» »

Global warming

Global warming

Temo vidijo: vsi
««
24 / 386
»»

Gundolf ::

> Enostavno ne verjamem, da skrivajo podatek, kako se je v raznih puščavah zjutraj ogrelo bolj, kot v raznih pragozdovih, v zadnjih 50 letih.
Zakaj praviš da ga skrivajo, le poiskat ga je treba. Zakaj ga torej ne poiščeš.

> Ampak noben ne črhne ne bele ne črne o tem pojavu. Ne kupim teorije, "da že vedo kaj delajo".
Mogoče se tam nič nenavadnega ne dogaja pa ni vredno pisanja o tem. No vsaj za dnevno časopisje so puščave dokaj nezanimive.

Thomas ::

Global warmerji pobirajo podatke od vseh možnih meritev, tako da so pobrali tudi tiste, ki jih je recimo US Army naredila v oporišču Edwards ali pa NASA nekje na Antarktiki. Pa na otoku Guam, pa itak povsod.

In tam, kjer je parcialni tlak CO2 nekajkrat pomembnejši, bi moral biti toplogredni efekt precej izrazit, kot tam, kjer ga voda čisto zakrije.

Mi je prav zelo žal, če se ni še nihče pred mano spomnil te okolnosti. Me tudi ne briga dosti, če se je.

Kar je relevantno je to, da tale CO2 efekt zgleda šepa na obe bergli.

No, vsaj kakor ga razlagajo - razlagate. Sicer jasno, vsak plin ujame nekaj sevanja in ga oddaja naprej.

[Ampak bodi duša Gundolf in ti povej kituzbrado, da ga biksa s tole svojo zadnjo tezo. Ti bom štel v dobro.]
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

> Zakaj praviš da ga skrivajo, le poiskat ga je treba. Zakaj ga torej ne poiščeš.

Jaz ne pravim, da ga skrivajo. Jaz pravim, da ne verjamem, da bi ga skrivali.

Ni ga.

Cesar je nag. Pa ne samo nag - in flagranti smo ga zalotili, so to speak.

>> Zakaj praviš da ga skrivajo, le poiskat ga je treba. Zakaj ga torej ne poiščeš.
> Jaz ne pravim, da ga skrivajo. Jaz pravim, da ne verjamem, da bi ga skrivali.
Jaz sem imel v mislih temperature record. podatke o izmerjenih temperaturah. To poišči pa boš imel dokaz (v eno ali drugo smer), ki ne bo šepal na obe bergli tako kot šepa tvoj sedanji 'dokaz'.

> Ampak bodi duša Gundolf in ti povej kituzbrado, da ga biksa s tole svojo zadnjo tezo. Ti bom štel v dobro.
Sej ne da bi se sekiral kaj mi šteješ v dobro, ampak kaj ga po tvoje kitzbrado biksa? Ker kakor jaz vidim spet govorita o različnih stvareh.

> To poišči pa boš imel dokaz (v eno ali drugo smer), ki ne bo šepal na obe bergli tako kot šepa tvoj sedanji 'dokaz'.

Poglej. Vi dokazujete globalno ogrevanje. Go for it! Če se vam ljubi v vsako indijansko vas po pričevanja, kako je bilo nekdaj vreme povsem drugačno, preplezat celo Antarktiko po dolgem in počez, kje se je odlomil kakšen kos snega ... boste pa že dali še tale dokaz na net, če je na vaši strani.

Vsi vemo, da bi moral biti, če je CO2 res takšen faktor.

Kot da bi zlatokopom ležal kilo težek kos sredi poti, tako bi ga pobrali.

Samo ga ni, meni se pa ne zdi vredno hodit gledat, kako ga ni.

Kar se pa kitazbrado tiče, pa ni tako neumen. Zdej enkrat se bo lopnil po glavi, kako je mogel tako traparijo napisat in jo bo javno priznal.

Trust me!

> Poglej. Vi dokazujete globalno ogrevanje. Go for it!
Čaki mal si zgrešu. Ti praviš da puščave dokazujejo kako ubog je ogljikov dioksid. You go for it. Kar se mene tiče so mi ostali dokazi, da je res ogljikov dioksid odgovoren za trenutno globalno ogrevanje, čisto zadosti. Ta teorija je stabilna. Kdor jo želi ovreči bo moral iz rokava stresti kaj več kot 'neobstoj' dokaza, ki bi kazal, da se je v povprečju v puščavah jutranja temperatura povišala.

JohanP ::

Kakšno je že bilo natančno vprašanje o puščavi?

kitzbrado ::

Kar se pa kitazbrado tiče, pa ni tako neumen. Zdej enkrat se bo lopnil po glavi, kako je mogel tako traparijo napisat in jo bo javno priznal.

Na to sem vedno pripravljen, samo za ta konkreten primer imam občutek, da ga je povzel Gundolf.
Sej ne da bi se sekiral kaj mi šteješ v dobro, ampak kaj ga po tvoje kitzbrado biksa? Ker kakor jaz vidim spet govorita o različnih stvareh.

Za zdaj bom pa nehal ponavljat eno in isto in še malo prisluhnil drugim.

Da ne pozabim, še dve vprašanji za Thomasa: 1) A vsaj priznavaš, da se Zemlja segreva? 2) A ti je jasno, da je za spremembo povprečne temperature Zemlje za 0.5 K potrebna ogromna energija (oziroma dodaten povprečen toplotni tok iz atmosfere - če ni drugih sprememb)?

EDIT: Dodal zadnji oklepaj.

Zgodovina sprememb…

Natančno vprašanje o puščavi, kjer je zračna vlaga nizka, je bilo naslednje:

Denimo, da je nekje bilo 10 deležev vode in 1 delež C02, ljubljenega leta 1900.

Drugje pa samo 1 delež vode in 1 delež CO2, ljubljenega leta 1900.

Povsod po svetu se je CO2 odtlej podvojil, tako da imamo nekje 10 deležev vode in zdaj 2 deleža CO2. Drugje pa še zmeraj samo 1 delež vode in zdaj 2 deleža CO2.

V zadnjem primeru se tale bonus CO2 mora bolj poznati. Ponoči se mora manj ohladit v primeri s tem, če je res kaj na tem. Ker relativni prirastek toplogrednosti je bil večji.

Jasno?

EDIT - tunal deleže.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

> 1) A vsaj priznavaš, da se Zemlja segreva? 2)

V zadnjih 100 letih se je baje pogrelo skoraj za 3/4 stopinje. Why not?

> A ti je jasno, da je za spremembo povprečne temperature Zemlje za 0.5 K potrebna ogromna energija

Dober sem ko kruh. Zato ti dam celo uro Sončevega sevanja na Zemljo, da naredi tolikšno ogrevanje - za 0,5 K globalno, če ne bi dajali nič nazaj. (V resnici manj kot uro, samo sem dober.)

Dober sem ko kruh. Zato ti dam celo uro Sončevega sevanja na Zemljo, da naredi tolikšno ogrevanje - za 0,5 K globalno, če ne bi dajali nič nazaj. (V resnici manj kot uro, samo sem dober.)

Še enkrat si preberi vprašanje. Pozabi na dnevne fluktuacije (za dnevne fluktuacije imaš seveda prav). Sprašujem te o povprečjih.

Še enkrat prebral. Ne pomaga.

Vsaj ne v smislu, kakršnem ti hočeš.

Dvigniti povprečno temperaturo energetsko ni zahtevno. Enormne količine metana bi to naredile. Zagotovo. Bi pač zemeljska atmosfera pri istem energetskem toku obratovala pri višji temperaturi.

Komot.

Luka Percic ::

Thomas@Zemlja vse kar dobi iz Vesolja, izseva nazaj. Se strinjaš?

kitzbrado@Ne. Prav to sem ti skušal dopovedat. Cca 200 let nazaj je to veljalo - zato sem omenjal toplotno kvaziravnovesje. Svetlobni tok s Sonca je ostal približno enak, samo nazaj se izseva manj, če povečaš koncentracijo toplogrednih plinov. Če ne veš, kaj s tem mislim, poglej, kaj sem prej pisal.

Lej to ti totalno fali.
Četudi bi zemlja zadržala vsakič samo 0.0001% prejete energije, bi se skuhala.
Kajti če to še tako majhno energijo seštevaš (n), boš v n gre proti neskončno, dobil pač neskončno energije. To pa negre aneda?
Vsa energija se izseva v vesolje, vprašanje je le koliko časa se obdrži-
Torej vzemimo da sonce čez dan na neko pokrajno dovede 1 enoto energije.
Ponoči vso to energijo izgubi.
Torej imamo sistem v ravnovesju, kajti naslednji dan bo spet pridobil eno enoto, naslednjo noč pa jo spet izgubil.

Zdej pa poglejmo kaj rata če pustimo vsakič 0,001 enote energije v pokrajni.
Čez 1000 dni bo (čez noč in dan) stvar nihala že od 1 enote do 2 enot!
Čez 10000 dni bo nihala od 10 do 11 enot
Čez 1000000 dni bo nihala od 1000 do 1001 enote!

A vidiš da to pelje do neskončnosti, pa naj bo delež še tako majhen?
(seveda sem tukaj predpostavljaj da izseva samo ponoči, ter greje samo podnevi, kar je zelo nerealno...)

Boš porekel da kako lahko topla greda sploh ogreva zemljo potem?
Jah, topla greda le podaljša čas ki je potreben za izsevanje.

Če vzamemo spet mojo sily pokrajno,
Planet dobi 1 enoto energije,
Čez noč jo zaradi tople grede odda le 0,999 torej mu zjutraj ko sonce spet začne dovajat ostane 0,001 enota.
Ko sonce do večera dovede svoj paket imamo tako 1,001 enot energije.
Čez noč se bo izsevalo 0,001 iz prejšnjega paketa, ter 0,999 "zdajšnjega" paketa enrgije. Torej skupaj 1 enota energije.
Le povprečne temperature se bodo dvignile. See?

Tko, kitzbrado, si zapopadu?

Sem vidu zgoraj, da je to še juretu jasno, samo Gundolf se mau omuhje. Čisto iz taktičnih razlogov, sem prepričan.

Puščavska tla so slab absorber in posledično tudi slab emiter (podomače: tla se hitro segrejejo in imajo nizko kapaciteto).
Glavna absorberja/emiterja na Zemlji sta ocean in tla. Tla absorbirajo vidni del sončne svetlobe in ga prosevajo v daljševalovnem IR delu spektra. Voda je temu sorazmerno zelo slab absorber vidne svetlobe. Voda (Ocean) se počasi segreva in počasi ohlaja, Tla se hitreje segrevajo in hitreje ohlajajo.
IR svetloba s Sonca prispeva le 50% vse energije, ki ogreva Zemljo, ostala prihaja iz spektrov vidne svetlobe. Ne pozabimo, da Sonce na rob atmosfere seva v spektralnem pasu 0.15 µm - 4 µm. Celotna energija, ki pride do Zemlje znaša 1.94 cal/cm^2-min (podomače: 1353 W/m2).
Vodni stolpec v puščavski atmosferi je res sorazmerno visok, je pa tudi res, da se 99.9% te vlage nahaja visoko v troposferi. Lahko bi rekli, da je del Hadleyeve celice, ki se napaja v vročem ekvatorskem pasu, potuje visoko preko puščave in spušča v zmerni pas. Prehodnost te vlage je strašanska.

Nočna slika v puščavi je drugačna kot drugje po svetu. Ni vegetacijskega pokrova, tla nimajo kapacitete, ni oblačnosti. Nočna radiacija nabrane energije, ki se je nabrala v tleh (ne pozabimo, da so puščavska tla slab absorber/emiter) je v IR območju, ki se ne prekriva z absorbcijskimi okni C02-ja, temveč predvsem vodne pare (. Puščava se zaradi slabe kapacitete, pomanjkanja vegetacije in praktično nulte oblačnosti v troposferi ponoči zelo hitro (skoraj takoj) ohladi (podomače: seva toploto direktno v vesolje). Nižja temperatura zraka pomeni nižjo sposobnost zadrževanja vlage. Ta vlaga (gre za nizke cifre) v določenem delu noči lahko kondenzira (kdor je preživel kakšno noč v puščavi je to z malo sreče lahko doživel).

Skratka vodna para ima lahko (zelo) omejen vpliv na jutranjo temperaturo v puščavi (odvisno od letnega časa in lokalnih dejavnikov vsebnosti vlage v nizkih plasteh atmosfere), medtem ko CO2 zaradi ne spektralnega neprekrivanja nima. Pa tudi če bi, je zaradi specifik puščave, kot so nizka kapaciteta tal, nič oziroma zelo malo vegetacije in jasno nebo sevanje v vesolje tako učinkovito in dinamična plast vlage Hadleyeve celice tako visoko v atmosferi, da povratnega sevanja v CO2 spektru 15km navpično nazaj na tla ni. (podomače: konvekcijski tok odpelje vso toploto v zmerno topli pas).

Ne me razumet napačno - antropogeni CO2 gotovo prispeva svoj delež h trenutnim burnim sprostitvam v vremenu, ni pa edini kontributor. Atmosfera ni zaprt sistem!
Dejstvo je, da človek brez problema lahko vpliva na širše okolje (npr.Aralsko jezero, ali pa resimo Kudzo), je pa očitno najlažje pokazat s prstom na enega krivca (CO2), kot pa priznati, da vse kar počnemo tako ali drugače vpliva na okolje.

Toplotna kapaciteta skal ni majhna. Niti peska.

Johan ... mimo si udaril.

Oh really? :O

Ni ravno mimo udaril, pesek shranjuje zelo malo energije v primerjavi z zemljo (prstjo).

Ampak ko ste zdej na tole ravnovesje udaril, jaz vidim predvsem dve stvari. Prvič ravnovesje med izsevano toploto v vesolje in pridobljeno toploto iz vesolja je res več ali manj ravnovesje (moraš malo povprečit po času pa je ravnovesje). Drugič, če se globalna temperatura poveča je to znak da je ravnovesje šlo k vragu. Ker ravno s povečano temperaturo se ravnovesje znova ustvari. Seveda to ne pomeni, da je šlo eno sevanje strašansko gor za strašansko dolgo. Je pa šlo za nekaj časa za neko majhno količino. Mislim da se glede tega vsi strinjamo. Sam vsak do sedaj je to po svoje povedal.

> pesek shranjuje zelo malo energije v primerjavi z zemljo

Traparija. Skale se segrejejo za precej večji delta T, kot z rušo pokrita zemlja, naprimer.

Traparija, ti govoriš o skalah, jaz o pesku.

Hehe ... so peski, skale, kamni, strjeno blato, suha prst, glina ... po Zemlji.

Pick one!

edge540 ::

Ni bolj kot delta T pomembna specifična toplota nekega materiala? Po formuli Q=m*c*dT? V tem primeru imamo na prvem mestu vodo, potem pa dolgo nič.

Pomembna je delta T, specifična toplota, gostota, toplotna prevodnost - vse to.

Hehe .. baje zdej ni puščave al kaj! :D

Trenutna histerija glede tegale warminga je po moje na dosedanjem višku. Čeprav v bližnji prihodnosti, se histerija utegne še poglobiti.

Hladnih glav je ostalo malo na planetu. Na žalost.

jype ::

Thomas> Hladnih glav je ostalo malo na planetu. Na žalost.

Če bi imel kaj soli v glavi, bi ti bilo že iz tega stavka jasno, da je globalno segrevanje golo dejstvo. Namreč, če vsaka glava odda več energije, kot v nekem času prej, se bo temperatura atmosfere (glave praviloma grejejo atmosfero) povišala!

krneki0001 ::

Puščave s samim peskom in velikimi sipinami je bolj malo, a nekaj jih je vseeno, pretežno pa so puščave iz kamenja in skal.

> pretežno pa so puščave iz kamenja in skal.

Nočem, da se debata usmeri v merjenje velikosti kamenčkov. Definitivno so kamnite puščave, ki absorbirajo ogromne količine toplote čez dan, vendar do jutra že vsa izseva v Vesolje, "antropogeni CO2" je pri tem praktično nič bolj ne zaustavlja, kot jo je pred 50 ali 100 leti.

Noben advokat GW tega seveda ne zna pojasniti. Me zanima, če jih to sploh kaj grize. Če je Zeleni fašizem v dovolj maligni fazi, potem jih seveda ne. Se bojim, da je.

[edit - odstranjen del, ki se nanaša na brisan post] Jaz sem tudi zelen. Sicer pizdim, ko drugi živijo tako, da potem še jaz voham smrad, ampak jim njihove pravice do pacanja ne odrekam, čeravno se sam izogibam pacanju.

Ampak globalno segrevanje mene ne bega z znanstvenega vidika, bega me s sociološkega, ali pa morda še bolj s komunikološkega.

Znanost že ve, da ni povsem jasno, kaj se bo dogajalo. Znanost že ve, da ima modele, ki morda napovedujejo spremembe v prihodnosti, morda pa ne. Zaveda se tudi dejstva, da simulacijam s časom nezanesljivost eksponentno narašča.

Ampak znanost je danes tako poljudna, da potem vsi nekaj računajo in dejansko iz tega naredijo dober biznis. Al Gore je fascinanten, še toliko bolj, ker je vse, o čemer govori. dejansko skoraj popolnoma približno resnično! Vse implikacije, ki ne držijo, ljudje morajo izpeljati sami in Gore jih pripelje tako daleč, da to storijo skoraj vsi.

Ampak nasveti, ki se vrtijo po koncu filma, so tehtni, ne glede na dejstva o globalnem segrevanju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Sem pa pripravljen sprejeti vero svojih nasprotnikov, da je "antropogeni CO2 sprožil klimatske spremembe", če mi pokažejo, kje v kakšni (magari skalnati, magari peščeni, magari kakršnikoli) puščavi se jutra ogrela bolj, kot v vlažnejših območjih sveta.

Če je znanost res na njihovi strani, potem jim to ne sme biti pretežko. Ne sme jim pomeniti to podčastnega dejanja dokazovanja Resnice nevrednemu skeptiku. To jim mora pomeniti nujno argumentacijo predvsem v službi Njenega veličanstva - lastne vesti.

Lahko celo najdejo kakšen drug vzrok, zakaj v puščavah ni učinka, kot se ga napoveduje za cel svet.

Pozivam tudi neopredeljene in skeptike kakršen sem sam, da so nekoliko hudičevi advokati. Ker vednost o tem vprašanju nam bo koristila vsem.

Ampak se bojim, da smo že čez in preko meje, kjer se konča racionalnost, tam smo, kjer že vlada slepa histerija. Vodena s strani medijev, politikov in proračunsko financiranih znanstvenikov. Taprav fašizem za 21. stoletje. Ko se fašizma večina sploh zave ... to ni njegov začetek, ampak že proti koncu.

Ena od glavni determinant fašizma je, ko te silijo verjeti v nekaj, v kar ne verjameš. Ne z močjo argumentov - to je demokracija - pač pa z ignoriranjem indicov, da je pravljica zlagana.

Thomas> Ena od glavni determinant fašizma je, ko te silijo verjeti v nekaj, v kar ne verjameš. Ne z močjo argumentov - to je demokracija - pač pa z ignoriranjem indicov, da je pravljica zlagana.

To je lepo povedano, a le pazi, da ti v določenih drugih temah ne prileti nazaj...

V določenih temah naj mi kar prileti nazaj, če mi lahko. Če bom trdil kaj znanstveno oporečnega - naj me zasuje plaz! Saj me, kadarkoli se komu zazdi, da nimam prav. Kar je edino pravilno.

Jaz se bom branil. Sebe in svoja stališča. Jih menjal po potrebi in prilagajal.

Noben problem.

BorisJ ::

Luka Veliki, tvoja teorija o neskoncnem segrevanju zemlje mal fali.
Toplejsa zemla tud hitrej odaja/seva toploto tko da se ne segreva v neskoncnost...
po tvoje smo imel nekoc idealno stanje in ze najmanjsa sprememba bi ga vrgla v vecno ohlajanje ali ogrevanje kar je bluz IMO.

Matevžk ::

?
Mislim, da je Luka povedal čisto isto, kot ti.
lp, Matevžk

Luka je naredil najboljše kar je mogel. Skušal je pregnati neko meglo, ki jo je posejal kitzbrado, ki je sicer po mojem občutku pameten in spodoben človek.

Kar mu je (Luku) čisto dobro uspelo, dokler ni tale Boris spet začel nekaj smetiti v tri dni.

Morda nehote.

V glavnem, stvari so jasne. Okoljsim nacistom - environazis - pride zelo prav vsaka nejasnost in zmeda, samo da bi "očistili naravo človeka". V prvi fazi. V drugi, vsega "preveč kompleksnega".

Ampak nekateri imamo radi kompleksnost in svetlobo. Mortalizmi (Zeleni, alkajdovaski ali kakšni tretji), imajo od vseh figur samo kmete na šahovnici. Plus laufarja - Ala Gorea. Plus milijarde kmetov, nobene kraljice.

Partija se pa igra dalje ...

Ena taka zanimiva Warmerska taktika je ta, da "Evolucija je tudi znanstveno dejstvo, ravno tako kot Global Warming".

Dear fellows, ko kreacionisti vpijejo, da "manjka vmesni link med kitom in domnevnim kopenskim prednikom", ga biologi (po)iščejo. Vse manj je teh "missing linkov". Znanstvena teorija, ki zasluži oznako "znanstveno" pred sabo, mora pač odgovoriti tudi na vsa vprašanja tistih, ki postavljajo razno razne dvome, vprašanja, možna neskladja.

Tukaj je bistvena razlika med privrženostjo Evoluciji ali privrženostjo GW.

GW ne pojasni nekaterih reči, zato skakanje na vlak bolj uglednih znanstvenih teorij ni na mestu.

Znanost je samo knjižn polica, na kateri ostanejo pravilne in kompletne pojasnitve dogodkov v našem svetu.

Global Warmerji se pa potuhnete, kakor hitro vas nekdo vpraša, kako da efekt CO2 ni merljiv tudi lokalno.

Ko bo (če bo) Evolucija kdaj naletela na tako vprašanje, na katerega ne bo odgovora znotraj nje, bo stvar preteklosti. Jaz sicer mislim, da se to nikoli ne bo zgodilo, ampak to ni važno.

"Global Warming zaradi človeških emisij CO2", pa je taka vprašanja že dobil.

Ne roketa, ne Gundolf, ne Gore, ne kdo drug ne povedo, zakaj je CO2 brez efekta, kjer ga je krajevno več.

Pove pa fizikaln kemija, jasno. ZATO, ker je IR okno za CO2 majhno in se hitro zasiči. Ker nimamo nobene vodikove vezi v CO2.

]Fusion[ ::

Še vedno pa mi ni najbolj jasno zakaj bi bilo okno za CO2 zaprto. Saj ni tak da, več sevanja prejme več ga "shrani" oziroma pošlje nazaj?
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick

kitzbrado je dal gor en graf ki pove, kje lahko, v katerem delu spektra CO2 sploh absorbira IR sevanje.

Tega sevanja, v tem delu spektra, pa je iz tal zelo malo. Kmalu je s strani molekul ogljikovega dioksida vse polovljeno in več ga ni.

Razumeš to zdej?

Zato, če še dodajaš CO2, ne dobiš nič bistveno novega. Tisto IR sevanje so polovile že druge ("tastare") molekule in situacija se nikakor "ne poslabša".

Kot betonski zid 5 cm polovi vso vidno svetlobo in ni skoraj nič bolj temno, če ga odebeliš na 10 cm.

Tole je resno za premislit, če je koherentno in če zdrži. To je bistvo vsega tegale spora okoli "globalnega segrevanja".

Ja?

Ja, saj je logično ja. Sem nekje v tej smeri razmišlal, samo nisem bil ziher.

P.S.: Je pa nekam tema zamrla... Ena izmed redkih tem, ki sem se veselil da preberem nove odgovore :)

Ja, res ne vem, zakaj je tema zamrla. Meni se zdijo okoliščine lokalnega efekta CO2 zelo zanimiva zadeva.

Vsekakor sem zainteresiran tudi za to, da se eventualno najde CO2 GW efekt v Dolini smrti ali kjerkoli - relativno na 1955.

Ali pa da se najde nek realen razlog, zakaj tega učinka tam ni, povsod po svetu pa da je ali da bo.

Ali pa da se skoncentriramo na molekularne vezi v CO2 v nasprotju s tistimi v CH4 ali H2O.

Ohladitev glav in premislek bi človek predlagal ... samo ni interesa med tistimi, ki se "borijo proti klimatskim spremembam".

Ali ki zagovarjajo "znanstveni konsenz".

Jaz ponavljam, da sem v načelu pripravljen poslušati razlago.

keber ::

>>> Je pa nekam tema zamrla... Ena izmed redkih tem, ki sem se veselil da preberem nove odgovore

Logično. Zima je prišla, zato ni več govora o globalnem segrevanju, ker pač ni aktualno.:D

To pravzaprav resno mislim.

Ko smo že govorili kako je CO2 že zaprl svojo okno, bi mogoče bilo zanimovo raziskat koliko H2O in ostalih GH plinov je potrebno, da zakrijejo svojo okno.
To predvsem ciljam na tebe Thomas, če se ti da. Ko si že za CO2 izračunal.
Sicer pa se ne spomnim, da si podal svoje izračune za CO2, tak da bi še to mogoče bilo dobrodošlo :)

kitzbrado je dal gor en graf ki pove, kje lahko, v katerem delu spektra CO2 sploh absorbira IR sevanje. Tega sevanja, v tem delu spektra, pa je iz tal zelo malo. Kmalu je s strani molekul ogljikovega dioksida vse polovljeno in več ga ni.

Tega sevanja je s tal veliko, samo tukaj bi te popravil (poleti podnevi tudi 500 W/m^2, tudi ponoči okoli 350 W/m^2). Teoretično je čisto možno, kar praviš o dodatnem CO2 - "da se zapre okno" - zato dodaten CO2 (ali katerikoli toplogredni plin) ničesar ne prinese. Osebno pa v to vseeno dvomim - ne zato, ker bi komur koli želel kaj dokazat, ampak preprosto, ker tudi atomi v atmosferi sevajo in na ta način zakomplicirajo situacijo, po drugi strani je pa absorpcija odvisna še od parcialnih tlakov.

Ko smo že govorili kako je CO2 že zaprl svojo okno, bi mogoče bilo zanimovo raziskat koliko H2O in ostalih GH plinov je potrebno, da zakrijejo svojo okno.

Če se zna kdo resno lotiti tega problema na relativno enostaven način, bi bilo to zelo dobrodošlo.

PS: Jaz sem izračunal in prilimal emisijski graf. Absorpcijo je pa prilimal Thomas - jaz sem samo kopiral link.

Jaz sem računal tako, da van der Waalsova velikost molekule CO2, je dovolj velika, da že do prvih 500 metrov CO2 zastre nebo - ob koncentraciji manjši od danes. Potem je nebo "CO2 IR neprozorno", tisti IR fotoni se absorbirajo, molekula CO2 trči okoli 50 000 krat, preden bi ta foton reimitirala. Če bi že ne bil prenešen v kinetiko drugih molekul, seveda.

Exclusive CO2 IR absorbcijsko okno je pa majhno 10 W/M2.

Tak je moj izračun, lahko je preverljiv, lahko je tudi napačen. Ampak ne verjamem.

Da bi se pa matral kaj bolj kot toliko, me pa niti ne zanima. Topla greda gor ali dol. Ena nanonesreča v negativnem, ali nanodosežek v pozitivnem, ma da povsem zasenči tole zgodbo, v vsakem primeru.

Enostavno nisem tako silly, da bi verjel, da leta 2300 ne bomo znali popumpati CO2 iz atmosfere ven.

Sem gledal Davos BBC GW chat sinoči. Še vedno je nekdo gonil tisto naraščanje morja, pa mu ni nihče oporekal. Pa potopitev otoka v delti Gangesa tudi.

Hočem reči, nič ne pomagajo racionalni argumenti proti fanom Ala Gorea.

Uh.

Thomas> samo ni interesa med tistimi, ki se "borijo proti klimatskim spremembam".

Sem se spomnil na en star fortune cookie (which is not entirely inappropriate):

Help fight continental drift!

Morda bo nekega dne človek kriv tudi zanj.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

@Thomas: malo bolj detaljno opiši svoj račun prosim (torej poleg številk omeni, kaj natanko si privzel in katere približke si naredil). Med drugim tudi prosim povej, kaj natančno misliš z Van der Valsovim premerom.

gruntfürmich ::

heee, in kakšna je vandervalsova velikost molekule? kakšen je sploh to pojem?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

van der ...

Tukaj govorimo o linearni razsežnostih 10^-10 metra po molekuli. Pomeni o kakih 10^20 molekul na kvadratni meter, da je ta kvadratni meter pokrit. Kot streha s skodlami, ali riba z luskami, takorekoč.

Med brati je CO2 nad vsakim kvadratnim metrom kakšnih 100 molov, kar pomeni 6*10^26 molekul.

Več milijonkratno pokritje torej, če se nisem zmotil kje pri štetju ničel.

Kemijska vez med ogljikom in kisikom pa lepo in rada absorbira tisto CO2 exclusive IR okno. Celo ponudba ni tako velika, kot povpraševanje. Večina molekul CO2 nima kaj absorbirat. Ostane praznih rok.

No, to je skica izračuna, vsak se lahko poglobi vanj, celo doktorira na njem, če če.

[Aja, kaj pa z vodo? Ni te še več? Je, ja, ampak prometuje s svojim koncem IR sevanja veliko bolj živahno, kot toga CO2.]

Ali pa ga (razmišljanje) prikaže kot napako v razmišljanju.

Either way is good.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()
««
24 / 386
»»