» »

Sistem za hišni kino

Sistem za hišni kino

Temo vidijo: vsi
««
22 / 39
»»

m0LN4r ::

Ja tocno, to je bila itak ideja, mora se pa potem vse ujemati s tem.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Darko! ::

Zimonem je izjavil:

Za zgornjo sliko, so vgradni zvočniki povsem primerni. Steklena stena brez zavese itak zjebe akustiko prostora.

Res je.

Ampak predvsem so pa primerni za Jet set in wanna-be Jet set.

Ker njim ne prodajaš to:

ampak to:

easyrider3 ::

Kdor si zares želi da ni opazno nikjer kakšnih kablov je tudi nič orenk zakompliciranega po domače povedano zaštemaš v steno za kable in potem nazaj vse zapolniš z materjalom pa prebeliš in je kot da ni nič bilo.

arcanus ::

To velja, če imaš vse skitano. Če imaš pa omet brez kitanja, po tem posegu ne boš dosegel, da ne bo vidno. Pač potem skitaš vse.

Majstri, kaj pa pravite o temu:

https://www.canton.de/de/archiv/gle-455...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: arcanus ()

arcanus je izjavil:

To velja, če imaš vse skitano. Če imaš pa omet brez kitanja, po tem posegu ne boš dosegel, da ne bo vidno. Pač potem skitaš vse.

Za začetek verjetno uredu cena je okrog 150 EUr recimo na Amazonu nemškem je 152 Eur in dosti držje je na ameriškem Amazonu 230 dolarjev.
https://www.amazon.de/Canton-GLE-455-2-...

Imaš jih tudi rabljene na Ebayu za 80-100 Eur https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-can...

Zvezdica27 ::

to ni ebay,

das ist ein Ebay Kleineinzeigen Portal, an der kann man nur Privatkauf machen ;)

torej to je nemška bolha, ki jo pač laufa ebay. Ni garancije!

zz

arcanus je izjavil:

Glej,

ti želiš iz obstoječih Sonyjevih piskačev in relativno kvalitetnega centra (čeprav ti je tistega iz ZG že nekdo pred nosom odnesel :) naredit soliden HT. In potem bi zraven nabasal še en budget subwoofer. In kasneje dokupil še en par zvočnih omaric za zadaj.

Razumem, da želiš za škatle porabit čim manj denarja. Ampak ta pot te ne bo pripeljala k dobremu zvoku!

Naredi tako:

Za začetek pozabi na subwofer. Sploh.
Sonijeve zvočnike daj v omaro ali jih odnesi v klet.
Določi maksimalni budget.
Poglej za rabljen komplet Front L+R in Center znotraj budgeta. Najbolje iste serije ali vsaj istega proizvajalca.
Če je budget toliko minimalen, da to ne gre, potem vzemi le Front L+R v podobni kvaliteti kot si želel kupit Center.
Uživaj.
Ko napraskaš za rabljen Center, ga kupi in montiraj; pojdi v klet po Sonyjev par za suround in montiraj tudi njih.
Uživaj.

:)

Darko: najprej :)

Sem si odmislil sub. Tega ziher ne bom nabavljal. Zdej..lažje privoščim en center kot L+R, zato bom začel s centrom
pa potem z L+R.

Tile obstoječi "piskači" so pa malce veliki za zadaj. Bi moral kar močno poličko narediti za njih. Mogoče bi jih pa dal na pokrito teraso ko bo enkrat in bodo v zone2 :), za zadaj pa si omislim kake dimenzijsko manjše zvočnike.

Malce brskam za center zvočniki. Zgoraj je nekdo dal linke na razne teste, sem sicer tudi sam zgooglal, a fora je da naj bi to bili neki dokaj novi testi, a ko kliknem na check prices ali link na amazon ni ne duha ne sluha o omenjenih modelih..

Zato sem malce brskal po geizhalsu in filtriral in tako našel tega canton-a. Pa me sam zanima kaka firma je to :)

Verjetno bom še čekiral in še kaj vprašal. Tisti ZG zvočniki so le rezervirani do jutri.. bom videl :)

Darko! je izjavil:

arcanus je izjavil:

Glej,

ti želiš iz obstoječih Sonyjevih piskačev in relativno kvalitetnega centra (čeprav ti je tistega iz ZG že nekdo pred nosom odnesel :) naredit soliden HT. In potem bi zraven nabasal še en budget subwoofer. In kasneje dokupil še en par zvočnih omaric za zadaj.

Razumem, da želiš za škatle porabit čim manj denarja. Ampak ta pot te ne bo pripeljala k dobremu zvoku!

Naredi tako:

Za začetek pozabi na subwofer. Sploh.
Sonijeve zvočnike daj v omaro ali jih odnesi v klet.
Določi maksimalni budget.
Poglej za rabljen komplet Front L+R in Center znotraj budgeta. Najbolje iste serije ali vsaj istega proizvajalca.
Če je budget toliko minimalen, da to ne gre, potem vzemi le Front L+R v podobni kvaliteti kot si želel kupit Center.
Uživaj.
Ko napraskaš za rabljen Center, ga kupi in montiraj; pojdi v klet po Sonyjev par za suround in montiraj tudi njih.
Uživaj.

:)

TOČNO tako kot si povedal sem tudi sam naredil. Kupil reciver Denon avr x1600h pa potem dva bookshelf zvočnika in to je bilo vse zaenkrat.Imel sem namen kupit še center zvočnik malo kasneje kar SIGURNO bom ker sem takoj opazil da nekaj ZELO manjka za tisto pravo sliko zvoka ampak to bo čez kaka 2-meseca. Počasi bom skupaj sestavljal saj dobro vem,da je bolje tako kakor nekaj kar brenči skupaj zmetati. Ko bom to imel bom imel ozvočenje 2+1 bom pa kot prvo kupil dober ampak dober Subwoofer kater stane več kot 300 Eur to je še malo čeprav mi je prvi na listi SVS PB-1000 in najcenejša cena tega je bila v Italiji 500 Eur drugod je tudi 650 Eur. Sigurno mi je že 30 vrhunskih poznavalcev povedalo,da je metanje denarja stran za tiste subwooferje za male denarje,škoda jih je imeti ker so slabi pa še čez leta zgubijo moč in crknejo.

Imam pa drugače namen ko pridem v večjo sobo nabaviti samostoječa zvočnika in ta dva bookshelf bosta prišla mi še prav za soround ozvočenje tako,da je to bila prava izbira da sem prvo nabavil bookshelf zvočnika.

Zgodovina sprememb…

Likalnik ::

tudi jaz se strinjam z zgoraj napisanim...L,C,R mora bit od istega proizvajalca...pa še tu je dobro, da so iz iste serije...na ta način je najmanj verjetnosti, da kaj za j******...glede na to, da smo mi vsi vsaj po večini laiki kar se tega tiče in če zmiksaš L,C,R iz vseh vetrov je moje mnenje, da moraš vedeti zakaj kakšen model zvočnika in kateri pašejo skupaj in kateri ne.

Najprej kupi AVR + L in R...kasneje center (če si ga ne moreš privoščiti sedaj) ampak že sedaj imej izbrano kombinacijo vseh treh...ne da boš čez eno leto iskal kateri center bi dodal....kupiš pač komplet.....potem kasneje pa še sub...kateri pa ni potrebe, da je iz kompleta.

Najbolje bi bilo, da vzameš poleg L in R še center naenkrat...da ti ga čez eno leto slučajno ne prodajo alpa pride nova serija in te ne izdelujejo več.

Če ni denarja...raje počakaj še kakšno leto...to ni življenskega pomena in potem vse skupaj nabaviš kar bo pač aktualno ta čas.

Vedno je pa tako...na koncu hočeš še večje in močnejše...zato raj sedaj kupi razred boljše ali pa nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

arcanus je izjavil:

Darko: najprej :)

Sem si odmislil sub. Tega ziher ne bom nabavljal. Zdej..lažje privoščim en center kot L+R, zato bom začel s centrom
pa potem z L+R.

Ja razumem.
Ampak še lažje je kupiti nič in privarčevati.

Če na vsak način želiš kupit center, ga daj; ampak v tem primeru je praktično skoraj vseeno kakšen Center imaš (Canton bo OK) iz razloga, ker si "splošno doživetje sistema" - vsaj za čas, dokler ne kupiš novih prednjih zvočnih omaric - limitiral z obstoječimi Sonyjevimi škatlami.

O tem sem pisal v tej temi lansko leto 30. marca; ker ne znam linkat točno ta post, ti ga bom spodaj zalepil, da ne bom še enkrat odkrival tople vode :)
Zdaj si v fazi odločitve. Če ti je vseeno kako sistem uigrano in artikulirano zveni že sedaj, potem pač kupiš center in imaš "kvazi HT", kot je opisano v točki 2.
Vseeno menim, da greš preveč na silo. Brez budgeta in idej boš škatle pač metal na kup. Saj lahko, da se ti izide.
Če se ti gre samo za to, da boš imel domači kino, je tudi ta pot OK.
Če pa želiš iz škatel iztisnit maksimalno muziko, je pa zgoraj opisana pot primernejša.

;)

------------------------
1.
Kvaliteto sistema "in overal", to je tako za stereo muziko kot za večkanalni filmski zvok ti ne glede na število kanalov (in brez surround efektov) limitira kvaliteta Front L+R zvočne omarice. Front L+R sta tako najpomembnejši zvočni omarici v vsakem sistemu. Tako pač je. Če te bo kdo želel prepričati v kaj drugega, mu ne verjemi, ker je blefer in ne ve kaj govori.

Brez kvalitetnih Front L in R zvočnih omaric ni kvalitetnega sistema. Pika.

2.
Ko dodaš center zvočnik imaš "kvazi HT". Kvaliteta center zvočnika ti limitira 80 % zvočnega doživetja gledanja filmov. Skozi center zvočnik se predvaja večina filmskih dialogov in še marsikaj drugega.

Brez kvalitetnega center zvočnika ni kvalitetnega domačega kina. Pika.

3.
Edina stična točka med stereo in multičenel filmskim zvokom je subwoofer, ki ti spet limitira kvaliteto reprodukcije nizkega frekvenčnega spektra. Lahko ga imaš, lahko pa tudi ne. To je odvisno od tega, kakšne so tvoje Front L+R zvočne omarice in kolikšen je tvoj proračun.

Neposrečena kombinacija večjih bukšelf ali samostoječih Front L+R zvočnih omaric za 400-700 EUR ter zanič subwoferja za pol cene sprednjih dveh je najpogostejša napaka, ki jo delajo ljudje in najbolj stran vržen denar. Počasi in po pameti s subwooferjem, v kolikor se že v začetku zavestno nisi odločil za kombinacijo manjših Front L+R in subwooferja.

Bolje imeti nič in privarčevati denar kot imeti zanič in cenen subwoofer. Pika.

4.
Ko imaš kvalitetne Front L+R zvočne omarice in kvaliteten Center zvočnik, potem nadaljuješ s surround spikerji (ki so lahko dipolni, za povečanje disperzije in maksimizacijo surround efekta, ampak nič ni narobe, če se takim odpoveš, varčuješ in vzameš manjše navadne zvočne omarice), back surround spikerji, atmos spikerji, ... whahatewer spikerji, ... vse do intergalaktičnega multičenel domačega kina v tvoji sobi.

Kot omenjeno, dobra stran surround spikerjev je ta, da pri njih lahko varčuješ. In za surround spikerje kupiš manjše in cenejše zvočne omarice.

Vam ne bom dal miru. ;)

Med tistimi linki zadnjič so mi v oči padli tile:

https://www.bolha.com/trosistemski-zvoc...

Recimo, da bi tele vzel. Kateri center bi potem bil primeren za zraven?

Zimonem ::

Jaz bi ti močno svetoval, obisk parih av centrov zraven pa še kakega avdiofool dealerja. Ravno toliko da si ustvariš približno sliko kakšne so razlike kaj se, da in koliko stane.
Vsaka serija zvočnikov ima svoje karakteristike, tonaliteto, dinamiko, .. in mešanje le teh v en sistem je podobno kupovanju loterijskega listka. Eden da 15 milijonov pač zadane, samo vplačilo pa ni drago.

@arcanus Par pomembnih vprasanj.
Kaj ti je cilj? Dolgorocno, kratkorocno.
Kaj ti je pomembno, filmi, glasba enako??
Kaksen je okvirni, ampak koncni budget za vse skupaj?

Jaz vem, da obstajajo tudi ljudje, ki pac niso glasbeno zahtevni, tako da jim je dovolj tudi, ce vseskup nametano in vazno da dela. Vem, da obstaja vecina ljudi, ki pac po poslusanju nevem si izmislim 5.1 sistema za 3 jurja bodo rekli _meh_ in so z necim kaj stane 500eur vseskup enako zadovoljni, vazno je da dela, je boljse od kitajskih komplet setov.

Zakaj vprasam, ker imam obcutek, da se tu svetuje bolj v samo eni smeri, kot npr. ce ni gaming PC za 2000 jurja, potem je boljse, da nimas nic. Bi pa z 600eur kisto in rabljeno graficno bil enako zadovoljen, ker zahteve niso tako visoke, kot si mi to predstavljamo.

Torej? Malo se bos moral razpisati, kaksne so zelje, prioritete in denarni okvir, pa ti ne bo potem vsak vsepovprek nekaj predlagal. Jaz ko grem nekaj takega nabavljat, imam pac fiksen budget in preko tega ne grem, pa tudi ce bi zelo rad, ker enostavno se je nekje treba ustaviti, drugace bi za celo opremo verjetno zmetal ven dnara za en avto, pa se vedno nebi bil zadovoljen, ce ves kaj mislim.

Lp
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

Kakor sem jaz opazil kaj vse povedo poznavalci glasbe in hišnega kina je zelo velika razlika če kopuješ ozvočenje za eno ali drugo. Za poslušanje glasbe pride vse na višjem nivoju in tudi dražje ozvočenje. Hišni kino ne rabi za začetek ali tudi kasneje imeti samostoječih zvočnikov ja odvisno je tudi od velikosti prostora načeloma pa pravijo da z dvema subwooferjema in ostalimi bookshelf zvočniki imaš lahko kvaliteten hišni kino,kar za poslušanje glasbe ne more biti prav dobro.

OK, nisem audiofill.
Imel bi sistem, da ko dam ko gledam film da se sliši bolje od vgrajenih zvočnikov. Da ko dam gor kako musko, da je nekaj od zvoka.
Nisem pa tip, ki bi sedel v dnevni in poslušal neko musko in iskal prave frekvence. Glasba se predvaja prek internet radia, prek BT povezave ter prek omrežja (mp3...).
Ne rabi šip ven zmetat, a je vseeno fajn, da se da malce privit musko :)
To je to ..

Aja, ne bi pa sedaj kupil res nekaj kar je mim, sam da bo, hkrati pa ne mislim loviti perfekcije. Da OK špila in case closed in naj špila še leta :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: arcanus ()

In kaj sploh manjka obstoječim sonijem? Zvok je gotovo boljši kot na tv.

Kaj manjka? Ne vem zares :) Hotel sem narediti malo kina, zato sem hotel dodati center zvočnik (rabljen) in nek rabljen sub. Zato sem malce povprašal tu in nato se je razvnela debata.
Kar je super, ker sem se že kar nekaj podučil :)

Pač naredil bi nek sistem v rangu "Škode Octaviee" :)

stratosD ::

@arcanus
kot ti je že @Darko! povedal
- najvažnejši je SPREDNJI PAR zvočnikov
- potem sub
- potem center
- potem zadnji par

Zato sem ti tudi sprva linkal te floorstander zvočnike - tako bi pomojem imel dobro zvočno sliko in tudi dovolj basa (posebej pri tistih z 2 bass enotama). Ne rabiš vrtat in se zezat z stojali/nosilci - drugo vprašanje je pa če imaš tolko placa oz. ti boxi sedejo v estetski koncept prostora...

Center zvočniku pomoje pripisuješ prevelik pomen - ker bo v tvojem trenutnem sistemu itak samo za dialoge v filmih/govor).
Upam da misliš gledat filme/streamat video vsebine vsaj z 5.1 ali DTS zvokom. Za Youtube bo in podobne zadeve bo itak laufal stereo oz. nek simuliran približek prostorskemu zvoku a la Dolby ProLogic...praktično stereo na vseh zvočnikih ki jih imaš.
Zato je imho gledat tisti Canton center znotraj tega kar imaš precej over dedicated...

Še 2 tiny budget predloga - 90 in 150eur za komplet - nekaj kar bi sam kupil če bi hotel nekaj imet z možnostjo nadgradnje sprednjega para..

Jamo A102HCS5
https://www.whathifi.com/jamo/a102hcs5/...
https://www.bolha.com/komplet-zvocnikov...

TANNOY FX 5.1
https://www.audioholics.com/soundbar-an...
https://www.bolha.com/aktivni-sistemi-a...

StratosD: No saj zato so mi tile https://www.bolha.com/trosistemski-zvoc... padli v oči ker so precej bogati z basi in verjetno sub-a sploh ne bi zares potreboval. Pač potem še neki za center in zadej. in bi bilo čisto ok. Tvoj predlog s sonyji zadaj ni slab, sam so kar veliki :)

neocodexx ::

Jaz sem pa opazil da imajo žice kako so vpete v zvočnike zelo opazen vpliv na kvaliteto zvoka (moč, ravnovesje, čistost), ni kar tako vseeno kako daš in če bo kakšna žička stran štrlela. Po poslušanju testnih posnetkov sem moral iti nazaj vse še enkrat priklopit in za zdaj izgleda da bo ok in ne bo več treba prestavljati, ampak me vseeno še malo živcira (pa čist tak povem ko bo kdo priklapljal, treba je biti zelo natančen), imam pa 2,5 debele kable.

Zato sem se začel zanimati za "banance", o katerih je tu že pred časom bila govora. Ali je sedaj, ko imam vse kable že napeljane po stenah, prepozno da se še kaj naredi glede boljšega priklopa? Tale starinski sistem mi ni preveč všeč, in ko sem prej bolj skomigoval ob debatah ali bi dobra bananca vplivala na zvok, sem zdaj o temu dosti bolj prepričan.

Oh jaz pa takoj opazim da ni to tisto kar bi moralo biti in nobene dobre zvočne slike ne dobim z dvema prednjima zvočnikoma ker ni tistega ko moraš slišati kot da ti iz televizorja prihaja govor in efekti in ravno CENTER zvočnik to naredi in točno pod televizorjem ga je obvezno treba imeti za čim boljšo to sliko zvoka. Jaz sploh ne poslušam in nimam prižganih zvočnikov dokler ne nabavim center zvočnik razen da včasih televizor tolko bolj na glas navijem da dobim tisto zvočno sliko iz televizorja

Filip8 ::

na kaj bi pa priklopili te budget varjante?

stratosD ::

@Filip8
to je sistem pasivnih satelitov + aktivnega suba - rabiš 5.1 ali več receiver - to OP ima :)

@arcanus
mal poštemaš v zid za zadnje satelite če so preveliki :)
Manjše satelite se da dobit na bolhi - od skurjenih 5.1 kompletov kjer jim gre sub ponavadi - za male pare

@easyrider3
se strinjam - če imaš na receiverju nastavljeno da imaš center zvočnik - pa ga v bistvu nimaš

@neocodexx
izmeri na receiverju če imaš vsaj 4mm premera luknje za banance in nabavi konektorje - če ne vsaj ogoli nekaj žice da bo bakreni vodnik "svež" in 2x prepogni kabel ko ga daš pod feder kontakt - ali pa debelejši kabel. Pridobiš lahko cca 10-20% pri preciznosti zvočne slike.

easyrider3 je izjavil:

Oh jaz pa takoj opazim da ni to tisto kar bi moralo biti in nobene dobre zvočne slike ne dobim z dvema prednjima zvočnikoma ker ni tistega ko moraš slišati kot da ti iz televizorja prihaja govor in efekti in ravno CENTER zvočnik to naredi in točno pod televizorjem ga je obvezno treba imeti za čim boljšo to sliko zvoka. Jaz sploh ne poslušam in nimam prižganih zvočnikov dokler ne nabavim center zvočnik razen da včasih televizor tolko bolj na glas navijem da dobim tisto zvočno sliko iz televizorja

Pri efektih se pozna, dober par le ti pa naredita zvočno "sceno" kjer na slepo ne boš vedel kje zvočnika sploh sta. Nič podobno stereo, ampak samo kulisa. Tak zvok ni povsem prostorski , kot v ht sistemih ampak dela pa tudi na stereo produkciji. Zato predlagam, da se poleg av centrov obišče tudi audiofoole. Da se vidi kaj sploh obstaja.

Imam v nastavitvah samo levi in desni zvočnik nastavljena niker nimam center zvočnika ne drugega in jaz hočem točno tisto govor da izgleda točno kot iz človeka ki govori v televizorju.

Ibid. Zvok "prihaja" iz prostora med zvočnikoma.

Preberi si med komentarji kaj je napisal Darpan o razliki med kef q350 in Quad s5.

Pač naredil bi nek sistem v rangu "Škode Octaviee" :)
Tocno to sem hotel slisati.
Trade Republic 38MVDVXM

Brez centra film al serijo gledat je tralala, been there done that.
Lahko mas nevem kak stereo, ravno usmerjenega kanala direkt v tebe ne bo zamenjalo nikoli. Oboje enostavno ne gre.
Pa sem se dosti igrackal stem.
Hoces lepo razlocno slisati, kako se dva pogovarjata na sredini za njima se pa avto pelje iz leve proti desni, rabis L,C,R pa basta, vse ostalo je priblizek.
Trade Republic 38MVDVXM

Okapi ::

stratosD je izjavil:

@arcanus
- potem sub
- potem center
- potem zadnji par
Odvisno, kaj bi rad dosegel.
Sprednji par je seveda vedno najpomembnejši. Ampak če bi rad slišal prostorski zvok, ali kvadrofonsko glasbo, je zadnji par takoj naslednji na vrsti. V idealnem primeru je kar enak kot prednji par.

Globokotonec je, če imaš dober glavni par, precej odveč. Tudi sprednji sredni zvočnik je v bistvu odveč, ker če imaš dober sprednji par, bi moral biti stereo-učinek tak, da tisto, kar je posneto na sredi, slišiš na pravem mestu. Sredinski zvočnik je koristen, kadar film gleda več ljudi, in ne morejo vsi sedeti naravnost pred televizorjem.

Zvezdica27 ::

lp,

hm. hvala za vse tole. Zdaj sem se zase odločil, da bom kupil malce višji srednji rang zvočnikov, samo L-R. Max budget bo cca 700e za to. Potem bom na to navlekel najboljši stereo AV receiver (neki sumljivo so lahki tele stereo-home-theatre receiverji) in se zlosal 5.1 beštije. Mislim da bo to najbolje glede na to, kar jaz hočem in da me home theatre v resnici sploh ne zanima.

Kar mene zanima, recimo, je dober zvok glasbe in čej ekaj na tv, da se sliši. Zadnjič sem gledal posnetek Zlatka na tvslo2, samo kitara in dva vokala in je bilo fantastično že sedaj (ker imam precej svetlo zvočno sliko je bilo perfektno), se mi pa zdaj zadeve izgubijo, če je, recimo, cel orkester ali cel band.

OK, zdaj mi je popolnoma jasno. V tej sceni suba ne rabim, jaz ne in lahko del tega preusmerim v res boljše L-R zvočnike.

zz

m0LN4r je izjavil:

Brez centra film al serijo gledat je tralala, been there done that.
Lahko mas nevem kak stereo, ravno usmerjenega kanala direkt v tebe ne bo zamenjalo nikoli. Oboje enostavno ne gre.
Pa sem se dosti igrackal stem.
Hoces lepo razlocno slisati, kako se dva pogovarjata na sredini za njima se pa avto pelje iz leve proti desni, rabis L,C,R pa basta, vse ostalo je priblizek.

Tega mnenja sem tudi jaz in komaj čakam da dobim center zvočnik

LunKi ::

Jaz sem kupil tole, da si prihranim sestavljanje in double the price, da nekaj solidnega sestavim.

https://geizhals.eu/onkyo-ht-s5915-a220...

Super mid range komplet sedaj ko je znizan, nov tech in za domace potrebe vec kot dovolj (baše malo čas, da bi res izkoristil).

borut_p ::

m0LN4r je izjavil:

In-wall se tudi zna narediti, da je dober zvok, ampak tu ne rabis nobenega Arhitekta, ampak firmo ki se stem ukvarja, da ti naredi zvocnikom primerno luknjo v zid iz temu primernih materialov, debeline, nenazadnje pa mora tudi prostornina luknje biti naceloma okvirno izracunana vrednost. Podobno kot v Car-Hifi, kjer ni samo glasnost pomembna.
Sicer jaz tocno ne razumem, kako ima to v planu narediti. Obstajajo zvocniki za in-wall montazo, ki so ze komplett narejeni, samo dovolj vlko luknjo je treba v zid stolct, da vse not spravis. Ce pa jaz njega dobr razumem, bi on nababil samo sprednjo masko in driver, pa to potem "po svoje" dal v zid.

Moje osebno mnenje je tudi, akustika pred estetiko. Sej pa so stojeci zvocniki tudi estetski, samo je treba zenski pokazati mogoce kake lepe renderje z lepimi zvocniki, sej pa obstajajo beli, crni, glossy, matt, tudi pisani ce treba itn. Zenski je treba povedati, da in-wall deluje kot komunisticna pisarna za zaslisanje, ne glede na barvo.
To je kot da imas res cudovito sedezno ali mizo potem jo pa zarines v kot, cist do zida.

Druga stvar, ki bi me pa bolj motila je:
1. S pozicioniranjem se tu ne da nicesar izboljsati
2. Ce se navelicas stojecih zvocnikov, jih hitro zamenjas, in-wall pa meh ponavadi ne diras nikol tak kot pac je bo

kable cufat,...
To je edina stvar, ki jo jaz kolko se le da skrijem. Trenutno ni viden niti en kabel. Vse polozeno v lajstne v kote na mero, edino ce bi zdaj kaj prestavil, sem se zajebal, ker so kabli prikrojeni.
Na zacetku je tudi jamrala, pa sem pol se prebarval z enako barvo kot zid, ene trikrat, pa ko enkrat nehas gledat, se sploh ne opazi.

Ce bi pa stanovanje bilo moje, bi namesto lajstn kable polozil direkt v zid in prepucal. Nic drugace kot elektriko, internet kot se danes vlece. Ko je enkrat not je not, nobenga ne moti.

Ciljam in upam, da bo arhitektki ratal naredit dnevno v takem smisli
https://remont.castorama.ru/articles/ka...

Drugače pa ... če bi bili inwall - se seveda dokupi namensko škatlo, ki zagotovi dovolj volumna zvočniku.

Sem bil že pri Sonusartu - za samostoječe, smo načeloma že nekaj študirali - nisem pa zasledil, da bi imel kdo za poslušat inwall - da bi imel več opcij odprtih.

Okapi je izjavil:

stratosD je izjavil:

@arcanus
- potem sub
- potem center
- potem zadnji par
Odvisno, kaj bi rad dosegel.
Sprednji par je seveda vedno najpomembnejši. Ampak če bi rad slišal prostorski zvok, ali kvadrofonsko glasbo, je zadnji par takoj naslednji na vrsti. V idealnem primeru je kar enak kot prednji par.

Globokotonec je, če imaš dober glavni par, precej odveč. Tudi sprednji sredni zvočnik je v bistvu odveč, ker če imaš dober sprednji par, bi moral biti stereo-učinek tak, da tisto, kar je posneto na sredi, slišiš na pravem mestu. Sredinski zvočnik je koristen, kadar film gleda več ljudi, in ne morejo vsi sedeti naravnost pred televizorjem.
To velja, ce gledas film s stereo inputom. Ce pa je dialog posnet na veckanalni spuri pa ne bo glih isti efekt. Ja se slisi na "sredini" ampak ta sredina je "virtualna"
Zadeva se lahko enostavno sproba, potegnes z partisa film, ki ima dve audiospuri eno stere in eno DTS recimo, pa primerjas to dvoje na samo levo-desnem sistemu brez centra, bos opazil praznino oz. ni to to.
Ce gledas navadni TV ala nacionalko je vseeno. Tam kokr vem prinas ni DTSa ali DD zapisa.
Trade Republic 38MVDVXM

OK, zdaj mi je popolnoma jasno. V tej sceni suba ne rabim, jaz ne in lahko del tega preusmerim v res boljše L-R zvočnike.
Za tebe bi bilo to idealno. Najboljse imeti nek fiksen budget za L+R in ojacevalec v tvojem primeru in najti ravnovesje med tem dvojem, da ne pretiravas ne z enim, ne z drugim. 700eur za par ali 700eur za en komad?
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

delfinus ::

Zvezdica27 je izjavil:

lp,

hm. hvala za vse tole. Zdaj sem se zase odločil, da bom kupil malce višji srednji rang zvočnikov, samo L-R. Max budget bo cca 700e za to. Potem bom na to navlekel najboljši stereo AV receiver (neki sumljivo so lahki tele stereo-home-theatre receiverji) in se zlosal 5.1 beštije. Mislim da bo to najbolje glede na to, kar jaz hočem in da me home theatre v resnici sploh ne zanima.

Kar mene zanima, recimo, je dober zvok glasbe in čej ekaj na tv, da se sliši. Zadnjič sem gledal posnetek Zlatka na tvslo2, samo kitara in dva vokala in je bilo fantastično že sedaj (ker imam precej svetlo zvočno sliko je bilo perfektno), se mi pa zdaj zadeve izgubijo, če je, recimo, cel orkester ali cel band.

zz

Hoj,
imel sem te zvocnike (Canton Vento 807DC - klik) pred cca 10 leti. Noro dobra cena. V kompletu pa vidim, da prodajalec da se center. Evo slikca s tistih casov.

Kar nekaj let sem zivel z njimi in potem ubodel ene druge kao 5x visji rang (Antony Gallo Reference 3.5), pa mi je bilo zal kmalu. Cantoni Vento so odlicni v glasbi, sploh pa imajo potencial, ce gres se s kaksnim ornk ampom na njih. Poskusil sem s sposojenim Gryphon Tabu ene parkrat in je bilo noro. Ce bi mel danes plac kje bi jih ubodel na zalogo. No danes imam Harbeth SHL5 Plus, ampak do Cantona se vedno gojim vso spostovanje. Ker je nemske izdelave je tam tudi najbolj ugodno nabavit, sploh takole z druge roke je res dobra cena za res veliko glasbe.

lp, d.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delfinus ()

floyd1 ::

Okapi je izjavil:

stratosD je izjavil:

To velja, ce gledas film s stereo inputom. Ce pa je dialog posnet na veckanalni spuri pa ne bo glih isti efekt. Ja se slisi na "sredini" ampak ta sredina je "virtualna"
Zadeva se lahko enostavno sproba, potegnes z partisa film, ki ima dve audiospuri eno stere in eno DTS recimo, pa primerjas to dvoje na samo levo-desnem sistemu brez centra, bos opazil praznino oz. ni to to.
Ce gledas navadni TV ala nacionalko je vseeno. Tam kokr vem prinas ni DTSa ali DD zapisa.

S tem pa se ne strinjam popolnoma. Več kot 20 let imam doma DD+DTS surround in centra nisem imel nikoli. Nikoli ga tudi nisem pogrešal. Ko na surround ojačevalcu nastavim, da centra ni, ojačevalec pošlje dialoge na sprednje zvočnike, čeprav je ta zvok pri DD, DTS... posnet na svojem kanalu. In to naredi zelo dobro.
Videl sem kar nekaj surroundov pri kolegih in večina seveda ima centre. Ampak nikoli nisem imel občutka, da bi pri meni špilalo slabše. Imam pa res dobre sprednje zvočnike. In ko je kolega enkrat za test prinesel k meni en malo dražji center (kef), sva oba ugotavljala, da nekako ni doprinesel nič. Po tistem sem sklenil, da centra ne bom imel.

Horas ::

saj zato pa 2.1 pa čista kvaliteta = vrh glave
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Horas je izjavil:

saj zato pa 2.1 pa čista kvaliteta = vrh glave

To ti praviš pa še 20.takih a milijon drugih pa pravijo drugače.

Nobeden tud za 3 000 eur samostoječi zvočnik ne bo dal in ne more dati kar naredi subwoofer da se spusti pod 20 decibelov in takrat čutiš ne slišič vibracije in ne tukaj brez veze nekaj pametovati in se raje malo pozanimajte kako je z hišnim kinom. sigurno pa je,da za poslušanje ni potrebe po subwooferju za hišni kino pa je obvezen in to dober,če hočeš doživeti pravi občutek. Adios vse znalci

Zgodovina sprememb…

floyd1 je izjavil:

Okapi je izjavil:

stratosD je izjavil:

S tem pa se ne strinjam popolnoma. Več kot 20 let imam doma DD+DTS surround in centra nisem imel nikoli. Nikoli ga tudi nisem pogrešal. Ko na surround ojačevalcu nastavim, da centra ni, ojačevalec pošlje dialoge na sprednje zvočnike, čeprav je ta zvok pri DD, DTS... posnet na svojem kanalu. In to naredi zelo dobro.
Videl sem kar nekaj surroundov pri kolegih in večina seveda ima centre. Ampak nikoli nisem imel občutka, da bi pri meni špilalo slabše. Imam pa res dobre sprednje zvočnike. In ko je kolega enkrat za test prinesel k meni en malo dražji center (kef), sva oba ugotavljala, da nekako ni doprinesel nič. Po tistem sem sklenil, da centra ne bom imel.

Seveda, lahko tako nastaviš in dialogi ter vse ostalo čisto normalno špilajo iz stereo zvočnikov. Bom pa rekel tako: čisto odvisno od razdalj.

Če nisi pogrešal centra, verjetno zato ker imaš zvočnika zelo blizu tvja in s tem dokaj ozek stage. Recimo pri meni sta levi in desni 4 metre narazen (pri 70" tvju), in če tu ni centra se še ohoho kako pozna:) vsak kanal zlahka lociraš in takoj opaziš če kaj prav ne špila (sploh pri glasbi) kar je slabost tako širokega staga, če pa jih daš čisto blizu k tvju in tv ni velik (precej audiofilov prisega na to, da morata biti blizu, ampak tu se pogovarjamo o kombinirani uporabi tvja, ne samo glasba), potem se že manj opazi (kot na soundbaru, je že težje locirat virtualni center in je tudi brez pravega centra čisto ok).

damirj79 ::

4 metre narazen zvočniki.. pomeni da sediš 8 metrov stran od TVja?

Okapi ::

Če imaš dobre zvočnike, sediš na pravem mestu in je zvok pravilno posnet, lahko natančno "vidiš" kje kdo igra in poje. Z enim samim parom zvočnikov.

Okapi je izjavil:

Če imaš dobre zvočnike, sediš na pravem mestu in je zvok pravilno posnet, lahko natančno "vidiš" kje kdo igra in poje. Z enim samim parom zvočnikov.

Dokler sam ne vidim in občutim ne verjamem. Dobrih 30 centimetrov imam zvočnika narazen od televizorja pa priključena na Denon x1600h in natsavljena samo ta dva zvočnika kot stereo in ni nobenega učinka zvočne slike sam stereo zvok. Jaz hočem da zvok-govor prihaja kot iz televizorja ven ditrkto iz televizorjeve smeri in ne iz stranskih strani zvočnikov.

Pa imam zvočnike iste znamke kot na tej sliki samo da so bookshelf

Zgodovina sprememb…

Če imaš dobre zvočnike, sediš na pravem mestu in je zvok pravilno posnet, lahko natančno "vidiš" kje kdo igra in poje.

...

Dokler sam ne vidim in občutim ne verjamem.

Okapi ima prav.
Kvaliteta je bistvenega pomena.

;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Darko! ()

Horas ::

Darko! je izjavil:

Če imaš dobre zvočnike, sediš na pravem mestu in je zvok pravilno posnet, lahko natančno "vidiš" kje kdo igra in poje.

...

Okapi ima prav.
Kvaliteta je bistvenega pomena.

;)

mmm

kaj to se prodaja v paketu :))
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Okapi je izjavil:

Ja ampak to ni isto :) je pa podobno
Sej sm rekel, da to cisto vsak bi moral opaziti razliko:
Das na output stereo, input pa izbiras med 2.0 stereo in veckanalnim, ampak rezultat ne bo in ne more biti isti.
Nisem rekel, da ni dobro sem slisal tudi zelo dobre L+F kombote, moj zna tudi simulirati center, ampak ko preklopis, ves kaj je na stvari, ko glavo premaknes ali ne sedis na sredini kavca, je game over. Pa tudi splitting ni optimalen glih, nekatere stvari pri filmih/serijah glih ne, morajo prihajati iz locenih satelitov, kar pomeni fizicno locen izvor zvoka in ce to hoces slisati, se tudi slisi. Fizika, clovesko uho lahko pretentas ampak ne vedno, ker imamo dvoje uses levo in desno. Ce znas poslusati, bos vedel ali "center" ki ga slisis ima dva izvora ki sta bolj narazen ali pa enga, ki ti prihaja pod drugim kotom izpred tebe.

Ajd oprosceno je tistim, ki lahko postavite zvocnike 1-1,5 metra narazen in se glede na to relativno dalec zadaj vsedes tocno med njima, potem je tudi fizicno gledano, kot en velik center zvocnik to dvoje.
Trade Republic 38MVDVXM

damirj79 je izjavil:

Ups, soba je slabe 4 od stene do stene oz. sem šel zdaj zmerit bo kar 3,5m. Zvočnika obrnjena pod 45°, do poslušalca pa so vsi trije točno na 3m. Za glasbo je v stereo načinu mogoče res malce preveč narazen, ampak mi je ta stage še vedno veliko bolj všeč kot nekaj kar pride zelo stisnjeno iz npr. soundbara. Verjamem da bi bilo idealno da gresta še za par centimetrov noter, vendar imam tako ker mi je estetsko lepo ker sta v kotu sobe, čeprav sem tudi za to že slišal, da ni dobro da sta čisto ob steni (zakaj?). Koliko pa bi bila idealna razdalja?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: neocodexx ()

Pro_moted ::

neocodexx je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Ups, soba je slabe 4 od stene do stene oz. sem šel zdaj zmerit bo kar 3,5m. Zvočnika obrnjena pod 45°, do poslušalca pa so vsi trije točno na 3m. Za glasbo je v stereo načinu mogoče res malce preveč narazen, ampak mi je ta stage še vedno veliko bolj všeč kot nekaj kar pride zelo stisnjeno iz npr. soundbara. Verjamem da bi bilo idealno da gresta še za par centimetrov noter, vendar imam tako ker mi je estetsko lepo ker sta v kotu sobe, čeprav sem tudi za to že slišal, da ni dobro da sta čisto ob steni (zakaj?). Koliko pa bi bila idealna razdalja?

Idealno razdaljo imaš predlagano s strani proizvajalca v priloženem priročniku.
Če ne, je pa "idealna" razdalja, takšna, ko je tebi zvok , ki prihaja iz omaric, najbolj všeč.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

...

To je res, za glasbo praviloma ne rabiš centra in bi stage moral biti razviden že samo iz levega in desnega zvočnika. Izrednega pomena je tu še, si pozabil dodati, postavitev zvočnikov od sten (sam s tem še nisem eksperemintiral ampak veliko berem o tem).

Bo tudi malo težko, če nimaš uho na to že vsaj malo natrenirano. Kar je oboje blagoslov in prekletstvo za tiste, ki ga imajo. Ne vem pa sicer kaj je bil prvotni argument glede tega?
««
22 / 39
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zvočni sistem 2.1 - primerjava kaj kupiti

Oddelek: Zvok in slika
334073 (1920) Darko!
»

Kateri Soundbar - je vredno nakupa? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Kaj kupiti
22355452 (21822) naruto2
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

296675 (3358) Likalnik
»

Hišni kino Onkyo HT-S5805 da/ne?

254229 (3384) neo5468
»

Zvočniki in receiver (strani: 1 2 )