» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
19 / 386
»»

Luka Percic ::

Zveza med količino co2 in njegovim sevalnim učinkom je logaritemska. Podvojitev koncentracije co2 pomeni dodatne 4W/m2 segrevanja. Gundolf je dobro razložil, za kaj se gre.

To nemore it v neskončnost. Počasi fotonov ki jih co2 absorbira zmanjka. Za spodnje (ali zgornje, odvisno kateri vir sevanja te zanima) plasti co2-ja. Potem le ta nemore nič več odajat. Kje je pa ta meja "zasičenja" pa jaz nevem.

Tvoja zavesa, ki ujame vse fotone iz določenega spektra seva v istem spektru nazaj na Zemljo in naprej višjim zavesam.

Naj me kdo popravi če se motim;
A se ne fotonu spremeni valovna dolžina po absorbciji in ponovnem sevanju? Mislim da se more spremenit, saj drugače se molekule/atomi nebi nič segrevali...

Torej če je res kar sem napisal, potem co2 zagrabi določeno valovno dolžino in odda nižjo. Tale foton se nebo več motal co2-ju pod molekulami, pa naj bo co2-ja kolikor hoče...

ajin ::

POcakajmo in izkusimo, to bo najbolje.

JohanP ::

No pa smo končno prišli do temeljev toplotnega prehoda. :D
Kako že gre: Prevajanje, Konvekcija, Sevanje
Če dodamo še ščepec kvantne mehanike dobimo lep (termo)dinamičen model vibriranja kemičnih vezi med atomi molekule.

Res je, da CO2 absorbira omejene dele IR sevanja, (predvsem 4,26 in 14,7 mikrometra), ni pa res da je zato "črna luknja" ali neka supersegreta statična molekula, ki drži toploto zase.

Azrael ::

Hecno, kako GW fani branijo svoj sveti gral. Kot, da je tako težjo razumeti, da je v vsakem sistemu, ko neka snov (ali energija) preseže določen prag, njeno nadaljno povečevanje, nima več haska na sistem . Za CO2 v ozračju tega planeta, je ta prag zelo nizek in zato ni drugega kot komični stranski lik.

Tudi za ozračje velja neke sorte Liebigov zakon minimuma.

>POcakajmo in izkusimo, to bo najbolje

Že res, samo kaj, ko bi kyotareji&Co radi dobronamerno (ultra drago) brezvezno eksperimentirali in skrbeli za čimvečjo revščino in bedo na svetu. Točno tako, kot pravi pregovor: Pot v pekel, je tlakovana s samimi dobrimi nameni.

Sem preletel tisti spam od umanotere. Zanimivo, Rimski klub je bluzil, da časa ni več (zgodbica o ribniku in lokvanjih) in če se ne bo takoj začelo upoštevalo njihovih kriminalno bedastih predlogov, bo šlo vse v maloro v 10 letih. Takrat se je pisalo leto 1974, predlogov se na (tudi moje) veliko veselje ni upoštevalo.

Po novem je že 10 let časa. Neverjetni so, ravno tako kot njihovi kameradi z : "nafte bo zmanjkalo pri sedanji porabi čez 20 ali 30 let™". Pravljica, ki se vleče že več kot 80 let.
Nekoč je bil Slo-tech.

gruntfürmich ::

[------------------]

dajte si že enkrat našo toplo gredo predstavljat kot da sonce pošlje sevanje na zemljo, večino v obliki vidne svetlobe - modre, ki jo potem zemlja odbija nazaj v vesolje kot IR sevanje, katero pa CO2 uspešno odbija nazaj na zemljo. zato pomeni več CO2-ja več odbitega IR na zemljo.
CO2 je prozoren za vidno svetlobo, za IR pa kot zrcalo.
voda pa samo zadrži toploto, ker ima veliko specifično toploto, zato topla jutra.

in ne bluzit o kaki absorpciji, ker sploh nima veze.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Thomas ::

> A se ne fotonu spremeni valovna dolžina po absorbciji in ponovnem sevanju? Mislim da se more spremenit, saj drugače se molekule/atomi nebi nič segrevali...

Seveda. S trki molekula preda energijo v okolico, ali pa izseva ta foton naprej in okolice ne segreje. Jo pa potem slejkoprej neka druga molekula.

Najprej tale slika:

Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

> voda pa samo zadrži toploto, ker ima veliko specifično toploto, zato topla jutra.

Pojma nimaš miško. Voda je toplogredna bolj kot CO2, kar se lepo vidi iz grafikona zgoraj.

Pripoznaš zmoto?

še nekaj!
zakaj bi kiotski protokol skrbel za bedo po svetu?
ravno podjetja ki ustvarjajo velike dobičke na račun stare tehnologije bi morale malo mošnjičke odpret in zapravit za čistilne naprave, in veliko ljudi bi imelo zaradi tega imelo delo.
iahko bi si tudi pogledali michaelov moorov film: corporation. da bi videli kaj se gredo ameriška podjetja, ki jih antikioti posredno ali neposredno zagovarjate.

[-----------------]

absorpcija nima veze.
koncept tople grede je na tem kaj sem podal zgoraj, ne pa na absorpciji.

Zgodovina sprememb…

> zakaj bi kiotski protokol skrbel za bedo po svetu?

Ker zahteva metanje denarja skozi okno. Velikega denarja.

Ampak dej, preden sprašuješ, pripoznaj svojo nevednost glede osnovnih pojmov o toplogrednosti. Če misliš, da vlaga v zraku VSEBUJE več toplote, kot kamni ki so se segreli prejšnji dan - in uspešno ohladili čez noč, voda pa ne - potem nimaš pojma. Ti je jasno?

Voda zaradi svojega lovljenja IR sevanja, ki ponoči izhaja iz ogretih tal, segreva še zrak.

To je alfa in omega toplogrednega učinka.

> koncept tople grede je na tem kaj sem podal zgoraj, ne pa na absorpciji.

Topla greda pomeni absorbiranje IR žarkov iz ogretih tal in predajanje tako povečane energije okoliškim molekulam.

> CO2 je prozoren za vidno svetlobo, za IR pa kot zrcalo.

Neumnost totalna. CO2 v atmosferi ni nobeno zrcalo, ki bi odbijalo tisto IR sevanje nazaj dol na Zemljo. Odbija ga na vse strani, če ga prej ne potroši v termičnih trkih z drugimi molekulami.

p.s.

Kje si slišal za tole neumnost, ki jo razlagaš? CO2 da je zrcalo, usmerjeno na dol?

[-----------]
absorpcije tu ni, kot si ti predstavljaš. absorpcija se pojavlja v literaturi samo kot pojem, za katerim se skriva odbijanje IR nazaj na zemljo, in direktno segrevanje le-te z IR. ne pa segrevanje CO2 z od zemlje odbitega IR in potem iz njega širjenje toplote.
že v temeljih ste tu vsi zabluzli.

Zgodovina sprememb…

BTW, ČE bi CO2 bil zrcalo, bi odbijal tudi navzgor. Deloval bi kot nakakšno "zaščitno atmosfersko zrcalo" proti IR žarkom ki padajo na Zemljo in jih odbijal v Vesolje in nas tako hladil.

Kar pa seveda ni res, [--------].

Zgodovina sprememb…

in potem je logično da vas pelje do napačnih zaključkov. po tvojem res ne bi ta majhna količina CO2-ja vplivala na gretje zelje, oz veliko manj kot H2O.
ampak že v osnovi ste narobe štartali

> absorpcija se pojavlja v literaturi samo kot pojem, za katerim se skriva odbijanje IR nazaj na zemljo, in direktno segrevanje le-te z IR.

Kje so tebe učili tele traparije, zdej me pa že resno zanima. Lahko daš linkec?

gzibret ::

gruntfurmich - malo lepše se izražaj. Ni glih treba sodit o tem, kdo ima pojem in kdo ga nima. Hvala.

CO2 ni kot zrcalo. Foton absorbira, pri tem pa začnejo nihati atomi znotraj molekule. S tem se mu notranja energija poveča, da lahko kasneje izseva foton v VSE MOŽNE SMERI, torej ne zgolj tja, od koder je taprvi foto prišel. CO2 pač absorbira IR spekter oz. del IR spektra (glej Thomasovo sliko) zato, ker medatomske vezi v tej molekuli približno ustrezajo valovni dolžini IR svetlobe.

Torej, CO2 prejme foton od spodaj in ga izseva na vse strani. Le del tega, kar pride od spodaj gre v resnici nazaj dol. Približno 1/2 ali če smo bolj natančni malo manj, kot 1/2.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

poglej tomas, sem napisal da je večina svetlobe od sonca modre, ker je 6000 K temperatura površine sonca in po zakonu je to modra svetloba. seveda IR odbija nazaj, vendar tega ni veliko.
veliko več IR pride iz zemlje, ki pa jo odbije (absorbira ->odbije) nazaj na zemljo in NJO-ZEMLJO ogreva.

Zgodovina sprememb…

Vsakemu je jasno, da toplogredni plini segrevajo atmosfero, ne da žarčijo IR nazaj in grejejo tla, kot razlagaš ti, frumič.

gzibret ::

> Vsakemu je jasno, da toplogredni plini segrevajo atmosfero,...

Ja, tudi. Nekaj vibracij med atomi v molekulah se porabi tudi za večanje kinetične energije plina.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

sem rekel, napačne osnove.... napačni zaključki

> Približno 1/2 ali če smo bolj natančni malo manj, kot 1/2.

3D random walk teh IR fotonov imamo, od molekule do molekule, dokler se njihova energija ne spremeni v termiko molekul v zraku.

v vseh knjigah boste videli, da večina IR iz zemlje gre nazaj dol zaradi toplog. plinov. torej ni nič narobe, če rečem da je to ogledalo. je kaj drugega?

napačne osnove...

iz teh napačnih osnov pa si potegnil pravi zaključek, tomas, vendar pa je zaradi napačne osnove na žalost tudi zaključek napačen

> sem rekel, napačne osnove.... napačni zaključki

Potem pa povej, kje si pobasal tole traparijo o zrcalu in segrevanju tal, ne atmosfere pri pojavu tople grede.

Povej, četudi je zraslo na tvojem zelniku.

Ali pa - na kolenih te prosim - podaj link.

ni vse v linkih. vzami kakšno enciklopedijo v roke.
njej bolj zaupam kot wikipediji ali pa tebi

Ni linka, ki bi potrjeval tole tvojo gumirabiko?

Sej vem da ga ni.

Naslov knjige, mogoče?

leksikon

in še nekaj.
seveda se segreva tudi atmosfera zaradi IR, logično, ampak se veliko bolj segreva zemlja,pa ne toliko zaradi toplega CO2, ampak zaradi odbitega IR.
videl sem tudi da to nobena literatura posebej ne omenja, kolikor je imam sedaj na voljo (vse pogojujejo segrevanje izključno zaradi tople atmosfere). torej trdim, da sem tako nekoč prebral, ali pa še bolje---- tega sem se sam domislil.

Zgodovina sprememb…

> leksikon

Sova?

Ti si ena distrakcija od debate, frumič.

> torej trdim, da sem tako nekoč prebral, ali pa še bolje---- tega sem se sam domislil.

Zaradi mene. Ampak ni vredno počenega groša. Sej sam veš, ane?

hmmm, v vsaki literaturi o GW sem videl puščice energije iz vesolja na zemljo, potem iz zemlje do neke višine v atmosferi in od tam nazaj na zemljo in tako naprej še kake 2 koraka. torej se zemlja tudi na veliko ogreva - trdim da veliko bolj kot ozračje.
samo v tem topiku niso videli teh puščic!

Zgodovina sprememb…

Torej, ti si videl nekaj narisanega? Prav, pa daj na tisto link.

daj malo v knljižnico stopi, ti ne bo škodlo malo rekreacije; po tej zelo zelo topli zimi.
če si mislil da črpam podatke iz kakega levega bloga se motiš. kot sem rekel, bolj zaupam knjigam z kopico priznanimi avtorji, kot pa enemu linku.

cus

Potem mi pa zaupaj naslov knjige, kjer je ta modrost razodeta. Si jo koj jutri izposodim. Ob 7:00, ko odpro knjižnico.

JohanP ::

Tole je postal persona rudis show.

Verjetno je videl eno od teh slik: Earth energy budget

no, vidim da si že čisto na trnih, veliki splošni leksikon je to. tam so nekako nakazali, jaz pa sem naredil moder zaključek.
na teh slikah iz linka, kažejo da veliko energije gre v vesolje; CO2+družba preprečujejo to, in tiste puščice od zemlje stran, namenjene v vesolje, v veliki meri vračajo na zemljo.
jaz se bom poslovil iz te teme, lepo da sva poklepetala.
debatirajte pa naprej kot da me ni bilo, javljal se bom samo, če bom azraelove trditve zavrgel.
adijo

Zgodovina sprememb…

:roketa> ::

Za začetek in za razjasnitev osnov bi si vsak lahko prebral tole: greenhouse effect.

_marko ::

The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

username ::

Da se malo odpočijemo od znanstvene debate o vzrokih globalnega segrevanja, nekaj o posledicah.

Posledice so IMO večinoma celo koristne. Eno redkih (edino?) relevantnih poročil o kakih negativnih posledicah v zadnjem času je dal OECD, LINK

Skratka, skoraj edina sitnost pri segrevanju planeta je slabši posel evropskih smučarskih centrov. Če ne bo hujšega...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

jozek ::

Da je to edina sitnost seveda ne drži. Lani je bila (kljub vsemu) zima precej solidna in so žičničarji slavili.
Še ena trenutna nevšečnost je približno toliko povezana z GW. Viharji v severni evropi (tud Slo). Ne trdim da je GW edni razlog, samo kolikor več energije (v tem primeru toplota) daš v sistem, temvečja je možnost da se enerija odtraži na kak "ekstremen" način.
Težko je napovedat kaj in kolikšne bodo posledice. No Lučka pa vsekakor pretirava: ena, dva, tri,...
Po drugi drugi strani pa ima prav; nekdo mora na to tudi opozoriti. Ševedno so ljudje (tud tle v tej temi), še bolj politiki, šenajbolj pa nekateri gospodarstveniki, ki striktno zanikajo, da se karkoli dogaja in da bi to lahko imelo kakršnekoli posledice.

(pa da me ne bo kdo napadu : posledice bodo tudi pozitivne; treba bo manj kurit, vetrne elektrarne bodo bolj učinkovite,... ampak kot je bilo tu že povedano: problem je že da se more civilazacija na karkoli prilagoditi)
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jozek ()

keber ::

Najbolj na živce pri GW mi gredo pa novinarji. Vsaj v Sloveniji glede tega intervjuvajo izključno in samo tri osebe: Kajfeževo iz biotehnične fakultete, Wagnerjevo iz Umanotere in Cegnarjevo iz Agencije za okolje. Vse tri so velike paničarke in bluzatorke, ampak ker se tako spektakularno sliši vse te napovedi o velikih katastrofah, jih imajo novinarji zelo zelo radi. In tako sploh ne slišimo še drugih (večjih) strokovnjakov, ki bi imeli marsikaj za povedati, samo potem se novice ne bi dobro prodajale.

Posledica tega pa je seveda nepotrebna in škodljiva panika med ljudmi. :|
Ter veleznanstvo nekaterih osebkov tukajle.:D

Ojej, pravoverni globalwarmerji že grozijo vsakomur, ki bi si drznil podvomiti o njihovih doomsday prerokbah:

kako vremenarji začenjajo lov na čarovnice

If a meteorologist can't speak to the fundamental science of climate change, then maybe the AMS shouldn't give them a Seal of Approval
Krasno, globalwarming blodnje so fundamental science. Jap, fundamentalisti na pohodu. Kdor ne tuli z njimi, bi ga kar pohodili.

Na koncu linkanega članka pa je še par podatkov o milijardah dolarjev, ki jih prejemajo propagandisti "edine resnice" o globalwarmingu...

V primeru Kyrilla je šlo za ciklon zmernih širin, a z bistveno nižjim pritiskom v središču. Razlika med tem in pritiskom okolice je spodbudila močne vetrove, ki so z Atlantskega oceana zaveli proti evropski celini. Kot je za MMC pojasnila Lučka Kajfež Bogataj z biotehniške fakultete, pa tokratni vihar ni bil ne prvi ne zadnji, in spomnila na Lotharja, ki je decembra leta 1999 zahteval 100 življenj in porušil 400 milijonov dreves.

Toliko o viharjih. pred 8 leti je bil precej močnejši.
Pa prej verjetno še kakšen.

več energije (v tem primeru toplota) daš v sistem

Zveni logično ne?
Pa ni.
Viharje ne ustvarja višja temperatura ampak večja razlika v temperaturi.
IMO več kot segrejemo, več je vlage v zraku, manj temperature nihajo.
Poglej puščave- nič vode v zraku, ekstremno nihanje...

A. Smith ::

Za tiste, ki o tem še niste veliko prebrali (ja, gruntfurmich, TEBE mislim), je tukaj en lepo razložen članek.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

jozek ::

veliki, tako preprosto pa spet ni..
Veš kako nastanejo orkani? Energija pri tem ni pomembna a ne?

User Fundamental pomeni v angleščini nekaj druzga kod fundamentalist.. gre pa najberž samo za populista...

Najbol prav ima pa Keber. Celo paniko, vse nerazumevanje, vse spotre, vse neumnosti ki se tudi tukaj diskuterajo so zakuhali novinarji. Delujejo pač po populistično, kar se dbro proda, "slaba novica je Dobra novica".

Pri branju novic moraš imeti veliko mero kritične distance. Žal belo na črnem še ne pomeni resnice. Tud če rečeš bobu bob(beri lubenica).
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

ser Fundamental pomeni v angleščini nekaj druzga kod fundamentalist..
Hja, rad pišem malo slikovito in butam ven asociacije. Vseeno vala za poduk, čeravno ni bil potreben. :D

ja šmit, lepo da tako skrbiš zame :] vsak najde tak link, ki mu ustreza :] tudi jaz :]

in še enkrat:
moje mnenje je, da je GW (in problemi povezani s tem) zaradi CO2+druščine obstajajo in je skrajni čas, da človeštvo zmanjša izpust toplogrednih plinov oziroma vsaj uporablja surovine, ki omogočajo kroženje le-teh (biomasa);
če že ne zaradi GW pa predvsem zaradi kvalitete bivanja nasploh, ker nam slab zrak zelo škoduje.
in tega bi se morali predvsem zavedati.

čist zrak vsem

Zgodovina sprememb…

««
19 / 386
»»