» »

Pomoč pri fotografiranju

Pomoč pri fotografiranju

Er333 ::

Z namenom učenja fotografiranja in po čim manjšem fotoaparatu sem z budgetom 700€ šel v foto Beseničar odločen, da vzamem mirorrless Sony A6000.
Na koncu so me prepričali v prosumer kompakta Panasonic LX15 ker snema tudi 4K.
Ker bi rad naštudiral goriščnice, zaslonke ipd. sem v knjižnici vzel 3 knjige o fotografiranju in razočaran doma ugotovil, da se v glavnem ukvarjajo samo s postavitvijo ipd., kaj v zvezi s funkcijami P A S M C pa ni kaj dosti.
Mi priporočite kake dobre vire znanja? lahko tudi v ang.

Ker imam možnost slikat v RAW, me zanima naknadna obdelava.. Lightroom, Photoshop elements ali kaj tretjega?

bastadu ::

YT is your friend: https://www.youtube.com/results?search_...
Sicer pa v navodilih aparata tudi mora biti razloženo, kaj posamezne funkcije pomenijo ...
Jaz za obdelavo fotk uporabljam LR, super stvar ...

#000000 ::

LR meni ne sede, ne pravim pa da je zanič, mogoče jez ne znam delat z njim, oz, PS mi je bolj pri srcu.

Raw zna obdelat vsak foto program, jih je pa veliko tudi odprtokodnih, samo so pain in the ass za učit, slikaj va raw in ko se naučiš nek software ki ti bo legel, lahko iztisneš iz teh slik več kot prej, to je pa tudi iziv ane :)

mikhail ::

Leta nazaj, ko sem tudi sam začenjal s fotografijo, so mi pri razumevanju goriščnice, zaslonke in časa pomagali diagrami najosnovnejših razlag kako delujejo fotoaparati. Sem bolj vizualen tip, in sem si tako lažje predstavljal kaj se v resnici dogaja.
Žal se ne spomnim točnih virov, ker je tako dolgo nazaj, je bilo pa veliko guglanja osnovnih pojmov: aperture, depth of field, shutter speed, film speed (ali ISO pri digitalcih),..itd.

v tem stilu tudi:

 diag

diag



Poskusi poiskati tudi razne cheat-sheet diagrame. Vse pomaga. Bistveno je _razumeti_!

lens buying guide
mirrorless

Obdelava RAW je v Camera Raw (vključeno v Photoshop) čisto dovolj. Nekaterim ustreza tudi Silkypix. Ali Lightroom ali karkoli je bolj stvar preference in kaj želiš doseči potem ko malo bolje razumeš osnove. Razumevanje parametrov za nastavljanje RAW slike je kar obsežno in boš rabil nekaj branja in dovolj "igranja". Zlato pravilo pa je, da četudi iz RAW-a lahko potegneš marsikaj, so informacije omejene na dinamični razpon, ki ga zmore tvoj fotoaparat. Se pravi so neke omejitve, zato paziš, da slika ne izgublja informacij pri najsvetlejših in najtemnejših tonih (aka clipping - podobno kot distorzija pri zvočnikih).

edit: nevem kakšno prožnost nudi mirrorless (nisem preizkušal), ampak jaz sem se vse naučil na Pentax DSLRju z zoom lečo, vse skupaj 550eur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mikhail ()

blackbfm ::

Ker bi rad naštudiral goriščnice, zaslonke ipd. sem v knjižnici vzel 3 knjige o fotografiranju in razočaran doma ugotovil, da se v glavnem ukvarjajo samo s postavitvijo ipd., kaj v zvezi s funkcijami P A S M C pa ni kaj dosti.


Goriscnice, zaslonke in ostalih nastavitev res ne rabis kaj extra studirat, to ti mora postat hitro jasno tekom uporabe ce si vsaj približno tehnicen tip

Dobro fotko naredijo predvsem prava kompozicija/svetloba in to je mal težje osvojit kot nastavite

chort ::

Arne Hodalič je ravno izdal knjigo Fotografija, ne teži s tehnikalijami ampak predstavi kar je važno in s par fotkami predstavi primer, pa še kak komentar scene kjer je fotko posnel. Eden boljših priročnikov, pa še tip obvlada in je kul.

mailer ::

Arne je izdal že kar nekaj literature o fotografiji. Sam sem namesto dslr izbral kompakta RX100, ki ima v primerjavi s prejšnjim ogromno nastavitev. Še največ znanja moraš po mojem mnenju imeti z izbiro svetlobe in lokacijo. Sam bi rad izvedel kako narediti fotografijo v svetlobnno šibkem okolju z čim manj šuma, je pa za daljše osvetlitve nuja stativ. Jaz ga rabim za svojega a bi imel le kakšnega zložljivega Manfrota a so dragi kot žefran.
Linki:
http://web.canon.jp/imaging/enjoydslr/
http://www2.arnes.si/~abanko/vodnik/ind...
"ABC fotografije", avtorja Gert Koshofer, prof. Heinz Wedewardt.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

blackbfm ::

Sam bi rad izvedel kako narediti fotografijo v svetlobnno šibkem okolju z čim manj šuma, je pa za daljše osvetlitve nuja stativ.


Odpres zaslonko na max, znizas iso, podaljšas osvetlitev

Precej detajlov se porazgubi s kompresijo, tako da je dobro da slikas v raw in na pcju posvetlis


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Učenje fotografije - nasveti za na pot

Oddelek: Zvok in slika
324475 (3544) KTr1sk
»

Nakup fotoaparata

Oddelek: Loža
345467 (4825) freesty
»

canon s5 firmware (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
506713 (6148) Pyr0Beast
»

Nočno slikanje z fotoaparatom CanonS5 (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
517704 (6813) BigWhale

Več podobnih tem