» »

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj

Napitnine - komu, koliko, za kaj, zakaj

«
1
2 3 4

Kaj ::

Tema, ki mi že od nekdaj povzroča nelagodje in to zato, ker v naši družbi ni splošno določeno, komu, koliko, za kaj, zakaj,...
Če vzamem za začetek za primerjavo ZDA, pa čeprav lahko sklepam le iz filmov, kolikor so pač realni, je vsem vse jasno. Napitnine so, procenti so določeni, pričakovani in plača menda že temu prilagojena.
Ker pri nas tega ni in ker po čudnem naključju ne poznam nikogar, ki dela v gostinstvu, niti ne vem kako pravilno in pravično pristopiti k plačilu kosila.

Reši te seveda situacija, ko stane kosilo 18EUR, ti pa imaš v denarnici ravno 20EUR. Daš in rečeš "uredu je".
Kaj če kosilo stane 21EUR, ti pa imaš dva po 20EUR v denarnici. Sam dam nelagodno 40EUR in molče čakam, da mi napraska vračilo. In vmes tuhtam: "Bi moral zaokrožiti navzgor? Na koliko? 25EUR je malo veliko, če manj, bo spet hecno in nezaokroženo, ker ne vem na koliko."
Če stane kosilo 20EUR, dam 20EUR. Naj mu pristavim kovanec za 2EUR (če ga sploh imam)? Spet izgleda hecno.

In če je postrežba pač normalna, pričakovano kvalitetna, niti ne vidim smisla v napitnini, ker je taka postrežba pač pričakovana. Zakaj bi nekoga nagrajeval za vedenje, ki je za njegovo delovno mesto pričakovano in edino normalno? In, če se navežem na uvodni pogovor iz filma Reservoir Dogs (ja, vem, zelo klišejsko), se hkrati niti ne strinjam, da nam družba sugerira (Če nam. Nam?), kateri poklici naj bi se tako nagrajevali in kateri ne. Zakaj natakarji da in zakaj blagajničarji ne? Zakaj postrežbi v mcdonaldsu za pultom ne in zakaj v klasični gostilni da?
Potem je tu še plačilo s kartico, kjer napitnine niti niso mogoče in pa plačilo za študentske menije, kjer pa se še težje pričakuje od študenta, da bo obroku za 3,6EUR pristavil še skoraj toliko za napitnino. Kaj pa, če mora dostavljavec priti v tretje nadstropje? Kaj pa če pride v tretje nadstropje in je ves nesramen ali nejevoljen?


Neurejeno področje, ki morda še komu dela preglavice?
Natakarji, kako je v praksi, kaj vi pričakujete in stranke, kako vi naredite?



Mr. Pink: "I don't believe in tipping"
  • spremenil: Kaj ()

Master_Yoda ::

Sistem napitnin je v Ameriki tak verjetno zato, ker s tem delodajalci zelo prisparajo. Gres v restavracijo in placas vec za obrok kar je jasno - nekdo ti mora skuhati in prinesti k mizi. Ampak to je vsteto v ceno. In to da se potem natakarja placa minimalno mozno in mu moras ti se dodatno dajati denar ker je "bogi" in ti piskajo na vest (guilt trip), ker tudi natakar mora preziveti je scam.

Nevem ali so od nekdaj imeli taksen sistem ampak verjamem da ce preidemo na taksen sistem v Sloveniji naprimer (placa natakarja je nek minimum od minimuma, ce ne dobi dovolj napitnin mu do "legalnega" minimuma mora dati delodajalec (kar nikdar ne povejo)) ne bo cena kosila nic nizja, samo dodatno se bos moral dati tistemu, ki ti hrano prinese, drugace lahko pricakujes pljunek ob naslednji porciji / obisku.

Scaramouche ::

Zanimivo je da nekdo v Sloveniji kjer bi nekdo resnično rabil napitnino in lahko dostojno živel je ne dobi, medtem pa v Ameriki imajo že tako veliko plačo pa so nujne!

FTad ::

Dejstvo je, da se natakarji v Ameriki vecinom vsaj trudijo, da ti priskrbijo/prinesejo, vse kar potrebujes. Refill kave/pijace je tam itak zastonj, torej skrbijo, da je tvoja skodelica vedno polna. Torej mu das napitnino za trud. Da ne bo pomote, so v Slo tudi prijazni natakarji, vendar ni pritiska, da mu das napitnino.

Sicer pa se v dolocenih restavracijah/picerijah/gostilnah zaracuna tudi ze postreznina...torej extra napitnine ni potrebne, s tem pa se tudi natakar ne trudi kaj ekstra, ce ze to avtomatsko dobi.

Bottom line, ce se natakar zares potrudi, si zasluzi napitnino, da bi mu jo pa po defaultu dal, samo za to, ker se to pricakuje, pa mu je ne bom.

harvey ::

Napitnine so predvsem odvisne od kulturnega okolja. Na Japonskem, če boš dal več kot je na računu, bo tekel za tabo in ti vrnil denar.

Sam dajem nekako +10% na znesek, vendar ne kar default. Če sem pa ekstra zadovoljen s postrežbo ali ravnanjem osebja pa še dodatno zaokrožim navzgor.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

bojanpo ::

Slisim da je nenapisano pravilo vsaj za Dunaj, da pristejes napitnine nekje 10%, kar pa zna pri vecjem znesku biti tudi velika napitnina. Sam primer izpred nekaj let, smo bili v eni znanih ostarij v centru Dunaja in obed s pijaco je nanesel 163€ za nas 5 ljudi.. Dal natakarju ki je se znal besedo ali 2 slovensko 170€ in je uzaljeno zavrnil teh 7€ napitnine..

Je pa tako med avstrijci povecini da hrano in pijaco ponavadi sami placujejo, ponavadi ni "rund" kjer je enkrat en dal za zapitek, drugic drug, itd. Natakarji si seveda manejo roke, saj recimo kosilo je 8,40€, dajo 10€ in pustijo drobiz kot napitnino... sedaj pa to pomnozi z x strankami na ta dan in x delovnimi dnevi.. Nekje pol dodatne place pridobijo na ta racun.

jype ::

Scaramouche> Zanimivo je da nekdo v Sloveniji kjer bi nekdo resnično rabil napitnino in lahko dostojno živel je ne dobi, medtem pa v Ameriki imajo že tako veliko plačo pa so nujne!

Zanimivo je, da če si natakar v ZDA zlomi nogo, mora nekje najt deset jurjev, da pokrije izpad dohodka, zdravstvene storitve in prevoz v bolnišnico.

xmetallic ::

jype je izjavil:

Scaramouche> Zanimivo je da nekdo v Sloveniji kjer bi nekdo resnično rabil napitnino in lahko dostojno živel je ne dobi, medtem pa v Ameriki imajo že tako veliko plačo pa so nujne!

Zanimivo je, da če si natakar v ZDA zlomi nogo, mora nekje najt deset jurjev, da pokrije izpad dohodka, zdravstvene storitve in prevoz v bolnišnico.


Natakar v USA, če je na dobri lokaciji zasluži lahko tudi po 1000$ na dan (če je bil dober, dan seveda, in odnos natakarja) samo iz napitnin. Nimajo pa povsod v naprej določene plače kot npr. v Sloveniji 500EUR na mesec. Oziroma če že imajo je to nek drobiž.

Natakar lahko zavrne postrežbo, če se te spomni, da si mu včeraj dal nič oz. 1$ napitnine. Vsaj v klubu ki ga poznam je tako, da vodstvo dovoli natakarjem, da zavrnejo take, ki se ne znajo obnašat oz. ne dajejo napitnine.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

NikolormousB ::

Jaz v USA dajem cca. 15 do 20%. Oz. na east coast je nekako standard da podvojiš davek. Tudi, če plačaš s kartico je na računu prostor kamor napišeš napitnino, tako, da je proces enostaven.

Pri nas je pa precej odvisno od moje volje in postrežbe. Za povprečno postrežbo običajno ne dam napitnine. Za dobro postrežbo pa zaokrožim do najbližje 5 ali 10. Ne vem, če sem dal kdaj več kot 10€ napitnine pri nas.

Unknown_001 ::

Napitnine so bedarija. Če bi se to pričakovalo pri nas sploh nikoli več ne bi šel "obedovat ven".
Kaj kurac, prideš da prineseš denar pol bi mogu pa še čustveno izsiljevanje in mrke poglede orenašat? Zarad mene če takoj vse skup propade zarad tega ker nisem napitnine dal.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

PacificBlue ::

V Sloveniji tu pa tam, odvisno od odnosa. Se najveckrat dam napitnino puncam, ki delajo v lokalnem bifeju, evro ali dva da mi ne vracajo drobiza. Se mi zdi, da niti natakarji niso tako vajeni napitnin pri nas. Pustil sem pa nedavno nazaj mehaniku 20 evrov napitnine, ker mi je naredil servis na avto, hitro in mi je sel na roko.

blackbfm ::

Kaj kurac, prideš da prineseš denar pol bi mogu pa še čustveno izsiljevanje in mrke poglede orenašat?


verjetno ne dojemaš bistva napitnine.. daš jo ko si zadovoljen s postrežbo, ne pa ko te kdo čudno gleda/izsiljuje

Kaj ::

Skratka, če v Slo za normalno postrežbo ne pustim napitnine, ne bo noben užaljen. Ja?

NikolormousB ::

Če bo, je to njegova stvar.

ufek ::

Od kod se je to sploh vzelo, da je potrebno natakarjem puščati napitnino? Svojo plačo že dobi, zakaj bi ga še morali ostali dodatno financirati? Zato ker je opravil svoje delo (!), za katerega je plačan, ga pa moram še nagradit? Kdo pa mene nagradi z napitnino v pisarni? Šefica ziher ne. Tudi stranka ne, ki dobi projekt. Pa moram biti jaz tudi prijazen do strank in se jim nasmihat itd.

Naj uzakonijo napitnino za vse poklice, pol pa ni problema.

Še nekaj. Kaj je sploh natakar naredil tako spektakularnega, da si zasluži napitnino? Saj pa samo faking pijačo prinese oz. hrano iz kuhinje. Če že kdo, si zasluži kuhar napitnino. Njegovo delo je na krožniku. In da je prišlo na krožnik je porabil kaj nekaj znanja in dela ter časa. Natakar pa vzame krožnik in ga v pol minute prinese na mizo in zdaj se mu moramo vsi klanjati in ga nagrajevati? Yeah right!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ufek ()

NikolormousB ::

V večini evropskih držav te nihče ne sili, da daješ napitnino.

V USA je sistem drugačen. Tudi tam te nihče ne sili, da daš napitnino, se pa spodobi, ker so načeloma produkti ločeni od storitve (postrežbe).

Še nekaj. Kaj je sploh natakar naredil tako spektakularnega, da si zasluži napitnino? Saj pa samo faking pijačo prinese oz. hrano iz kuhinje.


Meni natakarji večkrat naredijo obrok ali večer veliko bolj prijeten in udoben. Nekateri se potrudijo in poskrbijo, da imajo otroci pripravljen svoj visoki stol, prinese barvice in pobarvanko, priporočajo hrano in pijačo, poskrbijo, da ti ni treba letati okrog, ko želiš naročiti dodatno hrano/pijačo, se pridružijo pogovoru in povejo kakšno lokalno zanimivost...

Če hodiš v lokale, kjer je edina natakarjeva naloga, da ti na mizo vrže krožnik, potem te povsem razumem.

chucki ::

Se pustis razvajati. Jaz bi si pa najraje sam pivo vzel in si ga prinesel.
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

SimplyMiha ::

Napitnino dam tistim, ki si jo zaslužijo. Če imam občutek, da sem samo stranka št. #1253, bom tako tudi ravnal.

A. Smith ::

Kolikor je meni znano, v mnogih restavracijah v ZDA natakarji niso plačani za delo. Njihov edini dohodek je napitnina. Zato se pričakuje, da stranka doda 10% računa, kar vzame natakar.

Pri nas se to ne pričakuje. Ampak če vidim, da je v restavraciji gneča, natakar pa leta kot zmešan in se kljub napornim okoliščinam potrudi vse narediti, se včasih spomnim in mu dodam euro ali dva.

In kot zanimivost: sestrična je nekaj časa delal v eni izmed ljubljanskih diskotek. Plača: minimalc oziroma študentska. Napitnine: 1000-1500€/mesec.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

gruntfürmich ::

super tema. lepo da podajajo izkušnje ljudje ki so jih imeli v tujini.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

jype ::

xmetallic> Natakar v USA, če je na dobri lokaciji zasluži lahko tudi po 1000$ na dan

Ja, zgornji odstotek se ima povsod fino, to drži.

1b0r ::

Če bi že hodil jest ven, bi plačal toliko kot je na računu, že tako je drago. Zakaj neki bi dajal svoj težko prislužen denar nekomu samo zato, ker ima 200EUR nižjo plačo. To bi tudi pomenilo da si on tistih 2EUR bolj zasluži kot sem jih zaslužil sam, kar vsaj v mojem primeru ni res.
Drugo je če ti prideš z BMW M4 z LJ tablico, potem se lahko preseravaš. V takem primeru bi tudi sam stisnil petaka ali desetaka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1b0r ()

mlamat ::

Jaz sem v življenju dal napitnino samo eni punci na bencinski, ki mi je očistila vetrobransko steklo.

Sem šel pa predlani na kosilo na Češkem in so me kolegi kar postrani gledali, ker sem pri kosilu plačal točen znesek. Menda to pri njih pomeni, da nisi bil zadovoljen s postrežbo.

NikolormousB ::

Drugo je če ti prideš z BMW M4 z LJ tablico


A MS tablica ni OK?

SimplyMiha ::

mlamat je izjavil:

Jaz sem v življenju dal napitnino samo eni punci na bencinski, ki mi je očistila vetrobransko steklo.

Sem šel pa predlani na kosilo na Češkem in so me kolegi kar postrani gledali, ker sem pri kosilu plačal točen znesek. Menda to pri njih pomeni, da nisi bil zadovoljen s postrežbo.

Pa bi jih ti postrani pogledal. Pri nas imajo natakarji redno plačo.

[D]emon ::

Strezno osebje je v ZDA placano pod minimalno placo, ker delodajalci smatrajo, da bodo ostalo pokrili z napitninami. East coast je nekje 20%, sploh NYC, drugace okrog 15%. In ja, dejansko mi v ZDA ni bil problem dati napitnine, ker so se za razliko od prenekaterih nasih kelnarjev hudicevo trudili okrog nas. Edino, kar mi je bilo rahlo neprijetno, pa se tu gre za kulturoloske razlike, je bilo pogosto sprasevanje ce je vse v redu itd. medtem ko smo jedli.

Pri nas ? Napitnin nasplosno ne puscam, razen ce sem bil izjemno zadovoljen s postrezbo.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

1b0r ::

NikolormousB je izjavil:

Drugo je če ti prideš z BMW M4 z LJ tablico


A MS tablica ni OK?

Ne vem, če pride kdo na Gorenjsko v Lesce ali okolico z dobrim avtom, brez da pogledaš tablico, si lahko siguren da bo v 80% LJ, 18% DE, 2% pa AU. Edino če imate vi drugačne izkušnje.
Zadnjič vem da sem videl BMW šestico in Maseratija, pa sta bila seveda oba LJ. Res da iz MB je manjša verjetnost da bo hodil na Gorenjsko, ampak ne verjamem da imajo tam take avte (vsaj ne v taki količini kot v LJ).
Dočim na Gorenjskem si precej nad povprečjem že če imaš 150KM avto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1b0r ()

next3steps ::

Nisem bral teme, je niti ne rabim. Napitnine se nikoli ne daje nikomur za nič, razen, ko je bilo delo opravljeno bolje kot je potrebno. Po defaultu se je ne daje zato, ker potem tisti, ki to storitev opravlja, de facto pričakuje tvoj prostovoljni prispevek in si ga vkalkulira v plačo.

SimplyMiha ::

Sploh pa ni pošteno do vseh tistih, ki niso v stiku s stranko, kot na primer kuharji. Ravno ti najbolj garajo od vseh skupaj, pa še nisem videl, da bi kateri dobil napitnino.

Zgodovina sprememb…

...:TOMI:... ::

Napitnine so zame prostovoljni prispevek, ne pa obvezna dajatev.

Splošno znano je da se več zasluži z napitninami, kot s plačo. Vsaj v lokalih, kjer niso bogu za hrbtom. Pa tudi na pumpah, kjer je veliko prometa, se študentje kar grebejo, kdo bo lahko delal.
Tomi

next3steps ::

Je res, če delaš v mejah normale. Če pretiravaš, tako kot amerikanezerji, potem prideš do užaljenih Uber voznikov, ki jim ljudje nočejo tipat, pa čeprav navadnim taxistom tipajo.
Še najbolj kul so kitajci, ki se čutijo užaljene, če tipaš.

dice7 ::

Napitnine velikostnega reda place dobivajo samo v lokalih z zelo veliko prometa, torej zgornjih nekaj procentov vseh lokalov. Delal dve leti v lokalu z povprecnim prometom 1200-1500e in redkokdaj dobila natakarica vec kot 15e

NikolormousB ::

1b0r je izjavil:

NikolormousB je izjavil:

Drugo je če ti prideš z BMW M4 z LJ tablico


A MS tablica ni OK?

Ne vem, če pride kdo na Gorenjsko v Lesce ali okolico z dobrim avtom, brez da pogledaš tablico, si lahko siguren da bo v 80% LJ, 18% DE, 2% pa AU. Edino če imate vi drugačne izkušnje.
Zadnjič vem da sem videl BMW šestico in Maseratija, pa sta bila seveda oba LJ. Res da iz MB je manjša verjetnost da bo hodil na Gorenjsko, ampak ne verjamem da imajo tam take avte (vsaj ne v taki količini kot v LJ).
Dočim na Gorenjskem si precej nad povprečjem že če imaš 150KM avto.


In kako vse to naredi M4 z LJ tablico boljšega od tistega z MS tablico?

dice7 je izjavil:

Napitnine velikostnega reda place dobivajo samo v lokalih z zelo veliko prometa, torej zgornjih nekaj procentov vseh lokalov. Delal dve leti v lokalu z povprecnim prometom 1200-1500e in redkokdaj dobila natakarica vec kot 15e


1200 do 1500 eur dnevnega izkupička na lokal ali na natakarja?

Zgodovina sprememb…

arnecan1 ::

Pri hrani dam ponavadi 2 € napitnine, pri pijači zaokrožim na 0,5 € do 1 €.

Če je bil kelnar/kelnarca "tečna", ne pustim nič. Prijazna postrežba si zasluži majhno pozornost.

Če se ne motim, v marsikateri restavraciji in tudi večjih bifejih se napitnina razdeli na vse zaposlene, torej tudi kuharje..

PacificBlue ::

Kako pa stvari stojijo po Fursu glede napitnin? :). Se steje to kot darilo, nagrada ali kako je to interpretirano?

Okapi ::

Par stvari, ker vidim, da marsikomu ni jasno.
Napitnina skoraj nikjer ni obvezna, je pa marsikje običajna in izpadeš neotesanec, če je ne daš. V ZDA se v nekaterih zveznih državah šteje v plačo. Osnovna plača natakarja je lahko tam pod minimalno zakonsko določeno, s tem da mora delodajalec doplačati, če z napitninami vred natakar ne zasluži "minimalca". S tem da napitnino, ki jo daš natakarju v restavraciji, si običajno po določenem ključu razdelijo tudi ostali udeleženi - kuhar, "busboy" in še kdo.

Namen "ameriške" napitnine je nagrajevanje po delu, oziroma stimulacija za hitro in prijazno postrežbo.

Ponekod v ZDA je "napitnina" tudi obvezna - na jedilnem listu to piše kot "mandatory gratuities".

Pri nas je napitnina bolj nagrada za nadstandardno postrežbo. Če daješ napitnino, daš vsaj 10%. Manj daš samo, če rečeš, naj obdržijo drobiž (in si ne smeš domišljati, da ti bo natakar za to ne vem kako hvaležen). Ameriški standard je bolj proti 20% (10% pomeni, da nisi najbolj zadovoljen s storitvijo, 15%, da bi se lahko tudi malo bolj potrudili, 20% pa, da je bila postrežba dobra).

Postrežčku, ki odnese kovčke v hotelsko sobo, daš dolar ali dva.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

dice7 ::

NikolormousB je izjavil:

1200 do 1500 eur dnevnega izkupička na lokal ali na natakarja?

Na lokal z enmu natakarju, torej povprecni slo lokal

next3steps ::

Amerikanezarji, ki res idioti, kar se tega tiče, so užaljeni, če jim obvezno ne daš tega prostovoljnega prispevka. Če jim ga ne daš, si idiot, ki jim ne privoščiš miminalke. Če jim daš, si še večji idiot, ker podpiraš takšen izkoriščevalski sistem.
Bolje ispasti glup, nego iz aviona.

In ne, ne daš tistemu kurirju nič, ker je njega dolžan plačati delodajalec. In ne, standardnih storitev se ne doplačuje, ker je njegov delodajalec za to tako ali drugače že poplačan.

UNIVERZUM ::

še moja 2c. Ne v Sloveniji nihče ne sili, da daš napitnino. Verjemi mi da od slovencev, italjanov (dancev za njih je napitnina žalitev) nihče, ki dela v gostinstvu ne pričakuje napitnine. Druga zgodba so slovaki in čehi, belgijci, britanci in predvsem izraelci, ki puščajo 5% od skupnega zneska ali več. Nemci, švicarji pa običajno dajo 1,2 redko 5€ neglede na znesek računa.

In vsem tistim, ki se zmrdujete nad napitninami. Moje delo je (bilo), da vas postrežem in ne da vam povem še vremensko napoved, razlagam kje in kako priti do znamenitosti, kaj se dogaja, miriti vaše podivjane in nevzgojene otroke, prinesti posodo in vodo za vašega štirinožnega prijatelja.... vse to je moja dobra volja in da ko sem imel gužvo sem napotil stranke v turistični biro čez cesto. Če sem storil kaj od navedenega je bila v ozadju misel na dodatek pri računu oziroma skriti zaklad ko grem počistit mizo za vami.

Kar se tiče napitnin kuharjem.... oni imajo v osnovi višje plače,ker se smatra da napitnino zadržijo natakarji. Kuhar 1000€+ neto, natakar 600-700€ s tem da hočejo znanje treh tujih jezikov.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

next3steps ::

Okapi je izjavil:



10% pomeni, da nisi najbolj zadovoljen s storitvijo, 15%, da bi se lahko tudi malo bolj potrudili, 20% pa, da je bila postrežba dobra).

.

Ne seri gluposti. Če nisem zadovoljen s storitvijo, želim: vrnitev denarja ali sredstev ali odpravo napake ali storitev zavržem.
Naslednjič, ko boš šel h quack zobozdravniku in ti bo izpulil tri napačne zobe, mu daj 10% napitnine. Da bo mudel vedel, da je storil nekaj narobe!!!!

680x0 ::

Napitnino dam za storitev v nekje 20-30% primerih, ko se mi storitev zdi nadstandardna glede na povprečje, ki sem ga v Sloveniji vajen, običajno 10%, včasih tudi 20% ali več.

To običajno vključuje natakarje, pri hrani kadar natakar zna dobro svetovati, ni vsiljiv in mu ni težko delat, pri pijači predvsem če je natakar prijazen, ni pretirano domač, preveč pametet, mu ni težko delat in se zna obnašat. Pri drugih storitvah, turistični vodiči, avtomehaniki, frizerji ipd. dam napitnino, če dobim iskreno izkušnjo, mu je delo v veselja, mu ni težko priskočit na pomoč, je odkrit in do strank ni podcenjujoč.

Sicer bi si mislil, da trg poskrbi, da slabih natakarjev, frizerjev, avtomehanikov, itd. nihče ne bi več zaposlil, vendar opažam, da temu ni tako, zato se potrudim, da vsaj z napitninami nagradim dobre, jih s tem dodatno motiviram in poskrbim, da ostanejo na svojem delovnem mestu.

ufek ::

Ko je že nekdo omenil bencinske in tiste "pomivače oken". Super ja, še to se je razpaslo v zadnjih letih. Neka frčefela mi hoče že umit avto zamazat s tisto umazano vodo, s katero je oprala že 5 avtov in s to brozgo meni po vetrobranskem močit in celo havbo in blatnike zamazat. In pol se tako lepo poznajo zasušene špure umazane vode ko se vse skup na plehu posuši. Bravo. Pol ji naj pa še napitnino dam? Na pumpi vedno strogo rečem, ne hvala.

Kaj imajo sploh pumpe od teh "pomivačev"? To je kot da najameš klošarja. V US an A to delajo zapiti klošarji, ko vzame papir v katerem je bil alkohol, in ti vetrobransko polije z bogvemčemu in potem s tistim papirjem kao "umije" šipo. Potem pa te sili da mu daš denar. ;((

Okapi ::

next3steps je izjavil:

Okapi je izjavil:



10% pomeni, da nisi najbolj zadovoljen s storitvijo, 15%, da bi se lahko tudi malo bolj potrudili, 20% pa, da je bila postrežba dobra).

.

Ne seri gluposti. Če nisem zadovoljen s storitvijo, želim: vrnitev denarja ali sredstev ali odpravo napake ali storitev zavržem.
Naslednjič, ko boš šel h quack zobozdravniku in ti bo izpulil tri napačne zobe, mu daj 10% napitnine. Da bo mudel vedel, da je storil nekaj narobe!!!!

Za začetek se nauči brati (in kulturno izražati).;((

next3steps ::

Težko boš me prepričal, da preplačilo storitve za samo, pazi to, 10% pomeni, da s storitvijo nisi zadovoljen.
Dolžnost RS in nje državljanov je, da svoje (so)državljane opozarjajo na gluposti. Če ti tak sistem ni po volji, izvolijo US of A.

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

" Kaj pa, če mora dostavljavec priti v tretje nadstropje? Kaj pa če pride v tretje nadstropje in je ves nesramen ali nejevoljen?"
In kaj je problem pridt v tretje nadstropje peš? Sej to je tvoja služba. Če ti ne paše daš odpoved...ne morš zdej ujčkat ljudi ki jim je odveč tisto kar spada pod osnovno storitev.

Nima se kej kujat. Če mu ne paše naj pa več računa že vnaprej.

Jz se nč slabo ne počutm če ne dam napitnine..enostavno tega v naši kulturi ni razen čisto opcijsko in to je to. Pa dam kdaj napitnino ampak sam če se mi ravno zadzi enkrat na tolk pa tolk časa. Če bi šel pa v ZDA bi se pa drugač obnašal pa bi dajal napitnino ker tm je pač kultura drugačna .Se prilagodiš pa je.

Plača mora zadostno pokrit delo ki ga delavec dela. Napitnine niso rešitev sistemskega problema premajhnih plač. So samo izgovor za nesistemske rešitve ki potem ne pridejo do vseh.

Manu ::

Pri nas ne dajem napitnine, saj smatram, da so vsi stroški všteti v ceno hrane. Poleg tega pa sem zelo nezahteven gost, tako da natakarji z mano nimajo kakega posebnega dela.

V ZDA pa je situacija z napitninami drugačna.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Ganon ::

Kaj je izjavil:

niti ne vem kako pravilno in pravično pristopiti k plačilu kosila.


Tako, da odšteješ znesek, ki je izpisan na računu in čisto nič drugače. Plačo naj zaposlenim zagotavlja delodajalec. Pika.

Okapi je izjavil:

Namen "ameriške" napitnine je nagrajevanje po delu, oziroma stimulacija za hitro in prijazno postrežbo.


Pa kaj še. Gre za svinjski, izkoriščevalski sistem. Resnica je takšna, da se delodajalcem zdi nadvse imenitno, da prihodke njihovim zaposlenim neposredno zagotavljajo gostje, sami pa jim izplačujejo mizerijo.

In pa, zakaj bi jaz dodatno plačeval za prijaznost in hitro postrežbo?!? Saj zato so tam!

radmannsdorf ::

Jaz dam če sem prijazno postrežen.

_pobesneli_ ::

Tudi jaz dam napitnino če se mi natakar malo posveti, pove kaj zanimivega o hrani in priporoči pijačo ali hrano. No saj takega natakarja vidiš že na 1km.prejšni teden sem dal napitnino poštarju, ma res eno malenkost. Mi je vračal tisti drobiž čez celo dvorišče. Ga skoraj nisem mogel prepričat da obdrži.gor ste omenili umivalce vetrobranskega stekla. Joj to me pa jezi, enkrat sem imel spoliran avto, spucan v nulo in mi polije šipo in mi ga umaže od strehe do luči. In potem čaka tistih par €. To ne maram sploh
Gregor

Unknown_001 ::

blackbfm je izjavil:

Kaj kurac, prideš da prineseš denar pol bi mogu pa še čustveno izsiljevanje in mrke poglede orenašat?


verjetno ne dojemaš bistva napitnine.. daš jo ko si zadovoljen s postrežbo, ne pa ko te kdo čudno gleda/izsiljuje


Da ne bo pomote. Pustim drobiž, ali kako drugače nagradim če je strežba ok. Sam redko ker večina folka ki dela v strežbi sploh ni primernega za ta posel. Tričetrt se jim ne da oz. to delajo ker jim pač drugega ne ostane in potem je tudi odnos do stranke tak, ko da si zadnje peto kolo tam. Tečni, zmedeni, zgubljeni, ne vedo kaj bi sami s seboj, ne ve al bi živu al bi se na mestu stegnu da ti tečen rata. Se lahko pod nosom obriše za trinkgelt.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt
«
1
2 3 4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študentje in njihove napitnine v gostinstvu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10515003 (11391) tryhard
»

"Bencin kelnarji" se vračajo, napitnine? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10817831 (14936) c3p0

Več podobnih tem