» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
13 / 386
»»

Gundolf ::

Vajenec, samo eno napako imajo tvoja vprašanja - na napačnem mestu so zastavljena. Ampak boš vseeno verjetno polno odgovorov dobil :) Evo, nekaj že od mene:
Za prvo sploh ne vem kaj točno sprašuješ - zakaj se ptice selivke selijo?
Na drugo vprašanje je lažje kaj rečt. Če bi se Zemlja kaj zavandrala iz predvidene poti bi kaj hitro opazili. Sicer se pa ve kako predvidena orbita vpliva na obsijanost: wiki Sončno sevanje mislim da tudi s sateliti merili in vsaj za časa satelitov se ni kaj pretresljivo spremenilo.
Za tretje vprašanje pa iz glave takole, Zemljino samo-ogrevanje je zanemarljivo majhno v primerjavi s Sončnim ogrevanjem.

gruntfürmich ::

'''''Letos to ni možno, je zemlja zmrznlila že začetek decembra.'''''
azrael, takih neumnih komentarjev pa se le vzdrži, niso tebi podobni. lanski decembr je le redkokje in redkokdaj temp padla pod 0°C, in zemlja ni bila praktično nič zmrznjena.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

vajenec, morje se segreva zaradi tega, ker sem vsako leto ful scal vanj.

in po moje če se zrak otopli in izhlapi več vode, ni nujno da bo več oblakov in več dežja, ker topel zrak lahko vsebuje več vode kot hladen, in ni nujno da potem zato bolj kondenzira.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

]Fusion[ ::

Thomas:
Sem zaj ko sem mel malo časa preletal skozi adsorbtion. Sicer je pretežko da bi se danes kaj več posvetil, bom pa definitivno jutri bolj natančno šel skozi.
No, kolko sem tam videl se to dogaja po nekih ustaljen formulah, torej je izračunljivo in je velika verjetnost, da so uporabili formule pri "ice cores".

Tak da še vedno mislim da so to verodostojni podatki.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

jype ::

Nekateri tule ziher še pomnijo september 2006, čeprav je že dolgo nazaj... Ki je bil čisto premrzel. Parkrat se je celo v Ljubljani temperatura spustila do ničle, ponoči sem videl celo led.

Azrael ::

@gruntfurmich:

Pri nas (okolica Bleda) je letošnjo koledarsko zimo zemlja zmrznila že začetek decembra . Severna stran pač. Zimo 1995/1996 pa šele sredi januarja. Ista lokacija.

Zato mene ta trenutno mila zima niti malo ne preseneča, mi je zelo prav, sploh zato, ker sovražim sneg. Namreč dež odteče sam, sneg pa je potrebno ročno zmetati stran.
Nekoč je bil Slo-tech.

jozek ::

Zaradi takih popularizeran in strašenj rata človek skeptičen do vsega GW.(?)
Podnebja se spreminjajo (kakor so se že v preteklosti). Kako in koliko pa je preveč težko napovedat. 60% verjentnosti za drugo let.. ;-) ..kakšn bo pa vreme drug teden?
No, saj tud v stoletni pratiki je napisana za vsak dan napoved vremenena in kar zadane, če lih ne fali ;-)
Draga nafta je gonilo razvoja ;-P ..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jozek ()

Thomas ::

Hehe ... če zadanejo, se bodo oklicali za carje. Če falijo, jih bodo "resni warmerji" proglasili za nekoliko "preoptimistične". Karavana bo šla naprej.

:D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tear_DR0P ::

včeraj je bil na TV dnevniku en zanimiv prispevek

so intevjujal enga starga strica (iz ZDA, kjer divjajo blizzardi) in je rekel, da sicer nima pojma o klimi, vendar kolikor se on spomni, je to za časa njegovega življenja najhujši sneni vihar in da se vreme definitivno spreminja, takoj za njim pa je bil vremenar, ki j povedal, da zaekrat še ni strahu, da bi vihar dosegel enake razsežnosti in pustil takšno opustošenje, kot ga je tisti pred 10 leti :) sem se hitro spomnil na ogrevanje in sppomine :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

Ima kdo link na povprecne _letne_ temperature zadnjih 1000 let? Graf bi bil najlepsi, lahko jih pa tudi sam vrzem v graf, ker me zanima kak je trend.

To, da se globalno segreva je najbrz res. Ali pa tudi ne. Kaj pa vem. Ampak zaradi cesa se pa segreva je pa drugo vprasanje, ki ga najbrz ne bomo mogli tako hitro resiti.

Ce je bilo leto 1998 najtoplejse, potem se je ocitno malo ohladilo od takrat. Mar ne? Zdaj ze januarja pravijo, da bo letos najtopleje. Se strinjam, prvih sedem dni je bilo precej verjetno nad povprecjem, ce gledamo povprecje prvih sedmih dni zadnjih 10 let. :) Samo, kaj pa, ce bo potem julij dezeven in hladen, tako kot je bil avgust kakih deset let nazaj, ko sem v bundi okrog hodil sredi avgusta, ker je bilo tako mrzlo?

Dajmo s to napovedjo pocakati do recimo decembra 2007. Prav? Pa recimo, da dajmo pocakati do 29 decembra, da ne bo slucajno prvih 14 dni v decembru -14.

Se bolje, dajmo pocakati kakih 1500 let in potem pogledamo kak je bil trend, ce se je res tako zelo segrevalo?

> Ima kdo link na povprecne _letne_ temperature zadnjih 1000 let?

Ja, sej smo dali teh linkov že precej.

Problem je zdaj v tem, da toplogredniki enostavno zanikajo njihovo validnost. Trdijo, da je bilo v Srednjem veku v resnici hladneje kot danes in da je bilo morda samo lokalno kje topleje.

Tako da jim s tistimi linki po tanovem nič ne moreš.

Tudi če prebereš tole temo, boš to videl.

Sicer so v protislovju, ki se ga pa ne zavedajo. Al kaj, ne vem. Morda se ga pa.

edge540 ::

>>Samo, kaj pa, ce bo potem julij dezeven in hladen, tako kot je bil avgust kakih deset let nazaj, ko sem v bundi okrog hodil sredi avgusta, ker je bilo tako mrzlo?

10 let nazaj? Sounds like august 2006;)

_marko ::

->Problem je zdaj v tem, da toplogredniki enostavno zanikajo njihovo validnost. Trdijo, da je bilo v Srednjem veku v resnici hladneje kot danes in da je bilo morda samo lokalno kje topleje.

Hja, ko sem nazadnje jaz govoril in prilepil graf ga niti zanikali niso. Glej temo o vremenu v Loži kak mesec nazaj.
Njem se pač ZDI.
Isti kalibri kot kreacionisti (vsaj tisti, ki pravijo da mideval warm period ni obstajala - beliuverji pač)
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Za MWP toplogredniki trdijo nekako tako, da je šlo za lokalni fenomen. Toplejšo Grenlandijo, a za kontrautež naj bi bil ostali svet mrzlejši.

Jasno, da je lahko lokalno topleje kakšen dan, mesec ali celo leto. Vendar za nekaj 100 let dolgo obdobje življenja Vikingov na Grenlandiji ta "razlaga" odpade. Da iščeš (in najdeš!) hotspot sveta ravno na Grenlandiji, je dober vic.

Ko je vikinška kolonija propadla, naj ne bi šlo za ohladitev po letu 1300, pač pa za ene bolj "kompleksne faktorje". Ker po njihovo je morala biti Grenlandija že prej mrzla, "vroča" je prvikrat šele zdaj, po 1990 - po njihovo.

Če namreč pade teza o sedanjih "rekordnih globalnih temperaturah", so bosi.

Niti holocenskega optimuma, 6000 let nazaj, ko je bilo globalno za nekaj stopinj topleje, ne "jemljejo resno".

Sej to se lepo vidi v tistem filmčku od BBC. Ko globalwarmerji pozdravljajo globalne zasenčitelje. Ko na koncu pridejo s scenarijem "najtoplejše Zemlje v 4 milijardah let".

Hehe .. ta je dobra. Ko je trčil planet velikosti Marsa v Zemljo in je nastala Luna, je bilo na Zemlji vsaj 1000 stopinj. So pozabili? Zanikajo?

Zanimivi so ...

Trubadur ::

Danes imate v Poletu za prebrat članek (intervju) o Neprijetni resnici. Smešna zadeva.
Berite Thomasa!

BigWhale ::

> > Ima kdo link na povprecne _letne_ temperature zadnjih 1000
> >let?
> Ja, sej smo dali teh linkov že precej.

"Problem" teh linkov je to, da takrat se ni nihce meril temperature, vsaj tako natancno ne, kot se jo meri dandanes.

Precej bolj bi se morali ukvarjati z realnim problemom izpusta toplogrednih plinov in dejansko raziskati ali so problematicni, kateri so in kako to popraviti, ce je res tako problematicno.

Global dimmerjem, bi pa moral nekdo povedat, da tole kar prdimo mi je vse skupaj en prdec proti temu ce prdne en konkreten vulkan.

Po vojni v Iraku (za cas Busha starejsega) je bilo v kuvajtu baje nekaj casa kar temno zaradi dima, ki so ga izpustile tamkajsnje razstreljene in gorece naftne vrtine. Je danes tam se temno?

Peanuts.

Tule za BW. Samo to kar je bilo direkt izmerjeno.

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

Vajenc ::

0 je verjetno ~ 15°C ... v skoraj 150 letih je šlo le za stopinjo gor, sem pričakoval več. Verjetno so bolj problematične mikroklime, kjer preskok sigurno ni le 1°c.

_marko ::

->Verjetno so bolj problematične mikroklime, kjer preskok sigurno ni le 1°c.

Tvoje sklepanje ima eno napako.

Tudi 150 let so se pojavljale te mikroklime, ki so bile po današnjih merilih "težavne".

Tako, da so tudi današnje mikroklime povsem normalne.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

Morda je ta globalna 1°c posledica višjih mikroklimatskih temperatur.

No, uradno govorijo o 0,7 °C v dobrih 100 letih.

Za ene pol toliko, naj bi se po njihovo segrelo v letu 2007, glede na 2006.

Hehe ..

WarpedGone ::

Zanimiv bi blo slišat, kaj si o tem mislijo kakšni kvalitetni prfoksi statistike :D
Zbogom in hvala za vse ribe

V LJ je bilo npr. letos za več kot 1,5°c topleje od povprečja 1961-1990, nekje na Goričkem pa manj kot 1°c. Slo. je mikroklima, LJ pa še manjša in očitno gre pri nas hitreje kot globalno, kje drugje sigurno še hitreje. Res pa je da je imela LJ v obdobju 61-90 povprečno letno T 9.8°c, torej hitimo le k globalnemu povprečju ;).

Barbara Streisand je baje napovedala hude suše in vročinske vale.

Zdej se čaka samo še na to, kaj bo rekla Celine Dion.

Potem bodo ukrepali.

Je rekel Jay Leno.

"Governor Schwarzenegger spoke about the dangers of global warming. Schwarzenegger's exact words were: fire, hot, bad." --Conan O'Brien

gumby ::

me prav zanima, kako so leta 1860 izmerili povprecno globalno temperaturo na 0.01 stopinje natancno? (vsaj toliko, glede na un graf...)
my brain hurts

> me prav zanima, kako so leta 1860 izmerili povprecno globalno temperaturo na 0.01 stopinje natancno? (vsaj toliko, glede na un graf...)

Ah, čisto preprosto. Vrednost so warmerji "uskladili" 140 let pozneje, tako da "vse štima".

Če bi priznali nenatančnost merjenja, jim gre vsa štorija v maloro. Ker kam pa pridemo, če je bilo kdaj med 1860 in 1920 topleje kot danes!? :D

me prav zanima, kako so leta 1860 izmerili povprecno globalno temperaturo na 0.01 stopinje natancno? (vsaj toliko, glede na un graf...)
Mogoče so takrat merili po Fahrenheitovi merilni lestvici. Npr. 56.00 °F = 13.33 °C

Azrael ::

Ni razlika samo v uporabljeni temperaturni lestvici, ki je še najmanjši problem. Problem tega grafa je za začetek že v tem, da merilne metode pred 140 leti in danes niso primerljive. Zato je vse skupaj ugibanje in/ali prikrojenjevanje resnice

Žal je ta graf vreden manj, kot list papirja na katerem je natiskan.
Nekoč je bil Slo-tech.

Mogoče so pa znal statistiko uporabljat.
Damn, spet sem sarkazem uporabil, zdej me bo pa pol folka kle narobe razumel.

Mah dej no. Še tega se ne morjo zment, če je bilo globalno najtoplejše leto 2005 ali 1998, v dobi preciznih instrumentov, satelitov ... za 100 in 1000 let nazaj so pa tko blazno pametni.

Dej nehej.

Sej jaz čisto verjamem, da je MOŽNO izeriti globalno temperaturo 1000 let nazaj za 0,01 °C natančno.

Samo kdor to zna, bo v bližjih časih vsaj toliko natančen. Pa ni, priznava sam. Zato tudi 100 in 1000 let nazaj ni.

snow ::

Tale globalna temperatura se verjetno meri na/v večih mestih ali kako?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Ja seveda na večih mestih, zato pa ji rečejo globalna. Še to ponavadi gledajo, da so lepo porazdeljena ta mesta po Zemeljski obli. Zadnje čase naj bi bilo merilnih postaj > 3000.

> Samo kdor to zna, bo v bližjih časih vsaj toliko natančen. Pa ni, priznava sam. Zato tudi 100 in 1000 let nazaj ni.
Nimam pojma kaj hočeš reči. Razen če je to spet tista bedarija, da so temperature za 1000 in več let nazaj izmerjene bolj natančno kot današnje. Ki pa je - kot sem že rekel - bedarija.

Drugače pa Thomas, 2 letni temperaturi primerjat je čisto brez veze. In ti to dobro veš.

snow ::

Kako dolgo pa je teh 3000+ merilnih postaj postavljenih?
Zdaj če vsake toliko dodajo kakšno, je že vprašanje primerljivosti podatkov za nazaj.

Jaz bi gledal podatke(graf) samo od teh. Kje to najdem?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: snow ()

Tukaj je malo bolj razloženo, kako in zakaj. Upoštevajo +/- 0.2°C. Nič pa ne piše kje so, ampak saj verjetno pri takem št. niti ni bistveno, povprečje bi dalo tudi manj merilnih instrumentov.

TESKAn ::

Hm, se mi zdi, da nekateri tu primerjajo povprečje čez 1000 let z povprečjem čez 10 let...zakaj se to ne da kar tako, je pa menda (skoraj) vsakemu jasno...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Nekaj teh meritev lahko dolpotegneš tule: http://www.cru.uea.ac.uk/cru/data/temperature/

Teli grafi dokazujejo točno in le samo eno stvar - da se vreme spreminja, da se je spreminjalo in da se bo spreminjalo - s pomočjo človeka ali brez. Zato je vsako skakanje v luft...totalno brez veze. Dejte svojo energijo raje kot v jamranje o CO2ju vlagat v jamranje proti drugim, okolju dooosti bolj škodljivim substancam. IMO dosti večji problem od nekaj CO2ja, ki ga itak lahko rastline posrkajo iz ozračja.

Če ga rastline s tako lahkoto posrkajo iz zraka, kako to, da ga je danes za tretino več, kot ga je bilo 200 let nazaj?

BTW, teli grafi ne povejo prav ničesar o vremenu.

Pa podnebje, no...

Hm, po petih minutah googlanja naletim na tale graf...zgleda, da je bilo včasih v zraku veliko več CO2ja, kot ga je danes...pa ni bilo zraven nobenega, ki bi se okrog vozil v avtih.

Tudi temperature so bile včasih popolnoma drugačne, pa gladina morja pa procent kisika v zraku itd. Vse je že bilo drugače v preteklosti. Pa te na srečo ni bilo zraven, da bi se v avtu vozil, ker ti ne bi bilo všeč. A se ti ne zdi da bi bilo pametneje gledati kakšno je bilo podnebje nekje od prvih civilizacij dalje? Ker le tako podnebje je dokazano ugodno za uspešen razvoj človeške vrste.

Drogo je pa dejstvo, da na tistem grafku ne vidiš, kaj se je takrat dogajalo na Zemlji, kdaj so vrste izumirale, kdaj so bili extremni dogodki, katerih si niti ti danes ne bi želel videti, ki so povzročali nekatere izmed teh extremov v količini ogljikovega dioksida.

Argument, češ na Zemlji je že bilo tudi huje, je dokaj slab.

> A se ti ne zdi da bi bilo pametneje gledati kakšno je bilo podnebje nekje od prvih civilizacij dalje? Ker le tako podnebje je dokazano ugodno za uspešen razvoj človeške vrste.

Stari Grki so imeli ugodnejše podnebje, kot ga imamo mi danes.

No, tudi Novi Grki imajo ugodnejšega, kot ga imamo Slovenci, če se mene praša.

Pa Portorožani tud. In ne verjamem, da bi Ljubljančani masovno pomrli. če bi se "jim zgodil Koper", kar se tiče klime.

Sem šel pa še jaz grafe gledat po netu. Praktično nobeden ne odstopa od tega kar sem že vedel:
No recept google slike: pa vtipkaš temperature, CO2,...
Tale TASKAnov graf je resničen. to so neki modeli in geološke meritve. Ampak skala je mal pre dolga. Prted 500 miljoni t.j 500.000.000 let še človeka ni bilo, a ne. Civilizacije obstajajo dobrih 4.000 let. Torej nas lahko zanima kvečemu zadnjih nekaj 100.000 let (ko goorimo o klimi, ki nas zanima).
Za "natančno" določitev gibanj CO2 se je najbolja izkazala ledena skorja, v kateri so ujeti mehurčki zraka. Ti povdatki se ujemoajo z podatki iz zemeljske skorje(izotopi), le da imajo podatki iz zemeljske skorje manjšo resolucijo. evo nekaj likov: prvi, pa spodaj na tej strani, pa ena mal hecna, pa povezno z temeraturo, pa še ena tipično GWjevska, pa še ena obsežna o različnih temeratrurah v zgodovini, podobno na wiki, no gugl pa vrže kar nekaj takih modelov za prihodnost. No pa pustimo zadnjega.
Precej očitno je da sta CO2 in temeratura povezana in da so njuna nihanja soupadala. Kaj je tukaj čemu večji zvrok je tečko definirati. (Definitivno višja temoeratura povzroča več mineralizacije torej več CO2, več CO2 pa zadrži več toplote v atmosferi... )

Jaz želim vprašati tukaj sodelujoče:
Če lahko zanikate povezavo med temperaturo in CO2 (pa pustimo tukaj ostale volive)?
Ali lahko zanikate, da se koncentracija CO2 v zadnjih desetletjih dviguje preko okvirov zadnjih 600.000 let,
in da temeratura v zadnjem obdobju lepo raste.?

Debata tukaj se mi zdi precej "mehkoznanstvena". Kot bi se obratno, fizik lotil dokazova freudove teoreije podzavesti..

Kar ne vidim (beri ne morem dokazati) ne obstaja. Vendar nekaj se vendarle kaže.
Nekateri tukaj tako kronično zanikate karkoli o GW, kot so zanikali, da je zemlja okrogla ali pa, bog ne daj, da se vrti in celo gre okoli sonca..

A se ti ne zdi da bi bilo pametneje gledati kakšno je bilo podnebje nekje od prvih civilizacij dalje? Ker le tako podnebje je dokazano ugodno za uspešen razvoj človeške vrste.

Glejmo zadnje sto let raje. Se mi zdi, da je bilo 'rahlo' več napredka, kot so ga imeli grki in rimljani skupaj.

]Fusion[ ::

>>Če lahko zanikate povezavo med temperaturo in CO2 (pa pustimo tukaj ostale volive)?
>>Ali lahko zanikate, da se koncentracija CO2 v zadnjih desetletjih dviguje preko okvirov zadnjih 600.000 let,
>>in da temeratura v zadnjem obdobju lepo raste.?

1. Ne. V kero smer pa je povezava pa je vprašanje, mogoče tudi obojestransko, kdo ve.
2. Jah, če verjameš ice cores(kar jim), se je dvignila.
3. Tu tudi kak zaupaš podatkom(spet jim). Po teh podatkih raste ja.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

In kdo ste vi, da nam boste govorili, da je to nujno slabo, če še vremena za leto vnaprej ne znate prav napovedat?

>1. Ne. V kero smer pa je povezava pa je vprašanje, mogoče tudi >obojestransko, kdo ve.
No, povezave SO obojestranske (sem probal nakazati). Ostaja samo vprašanje v katero smer je pomembnejša (ampak to tukaj (zame) ni tako bistveno)
>2. Jah, če verjameš ice cores(kar jim), se je dvignila.
No do sedaj poznam samo "Ice core" in geološko-izotopske podatke, ki so znanstveno verodostojni in ti oboji kažejo podobno sliko. Rad bi samo izzval, da kdo pokaže še kaj drugega.
>3. Tu tudi kak zaupaš podatkom(spet jim). Po teh podatkih raste ja.
isto kot pod 2.

>In kdo ste vi, da nam boste govorili, da je to nujno slabo, če še vremena za >leto vnaprej ne znate prav napovedat?
No vikat me ni treba ker niti ne veš kolk sem star. Če pa misliš vi Splošno potem te pa vpraša, KDO si pa ti TESKAn, da lahko NAS pa kdorkoli že naj bi bili v drek tlaču. Zgoraj omenjeni podatki so za nazaj in nimajo nepostedne zveze z tvojo "napovedjo vremena za leto naprej". Če se stvar, v tem primeru klima, spremini se je potrebno nanjo prilagodit. Že računate v evrih? :) Napovedi kaj bo kaj prineslo (ali odneslo) so nehvaležne in jim tudi jaz ne verjamem veliko, ampak vse kaže, da se stvari spremijnjajo. Pa te jaz prašam: Pa ali bi bilo nujno slabo če bi se pojavila sedaj "običanja" ledena doba, kot jih je bilo v zadnih 1.000.000 letih kar nekaj?

Pa da neb bo kdo mislil da sem jaz nevemkakšen GWrmar. Meni se debata na tej temi pač zdi preveč neznanstvena, hmm kako bi reku filozofska. Pomoje je GW predvsem fizikalna zadeva.

Še eno debato bi sprožil debato. Komu koristi strašenje z GW in komu njegovo zanikanje?
ZA GW: Z strašenjem z GW se mi zdi da se ukvarjajo organizacejo kot so(bili) antiglobalisti in podobni "večni" uporniki, ki radi gredo na cesto nekaj vpit. Seveda so tudi takei, ki se dajnsko tega zavedajo in to razumejo v obsegu kot je resničen. Poleg tega so države uvozice nafte najberž zaitereserane za ozaveščenost (če jo sem tako imenovati?) o GW, saj to motivera razvoj alternativnih virov energije, ki prinaša njihovo neodvisnost od nafte (ampak to je dost dolgoročno, kratkoročno so seveda tu trošerine na nafto, ki polnijo proračun..) To je moje mnenje. Zapišite vaša mnenja in izkušne.
PROTI GW: Dejansko korist od neobstoja GW pa ima lahko predvsem naftni lobij in velik del industrije. (pa država z trošarinami?). Torej če ni GW potem nam ni treba spreminjati svojih navad in lahko služijo dalje brez nepotrebnih investicij.. Tu je tudi denar torej se mi zdi povsem logčno, da podjetja financirajo "zavlačevanje" z ozaveščajem ljudi
Torej kako pa vi to vidite?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jozek ()

Pa ti teskan razumeš, da je razlika med vremenom in podnebjem. Tudi v napovedovanju. To je tako, kot da bi rekel, lejte vi butasti fiziki, še za eno molekulo ne znate na dani trenutek napovedat kje bo, kako naj vam verjamem, ko napovedujete kako bo tekla neka tekočina po neki cevi (al pa kej podobnega). Če ne znaš neke mikro količine napovedat še ne pomeni, da ne znaš sicer na videz bolj kompleksnega sistema sestavljenega iz milijon teh mikro količin. Vreme je res težko napovedat. Ampak Podnebje je pa sistem ki se ga da zelo lepo definirat pa naj se znotraj njega vreme obnaša še tako kaotično.

Zakaj se pa ve, da je to slabo je pa (poleg ostalih) en zelo enostaven razlog. Ljudje kot vrsta smo sicer zelo prilagodljivi in bi preživeli tudi eno hudo ledeno dobo ali pa vročinsko obdobje. Ampak kot civilizacija pa ne maramo nikakršnih sprememb. Enostavno zato ker so drage. Od razmeroma poceni (morajo kmetje zamenjat poljščine) pa do izredno dragih, (je treba zapustiti mesto, zato ker je par metrov pod vodo).

Sicer pa do posledic tule sploh še nismo prišli. Nekateri še tega nočejo verjet, da se količina dioksida veča, da se temperatura veča, da je to dvoje povezano in da ni naravno. Men se zdi to glavni problem. Da ljudje enostavno nočejo verjeti. Pa lahko vsi dokazi kažejo v to smer. Kar se pa posledic tiče je pa moje mnenje, da bodo dražje, kot bi bilo hitro ukrepanje, ampak me ne skrbijo, ker name ne bodo kaj bistveno vplivale, človeštvo na splošno pa rabi malo spremembe :P

gumby ::

recimo, da nekdo izumi energijski vir v stilu AAA baterije s kapaciteto 1TWh.
koliko casa po tem bi naftni lobiji se sploh obstajali?
my brain hurts
««
13 / 386
»»