Forum » Problemi človeštva » Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije
Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije
Half-Saint ::
A mi lahko kdo v par stavkih razloži, zakaj naj bi bil normiran s.p. slaba stvar?
Od 2013 furam svoj s.p. in zadnje leto sem normiranec. Ker sedaj delam od doma, se mi sploh ne bi splačalo kaj drugega, kot normiran s.p., ker bi mi šlo praktično vse kar zaslužim v dobiček.
Od 2013 furam svoj s.p. in zadnje leto sem normiranec. Ker sedaj delam od doma, se mi sploh ne bi splačalo kaj drugega, kot normiran s.p., ker bi mi šlo praktično vse kar zaslužim v dobiček.
Moj blog: http://onlyageek.blogspot.com
ZaphodBB ::
Half-Saint je izjavil:
A mi lahko kdo v par stavkih razloži, zakaj naj bi bil normiran s.p. slaba stvar?
Slaba stvar je, da nismo vsi enaki. Ker imajo nekateri večje stroške kot drugi, mora država stopiti notri in jim pobrati denar, ki ga imajo viška.
Da bomo spet vsi enaki.
p.s.: Sicer bi država lahko enakost dosegla tudi tako, da bi zmanjšala bremena drugim. Ampak to ni zanimivo. Ker je enakost lažje doseči skozi pretepanje bolj uspešnega kot skozi spodbujanje manj uspešnega.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZaphodBB ()
MadMicka ::
Zakaj sploh debatirati o zadevah, o katerih nimaš pojma? Če te že zanimajo takšne zadeve, pač poslušaš, bereš, se učiš, ne pa da na pamet nekaj govoriš, a se strinjaš ZaphodBB?
Ne vzame denarja država zgolj zato, ker ima nekdo višek denarja. Država vzame denar zato, da lahko ljudje živimo v sodobni, demokratični, pravni in socialni državi. Pri tem pa tisti, ki ima več, prispeva več, temu pa se reče solidarnost. Brez tega ni sodobne družbe. Zdej pa googli
Ne vzame denarja država zgolj zato, ker ima nekdo višek denarja. Država vzame denar zato, da lahko ljudje živimo v sodobni, demokratični, pravni in socialni državi. Pri tem pa tisti, ki ima več, prispeva več, temu pa se reče solidarnost. Brez tega ni sodobne družbe. Zdej pa googli
Smurf ::
Zakaj sploh debatirati o zadevah, o katerih nimaš pojma? Če te že zanimajo takšne zadeve, pač poslušaš, bereš, se učiš, ne pa da na pamet nekaj govoriš, a se strinjaš ZaphodBB?
Pol pa davke na 100%.
Pri tem pa tisti, ki ima več, prispeva več, temu pa se reče solidarnost. Brez tega ni sodobne družbe. Zdej pa googli
To ne drzi. Preko normiranega SPja hoce drzava ene 3x manj kot preko redne zaposlitve.
A to govoriš iz lastnih izkušenj al kar tako malo napamet?
Smurf ::
Half-Saint je izjavil:
Pri tem pa tisti, ki ima več, prispeva več, temu pa se reče solidarnost. Brez tega ni sodobne družbe. Zdej pa googli
To ne drzi. Preko normiranega SPja hoce drzava ene 3x manj kot preko redne zaposlitve.
A to govoriš iz lastnih izkušenj al kar tako malo napamet?
Iz lastnih izkusenj.
Webmojster ::
Daj nehajmo že enkrat o tej lažni solidarnosti. Iz mojih izkušenj so tisti, ki najbolj trobijo o solidarnosti največji skopuhi.
To je zame vse PRISILNA solidarnost. Me prav zanima, kako bi bilo, če bi ljudje imeli prosto izbiro koliko davkov in prispevkov plačati od svojih prihodkov. Potem bi se resnično videla ta solidarnost.
Najbolj grozno se mi pa zdi, da so tisti z višjimi prihodki procentualno višje obdavčeni. Torej prav kaznovani, če zaslužijo več.
Zato bi kakšna enotna davčna stopnja bila še najbolj pravična. In pa seveda socialna kapica na prispevke.
poweroff ::
Pa ne v Sloveniji. V Sloveniji vlada promoviranje nesposobnih in rezanje uspešnih.
In če bi bili tako za solidarnost, bi država z davki pobrala nepremičnine starejšim, ki živijo sami v gradovih in jih dala mladim družinam. Ampak ne, tam pa ni solidarnosti. Ker uboga mamica je bajto gradila z lastnimi rokami. A veš kakšna čustvena navezanost je to???
OK, malo trolam, ampak ni daleč od resnice.
sudo poweroff
meacho ::
Mene pri tem najbolj moti to, da država sprejme neke zakone, katerim se prilagodimo in si okoli njih oblikujemo življenje, potem pa vse to obrne na glavo in se zopet j****, da si vse prilagodiš tem novim zakonom, če se sploh da.
Če že v štartu niso sposobni sprejeti ustreznih zakonov, ki jih ne bo treba čez leto spet obračati na glavo, naj jih pač skopirajo od drugih, ki to znajo in naj pustijo ljudi pri miru, da delajo, če hočejo delati.
To, da nikoli ne veš kje ti bodo zapičili nož v hrbet, pa nima smisla komentirati.
Če že v štartu niso sposobni sprejeti ustreznih zakonov, ki jih ne bo treba čez leto spet obračati na glavo, naj jih pač skopirajo od drugih, ki to znajo in naj pustijo ljudi pri miru, da delajo, če hočejo delati.
To, da nikoli ne veš kje ti bodo zapičili nož v hrbet, pa nima smisla komentirati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: meacho ()
Mato989 ::
Webmojster je izjavil:
Daj nehajmo že enkrat o tej lažni solidarnosti. Iz mojih izkušenj so tisti, ki najbolj trobijo o solidarnosti največji skopuhi.
To je zame vse PRISILNA solidarnost. Me prav zanima, kako bi bilo, če bi ljudje imeli prosto izbiro koliko davkov in prispevkov plačati od svojih prihodkov. Potem bi se resnično videla ta solidarnost.
Najbolj grozno se mi pa zdi, da so tisti z višjimi prihodki procentualno višje obdavčeni. Torej prav kaznovani, če zaslužijo več.
Zato bi kakšna enotna davčna stopnja bila še najbolj pravična. In pa seveda socialna kapica na prispevke.
socialna kapica samo pomeni nadaljevanje Bismarckovega roparskega payto go sistema in je kot taka dejansko podpis uničujočega sistema...
Mi potrebujemo KONČANJE pokojninske prisilne dajatve in varčevanje za lastno pokojnino!!! Ne pa da jaz plačujem previsoke pokojnine moji babici jaz bom pa dobival prenizko pokojnino od mojih naslednikov!!!
thramos ::
Pa ne v Sloveniji. V Sloveniji vlada promoviranje nesposobnih in rezanje uspešnih.
In če bi bili tako za solidarnost, bi država z davki pobrala nepremičnine starejšim, ki živijo sami v gradovih in jih dala mladim družinam. Ampak ne, tam pa ni solidarnosti. Ker uboga mamica je bajto gradila z lastnimi rokami. A veš kakšna čustvena navezanost je to???
Davek na premoženje in ne na delo? Kje podpišem?
Premoženje je neproduktivno. Medtem, ko imamo od dela tudi normirancev koristi vsi.
ales85 ::
Webmojster je izjavil:
socialna kapica samo pomeni nadaljevanje Bismarckovega roparskega payto go sistema in je kot taka dejansko podpis uničujočega sistema...
Mi potrebujemo KONČANJE pokojninske prisilne dajatve in varčevanje za lastno pokojnino!!! Ne pa da jaz plačujem previsoke pokojnine moji babici jaz bom pa dobival prenizko pokojnino od mojih naslednikov!!!
S tem se na nek način strinjam. Težava pokojninske blagajne je tudi to, da, ko je odločba enkrat izdana, je dokončna, kljub spreminjajočim se pogojim. Ko so se upokojevali z 10 ali 18 najboljšimi zaporednimi leti ter dobili pokojnino v višini na primer 70% te osnove, so v neprimerno boljšem položaju od oseb, ki se upokojujejo danes in se jim šteje zaporednih 35 let ter dobijo pokojnino v višini 60% te osnove.
Če se pogoji spreminjajo, bi se morale pokojnine za nazaj poračunati v skladu s temi spremembami. Na ta način bi obstoječi upokojenci dobili manj, vendar bi se nam oziroma tistim, ki so trenutno pred upokojitvijo, upošteval manjši "malus". Kar so dobili so sicer dobili, za nazaj ne bi jemal, le nadaljnja plačila bi bilo potrebno uskladiti.
tikitoki ::
PandaFlow2 je izjavil:
Mene zanima ne to da se je odselilo 8k ljudi, to je jasno, zanima me kot trdi Zaphod al kdo že, da se je odselilo 8.000 VISOKO kvalificiranih, torej UNI DIPL in več... link za tole, da je VSEH 8k visoko kvalificiranih!
Za razliko od Slovenije večini tujih firm dol visi ali imaš narejen nek XY faks iz neke obskurne slovenske vasi ali ne. Važno je, kaj znaš pokazati in prinesti firmi.
Nekdo je lahko visokokvalificiran kljub osnovno- ali srednješolski izobrazbi. Formalna izobrazba ni enaka kvalifikaciji.
Yeah right, probaj prakticirati, kot zdravnik ali se kaj drugega. Ce pa si koncal nek beden faks, pol pa ok, to drzi.
Matko ::
Do 2013 imel 7 let polni s.p. - šel pogledat za nazaj koliko je bil efektivni odstotek plačane dohodnine ... khm = 1,7%.
Čez vikend povprašal dva prijatelja, eden pravi, da ima točno 1% (partnerka računovodja; iz principa noče imeti ničle); drugi s kar zavidljivim prometom 0% (na račun preteklih izgub). Se pravi, da teza, da normalni s.p. plačujejo efektivno cca 2% dohodnine ni iz trte zvita. Oba kolega trdila, da ne poznata nobenega, ki bi kaj več plačeval, max 5% kogar so že lovili z nabijanjem kilometrin, oba pa zlo štekata normirance, da nimaš opravka z računovodji, računi itd.
Popolnoma neuporabna primerjava, če ne vemo prometa, ter vsote in tipa odhodkov.
To, da imajo določeni s.p. dolgoročno 0 EUR dobička samo kaže na nesposobnost FURSA.
PS: Ob vseh programerjih v tej temi, bi lahko že vsaj trije naredili aplikacijo za primerjavo normiranec/dejanski prihodki
zavajon ::
Premoženje je neproduktivno. Medtem, ko imamo od dela tudi normirancev koristi vsi.
Kazujmo tiste, ki varčujejo in nagrajujmo tiste, ki so produktivni in vse sproti zagonijo. To je res super ideja!
Half-Saint je izjavil:
Slaba stvar je, da nismo vsi enaki. Ker imajo nekateri večje stroške kot drugi, mora država stopiti notri in jim pobrati denar, ki ga imajo viška.
Da bomo spet vsi enaki.
p.s.: Sicer bi država lahko enakost dosegla tudi tako, da bi zmanjšala bremena drugim. Ampak to ni zanimivo. Ker je enakost lažje doseči skozi pretepanje bolj uspešnega kot skozi spodbujanje manj uspešnega.
A zato, ker dejansko nimas stroskov pri svojme pslovanju in se ti jim ad hoc prizna, potem si bolj uspesen? Po katerem merilu ze?
To, da bi prepisali zakone, žal tu ni možno.
A ne poznaš neizpodbitnega dejstva, da je Slovenija nekaj posebnega, oh in sploh, tukaj je vse najboljše, od krompirja, prašičev, do bele tehnike, vode, narave na sploh, ... Edini problem je v tem, da ko prestopiš katerokoli mejo na Balkanu, slišiš isto ;)
Davek na premoženje in ne na delo? Kje podpišem?
Mladi druzini nihce ne preprecuje gradnje lastne hise, razen kup birokracije in visoke dajatve. Seveda je bolj smiselno stari mami ukrast, k met zakonodajo, ki omogoca bolj ugodne nepremicnine, ki si jih folk lahko privosci.
Kakšen zakon bi ti naredil, da bi bile nepremičnine cenejše?
Morda tak, da bi država vzela davkoplačevalcem in dala mladim družinam?
luli ::
Tukaj ima doktor kar prav.
Potem pa je tukaj še en vidik, ki ga vsi pozabljate. Ko s podjetjem enkrat prideš do neke točke najameš strokovnjake, ki ti optimizirajo odhodke. To znajo narediti do te mere, da ne plačaš niti 1%. Primer so multinacionalke.
Pa še nečesa se ni noben izmed pravičnikov lotil. Kaj pa nižja DDV stopnja pri nekaterih poklicih (frizer, vgradnja oken,...). A tam pa ni problema, ker nekateri plačujejo nižji DDV?
Tudi sam sem mislil drugo leto iti na pavšalista. Pa ne zato, ker bi plačeval manj, temveč zato ker se mi preprosto ni za ukvarjat z državo in njeno birokracijo in bi rad svojo energijo posvetil poslu, ne pa da vsakič kelnarja gnjavim za račun, da si lahko pišem reprezentanco in zbiram te račune kot pubertetnik postre z golimi puncami.
Potem pa je tukaj še en vidik, ki ga vsi pozabljate. Ko s podjetjem enkrat prideš do neke točke najameš strokovnjake, ki ti optimizirajo odhodke. To znajo narediti do te mere, da ne plačaš niti 1%. Primer so multinacionalke.
Pa še nečesa se ni noben izmed pravičnikov lotil. Kaj pa nižja DDV stopnja pri nekaterih poklicih (frizer, vgradnja oken,...). A tam pa ni problema, ker nekateri plačujejo nižji DDV?
Tudi sam sem mislil drugo leto iti na pavšalista. Pa ne zato, ker bi plačeval manj, temveč zato ker se mi preprosto ni za ukvarjat z državo in njeno birokracijo in bi rad svojo energijo posvetil poslu, ne pa da vsakič kelnarja gnjavim za račun, da si lahko pišem reprezentanco in zbiram te račune kot pubertetnik postre z golimi puncami.
Kakšen zakon bi ti naredil, da bi bile nepremičnine cenejše?
Drzava to ze pocne.
Brez dvoma bi lahko poenostavili pridobivanje dovoljenj za gradnjo, pocenili postopek, omilili dolocene zahteve, ki mocno podrazijo stvari,...
Pa pomankanje gradbenih zemljisc je mariskje umetno ustvarjeno, pomankanje pa seveda visa ceno. Seveda kle pride do navzkrizja z varovanjem okolja. Sam je neumno staro mamo kriviti, medtem, k si malda druzina ne sme postaviti hise, ne zaradi pomankanja zemlje, temcev samo zaradi zakonodaje, ki to preprecuje.
In če so ta mlada družina slučajno Slovenci, potem bodo zgradili predimenzionirano slabo izolirano hišo. Pa še estetsko jo bodo dopolnili, ker bodo naredili še prizidek (saj ne stane dosti več in dodaten prostor bo kdaj prišel prav).
Morda je res problem z dostopnostjo zemljišč, ne vem. Vem pa, da je vsaj v centru Ljubljane ogromno stanovanj praznih, veliko penzionistov živi samih v prevelikih stanovanjih. Tako da vsaj iz tega zornega kota izgleda ta problem drugače.
Morda je res problem z dostopnostjo zemljišč, ne vem. Vem pa, da je vsaj v centru Ljubljane ogromno stanovanj praznih, veliko penzionistov živi samih v prevelikih stanovanjih. Tako da vsaj iz tega zornega kota izgleda ta problem drugače.
In če so ta mlada družina slučajno Slovenci, potem bodo zgradili predimenzionirano slabo izolirano hišo. Pa še estetsko jo bodo dopolnili, ker bodo naredili še prizidek (saj ne stane dosti več in dodaten prostor bo kdaj prišel prav).
Saj to je na splošno balkanski sindrom, da se gradi ogromne hiše v katerih na koncu ostaneta dva starca.
Ampak kakšno zvezo ima to z normiranci?
Ampak v tem primeru TI placas nizji znesek. In jaz in vsi ostali. Ne pa omenjeni podjetniki oziroma poklici. V tem primeru je zgodba enaka za vse.
Ampak v tem primeru TI placas nizji znesek. In jaz in vsi ostali. Ne pa omenjeni podjetniki oziroma poklici. V tem primeru je zgodba enaka za vse.
Čisto enako bi lahko rekli za normiranca. Ker je normiranec, potem TI plačuješ nižji znesek (drugače bi podražil).
Čisto enako bi lahko rekli za normiranca. Ker je normiranec, potem TI plačuješ nižji znesek (drugače bi podražil).
Teoreticno ja, v praksi pa normiranci v glavnem ne zaracunavamo manj.
Dieu ::
Še dobro, da imamo (pazi to) v EU države kjer je efektivna obdavčitev cca 5%, sicer moraš ruknit 30kE za firmo tam + nekoga, ki ti to ureja pa si se izognil vsemu in povsem legalno. Ko hočeš denar na osebni TRR pač plačaš nekaj davka stran, denar, ki prileti na firmo pa je obdavčen z cca 5% in ti lahko tam stoji kolikor te je volja. Če se hočeš it shady posle si ga lahko celo kako drugače ven potegneš.
I was blind but now I see!
Teoreticno ja, v praksi pa normiranci v glavnem ne zaracunavamo manj.
Saj tudi frizerji niso pocenili, ko so jim dali nižjo stopnjo DDV.
Ja, v praznih stanovanjim zivijo stare mamke, ki si ne morejo privosciti placati postenega davka? Ocitno je to popolnoma drug problem. Ce ma folk vleiko nepremicnin, potem je meni vseeno, ce ga obdavcijo. Seveda pa bodo breme tega cutili tudi podnajemniki. Ker je utvara govoriti, da se ti davki ne bodo preselili na njihova pleca.
Ce pa si ti en tistih bedakov, ki bi ljudi metali na cesto, ker si ne more privociti placati drakonskih davkov na svoj dom, potem pa bi bil cas, da se zamislis nad samim seboj. Se posebaj z izgovorom, da je vecja nuja jastrebov, ki se bodo mastili na tuji nesreci, ker so po tvoej bolk zasluzni do domovanja.
Kazujmo tiste, ki varčujejo in nagrajujmo tiste, ki so produktivni in vse sproti zagonijo. To je res super ideja!
A to je sarkazem? Ja, nagrajujmo produktivne, saj imamo od njihove produkcije korist vsi.
Saj to je mantra kapitalizma - produktivnost in potrošnja.
Ce pa si ti en tistih bedakov, ki bi ljudi metali na cesto, ker si ne more privociti placati drakonskih davkov na svoj dom, potem pa bi bil cas, da se zamislis nad samim seboj. Se posebaj z izgovorom, da je vecja nuja jastrebov, ki se bodo mastili na tuji nesreci, ker so po tvoej bolk zasluzni do domovanja.
Vsekakor - ampak a je kaj bolj smiselno, da imaš drakonske davke najprej na prihodkih (revežev), nato pa še na potrošnji, ko gredo kupit kruh?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: thramos ()
Pegaz ::
Gandalfar ::
> Še dobro, da imamo (pazi to) v EU države kjer je efektivna obdavčitev cca 5%, sicer moraš ruknit 30kE za firmo tam + nekoga, ki ti to ureja pa si se izognil vsemu in povsem legalno. Ko hočeš denar na osebni TRR pač plačaš nekaj davka stran, denar, ki prileti na firmo pa je obdavčen z cca 5% in ti lahko tam stoji kolikor te je volja. Če se hočeš it shady posle si ga lahko celo kako drugače ven potegneš. ;)
Kako se pa izogneš 25% obdavčitvi kapitalskega dobička kot davčni rezident v Sloveniji?
Kar vidim v tem tekstu je, da si plačal 30k + n, zato da si zmanjšal obdavčitev dobička podjetja iz 19% na 5%.
Pri 215k EUR je 14% ravno 30k EUR. Torej, če ti v nekem smiselnem intervalu (torej npr. na par let) ostane več kot 250k profita, potem to zgleda smiselno. Sicer te začetni strošek več stane.
Kaj narobe računam, da se ti splača Slovenskemu davčnemu rezidentu?
Kako se pa izogneš 25% obdavčitvi kapitalskega dobička kot davčni rezident v Sloveniji?
Kar vidim v tem tekstu je, da si plačal 30k + n, zato da si zmanjšal obdavčitev dobička podjetja iz 19% na 5%.
Pri 215k EUR je 14% ravno 30k EUR. Torej, če ti v nekem smiselnem intervalu (torej npr. na par let) ostane več kot 250k profita, potem to zgleda smiselno. Sicer te začetni strošek več stane.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gandalfar ()
> Še dobro, da imamo (pazi to) v EU države kjer je efektivna obdavčitev cca 5%, sicer moraš ruknit 30kE za firmo tam + nekoga, ki ti to ureja pa si se izognil vsemu in povsem legalno. Ko hočeš denar na osebni TRR pač plačaš nekaj davka stran, denar, ki prileti na firmo pa je obdavčen z cca 5% in ti lahko tam stoji kolikor te je volja. Če se hočeš it shady posle si ga lahko celo kako drugače ven potegneš. ;)
Ja, če obračaš par 100k letno je valda smiselno, sploh če imaš prihodke pretežno od storitev in minimalne stroške (5%, 10%). Sicer še nisem zadeve v celoti raziskal in dorekel ampak kapitalski dobiček plačaš šele, ko si lastnik firme hoče ta dobiček izplačati? Alternativno ga lahko pustiš na firmi v tujini in ne plačaš ničesar (razen tistih 5% tam), oziroma si ga po "kosih" nazaj v Slovenijo plačuješ ("koliko rabiš", da pač nisi v norem razredu) in plačuješ stran davek, mogoče še par družinskih članov vklopiš v to če si upaš in jim zaupaš (pač morajo imeti vsi s.p.je oz. d.o.o. pa se greš b2b in se ne izplačuješ tega kot dobiček od firme), bistvo je, da imaš tam denar, ki je tvoj (oz od tvoje firme) in je minimalno obdavčen, povrh vsega pa se lahko greš B2B naprej tudi iz firme iz tujine in se še tako (legalno) izogneš še kakšni obdavčitvi, nimam pa še informacije kolikor so fleksibilni recimo z prikazovanjem stroškov (če hočeš npr avto na firmo v Sloveniji picajzljajo ko norci, mogoče so gori malo bolj fleksibilni ).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dieu ()
Torej, investiraš 30kE, prihodke usmeriš na pravno osebo v tujini oziroma rentaš svojim pravnim osebam v Sloveniji nek service, da spraviš denar gor in imaš pri nas 0 EUR dobička, na vse kar si gori zaslužil plačaš 5% davka in si potem po želji usmerjaš nazaj na slovenske firme oziroma poskrbiš za sestro, očeta, ipd. kjer je obdavčitev s.p.ja do 8.021,34 16 %, od 8.021,34 do 20.400,00 27 %, od 20.400,00 do 48.000 34 %. Seveda če si sam misliš nekaj dobička pri nas izplačati potem tega ne šaufalš gor ker si 5% extra stran vrgel. Ostanek pa si pustiš gori in lahko vsako leto en del izplačaš pa ne rabiš nič delat če imaš dovolj rezerv gori.
Če si ti letno izplačaš 250kE dobička te dohodnina ubije, če si 250kE dobička izplačaš na razponu 5 let recimo je pa druga zgodba. Denar pa je itak tvoj, razlika je samo če je na računu fizične osebe ali pravne osebe.
Pa je vse legalno, edina stvar, ki bi lahko tukaj bila problem je če ti sorodniki denar na roko vračajo pa še v tem primeru ne vem če ni kakšna izjema za ožje sorodstvo, pa tudi v tem primeru lahko gledaš na to drugače, ko recimo očeta enkrat pobere (realnost je pač takšna, da nihče ni večen) bom itak jaz dedoval in se zadeva vrne k meni (po eni strani lahko gledaš na to kot dolgoročno investicijo).
Če si ti letno izplačaš 250kE dobička te dohodnina ubije, če si 250kE dobička izplačaš na razponu 5 let recimo je pa druga zgodba. Denar pa je itak tvoj, razlika je samo če je na računu fizične osebe ali pravne osebe.
Pa je vse legalno, edina stvar, ki bi lahko tukaj bila problem je če ti sorodniki denar na roko vračajo pa še v tem primeru ne vem če ni kakšna izjema za ožje sorodstvo, pa tudi v tem primeru lahko gledaš na to drugače, ko recimo očeta enkrat pobere (realnost je pač takšna, da nihče ni večen) bom itak jaz dedoval in se zadeva vrne k meni (po eni strani lahko gledaš na to kot dolgoročno investicijo).
Zgodovina sprememb…
^ če rabiš vsako leto izplačevat 60kE dobička, kar je neumno če dejansko ne rabiš takšnega denarja oz. lahko prikažeš stroške in potem je letna dohodnina še bistveno manjša.
Seveda bi jaz z veseljem komot in dalje fural normiranca (manj papirjev in vsega) kot je zdaj ampak so se odločili še to shebat, kot da že 100kE cap letno ni dovolj hud deal breaker... oh well
Edit: seveda je tu še tistih 5% in 30kE ampak to že prvo leto not spraviš..
Zgodovina sprememb…
LeQuack ::
Seveda bi jaz z veseljem komot in dalje fural normiranca (manj papirjev in vsega) kot je zdaj ampak so se odločili še to shebat, kot da že 100kE cap letno ni dovolj hud deal breaker... oh well .
Saj bo še vedno ostal normiranec. Ti bi rad neobdavčen denar, pejt v Qatar, ne pa da izkoriščaš redno zaposlene, da namesto tebe plačujejo storitve države.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()
Če bodo spremenili normirance (40%) vprašanje če bo še smiselno. Neobdavčen? Izkoriščam? Ti bi pa rad, da vržem 50% za dohodnino? Me zanima če bi jih ti če bi bil na mojem mestu. Če morem dati 50% za dohodnino se mi od Aprila naprej vsako leto sploh ne splača delat, raje ležim doma kot, da cele dneve delam potem pa gre 50% za storitve države - na srečo so poti okoli tega.
Qatar ja bi bilo fajn, ampak ne, jaz bi rad zadevo izpeljal legalno, če lahko uredim vse skupaj znotraj EU je to samo še bonus ker so zadeve poenostavljene.
Sem imel možnost tudi delat na javnih razpisih po Sloveniji in malo opazovati zadeve in če misliš, da je takšno razsipavanje denarja smiselno podpirat... potem sem brez besed. To kar vidimo v Sloveniji v JU je pa tudi škoda besed. Se sliši kot opravičevanje mojih dejanj ampak je stvar sila preprosta, ne vidim razloga zakaj nebi poskrbel (v prvi vrsti) za sebe, svojo firmo in familijo najboljše kar le lahko, vsi ostali to že delajo (ampak vsi tega ne priznajo). Mimogrede v kapitalizmu smo in cela država že temu primerno funkcionira, misliš, da se bo čez 40 let kdo sikiral če jaz ne morem preživet z 550EUR penzije? Ne bo se, ker tudi zdaj se ne ko folk dobi kak tak informativen izračun penzije, zdravstveni sistem je ena proti približno, boljše da sploh ne gremo v debato o teh odličnih "storitvah države", ker so praviloma tam samo zato, da folk pri koritu služi. Če si pameten boš raje pravi čas poskrbel za sebe in bližnje.
Qatar ja bi bilo fajn, ampak ne, jaz bi rad zadevo izpeljal legalno, če lahko uredim vse skupaj znotraj EU je to samo še bonus ker so zadeve poenostavljene.
Sem imel možnost tudi delat na javnih razpisih po Sloveniji in malo opazovati zadeve in če misliš, da je takšno razsipavanje denarja smiselno podpirat... potem sem brez besed. To kar vidimo v Sloveniji v JU je pa tudi škoda besed. Se sliši kot opravičevanje mojih dejanj ampak je stvar sila preprosta, ne vidim razloga zakaj nebi poskrbel (v prvi vrsti) za sebe, svojo firmo in familijo najboljše kar le lahko, vsi ostali to že delajo (ampak vsi tega ne priznajo). Mimogrede v kapitalizmu smo in cela država že temu primerno funkcionira, misliš, da se bo čez 40 let kdo sikiral če jaz ne morem preživet z 550EUR penzije? Ne bo se, ker tudi zdaj se ne ko folk dobi kak tak informativen izračun penzije, zdravstveni sistem je ena proti približno, boljše da sploh ne gremo v debato o teh odličnih "storitvah države", ker so praviloma tam samo zato, da folk pri koritu služi. Če si pameten boš raje pravi čas poskrbel za sebe in bližnje.
cleanac ::
Ampak potem moraš razumeti, ko bo prišel račun za šolnino otroka, ter račun za tvoje zdravljenje, da boš tudi poskrbel zase in svojo družino.
Če želiš poskrbeti zase in bližnje, plačuj davke. Res, da se jih veliko "porazgubi", še več jih je nesmiselno porabljenih, vendar je kljub temu še ceneje plačevati v skupno blagajno iz katerega potem črpaš sredstva kadar jih potrebuješ. Nekateri so v "minusu", drugi v "plusu", vsi pa smo na boljšem. Jaz bi tudi raje videl, da si sam plačujem zdravstvo in šolnino otrokom, vendar večina tega ne bi zmogla in zato zadeva ne bi delovala.
Če želiš poskrbeti zase in bližnje, plačuj davke. Res, da se jih veliko "porazgubi", še več jih je nesmiselno porabljenih, vendar je kljub temu še ceneje plačevati v skupno blagajno iz katerega potem črpaš sredstva kadar jih potrebuješ. Nekateri so v "minusu", drugi v "plusu", vsi pa smo na boljšem. Jaz bi tudi raje videl, da si sam plačujem zdravstvo in šolnino otrokom, vendar večina tega ne bi zmogla in zato zadeva ne bi delovala.
Saj to je mantra kapitalizma - produktivnost in potrošnja.
To pravijo novinarji. V resnici je mantra kapitalizma produktivnost + investicije/varčevanje + učinkovita potrošnja. Drugi del ponavadi pozabijo.
Vem, načeloma je res tako. Ampak varčevanje ni enako investicije. Luksuzno premoženje prav tako ne. Od jahte oziroma vile bogataša ima posredno korist veliko manjši krog ljudi, kot bi ga imel, če bi bilo to premoženje investirano oz. "porabljeno" drugače.
Od produktivnosti oziroma dela, pa ima posredno in neposredno neposredno korist največji krog ljudi, zato je smiselno nižati obdavčitve in bremenitve na račun višje obremenitve premoženja.
Prav tako bi šel recuni nepremičninski davek bistveno lažje skozi v kompletu z nižanjem obremenitve dohodka recimo.
Invictus ::
Ja, če obračaš par 100k letno je valda smiselno, sploh če imaš prihodke pretežno od storitev in minimalne stroške (5%, 10%). Sicer še nisem zadeve v celoti raziskal in dorekel ampak kapitalski dobiček plačaš šele, ko si lastnik firme hoče ta dobiček izplačati?
Kdaj plačaš davek na dobiček podjetja, je odvisno od lokalne zakonodaje. Večina držav denar pobere takoj. Estonija, recimo, ne. Tam imaš tudi tako imenovana e-podjetja, ki ga lahko ustanoviš preko neta.
Poglej si pa tudi načelo svetovnega davka po slovenski zakonodaji .
Saj bo še vedno ostal normiranec. Ti bi rad neobdavčen denar, pejt v Qatar, ne pa da izkoriščaš redno zaposlene, da namesto tebe plačujejo storitve države.
Zakaj ne bi izkoriščal hlapcev, ki namesto tebe futrajo državni megalomanski aparat z zanič storitvami? Naj plačajo...
Ampak potem moraš razumeti, ko bo prišel račun za šolnino otroka, ter račun za tvoje zdravljenje, da boš tudi poskrbel zase in svojo družino.
Če imaš denar, lahko skleneš zdravstveno zavarovanje s katerokoli zavarovalnico, ki je pripravljena kriti stroške zdravljenja v Sloveniji. Pa zna biti še ceneje kot plačevati ZZZS prispevek , in z več ugodnostmi.
Kolega plačuje 700 EUR/mesec za štiričlansko družino v Nemčiji, pa plačuje maksimalno možno zavarovanje, vključno z nezgodnim. V Nemčiji se lahko odločiš, če imaš s.p., da si sam urediš pokojninsko in zdravstveno.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Jaz bi tudi raje videl, da si sam plačujem zdravstvo in šolnino otrokom, vendar večina tega ne bi zmogla in zato zadeva ne bi delovala.
Zadeva ne bi delovala, ker so naše javne storitve netransparentne pri stroških. Če bi bilo transparentno, bi hitro videli, kaj in kako se dela ter kako se troši denar.
Samo tole je zanimivo. Zdaj smo prišli do tega, da niso problem davki, problem je, kaj država s temi davki naredi.
Se pravi, če bi bili davki bolje porabljeni, bi jih brez problemov plačevali? Ker bi pač vedeli, da za davke nekaj dobite?
Oziroma, saj dobimo za davke že sedaj, ampak problem je - kot pišete zgoraj - da poraba davkov ni optimalna in transparentna.
No, če to drži, se postavi vprašanje: ali je bolj smiselno, da se plačilu davkov izogibamo, ali da skušamo poštimati sistem, da bomo za svoje davke res dobili dobre storitve? Verjetno gre celo oboje skupaj...
Torej, kaj ste pripravljeni narediti za to, da bo poraba davkov bolj transparentna?
Ali pa je bila netransparentna poraba zgolj priročen izgovor za goljufanje?
Se pravi, če bi bili davki bolje porabljeni, bi jih brez problemov plačevali? Ker bi pač vedeli, da za davke nekaj dobite?
Oziroma, saj dobimo za davke že sedaj, ampak problem je - kot pišete zgoraj - da poraba davkov ni optimalna in transparentna.
No, če to drži, se postavi vprašanje: ali je bolj smiselno, da se plačilu davkov izogibamo, ali da skušamo poštimati sistem, da bomo za svoje davke res dobili dobre storitve? Verjetno gre celo oboje skupaj...
Torej, kaj ste pripravljeni narediti za to, da bo poraba davkov bolj transparentna?
sudo poweroff
Najprej bo treba definirati goljufanje...
A je to goljufanje po zakonu ali pa Slovenceljskem standardu, kjer goljufa vsak, ki več zasluži? In ima svoj d.o.o, s.p.?
A je to goljufanje po zakonu ali pa Slovenceljskem standardu, kjer goljufa vsak, ki več zasluži? In ima svoj d.o.o, s.p.?
Gandalfar ::
> Ja, če obračaš par 100k letno je valda smiselno, sploh če imaš prihodke pretežno od storitev in minimalne stroške (5%, 10%). Sicer še nisem zadeve v celoti raziskal in dorekel ampak kapitalski dobiček plačaš šele, ko si lastnik firme hoče ta dobiček izplačati? Alternativno ga lahko pustiš na firmi v tujini in ne plačaš ničesar (razen tistih 5% tam), oziroma si ga po "kosih" nazaj v Slovenijo plačuješ ("koliko rabiš", da pač nisi v norem razredu) in plačuješ stran davek, mogoče še par družinskih članov vklopiš v to če si upaš in jim zaupaš (pač morajo imeti vsi s.p.je oz. d.o.o. pa se greš b2b in se ne izplačuješ tega kot dobiček od firme), bistvo je, da imaš tam denar, ki je tvoj (oz od tvoje firme) in je minimalno obdavčen, povrh vsega pa se lahko greš B2B naprej tudi iz firme iz tujine in se še tako (legalno) izogneš še kakšni obdavčitvi, nimam pa še informacije kolikor so fleksibilni recimo z prikazovanjem stroškov (če hočeš npr avto na firmo v Sloveniji picajzljajo ko norci, mogoče so gori malo bolj fleksibilni :) ).
To kar si napisal ni smiselno. 25% davek na kapitalske dobičke je končni in ti ne gre v dohodnino (pri izplačilu že plačaš akontacjo nani). Zakaj bi v zraven mešal notri druge družinske člane itd., saj ne spremenijo teh 25%.
Če imajo drugi s.p.-je in d.o.o.-je imaš še vedno isti problem - kako spremenit teh 200k EUR v neke smiselne stroške.
Kar mi ni jasno - potem, ko si si omislil avto na leasing za 50k, kako lahko kaj smiselnega narediš s preostalimi 200k, da ti dvigajo kvaliteto življenja in da lahko do tega denarja smiselno prideš v tej tuji firmi?
> Če si ti letno izplačaš 250kE dobička te dohodnina ubije, če si 250kE dobička izplačaš na razponu 5 let recimo je pa druga zgodba. Denar pa je itak tvoj, razlika je samo če je na računu fizične osebe ali pravne osebe.
To je direktno nasprotna izjava, da je davek na kapitalske dobičke cedularni. Lahko podpreš svojo izjavo s kakšnim virom?
To kar si napisal ni smiselno. 25% davek na kapitalske dobičke je končni in ti ne gre v dohodnino (pri izplačilu že plačaš akontacjo nani). Zakaj bi v zraven mešal notri druge družinske člane itd., saj ne spremenijo teh 25%.
Če imajo drugi s.p.-je in d.o.o.-je imaš še vedno isti problem - kako spremenit teh 200k EUR v neke smiselne stroške.
Kar mi ni jasno - potem, ko si si omislil avto na leasing za 50k, kako lahko kaj smiselnega narediš s preostalimi 200k, da ti dvigajo kvaliteto življenja in da lahko do tega denarja smiselno prideš v tej tuji firmi?
> Če si ti letno izplačaš 250kE dobička te dohodnina ubije, če si 250kE dobička izplačaš na razponu 5 let recimo je pa druga zgodba. Denar pa je itak tvoj, razlika je samo če je na računu fizične osebe ali pravne osebe.
To je direktno nasprotna izjava, da je davek na kapitalske dobičke cedularni. Lahko podpreš svojo izjavo s kakšnim virom?
Samo tole je zanimivo. Zdaj smo prišli do tega, da niso problem davki, problem je, kaj država s temi davki naredi.
To je samo moje pogled in ja jaz bi lažje plačeval davke če bi mi to garantiralo, neko dostojno življenje, čeprav je tudi v tem primeru menim, da je 50% obdavčitev preveč.
> Ja, če obračaš par 100k letno je valda smiselno, sploh če imaš prihodke pretežno od storitev in minimalne stroške (5%, 10%). Sicer še nisem zadeve v celoti raziskal in dorekel ampak kapitalski dobiček plačaš šele, ko si lastnik firme hoče ta dobiček izplačati? Alternativno ga lahko pustiš na firmi v tujini in ne plačaš ničesar (razen tistih 5% tam), oziroma si ga po "kosih" nazaj v Slovenijo plačuješ ("koliko rabiš", da pač nisi v norem razredu) in plačuješ stran davek, mogoče še par družinskih članov vklopiš v to če si upaš in jim zaupaš (pač morajo imeti vsi s.p.je oz. d.o.o. pa se greš b2b in se ne izplačuješ tega kot dobiček od firme), bistvo je, da imaš tam denar, ki je tvoj (oz od tvoje firme) in je minimalno obdavčen, povrh vsega pa se lahko greš B2B naprej tudi iz firme iz tujine in se še tako (legalno) izogneš še kakšni obdavčitvi, nimam pa še informacije kolikor so fleksibilni recimo z prikazovanjem stroškov (če hočeš npr avto na firmo v Sloveniji picajzljajo ko norci, mogoče so gori malo bolj fleksibilni :) ).
Še enkrat, na firmi oz. firmah v Sloveniji potem nimaš dobička kot takšnega, kot d.o.o. si izplačuješ plačo in plačaš stran dohodnino, kot s.p. pa ti denar konec leta ostane in plačaš dohodnino in to je to, par jurjev stroškov ti bo vsak sposoben računovodja pomagal prikazati. Je pa res kot sem že napisal si v tem primeru omejen z tem kakšno vsoto si lahko letno potegneš ven ("čistega" denarja) ker moraš paziti v katero lestvico padeš po dohodnini (torej 200kE je no go, razen če je kot sem že napisal čez več let). Med tem pa VEŠ, da boš imel drugo leto plačo in vse (ali pa naslednjih 10 let) ker te denar za to že čaka na firmi v tujini. Če hočeš vsako leto ven potegniti 200kE čistega na TRR potem pač moraš iskati druge rešitve, jaz ne rabim toliko.
@Dieu
Malo si še enkrat preberi kako delujejo finance v Sloveniji. Ker si cel kup nebuloz napisal...
Malo si še enkrat preberi kako delujejo finance v Sloveniji. Ker si cel kup nebuloz napisal...
Za ene ja. Večina je nekje vmes - manjši kot so davki in bolj kot je transparentna poraba, z manj nejevolje in upiranja bi jih plačevali. Nekateri jih seveda ne bi nikoli, ker so egoistični kreteni.
Ampak le redkokdo pa je pripravljen delati na transparentnosti, ker si vsi želimo delati tisto kar nas veseli in kar nam prinaša neposredno korist. Še tisti ki kao delajo na transparentnosti, skrivajo postopke te transparentnosti ...
Hja, jaz sem sodeloval pri Supervizorju, podatki so javno dostopni, pokazal sem kako se da dobiti še druge podatke... zdaj pa delajte, če hočete. Na voljo so vse sestavine, da naredite svoj Supervizor.
S kolegom zdaj delava eno vizualizacijo plač v javni upravi, z nekaj bolj naprednimi analizami. Dobila sva se 3x in prišla do tega, da imava urejeno bazo in osnoven web service z grafi... zdaj se je pridružila še tretja kolegica. Ampak to delamo v prostem času, poleg drugih konjičkov. Tako da ni ravno visoko na prioritetni lestvici.
Lahko zberete denar in bomo delali bolj zagnano...
Ampak itak je jasno kaj bo. Vsi bi čakali, da bo nekdo drug naredil, vmes pa jamrarija. Ko bo narejeno, bo pa foušija. Slovenceljstvo pač.
S kolegom zdaj delava eno vizualizacijo plač v javni upravi, z nekaj bolj naprednimi analizami. Dobila sva se 3x in prišla do tega, da imava urejeno bazo in osnoven web service z grafi... zdaj se je pridružila še tretja kolegica. Ampak to delamo v prostem času, poleg drugih konjičkov. Tako da ni ravno visoko na prioritetni lestvici.
Lahko zberete denar in bomo delali bolj zagnano...
Ampak itak je jasno kaj bo. Vsi bi čakali, da bo nekdo drug naredil, vmes pa jamrarija. Ko bo narejeno, bo pa foušija. Slovenceljstvo pač.
sudo poweroff
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Odprtje normiranega spja (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 42532 (17407) | Recordman |
» | Prihodki iz tujine in dohodnina (kot fizična oseba)Oddelek: Loža | 15032 (13719) | Vikking |
» | A je s.p. pravi odgovor za moj posel? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 25448 (23049) | Mavrik |
» | informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20655 (18192) | wind |