» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
20 / 386
»»

_marko ::

Jaz bi pa rad da je točno taka temperatura kot je bila v srednjem veku...
Pa ti gruntfurmich?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

BorisJ ::

CO2 pa nima veze s čistim zrakom,
lahko pa velikrat preberes v časopisu o zastrupljanju zraka z CO2, kar je smesno in zavaja ljudi pomoje

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BorisJ ()

gruntfürmich ::

marko, ne vem kako je bilo vreme v srednjem veku. imam pa rad zimo, mrzlo, z veliko snega. pa tudi topla poletja in tople poletne noči, vendar ne suše poleti, ker potem vsi jamrajo, kako ni vode.

boris, torej praviš, da ni razlike med zrakom v mestu - pozimi, nizek pritisk, vsi kurijo, veliko prometa; in pa na neobljudenih področjih, daleč stran od civilizacije, kjer ni velikih izpustov CO2?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

_marko ::

->marko, ne vem kako je bilo vreme v srednjem veku. imam pa rad zimo, mrzlo, z veliko snega. pa tudi topla poletja in tople poletne noči, vendar ne suše poleti, ker potem vsi jamrajo, kako ni vode.

Ja, no... zarad globalnega segrevanja se je segrevalo ane!? Jaz bi ta global warming rad spravil na tisto zdravo temperaturo iz srednjega veka.
A ti ne?
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Thomas ::

Furmič - zaenkrat nisi povedal še nič pametnega, samo si bil pa precej aktiven.

Ampak pojdimo nazaj on topic.

Zgoraj sem dal link, kje v spektru (eksluzivno) CO2 absorbira IR.

Uganete, koliko tega pravzaprav je?

Hint - precej malo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Luka Percic ::

boris, torej praviš, da ni razlike med zrakom v mestu - pozimi, nizek pritisk, vsi kurijo, veliko prometa; in pa na neobljudenih področjih, daleč stran od civilizacije, kjer ni velikih izpustov CO2?

Popolnoma narobe razumeš zadevo.
Praktično pri vseh gorivih se v okolje spušča co2, pri veliko njih pa tudi saje (glavni razlog za slab zrak), pa še par res škodljivih snovi.

Zdej pa pogledamo plin- pri gorenju plina izhaja le co2 in voda. Co2 mi izdihujemo, tako da upam da ti je jasno da sam po sebi ni čisto nič škodljiv. Torej bi v mestu ki bi za kurjavo uporabljalo le plin (pustimo promet vnemar zaenkrat) bil zrak popolnoma čist.

Kaj nam dopoveduje kyoto?
Da je plin enaka umazanija kot ostala goriva.

Torej KYOTSKI PROTOKOL ŠKODI KVALITETI ZRAKA!

Kajti plin ni več toliko zaželjeno kurilno sredstvo, kot je bil pred njim. Saj so njegovi izpusti ravno tako obdavčeni kot so izpusti drugih goriv, ki pa res packajo.

Tako da ne si dovolit vlečt vzporednic z čistim zrakom in kyoto. Ker si mečeta polena pod noge, eden drugemu...

keber ::

>>> da človeštvo zmanjša izpust toplogrednih plinov oziroma vsaj uporablja surovine, ki omogočajo kroženje le-teh (biomasa);

A CO2 od nafte, zemeljskega plina in premoga rastline ne prebavljajo ali kako? :\

BorisJ ::

Me je Luka V. prehitel,
na podlagi informacij o globalnem segrevanju, ki jih dobis v časopisih si boš ustvaru popolnoma napačno sliko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: BorisJ ()

Samsung06 ::

Je kdo gledal oddajo na BBc-ju Diary: Siberia and climate change?

Ceste, stavbe, itd. se podirajo, nastajajo jezera, kjer jih prej ni bilo. Vse zaradi tega, ker se topi permafrost. Ob tem se izpušča v ozračje Co2. Rečeno je tudi, da Sibirijo niso vključili pri kalkulacijah v model za global warming. Če bi jo vključili, bi bi model za prihodnost bolj pesimističen :\

kitzbrado ::

@Thomas: Spekter absorpcije CO2 in vode je sam po sebi brez pomena - razen če ga primerjaš s sevalnim spektrom Zemlje.Če upoštevamo Sevanje črnega telesa, potem ima Zemljin spekter vrh prav okoli absorpcijskega vrha CO2 (narisal sem ga pri treh različnih temperaturah Zemlje).

EDIT: Dodajam še link do spektra, ki ga je objavil Thomas - zaradi lažje primerjave.

EDIT2: Še emisija v logaritemski skali (ker je tako podan tudi absorpcijski spekter)

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

:roketa> ::

Iz Wikipedie:

Gas removed percent reduction in GE
H2O 36%
CO2 12%
O3 3%

Če bi iz atmosfere odstranili co2 bi se temperatura površja spustila za 4 K.

hamax ::

pa vse rastline bi pomrle.

gruntfürmich ::

he he, luka mali...

----Zdej pa pogledamo plin- pri gorenju plina izhaja le co2 in voda. Co2 mi izdihujemo, tako da upam da ti je jasno da sam po sebi ni čisto nič ----škodljiv. Torej bi v mestu ki bi za kurjavo uporabljalo le plin (pustimo promet vnemar zaenkrat) bil zrak popolnoma čist.
----Kaj nam dopoveduje kyoto? Da je plin enaka umazanija kot ostala goriva.

kake finte. sploh ne bom komentiral. dost vas mam. neumneži in nerazgledanci.
adijo
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Kake finte?

Na tvoje žalitve se mi pa ni treba odzivat, IMO se sam potunkaš veliko bolje, kot bi meni uspelo...

Zgodovina sprememb…

@Luka Veliki: Tvoje izjave glede CO2, ki jih je citiral gruntfurmich so "finte". Jasno je, da se kar nekaj CO2 proizvede po naravni poti (dihanje). To še ne pomeni, da ta plin ne povzroča ogrevanja Zemlje. Beseda teče (ali pa naj bi vsaj tekla) o Globalnem segrevanju in vprašanje, ki si ga večina tukaj zastavlja je, kaj je krivec za segrevanje Zemlje. CO2 je "the usual suspect" oziroma vsaj najbolj popularen, kar se teorij segrevanja tiče, ampak tukaj nekaj ljudi trdi, da to ni res.

Moramo se vprašat, kaj so tukaj dejstva (če je za verjet vsaj Wikipedii v tem primeru):

1) Zemlja se počasi segreva.

2) Koncentracija CO2 v atmosferi se povečuje.

3) Vrh absorpcijskega spektra CO2 se precej dobro ujema z vrhom sevalnega spektra Zemlje.

Osebno verjamem, da je človeštvo odgovorno za dvig temperature. Težko je ocenit, v kolikšni meri je odgovoren dodaten CO2 v ozračju, ampak saj je še dosti drugih človeških vplivov na okolje.

Zgodovina sprememb…

kitzbrado

Na to se je nanašal moj odgovr. Govorili smo o kvaliteti zraka.
Kaj točno sem fintiral?
Saj nisem trdil da co2 ni toplogreden!
Trdil sem da co2 nima veze pri kvaliteti zraka v mestu. Problem so druge snovi.
Ja?

Hotu sem le pomest z napačnim razumevanjem kyota kot čistilca zraka. Ker to pač ni.

V teh postih ni govora o topli gredi. See?

]Fusion[ ::

Vrh absorpcijskega spektra CO2 se precej dobro ujema z vrhom sevalnega spektra Zemlje.

Bi se komu dalo to po kmečko razložit? :>
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

edge540 ::

>>Bi se komu dalo to po kmečko razložit? :>

CO2 'vpije' tisti del spektra (IR-torej toploto), ki ga oddaja zemlja.

@Luka: Pardon, bil sem preveč površen pri prebiranju tvojega posta.

@Fusion: Emisijski spekter Zemlje ti pove, katere valovne dolžine svetlobe oddaja Zemlja (v zgornjem postu je tudi link, ki ti razloži samo emisijo). Kot lahko vidiš, oddaja največ svetlobe z valovno dolžino okoli 10 mikronov. Če bi okoli Zemlje bil vakuum, bi šla vsa svetloba v vesolje. Tu pa pride do izraza absorpcijski spekter plinov, ki se nahajajo v atmosferi. Absorpcijski spekter ti pove, kako se absorbira bela svetloba (sevalni spekter idealne bele svetlobe bi bila kar ravna črta - vse frekvence bi bile zastopane enakovredno). Če si pa postaviš vprašanje, koliko svetlobe se bo absorbiralo v nekem absorberju (v našem primeru CO2), moraš pomnožiti absorpcijski in sevalni spekter. Še bolj po kmečko - če imaš sevalec, ki enakomerno seva svetlobo od 0-8 mikronov, absorber1, ki absorbira šele nad 10 mikronov, absorber2, ki enakomerno 100% absorbira med 2-6 mikronov in absorber3, ki absorbira 100% med 0-10 mikronov. Absorber1 bo prepustil vso svetlobo in se ne bo nič segrel, absorber 2 bo absorbiral pol toka in se malo segrel, absorbe3 bo pa absorbiral ves svetlobni tok in se še bolj segrel.
Če zdaj še enkrat pogledaš emisijski spekter Zemlje in absorpcijski spekter CO2, boš verjetno bolje razumel problem. A sem razložil ali samo bolj zakompliciral?

Aha mislim da mi je zaj jasno ja. Malo me je zmedel sevalni spekter zemlje :)

Hvala lepa.

kitzbrado,

Se midva strinjava, da je energija, ki jo absorbira CO2 v primeru Zemlje in njene atmosfere, reda 10 W?

Govorimo o količini energije na kvadratni meter, jasno.

CO2 jo pobere iz IR sevanja Zemlje ene toliko. 10 W m^-2.

Če misliš da je številka drugačna, povej, razčistimo to.

Kaj to je konstantna absorbcija?
Mogoče bi bilo fajn če bi kdo podal kakšne grafe ali podatke glede povezave med količino Co2 in absorbirano svetlobo.

Tayphoon ::

Jaz sploh nisem bral te teme ker se mi zdi to izgubljanje časa ampak nekaj bom pa le dodal.

Ne trdim nič ampak če že vsak ptiček na veji čivka da se klima spreminja v zadnjem času in cele dneve to beremo v časopisih in gledamo po televizorju in praktično vseposod za glaven vzrok teh sprememb navajajo človeka in njegovo početje se jaz vprašam:

A gre za največjo zaroto zadnjega časa ali pa je dejansko nekaj na tem res?

In ker si mislim da če bi to bila tako huda laž da bi marikateri znanstvenik se izprsil in zastavil svoj ugled ker preprosto nebi mogel več poslušati teh laži in bi zlahka dokazal da je to ena velika zarota in da je to popolnoma naravno in normalno kaj se dogaja in da človekov odnos do narave nima nič pri tem.

Pa ni takega človeka ker ravno znanost to trdi da je res a politiki in skeptiki seveda morajo biti proti temu ker pač se držijo načela če nekaj ne priznam tega ni. Ali še bolje če ne morem doumeti potem zagotovo ni res.

Zdaj najbolj smešno mi je iskanje dokazov in ko se tukaj tako pavšalno pogovarja o nekih emisijah CO2 pa o nekih marginalnih malenkostnih stvareh in potem eni hočejo dokazati da to obstaja drugi pa da to je čista izmišljotina in da je to popolnoma nekaj normalnega. In to se vrti in vrti brez nekega zaključka kar je tudi logično. Ker nima ne ena in ne druga skupina oziroma tabor konkretnega znanja da bi tako utemeljila in dokazala nekoi trditev da druga skupina nebi mogla preko tega.

Zdaj meni pa to vseeno naprej pride točno tako kot je v starih komunističnih časih bila ena skupina ljudi ki so se proglasili za vsevede in njihova volja in mišljenje je bilo tisto ta pravo.

In če je rekel nekdo da globalnega segrevanja ni ga pač ni bilo pa tudi če so temperature zrasle na 50 stopinj, se je ves led na antarktiki stopil, ni bilo več zime, je Evropa dobila orkane in tornade in lahko sred zime hodiš v kratkih rokavih je to pač popolnoma normalno in seveda ni dokazov (ki jih raja tako ali tako nima)... da je za to kriv človek ali da se sploh kaj nenormalnega dogaja.

Jaz samo to vas vprašam a ozonska luknja obstaja in je posledica človekovega odnosa do okolja ali ne?

Mislim če lahko človek zakuha ozonsko luknjo zakaj nebi mogel tudi klimatskih sprememb?

Kitajski je recimo uspelo v zelo kratkem času par desetletij posekati velike količine gozda in zato sedaj morajo zasajati novega da jih ne pokoplje puščava. In gre za tako gromozansko območje koliko je kitajska popreko dolga.

In koliko časa je bilo potrebno da si popolnoma spremenil okolje? 2 ali 3 desetletja? Zakaj vas vprašam nebi mogel v tem času spremeniti globalne klime? Z lahkoto jo spremeniš težko pa vedno dopoveš trdim glavam kaj pomeni neko početje posebej če se ne sklada z njihovo ideologijo ali če je v nasprotju z pridobitvijo dobička. Če je nekaj v nasprotju z logiko dobička pa tako ne more biti res a ne?

drejc ::

@Typhoon: ma ne, fora je to da je bit GWer ali GW related scientist prekleto donosno...ljudje so občutljivi na "mati naravo" in vlada je odvisna od njihovih glasov, zato prerada financira take raziskave. Zdej če bi en reku, ne nč bat, toj vse tk kt mora bit, potem nebi več dnar pritekov iz teh logov. Pa ni samo to, tudi novinarji oziroma časopise prodajajo šokantni članki, zatorej je to tudi voda na njihov mlin. Wheels of capitalism roll on...
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

> Kaj to je konstantna absorbcija?

Dobro vprašanje. Največ ogljikovega dioksida na severni polobli je nekako marca in aprila. Ko zgnije listje dreves, odpadlo prejšnjo jesen, ko se pokuri suha trava, krave požro seno in silažo in razpada njihov gnoj ...

To vpliva na celo Zemljo, ker sezonska vegetacija severne poloble dominira.

Marca in aprila torej. Imaš občutek, da je takrat zelo vroče?

Pa koliko je tega CO2 iz teh virov? Bistveno več, kot so "antropogene emisije zaradi kurjenja fosilnih goriv". Ene 10 krat več.

Ampak ... vročine pa nobene taprave marca in aprila. Ko pa od maja do avgusta rastline vzamejo nazaj ta CO2, pa nobenega mraza!

Čudno, ane? Kot da tale CO2 ne bi imel kake velike vloge, se ti ne zdi?

Gundolf ::

> Pa koliko je tega CO2 iz teh virov? Bistveno več, kot so "antropogene emisije zaradi kurjenja fosilnih goriv". Ene 10 krat več.
Osnovno fizikalno vprašanje. Kaj vpliva an koncentracijo kateregakoli plina v atmosferi? Samo viri tega plina ali morda tudi ponori?

> Ampak ... vročine pa nobene taprave marca in aprila. Ko pa od maja do avgusta rastline vzamejo nazaj ta CO2, pa nobenega mraza!
Prvič nihanje je v rangu nekaj ppm. Antropogeno pridelanega dioksida do danes je pa v rangu 100 ppm.

Nekaj preskakuješ teme Thomas. Kaj ti je v prejšnji zmanjkalo argumentov?

Azrael ::

Je mogoče pri vsej tej galami, sploh kdo razjasnil, kaj je kaj je vzrok in kaj je posledica?

CO2 ima hud fancy faktor, to je treba priznati, kaj pa je v resnici, vzrok ali posledica? GW fani in Kyotarji tulijo, da je vzrok, napovedi pa jim nikakor ne štimajo, ne danes, ne pred 30. leti, ko se je vse skupaj začelo, le zelo redko se jim kaj celo pokrompiri.

Če je CO2 posledica, kar IMHO je, je treba poiskati vzrok. Je mogoče vzrok spreminjajoč output Sonca?
Nekoč je bil Slo-tech.

Mogoče povečana populacija človeštva?

JohanP ::

Škoda besed...

Smo zdaj na vrhu ali dnu 11 in 35 letnega solarnega cikla? Pa kakšna je razlika v obsevanju (v W/m2)

Gundolf ::

Jao Azrael, ko boš ti kaj konstruktivnega tule prispeval...

Ker si preslišal moj komentar ko si prvič ta tvoj link nalimal, ga bom tule ponovil: Pa ti veš, da tale tvoj 'članek' upošteva global warming kot posledico toplogrednih plinov? Citiram: "As for the split between solar energy imput and greenhouse gases, here is what we get: almost half of the explained variance comes from the Sun, while greenhouse gases contribute the remainder." ('imput' hehe, upam da v njegovi knjigi, ki jo tako pridno promovira, ni takih napak in da se iz grafov celo da kaj razbrati). Šele ko mi na to odgovoriš bom morda kaj drugega komentiral.

> Če je CO2 posledica, kar IMHO je
Še eno vprašanje, a ti veš, da se da dokazat povezavo med izpusti CO2, ki so posledica izgorevanja fosilnih goriv, in povečano koncentracijo istega v zraku? Drugače rečeno z majhno prispodobo, da se vzet eno molekulo iz zraka in povedat ali je nastala s kurjenjem fosilnih goriv. Tako da tvoje skromno mnenje o tem, da je CO2 posledica na tvojo žalost bore malo šteje.

Ampak Azrael, pazi mojo teorijo, kaj pa če je tako kot pravijo tule?

> Prvič nihanje je v rangu nekaj ppm. Antropogeno pridelanega dioksida do danes je pa v rangu 100 ppm.

Lokalno se količina CO2 lahko poveča celo za 1000 krat. Pomeni, da je 30% zraka ogljikov dioksid. Ne samo, da pocrkajo živali, še rastline ovenejo.

Ampak ... temperatura gre na tistih mestih komaj kaj gor.

Link.

Torej, kar govori Gundolf, da so fluktuacije samo kvečjemu par procentov, ni res. Lokalno so lahko bistveno večje, podvojitev ni nobena taka redkost. Ampak ... nobenih poročil, da bi se tam dvigala temperatura v višave.

Sej se nima od česa, če prav pomislimo.

Torej, ekstremna lokalna povišanja (recimo podvojevanja, ki so še daleč pod koncentracijo CO2 v neprezračenem stanovanju, naprimer) - so precej običajna v naravi, a nobenih velikih lokalnih ogrevanj od tega ni.

Kdo šokiran?

> da se vzet eno molekulo iz zraka in povedat ali je nastala s kurjenjem fosilnih goriv.

Ni res. Jasno, da ni res. Molekula CO2, je molekula CO2.

V Toskani, v Italiji, so obsežna območja hrastovih gozdov, kjer je naravna koncentracija CO2 dvakrat tolikšna, kot je svetovno povprečje. Ali drugače povedano, kot če bi ljudje spustili 400 in ne 100 ppm CO2 v zadnjem stoletju.

In veste kaj? V Toskani ni nič bolj vroče v tistih krajih zato, samo hrasti uspevajo še lepše.

Bravissimo!

Pomoje so tote lokalne spremembe zelo "tanke" plasti CO2 pri tleh. Tako da je ta povečana količina špukec glede na celotno atmosfero nad to koncentracijo. Podobno kot da bi na prozorni list dal en delec praha in pričakoval da bo vse zatemnil :)

Ker drugače bi morale bit spremembe v temperaturi, vsaj CO2 je toplogredni plin in v takih extremnih koncentracijah(30%) bi kar veliko prispeval...

jozek ::

tomas, ti si pa efekt tople grfede prestavljaš precej dobesedno. Zakaj nočeš razumet kar ti je že gandolf (misilim, pa še kak druh povedal). Nee ti kategorično zanikaš..
To je skoraj tako kot bi jaz reku da UV sevanja na zemji nebi smelo it ket imamao (še) nekaj ozona v atmosfeni. No ker je ozon nastaja tudi v prometu, pa ob morju te tam sonce sploh opečt nebi moglo. "a ne?"
Al pa da v oblačnem vremenu nebi smelo biti svetlo, ker sončni žarkio ne pridejo skojz( direkt).
No mogoče slabe primerjave, pricip pa je tak "a, ne"
Voda ima večji in bolj opazen učnek, ja (pogodto ponavljaš). To je očitno že ob oblačnem vremeu, ko se manj shladi čez noč. No to je naprimer tak lokalni in "občutni" vpliv kot bi ga ti rad imel tudi za CO2. Tukaj so v igri kar velike spremembe vsebnosti vode v zraku, takih za CO2 ne boš nikoli doživu(v naravi lokalno).
Pri GW se pa govori o GLOBALNEM dogajanu. Si predstavljaš, kaj se bi zgodilo če bi na celem svetu povečal relativno vlažnost zraka za 1%? No ali pa absolutno vsebnost vode v atmosferi, če hočeš, za 5ppm. In če bi to vzdrževal 10 let, a se nebi nikjer poznalo?

No, pa toni namenjeno tebi Thomas, ki itak ne boš razumel (iskušnje pač), bo pa kdo drug vedel kaj sem hotel povedat.
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Jst ::

vir: aip.org

Tole je graf CO2 med leti 1958 do 2004. Se lepo vidi, kako narašča. Ampak, million dollar question, če je CO2 takšna baraba, zakaj se temperatura tudi ni tako linearno višala. Še huje. Nihala je. V Plus in v Minus.

Se mi zdi, da boste GW fani morali najti nek drugi razlog za doomsday. Čeprav jaz ne trdim, da sprememb ni. Seveda so. Ampak ne GW style.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

Zakaj pa je takrat ko je bila količina CO2 bolj al manj konstantna, temperatura tudi nihala? V Plus in v Minus :)
Še en million dollar question.

> Pomoje so tote lokalne spremembe zelo "tanke" plasti CO2 pri tleh. Tako da je ta povečana količina špukec glede na celotno atmosfero nad to koncentracijo. Podobno kot da bi na prozorni list dal en delec praha in pričakoval da bo vse zatemnil :)

Tebe torej "ne skrbi" 2X povečana koncentracija pri tleh, pač pa visoko nad nami, kjer je - trust me - precej hladneje kot pri tleh? Praviš, če bi tudi nad neko višino narasla koncentracija CO2, potem bi se segrelo in tam gor, in tukaj doli pri nas?

Or what?

Sicer pa če pogledaš to povezavo, je kar narastla temperatura.

Pa še ena slikica, ker mi je tak všeč in ker ji Thomas ne zaupa :)

Zgodovina sprememb…

Tebe torej "ne skrbi" 2X povečana koncentracija pri tleh, pač pa visoko nad nami, kjer je - trust me - precej hladneje kot pri tleh? Praviš, če bi tudi nad neko višino narasla koncentracija CO2, potem bi se segrelo in tam gor, in tukaj doli pri nas?

Ne, to sem namigoval na to, da če bi se ta CO2 razporedil po celotni višini, ne bi bila tako opazno velika koncentracija. Torej je smiselno, da tam ni večjih temperatur zaradi tople grede, saj je v celoti samo za (ugibam) par ppm razlike.

Fusion,

Seveda, temperatura je narasla z slabo stopinjo, ja.

Ampak da jo je kvišku pognal ravno CO2, je pa dvomljivo, kot vidimo. Ker kot vidiš, v Toskani ni nobene vročine niti ob "katastrofalni ravni" CO2.

Ti praviš, da je "to samo pri tleh". Ampak topla greda deluje samo pri tleh. Na velikih višinah je pasji mraz. Pasji.

> Ne, to sem namigoval na to, da če bi se ta CO2 razporedil po celotni višini, ne bi bila tako opazno velika koncentracija. Torej je smiselno, da tam ni večjih temperatur zaradi tople grede, saj je v celoti samo za (ugibam) par ppm razlike.

Počaki malo! Če CO2 pri tleh nima efekta, ker da ga manjka više gor ... kje ga pa potem ima?

Kateri CO2 naredi "katastrofalni pojav segrevanja ozračja, merjeno v vremenskih postajah zadnjih 100 let"?

Kater CO2 jim greje po tvoje zrak, če ne tisti pri tleh?

Tisti na kilometru višine?

Je pa dovolj uvidevno od CO2-ja v Toskani, da se splazi iz te čudovite pokrajine pri tleh. Ne tako kot industrijski, ki gre baje v višine tudi.

Zato ker ve, da je naraven, se ne pusti šprudlati vetrčku? Ve veter, da naravnega CO2 pa ne sme dvigat?

A zdej vidiš problem, Fusion?

Aja eh, sem malo kikssno ja. Sem mel nekaj drugega v mislih :P

Sicer pa ne vem zakaj ta vetrček še ni tak priden pa ta CO2 še razvleče v druge pokrajine.

> Sicer pa ne vem zakaj ta vetrček še ni tak priden pa ta CO2 še razvleče v druge pokrajine.

Sej ga zvleče. V Milanu in Torinu ne vedo, zakaj imajo več CO2, zaradi prometa ali zaradi naravnih vrelcev CO2 v Toskani. Tudi kakor kdaj, odvisno od tega, kam veter piha.

Ampak ni krize. Zaradi CO2 že ne. Zaradi SO2, NOX, O3, dioksinov ... in podobnih reči - pa povsem mogoče. Ni čisto zdravo za pljuča.

CO2 pa že v majhnih količinah zapre tisto svoje (kilavo, 10 W/m2 max) okence IR absorbcije in malo več CO2 ne pomeni dosti. Kar pa že v osnovi pomeni LE TO, da tla nekaj dlje časa v noč grejejo zrak nad sabo, kot bi ga sicer brez C02. Bi se shladila v Vesolje že kakšne minute prej.

Taka je realnost, če nanjo gledamo razumno. IMHO.

Histerija je pa masivna, to pa vsekakor. To blame game je starodavna umetnost človeških skupin. Iskanje krivca za neljubo vreme v čarovnicah ali "prekomernih antropogenih emisijah GHG" je povsem podobno po svoji strukturi. "Je že res, če vsi pravijo, da so videli čarovnico (oziroma naraščajoče morje)".

Ampak prosim, ohranimo racionalno presojo, doumimo da CO2-ja (očitno) ne moremo kriviti za rahlo gretje in bodimo veseli, da se ni hladilo preteklih 100 let!

Seveda, načelno nimam nič proti, če mi lahko kdo pojasni racio za domnevnim segrevanjem ozračja zaradi CO2 emisij. Vendar hočem številke. V W/m2. Koliko mrzel, hladen, topel radiator v obliki blatnih ali peščenih tal, ali pa (večinoma) oceanove površine, segreje 10 ton zraka (nad vsakim kvadratnim metrom) bistveno bolj, če v teh 10 ton dodamo še kakšen kilogram CO2?

Zakaj se to ne dogaja npr. v Toskani že milijon let ali več, kjer "mati Narava" sama dobavlja mau več CO2?

Sonce čez dan dobavi kakšnih 10^7 J energije na vsak kvadratni meter. S tem greje tla (ponavadi je to voda) in zrak nad sabo. Ko se Zemlja ponoči obrne proč, gre ta energija naprej v mrzlo Vesolje.

Če na vsak kvadratni meter posuješ zmleto krastačo, se temperatura delovanja tega termičnega stroja lahko malenkost dvigne. Ne bo pa kilogram krastačinega prahu kaj bistveno spremenil v vseh tistih tonah ozračja nad vsakim kvadratnim metrom. Preprosto se bo držal pravil igre v okviru znanem 100 let. Stefan, Boltzmann, Wien, Avogadro, van der Waals in še nekateri pred njimi, so povedali vse.

Če mi kdo v njihovem jeziku lahko razloži zadevo prav. Če ne more, pa tudi prav. Bom ostal pri svojem. Da CO2 že v nizkih koncentracijah pobere tistih 10 W/m2, potem pa "nima več za burek", kot je lepo rekel Azrael.

Vanich ::

««
20 / 386
»»