» »

Štipendija

Štipendija

««
21 / 39
»»

overlord_tm ::

Don't get it. Ce te skrbi matura se pejt raje ucit, oz. razmisli o prepisu na srednjo solo, bos imel vsaj poklic. Ker ce ti bo matura delala probleme, potem lahko faks odmislis. Seveda obstajajo v sloveniji dolocene institucije visokega izobrazevanja, ki papir podelijo tudi tistim, ki so s tezavo opravili maturo, samo verjemi, potem ga lahko obesis samo na steno. No, nasploh so papirji za na steno, ali se bolje v predal, ko ponavadi je treba pokazati znanje, ne papirja.

Ce te skrbi da nabijam, 29 pik na maturi, zosiov stipendist od 1. letnika srednje sole.

martincek1 ::

Pa bi šel na maturo brez učenja, če bi za vpis na faks nujno potreboval 29 točk?

sandmat ::

martincek1 je izjavil:

Okej, gremo pa malo drugače. Recimo da hočem biti zlat maturant. Kaj pa zdaj?


potrudiš se čim bolje in začneš se učit že več kot 1 teden pred maturo :)

overlord_tm ::

martincek1 je izjavil:

Pa bi šel na maturo brez učenja, če bi za vpis na faks nujno potreboval 29 točk?


Slovenscino bi si pogledal, to je bila edina stvar v katero nisem bil 100%. Samo 29 pik je ze velik shitload of points, pomoje skupaj z vsaj pravdobrim uspehom zadostuje za vse studije do 90 pik omejitev.

Just a tip, perspektivni studiji velikokrat nimajo omejitve ;)

PrimozR ::

overlord 29 pik brez učenja ni normalno, s precej učenja nekateri komaj prilezejo do 29 pik, pa so bili prav tako prav dobri. Ravno pred dnevi mi nekdo ni mogel verjeti, da sem z enim dnevom učenja geografijo pisal 4 ter vse skupaj z zadnjim dnevom učenja (slovenščina ustni, geografija, matematika je bila brez učenja slaba, takisto angleščina, fizika brez problemov) s 24 pikami. Za 29 oz. 30 pik bi si moral še bolj podrobno ogledati geografijo, nekaj malega pomigati pri angleščini in izpiliti matematiko.

Ker omejitve ni bilo (bi bila pa s 30 pik ami možnost, da obdržim Zoisovo), tega seveda nisem počel.

PNG ::

Oprosti, samo 24 pik sem jaz dosegel pa sem se učil natanko 0 minut za maturo. Edino stiska je bila pri slovenščini ustni del, samo sem slučajno taki priimek, da sem bil zadnji na vrsti in sem sproti spraševal ljudi kaj so imeli, tako da sem tisto črtal in v zadnjih 15ih minutah prebral zadnje 3 možne kombinacije na hitro in tako naredil.

Pa nisem tak, da bi trobil kako se ne rabim nič učiti in vse znam - za faks sem precej krvi prescal.

martincek1 ::

@i100k100: Predvidevam, da ti je bilo glavno samo to, da narediš maturo. To nekako ni primerljivo.

PNG ::

Jup. Važno da je bila matematika pa fizika 5, za ostalo mi je pa bilo popolnoma vseeno ;>

McHusch ::

Naj nekdo, ki je danes dobil Zoisovo štipendijo, pogleda, kaj mu v e-banki piše pod nakazilo.

Meni je doslej pisalo "ŠTIPENDIJA", danes mi pa piše "101. člen ZIZ" in mi ni jasno, o kakšni izvršbi se to gre.

hawkwood ::

Meni piše tako kot vedno "ZOIS-OVE STIPENDIJE".

Veron ::

men tud piše "ZOIS-OVE STIPENDIJE"

overlord_tm ::

McHusch, a si se cisto stari stipendist? Meni pise ZOISOVE STIPENDIJE, tako kot ponavadi ...

McHusch ::

Ja, stara garda, ki jo štipendira še Zavod za zaposlovanje. Sem poslal poizvedbo na banko prek Klika, pa bomo videli, kaj je to za en vrag.

mare_ ::

Meni tut piše 101. člen ZIZ.

sandmat ::

mare_ je izjavil:

Meni tut piše 101. člen ZIZ.

same here. sem "tastari" štipendist

user4683 ::

tudi meni... takisto stari štipendist.

overlord_tm ::

Cakite, to dobil ste denar, samo namen je 101. clen ZIZ? Vrjeten je kak veleum na zavodu nekaj zabrckal :)

user4683 ::

ja, denar sem dobil kot ponavadi, tko da očitno je nekdo narobe napisal namen :P

McHusch ::

Denar je, tak da očitno:)

nokaut240 ::

Obiskujem prvi letnik faksa. Do sedaj nisem nikoli prejemal republiške štipendije, pred dobrima dvema mesecema pa je oče izgubil službo, tako da sedaj dosegam cenzus za pridobivanje štipendije. Zato bi bilo dobro, da zaprosim za štipendijo, saj so stroški bivanja v Ljubljani kar visoki. Ker pa po vsej verjetnosti prvega letnika ne bom uspel narediti, ali to pomeni, da bom moral vso štipendijo vrniti (v primeru da jo bom prejemal), ali se mi jo zamrzne za naslednje leto ? Kolikokrat pa lahko ponavljaš letnik na študiju, brez da bi moral vračati štipendijo ? Sem že nekaj bral pravilnik, samo mi ni preveč dobro jasno, kako in kaj :)

antonija ::

To ti bojo najbolje znali povedat na SOU. Majo tam pisarno za pravno svetovanje, samo poklices (al se pa oglasis) in je stvar resena. Pa zelo verjetno imajo najbolj aktualne informacije.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

St235 ::

Republiske štipendije se ne vrača, ker ni vezana na opravljanje letnikov. lahko jo pa dobiš samo dokler se redno izobražžuješ, če pavziraš in podobno jo izgubiš. Problem je edino v tem, da se gleda dohodke za preteklo leto. Tako, da če sedaj zaprosiš za štipendijo bodo upoštevali dohodke v 2010.

DOOM_er ::

ne, po novem jo je treba vračati če ne opraviš letnika, lahko zaprosiš za zamrznitev, bodo ti pa šteli dohodke za leto 2009 ne 2010. Saj meni so en mesec nazaj
Robots will steal your job. But that's OK

tinkatinca ::

Zoisovo štipendijo imam že skozi vsa leta šolanja na gimnaziji. Dobila sem jo jeseni 2007, torej sem še "stara" štipendistka ZRSZ. Najverjetneje mi letos na prehodu na faks ne bo uspelo obdržati štipendije zaradi povprečja (4.1). Zanima me, če mi bo v tem primeru odvzeta za zmeraj ali le zamrznjena? Če bo zamrznjena in imam recimo naslednje leto dovolj veliko povprečje (8.5), jo lahko ponovno pridobim?

Mavrik ::

Pri prehodu na faks ti pogodba poteče in se ponovno poteguješ za sprejem (z določenimi milejšimi pogoji tokrat). Kar pomeni da ti ne bo ne "odvzeta" in ne "zamrznjena" - preprosto več ne boš prejemnik štipendije in v kolikor boš jo hotela prejemati naslednje leto boš morala iti skozi enak postopek kot tisti, ki štipendije nikoli niso imeli.
The truth is rarely pure and never simple.

barakus ::

Kaj pa pri prehodu na 2. bolonjsko stopnjo?

Lonsarg ::

Novi sistem je poseben pri temu, da so pogoji za obržat in pogoji za na novo dobit identični. Torej je v bistvu tako, da vsako leto posebaj kandidiraš za štipendijo. Katerikoli prehod iz enega programa v višjega pomeni, da padeš v novi sistem.

shotalick ::

Fantje in dekleta pozdravljeni.

Imam eno vprašanje. Od dekleta starši, so zaposleni v zelo slabo stoječi firmi (že več let slabo stoječa, ampak do sedaj so ssaj plače dobivali), ki se ukvarja z pohištvom. Tisti, ki je z dolenjske bo že vedel.
No kot vemo teče v letošnjem letu že 5. mesec, se pravi, da bi morali prejeti že 4. plače (januarsko, febrursko, marčevsko, aprilsko). No kot sem že zgoraj omenil, v firmi sta zaposlena oba starša in skupaj sta prejela 2 plače za letos.

Zanima me, kako je z vlogo za izredno štipendijo (republiško). Dekle mi študira LJ in vemo kakšne stroške naredi LJ, pa živi res na minimum. Sicer res ni v študentu, kajti je dobila res ugodno varijanto s cimrami v stanovanju.

No zanima me samo, kaj je use potrebno (potrdilo o šolanju, rojstni list, izpad dohodka od staršev,.. ipd. --> in to use skupaj odnest na CENTER ZA SOCIALNO DELO??) za uveljavitev štipendije, če je to mogoče, sedaj v tem času.

Ima kdo podoben problem oz. je imel kdo tako situacijo?

hvala za odgovore

lp

Zgodovina sprememb…

DOOM_er ::

ja jst, ni tega dobiš al pa ne dobiš, na žalost za to študijsko leto gledajo prihodke za leto 2009. Sprintat moraš obrazec za vlogo za štipendijo, najdeš na spletni strani csd slovenije, izpolneš, prineseš potem spričevala od zadnjega zaključenega letnika in to mislim da je vse, sicer so pa priloge zadaj sprintane. In potem upaš da nisi presegel 400EUR na družinskega člana kolikor je pač tist maximum za pridobitev štipendije
Robots will steal your job. But that's OK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DOOM_er ()

St235 ::

To, da so letos brez dogodka na žalost ni dovolj, ker se gleda za nazaj. Če sta oba starša na minimalni plači in ima še kakšno sestro/brata pa se vseeno splača vložit vlogo, ker lahko da ni še čez cenzus.

shotalick ::

DOOM_er je izjavil:

ja jst, ni tega dobiš al pa ne dobiš, na žalost za to študijsko leto gledajo prihodke za leto 2009. Sprintat moraš obrazec za vlogo za štipendijo, najdeš na spletni strani csd slovenije, izpolneš, prineseš potem spričevala od zadnjega zaključenega letnika in to mislim da je vse, sicer so pa priloge zadaj sprintane. In potem upaš da nisi presegel 400EUR na družinskega člana kolikor je pač tist maximum za pridobitev štipendije


Ja sej tega sem se bal, da gledajo prihodke za leto 2009. Obrazec in use zadeve so že sprintane, prirpavljene. Hotel sem samo odgovor iz prve roke, kar sem ga tudi dobil. Hvala ti za inf. Poročam, če kaj poštimamo.

lp

shotalick ::

Lakotnik. Zadeva je sledeča. Gre se za izredno vlogo za štipendijo. Baje, da se gledajo prihodki za tekoče leto (za izredno štipendijo). To informacijo sem prejel 15 min. nazaj, od osebe, ki je dobila izredno štipendijo prejšnji mesec. Enako je od te osebe starš zaposlen v isti firmi kot sem navedel. Sej pravim, bom poročal.

lp

St235 ::

Za izredno štipendijo oziroma vlogo slišim prvič, tudi stric google ne zna kaj dosti pomegat. Vsekakor bo pravi naslov za to Center za socialno delo, ki skrbi za državne štpendije. PRedvem pa poročaj, kaj boš zvedel, ker verjamem, da bi znalo bit to zanimivo tudi za druge.

Splošno pravilo drugače pravi:

Pri ugotavljanju dohodka se upoštevajo podatki iz dokončne odločbe o odmeri dohodnine, uradnih evidenc centrov za socialno delo ter drugih upravljavcev zbirk podatkov, ki vodijo uradne evidence o izplačanih dohodkih oziroma pravicah iz javnih sredstev, in iz drugih dokazov v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek.

Ko še ni izdana dokončna odločba o odmeri dohodnine za preteklo leto, se upoštevajo dohodki iz dokončne odločbe za predpreteklo koledarsko leto, preračunani na raven preteklega koledarskega leta.


Kar pomeni, da se upošteva ali leto 2010 ali 2009, odvisno a so starši že dobili odločbo. V vsakem primeru pa se gledajo pihodki za eno leto. Torej nikakor ni možno da se gledajo samo prihodki od januarja 2011 do danes.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

;-) ::

Kaj vse štejejo pod prihodke? Plače staršev, najemnine od stanovanj tudi ? Mojo preživnino tudi ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

shotalick ::

St235 je izjavil:

Za izredno štipendijo oziroma vlogo slišim prvič, tudi stric google ne zna kaj dosti pomegat. Vsekakor bo pravi naslov za to Center za socialno delo, ki skrbi za državne štpendije. PRedvem pa poročaj, kaj boš zvedel, ker verjamem, da bi znalo bit to zanimivo tudi za druge.

Splošno pravilo drugače pravi:

Pri ugotavljanju dohodka se upoštevajo podatki iz dokončne odločbe o odmeri dohodnine, uradnih evidenc centrov za socialno delo ter drugih upravljavcev zbirk podatkov, ki vodijo uradne evidence o izplačanih dohodkih oziroma pravicah iz javnih sredstev, in iz drugih dokazov v skladu z zakonom, ki ureja splošni upravni postopek.

Ko še ni izdana dokončna odločba o odmeri dohodnine za preteklo leto, se upoštevajo dohodki iz dokončne odločbe za predpreteklo koledarsko leto, preračunani na raven preteklega koledarskega leta.


Kar pomeni, da se upošteva ali leto 2010 ali 2009, odvisno a so starši že dobili odločbo. V vsakem primeru pa se gledajo pihodki za eno leto. Torej nikakor ni možno da se gledajo samo prihodki od januarja 2011 do danes.


Sej pravm Lakotnik, da bom poročal, kaj pa kako. Zadeva bo znana verjetno v naslednjih dneh, mogoče naslednji teden.
Upam da rata.

lp

St235 ::

;-) je izjavil:

Kaj vse štejejo pod prihodke? Plače staršev, najemnine od stanovanj tudi ? Mojo preživnino tudi ?


Najlažje je pogledat obrazec za odmero dohodnine, vse kar je tam šteje za dohodek.

dice7 ::

Mavrik je izjavil:

Pri prehodu na faks ti pogodba poteče in se ponovno poteguješ za sprejem (z določenimi milejšimi pogoji tokrat). Kar pomeni da ti ne bo ne "odvzeta" in ne "zamrznjena" - preprosto več ne boš prejemnik štipendije in v kolikor boš jo hotela prejemati naslednje leto boš morala iti skozi enak postopek kot tisti, ki štipendije nikoli niso imeli.



Kaj to pomeni, da moram imeti povprečje 4.1 in jo garantirano obdržim za faks ali lahko s tem povprečjem samo kandidiram, da jo dobim še enkrat, kar dvomim da bi jo s tako nizkim povprečjem?

Iz teh linkov sem razbral prvotno
http://www.svetovalnica.com/klepetalnic...
http://www.student.si/preberi-si/svetov...

V tem pravilniku o štipendiranju pa ne najdem točno takšnega problema


Drugače ti pa zoisova štipendija, če padeš letnik in greš še enkrat istega delati, miruje in ko ponavljaš, moraš samo ponovno doseči njene kriterije.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dice7 ()

St235 ::

Povprečje 4.1 rabiš na prehodu iz srednje na faks. Na faksu je ocenjevalna lestvica 1-10, tako da bi bilo pvoprečje 4.1 malo absurdno.

dice7 ::

Pač ja, na tem prehodu sem iz srednje na fax in imam 4.1, vendar me zanima, če jo s tem povprečjem garantirano obdržim ali se mi bo štelo, kot da prosim za novo štupendijo in bi me razvrstilo glede na druge na uspeh oz. dosežke, kjer je verjetno ne bi dobil ?

hawkwood ::

S povprečjem 4.1 jo zagotovo obdržiš. Na faksu boš pa potem moral imeti 8.5 povprečje, da jo obdržiš. Boš pa sedaj ko boš prešel na drugo stopnjo izobraževanja dobil nov izračun (torej, če si imel kake dodatke ker si bil odličen ali prav dober jih izgubiš).

mirch ::

Ker pač življenje je takšno kot je, in za študij so potrebna finančna sredstva, in ker delam že par let preko študentskega ter nekako mi ni več za samo delat in zraven v šolo hodit te se lovit iz dneva v dan z raznimi sočasnimi ali zaporednimi dogodki na šoli ali v službi - me zanima nasljednje:

VE KDO ZA KAKŠNO KADROVSKO ŠTIPENDIJO?

P.S. Sedaj se bom vpisal na 2. stopnjo programa mehatronika

PrimozR ::

U, celo PS! Katera fakulteta pa? To je namreč bistven podatek, skorajda bolj kot pa vpis na program mehatronika. Pa tudi a je smer VSŠ ali UNI=

mirch ::

fakulteta = FERI, smer = UNI

nina_s85 ::

shotalick je izjavil:

Fantje in dekleta pozdravljeni.

Imam eno vprašanje. Od dekleta starši, so zaposleni v zelo slabo stoječi firmi (že več let slabo stoječa, ampak do sedaj so ssaj plače dobivali), ki se ukvarja z pohištvom. Tisti, ki je z dolenjske bo že vedel.
No kot vemo teče v letošnjem letu že 5. mesec, se pravi, da bi morali prejeti že 4. plače (januarsko, febrursko, marčevsko, aprilsko). No kot sem že zgoraj omenil, v firmi sta zaposlena oba starša in skupaj sta prejela 2 plače za letos.

Zanima me, kako je z vlogo za izredno štipendijo (republiško). Dekle mi študira LJ in vemo kakšne stroške naredi LJ, pa živi res na minimum. Sicer res ni v študentu, kajti je dobila res ugodno varijanto s cimrami v stanovanju.

No zanima me samo, kaj je use potrebno (potrdilo o šolanju, rojstni list, izpad dohodka od staršev,.. ipd. --> in to use skupaj odnest na CENTER ZA SOCIALNO DELO??) za uveljavitev štipendije, če je to mogoče, sedaj v tem času.

Ima kdo podoben problem oz. je imel kdo tako situacijo?

hvala za odgovore

lp


Lej, če tvoja punca ni imela republiške štipendije jo lahko PRVIČ ODDA KADARKOLI - se pravi da če bo prvič uveljavljala to pravico lahko tudi junija ali julija odda vlogo.

Katero odbobje se vzame v izračun?
v izračun se vzamejo ZADNJE ODLOČBE O ODMERI DOHODNINE - Se pravi če bi vlagala prvič 1.3.2011 bi CSD (Center za socialno delo) v obzir vzel zadnjo odločbo, se pravi odločbo iz leta 2009! Če pa bo vlagala prvič 16.6.2011 se upošteva odmera za leto 2010.

Prihodki na družinskega člana ne smejo presegati 50% minimalne plače (mislm da je ta 734 evrov - cca. seveda), če pa je kraj bivanja v drugi OBČINI, potem je ta prag malo višji in sicer se mi zdi da je lahko tam do cca. 65%..

Se pravi če je 5o% minimalne plače 367 evrov in če je tri članska družina, potem lahko rečeva takole: če prihodki družine znašajo mesečno manj kot 1100 evrov, potem bo definitivno dobila štipendijo - glede na to, da živi v drugi občini je lahko ta dohodek tudi nekoliko višji..

vlogo najdeš tu: http://www.mddsz.gov.si/fileadmin/mddsz...

TAM KJER JE POTREBNO VPISATI PRIHODKE DRUŽINSKIH ČLANOV PUSTI PRAZNO(mislim da je to stran 3), KER DRŽAVNI ORČANI IMAJO PRAVICO IN DOLŽNOST OD DRUGIH PRIDOBITI IN PREVERITI PODATKE - DURS.

Vsekakor pa je najbolj eleganten način da tvoja punca vzame telefon v roke, najde CSD, ki je pristojen za njen kraj bivanja in s teto na drugi strani predebatira davčne odločbe in predno pošilja karkoli tudi tako ugotovi če je upravičena ali ne (pred sabo naj ima tudi davčne odločbe od staršev da bo razbrala prihodke)

potem pa priporočeno vlogo + potrdilo o statusu + obveznosti za prejšnje leto(spričevalo varianta- sej razumeš) na CSD in počakat na odločbo..

Nism prepričana ampak mislm da je še tko, da če izpolnjuje pogoje, da bo dobila TUDI ZA NAZAJ V ENKRATNEM ZNESKU..

Pa srečno!!!!

galu ::

Mene pa zanima, če morem kaj poslati kam, za dodatek k osnovni štipendiji, saj sem to leto imel povprečje 4.65 (torej bi naj mel cca 40€) dodatka.
Tako to gre.

amacar ::

Ni treba nič posebej pošiljat. Ko boš dobil pošto na dom, do kdaj je potrebno ponovno priložit potrdila, tisto pošlješ in ti na novo izračunajo.

galu ::

Torej čakam na pošto... Kdaj pa se to ponavadi dobi?
Tako to gre.

amacar ::

Nekje avgusta, rok je pa potem nekje v začetku septembra, tako da ti samo lepo uživaj v počitnicah.

galu ::

:D
Hvala za info ;)
Tako to gre.

FiDeK ::

Mogoče mi lahko kdo odgovori, ker sem že dvakrat klical na zavod za zaposlovanje in gospa, ki je za to zadolžena je vedno "na dopustu" :)

Imam zoisovo štipendijo po starem sistemu in bom kmalu začel absolventski staž. Če prav vem, je tako, da če predčasno diplomiraš, se ti enkratno izplačajo vse štipendije, ki ti še manjkajo do konca. Ali dobivaš štipendijo med absolventom le pol leta ali celo leto? Torej, če bi recimo diplomiral marca, a bi dobil izplačanih še 6 štipendij ali nobene?
««
21 / 39
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vračilo štipendije

Oddelek: Loža
277720 (4709) 111111111111
»

Vračanje štipendije ?

Oddelek: Šola
296296 (3132) sandmodnigga
»

Zoisova štipendija

Oddelek: Šola
459449 (7275) Steinkauz
»

Štipendije (Zoisova in morebitne druge)

Oddelek: Loža
395320 (3872) Volta
»

Zoisova štipendija (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
8012177 (10329) alum

Več podobnih tem