» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
67 / 386
»»

Daedalus ::

The reason NASA's error persisted so long is Hansen doesn't disclose all of his methodologies and data to the public -- odd, for a scientist who has complained about censorship. Science is about discovering the truth; a real scientist would welcome others to review and criticize his work.

S Thomasovega linka.

#mv Hansen.dat /dev/ignore

Če dam zraven še one slike...je vse skup že prav smešno. In potrebno resnega skrutiniranja, od osnovnih predpostavk naprej.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Gundolf ::

Pravite da ni metodologije razkril? Hmmmm. Kaj je potem tole: Metodologija by Hansen.

gani-med ::

To je samo flancanje.

Ni razkril bistvenega in to samega modela, source kode modela. Program, v katerem so odkrili y2k bug.
CO2 is the elixir of life.

Lol, nobenga y2k buga ni blo v nobenem programu :)

novaa ::

No saj to glede Y2K buga je meni tudi čudno na kakšen način bi lahko vplival na izmerjene teperature. :)

Nekaj je moralo biti, ker je NASA pred nekaj dnevi popravljala podatke za leto 1998- navzdol.
Popravki so vidni na njihovi strani http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graphs/

Nekdo pa je vse to takole komentiral:
This proves the point that global warming since 1990 is totally man made! Man made because of errors.

hokuto ::

Nekaj je moralo biti, ker je NASA pred nekaj dnevi popravljala podatke za leto 1998- navzdol.
Popravki so vidni na njihovi strani http://data.giss.nasa.gov/gistemp/graph...

kaksni so bili grafi pred popravki ne vem, ker jih nisem gledal, ampak ti, ki jih lahko vidim na linkani strani zdaj, vsi opazno rastejo, tako da ni ravno jasno, kaj velikega naj bi pomenili ti popravki.
doke!

Thomas ::

Nekaj časa bodo rabili, da poapdejtajo vse podstrani. Tudi iz sentimentalnih razlogov, še nekoliko več.

Preden bodo poažurirane glave, bo minilo pa še nekaj več časa. Tudi iz sentimentalnih razlogov!

Kar vase se zazri, hokuto. Kako ti je, ko ni leto 2007 najtoplejše doslej? Ko to ni bilo niti 2006, niti 1998? Kvečjemu 1934, odkar se meri?

Kako ti je ob tem, da je The Church of Global Warming pretežno razkrinkana? Ni lahko, ane?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

Thomas, nehi s takimi. :\

gani-med sej sem povedal kaj je blo. Napaka v podatkih parih postaj. Je bil skok navzgor okol leta 2000, ki ga niso popravili (je nastal zaradi spremembe načina merjenja). Takih skokov je sicer polno vsepovsod, ampak ponavad jih odpravijo, ko računajo povprečno temperaturo. Tega so spregledal. Precej nerodno in ponižujoče za NASO ampak tako pač je.

Popravek je pa tako majhen, da se na globalni temperaturi sploh opazi ne.

Ampak zanimivo kako dobro deluje denierska propaganda. Podtaknejo besedo Y2K in folk jim verjame. Rečejo, da zdaj je max temperatura leta 1934 in folk misli da je to globalna. Evo, večina tu vas je že čist ekstatična, ker je prišlo do spremembe na 4 decimalki globalne povprečne temperature ala NASA.

Tem meritvam itak bolj malo verjamem, ker se mi tudi ne zdijo ne vem kako reprezentativne.
Meritvam iz vesolja bi nekako že bolj verjel, vendar pa tista ne kažejo ravno nekega hudega segrevanja, kot ga hoče prikazati GW propaganda.
Pa tudi če meritve pokažejo globalni porast temperatur, tega še vedno ne moremo povezati s porastom koncentracij CO2.

Pri tej štoriji m je bolj zbodel odnos Hansena, ki po poročanju časnikov ni hotel dati na vpogled source kode modela, ki je sicer na grafih prikazal podatke le za ZDA, so pa bili uporabljeni v vseh proagandnih kampanjah po svetu, vključno z Al Gorovo.
Hansena je tudi sicer potrebno nadzirati, ker je ključna figura in iniciator celotne GW histerije.

Eh eh eh, tega je koliko hočeš:

Independent summary shows new UN climate change report refutes alarmism and reveals major uncertainties in the science
Klikenzy

Tic ::

persona civitas ;>

Kaj pravis gani-med, satelitske so ti bolj všeč. Ampak ne kažejo podobnega segrevanja? No, tule se premakni do tja dol, kjer pise "update update update". Maš primerjavo satelitskih in GISSovih temperatur.

> Pri tej štoriji m je bolj zbodel odnos Hansena, ki po poročanju časnikov ni hotel dati na vpogled source kode modela, ki je sicer na grafih prikazal podatke le za ZDA, so pa bili uporabljeni v vseh proagandnih kampanjah po svetu, vključno z Al Gorovo.
Hansena je tudi sicer potrebno nadzirati, ker je ključna figura in iniciator celotne GW histerije.

Ti maš resne probleme s tole tvojo teorijo zarote. Programi so opisani v člankih, ki so javno objavljeni na NASIni strani. Grafov ZDA nihče ne kaže, ker so nepomembni. Razen kakšnih denierjev, ki ne ločijo ZDA od Zemlje in so jim ZDA grafki slučajno bolj všeč. Drugače se vedno kažejo svetovni podatki. Tudi Gore recimo kaže svetovne podatke. Ker gre se za globalno segrevanje. Ne za segrevanje ZDA.

Zabeleženi trend za zadnjih 25 let +0,3°C.
Naslednjih 25 let bo pa trend morda ravno obrnjen. So what?

Da je z GW kampanjo v osemdesetih začel Hansen ni nobena skrivnost.
Teorija zarote je zato mogoče malce pretirana beseda, vseeno pa ni mogoče spregledati, kako uspešno jim je uspelo poneumiti svetovno javno mnenje s kapitalno bedarijo o CO2 kot "velikem onesnaževalcu in našem največjem sovražniku".

O Al Goru pa .. OK, obljubim, da tega gospoda, ki je "izumil internet" ne bom več omenjal >:D

@gani-med... Ne omenjaj samo zaroto CO2 ja. Kaj pa njihov metan? a se bo kar tako lepo pozabil? Potem bomo CO2 tudi tako lepo pozabli, ko se bo končno nekaj dokazalo:\

Metana praktično nihče več ne omenja, ker so ugotovili, da se je na več frontah težje boriti, kot na eni.

Zato si je bilo bolje izbrati en sam plin, s katerim imamo vsi v taki ali drugačni obliki opravka.
Kisik, s katerim imamo tudi veliko opravka, za te namene ni najbolj pripraven, ker se ga v javnosti ne da očrniti ali česar koli obtožiti
Tudi metan ni najprimernejši, ker je prehitro razgradljiv in za valuto ne najbolj primeren kandidat.

Iz naštetih razlogov se CO2 izkaže kot najboljša izbira, kot idealna in zelo zelo pripravna valuta za trgovanje.
(za trgovanje, ki mimogrede ni izmišljotina kakega zablodelega paranoika, ampak že veselo poteka)

Sicer tale novica res ne paše najbolj sem, ampak pokaže kako zelo je kreditibilna wikipedija
Klik do novice

Tako da sploh ne dvomim da warmerji ne dodelujejo podatkov v svojo korist.

gumby ::

wikipiedio lahk ureja vsak, sicer pa "history" opcija dela cudeze...

tale link kvecjemu kaj pove o kredibilnosti 24ur.com :P
my brain hurts

Valentin ::

Neprijetna resnica ali velika podnebna prevara.

En zelo uravnotežen, zdravorazumski članek na to temo. Sobotna priloga Dela (potrebna je prijava).

.:noir:. ::

Vsebina clanka je le groba obnova filma The Great Global Warming Swindle.

Je pa fajn, da nekdo o tem celo kej napise...pocas gre v pravo smer.

Lets wait.

Še ena luštna stran: skepticalscience.

Die hard Warmers že pozabili na Hansen/NASA fiasko?

Očitno.

Pa na slike "urbanega efekta" klimatskih naprav na strehah tudi.

Gundolf ... bi rad nadaljeval s pravljico?

TESKAn ::

Zanimivo, za hitro ogrevanje drugih planetov brž najdejo naravno razlago, za zemljo je pa to nemogoče in mora nujno bit človek kriv. Ker 'tako hitre spremembe so nemogoče brez posredovanja človeka'. Ja...

Zadnjič, ko je bila Merklova na Grenlandiji, sem ujel, da naj bi prebivalcem gor bila ta otoplitev prav všeč - lahko kaj posadijo in to tudi zraste:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

"Hansen/NASA fiasko" Ta je najboljša :)

Ah daj Gundolf....

klik

Sicer imajo tu pa tam kake smešne izpade, ampak bistvo povejo.

:D LOL

Ta je dobra, pove pa bistvo cele štorije:

... I remember one climate scientist who said: "My model is right, it's the real world that is wrong"

Kaj novaa, nekaterim vam še res ni potegnilo za kakšne popravke gre. Najbolj mi je všeč to, da je po popravkih leto 2006 toplejše kot je bilo prej... Lahko bi bilo, da bodo izmerjene temperature nadalnjih let dejansko višje, kot bi bile, če napake ne bi našli. Za ZDA seveda, na celem svetu se komaj kaj pozna. Ampak rahlo komično za vse denierje, ki se zdaj prepričujete da gretja sploh ni :)

Ne da se mi s tabo kregat... je prepozno.

Lahko pa mi pokažeš kje sem napisal da segrevanja ni. No, pokaži.

Tule (kako stran nazaj):
> Seveda da se skoraj ne pozna.
> Ampak je čisto dovolj, da lahko po novem rečemo da se podnebje hladi zadnjih 70 let in ne 8 let kot je blo do zdaj. :D

Kaj ti je tako smešno Gundolf?

Polovica merilnih postaj, iz katerih ste naračunali "globalno segrevanje" je bilo v ZDA. Najtoplejše leto, kar so jih namerile, je bilo 1934.

To sta priznala NASA in Hansen, direktor Goddardovega inštituta. (Goddard je bil resen znanstvenik in izumitelj na področju raketnega pogona).

Zdaj pa očitno nimajo pametnega dela in se ukvarjajo z "globalnim segrevanjem", za katerega so priznali kakšen teden nazaj, da ga vsaj v ZDA, ni kakšnih dobrih 70 let.

Če je že toliko, od najtoplejšega leta "on the record". Kakšni so pa "records" smo pa videli na slikah. Merijo po parkirplacih in po strehah, natrpanih z raznimi izpuhi klimatskih naprav.

Ti bi pa še zmeraj rad, da se bojimo, kako se bomo zaradi "antropogenih izpustov CO2" kar skuhali. Al kaj?

Veliko se investirali v tele "klimatske spremembe", ki niso drugega kot ... prazno govorjenje. Klimatske spremembe so imanentne vsakokratni klimi.

lymph ::

Kakšen pa je zagovor na tiste slike/grafike, kjer je več kot očitno da se topijo ledeniki na s. polu, če se da komu še enkrat razložiti?

Cause and effect problem?
"Belief is immune to counter example."

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

Podmornice plujejo na Severni tečaj že od 1960 nekako. Ko so začele, jim je led dovoljeval izplutje na 90 stopinj severno, potem nekaj časa ne, zdaj pa spet.

1979 je le "klever" izbrana letnica Warmerskega Kulta.

Azrael ::

Prva podmornica, ki je dosegla 90°severno je bila USS Nautilus (SSN-571), 3.8.1958.

Po drugi strani je z veliko napora posadke, ladja Fram prišla do 86°14' severno in to 1896. Po ledu ladje vsekakor niso vlekli (402 toni).

Ali to lahko namiguje, da je bila takrat "večnega" polarnega ledu še manj kot danes?
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Azrael ()

> Polovica merilnih postaj, iz katerih ste naračunali "globalno segrevanje" je bilo v ZDA.
Koliko jih je na nekem območju je popolnoma irrelevantno. Če se ti zdi to pomembno, potem ne znaš povprečja zračunat.

> Zdaj pa očitno nimajo pametnega dela in se ukvarjajo z "globalnim segrevanjem", za katerega so priznali kakšen teden nazaj, da ga vsaj v ZDA, ni kakšnih dobrih 70 let.
V kontinentalnih ZDA je trend navzgor (gledano od leta 1880 do 2006). Signifikanten z 99%. Seveda, če ti misliš da znaš bolje izračunat...

> Ali to lahko namiguje, da je bila takrat "večnega" polarnega ledu še manj kot danes?
Fram je bila praktično lesen ledolomilec. Ampak Azrael seveda sklepaj kar češ. Če seveda sploh upaš temu reči sklepanje. V pomoč ti dam še tole sliko:

Zgodovina sprememb…

]Fusion[ ::

>Koliko jih je na nekem območju je popolnoma irrelevantno.

Aja? :) Postavi večino merilnih postaj na S ali J pol in boš čudežno zmanjšal globalno temperaturo :=)
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

snow ::

> V kontinentalnih ZDA je trend navzgor (gledano od leta 1880 do 2006). Signifikanten z 99%. Seveda, če ti misliš da znaš bolje izračunat...

Kaj matematično misliš pod pojmom trend?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kitzbrado ::

Aja? :) Postavi večino merilnih postaj na S ali J pol in boš čudežno zmanjšal globalno temperaturo :=)

Če prav razumem, se globalne temperature ne računa preprosto tako, da vzameš povprečje vseh merilnih postaj in deliš s številom postaj. Predvidevam, da Zemljo (v principu) razdeliš na mrežo ploskev in za posamezno ploskev vzameš povprečje merjenih temperatur. Povprečno globalno temperaturo nato dobiš kot povprečje temperatur posameznih ploskev. S tem se izogneš napakam, ki si jih opisoval ti in tudi težave z merilnimi postajami v ZDA ne morejo močno vplivat na končni rezultat.

A kdo (s primernim virom) ve, kako se meri/računa v praksi?

EDIT: Dodal še dodatno pojasnilo glede računanja temperatur. ("Povprečno globalno temperaturo nato dobiš kot povprečje temperatur posameznih ploskev.")

Zgodovina sprememb…

]Fusion[ ::

ja če bi razdelili na ploskve bi šlo nekak ja.
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

In kaj hudiča nucajo komplicirani izračuni, če so rezultati meritev samih zanič?

Kot sem že precej strani nazaj pisal rezultati dobljeni na park placu ali zraven izpuha klime so vredni manj kot nič, enako tudi, če je bila postaja pred xy leti v gozdu, sedaj pa sredi mesta. Če se gremo znanost, seveda. Za GW lumparijo pa so vsekakor super.
Nekoč je bil Slo-tech.

TESKAn ::

Še zmeraj me zanima med drugim tudi to, kako lahko kdorkoli trdi, da se v preteklosti temperatura ni nikoli tako hitro spreminjala. Koliko je sploh resolucija teh meritev?
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

> Aja? :) Postavi večino merilnih postaj na S ali J pol in boš čudežno zmanjšal globalno temperaturo :=)

Nekako tako kot ti je kitzbrado že rekel. Mislim pa da v GissTemp uporabljajo najprej Voronoi tessellation (ne da se mi v slovenščino prevajat). Šele čez to gre kasneje standardna sferična mreža. Število postaj na enem ali drugem koncu sveta nima nobenega vpliva, ker je vsaka postaja utežena z velikostjo območja, ki ga 'pokriva'. Ampak mi je pa zelo zabavno kako mnogi premnogi denierji ne premorejo toliko osnovne logike, da bi jim to v glavo padlo. Ne, vi bi kar standardno aritmetično sredino užgal. Pametno :)

> Kaj matematično misliš pod pojmom trend?
Linearni trend.

Koliko so pa rezultati meritev zanič pa tale slika:
Ups, očitno so satelitske meritve na identičen način napačne.

Zgodovina sprememb…

Aja Gundolf, ko imaš ladjo enkrat ujeto v ledu, moraš imeti ogromno srečo in še več dela z razbijanjem ledu okoli nje, da ti je led ne zdrobi in kljub temu lahko hitro ostaneš brez ladje. Ni pomembno kako trdno ladjo imaš, led, če mu daš čas je močnejši od vsakega ladijskega trupa.

Po tej sliki
več

se mi trup ladje Fram ne zdi niti malo podoben trupu ledpolomilca, tudi pogonski skop je bil šibak (220HP in 7vozlov). Malo šibko vse skupaj. Tudi trup ima samo ojačan premec, prva tretjina trupa, ki pri ledolomilcu lomi led pa ni ojačana, da o neprimerni obliki trupa za tako početje niti ne govorim. Fram je robustna ladja za visoko morje, ni pa ledolomilec.

Torej ali so konec 19 stoletja imeli pomorščaki na Fram 3 leta skupaj noro srečo ali pa je bil led šibak. Druge variante ni, razen če so lagali o izsledkih.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

> Linearni trend.

Če je tisto tam na grafu linearno sem jaz... CO2.

Kje ne vidiš linearnega trenda snow? Tista slika ki sem jo prilimal je sicer za primerjavo satelitske in GISS temperature ampak vseeno vsebuje tudi oba linearna trenda. Torej, kaj ti ni jasno?

Azrael:
Drugače pa poglej uno sliko potovanja ki sem jo prej nalimal in ugotovi do kod je segal led. Seveda večina tega (najbrž označena s temnejšo belo) ni cel led ampak so večinoma kosi plavajočega ledu. Vseeno je ladja šla v cel led. Fram je zelo verjetno najbolj ojačana lesena ladja ki je bila kdajkoli zgrajena. Zgrajena je bila prav z namenom da preživi ekstremen led, tako da je tudi oblika še kako prava. Če si že načel s to ladjo, potem se vsaj dobro pozanimaj o njej, ne pa spet neumnosti ven metat. Seveda ladja ni bila ledolomilec v današnjem smislu besede, ker ni namenjena samostojnemu plutju skozi podobno debel led kot današnji ledolomilci.

Zgodovina sprememb…

Krasno, končno se strinjava. Ladja Fram je šla skozi ledeno kašo (zato močno ojačan premec) in ne skozi ledene plošče, saj ni ledolomilec, saj ima prešibek stroj in tudi premajhno maso za take hece.

Če zraven prištejem še kar je napisal Thomas, da nekaj časa jedrske podmornice niso mogle izpluti na severnem polu, danes pa lahko (potrditve nisem iskal na netu, verjamem spominom kapitana USS Navtilus. Nautilus 90°severno), kaj dobimo?

Hja, samo to, da so velika nihanja v količini tako imenovanega večnega ledu (če se stopi itak ni večen), niso nič neobičajnega. Neobičajno bi bilo neko statično stanje.
Nekoč je bil Slo-tech.

Ne Azrael, ne strinjava se. Dej si še mal več poglej o ladji. Ladja je šla skozi cel led, kot sem ti že rekel, pa si spregledal. Vsa pot je bila tako načrtovana. Ladjo prepustiti, da jo ujame led in se nato premika z ledenim tokom. Torej ne na lastni pogon ampak to nima veze. Na tisti skrajni točki 84° je bila ladja ujeta v ledu, ne v ledeni kaši. Še enkrat ti rečem, imaš mapo z označeno potjo in označenim ledeom, kaj še hočeš več? Ali je danes manj ledu? Da. Kar poglej NASIno sliko.

[-----odstranjen del o trolih-----]

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

gzibret ::

Včasih so ladjo pripeljali, do kamor so lahko, potem jo je ujel led in so prezimili (ladja se takrat ni mogla premikat), potem pa poleti dalje. Sem gledal podobno štorijo na National Geographic channel o eni odpravi na južni pol.

Ne verjamem pa, da bi parnik ali pa celo kaka jadrnica lahko lomila led (ledolomilec), razen v pravljicah ;) .

PS - debata o trolih je offtopic! ;( Enkrat sem to dopustil, ker sem bil 2 tedna v divjini, pol pa se mi ni dalo vsega brat in brisat. Ampak to je bila izjema.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

> Kje ne vidiš linearnega trenda snow?

Tam kjer ni R2 zraven. Na uč pa zgleda blizu 0.
Linearnost takšnih podatkov ugotavljat ni znanstveno.

R2 nima kej dost veze s trendom. Vrednost ti nič ne pove a je trend ali ga ni. Da ti na tvoj način odvrnem: ugotavljanje obstoja trenda z R2 ni znanstveno. V bistvu je narobe. Drugače sem pa mislil da ne vidiš narisanega trenda. Ker pol bi pa res bil slep.

gzibret, ta podtema se meni ne zdi tako zelo off topic. Sicer se strinjam da je neumna, ampak če jo je Azrael že načel... Ta ladja o kateri je bila govora, je bila namenjena temu, da gre ujeta v led, z ledenim tokom, čim bolj severno. Še enkrat, ne men verjet, enostavno si kaj o temu človeku preberete: Fridtjof Nansen. Za osvežitev kako je to z GW povezano: če je ladja prišla do 84° severno več kot 100 let nazaj, to ni noben indikator za to, da je bilo takrat manj ledu na arktiki. Zato ker do tja ni priplula ampak, kot sem že rekel, jo je odvlekel led. Torej led je bil tam, in še mnogo niže.
««
67 / 386
»»