» »

Fizični produkti kot storitev

Fizični produkti kot storitev

«
1
2 3

BigWhale ::

Cedalje vec reci je, ki jih uporabniki najemamo namesto, da bi jih kupovali. Zacelo se je s programsko opremo in okrog tega smo se ze priblizno sprijaznili. Kako hitro pa se bomo sprijaznili z najemom fizicnih produktov?

Vceraj je bombo vrgel Logitech (hvala dz0niju za link)

https://www.techspot.com/news/71776-log...

Harmony Link je naprava, ki pametne telefone in tablice spremeni v daljinca za televizijo in podobno. Harmony Link so zaceli prodajati leta 2011, sedaj pa bodo stvar ugasnili in ga nacrtno bricknili. Sedanjim uporabnikom so ponudili 35% popusta pri nakupu podobnih njihovih izdelkov. Link je stal $100 ob zacetku prodaje. Ne gre za drago napravo in $100 v sedmih letih ni tak problem ampak tukaj se odpira en kup vprasanj, ker se taksen nacin uporabe in prodaje seli v druge reci.

Je tak model prodaje nekaj kar bo cez X let standard in se nihce ne bo vec sekiral zaradi tega? Tesla (morda tudi drugi proizvajalci avtomobilov) ze zacenjajo s podobnimi recmi. Ce se nekdo pri Tesli odloci, da avto ni vec primeren za na cesto, ga lahko na daljavo izklopijo. To lahko recimo naredijo, ce avta ne peljes k uradnemu servisu ali ne kupis Teslinih rezervnih delov.

Kaj preprecuje izdelovalcem TVjev, da ne bricknejo televizrojev na daljavo, ko ti dosezejo end of life phase?

MIHAc27 ::

Mene in verjetno še veliko drugih taka stvar seveda razjezi. Ko nekaj kupiš pričakuješ da bo delalo dokler pač bo. Ne pa da se nekdo odloči, da od danes naprej pa to ne dela več, čeprav bi lahko.

Ko kupim TV pričakujem da bo delal 5-10 let po možnosti še več. Da mi sedaj nekdo reče "Tvoj TV je prestar. Vrzi ga v smeti" čeprav je še 5 minut nazaj bilo vse ok...

Drugo je, če se zmenimo za najem. Plačam npr. 50€ na leto, ko bo TV prestar pa dobim novega spet v najem.
To ima recimo Microsoft z svojim officom. Lahko ga kupiš ali najameš. Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti, pa naj se vsak odloči kaj mu bolj diši.

otago ::

Rentanje pohistva
Ce je po dosegljivih cenah, je glede na neopremljena najemniska stanovanja to dober deal, za kratke najeme do 1 leta.
Leasing avtomobila na stevilo prevozenih km je ze realnost.

TVji so do zdaj tehnicno zastareli, vedno nove vrste (LEC, LCD, Plazma), kvaliteta slike & OS (Smart TV, HD HDMI),... kdor kupuje 100cm+ tvje, bo itak hitro menjal za novi ultra ultra ultra hd. Penzionisti bodo ostali na starih LED/LCD, dokler ne crknejo...ali traja kaksen vec kot 5-7let?

Je mogoce trend, da ima vedno manj ljudi tv-je? Poznam nekaj ljudi, ki so menjali na projektor + hi fi za obcasne filmske uzitke.

Ce poenostavim, ce gre za fanboye, kar Tesla, Apple sta... denar ni ovira, tehnicni napredek pa je dovolj velik, da lahko prodas brez brickanja. Ostali si tega ne morejo/nocejo privosciti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

noraguta ::

Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Utk ::

Nisem nek eko fanatik ali eko terorist, ampak imam 6 let staro plazmo, ki niti nova ni bila draga, jasno, da zdaj obstajajo boljši tvji, ampak meni je dovolj velika (50), slika je dobra, in meni bi blo žal to stvar vržt stran dokler dela. Če jo bi prodal pa najbrž ne bi niti 100 evrov dobil, za ta denar se mi jo ne da niti iz bajte ven nest. Ko bo ckrnila, jo bom pa pač moral.
Zakaj bi jo peljal na smetišče...ne bi, tudi če bi zastonj dobil nov top šit led tv. Enako z drugimi stvarmi.
Tolk o tem kolk so podjetja eko, zelena, skrbijo za okolje in podobne bedarije.

BigWhale ::

otago je izjavil:

Ce poenostavim, ce gre za fanboye, kar Tesla, Apple sta... denar ni ovira, tehnicni napredek pa je dovolj velik, da lahko prodas brez brickanja. Ostali si tega ne morejo/nocejo privosciti.


Ampak v tem primeru ne gre za drago napravo. Tle gre za relativno poceni stvar, ki je se vendo funkcionalna. Logitech bi lahko stvar enostano samo nehal podpirati. Uporabnik bi imel tezavo sele takrat, ko bi kupil nov TV, ki ga ta univerzalni daljinec ne bi vec podpiral. Za tistega, ki bo pa svoj setup fural se nadaljnih X let, bi pa rec bila se vedno uporabna.

c3p0 ::

S tem, da ta plazma ima verjetno boljšo sliko od večine LCDjev. Oled displayi bodo komaj pravi replacement.

Sem proti brickanju delujočih stvari, če niso z nadaljnjim delovanjem nevarne za zdravje ali okolico.

Arctander ::

c3p0 je izjavil:

Sem proti brickanju delujočih stvari, če niso z nadaljnjim delovanjem nevarne za zdravje ali okolico.


Tudi če je stvar nevarna za zdravje ali okolico, imam pomisleke. Če neko stvar kupim, sem njen lastnik in nihče nima pravice posegati vanjo brez mojega soglasja. Kaj šele jo onemogočiti.

Ja, vem, ob prvem vklopu sem sprejel licenčne pogoje, kjer je v vrstici 3.257 pisalo, da si proizvajalec pridržuje to pravico. Realno, koliko kupcev tega LogiSHIT izdelka je prebralo licenco?

LogiSHIT gre pri meni na blacklisto. Problem je, ker gredo z IoT vsi proizvajalci v tej smeri in kmalu ne boš več imel izbire ...

shadeX ::

Kaj preprecuje izdelovalcem TVjev, da ne bricknejo televizrojev na daljavo, ko ti dosezejo end of life phase?


V bistvu nič. Ampak je že dolgo mit okoli tega, da so bili produkti včasih veliko kvalitetnejše izdelani kot danes. Kolikokrat ste recimo že slišali, da je nekomu crknila naprava ravno nekaj mesecev po izteku garancijska roka? Naključje?

Zanimivo mi je predvsem dejstvo, da je Gorenjev hladilnik preživel mojo staro mamo, ki ga je uporabljala od prvega dne, ko sta si z možem naredila hišo in sicer nekaj let pred 1960, kar nanese skoraj 60 let vsakdanje uporabe hladilnika brez da bi se ta sploh kdaj pokvaril. Hladilnik dela še danes, ampak ga noben več ne uporablja, mladi so si itak kupili novega.

Danes si težko predstavljam, da bi kakšna stvar zdržala toliko let uporabe. Ugibam da včasih so bile stvari izdelane veliko bolj kvalitetno in na dolgi rok, danes pa proizvajalci delajo dost slabše komponente, ki imajo lahko vnaprej določeno življensko dobo.


Ce se nekdo pri Tesli odloci, da avto ni vec primeren za na cesto, ga lahko na daljavo izklopijo. To lahko recimo naredijo, ce avta ne peljes k uradnemu servisu ali ne kupis Teslinih rezervnih delov.


To sicer ni nič presenetljivega, glede na to da se cel software fura preko updejtov, oni pa itak tam spacajo kar jim paše. Nekaj "if" stavkov ni težko dat v samo kodo, da potem zadeva crkne.

Sicer pa bojo to bol težko izvedli če avto ni povezan na omrežje.. "poveže" ga pa uporabnik oz. servis?

Uporabnik bi imel tezavo sele takrat, ko bi kupil nov TV, ki ga ta univerzalni daljinec ne bi vec podpiral. Za tistega, ki bo pa svoj setup fural se nadaljnih X let, bi pa rec bila se vedno uporabna.


Se strinjam z vsem napisanim. Kaj so dosegli s tem? Več strank bo šlo h konkurenci, ampak to "sporočilo" je res skrb vzbujajoče.

no comment ::

BigWhale je izjavil:

Logitech bi lahko stvar enostano samo nehal podpirati.

Sej ravno to bodo naredili. Ugasnili bodo servis, ki ga potrebuje ta gizmo za delovanje.

V bistvu bodo pa človeštvu naredili uslugo. Logitech remoti so v isti kategoriji kot azbest. Sem se smejal, ko sem videl na Harmony remotu tipko "Help". No, kaj kmalu mi ni bilo več do smeha.

Miha 333 ::

To se že dolgo dogaja, čeprav morda prikrito.

Dr_M ::Ugibam da včasih so bile stvari izdelane veliko bolj kvalitetno in na dolgi rok, danes pa proizvajalci delajo dost slabše komponente, ki imajo lahko vnaprej določeno življensko dobo (kot si ugotovil).To ni res, danes so stvari bistveno bolje, kot vcasih.
Stvar crkne takrat, ko proizvajalec to predvidi, vsaih je bilo pa to bolj random.

Pralni stroji so lep primer. Folk uporablja 30+ let stare, se vedno "delajo", pol pa pogledas pa pod pokrov, pa nobena komponenta ni vec originalna.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

dice7 ::

Miha 333 je izjavil:

To se že dolgo dogaja, čeprav morda prikrito.

Saj nas je veliko za regulacije, a kaj ko 'prosti trg resi vse probleme'

windigo ::

BigWhale je izjavil:

Cedalje vec reci je, ki jih uporabniki najemamo namesto, da bi jih kupovali. Zacelo se je s programsko opremo in okrog tega smo se ze priblizno sprijaznili. Kako hitro pa se bomo sprijaznili z najemom fizicnih produktov?

Vceraj je bombo vrgel Logitech (hvala dz0niju za link)

Po mojem malo po nepotrebnem mešaš dve stvari, najem (ki se prakticira že stoletja) in pa IOT.

Problem je IOT in ne najem. Bolj točno to, kako narediti internetne naprave varno dosegljive z interneta in pri tem ne dati na razpolago domačega omrežja v prosto uporabo raznim botnetom.

Edini približno varni način je da komunikacija naprav za NAT Firewallom poteka preko nekega posrednika, pa naj se mu reče server ali pa oblak. In to storitev mora nekdo zagotavljati in vzdrževati. Če ta pade, pade tudi ta še sprejemljivo varna povezljivost. Logitech še daleč ni prvi, ki je po par letih ugasnil kakšno tako storitev. Precej prahu je pred časom dvignil Googlov Nest, ko se je odločil, da ne bo več zagotavljal povezljivosti za sicer še vedno popularne sisteme za hišno avtomatizacijo Revolv, ki so jih bili kupili pred tem.

Najem je kvečjemu način, kako omogočiti, da se kaj takega ne bo dogajalo pogosto, da se serverji ne bodo ugašali, ker je vir finančnih prihodkov presahnil. Drugi način je narediti zunanjo povezljivost preko sistema, za katerega upaš, da se bo obdržal še kar nekaj let, naprimer Applovega HomeKita, sploh ker je težko zagotoviti povezljivost, če si jo vsak zamišlja precej po svoje.

noraguta ::

Dr_M je izjavil:Ugibam da včasih so bile stvari izdelane veliko bolj kvalitetno in na dolgi rok, danes pa proizvajalci delajo dost slabše komponente, ki imajo lahko vnaprej določeno življensko dobo (kot si ugotovil).To ni res, danes so stvari bistveno bolje, kot vcasih.
Stvar crkne takrat, ko proizvajalec to predvidi, vsaih je bilo pa to bolj random.

Pralni stroji so lep primer. Folk uporablja 30+ let stare, se vedno "delajo", pol pa pogledas pa pod pokrov, pa nobena komponenta ni vec originalna.

Se jih da še popravt. Sčimer ni nič narobe. Huje je ko je enistavno popravilo predrago da upraviči servis.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Matek ::

Nekateri trdijo, da bo prehod na najem namesto nakupa _izboljšal_ kvaliteto naprav. Ideja je takšna, da ti trenutno proizvajalec proda izdelek, za katerega želi, da crkne čimprej, ampak ravno dovolj pozno, da si ti kot kupec ne bi ustvaril negativnega mnenja o brandu.

Ko bomo enkrat zares najemali, nam ne bo več pomembno, kdaj bo izdelek crknil, ker bomo plačevali pavšal in bo zamenjava na plečih "najemodajalca". Na tej točki bodo najemodajalci začeli pritiskati v smeri čimkvalitetnejših izdelkov, ker si bodo s tem znižali stroške poslovanja.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Invictus ::

shadeX je izjavil:V bistvu nič. Ampak je že dolgo mit okoli tega, da so bili produkti včasih veliko kvalitetnejše izdelani kot danes. Kolikokrat ste recimo že slišali, da je nekomu crknila naprava ravno nekaj mesecev po izteku garancijska roka? Naključje?

Zanimivo mi je predvsem dejstvo, da je Gorenjev hladilnik preživel mojo staro mamo, ki ga je uporabljala od prvega dne, ko sta si z možem naredila hišo in sicer nekaj let pred 1960, kar nanese skoraj 60 let vsakdanje uporabe hladilnika brez da bi se ta sploh kdaj pokvaril. Hladilnik dela še danes, ampak ga noben več ne uporablja, mladi so si itak kupili novega.

Vprašaj staroi mamo koliko plač je dala zta hladilnik.

In malo preveri koliko daš zanj danes.

Razlike so tam od 10x - 20x manj...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

rupsi31 ::

Matek je izjavil:

Nekateri trdijo, da bo prehod na najem namesto nakupa _izboljšal_ kvaliteto naprav. Ideja je takšna, da ti trenutno proizvajalec proda izdelek, za katerega želi, da crkne čimprej, ampak ravno dovolj pozno, da si ti kot kupec ne bi ustvaril negativnega mnenja o brandu.
.


Če že kupiš televizor za 700-800€, kar je precej denarja , pričakuješ da bo deloval BP vsaj 10 let. Eni res menjavate vse možno kot stare gate, eni pa kupimo in nato uporabljamo naslednjih 10 let.

Berserker ::

Mislim da je to povezano z planned obsolescence. Zelo slaba zadeva ob napačnem času, glede na to da bo naravnih virov vedno manj, oni bi pa radi povečali output oz. proizvodnjo izdelkov.

noraguta ::

Invictus je izjavil:

shadeX je izjavil:V bistvu nič. Ampak je že dolgo mit okoli tega, da so bili produkti včasih veliko kvalitetnejše izdelani kot danes. Kolikokrat ste recimo že slišali, da je nekomu crknila naprava ravno nekaj mesecev po izteku garancijska roka? Naključje?

Zanimivo mi je predvsem dejstvo, da je Gorenjev hladilnik preživel mojo staro mamo, ki ga je uporabljala od prvega dne, ko sta si z možem naredila hišo in sicer nekaj let pred 1960, kar nanese skoraj 60 let vsakdanje uporabe hladilnika brez da bi se ta sploh kdaj pokvaril. Hladilnik dela še danes, ampak ga noben več ne uporablja, mladi so si itak kupili novega.

Vprašaj staroi mamo koliko plač je dala zta hladilnik.

In malo preveri koliko daš zanj danes.

Razlike so tam od 10x - 20x manj...

Pretiravaš za magnitudo
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

thramos ::

BigWhale je izjavil:

Cedalje vec reci je, ki jih uporabniki najemamo namesto, da bi jih kupovali. Zacelo se je s programsko opremo in okrog tega smo se ze priblizno sprijaznili. Kako hitro pa se bomo sprijaznili z najemom fizicnih produktov?


Saj to počnemo že od vedno.

vostok_1 ::

Zanimivo, ne nepričakovano.
Churchy je rekel najboljše:


"Open source is shit. But it's the best we've got"

~Churchill

Drugače pa sm jz podoben tistim, i run my stuff down to the last peice.
Če ni potrebe po menjavi ne menjam.
Sicer pa jebe se meni za resolucijo in barve TVjev. Knjige so tolk bolj rewarding kot pa gledanje šrota iz TVja. The older the get, the more i read them and the less movies i watch. Na srečo je večino današnje cinematografije čisto govno, so i'm not missing out that much.

PS
dajte to pod ST novice. BW...
There will be chutes!

Fun times ahead.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: vostok_1 ()

shadeX ::

Invictus je izjavil:

shadeX je izjavil:V bistvu nič. Ampak je že dolgo mit okoli tega, da so bili produkti včasih veliko kvalitetnejše izdelani kot danes. Kolikokrat ste recimo že slišali, da je nekomu crknila naprava ravno nekaj mesecev po izteku garancijska roka? Naključje?

Zanimivo mi je predvsem dejstvo, da je Gorenjev hladilnik preživel mojo staro mamo, ki ga je uporabljala od prvega dne, ko sta si z možem naredila hišo in sicer nekaj let pred 1960, kar nanese skoraj 60 let vsakdanje uporabe hladilnika brez da bi se ta sploh kdaj pokvaril. Hladilnik dela še danes, ampak ga noben več ne uporablja, mladi so si itak kupili novega.

Vprašaj staroi mamo koliko plač je dala zta hladilnik.

In malo preveri koliko daš zanj danes.

Razlike so tam od 10x - 20x manj...Sem sicer napisal, da je pokojna tako da ne bo nič iz tega. Drugače pa se mi ne zdi ravno smiselno, da bi nekdo delal 10-20 mesecev samo za en hladilnik.

ginekk ::

otago je izjavil:

Rentanje pohistva


TVji so do zdaj tehnicno zastareli, vedno nove vrste (LEC, LCD, Plazma), kvaliteta slike & OS (Smart TV, HD HDMI),... kdor kupuje 100cm+ tvje, bo itak hitro menjal za novi ultra ultra ultra hd. Penzionisti bodo ostali na starih LED/LCD, dokler ne crknejo...ali traja kaksen vec kot 5-7let?
.


Moj 10 let star Pioneer Kuro deluje super in bo še nekaj časa boljši od vseh novih LCDjev. Zamenjam šele, ko bodo 4k vsebine v kablu/zraku standard.

Da odgovorim OP, bedno je in edini način, da se upreš je z denarnico. Če bo kakšna firma dobila konkurečno prednost zaradi ohranitve starega modela, bodo tudi ostali šli nazaj.

petrus ::

Kapitalizem brez lastništva, to bo še zanimivo.
stati inu obstati

tikitoki ::

BigWhale je izjavil:

Cedalje vec reci je, ki jih uporabniki najemamo namesto, da bi jih kupovali. Zacelo se je s programsko opremo in okrog tega smo se ze priblizno sprijaznili. Kako hitro pa se bomo sprijaznili z najemom fizicnih produktov?

Vceraj je bombo vrgel Logitech (hvala dz0niju za link)

https://www.techspot.com/news/71776-log...

Harmony Link je naprava, ki pametne telefone in tablice spremeni v daljinca za televizijo in podobno. Harmony Link so zaceli prodajati leta 2011, sedaj pa bodo stvar ugasnili in ga nacrtno bricknili. Sedanjim uporabnikom so ponudili 35% popusta pri nakupu podobnih njihovih izdelkov. Link je stal $100 ob zacetku prodaje. Ne gre za drago napravo in $100 v sedmih letih ni tak problem ampak tukaj se odpira en kup vprasanj, ker se taksen nacin uporabe in prodaje seli v druge reci.

Je tak model prodaje nekaj kar bo cez X let standard in se nihce ne bo vec sekiral zaradi tega? Tesla (morda tudi drugi proizvajalci avtomobilov) ze zacenjajo s podobnimi recmi. Ce se nekdo pri Tesli odloci, da avto ni vec primeren za na cesto, ga lahko na daljavo izklopijo. To lahko recimo naredijo, ce avta ne peljes k uradnemu servisu ali ne kupis Teslinih rezervnih delov.

Kaj preprecuje izdelovalcem TVjev, da ne bricknejo televizrojev na daljavo, ko ti dosezejo end of life phase?


Sam vprasanje, da pride do tozbe v ZDA. Izid sodbe pa bo seveda vodilo za prihodnost.

tikitoki ::

noraguta je izjavil:

Stara reč. https://www.google.si/amp/s/www.wired.c...


mogoce ves kaj se je izcimilo iz tega oz. kako se je sodisce opredelilo do tega problema?

PaX_MaN ::

BigWhale je izjavil:

Kaj preprecuje izdelovalcem TVjev, da ne bricknejo televizrojev na daljavo, ko ti dosezejo end of life phase?

Nič.

BigWhale je izjavil:

Ampak v tem primeru ne gre za drago napravo. Tle gre za relativno poceni stvar, ki je se vendo funkcionalna.

BigWhale je izjavil:

Ne gre za drago napravo in $100 v sedmih letih ni tak problem

Če se strinjaš pri brickanju nedrage naprave("meh, bmk"), ni nobenega razloga da se ne bi strinjal tudi pri dragi. Če ne's pa pač dvolična pizda.

BigWhale je izjavil:


ampak tukaj se odpira en kup vprasanj, ker se taksen nacin uporabe in prodaje seli v druge reci.

Jah, glasuješ z denarnco alkkože.

tikitoki ::

noraguta je izjavil:

Dr_M je izjavil:Ugibam da včasih so bile stvari izdelane veliko bolj kvalitetno in na dolgi rok, danes pa proizvajalci delajo dost slabše komponente, ki imajo lahko vnaprej določeno življensko dobo (kot si ugotovil).To ni res, danes so stvari bistveno bolje, kot vcasih.
Stvar crkne takrat, ko proizvajalec to predvidi, vsaih je bilo pa to bolj random.

Pralni stroji so lep primer. Folk uporablja 30+ let stare, se vedno "delajo", pol pa pogledas pa pod pokrov, pa nobena komponenta ni vec originalna.

Se jih da še popravt. Sčimer ni nič narobe. Huje je ko je enistavno popravilo predrago da upraviči servis.


Ce bi firmi zaracunali stroske za unicevanje okolja, ki so povezani z njihovimi zavrzenimi produkti, bi se racunica spremenila in naenkrat bi popravila spet postala aktualna.

Invictus ::

shadeX je izjavil:


Sem sicer napisal, da je pokojna tako da ne bo nič iz tega. Drugače pa se mi ne zdi ravno smiselno, da bi nekdo delal 10-20 mesecev samo za en hladilnik.

Kak hladilnik pa kupuješ, da moraš zanj delati 1 mesec?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tikitoki ::

Invictus je izjavil:

shadeX je izjavil:


Sem sicer napisal, da je pokojna tako da ne bo nič iz tega. Drugače pa se mi ne zdi ravno smiselno, da bi nekdo delal 10-20 mesecev samo za en hladilnik.

Kak hladilnik pa kupuješ, da moraš zanj delati 1 mesec?


Ne zasluzimo vsi 500 EUR na dan. Soliden hladilnik pa stane cca. 1000 EUR ali eno povprecno slovensko placo.
In ja, da hladilnik sedaj stane 20x manj, kot je stal pred leti, je mocno pretiravanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Invictus ::

Normalen hladilnik je 500 EUR. Pa še manj...

ZA jurja se moraš že potrudit da najdeš kaj brez vsega pametnega sranja...

Še ameriški hladilniki niso jurja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

shadeX ::

Invictus je izjavil:

shadeX je izjavil:


Sem sicer napisal, da je pokojna tako da ne bo nič iz tega. Drugače pa se mi ne zdi ravno smiselno, da bi nekdo delal 10-20 mesecev samo za en hladilnik.

Kak hladilnik pa kupuješ, da moraš zanj delati 1 mesec?


Pisal sem v tistem času, glede na to da si napisal, da je takrat hladilnik stal 10-20 plač, če predpostavljamo da je 1 plača = 1 mesec dela. Torej po tvoje so takrat delali 10-20 mesecev za en hladilnik?

Jaz imam hladilnik za 350€, kar je malo več kot polovica minimalne plače..totally affordable.

TheBlueOne ::

Mah tale omejena zivljenjska doba je larifari.

Kar se tice telefonov in PCjev jih neuporabne naredimo s tem, da nanje praviloma nalozimo nek software, ki ga tezje poganjajo. Izjema so baterije. V industriji se najdejo prastari PCji, katerim se ne dela sprememb pri softwaru in praviloma delujejo se po 20 letih.

Kar se tice avtov sem v tej industriji in so zahteve proizvajalcev, da mnogo vec kot dvakratno preseze predvideno zivljenjsko dobo avta v primeru dvakrat daljsih servisnih intervalov kot so dejansko predpisani.

Kar se tice bele tehnike pa vsi lovijo razmerje kvaliteta/cena. In zal je ceneje delati sete kot pa vsak del zamenljiv, kar pa zal podrazi popravila.

Ne recem, da se nikoli ne zgodi, da kaj nacrtovano poci, ampak je prej izjema kot pravilo. Je pa clovska psihologija taksna rec, da ce imamo doma sto strojev in se dva pokvarita hitro po izteku garancije se bomo definitivno spomnili teh dveh in hitro pozabili 98, ki so zivljenjsko dobo presegli.

noraguta ::

Invictus je izjavil:

Normalen hladilnik je 500 EUR. Pa še manj...

ZA jurja se moraš že potrudit da najdeš kaj brez vsega pametnega sranja...

Še ameriški hladilniki niso jurja...

Lf ni ameriški hladilnik. Pa tud njega dnj ni bil tako dag samo delal je.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

marjans ::

tikitoki je izjavil:

Invictus je izjavil:

shadeX je izjavil:


Sem sicer napisal, da je pokojna tako da ne bo nič iz tega. Drugače pa se mi ne zdi ravno smiselno, da bi nekdo delal 10-20 mesecev samo za en hladilnik.

Kak hladilnik pa kupuješ, da moraš zanj delati 1 mesec?


Ne zasluzimo vsi 500 EUR na dan. Soliden hladilnik pa stane cca. 1000 EUR ali eno povprecno slovensko placo.
In ja, da hladilnik sedaj stane 20x manj, kot je stal pred leti, je mocno pretiravanje.

Takšne primerjave so vedno lahko "vroča tema", saj je zelo nejasno kaj sploh primerjamo.
Navedeno je bilo:
- 60 let star hladilnik
- tedanja cena bi naj bila 10-20 kratnik sedanje cene (gledano na delež plače)
- sedanja cena hladilnika je 500 EUR, oz. soliden celo 1000 EUR.

No, če malo pogledamo "analiziramo": Pred 60 leti so bili hladilniki samo hladilniki (brez LOČENEGA zamrovalnega prostora) in to višine pulta (cca 80cm višine). Če primerjamo ceno takšnega hladilnika sedaj, je cena najdražjih (hitro sem pogledal na spletnega trgovca, kjer ne čakaš "v vrsti") okoli 200 EUR (najbrž je to kar "soliden"), kar predstavlja cca 20% povprečne SLO plače. 10-20 kratnik bi pomenil, da je pred 60 leti tak hladilnik bil ranga 2-4 povprečnih plač. Ne vem, mogoče celo drži.
Drugo pa je, če rečemo, da je tisti hladilnik pred 60 leti bil tedanji "state of the art model" (Gorenjev), kar ga moraš sedaj primerjati s sedanjimi top modeli (v isti spletni trgovini je Gorenjev najdražji model 1300 EUR). Tukaj pa verjamem, da razlike niso faktor 10-20 krat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: marjans ()

Utk ::

60 let nazaj je moj stari ate delal 10 mesecev za televizijo, pa ni imel najslabse place, ker je tisto tv potem gledala cela ulica. 3,4 place za hladilnik dvomim da so bile dovolj. Par plac je stal ze gramofon, ki ni bil vec neka novost. Tudi ce, danes dobis 4 hladilnike za eno placo. In brez skrbi da takrat nihce ne bi dal 10 plac, ce bi obstajal ne-state-of-the-art hladilnik za eno placo. Kot niti danes ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

BigWhale ::

PaX_MaN je izjavil:


Če se strinjaš pri brickanju nedrage naprave("meh, bmk"), ni nobenega razloga da se ne bi strinjal tudi pri dragi. Če ne's pa pač dvolična pizda.


Sej se ne strinjam. Sam pravim, da pri neki poceni napravi to marsikomu ne bo predstavljalo nekega hudega problema s financnega vidika.

PaX_MaN je izjavil:

Jah, glasuješ z denarnco alkkože.


Kako pa ves, da ti bo proizvajalec cez X let bricknil napravo, ker je ne bo vec podpiral?

noraguta ::

Utk je izjavil:

60 let nazaj je moj stari ate delal 10 mesecev za televizijo, pa ni imel najslabse place, ker je tisto tv potem gledala cela ulica. 3,4 place za hladilnik dvomim da so bile dovolj. Par plac je stal ze gramofon, ki ni bil vec neka novost. Tudi ce, danes dobis 4 hladilnike za eno placo. In brez skrbi da takrat nihce ne bi dal 10 plac, ce bi obstajal ne-state-of-the-art hladilnik za eno placo. Kot niti danes ne.

Problemi z socio blokom so druga reč. Pa mal čez 80 je bil barvni tv cca 3 plače. Nekje ranga jurja mark zaslužil se je pa čez 3oo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

ABX ::

Se premikamo v novi svet.
Kar se tiče naprav ki so povezane na mrežo (Internet of things) ni nič narobe če kupimo licenco za koristit.
5 ali 10 let stare TV, ki je povezana na internet, si ne želiš. Ker bo 100% shekana in po podajala tvoje osebne podatke (skupaj z sliko in zvok dnevne) vsakemu ki bo želel.
Isto velja za telefon. In da, naprava še vedno dela, ampak predstavlja grozen rizik če ni več varna.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

windigo ::

ABX je izjavil:

5 ali 10 let stare TV, ki je povezana na internet, si ne želiš. Ker bo 100% shekana in po podajala tvoje osebne podatke (skupaj z sliko in zvok dnevne) vsakemu ki bo želel.

Govoriš na pamet. Ne bo, dokler ne bo tvoja lokalna mreža za domačim firewallom kompromitirana v celoti, najverjetneje iz kakšnega drugega vzroka. Potem pa se res pokažejo slabosti raznih embedded operacijskih sistemov, ki večinoma niso bili ravno narejeni za priklop direktno na internet.
Te reči pa imajo sicer lahko minimalen exposure, skratka samo eno s strani naprave inicirano povezavo do serverja, z enkripcijo in vzajemno avtentikacijo, če so narejene prav, je verjetnost, da ti shekajo prav in samo to napravo minimalne.

Imajo pa ravno take naprave največjo možnost, da ti jih kasneje ugasnejo, ker rabiš za dostop do njih znano točko na netu, server ali oblak.

noraguta ::

windigo je izjavil:

ABX je izjavil:

5 ali 10 let stare TV, ki je povezana na internet, si ne želiš. Ker bo 100% shekana in po podajala tvoje osebne podatke (skupaj z sliko in zvok dnevne) vsakemu ki bo želel.

Govoriš na pamet. Ne bo, dokler ne bo tvoja lokalna mreža za domačim firewallom kompromitirana v celoti, najverjetneje iz kakšnega drugega vzroka. Potem pa se res pokažejo slabosti raznih embedded operacijskih sistemov, ki večinoma niso bili ravno narejeni za priklop direktno na internet.
Te reči pa imajo sicer lahko minimalen exposure, skratka samo eno s strani naprave inicirano povezavo do serverja, z enkripcijo in vzajemno avtentikacijo, če so narejene prav, je verjetnost, da ti shekajo prav in samo to napravo minimalne.

Imajo pa ravno take naprave največjo možnost, da ti jih kasneje ugasnejo, ker rabiš za dostop do njih znano točko na netu, server ali oblak.

Pametni televizor če hoče delat... Ne vem kaj firewall pomaga. Kako ti fukaš vdenvni sobi gre precej lahko prek httpaja vun v svet.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

windigo ::

noraguta je izjavil:

Pametni televizor če hoče delat... Ne vem kaj firewall pomaga. Kako ti fukaš vdenvni sobi gre precej lahko prek httpaja vun v svet.

Seveda, če so narejeni slabo.

Ampak naprimer Apple Homekit naprav (za Firewallom) pa ne bo prav enostavno shekat, ker jim ne prideš blizu. Razen če si že kako drugače prisoten (spet za Firewallom) v lokalnem omrežju. Pa tudi še marsikatere druge ne, ki je narejena tako, da je njena vidnost na internetu minimalna.

(Če ne veš o čem govorim, potem bolje, da nehava)

Markus386 ::

Eh, kaj se sekirate, par takih servicev bodo še ugasnili, pa ne bo nihče več kupoval logitecha.
EU bo dala ven novo direktivo, tako kot za garancijo in servise, da mora service zadaj delati 5, 7 let, ali kolikor že, pa bo mir.
Smartphonei so pomojem samo en velik hek stran od velike skupne tožbe v 'murici, pa bodo dajali security patche še vsaj dve leti pod izidu.
Pa na beli tehniki bo poleg energetskih indikatorjoev stala še MTBF nalepka.

rent-to-own (za hardware) je pa pomojem bolj ločen business model, bolj uporaben za kake študente ipd, ki se selijo letno, pa se jim zdi butasto dajat 300eur za pralni stroj za v stanovanje, ker bodo mogoče dve leti.

ABX ::

windigo je izjavil:

ABX je izjavil:

5 ali 10 let stare TV, ki je povezana na internet, si ne želiš. Ker bo 100% shekana in po podajala tvoje osebne podatke (skupaj z sliko in zvok dnevne) vsakemu ki bo želel.

Govoriš na pamet. Ne bo, dokler ne bo tvoja lokalna mreža za domačim firewallom kompromitirana v celoti, najverjetneje iz kakšnega drugega vzroka. Potem pa se res pokažejo slabosti raznih embedded operacijskih sistemov, ki večinoma niso bili ravno narejeni za priklop direktno na internet.
Te reči pa imajo sicer lahko minimalen exposure, skratka samo eno s strani naprave inicirano povezavo do serverja, z enkripcijo in vzajemno avtentikacijo, če so narejene prav, je verjetnost, da ti shekajo prav in samo to napravo minimalne.

Imajo pa ravno take naprave največjo možnost, da ti jih kasneje ugasnejo, ker rabiš za dostop do njih znano točko na netu, server ali oblak.


Več vrstic kode večja možnost za napako, več naprav v omrežju, višje število potencijalnih vektorjev za napad.
V naslednjih letih bomo imeli resno debato kaj storiti z vsemi okuženimi napravami ki so priklopljene na internet.
Poleg tega smo začeli metat stran vedno več naprav ki še vedno delajo. Danes ponudi zastonj delujočo CRT televizijo in noben se ne bo oglasil za prevzem.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

shadeX ::

Danes ponudi zastonj delujočo CRT televizijo in noben se ne bo oglasil za prevzem.


Se čudiš?

- Zavzame "več" prostora
- Nima "sodobnih" priključkov
- Slabša slika (barve, kontrast,..) v primerjavi z novejšimi TV-ji
- Novi TV-ji so danes smešno poceni

Pa še bi lahko našteval.

noraguta ::

Markus386 je izjavil:

Eh, kaj se sekirate, par takih servicev bodo še ugasnili, pa ne bo nihče več kupoval logitecha.
EU bo dala ven novo direktivo, tako kot za garancijo in servise, da mora service zadaj delati 5, 7 let, ali kolikor že, pa bo mir.
Smartphonei so pomojem samo en velik hek stran od velike skupne tožbe v 'murici, pa bodo dajali security patche še vsaj dve leti pod izidu.
Pa na beli tehniki bo poleg energetskih indikatorjoev stala še MTBF nalepka.

rent-to-own (za hardware) je pa pomojem bolj ločen business model, bolj uporaben za kake študente ipd, ki se selijo letno, pa se jim zdi butasto dajat 300eur za pralni stroj za v stanovanje, ker bodo mogoče dve leti.

Ni tko simpl traktor pa stružnica sta uporabna 30 let +
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

windigo ::

ABX je izjavil:

Več vrstic kode večja možnost za napako, več naprav v omrežju, višje število potencijalnih vektorjev za napad.

Niti približno niso stvari linearne, se ne seštevajo. Če je stvar "prav" zastavljena je na napravi izpostavljena predvsem enkripcijska, avtentikacijska in komunikacijska koda. Oz. po domače: Ssl knjižnica (oz. Appleova knjižnica v primeru homekita, kot primer kako narediti to "prav".)

Markus386 ::

noraguta je izjavil:

Markus386 je izjavil:

Eh, kaj se sekirate, par takih servicev bodo še ugasnili, pa ne bo nihče več kupoval logitecha.
EU bo dala ven novo direktivo, tako kot za garancijo in servise, da mora service zadaj delati 5, 7 let, ali kolikor že, pa bo mir.
Smartphonei so pomojem samo en velik hek stran od velike skupne tožbe v 'murici, pa bodo dajali security patche še vsaj dve leti pod izidu.
Pa na beli tehniki bo poleg energetskih indikatorjoev stala še MTBF nalepka.

rent-to-own (za hardware) je pa pomojem bolj ločen business model, bolj uporaben za kake študente ipd, ki se selijo letno, pa se jim zdi butasto dajat 300eur za pralni stroj za v stanovanje, ker bodo mogoče dve leti.

Ni tko simpl traktor pa stružnica sta uporabna 30 let +


Seveda, ampak po nekem času se nam pač zdi sprejemljivo, da original delov ne delajo več. Za to dvoje je že zdaj časovni plan precej daljši, tako da dobiš dele tudi za 10+ stare avte. Medtem ko dele za kake starejše avte, pa magar če je to yugo ali pa fičko, dobiš samo rabljene ali pa aftermarket/homemade izvedbe.

Pa še vedno je razlika med "to je zdaj že 20 let star avto, 95% prodanih je že na odpadu, zdaj lahko nehamo delat rezervne dele" in "Evo, golf 12 je zunaj, pošljimo OTA update na vseh golf 11-ke, da se ne bodo prižgali več".

Še vedno mislim, da bo s temi iot igračkanji z ugašanjem servicov zadaj prišlo nekaj firm na zelo zelo slab glas, sploh pri takih zadevah, ki nujno ne rabijo servisa zadaj za vsaj osnovno delovanje. In kupec se opeče enkrat, dvakrat... trikrat pa zelo redki.

ZloTech ::


Seveda, ampak po nekem času se nam pač zdi sprejemljivo, da original delov ne delajo več. Za to dvoje je že zdaj časovni plan precej daljši, tako da dobiš dele tudi za 10+ stare avte. Medtem ko dele za kake starejše avte, pa magar če je to yugo ali pa fičko, dobiš samo rabljene ali pa aftermarket/homemade izvedbe.

Za jugota v srbiji dobiš vse dele.
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Logitech bo lastnike svojih naprav pustil na cedilu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
568937 (4774) MrStein
»

Google bo zaradi konca podpore namerno ubil prodane izdelke Revolv (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
6012287 (8301) Ales
»

Kateri univerzalni daljinec

Oddelek: Kaj kupiti
203010 (1756) rsroki
»

Univerzalni daljinec

Oddelek: Zvok in slika
1514718 (9050) Slash#1

Več podobnih tem