»

Volkswagen zaradi računalniškega izpada ustavil proizvodnjo

Slo-Tech - V nemških tovarnah koncerna Volkswagen je včeraj zaradi napake v informacijskem sistemu obstala proizvodnja vozil znamk Volkswagen. Težave so imeli tudi pri proizvodnji audijev in porschejev, so potrdili v podjetju. Vzrok za izpad še raziskujejo. Za zdaj so dejali, da je šlo za "nepravilno delovanje nekaterih omrežnih komponent" na lokaciji v Wolfsburgu, kjer imajo sedež. Prizadete so bile tovarne v Emdnu, Osnabrücku, Hanovru, Dresdnu, Zwickauu in obrati v Braunschweigu, Kasslu, Chemintzu in Salzgitterju.

Iz podjetja so sporočili, da so napako opazili okrog 12.30 po lokalnem času. Po prvih podatkih ni šlo za napad, temveč za napako. Večino posledic so odpravili danes ponoči, nekateri sistemi pa jih bodo čutili še danes. Trenutno ima sicer Volkswagen še drugačne težave v tovarni v Zwickauu, kjer izdelujejo električna vozila. Tam so zaradi nižjega povpraševanja ukinili eno izmeno in prešli na dvoizmenski delavnik. S tem so tudi odpustili 269 zaposlenih.

18 komentarjev

Amazon tudi lani v EU formalno z izgubo in brez davka na dobiček

Slo-Tech - Amazon je v minulem letu v Evropi ustvaril 44 milijard evrov prihodkov, kažejo bilance, ki jih je podružnica Amazon EU Sarl oddala v Luksemburgu. Od tega zneska Amazon ni plačal nič davka na dobiček, saj je uradno evropska podružnica ustvarila 1,2 milijarde evrov izgube. Po luksemburški zakonodaji lahko del tega zneske prenese v prihodnja leta. Že iz preteklih let ima podjetje 2,7 milijarde evrov izgube, ki jo bo lahko pobotalo s prihodnjimi dobički. Predlani je Amazon v Luksemburgu ustvaril 32 milijard evrov prihodkov, lanski pa so eksplodirali tudi zaradi pandemije. Ljudje so več kupovali prek interneta, zaradi dela na daljavo pa se je povečalo tudi povpraševanje po AWS.

Skozi luksemburško podružnico izvajajo prodajo na evropski trg, a ima zaposlenih le 5262 ljudi. To pomeni, da prihodki na zaposlenega znašajo astronomskih 8,4 milijona evrov. Koliko je Amazon zaslužil v posamezni evropski državi, v prijavi ne razkrivajo. Amazon sicer trdi, da plačujejo vse potrebne davke v vseh...

116 komentarjev

Daimler se je poravnal, vodilni iz Volkswagna na zatožni klopi

Slo-Tech - Škandal z dizelskimi vozili izpred štirih let, ki so goljufala pri merjenju izpustov, je sicer najbolj očrnil skupino Volkswagen, a ta ni edini grešnik. Več kot 11 milijonov goljufivih vozil je organe pregona spodbodlo k temeljitim preiskavam še ostalih proizvajalcev.

Tudi Daimler, ki med drugim proizvaja vozila znamke Mercedes-Benz, se je moral poravnati zaradi enakih goljufij. Ker so prodali 684.000 vozil, ki niso izpolnjevala normativov za najvišje dovoljenje izpuste dušikovih oksidov, so se z nemškim tožilstvom poravnali. Plačali bodo 870 milijonov evrov globe, kar po besedah podjetja ne bo imelo pomembnega vpliva na poslovne rezultate tretjega četrtletja.

Preiskava se je začela v začetku tega leta in je le ena v vrsti temeljitih pregledov nemških avtomobilov. Volkswagnova enota Porsche se je že maja poravnala v višini 535 milijonov evrov, Robert Bosch GmbH pa z 90 milijoni evrov.

Medtem v Nemčiji poteka tudi sojenje vodilnim iz Volkswagna. Izvršni direktor Herbert Diess,...

16 komentarjev

Volkswagen v novi aferi, tokrat davčni

Slo-Tech - Volkswagen se je po fiasku z goljufanjem pri izpustih svojih dizelskih motorjev zapletel še v davčne nečednosti, o katerih smo v preteklosti največkrat poročali v povezavi s tehnološkimi multinacionalkami. Toda nobeno podjetje ni imuno na tendence karseda zbiti davčno osnovo, pogosto tudi onkraj zakonitega, zagotovo pa onkraj legitimnega. Der Spiegel razkriva, kako je Volkswagen v Luksemburgu ustanovil več podjetij, prek katerih je utajeval davke. Pred štirimi leti je poznejši predsednik nadzornega odbora in tedanji finančni direktor Hans Dieter Pötsch za Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, da želi biti zelo jasen v svojih zagotovilih, da Volkswagen ne igra iger in da davke plačuje...

42 komentarjev

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči

Slo-Tech - Evropska komisija je v preiskavi ugotovila, da je Amazon v Luksemburgu, kjer ima sedež njegova evropska podružnica, zaradi dogovorov o plačilu nižjih davkov pridobil 250 milijonov evrov nezakonite državne pomoči. Ker je bil s tem v privilegiranem položaju v primerjavi z ostalimi podjetji, bo moral ta denar vrniti. Izterjati ga bo moral Luksemburg, so sporočili iz Evropske komisije. Pri tem je pomembno poudariti, da ne gre za globo, temveč zgolj poračun premalo plačani davkov in zakonite obresti. Vrednost 250 milijonov evrov je ocena Komisije, točno številko bo moral izračunati in izterjati Luksemburg, ki se seveda lahko še pritoži. To je podobna odločitev kot v primeru Appla in Irske, kjer je Komisija ugotovila 13-milijardni manko pri plačilu davkov, a...

52 komentarjev

V ZDA odkrili nove goljufive porscheje, VW priznal zavajanje glede porabe

vir: Reuters
Reuters - V medijih je vihar zaradi Volkswagnove afere z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov iz dizelskih motorjev sicer nekoliko potihnil, a to ne pomeni, da imajo v Wolfsburgu kaj manj dela. Ameriška agencija za varstvo okolja EPA je sporočila, da so po njihovih podatkih goljufali tudi v vozilih znamke Porsche ter še nekaterih volkswagnih in audijih. Seznamu goljufivih vozil se tako pridružujejo vozila znamk Audi in Porsche s trilitrskimi dizelskimi motorji; doslej so bili problematični le dvolitrski. V ZDA so tako od danes naprej problematična vozila Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L in Q5. K tem je seveda treba prišteti še 11 milijonov vozil po celem svetu, za katera je Volkswagen že pred tem priznal, da...

192 komentarjev

Afera Dieselgate se razplamteva: neustreznih 11 milijonov vozil

Slo-Tech - Afera z goljufanjem pri izpustih dušikovih oksidov v Volkswagnovih dizlih dobiva nove razsežnosti. Po petkovem priznanju, da je podjetje več let goljufalo in v svoja vozila vgrajevalo programsko opremo, ki je med merjenjem emisij poskrbela za z zakonodajo skladen izpuh, pri normalnem delovanju pa zavoljo boljših zmogljivosti te prekoračila za 40-krat, se dnevi izvršnega direktorja Martina Winterkorna zdijo šteti.

Za ta petek je napovedana seja nadzornega sveta, kjer bi morali izvršnemu direktorju Winterkornu pogodbo podaljšati do leta 2018, kar se je še prejšnji četrtek zdelo le formalnost. Sedaj so analitiki prepričani, da Winterkorn stolčka ne bo obdržal. Po neuradnih informacijah naj bi do konca tedna odstopil kar sam, kot njegova zamenjava pa se omenja...

196 komentarjev

ICIJ objavil dokumente o davčnih manevrih Amazona in drugih

Slo-Tech - Oktobra smo pisali, da je EU začela preiskavo Amazona, ker naj bi se ta prek svoje luksemburške podružnice izogibal plačilu davkov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je sedaj objavil analizo več kot 28.000 strani dokumentov, ki so jih pridobili in ki pričajo o obsegu izmikanja plačilu davkov. Več kot 80 novinarjev iz 26 držav je prečesalo dokumente in ugotovilo, da se v Luksemburgu dobrih 340 multinacionalk skriva pred plačevanjem davkom. ICIJ razkriva 548 dokumentov iz obdobja 2002-2010. Situacija je za Evropsko komisijo precej nehvaležna, ker bo preiskovala ravnanje Luksemburga v obdobju, ko je bil sedanji predsednik komisije Jean-Claude Juncker luksemburški premier in finančni minister.

Čeprav je v Luksemburgu...

11 komentarjev

EU preiskuje Amazon zaradi suma utaje davkov

Slo-Tech - Evropska komisija je začela podrobno preiskavo luksemburške podružnice spletnega velikana, ki ga podobno kot Apple bremenijo nepravilnosti pri določanju transfernih cen z namenom nezakonitega zniževanja davčne osnove v Luksemburgu, državo Luksemburg pa nedovoljene državne pomoči. Gre za razširitev junijske preiskave, ko sta se pod drobnogledom poleg navedenih podjetij znašla še Fiat in Starbucks.

Amazon večino prodaje v EU opravi prek luksemburške podružnice Amazon EU Sàrl. Davek na dobiček v Luksemburgu znaša 21 odstotkov, k temu pa je treba prišteti še 7-odstotno prispevno stopnjo za sklad za nezaposlene, kar efektivno obdavčitev dvigne skoraj na trideset odstotkov (mimogrede, v Sloveniji je dobiček pravnih oseb...

4 komentarji