti. Ker ima nemška zvezna dežela Spodnja Saška v Volkswagnu 20 odstotkov glasovalnih pravic, je tako početje še posebej problematično, saj en del države goljufa drugega.

VFL ima trenutno 26 podružnic in zbira prihodke iz Volkswagnovih mednarodnih podružnic (Brazilija, Rusija, Japonska, Avstralija, Velika Britanija) ter ostalih znamk (Škoda, SEAT, Bentley). VFL ima 15 milijard dolarjev premoženja, hkrati pa samo pet zaposlenih. Volkswagen odgovarja, da je to povsem normalno in da osebje v Luksemburgu kakovostno opravlja zastavljene naloge. To je več kot očitno, saj je v letih 2014-2016 VFL ustvaril 3,5 milijarde evrov dobička in plačal 1,7 milijona evrov davka - manj kot 0,05 odstotka. Volkswagen vztraja, da je to pravično, saj Škoda, Seat in ostale podružnice davke plačajo v matičnih državah, potem pa bi od ostanka Nemčija še enkrat odmerila pet odstotkov davka. Zato denar odpotuje v Luksemburg, kjer dodatnega davka ni. VFL vsega denarja zato ne pošlje v Nemčijo k matici v Wolfsburg, temveč ga zadrži in nekaj celo reciklira kot posojila matici in ostalim družbam. Tako s plačilom obresti VFL te še dodatno znižajo svojo davčno osnovo.

V Luksemburgu imajo svoje holdinge tudi druga podjetja iz skupine Volkswagen, denimo Audi, Bugatti in Scania. Zaradi tega in prepletene strukture je težko natančno oceniti, koliko davkom se je Volkswagen s to strukturo izognil. Predvidevajo, da več milijardam evrov.

42 komentarjev

Markoff ::

Pridni, delovni, pošteni ljudje ti Nemci. My ass. Samo bolje prikrivajo nečednosti kot npr. pregovorno goljufivi Grki, sedaj očitno niti to ne. Morda pa je multikulti dogma preveč razredčila njihovo disciplino in pedantnost? No, vsaka stvar je za nekaj dobra, pravijo.

In če se bo kdo spet obregnil ob zagotavljanje delovnih mest teh velikanov: davčno izogibanje (neplačevanju davkov tam, kjer to ni potrebno) ni enako utajevanju davkov (fiktivno skrivanje in pretakanje prihodkov v jurisdikcije z nižjimi davčnimi osnovami). Ameriške banke, Agrokor, kaj res nikogar ne izuči, da so ogromne korporacije ena res velika cokla družbe?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

D3m0r4l1z3d ::

Death and taxes!
ETN Wallet addr.: etnkGuvhDzR7Dh8us4e69VStubGbmQHrh5pe2fnpNDhEhX5
A1nCWrFBMK2NmkycgVN4sAwhvY8YyNNbF6KUSJyFZ99QKU8phCn
Cryptopia ref. link: https://www.cryptopia.co.nz/Register?referrer=Anymalus

joze67 ::

Markoff je izjavil:

Ameriške banke, Agrokor, kaj res nikogar ne izuči, da so ogromne korporacije ena res velika cokla družbe?
Včasih to je koga skrbelo - verjeli ali ne, republikance (ameriške) do začetka XX. stoletja. Sedanje ZDA so antipod vsega, za kar so se zavzemali "founding fathers" - big goverment, big business.
Pri nas to nikogar ne skrbi, ker je edina ločnica v družbi, ki smo jo sposobni videti, una "levo-desno" (kakor koli se že imenuje: limeralci-klerikalci, partizani-domobranci, komunisti-demokrati, naši-vaši...)

Lep primer je (spet) 2. tir: na začetku je veljalo, da je proti "neki norček", ko ga je podprla parlamentarna stranka (iz kakršnihkoli razlogov, ki s samim tirom niso imeli verjetno nič), je vprašanje za-proti 2. tiru postalo vprašanje za-proti Janši (in s tem vse zgoraj navedeno). S tem da pri nas ni toliko problem veliki biznis (ki ga tako ali tako ni) ampak velika lopovščina (katere je veliko). Ki uživa in cveti v senci te velike ločnice (je pa seveda ne upošteva, ker je irelevantna).

Markoff ::

Sicer je bil svet vedno približno enak od svojega nastanka (vladajoča elita, ki se med seboj za oblast bojuje na plečih raje), a so bila v preteklosti obdobja, ko je bilo to dejstvo vsaj spretno zamaskirano in je raja živela v blissful ignorance. Sedaj so že nekaj časa maske razkrite (Trump vs. everybody, ZDA globalni terorist, a na osi zla so vsi drugi, ugrabitev milijona beguncev s strani neoliberalne konservativke mame Merkel brez otrok, nekaznovanost tajkunov in vojnih zločicev, ...), namesto njih pa poizkušajo propagandni stroji AKA MSM s pudrom zakriti gnojne bule na obrazu družbe.

Tale VW je ena taka tipična maska, v resnici pa gnojna bula družbe. Družbena odgovornost, zmanjševanje izpustov, spoštovanje zakonov, bullsheet, all of it. Ampak ziher je boljši od onega Renoja (as in Janša vs. Kučan style), tako da "jest ziher kupm Golfa 16".
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

gruntfürmich ::

jah, tudi nemci so s trda spoznali da veliko davkov ne vodi njujno v idealno družbo in obilje.

zato pa raje plačajo manj davkov, kot pa da gre njihov denar za nabuhel državni aparat in socialne transferje za državljane čerttih držav...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Stari89 ::

Meni pa ni jasno, kaj je tu spornega. Igrajo po pravilih tako, kot vsi ostali. So gnoji? So. Bi bil jaz gnoj, če bi med pravili našel način, da prišparam dobršen del svojega premoženja? Bi.
Ni pa mi jasno, zakaj EU malce ne pritisne na Luxembourg, da neha omogočat takšen finančni mumbo-jumbo.

FTad ::

Stari89 je izjavil:

Meni pa ni jasno, kaj je tu spornega. Igrajo po pravilih tako, kot vsi ostali. So gnoji? So. Bi bil jaz gnoj, če bi med pravili našel način, da prišparam dobršen del svojega premoženja? Bi.
Ni pa mi jasno, zakaj EU malce ne pritisne na Luxembourg, da neha omogočat takšen finančni mumbo-jumbo.


Tocno to. Se tudi sam strinjam s tem.

Invictus ::

V Luxemburgu ima svoje sklade praktično vsaka velika evropska firma, ki se na ta način izogiba davkom.

Ni to neka nova novica...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

D3m ::

Volkswagen se je po fiasku z goljufanjem pri izpustih svojih dizelskih motorjev zapletel še v davčne nečednosti


Ne razumem točno.

Ali so v kazenskem postopku?

Ali v moralnem postopku?
|HP EliteBook|R5 6650U|

Markoff ::

Logično je, da imajo korporacije naravno prednost pred manjšimi podjetji - ekonomija obsega, politični vpliv itd. Vse zakonito, celo legitimno. Moralno? To je že stvar (druge) debate.

AMPAK: da si lahko samo korporacije privoščijo drage pravne in finančne storitve, s katerimi izigravajo pravila v različnih državah (poleg LUX tudi bivši dvojni irsko-nizozemski davčni sendvič) drastično znižajo svoj davčni primež, pa zagotovo ni niti približno pošteno do drugih akterjev, ki si takšne optimizacije davkov niti približno ne morejo privoščiti in so obsojeni na plačevanje davkov, kakršnikoli že so.

Izgovor, da so države požrešne in da z davki ne ravnajo smotrno, je sicer legitimen, vendar ni nobena olajševalna okoliščina, saj večina akterjev (manjših gospodarskih družb in fizičnih oseb) takšnih manevrov ne (z)more izvajati. To pa niti približno ni v duhu kapitalizma, kjer je poštena igra sestavni del trga. Če si lahko nekateri okvir prilagajajo, se ne sprenevedajmo in si priznajmo, da živimo v navadnem tovarišijskem (crony) kapitalizmu. Ali pa spremenimo pravila igre. Konec koncev je Nemčiji v interesu, da ji VW plačuje davke kot ostale družbe, mar ne?

Kot sem rekel, puder je slabo nadomestil padle maske vladajoče elite in ogromnih korporacij.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

gruntfürmich ::

Markoff je izjavil:

Logično je, da imajo korporacije naravno prednost pred manjšimi podjetji - ekonomija obsega, politični vpliv itd. Vse zakonito, celo legitimno. Moralno? To je že stvar (druge) debate.

AMPAK: da si lahko samo korporacije privoščijo drage pravne in finančne storitve, s katerimi izigravajo pravila v različnih državah (poleg LUX tudi bivši dvojni irsko-nizozemski davčni sendvič) drastično znižajo svoj davčni primež, pa zagotovo ni niti približno pošteno do drugih akterjev, ki si takšne optimizacije davkov niti približno ne morejo privoščiti in so obsojeni na plačevanje davkov, kakršnikoli že so.

Izgovor, da so države požrešne in da z davki ne ravnajo smotrno, je sicer legitimen, vendar ni nobena olajševalna okoliščina, saj večina akterjev (manjših gospodarskih družb in fizičnih oseb) takšnih manevrov ne (z)more izvajati. To pa niti približno ni v duhu kapitalizma, kjer je poštena igra sestavni del trga. Če si lahko nekateri okvir prilagajajo, se ne sprenevedajmo in si priznajmo, da živimo v navadnem tovarišijskem (crony) kapitalizmu. Ali pa spremenimo pravila igre. Konec koncev je Nemčiji v interesu, da ji VW plačuje davke kot ostale družbe, mar ne?

Kot sem rekel, puder je slabo nadomestil padle maske vladajoče elite in ogromnih korporacij.


očitno ne poznaš niti enega navadnega sp-jevca niti nobenega doo-ja, ker kvasiš bedarije značilne za parazite pripete na državne joške.
samo bedaki na koncu leta ne pokličejo računovodjo da jim zniža dobiček na nulo ali v izgubo, samo bedaki (in teh ni skoraj nič, ker tisti ki zagotavlja sebi in drugim delo ni bedak kot četica državnih prisklednikov in prejemnikov sociale)
dobro si zapomni te besede za naslednjič, ko boš opravičeval ne visoke davke, ampak parazitstvo in krajo delovnim ljudem.

in če komu padajo maske so to državnim aparatom ki se izdajajo za varčne in upravičene, ki pa to niso. kapitalizem pa vedno teži k učinkovitosti in zmanjševanju stroškov. zanimivo, mar ne?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gus5 ::

gruntfürmich je izjavil:

če komu padajo maske so to državnim aparatom ki se izdajajo za varčne in upravičene, ki pa to niso. kapitalizem pa vedno teži k učinkovitosti in zmanjševanju stroškov. zanimivo, mar ne?
Idealizirana predstava o kapitalizmu in kapitalistih. Realnost je drugačna; nemški mediji pišejo o zlizanosti nemške (konservativne) politike in avtomobilske industrije (in tudi finančno-bančne industrije, a to je že neka druga zgodba). Nemška država budno pazi na 'svojo' industrijo in jo neguje, floskule o prostem trgu in umiku države iz gospodarstva/trga so za naivne. V zadnjih 10 letih je nemška država subvencionirala nemško avtomobilsko industrijo v višini 115 milijard €. (Medklic: kapitalizem je pajdaški, ali pa ga ni.) Prav zato so razkritja o utajevanju davkov 'nacionalnega ponosa', kot je VW, šokantne – država 'big time' subvencionira domače 'paradne konje', ti 'paradni konji' pa se s pomočjo kreativnega računovodstva in računov v Luksemburgu izogibajo plačevanju davkov v državi, ki jim sicer pomaga s subvencijami (pa tudi z izobraževanjem kadrov, gradnjo infrastrukture, zdravstvenim omrežjem za zaposlene idr. priboljški). Zadeva spominja na izogibanje plačevanja davkov cerkvenih skladov v Sloveniji. Država cerkvi financira šolstvo, duhovnom vplačuje socialne prispevke, ji(m) odmerja čas v javnih medijih, cerkveni skladi pa so se izogibali plačevanju davkov v Sloveniji.

gruntfürmich ::

realnost je takšna da kapitalizma ni! to je intervencija države, to ni kapitalizem.
zato je vedno skrajno debilno kako pišete da kapitalizem ne deluje, ko pa ga v resnici ni. intervencionizem in 'pajdaški kapitalizem' pa je seveda v škodo državljanov, kajpada. ampak zato ni kriv kapitalizem, niti ni rešitev propadli socializem.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

vostok_1 ::

Zanimivi komentarji.

Glede blissful ignorance, mislim, da daneš živimo še najbolj v blissful ignorance.
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21

c00L3r ::

Imamo 2 možnosti:
- pobrat realne davke od multinacionalk in bogatašev. Presežek pobranih davkov uporabimo za nižanje davčne stopnje zaposlenim (katerim se vzame okrog 50% prihodkov) in nižanje davkov tudi lokalnim srednje in velikim podjetjem. Tako naraste kupna moč in se krepi ekonomija
- še najprej dopuščamo legalno utajo davkov. Ker je treba denar od nekod dobit, bomo pač večali davke zaposlenim in lokalnim podjetjem. Če kdo ne uspe prit skozi mesec in poskusi par 10€ zaslužit na črno, se nanj spusti davčni inšpektor in se ga najstrožje kaznuje

poweroff ::

Ne smemo pozabiti, da je Volkswagen v delni lasti nemške države - zvezna dežela Spodnja Saška ima v Volkswagnu 20 odstotkov glasovalnih pravic. Zato je izogibanje davkom še bolj moralno sporno. V bistvu goljufajo svoje lastnike.

Druga stvar je pa, da so leta 2013 sveto zatrjevali da oni pa tega ne počnejo - pa se je izkazalo, da so gladko lagali.

Sicer pa kot zanimivost - to zgodbo je razkril in napisal slovenski novinar.
sudo poweroff

Markoff ::

gruntfürmich je izjavil:

očitno ne poznaš niti enega navadnega sp-jevca niti nobenega doo-ja, ker kvasiš bedarije značilne za parazite pripete na državne joške.
samo bedaki na koncu leta ne pokličejo računovodjo da jim zniža dobiček na nulo ali v izgubo, samo bedaki (in teh ni skoraj nič, ker tisti ki zagotavlja sebi in drugim delo ni bedak kot četica državnih prisklednikov in prejemnikov sociale)
dobro si zapomni te besede za naslednjič, ko boš opravičeval ne visoke davke, ampak parazitstvo in krajo delovnim ljudem.

in če komu padajo maske so to državnim aparatom ki se izdajajo za varčne in upravičene, ki pa to niso. kapitalizem pa vedno teži k učinkovitosti in zmanjševanju stroškov. zanimivo, mar ne?

Nimam enega delovnega dne v javnem sektorju, delam pa z njim šele zadnje leto. Zanimivo, kako si brcnil v temo, mar ne? Računovodja? Nabijanje stroškov? Se ti šališ? Za tako "visoko usposobljeno" falsificiranje bilanc povprečen podjetnik potrebuje IQ 80 (na slab dan), ne pa računovodjo. Za kreativnost (ki ni kršenje zakonodaje), ki se jo gredo VW, Apple, Pepsi et al, pa ni dovolj niti 100.000 običajnih računovodij, ampak kalibri tipa Rok Snežič plus. Več njih. Če nisi niti blizu (as in 1 parsec away) panogi davčnega svetovanja, ti svetujem, da ne zamudiš naslednje prilike ne smešiti se.

Kje opravičujem visoke davke?
Kje opravičujem parazitstvo?
Kje opravičujem krajo "delovnim ljudem" (takega populizma se ne bi sramoval niti Trump) - iz čigavega anusa si pa slednje potegnil?
Citiraj me. I dare you. I double dare you, you know who.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

gruntfürmich ::

kwa ti ni jasno?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Markoff ()

Webmojster ::

Hudo jim škodijo te afere :)


Record deliveries for the Volkswagen brand in September
https://www.volkswagenag.com/en/news/20...

kingsix ::

VW res verjameno v rek "no such thing as bad publicity" in jim kar uspeva.

carota ::

Kaj če bi v Sloveniji znižali davke malenkost pod nivo Luxemburga, da jim speljemo kakšno multinacionalko? :)

Webmojster ::

Pa še to bo šlo verjetno kakšnemu "VW hejterju" v nos :)

"Umazani Nemci" v resnici čistejši od pričakovanj
https://www.amzs.si/motorevija/mobilnos...

c00L3r ::

carota je izjavil:

Kaj če bi v Sloveniji znižali davke malenkost pod nivo Luxemburga, da jim speljemo kakšno multinacionalko? :)

Race to the bottom je "super" ideja. Nižat davke tistim, ki jih itak že najmanj plačujejo. Na koncu bodo podjetja plačevala 0%, delavci pa bodo še bolj obdavčeni. Če imaš ti preveč denarja, ga zapakiraj v kuverto in pošlji kaki multinacionalki.

gruntfürmich ::

c00L3r je izjavil:

Race to the bottom je "super" ideja. Nižat davke tistim, ki jih itak že najmanj plačujejo. Na koncu bodo podjetja plačevala 0%, delavci pa bodo še bolj obdavčeni. Če imaš ti preveč denarja, ga zapakiraj v kuverto in pošlji kaki multinacionalki.

a zato ima luxenburg bdp 100k na prebivalca? ubogi njihovi delavci, kako so šele ti obdavčeni...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dexterboy ::

Luxemburga je maaaalo prebivalcev, ampak, ker imajo tako veeeeliko finančnega toka, si lahko komot privoščijo niiiizke dajatve, ker je to še vedno "mučos dineros".
Recimo; Italija si tega ne more privoščiti, kapiš?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

carota ::

c00L3r je izjavil:

carota je izjavil:

Kaj če bi v Sloveniji znižali davke malenkost pod nivo Luxemburga, da jim speljemo kakšno multinacionalko? :)

Race to the bottom je "super" ideja. Nižat davke tistim, ki jih itak že najmanj plačujejo. Na koncu bodo podjetja plačevala 0%, delavci pa bodo še bolj obdavčeni. Če imaš ti preveč denarja, ga zapakiraj v kuverto in pošlji kaki multinacionalki.

To imamo sedaj, da podjetja plačujejo 0% davka, delavci pa še bolj obdavčeni. Kaj predlagaš, da slednje bolj obdavčimo?
Če bi znižali davke vsem, da bi delavcem več ostalo in da se podjetjem ne bi splačalo iskati lukenj in ovinkov, bi imeli vsi več, razen paraziti v državnem aparatu.

Invictus ::

Delavci večino "davkov" namenijo za zavarovanja, ki jih drugače niti pod razno ne bi plačali, ker bi vse zapili...

Vprašanje je samo kako so ta zavarovanja urejena. Pri nas je to bolj slabo glede na sosednje države.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Markoff ::

gruntfürmich je izjavil:

c00L3r je izjavil:

Race to the bottom je "super" ideja. Nižat davke tistim, ki jih itak že najmanj plačujejo. Na koncu bodo podjetja plačevala 0%, delavci pa bodo še bolj obdavčeni. Če imaš ti preveč denarja, ga zapakiraj v kuverto in pošlji kaki multinacionalki.

a zato ima luxenburg bdp 100k na prebivalca? ubogi njihovi delavci, kako so šele ti obdavčeni...

In ko bi Luksemburgu (luxenburg? wat dat?) s še nižjimi davki speljala vse te multinacionalke npr. Andora, bi ta BDP iz 100k na prebivalca padel na...?

Zakaj imam občutek, da si naredil par izpitov na EF, za več kot osnove makroekonomije ali financ pa nisi imel ne znanja in ne zavzetosti?
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

gruntfürmich ::

na EF sem samo pomagal eno predavalnico urejat preko študentskega dela daleč nazaj, izpitov tam ne poznam.

ni malo držav na svetu ki imajo nizke davke in tam korporacije plačujejo davke. in se imajo fino.

ampak če pa vam je za vzor davkov slovenska plenilska propadla država potem pa res nima smisla da debatiramo naprej, ko pa obstaja dejstvo da se nas ves razviti svet kar se tiče investicij izogiba...
ampak ok, kakor želite. bogati vam ne bodo plačevali davkov samo zato ker jih lahko.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

c00L3r ::

gruntfürmich je izjavil:

c00L3r je izjavil:

Race to the bottom je "super" ideja. Nižat davke tistim, ki jih itak že najmanj plačujejo. Na koncu bodo podjetja plačevala 0%, delavci pa bodo še bolj obdavčeni. Če imaš ti preveč denarja, ga zapakiraj v kuverto in pošlji kaki multinacionalki.

a zato ima luxenburg bdp 100k na prebivalca? ubogi njihovi delavci, kako so šele ti obdavčeni...

Vidim, da ne razumeš, kaj pomeni race to the bottom. Ena država spusti davek, druga država spusti davek, tretja država spusti davek... nato spet prva spusti, dokler ne prideš do 0%.

Potem pa podjetja več sploh ne plačujejo davkov in jih še samo delavci. Če želimo dobro za večino in večina so delavci se je treba borit proti davčnim oazam, ne pa jih podpirat. Če bi ti rad še več davka plačeval od svoje plače pa se kar zavzemaj za to.

gruntfürmich ::

delavci delavci delavci... samo te parole vam gredo po glavi. v sloveniji smo zaščiteni kot kočevski medvedi, zato pa imamo tako nizke plače.
ljubitelji propadlega socializma in planskega gospodarstva pa ne razumete da ni delavca brez delodajalca. in slednjih v sloveniji primanjkuje zaradi idiotske politike, ki jo jugonostalgiki v svoji idiotiji podpirate

c00L3r je izjavil:

Vidim, da ne razumeš, kaj pomeni race to the bottom...

ni vrag da se dirke proti dnu najbolj otepajo ravno najbolj obdavčene in s tem revne države, sklepajoč po komentarjih tu...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gus5 ::

gruntfürmich je izjavil:

Ampak če pa vam je za vzor davkov slovenska plenilska propadla država potem pa res nima smisla da debatiramo naprej, ko pa obstaja dejstvo da se nas ves razviti svet kar se tiče investicij izogiba...
Slovenska država plenilska? Dobički pravnih oseb so v RS obdavčeni po nominalni stopnji 19 %; za primerjavo: povprečna nominalna stopnja obdavčitve profitov v EU je 22,5 %, v EMU pa 24,3 %. Efektivna obdavčitev profitov je bistveno nižja, v RS pravne osebe 'efektivno' plačajo le dobrih 11 %; za primerjavo: v Nemčiji dobrih 30 %. Bolj ugodno (za kapitaliste) efektivno davčno stopnjo v EU ima le Irska. Zanimivost: po kriterijih OECD je država z davčno stopnjo, nižjo od 12,5 %, davčna oaza. In kaj pravi Eurostat?

V RS je (v primerjavi z EU) potrošnja nadpovprečno obdavčena, in sicer država pobere 15 % BDP, povprečje EU28 je slabih 14 %; bogastvo (vključno s profiti pravnih oseb) je v RS podpovprečno obdavčeno: dobrih 7 % BDP, v EU28 pa 13 %; socialne dajatve v RS predstavljajo slabih 15 % BDP, tozadevno povprečje EU28 znese dobrih 13 %. Rešitev? Nekoliko razbremeniti dajatve iz dela in bolj obdavčiti kapital.

Invictus ::

Slovenija pravzaprav zelo malo odstopa od povprečaj EUk ar se tiče davkov.

Edini odklon je normiran s.p.h
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

mikhail ::

gruntfürmich je izjavil:

delavci delavci delavci... samo te parole vam gredo po glavi. v sloveniji smo zaščiteni kot kočevski medvedi, zato pa imamo tako nizke plače.
ljubitelji propadlega socializma in planskega gospodarstva pa ne razumete da ni delavca brez delodajalca. in slednjih v sloveniji primanjkuje zaradi idiotske politike, ki jo jugonostalgiki v svoji idiotiji podpirate


Res ne razumem zakaj vedno tak radikalizem, da se kritike zmečejo v socialistični koš. Kar se mene tiče tak človek ni nič boljši advokat kapitalizma.
Kovati delodajalca v zvezde pa je tudi precej kratkovidno. Ni delavca brez delodajalca, ampak tudi delodajalca ni brez delavca. Treba je iskat ravnovesje da bo volk sit in koza cela. Če imaš nezadovoljnega delavca se tudi to zažira v svetost tvojega dobička. Nizke plače delavcev pri nas nimajo nič s tvojo 'zaščito delavca v Sloveniji'.

gruntfürmich ::

Delodajalec je tisti ki daje delo delavcu, in že od nedkaj je bilo to bolj pomembno kot horde delavcev brez ideje, samo v socializmu so drugače govorili.
Drugače pa če imaš delodajalce, lahko imaš tudi delavce ker bodo pač sami delali in sami sebi iskali delo. Če pa imaš tak trg in delavce nenaklonjene delodajalcem kot je slovenija, pa nimaš veliko delodajalcev, in imaš veliko delavcev brez dela. Skratka polom, ker je družba pasivna, toga in neiznajdljiva. Zakaj v sloveniji ni dela zaradi delavskih zakonov pa na kratko kasneje.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

carota ::

c00L3r je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

c00L3r je izjavil:

Race to the bottom je "super" ideja. Nižat davke tistim, ki jih itak že najmanj plačujejo. Na koncu bodo podjetja plačevala 0%, delavci pa bodo še bolj obdavčeni. Če imaš ti preveč denarja, ga zapakiraj v kuverto in pošlji kaki multinacionalki.

a zato ima luxenburg bdp 100k na prebivalca? ubogi njihovi delavci, kako so šele ti obdavčeni...

Vidim, da ne razumeš, kaj pomeni race to the bottom. Ena država spusti davek, druga država spusti davek, tretja država spusti davek... nato spet prva spusti, dokler ne prideš do 0%.

Potem pa podjetja več sploh ne plačujejo davkov in jih še samo delavci. Če želimo dobro za večino in večina so delavci se je treba borit proti davčnim oazam, ne pa jih podpirat. Če bi ti rad še več davka plačeval od svoje plače pa se kar zavzemaj za to.

Au contraire - davčne oaze so za nas koristne. Te zadržujejo naše ljube politike, da nam ne navijejo davkov do neba.

Utk ::

https://www.businessinsider.de/wirtscha...

VW podkupoval novinarje. Nekateri smo to vedeli sicer že prej, kot tudi za dizel, ampak lepo, da je končno uradno.

Raptor F16 ::

gruntfürmich je izjavil:

Delodajalec je tisti ki daje delo delavcu, in že od nedkaj je bilo to bolj pomembno kot horde delavcev brez ideje, samo v socializmu so drugače govorili.
Drugače pa če imaš delodajalce, lahko imaš tudi delavce ker bodo pač sami delali in sami sebi iskali delo. Če pa imaš tak trg in delavce nenaklonjene delodajalcem kot je slovenija, pa nimaš veliko delodajalcev, in imaš veliko delavcev brez dela. Skratka polom, ker je družba pasivna, toga in neiznajdljiva. Zakaj v sloveniji ni dela zaradi delavskih zakonov pa na kratko kasneje.


Povprečen posameznik rabi 8 urni šiht da se do popoldneva zamoti, 3 obroke, popoldansko pivo in poročila ob 19.00 zato da mu neumnosti po glavi ne začnejo hodit.

Je s tem kaj narobe ? Čisto nič.

Roko na srce kdo normalen bi se pritoževal nad rutino ki je na komot in pomeni socialno varnost ? 99% ljudem to ustreza. Rutina brez sprememb.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva

Zgodovina sprememb…

VaeVictis ::

Samo dve zadevi:

- ko boste naslednjič razlagali, da se take zadeve v Nemčiji oz. zahodnih državah ne dogajajo, si samo tole temo odprit

- pravilno, da se to počne, dober upravni odbor mora narediti vse, kar je legalno, da optimizira dobiček svojem delničarjem

ps: Tukaj ne jokati nad VW, ampak kritizirajte Luksemburg in vse ostale države in vse politike, tudi slovenske, ker nimamo enakega davka povsod po svetu in dokler ga ne bo, se bodo take zadeve dogajale, vse ostalo je navadno laganje samemu sebi!
Let's Go Brandon!
Slo-tech.com je postal greznica in izguba časa!
Adijo!

gruntfürmich ::

...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

no comment ::

poweroff je izjavil:


Sicer pa kot zanimivost - to zgodbo je razkril in napisal slovenski novinar.

Glede na to, da je soavtor Zgaga, moramo na Slotechu to novico uvrstiti pod "fake news". Sicer podpiramo spodkopavanje vlade in slabšanje splošne in epidemiološke situacije.

Skratka, zavržno dejanje, tole...

poweroff ::

Ja, pa nemško krivosodje jih je obsodilo na podlagi fejk njuz... vse v liniji z "dejstvom", da je nemška tajna služba orbanovem Szajerju podtaknila ekstazy v torbo in še nekaj drugega nekam drugam...:))
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Volkswagen v novi aferi, tokrat davčni

Oddelek: Novice / Ostale najave
429935 (3663) poweroff
»

Volkswagen bo zaradi prevare odštel še 4,3 milijarde dolarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
13730473 (20922) zmaugy
»

V ZDA odkrili nove goljufive porscheje, VW priznal zavajanje glede porabe (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
19261280 (54352) pirlo
»

Afera Dieselgate se razplamteva: neustreznih 11 milijonov vozil (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
19650349 (40378) SuperVeloce
»

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Oddelek: Novice / Rezultati
118232 (6948) Jeronimo

Več podobnih tem