» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
157 / 386
»»

Thomas ::

Pošteno.

No, zdej čakam kaj bodo rekli na negativno specifično toploto atmosfere. Tega ne morjo dol požret, nikakor ne.

Samo jih je mau izučilo, da se mi ne splača kar na prvo žogo nasprotovat, so ugotovili da sem agent prvocatour. Čudno da niso že prej.

Je pa dejansko tale fora z negativno specifično toploto atmosfere zelo huda. Čakam ...
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> prvocatour

Provocateur, morda.

Negativna specifična toplota atmosfere pomeni, da če dovedeš pozitivno število džulov v atmosfero, se atmosfera ohladi za pozitivno število kelvinov, kar se njene klasične definicije tiče.

Provocateur, morda.

Morda, ja.

Negativna specifična toplota atmosfere pomeni, da če dovedeš pozitivno število džulov v atmosfero, se atmosfera ohladi za pozitivno število kelvinov, kar se njene klasične definicije tiče.

Oui, oui. In? A je a ni? A upaš rečt da ni?

Thomas> A upaš rečt da ni?

Ker manjka pokrovka? Se mi zdi, da se plini ne obnašajo tako, kot si ti domišljaš.

Pyr0Beast ::

Torej, atmosfera se po mnenju nekaterih obnaša kot dober pol-prepusten špegel ? Zanimivo.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Azrael ::

>No, zdej čakam kaj bodo rekli na negativno specifično toploto atmosfere. Tega ne morjo dol požret, nikakor ne

Če se upošteva rezultate tvoje simulacije, ki govori za temperaturo površine, nedvomno.

Bolj greješ na enem koncu, večje razliko ustvariš in ker je atmosfera tekočina, hitreje kroži in se tako hladi na hladnejšem koncu. Mehanizem poganjajio razlike v specifični toploti tal, vode in zraka.

Edit (dodatek) Princip termosifonskega hlajenja?

Se motim?
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Azrael ()

Ne, se ne motiš. Vendar pa tak sistem pri res ogromnih planetih ne deluje najbolje zaradi same omejitve pretoka zraka in izmenjave toplote. Seveda bi pa bilo v tako vročih/hladnih primerih za pričakovati redne vetrove s hitrostmi večjimi od 100km/h.

Zadeva je celo bolj fundamentalnega značaja. Vsak plin, ki ga dri skupaj gravitacija, namesto stene posode, ima negativno specifično toploto. Ko mu dovedemo energijo, mu temperatura pade. Oziroma obratno. Ko mu energija pade, se segreje.

Tako je pač v gravitacijskem polju, ki so ga nekoliko prezrli pri termodinamiki.

http://math.ucr.edu/home/baez/entropy.h...

No, in zdaj bi jaz lahko nekoliko pofriziral svojo simulacijo še s plinskim oblakom okrog planeta in upošteval še to na novo spoznano dejstvo.

Še prej bi pa moral upoštevati padanje solarne konstante z zemljepisno širino, seveda. To je tudi jasno.

V nekaj takih korakih bi imel model kot so modeli IPCC. Čeprav fundamentalno pravilnejši od njihovega crapa, bi jaz še vedno ne napovedoval vremena z njim. Preveč kaotičnih faktorjev je še.

Main point je pa ta, da so IPCC modeli, čeprav jih zagovarjajo etablirnci - precej otročji.

Ko mu dovedemo energijo, mu temperatura pade. Oziroma obratno. Ko mu energija pade, se segreje.
Torej ohranja konstantno temperaturo ?

Double_J ::

Samo jih je mau izučilo, da se mi ne splača kar na prvo žogo nasprotovat, so ugotovili da sem agent prvocatour. Čudno da niso že prej.

Hja, če pisariš neresnice o počasnejšem ohlajanju lune, iščeš fake podatke o temperaturi marsa, kdo te bi potem resno jemal pri kakšnih trditvah. Ne bomo se preveč trudili ravno za vsako stvar, pretirano tuhtati, ali imaš tokrat pa le slučajno prav.

Se pravi brez kratkoročnih puhlic za potrebe debate, ki ko se jih odkrije, niso več pomembne.
Dve šivanki...

En tak dovolj pravilen pogled, dovolj ustrezno znanstveno podprt je takle.
Pristanem nanj, na ghouse ohlajanje(zaradi česar je debata) pač ne.

1. An average surface temperature for a planet is perfectly well defined with or without rotation, and with or without infrared absorbing gases
2. This average temperature is mathematically constrained to be less than the fourth root of the average fourth power of the temperature, and can in some circumstances (a planet with no or very slow rotation, and low
surface thermal inertia) be much less.
3. For a planet with no infrared absorbing or reflecting layer above the surface (and no significant flux of internal energy), the fourth power of the surface temperature always eventually averages to a value determined by the incoming stellar energy flux and relevant reflectivity and emissivity parameters.
4. The only way the fourth power of the surface temperature can exceed this limit is to be covered by an atmosphere that is at least partially opaque to infrared radiation. This is the atmospheric greenhouse effect.
5. The measured average temperature of Earth’s surface is 33 degrees C higher than the limit determined by items (2) and (3). Therefore, Earth is proved to have a greenhouse effect of at least 33K.
Dve šivanki...

Kaj ti pristaneš in kaj ti ne pristaneš, je vseeno.

Če bi obvladal mau več matematike in fizike, potem bi bilo to pomembno, a je ne.

Vsi smo videli, kaj pomeni razlika med obratom na dan in obratom na mesec. 50 do 60 stopinj!

Kako bi ti to zmediiral, je nepomembno. Kot bi se jaz skliceval na svojo francoščino. Še jure najde napako.

Kje neki? Na luni gotovo ne. Saj se Mars vrti hitro kot zemlja, tako da je jasno, kaj luna lahko doseže in kaj ne. 1,5 AU pa že znamo zračunat.
Dve šivanki...

Če bi obvladal mau več matematike in fizike, potem bi bilo to pomembno, a je ne.

Več kot dovolj, da vidim da tvoja zemlja brez atmosfere pri 30stopinj(saj niti ne veš koliko), je eno nakladanje.

S tvojo luno žal ne vem točno kaj te muči. Ali velika razlika med simulacijo idealnega telesa, ali pa je luna v resnici 220K, ali pa vsakega po malo. Niti ni bistveno, saj imamo kopico preprostih primerjav, ki pričajo kaj je res, glede naše atmosfere.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Thomas očitno še vedno ne ve povsem dobro, kaj temperatura sploh je.

Ampak napreduje. LHCja se zdaj boji precej manj in ko bo nekega dne dejansko stekel eksperiment, mu bo verjetno že vseeno.

Naj mu namignemo, da klasična termodinamika ne zadostuje pri modeliranju plinskih meglic, da pa za atmosfero postulat velja le na skrajnem zgornjem robu atmosfere.

Plin nižje v atmosferi _je_ v posodi.

To je prav ganljivo, kako me pokroviteljsko učita ene dva, ki še vedno nista vzela lekcije o rotaciji. Prav ganljivo.

Če bi se imel čas ukvarjat s trmami, bi še vedno sedel v šoli. Morda ti nekega dne pokažemo, kje si naredil napako, a ker ni trivialno, boš moral počakati.

Sicer pa mislim, da je nista niti sposobna razumeti. Namreč vpliva rotacije na povprečno temperaturo. Se lahko takole bockamo eno leto, pa jima še ne bo jasno, da je rotacija major player pri povprečni površinski temperaturi in da na Zemljino frekvenco zaspinana Luna bi bila kvečjemu toplejša od Zemlje in da potem prostora za t.i. toplo gredo niti ni.

Sej debata je pa pravzaprav že nekaj časa o tem. Da nobenega "neto efekta tople grede" ni. Da je to samo mit, tako kot pišejo v linku, ki sem ga dal nekoliko nazaj. Kakšnih 33°toplejša Zemlja zaradi tega, lepo vas prosim! Preberte kar pišejo tam in vam bo jasno, da "greenhouse" je flawed ideja.

Tako da se nimam niti kej več zgovarjat.

Thomas> in da na Zemljino frekvenco zaspinana Luna bi bila kvečjemu toplejša od Zemlje

See, that's where you're wrong.

Morda razložim prihodnji vikend.

Tisto so žal neki kvazi-znanstveniki željni pozornosti.

Saj je jasno, da bo površina zemlje toplejša, če bo odeta v atmosfero, ki je sama toplejša od črnega vesolja na katerega meji. Vsaj tam kjer imaš glavo, če ti noge delajo miselne probleme.
Dve šivanki...

Citat iz omenjenega linka

2. There are no calculations to determinate an average surface temperature of a planet
 with or without an atmosphere,
 with or without rotation,
 with or without infrared light absorbing gases.
The frequently mentioned di erence of 33 C for the ctitious greenhouse e ect of the
atmosphere is therefore a meaningless number.
3. Any radiation balance for the average radiant

Še enkrat lik:

http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/070...

Ker kdor ne razume vsebine, mu bo link omajal vsaj to vero, da "celotna znanost je na njegovi warmerski strani".

Šur. Tafalš konc samo.

Do Tvoje simulacije jure, nam pa nič ni. Jaz celo mislim, da je nisi sposoben.

Niti je ni sposoben JJ, jasno. Niti kdo drug od Warmerjev. Oziroma Warmerji so jo, samo se je zadnja leta izkazala za fauš.

kitzbrado ::

>Saj je jasno, da bo površina zemlje toplejša, če bo odeta v atmosfero, ki je sama toplejša od črnega vesolja na katerega meji. Vsaj tam kjer imaš glavo, če ti noge delajo miselne probleme.

To je odvisno od absorpcijskega spektra atmosfere.

kitzbrado> To je odvisno od absorpcijskega spektra atmosfere.

Absolutno. Prav tako je temperatura površja odvisna od albeda, toplotne prevodnosti in emisivnosti planeta (pa tudi tega, kar se dogaja v njegovi notranjosti, se razume).

Thomas je vesel, ko je nekaj našel, kar sem mu praktično jaz linkal. Je vesel, ker je po sreči našel družbo. Samo je žal garbage.

The first forty or so pages of G&T are devoted to showing that the greenhouse effect has nothing in common with how a glass greenhouse works, a commonplace dealt with in every introductory atmospheric science course. A simple paragraph would have sufficed. Concisely, greenhouses work by restricting the outward flow of energy by convection, the greenhouse effect limits the flow of energy to space by radiation. In both cases, the system heats in order to restore the balance between the inward and outward flow of energy.

To je odvisno od absorpcijskega spektra atmosfere.

Ma govorimo za zemljo. In vem tudi za luno titan ter kako se bo njeno mrzlo podnebje sčasoma spremenilo.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Kako veš da je garbage JJ? Na osnovi enega drugega linka, za katerega veš da ni?

Sej nimaš druge, ker z lastno glavo ne znaš tega premisliti.

Ne razumem, kaj vam ni jasno...

In our example, W for Earth is about 240 W/m^2. Without the blanket, the surface will radiate W, and be at a temperature of about 255K.

With the blanket, the surface will radiate 2W, and be at a temperature of about 303K (19% more), an additional 48 degrees. The blanket will be at 255K.

Note that the blanket is heated from the surface! It is NOT a case of a net flow of energy from the blanket to the surface. There's 2W from the surface up into the cooler blanket, and only W coming back down again. That's the second law of thermodynamics for you. The net energy flow is from the hot surface to the cooler blanket. It's just ignorant to look at the W of backradiation while ignoring the 2W coming upwards. The second law means that the energy into the cooler blanket (2W) must be greater than the energy from the cooler blanket to the surface (W). That's it. Blankets are still consistent with the second law of thermodynamics. This is really elementary thermodynamics here!

The surface is warmer when the blanket is in place, not because the blanket is a source of energy, but because the blanket absorbs the energy from the surface, which means the surface has a higher temperature to supply the net flow of energy 2W required to get W out into space through the blanket.
Dve šivanki...

Thomasov link na katerega se sklicuje pa itak pravi, "kako se nič ne da".
Seveda, se ne da, če ne znaš. Samo Thomas ravno nebi smel verjeti temu, saj je celo napisal simulacijo za stvar, ki se ne da.

Pa smo spet tam... sklicevanje na kar nekaj, za začasne potrebe. Kmalu pa kaj novega spet.
Dve šivanki...

Lonsarg ::

Thomas tvoje fundamentalno narobno razumevanje te debate je to, da misliš da je trditi, da je topla greda biti warmer, jaz res ne vem od kje ti ta ideja.

Pa na linke se aj ne obešaj, kot prvo jih v manšini podpira tvoje mnenje, kot drugo pa si ravno ti tisti, ki pravi da se vsi motijo.
Ideja oddeje okoli planeta bi ti morala biti jasna čisto po kmečki pameti. Ideja tople grede malo manj, ampak če predpostavimo, da drži to, da ti toplogredni plini bolj vpijajo dolgovalovno valovanje, potem bi morala biti tut topla greda jasna, izpodbiješ jo lahko samo tako, da trdiš, da ni plina, ki bi bolje vpijal dolgovalovno sevanje, kot kratkovalovno.

Atmosfero se komot obravnava, kot del samega planeta, pač manj gost, to je samo naša iluzija, da je površina planeta, tam kjer je trdna snov, ker za nas je važna temperatura na tisti plasti. Torej namesto atmosfere bi lahko imel tudi 100km železa okoli Zemlje in po tvoje ne bi bila palst, kjer se začne ocean/zemlja nič toplejša res zanimivo...

Zdej situacija takale. JJ se sklicuje na avtoriteto ki je ne razume, tle se je škoda kej špetirat.

Azgard pa misli, da kljub temu, da je izračunal, da je razlika med skoraj zalockanim in hitrovrtečim se planetom 60 stopinj v korist hitrovrtečega, še nekje najde temperaturni prostor za 33 stopinj toplejšo Zemljo.

Po njegovem bi morala torej Zemlja biti povprečno 90 stopinj toplejša od Lune?

A lahko pojasniš to diskrepanco Azgard?

Koliko stopinj je Zemlja po tvojem toplejša od Lune?

Koliko od tega gre pripisati rotaciji?

Koliko topli gredi?

Ježeštana, sveta preproščina.

No, kar ukvarjajte se z njim, saj nemara mu bo kdo kaj dopovedal.

Meritve lunine temperature... okoli 220K očitno.

http://www.monstein.de/astronomypublica...

I measured a mean temperature of Tmean=213 Kelvin. The minimum was about Tmin=192 Kelvin ~2,5 days prior to full moon while the maximum with 236 Kelvin was about ~5 days after full moon.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

kitzbrado ::

kitzbrado> To je odvisno od absorpcijskega spektra atmosfere.

Absolutno. Prav tako je temperatura površja odvisna od albeda, toplotne prevodnosti in emisivnosti planeta (pa tudi tega, kar se dogaja v njegovi notranjosti, se razume).

Ne govorim o podrobnostih. Opomba je letela na to, da bo imela atmosfera kvalitativno različen efekt pri razlicnih absorpcijskih spektrih (glede na to, kako absorbira v vidnem oziroma IR delu spektra).

http://www.asi.org/adb/02/05/01/surface...

Mean Surface Temperature

F R C K
Earth 59 519 15 288
Moon -9 451 -23 250
Mars -76 384 -60 213

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Lonsarg ::

Azgard pa misli, da kljub temu, da je izračunal, da je razlika med skoraj zalockanim in hitrovrtečim se planetom 60 stopinj v korist hitrovrtečega, še nekje najde temperaturni prostor za 33 stopinj toplejšo Zemljo.

Po njegovem bi morala torej Zemlja biti povprečno 90 stopinj toplejša od Lune?

A lahko pojasniš to diskrepanco Azgard?

Koliko stopinj je Zemlja po tvojem toplejša od Lune?

Koliko od tega gre pripisati rotaciji?

Koliko topli gredi?

in ti kar še zmeraj trdiš, da sta to edina dejavnika, ki vplivata na temperaturo...

In jaz nikjer ne trdim, da topla greda pomeni 33 stopinj večjo temperaturo, ker nisem videl še nobene simulacije, ki bi me prepričala, tako da zaradi mene je lahko efekt 1 stopinjo, ali pa 200 stopinj.

Sam izmikaš se čisto jasnim vprašanjem, s tem da spet vpletaš rotacijo notri. povej mi res, zanikaš da Co2 in vodna para bolj vpijata sevanje iz Zemlje, kakor sevanje iz Sonca?

Glede oddeje si se pa tudi raje izmaknil odgovoru, raje govoriš o rotaciji, ki je skoraj edina stvar, ki jo razumeš.

http://www.asi.org/adb/02/05/01/surface...

Skromen link... verjetno računan z night and day average/2. Površno, tako da si res dobro oglejte mojega.

Sicer pa to je seveda lahko stvar debate. Zakaj luna vrteča kot zemlja ima MAX 0 stopinj. Ali zaradi neidealnega ogrevanja, ali je povprečna temperature nižja. Morda vsakega malo... naj razpravlja komur se ljubi.

S Thomasom pa res nebi... imam izkušnje iz tistega wiki fejkanja glede Marsa.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Zdejle ga je pa panika glede mojega linka... ste videli tale grafično eksploziven odgovor.;((
Dve šivanki...

Žal mi je Thomas, Mars in Luna sta globoko v minusu. Oddaljenost ter počasna rotacija gor ali dol. Tudi brez tega... ne prideta čez nulo, trust me.
Dve šivanki...

Tole, kar je zdajle pokazala NASA, kakšen teden nazaj, tale Diviner eksperiment, se lepo ujema z mojim izračunom iz simulacije.

Povprečna temperatura je koliko? 240 K. Na Zemlji bi bila pa dobrih 50 več.

Ne vem kaj se še puntaš.

imagodei ::

Mene samo zanima, zakaj za vraga je Mars toliko hladnejši od Zemlje. Že nekje 100 strani nazaj sem to spraševal, pa še vedno ni zadovoljivega odgovora.

Okoli svoje osi se vrti približno enako hitro kot Zemlja, albedo ima sicer cca pol manjši... Ali malce večja razdalja od Sonca res pojasni toliko nižjo temperaturo?

Ali mogoče vseeno atmosfera kaj vpliva?
- Hoc est qui sumus -

Imagodei... potem nisi ravno bral zadnjih strani, kjer smo izračunali. Na oddajenosti zemlje, nebi presegel nule.

Sicer pa eni smo seveda že dlje tu na forumu, tako da se spomnimo na primer tegale.

The flat earth

Ubistvu gre za to, da seveda lahko trdiš da green house ne obstaja, kot tudi da zemlja ni okrogla. Uvajaš pač nove in nove predpostavke... ogromno enih zarot pojasnit, pa "naklučij" razložit in podobno. Samo se vse da.

Kar raje dobro preberite Thomasa, sem vas samo malo napeljal zdajle nanj...;)

Charles Johnson died March 19, 2001. He was 76. For nearly 30 years Charles fought the lonely and futile battle to "restore the world to sanity."

Resnično pa upam da usoda tokrat ne bo tako kruta...
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

imagodei ::

> "Imagodei... potem nisi ravno bral zadnjih strani, kjer smo izračunali. Na oddajenosti zemlje, nebi presegel nule."

8-O kako prosim? Vprašanje je namenjeno tistim, ki trdijo, da atmosfera ne vpliva (bistveno) na temperaturo in tistim, ki vrtenje poudarjajo kot sveti gral.
- Hoc est qui sumus -

innerspace ::

Thomas, jedno pitanje glede slike s povprecnimi temp planetov, malo bol gor...
Je videt da imata luna in Mars povprecno temp in max pa min priblizno enako odstopata, pri zemlji je povprecna manj oddaljena od max kot pa od min, za J pol pa obratno, je blize min. Ali ima tukaj kako vlogo tekoca/zmrznjena voda in vse lastnosti povezane s tem(recimo albedo)? Ali je kaj drugega(to da se antarktika nahaja na polu)? Need a thought...

Azgard ... nisi še na vrsti, morm najprej zrihtat jureta in JJ, da se ne bosta mešala not brez potrebe. Potem greva pa midva!

imagodei ... vrtenje je sveti gral temperature. Tako kaže simulacija, preigraj jo!

innerspace ... pri Zemlji je voda dodatni izravnalni faktor. Ocean.

Ali je kaj drugega(to da se antarktika nahaja na polu)?

Tam je Ocean disruptan, ja. To ima sigurno nek vpliv. Ko je bila Antarktika še proč od pola, so bile tam rastline in živali. Težko pa rečt kako so podrobnosti tukaj.

imagodei ... vrtenje je sveti gral temperature. Tako kaže simulacija, preigraj jo!

Thomas je dal nek zelo skromen link(proti mojemu), kjer ima luna kao -23C, samo ima mars na tem istem linku seveda -63C. Ga že to pokoplje... on lahko shaja samo z Marsom pri -40C, pa še to z veliko flat earth akrobacije.;)
Dve šivanki...

Moja simulacija kaže, da je Luna ne ekvatorju okoli -30, v povprečju. NASA pravi zelo podobno.

JJ pa linka "močne linke".

pri Zemlji je voda dodatni izravnalni faktor. Ocean.

Ob tem bi le dodal, da je v praksi ocean del atmosfere. Brez atmosfere ga ni.

Ne, kvečjemu je atmosfera del oceana. A to ne spremeni nič. Za toplogrednost ni prostora.

Ne, kvečjemu je atmosfera del oceana.

Na marsu ni oceana, je pa "atmosfera"...no, saj ni toliko pomembno.
Mislim da je tu le potrebno upostevat nahajanje vode v atmosferi in vse dogajanje povezano s tem. Ampak kasneje, najprej se dejte zmenit glede rotacije...me zanima ce vam bo uspelo na naslednjih 10ih straneh:)
««
157 / 386
»»