» »

Time lapse sončni zahod

Time lapse sončni zahod

Oldi ::

Zaenkrat uporabljam Galaxy S7 in apk Framelapse Pro. Za uvod moj par dni star sončni zahod.

Pri zahodih vidim 3 probleme:
- Zaradi velikih površin neba ali gladkih oblakov, se pri temnenju zelo hitro zazna premajhna bitna globina videa. Na mojih ostalih timelapsih se to še veliko bolj vidi (črni nivo na monitorju mora biti dovolj visok, da se to res dobro vidi).

- Občutek mračenja se pri avtomatski expoziciji povsem izgubi, pri blokirani pa se znoči v 5 minutah. Moj uvodni video je bil posnet iz dveh delov, najprej avto expozicija, zadnji del pa blokirana.

- Avtomatska expozicija na SGS7 dela stopničasto, kar se lepo vidi na mojih posnetkih kjer je malo dogajanja (malo oblakov).

Zadnja faza zahoda s skoraj jasnim nebom včasih ponudi fantastične prehode barv, ki pa jih omenjene slabosti povsem zaserjejo.

Vse probleme lahko rešiš s HDR zajemom (10 bitni RAW pri SGS7, ali zajem treh različno osvetljenih slik) in postprocesingom.
Ker sončni zahodi ponujajo veliko detajlov, je včasi potreba po 1fps, kar verjetno telefon v troslikovnem modu ne bo zmogel.

Na brzino sem našel tole:
Program za zajem slik, tudi RAW, menda S7 dela 10 bitne slike: https://apk4free.net/camera-fv-5-pro/
Program za obdelavo in pretvorbo slik v video: https://lrtimelapse.com/news/lrtimelaps...

Kake so vaše rešitve, 100EUR za SW ne mislim dajat, gre za kdajpakdaj kaj dat na Youtube in Twitter.
  • spremenil: Oldi ()

Oldi ::

Ena od variant je HD IP (varnostna) kamera. Pri mnogih se da nastaviti % slike, ki določa nastavitev expozicije. Prav tako imajo DWDR, ki pri nekaterih omogoča kar hudo dinamiko. Načeloma imajo možnost omejitve trajanja "zaslonke", s čemer bi določil od katere osvetlitve dalje se kamera več ne prilagaja na svetlobo, torej da se video z nočjo zatemni. Slednje pri mojih dbeh kamerah ne deluje.
Pa seveda fiksno belino bi morala imeti, kar moja nobena nima.
Seveda framerate nastaviš na 1/s in dobljenemu videu samo še fvigneš FpS in imaš time lapse :)
Ve kdo za kako tako kamero?

jype ::

To moraš delat z resnim fotoaparatom in resnim objektivom.Če že s telefonom, pa napisat svoj app, ki ročno nastavlja parametre in sproti dela spodoben HDR.

Oldi ::

Ah ja, to so bili moji začetki in teoretična razmišljanja, ki danes ne držijo kaj dosti vode.
Trenutno sem pri Xiaomi YI akcijski kameri z dobrim slikovnim senzorjem IMX206, 122° vodoravnim vidnim kotom. Z VirtualDub2 dobim spodobno korigirano sliko z vidnim kotom dobrih 100°. Za silo se da nekaj narest.
Razmišljam, da bi imel YI za total, za normalni in zoom pa bi nabavil FZ1000, ki ima spodoben senzor in spodoben exposure bracketing - menda.
Sicer je pa toliko variant, v katero smer se poglobiti (dinamika, širok kot, kombinacija dveh, treh zumov...), da kompozicije, ki je pri meni kar super pogled na Julijce, karavanke in del Polhograjcev.... glava peče.
Tule sta 2 demo, da se vidi kaj se da samo z VirtualDub2 narest iz dveh slikovnih sekvenc, ali da je zoom video in delaš decimacijo.Tvoj video ima precej artefaktov od stiskanja, nekaj bandinga, flikerja. Kaj se je dogajalo z expozicijo?

jype ::

Oldi je izjavil:

Tvoj video ima precej artefaktov od stiskanja, nekaj bandinga, flikerja. Kaj se je dogajalo z expozicijo?
Stiskal je youtube. Ekspozicija se ne spreminja, ker je ročno nastavljena na fotoaparatu - se pa močno spreminja osvetljenost.

Pod videom je napisano, s čim je posnet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Oldi ::

Po mone je bil na PC problem, ker imam monitor na 60Hz, tvoj video je pa 24Hz. Bolje bi bilo 30Hz, bi bil bolj tekoč video, sploh na 60Hz monitorjih. Itak pa nimam 4K ...

rejven ::

kot je jype rekel, to se dela z opremo, ki je sposobna večje dinamečnega razpona (je kar full frame fino met). Od telefonov bi se kak p40 verjetno najbolš obnesel.To seveda če hočeš top. Boljš po moje kak nd filter pa delat kake druge timelapse.
Senzorji teh zadevc so enostavno premali.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Samsung Galaxy S7 (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
49875476 (3119) Han
»

Športna kamera

Oddelek: Pomoč in nasveti
303604 (514) Kvinta
»

WebCam - Ima kdo Logitech C270 ali C310

Oddelek: Strojna oprema
8921 (605) Oldi
»

time-lapse video

Oddelek: Programska oprema
7970 (759) BigWhale
»

Nočno slikanje z fotoaparatom CanonS5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
516967 (6076) BigWhale

Več podobnih tem