Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

jozek ::
Se strinjam z gruntom, tud če bi imel kaj dodati.
Ajde jasne opredelitve!
Ajde jasne opredelitve!
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Vajenc ::
Glede vikingov. Govori se, da so vikingi živeli na Grenlandiji (zeleni deželi), ampak, to še ne pomeni, da so vikingi gojili žito na Grenlandiji. Lahko so trgovali z matično celino. Dokomentirano je, da so vikingi večkrat pluli tam okoli Grenlandije (proti ameriki), to da je Erik Rdeči s familijo živel gor pa so bolj govorice, čisto možno, da je bila ta zelena dežela "samo" Islandija.
Sicer pa Grenlandija izgublja ledeno maso, manj kot so pričakovali, ampak vendarle. 155 giga ton ledu izgine letno, s tem, da ga na novo nastane v notranjosti 54 giga ton. Vir
Sicer pa Grenlandija izgublja ledeno maso, manj kot so pričakovali, ampak vendarle. 155 giga ton ledu izgine letno, s tem, da ga na novo nastane v notranjosti 54 giga ton. Vir

BigWhale ::
Kaj kdo tukaj misli je popolnoma irrelevant. Pomembno je kaj je dejansko res. Jaz sem neopredeljen. Me pa zanima kateri tabor me bo preprical z argumenti. :)

TESKAn ::
Sem našel eno zanimivo stran: povezava. Pa komentirajte. In dokažite, kje se ta stran moti.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Pa še nekaj za vse GWfobe. Zakaj ste mnenja, da človeštvo laže prenaša mraz, kot vročino? IMO bi laže preživeli 40°C poletja in 20°C zime, kot 10°C poletja in -10°C zime...

Thomas ::
Nobeden ni nosil zelenjave na Grenlandijo Vikingom, sami so jo morali pridelat.
S primitivnim kmetijstvom tistih časov, seveda. Ker niso jedli vsebine karibujevega želodca, niti surove kože kita beluge.
Brez vitamina c bi pomrli.
Zato je sklepanje na ugodnejšo klimo takrat na Grenlandiji nujno.
Par stopinj gor ali dol v tisočletju je nekaj čisto običajnega, CO2 panika pa strašilna pravljica z otroke.
To je moje mnenje, da bo jasno.
S primitivnim kmetijstvom tistih časov, seveda. Ker niso jedli vsebine karibujevega želodca, niti surove kože kita beluge.
Brez vitamina c bi pomrli.
Zato je sklepanje na ugodnejšo klimo takrat na Grenlandiji nujno.
Par stopinj gor ali dol v tisočletju je nekaj čisto običajnega, CO2 panika pa strašilna pravljica z otroke.
To je moje mnenje, da bo jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

In še to me zanima, kaj pravite na tole stran? Se ukvarja z stroški kyotskega protokola. IMO bi lahko tale denar bolj koristno porabili.

Jaz pravim to, da ČE ŽE bi CO2 postal moteč, ga je dokaj enostavno izpumpat iz zraka. Dokaj, za del tele cene. Cooling zraka na Antarktiki, kjer se že skoraj sam izloča, je že too much. Kremen koplješ iz zemlje, pa cuzaš CO2 z njim ven, recimo. Če že, ane. Ne pa tele panike.

Vajenc ::
Thomas, če predpostavim, da so bili vikingi na Grenlandiji, potem je povsem mogoče, da so pri ulovljenem karibuju, severnem medvedu ali tjulnu pojedli tudi ledvička, ki pa vsebujejo dovolj vitamina C, da se ne oboli za skorbutom.
Sicer pa je danes približno 80% Grenlandije pokrita z ledom, ostalo pa je večina tundra, kjer se da poleti tudi kaj posaditi.
Sicer pa je danes približno 80% Grenlandije pokrita z ledom, ostalo pa je večina tundra, kjer se da poleti tudi kaj posaditi.

gruntfürmich ::
TESKAn: itak da je drago vso to zastarelo opremo menjavat in posodobit za druge energente in čistejše izpuste; kemijski obrati in toplarne so večinoma stare. ampak gre se za čist zrak navsezadnje.
Thomas: a ti res misliš da je tako enostavno CO2 potegnat iz zraka? daj nehi! enostavno bi bilo, če bi imeli na razpolago OGROMNO količino čiste energije, recimo par 1000 km2 sončnih celic v puščavi in bi s to energijo filtriral zrak. edino to bi bilo možno, ker za druge postopke pa bi potrebovali energijo, ki pa jo zaenkrat pridobivamo iz neobnovljivih virov, in ne bi naredili - (minus) glede CO2 v ozračju.
in zakaj že so vikingi znanilci GW? sem spregledal.
Thomas: a ti res misliš da je tako enostavno CO2 potegnat iz zraka? daj nehi! enostavno bi bilo, če bi imeli na razpolago OGROMNO količino čiste energije, recimo par 1000 km2 sončnih celic v puščavi in bi s to energijo filtriral zrak. edino to bi bilo možno, ker za druge postopke pa bi potrebovali energijo, ki pa jo zaenkrat pridobivamo iz neobnovljivih virov, in ne bi naredili - (minus) glede CO2 v ozračju.
in zakaj že so vikingi znanilci GW? sem spregledal.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

> in zakaj že so vikingi znanilci GW? sem spregledal.
Saj niso znanilci GW, samo priče nekdanjih toplejših časov so. Ker Gore & Co. vztrajno ponavljajo, da "že vsaj 1000 let ni bilo tako vroče".
Ampak če "vročina" ni ubila Vikingov, tudi nas najbrž ne bo. Prej nasprotno. Še pasat nam zna!
Saj niso znanilci GW, samo priče nekdanjih toplejših časov so. Ker Gore & Co. vztrajno ponavljajo, da "že vsaj 1000 let ni bilo tako vroče".
Ampak če "vročina" ni ubila Vikingov, tudi nas najbrž ne bo. Prej nasprotno. Še pasat nam zna!

Če je človekovega CO2 samo za ~4% vsega CO2ja, ki pride v zrak in če CO2 doprinese samo ~4% efekta tople grede, potem zmanjšamo ta efekt za cele 0.1%, če bi danes povsem PRENEHALI izpuščat CO2 v zrak. Kar je praktično nula.
In ja, meni bi se bolj smiselno zdelo, da se forsira obnove in nadgradnje filtrov zato, ker spuščajo vse sorte svinjarijo v luft. Ne pa zaradi CO2ja in enega mističnega ogrevanja zaradi človeka.
In ja, meni bi se bolj smiselno zdelo, da se forsira obnove in nadgradnje filtrov zato, ker spuščajo vse sorte svinjarijo v luft. Ne pa zaradi CO2ja in enega mističnega ogrevanja zaradi človeka.

Ravno gledam fil Ala Gorea in se mi je pojavilo novo vprašanje. Zakaj se zmeraj podaja CO2 kot vzrok, višje temperature pa kot posledico? Zakaj nikoli temperaturo kot vzrok, CO2 pa kot posledico? Kar ima, tako na hitro, lahko tudi smisel - višje temperature, več rastlin, več živali, več CO2ja. In obratno, nižje temperature, manj rastlin, manj živali, manj CO2ja. Samo toliko, da dam še eno kost za glodat
.

]Fusion[ ::
Eto, če je prej Thomas in drugi dvomil vse meritve bom jaz zaj malo probal z vikingi :)
1. Kaj če so takrat bili tokovi drugačni in je več toplega oceana prišlo do grenlandije. (predvsem mislim na oni globalni tok, ki sem pozabil ime :P )
2. Kaj ste upoštevali da se Grenlandija premika proti severu(SZ) in je bila pred 1000 leti južneje
To sem ciljal na to da je takrat bilo bolj toplo kot danes in sem z tema vprašanjema probal zanikat to "dejstvo".
1. Kaj če so takrat bili tokovi drugačni in je več toplega oceana prišlo do grenlandije. (predvsem mislim na oni globalni tok, ki sem pozabil ime :P )
2. Kaj ste upoštevali da se Grenlandija premika proti severu(SZ) in je bila pred 1000 leti južneje
To sem ciljal na to da je takrat bilo bolj toplo kot danes in sem z tema vprašanjema probal zanikat to "dejstvo".
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

TESKAn, ja res je da se to kar predpostavi in ni nujno da je strogo večCO2--->višje temp. Lahko je tudi kakšna obratna odvisnost(kar najverjetneje tudi je) ter polno drugih dejavnikov, kot recimo sončno obsevanje, večja človeška populacija recimo. Je pa dokazano da obstaja povezava večCO2--->višje temp, samo se ne ve kako močen je vpliv.

WarpedGone ::
ja, kolk metrov?
lokalne povišane koncentracije raznih monoksidov in podobnega sranja majo BISTVENO REALNEJŠI efekt na zdravje prebivalcev kot pa tole "segrevanje".
sicer pa, me like warm winter, me like no snow. Kolk manj ljudi se je fental v prometnih nesrečah, ker niso tko spolzke ceste?

lokalne povišane koncentracije raznih monoksidov in podobnega sranja majo BISTVENO REALNEJŠI efekt na zdravje prebivalcev kot pa tole "segrevanje".
sicer pa, me like warm winter, me like no snow. Kolk manj ljudi se je fental v prometnih nesrečah, ker niso tko spolzke ceste?
Zbogom in hvala za vse ribe

No, še zmeraj ni komentarja na moje povezave danes.
Drugače sem pogledal film - je bolj posnetek goreovega predavanja in politična kampanja v enem, kot kaj drugega. Najbolj me je zabaval stavek na koncu
So pozabili pripisat - if you die.
Drugače sem pogledal film - je bolj posnetek goreovega predavanja in politična kampanja v enem, kot kaj drugega. Najbolj me je zabaval stavek na koncu
In fact, you can even reduce your carbon emissions to zero
So pozabili pripisat - if you die.

OwcA ::
Niti to ni dovolj, kot smo že nekaj nazaj ugotovili, bi te morali še potunkati v jantar ali kaj podobnega (Han Solo že ve
), da ne bi truplo "pridelalo" metana. Zahtevni so ti okoljevarstveniki, zahtevni.

Otroška radovednost - gonilo napredka.

Moj komentar tvojih linkov je pač ta, da se še ni vsem skisalo v glavi. Nekateri so trezni in racionalni in razmišljajo stvarno tudi o CO2.
Me veseli.
Me veseli.

gruntfürmich ::
Teskan: jst sem komentiral tvoj link. malo beri poste, ne jih samo pisat.
in tvoje pisanje me ful bega; sploh ne razumem tvoje logike. [-------]
edit - odstranjen del, ki govori o IQ.
in tvoje pisanje me ful bega; sploh ne razumem tvoje logike. [-------]
edit - odstranjen del, ki govori o IQ.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gzibret ()

Sem dal dva. In stroški kyota so predvsem stroški zmanjšanja izpustov CO2.

jozek ::
Jaz imam en predlog za tukaj sodelujoče.
Lotimo se sestavljat "zgodbo" o globalnem segrevanju na slovenski WIKIpediji. Dovoljene so samo konstruktivna dopolnila.
Ker tukaj se se zvrstilo za celo znanost nekih informacij pa se vseeno nič ni spremenilo. Eni govorijo eno drgi drugo. Večuna niti drugih postov ne prebere in tupi naprej svoje...
no, se bi dalo?
Lotimo se sestavljat "zgodbo" o globalnem segrevanju na slovenski WIKIpediji. Dovoljene so samo konstruktivna dopolnila.
Ker tukaj se se zvrstilo za celo znanost nekih informacij pa se vseeno nič ni spremenilo. Eni govorijo eno drgi drugo. Večuna niti drugih postov ne prebere in tupi naprej svoje...
no, se bi dalo?
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Gundolf ::
Teskan, ti bom jaz odgovoril a tvoj link. Že prvi graf je totalno narobe. Delež CO2 na toplo gredo ni 0.1% (ali delež 'človeško sproduciranega', sploh ne vem kateri je v grafu ker je preveč neumno napisano). Pravzaprav ga sploh ne moreš tako definirat. Dalje sploh ne grem v ta link zaenkrat.

Se pravi zanikaš, da bi vodna para imela mnogo večjo vlogo pri efektu tople grede?

> Se pravi zanikaš, da bi vodna para imela mnogo večjo vlogo pri efektu tople grede?
A ti ne znaš brat tako kot Thomas? Jaz sem rekel tole: "Delež CO2 na toplo gredo ni 0.1%".
A ti ne znaš brat tako kot Thomas? Jaz sem rekel tole: "Delež CO2 na toplo gredo ni 0.1%".

Upam da se zdaj vsi strinjamo da se GW dogaja. Potemptakem se segrevajo tudi morja in je posledično več vode v zraku, ki povzroči še večjo segrevanje. Pa smo na istem kot CO2 :)

> Upam da se zdaj vsi strinjamo da se GW dogaja.
Zakaj to "upaš"? A ne veš, da se je 2006 shladilo glede na 2005?
Pa v zadnjem desetletju morda tudi nekoliko shladilo glede na '90?
Pa v zadnjem stoletju ogrelo glede na prejšnje?
Pa v zadnjih 1000 letih bohsigavedi kako na preteklih 1000?
Pa da je sploh bolj toplo preteklih 10000 kot še prejšnjih 10000?
Pa da je v terciaru hladneje kot je bilo v kredi?
WTF?
Zakaj to "upaš"? A ne veš, da se je 2006 shladilo glede na 2005?
Pa v zadnjem desetletju morda tudi nekoliko shladilo glede na '90?
Pa v zadnjem stoletju ogrelo glede na prejšnje?
Pa v zadnjih 1000 letih bohsigavedi kako na preteklih 1000?
Pa da je sploh bolj toplo preteklih 10000 kot še prejšnjih 10000?
Pa da je v terciaru hladneje kot je bilo v kredi?
WTF?

Thomas, zakaj se stalno butastega delaš. Sej je izi, a je trend gloalne temperature v zadnjih dveh stoletjih gor ali ni. Če je potem je GW, če ga ni, potem ni.

> Sej je izi, a je trend gloalne temperature v zadnjih dveh stoletjih gor ali ni. Če je potem je GW, če ga ni, potem ni.
Od kod ti magična številka "zadnjih dveh stoletjih".
Zakaj ravno 200 let? Zakaj ne 55 ali 98389484 let?
Od kod ti magična številka "zadnjih dveh stoletjih".
Zakaj ravno 200 let? Zakaj ne 55 ali 98389484 let?

Te pa mi razloži zakaj ledeniki izginjajo če ni GW?

>Pa v zadnjem stoletju ogrelo glede na prejšnje?
Torej priznavaš GW?
Torej priznavaš GW?

Kakor kateri, kakor kateri.
Tisti na Kilimandžaru izginja, ker je manj snežnih (in vsakršnih) padavin zadnje čase tam okoli.
Lahko, da so tega krivi ljudje z deforestacijo, lahko da je (še) kaj drugega.
V resnici so v Alpah po koncu Male ledene dobe izginili nekateri ledeniki, ja. Od 1860 se je tudi ogrelo za kakšne pol stopinje v globalu, verjamem.
Nekateri antarktični ledeniki se pa redijo. Pade dosti snega gor.
A razumeš zdej?
Tisti na Kilimandžaru izginja, ker je manj snežnih (in vsakršnih) padavin zadnje čase tam okoli.
Lahko, da so tega krivi ljudje z deforestacijo, lahko da je (še) kaj drugega.
V resnici so v Alpah po koncu Male ledene dobe izginili nekateri ledeniki, ja. Od 1860 se je tudi ogrelo za kakšne pol stopinje v globalu, verjamem.
Nekateri antarktični ledeniki se pa redijo. Pade dosti snega gor.
A razumeš zdej?

> Torej priznavaš GW?
Seveda priznavam GW in GC. Nisem naiven, da bomo dobili nenadoma tako klimatizirano Zemljo, da bo zagarantirana ena stalna temperatura.
Kot sem rekel, odvisno od intervala na katerem gledaš, če prevladuje GW ali GC.
In ja, tudi brez človekovega vpliva je bilo že precej topleje in precej hladneje, pa kaj potem?
Seveda priznavam GW in GC. Nisem naiven, da bomo dobili nenadoma tako klimatizirano Zemljo, da bo zagarantirana ena stalna temperatura.
Kot sem rekel, odvisno od intervala na katerem gledaš, če prevladuje GW ali GC.
In ja, tudi brez človekovega vpliva je bilo že precej topleje in precej hladneje, pa kaj potem?

> Od kod ti magična številka "zadnjih dveh stoletjih".
Zato ker govorimo o točno določenem GW, ki naj bi bil posledica industrije, ne o nekem splošnem GW. Zato 200 let (na okroglo) in ne 1000 ali pa 1M.
Zato ker govorimo o točno določenem GW, ki naj bi bil posledica industrije, ne o nekem splošnem GW. Zato 200 let (na okroglo) in ne 1000 ali pa 1M.

Industrija je od oka od 1800. Oziroma od 1780. Oziroma od konca WWI. Oziroma od konca WWII. Oziroma v obsegu kot danes, je še ni bilo.
Zakaj potem ne štartate na zadnjih 10 let?
Zakaj potem ne štartate na zadnjih 10 let?

Poleg tega, niti nimate zanesljivih podatkov za vseh 200 let. Oziroma, se je vmes že tudi hladilo. Nazadnje lani.

>Lahko, da so tega krivi ljudje z deforestacijo, lahko da je (še) kaj drugega.
recimo GW :)
>Nekateri antarktični ledeniki se pa redijo. Pade dosti snega gor.
Seveda, ker je topleje, pade več padavin in se debelijo... Recimo Grenlandija, po linku ko sem ga dal odzgoraj, se zmanjšuje.
>Seveda priznavam GW in GC. Nisem naiven, da bomo dobili nenadoma tako klimatizirano Zemljo, da bo >zagarantirana ena stalna temperatura.
Torej priznaš da se je v prejšnih 1000 in manj letih v povprečju segrevalo in se še?
>In ja, tudi brez človekovega vpliva je bilo že precej topleje in precej hladneje, pa kaj potem?
Jah nič, počakajmo in bomo vidli :)
Saj ne pravim da da ni blo ne hladneje ne topleje v preteklost, samo v zadnjih letih pa se je segrevalo. Moraš se opredelit na nek smiseln časovni interval, saj če bi vzeli temp. zemlje od nastanka do danes bi bila konstantna :P
Sicer pa je nekak moja teorija ta, da se bo zdaj nekaj časa segrevalo, potem pa bo spet zemlja padla v kakšno ledeno dobo(malo ali veliko, v naslednjih 1000 letih recimo) tudi brez človeškega vpliva, saj se je to v preteklosti relativno konstantno dogajalo.
recimo GW :)
>Nekateri antarktični ledeniki se pa redijo. Pade dosti snega gor.
Seveda, ker je topleje, pade več padavin in se debelijo... Recimo Grenlandija, po linku ko sem ga dal odzgoraj, se zmanjšuje.
>Seveda priznavam GW in GC. Nisem naiven, da bomo dobili nenadoma tako klimatizirano Zemljo, da bo >zagarantirana ena stalna temperatura.
Torej priznaš da se je v prejšnih 1000 in manj letih v povprečju segrevalo in se še?
>In ja, tudi brez človekovega vpliva je bilo že precej topleje in precej hladneje, pa kaj potem?
Jah nič, počakajmo in bomo vidli :)
Saj ne pravim da da ni blo ne hladneje ne topleje v preteklost, samo v zadnjih letih pa se je segrevalo. Moraš se opredelit na nek smiseln časovni interval, saj če bi vzeli temp. zemlje od nastanka do danes bi bila konstantna :P
Sicer pa je nekak moja teorija ta, da se bo zdaj nekaj časa segrevalo, potem pa bo spet zemlja padla v kakšno ledeno dobo(malo ali veliko, v naslednjih 1000 letih recimo) tudi brez človeškega vpliva, saj se je to v preteklosti relativno konstantno dogajalo.

> Industrija je od oka od 1800. Oziroma od 1780. Oziroma od konca WWI. Oziroma od konca WWII. Oziroma v obsegu kot danes, je še ni bilo.
> Zakaj potem ne štartate na zadnjih 10 let?
Kaj, a misliš da mora biti industrija konstantna in ne konstantno naraščujoča (z nekaj šuma), da lahko preučuješ njen vpliv na okolje?
> Seveda priznavam GW in GC. Nisem naiven, da bomo dobili nenadoma tako klimatizirano Zemljo, da bo zagarantirana ena stalna temperatura.
Čaki, kaj zdej praviš, da podnebje se spreminja. Prej si enkrat rekel, da se sistem samoregulira. Kaj je zdej? Aja mogoče je tako, da se sam regulira, pa gre malo dol, malo gor ampak zunanje motnje ga pa niti za ped ne premaknejo?
> Zakaj potem ne štartate na zadnjih 10 let?
Kaj, a misliš da mora biti industrija konstantna in ne konstantno naraščujoča (z nekaj šuma), da lahko preučuješ njen vpliv na okolje?
> Seveda priznavam GW in GC. Nisem naiven, da bomo dobili nenadoma tako klimatizirano Zemljo, da bo zagarantirana ena stalna temperatura.
Čaki, kaj zdej praviš, da podnebje se spreminja. Prej si enkrat rekel, da se sistem samoregulira. Kaj je zdej? Aja mogoče je tako, da se sam regulira, pa gre malo dol, malo gor ampak zunanje motnje ga pa niti za ped ne premaknejo?

Azrael ::
Hmm ali ne ločiš med regulacijo in krmiljenjem?
Regulacija je sistem, ki se odziva na zunanje vplive in se temu primerno odziva sistem (npr regulacija centralne kurjave), krmiljenje pa deluje enako neglede na zunanje vplive (npr. krmiljenje ventilov štiritaktnega otto ali diesel motorja).
Temeljna razlika je, da je regulacija potencialno nestabilen sistem, to pomeni, da so stalna nihanja okoli željene vrednosti neizbežna, vendar deluje pravilno v širokem obsegu zunanjih sprememb.
Krmiljenje je res brez nihanj, vendar v primeru najmanjše zunanje spremebe takoj dela narobe in ne zmore več vspostaviti željenega stanja in je povratek v začetno stanje, brez zunanjega posega, povsem nemogoč.
In ja, vreme in podnebje je samoreguliran sistem, če bi bilo krmiljenje, bi odpovedalo že ob izbruhu prvega vulkana.
Regulacija je sistem, ki se odziva na zunanje vplive in se temu primerno odziva sistem (npr regulacija centralne kurjave), krmiljenje pa deluje enako neglede na zunanje vplive (npr. krmiljenje ventilov štiritaktnega otto ali diesel motorja).
Temeljna razlika je, da je regulacija potencialno nestabilen sistem, to pomeni, da so stalna nihanja okoli željene vrednosti neizbežna, vendar deluje pravilno v širokem obsegu zunanjih sprememb.
Krmiljenje je res brez nihanj, vendar v primeru najmanjše zunanje spremebe takoj dela narobe in ne zmore več vspostaviti željenega stanja in je povratek v začetno stanje, brez zunanjega posega, povsem nemogoč.
In ja, vreme in podnebje je samoreguliran sistem, če bi bilo krmiljenje, bi odpovedalo že ob izbruhu prvega vulkana.
Nekoč je bil Slo-tech.

A tako, samoreguliran sistem. Torej če te prav razumem, ti nek zunanji dejavnik lahko sistem le malo zaniha nekam, ampak ker se regulira, ga bo slej ko prej potegnilo nazaj na 'normanlo' vrednost? Right?
Če je tako, potem se strinjava. Nekaj malega celo vem o regulaciji, si moreš mislit? Ampak...
Kaj se po tvoje regulira? Temperatura? Če bi bilo tako, zakaj bi torej v preteklosti temperatura bila stabilno višja in nižja, in to ne za kratek čas, kar bi lahko pripisal reguliranju. Kvečjemu bi lahko rekel, da se je v preteklosti temperatura regulirala v različnih obdobjih na različne vrednosti. Right?
Ampak ne boš uganil kaj se po moje regulira. Ne temperatura. Nuh-uh! Energija sistema. Dovedena energija poskuša biti enaka odvedeni. Temperatura je pa le ena spremenljivka v tem sistemu, in sistem kratko malo boli k... za temperaturo. Zanima ga le energija. In pazi to, kaj se zgodi, če človek sistem toliko spremeni, da le ta ne oddaja več toliko energije, kot jo sprejme (z recimo 'izboljšano' toplo gredo)?
Če je tako, potem se strinjava. Nekaj malega celo vem o regulaciji, si moreš mislit? Ampak...
Kaj se po tvoje regulira? Temperatura? Če bi bilo tako, zakaj bi torej v preteklosti temperatura bila stabilno višja in nižja, in to ne za kratek čas, kar bi lahko pripisal reguliranju. Kvečjemu bi lahko rekel, da se je v preteklosti temperatura regulirala v različnih obdobjih na različne vrednosti. Right?
Ampak ne boš uganil kaj se po moje regulira. Ne temperatura. Nuh-uh! Energija sistema. Dovedena energija poskuša biti enaka odvedeni. Temperatura je pa le ena spremenljivka v tem sistemu, in sistem kratko malo boli k... za temperaturo. Zanima ga le energija. In pazi to, kaj se zgodi, če človek sistem toliko spremeni, da le ta ne oddaja več toliko energije, kot jo sprejme (z recimo 'izboljšano' toplo gredo)?

Sistem je preživel že supervulkane in asteroide. Vplive, ki so bili bistveno večji od tegale ceodvajčka iz naših peči in motorjev. Bistveno.
Seveda, ideologija Global Warnirgarjev je pa, da nas čaka zaradi "antropgenega ceodvaja" sodni dan.
Traparija, jasno.
Seveda, ideologija Global Warnirgarjev je pa, da nas čaka zaradi "antropgenega ceodvaja" sodni dan.
Traparija, jasno.

Ja res, vsi, ki trdijo da GW obstaj na en glas vpijejo da bo sistem razpadel zaradi GWja (Zemlja se bo razletela na najmanj miljardo koščkov).
Seveda da je traparija, da nas čaka sodni dan. Traparija je pa tudi drugi del tvojega stavka - da je to ideologija Global Warnirgarjev (ker so tule definicije teh in onih bolj žaljivke, kot da bi dobro definirale to in ono skupino ljudi, se bom štel med te tvoje Gobal Warmerje - oz. kakorkoli si že hotel napisat)
[edit: prvi stavek je sarkazem - samo toliko, da ne bo spet kdo narobe razumel]
Seveda da je traparija, da nas čaka sodni dan. Traparija je pa tudi drugi del tvojega stavka - da je to ideologija Global Warnirgarjev (ker so tule definicije teh in onih bolj žaljivke, kot da bi dobro definirale to in ono skupino ljudi, se bom štel med te tvoje Gobal Warmerje - oz. kakorkoli si že hotel napisat)
[edit: prvi stavek je sarkazem - samo toliko, da ne bo spet kdo narobe razumel]
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gundolf ()

Potem se distanciraj od Gorea in od tistih kekcev na BBC, ki so govorili o tako topli Zemlji, kot še ni bila v zadnjih 4 milijardah let.
Za začetek njih diferenciraj!
Za začetek njih diferenciraj!

:roketa> ::
Britanski klimatologi so napovedali, da bo 2007 najtoplejše do zdaj. A upaš staviti proti?

:roketa> ::
Ker če prav zastopim vas zelence, je klima nenapovedljiva in ozračje se ne segreva. Kakšna je potem verjetnost, da je 2007 najtoplejše?
Skoraj 0?
Skoraj 0?

> Britanski klimatologi so napovedali, da bo 2007 najtoplejše do zdaj.
Mogoče je. Še bolj mogoče pa je, da ne bo.
Če ne bo, bodo tiho ko riti. Kot so bili za 2006, čeprav so v začetku napovedovali rekordno letino.
Šlogarji frdamani.
Mogoče je. Še bolj mogoče pa je, da ne bo.
Če ne bo, bodo tiho ko riti. Kot so bili za 2006, čeprav so v začetku napovedovali rekordno letino.
Šlogarji frdamani.

> je klima nenapovedljiva in ozračje se ne segreva.
Se segreva in se hladi. Od 2004 na 2005 se je segrelo, od 2005 na 2006 pa ohladilo.
No big deal.
Se segreva in se hladi. Od 2004 na 2005 se je segrelo, od 2005 na 2006 pa ohladilo.
No big deal.

Jaz nikjer ne trdim, da je vpliv vsega CO2ja v zraku za 0.1% efekta tople grede. Napisal sem:
Torej moja trditev:
- Ves CO2 v zraku prinese manj kot 4% k efektu tople grede
- Človek spusti v zrak manj kot 4% vsega CO2ja, ki gre v zrak na leto
- efekt, ki ga imajo ti 4% od 4%, je 0.1% celotnega efekta tople grede.
Torej človek doprinese 0.1% k topli gredi s svojim CO2jem.
Če je človekovega CO2 samo za ~4% vsega CO2ja, ki pride v zrak in če CO2 doprinese samo ~4% efekta tople grede, potem zmanjšamo ta efekt za cele 0.1%, če bi danes povsem PRENEHALI izpuščat CO2 v zrak. Kar je praktično nula.
Torej moja trditev:
- Ves CO2 v zraku prinese manj kot 4% k efektu tople grede
- Človek spusti v zrak manj kot 4% vsega CO2ja, ki gre v zrak na leto
- efekt, ki ga imajo ti 4% od 4%, je 0.1% celotnega efekta tople grede.
Torej človek doprinese 0.1% k topli gredi s svojim CO2jem.

> Pokaži, kdo je napovedal, da bo 2006 najtoplejše.
2006 set to be record hot year.
To je samo eden izmed množice časopisnih in drugih naslovov na to temo.
2006 set to be record hot year.
To je samo eden izmed množice časopisnih in drugih naslovov na to temo.