Forum » Problemi človeštva » Imeti otroke (pri 50-ih)
Imeti otroke (pri 50-ih)
Temo vidijo: vsi
scipascapa ::
mtosev ::
scipascapa je izjavil:
pa kaj. imaš oba brez zaposlitve pa imata npr otroka.Mick Jagger ima 73 let in je decembra lani dobil sina.
on ima milione.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
r3dkv1c4 ::
Mick Jagger ima 73 let in je decembra lani dobil sina.
Mick ima šuškov, kot Slovenija listov in iglic na drevesih.
Who gives a fuck!
Vsaka stvar ima svojo mejo.
You can ban me, but you can't shut me down!
You can ban me, but you can't shut me down!
vostok_1 ::
Šuškov?
There will be chutes!
It came from the lab.
Like tears in rain. Time to die. v_1 2012-21
It came from the lab.
mtosev ::
goranzaric je izjavil:
Ce cakas na "boljse case" to nebo nikoli. Sedaj imej otroka dokler si se pri moceh.mogoče lahko naredi otroka pri 40.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
djabi ::
killa bee ::
Čimprej se loti, luksus boš imel pri 50-ih, ko se ti bo otrok odselil.
Kater otrok se pa dandanes odseli. Razen če mu ti ne kupiš 50m2 stanivanje blizu centra?
djabi ::
goranzaric je izjavil:
Ce cakas na "boljse case" to nebo nikoli. Sedaj imej otroka dokler si se pri moceh.mogoče lahko naredi otroka pri 40.
Otroka narediš lahko tudi pri 80+ letu starosti, če si seveda še ploden. Razen, če sedaj kot 30-letnik daš semena zamrznit - baje to dandanes deluje.
Jerry000 ::
Ze pri 30ih je utrujajoce se ukvarjat s froci. Jz imam necakinjo vrh glave kakšno popoldne ko je sitna.. Da bi imel froca 24/7 bi se mi zmesal..
Pri 50ih imas pa vrjetno se precej manj energije in potrpljenja :D
Se mi zdi da je bolj: če ne želiš imeti otroka je tudi pri 23-27 letih utrujajoče imeti otroka. Če pa želiš pa ni problema. Jaz imam 30let in nekako (še) nimam želje po tem.
next3steps ::
goranzaric je izjavil:
Ce cakas na "boljse case" to nebo nikoli. Sedaj imej otroka dokler si se pri moceh.
Ravno obratno.
Think bigger. Delati mora na sebi, da ne bo rabil biti pri petdesetih očka. Bo pa lahko pri 35, če bo začel že danes.
Curly ::
Vse se da, če se hoče, že to da OP postavlja taka vprašanja na forumu, je zame dovolj dober odgovor.
Glede hrane: Poznam enega Američana, ki je gosti sok znamke ''Špar'' označil za najboljšega, ki ga je v življenju pil. Pri nas si pa seveda oh in sploh čuden, če ne piješ organskega iz ''DM-a'', ni čudno, da potem nič ni dovolj dobro.
Glede hrane: Poznam enega Američana, ki je gosti sok znamke ''Špar'' označil za najboljšega, ki ga je v življenju pil. Pri nas si pa seveda oh in sploh čuden, če ne piješ organskega iz ''DM-a'', ni čudno, da potem nič ni dovolj dobro.
jype ::
Curly> Glede hrane: Poznam enega Američana, ki je gosti sok znamke ''Špar'' označil za najboljšega, ki ga je v življenju pil. Pri nas si pa seveda oh in sploh čuden, če ne piješ organskega iz ''DM-a'', ni čudno, da potem nič ni dovolj dobro.
Cockta jim pa ni preveč všeč, pa tudi ime se jim zdi malce sumljivo.
Berserker ::
Jype
Ne, v resnici ti ni treba. Sodobna civilizacija zahteva specializacijo. Seveda je dobro, da znaš čim več reči opraviti sam, ampak družba (in kapitalizem) se premika v smeri, ko si nihče praktično ničesar več ne bo lastil, lastniki kapitala si bodo pa lastili vse. Vsako reč boš najemal, kolikor je boš potreboval, kar bo izjemno poceni, kakršenkoli drug način uporabe bo pa izjemno drag.
Tvoja ideje bodo mogoče dozorele šele čez par generacij, ampak do takrat bomo pridno sami odgovorni za svojo dobrobit, imel boš to kar si boš priboril z lastnim delom, kar še pa ne pomeni da boš slabo živel. Preprosto pogovarjaj se v sedanjiku ne o nekih utopičnih idejah.
Kakšen socializem? Tega v praksi še ni bilo kar nekaj let, sploh pa ne v tako kaotičnih letih na podeželju. Starejše generacije so imele dejansko pogum se v nekaj spustit, ne glede na to, kako težko so živeli, ker so imeli dejansko voljo do vsega. Niso zastojn najboljša generacija. Vedno pravim, da najtrši časi, ustvarijo najbolj trdne in močne ljudi. Danes pa se iščejo sami izgovori, ker je folk preveč razvajen in pomehkužen.
Govorim o replacement levelu ne načrtnem prirastku. Kar pomeni, da je potrebno birth rate stopnjo držati okoli 2.1, da se povprečna starost prebivalstva v naši državi ne zviša pretirano, kar pa se trenutno ravno dogaja. Preprosto nismo sposobni zamenjat folka ki umre in tukaj ne rabiš nobene logike in "atlernativnega" načina poslovanja da razumeš to. Za preostali svet pa ne bk, njihove težave naj oni sami rešujejo, mi smo zadolženi za svoje. In before, spustimo migrante. Ne hvala, imamo kot pleme lastno pravico do obstoja, da vzgojimo lastne otroke, ki bodo nosili našo lastno kulturo in gene naprej, ker tega nek sirski migrant ne bo, ki za hrbtom pljuva na vse naše dosežke, ter hkrati časti vse tisto proti čemur se borimo.
Ne, v resnici ti ni treba. Sodobna civilizacija zahteva specializacijo. Seveda je dobro, da znaš čim več reči opraviti sam, ampak družba (in kapitalizem) se premika v smeri, ko si nihče praktično ničesar več ne bo lastil, lastniki kapitala si bodo pa lastili vse. Vsako reč boš najemal, kolikor je boš potreboval, kar bo izjemno poceni, kakršenkoli drug način uporabe bo pa izjemno drag.
Tvoja ideje bodo mogoče dozorele šele čez par generacij, ampak do takrat bomo pridno sami odgovorni za svojo dobrobit, imel boš to kar si boš priboril z lastnim delom, kar še pa ne pomeni da boš slabo živel. Preprosto pogovarjaj se v sedanjiku ne o nekih utopičnih idejah.
Ker so imeli srečo, da so preživeli prvih pet let življenja, so otroci potem uživali sadove socializma in pridobili izobrazbo, stanovanja, delovna mesta in druge reči, brez katerih bi danes bili zgube.
Kakšen socializem? Tega v praksi še ni bilo kar nekaj let, sploh pa ne v tako kaotičnih letih na podeželju. Starejše generacije so imele dejansko pogum se v nekaj spustit, ne glede na to, kako težko so živeli, ker so imeli dejansko voljo do vsega. Niso zastojn najboljša generacija. Vedno pravim, da najtrši časi, ustvarijo najbolj trdne in močne ljudi. Danes pa se iščejo sami izgovori, ker je folk preveč razvajen in pomehkužen.
Vsaj dveh otrok. Rodilnik! Ne morejo si jih privoščiti zato, ker je otrok že dovolj in ni nobene potrebe, da bi delali nove - poiskati morajo vzdržnejše, trajnejše načine poslovanja v prihodnosti, ki ne terjajo širjenja prebivalstva. Trenutno to ni težko, saj ima zaradi pospešene globalizacije ogromno trgov še ogromen potencial (samo dobra milijarda ljudi živi v zahodni civilizaciji, pa še od tega okoli 10% v revščini, vsi ostali pa imajo še ogromno možnosti za ustvarjanje in koriščenje izdelkov in storitev), eventuelno bo pa treba bodisi kolonizirati težko dostopne dele našega planeta, ali pa morda celo poiskati možnosti za življenje na drugih nebesnih telesih. Za naslednjih sto let smo sicer povsem pripravljeni, globalizirana svetovna država brez meja je pa neizogibna posledica tega, da se danes že ogromna večina ljudi na planetu (praktično vsi, ki ne živijo v območjih konflikta) osnovno izšola in ima zagotovljeno zdravstveno varstvo.
Govorim o replacement levelu ne načrtnem prirastku. Kar pomeni, da je potrebno birth rate stopnjo držati okoli 2.1, da se povprečna starost prebivalstva v naši državi ne zviša pretirano, kar pa se trenutno ravno dogaja. Preprosto nismo sposobni zamenjat folka ki umre in tukaj ne rabiš nobene logike in "atlernativnega" načina poslovanja da razumeš to. Za preostali svet pa ne bk, njihove težave naj oni sami rešujejo, mi smo zadolženi za svoje. In before, spustimo migrante. Ne hvala, imamo kot pleme lastno pravico do obstoja, da vzgojimo lastne otroke, ki bodo nosili našo lastno kulturo in gene naprej, ker tega nek sirski migrant ne bo, ki za hrbtom pljuva na vse naše dosežke, ter hkrati časti vse tisto proti čemur se borimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Berserker ()
Berserker> Tvoja ideje bodo mogoče dozorele šele čez par generacij, ampak do takrat bomo pridno sami odgovorni za svojo dobrobit, imel boš to kar si boš priboril z lastnim delom, kar še pa ne pomeni da boš slabo živel. Preprosto pogovarjaj se v sedanjiku ne o nekih utopičnih idejah.
Ne gre za utopične ideje: Že vsaj 200 let je specializacija dejstvo, ki omogoča napredek civilizacije. Z vsako tehnološko in družbeno revolucijo so se pojavljale nove specializacije in izginjale stare, a bistvo napredka je ostalo: Količina starih, izkoreninjenih specializacij je bila vedno manjša od količine novih, znanost pa je ves čas pravilno napovedovala osnovna znanja, ki so potrebna vedno in povsod, ter razmerja v hierarhiji znanosti: Matematični temelji, nad njimi pa fizika, kemija, biologija, pa vse do družbenih ved. Vse specializacije so pomembne za napredek, dokler zagotavljajo naraščanje interakcij, ker je naraščanje interakcij osnova, od katere raste tudi ekonomija. Šele ko bodo nove oblike ekonomije (ki prihajajo z drugo strojno revolucijo, ki izhaja iz robotizacije in uporabnih oblik umetne inteligence) postale pomembno velik delež celotne ekonomije (sodobna podjetja pospešeno delajo na tem in že kažejo izjemen napredek) bodo "moje ideje" (ki so v resnici zgolj opis realnega stanja) postale aktualna resničnost.
Berserker> Govorim o replacement levelu ne načrtnem prirastku.
Govoriš narobe. Če verjameš tvoji obliki matematike, ima vsak človek dva starša, štiri stare starše, osem prastarih staršev in tako dalje... Pred desetimi generacijami je bilo na planetu baje skoraj 8192 milijard ljudi, kar seveda ne drži. Trenutni podatki kažejo, da je globalno gledano število otrok prenehalo rasti, rast prebivalstva pa se bo v naslednji generaciji (30 let) ustavila pri 10-11 milijardah, potem pa bo morda začela počasi upadati (tega še ne vemo natančno). Pri tem je pomembno, da se standard teh ljudi vztrajno in pospešeno zvišuje, če ne živijo na območjih konflikta - to pomeni, da bo rast ekonomije, ki neizbežno sledi temu družbenemu napredku, zagotavljala sredstva za razvoj globalne družbe še vsaj eno generacijo. Globalno gledano je edina resna skrb v resnici spreminjajoče se podnebje, ker gre za dogodke na geološki skali, ki je človeštvo še ne obvlada.
Ne gre za utopične ideje: Že vsaj 200 let je specializacija dejstvo, ki omogoča napredek civilizacije. Z vsako tehnološko in družbeno revolucijo so se pojavljale nove specializacije in izginjale stare, a bistvo napredka je ostalo: Količina starih, izkoreninjenih specializacij je bila vedno manjša od količine novih, znanost pa je ves čas pravilno napovedovala osnovna znanja, ki so potrebna vedno in povsod, ter razmerja v hierarhiji znanosti: Matematični temelji, nad njimi pa fizika, kemija, biologija, pa vse do družbenih ved. Vse specializacije so pomembne za napredek, dokler zagotavljajo naraščanje interakcij, ker je naraščanje interakcij osnova, od katere raste tudi ekonomija. Šele ko bodo nove oblike ekonomije (ki prihajajo z drugo strojno revolucijo, ki izhaja iz robotizacije in uporabnih oblik umetne inteligence) postale pomembno velik delež celotne ekonomije (sodobna podjetja pospešeno delajo na tem in že kažejo izjemen napredek) bodo "moje ideje" (ki so v resnici zgolj opis realnega stanja) postale aktualna resničnost.
Berserker> Govorim o replacement levelu ne načrtnem prirastku.
Govoriš narobe. Če verjameš tvoji obliki matematike, ima vsak človek dva starša, štiri stare starše, osem prastarih staršev in tako dalje... Pred desetimi generacijami je bilo na planetu baje skoraj 8192 milijard ljudi, kar seveda ne drži. Trenutni podatki kažejo, da je globalno gledano število otrok prenehalo rasti, rast prebivalstva pa se bo v naslednji generaciji (30 let) ustavila pri 10-11 milijardah, potem pa bo morda začela počasi upadati (tega še ne vemo natančno). Pri tem je pomembno, da se standard teh ljudi vztrajno in pospešeno zvišuje, če ne živijo na območjih konflikta - to pomeni, da bo rast ekonomije, ki neizbežno sledi temu družbenemu napredku, zagotavljala sredstva za razvoj globalne družbe še vsaj eno generacijo. Globalno gledano je edina resna skrb v resnici spreminjajoče se podnebje, ker gre za dogodke na geološki skali, ki je človeštvo še ne obvlada.
vostok_1 ::
Vse se da, če se hoče, že to da OP postavlja taka vprašanja na forumu, je zame dovolj dober odgovor.
Ah dajte no. Že tolko let so taki izdelki z nami, da bi morali vedet...nekatere izdelke filajo znane blagovne znamke.
Vrjetno kaka mal slabša linija v fabriki, ampak +- tam tam.
Glede recimo pomarančnega soka pa itak je dobavitelj bolj ali manj eden ali dva, ki na veliko tankajo juice v roterdamski luki in podobno.
There will be chutes!
It came from the lab.
It came from the lab.
D3m ::
Prvega imel pri 28 let.
Če bi našel bolj resno žensko bi jih imel pri 22 tih.
Če bi našel bolj resno žensko bi jih imel pri 22 tih.
|HP EliteBook|R5 6650U|
D3m> Če bi našel bolj resno žensko bi jih imel pri 22 tih.
Če bi ona našla resnejšega tipa bi jih imela pri osemnajstih.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: konspirator ()
To še ne izpodbija mojega začetnega odgovora. Ne pravim da se to ne bo zgodilo, ampak je ta proces toliko počasen, da bomo še mi dolgo delali po ustaljenih praksah trenutnega sistema.
Govorim pravilno. Tvoj primer je primer negativnega prirastka, kjer je zgolj en otrok na dva človeka. Moj primer je, da ima vsak par dva otroka, se pravi štirje stari starši bodo imeli recimo štiri potomce, vsak po dva otroka, ti pa spet po dva otroka, nekje jih bo več, mogoče tri, da se izenači z nesrečami, bolezni, vojnami in enim otrokom. Če Slovenci obdržimo 2mil prebivalstva ves ta čas, smo na dobri poti, saj imamo še dokaj zdravo naravno okolje za obstoječo populacijo. Da ima Afrika in BV takšen prirastek pa je njihov problem. Nasploh bi morali težave s prevelikim prebivalstvom reševat pri njih, pri nas pa ga uravnavat na obstoječo številko, zgolj tako lahko uravnamo neko harmonijo, namesto od predlaganega norega genocida Evropejcev na račun Afričanov, ker pač sami niso sposobni nič storit za sebe, mi pa smo baje potencialni množični morilci in kolonizatorji.
D3m ::
D3m> Če bi našel bolj resno žensko bi jih imel pri 22 tih.
Jup.
|HP EliteBook|R5 6650U|
killa bee ::
Kaj je kle ubistvu sploh vprašanje ?
Koliko premoženja moraš imeti, da bi imel s punco otroka?
Koliko premoženja moraš imeti, da bi imel s punco otroka?
killa bee> Koliko premoženja moraš imeti, da bi imel s punco otroka?
D3m je pravilno zapisal. V socialni državi otrok nikoli ni kaznovan zaradi neodgovornosti staršev, vsaj deklarativno ne.
D3m je pravilno zapisal. V socialni državi otrok nikoli ni kaznovan zaradi neodgovornosti staršev, vsaj deklarativno ne.
Če pogledam nekatere znance je dovolj, da sta oba s partnerjem ravno nad minimalcem in tolčeta naravni delovnik.
Če pogledam Albansko diasporo, pa je dovolj, da moški dela več kot 10h, žena je doma.
Če pogledam Albansko diasporo, pa je dovolj, da moški dela več kot 10h, žena je doma.
Berserker> To še ne izpodbija mojega začetnega odgovora. Ne pravim da se to ne bo zgodilo, ampak je ta proces toliko počasen, da bomo še mi dolgo delali po ustaljenih praksah trenutnega sistema.
Ja, ta inercija je itak vedno prisotna - ni pa nujno delat tako samo zato, ker tako dela večina.
Berserker> Da ima Afrika in BV takšen prirastek pa je njihov problem.
Ne, v resnici je to njihova rešitev. Brez tega prirastka se revščine ne bi nikoli znebili, potrebujejo namreč cele generacije šolanih ljudi - teh v preteklosti niso imeli, ker so bile šole v tistih krajih rezervirane za priviligirane - v zadnjih 30 letih se je pa to popolnoma spremenilo.
Berserker> Če pogledam nekatere znance je dovolj, da sta oba s partnerjem ravno nad minimalcem in tolčeta naravni delovnik.
Berserker> Če pogledam Albansko diasporo, pa je dovolj, da moški dela več kot 10h, žena je doma.
Kul, pri meni je pa ravno obratno. Katoliške slovenke lepo doma rojevajo, tip pa v državni službi. 35% dohodkov prinese tip, 65% pa otroci.
Ja, ta inercija je itak vedno prisotna - ni pa nujno delat tako samo zato, ker tako dela večina.
Ne, v resnici je to njihova rešitev. Brez tega prirastka se revščine ne bi nikoli znebili, potrebujejo namreč cele generacije šolanih ljudi - teh v preteklosti niso imeli, ker so bile šole v tistih krajih rezervirane za priviligirane - v zadnjih 30 letih se je pa to popolnoma spremenilo.
Berserker> Če pogledam nekatere znance je dovolj, da sta oba s partnerjem ravno nad minimalcem in tolčeta naravni delovnik.
Berserker> Če pogledam Albansko diasporo, pa je dovolj, da moški dela več kot 10h, žena je doma.
Kul, pri meni je pa ravno obratno. Katoliške slovenke lepo doma rojevajo, tip pa v državni službi. 35% dohodkov prinese tip, 65% pa otroci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
PrimoZ_ ::
4 članska družina porabimo ~1300EUR na mesec, torej 2 minimalca.
Pa je to brez odrekanja.
Hrana + "drobni material" nas mesečno stane 300EUR v šparu, pa ne kupujem sbudget robe. Res pa je, da kupujeva predvsem osnovne sestavine in malo več skuhava doma, ker je bolj zdravo in okusno.
Imamo zastonj stanovanje tako, da najemnina odpade. Še vedno pa so tu vsi stroški.
Pa je to brez odrekanja.
Hrana + "drobni material" nas mesečno stane 300EUR v šparu, pa ne kupujem sbudget robe. Res pa je, da kupujeva predvsem osnovne sestavine in malo več skuhava doma, ker je bolj zdravo in okusno.
Imamo zastonj stanovanje tako, da najemnina odpade. Še vedno pa so tu vsi stroški.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
Okapi ::
Imamo zastonj stanovanje takoS tem si povedal vse. Zdaj pa prištej 500 evrov mesečno za najemnino, in začni računati znova, čemu vse bi se morali odreči.
No v resnici bi bilo dovolj, da bi imeli v povprečju po 2 otroka na žensko, torej toliko da se ohranja popoluacijo.
Trenutno jih imajo precej več in populacija divje raste. In ti ljudje marsikje ne morejo dostojno živeti.
Imamo zastonj stanovanje takoS tem si povedal vse. Zdaj pa prištej 500 evrov mesečno za najemnino, in začni računati znova, čemu vse bi se morali odreči.
Ničemur.
Samo namesto 1000€ bi mesečno v šparovc dali 500.
Če bi pa oba dejansko bila na minimalcu je pa potem v SLO toliko ugodnosti, da si skoraj na istem, npr:
- cenejši vrtec
- otroški dodatek
- socialno/neprofitno stanovanje
- ...
PrimoZ_> Trenutno jih imajo precej več in populacija divje raste.
To ni res.
Se motiš
https://www.statista.com/statistics/270...
Europa 0%
Afrika 2,5% -> v 10ih letih 28% več ljudi. Meni se zdi precejšen prirastek sploh ko je osnova 1+ miljarde
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrimoZ_ ()
Phantomeye ::
Phantomeye je izjavil:
ja moški pomoje lahko otroke štepajo dokler so živi, ženske pa imajo biološko omejitev.
Če hočeš met froce, jih mej zdej...
pa mej enega, maks dva. Ne bodi ko tiste tečne familije, ki naštepajo 9 otrok, potem pa jokajo po Preverjeno kok so bogi. Pa so od vedno bli v slabem finančnem položaju.
Jah al pa ti ko gledaš to, karkoli je že ta preverjeno. Poznam več familij z 10+ otroki, vse super funkcionira. Mogoče so mame mal zgarane, sam tko je predvsem zaradi družbene ureditve.
Ali pa jaz kaj?
Samo pravim, obstajajo familije, ki se zavedajo, da finančno niso sposobni imeti 9 otrok, pa jih imajo vseeno.
PrimoZ_> Afrika 2,5% -> v 10ih letih 28% več ljudi. Meni se zdi precejšen prirastek sploh ko je osnova 1+ miljarde
Pozabil si dodati, da po praktično vsej Afriki rodnost hitro pada (s statistično nepomembnimi izjemami v regijah, kjer je smrtnost otrok visoka in dostop do načrtovanja družine otežen, na čemer zahod aktivno dela), s čimer je že danes zagotovljeno, da več kot štiri milijarde Afričanov ne bo nikoli hkrati živih.
Pozabil si dodati, da po praktično vsej Afriki rodnost hitro pada (s statistično nepomembnimi izjemami v regijah, kjer je smrtnost otrok visoka in dostop do načrtovanja družine otežen, na čemer zahod aktivno dela), s čimer je že danes zagotovljeno, da več kot štiri milijarde Afričanov ne bo nikoli hkrati živih.
Curly ::
Curly> Glede hrane: Poznam enega Američana, ki je gosti sok znamke ''Špar'' označil za najboljšega, ki ga je v življenju pil. Pri nas si pa seveda oh in sploh čuden, če ne piješ organskega iz ''DM-a'', ni čudno, da potem nič ni dovolj dobro.
Pravzaprav je tudi za cockto rekel da je Ok, pustimo zdaj to, hočem povedat samo, da si je treba postavit mejo s katero si zadovoljen, drugače ni nikoli nič dovolj dobro.
PrimoZ_> Afrika 2,5% -> v 10ih letih 28% več ljudi. Meni se zdi precejšen prirastek sploh ko je osnova 1+ miljarde
Viri za trditev o hitrem upadu rodnosti ?
Glede na wiki World population @ Wikipedia
2000 814
2005 920 +106 -> 13%
2010 1044 +124 -> 13,5%
2015 1186 +142 -> 13,6%
Torej od leta 2000 naprej je prirast 13% na 5 let, oz. se rahlo veča celo.
Še enkrat prosim za vir, ki kaže da se v zadnjih letih ta prirast bistveno niža.
Scaramouche ::
Spet prodajaš buče, nisi se spremenil1
PrimoZ_> Še enkrat prosim za vir, ki kaže da se v zadnjih letih ta prirast bistveno niža.
Scaramouche> Spet prodajaš buče, nisi se spremenil1
Nacistične propagande pač ni treba upoštevat v kredibilni debati, ki temelji na preverljivih podatkih.
Nacistične propagande pač ni treba upoštevat v kredibilni debati, ki temelji na preverljivih podatkih.
Zgodovina sprememb…
PrimoZ_> Še enkrat prosim za vir, ki kaže da se v zadnjih letih ta prirast bistveno niža.
fertility rates so lahko manjše je pa zato še vedno več ljudi, očitno ne znaš brati mape,
Če imam jaz 20 let nazaj 3 otroke, danes pa samo dva na vsako desetletje še ne pomeni da moje potomstvo pada..
http://www.worldometers.info/world-popu...
NikolormousB ::
Število otrok rojenih na žensko torej res pada, vsaj nekaj.
Še vedno pa drži moja osnovna trditev, da je trenutni prirastek prebivalstva v afriki tako velik, da imajo težavo zagotavljati dostojno življenje.
In verjetno b trajalo še precej časa, da se bo ta rast ustavila.
Scaramouche> fertility rates so lahko manjše je pa zato še vedno več ljudi, očitno ne znaš brati mape,
Očitno nimaš pojma, o čem govoriš.
Scaramouche> Če imam jaz 20 let nazaj 3 otroke, danes pa samo dva na vsako desetletje še ne pomeni da moje potomstvo pada..
Še vedno imaš v življenju v povprečju določeno število otrok na vsako žensko, ampak razumem, da ne veš, kaj pomeni rodnost.
PrimoZ_> Še vedno pa drži moja osnovna trditev, da je trenutni prirastek prebivalstva v afriki tako velik, da imajo težavo zagotavljati dostojno življenje.
Ne. Dostojno življenje imajo težavo zagotavljati zato, ker imajo (razmeroma) visoko smrtnost otrok, otežen dostop do osnovnega izobraževanja in zdravstvenega varstva. (Še vedno razmeroma) visoka rodnost je posledica teh dejstev, ne vzrok zanje.
PrimoZ_> In verjetno b trajalo še precej časa, da se bo ta rast ustavila.
Ta rast se je že ustavila: Število otrok ne raste več. To pomeni, da že vemo, da bo Afrika imela na koncu rasti prebivalstva (ko se trenutni otroci v Afriki postarajo in začno umirati) največ štiri milijarde ljudi.
Očitno nimaš pojma, o čem govoriš.
Scaramouche> Če imam jaz 20 let nazaj 3 otroke, danes pa samo dva na vsako desetletje še ne pomeni da moje potomstvo pada..
Še vedno imaš v življenju v povprečju določeno število otrok na vsako žensko, ampak razumem, da ne veš, kaj pomeni rodnost.
PrimoZ_> Še vedno pa drži moja osnovna trditev, da je trenutni prirastek prebivalstva v afriki tako velik, da imajo težavo zagotavljati dostojno življenje.
Ne. Dostojno življenje imajo težavo zagotavljati zato, ker imajo (razmeroma) visoko smrtnost otrok, otežen dostop do osnovnega izobraževanja in zdravstvenega varstva. (Še vedno razmeroma) visoka rodnost je posledica teh dejstev, ne vzrok zanje.
Ta rast se je že ustavila: Število otrok ne raste več. To pomeni, da že vemo, da bo Afrika imela na koncu rasti prebivalstva (ko se trenutni otroci v Afriki postarajo in začno umirati) največ štiri milijarde ljudi.
Zgodovina sprememb…
Rast se NI ustavila, če bo na koncu 4 miljarde ljudi.
Ustavilo oz. začelo se je zmanjševati število rojenih otrok na žensko. Sama število ljudi pa še vedno raste.
Afrika trenutno težko preživlja 1 miljardo in nisem optimist da bo v naslednjih 50ih letih lahko preživljala 4.
Rast se NI ustavila, če bo na koncu 4 miljarde ljudi.
Ustavilo oz. začelo se je zmanjševati število rojenih otrok na žensko. Sama število ljudi pa še vedno raste.
Afrika trenutno težko preživlja 1 miljardo in nisem optimist da bo v naslednjih 50ih letih lahko preživljala 4.
on pač ne razume da če so včasih imel več otrok na družino zdaj pa recimo 2 manj, da to ne pomeni da se prebivalstvo manjša.
Kaj bo šele ko dobijo boljši standard, ko bo manj bolezni...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Scaramouche ()
PrimoZ_> Rast se NI ustavila, če bo na koncu 4 miljarde ljudi.
O različnih odvodih govorimo. Rast rasti prebivalstva pada. Ko bo padla na nič, prebivalstvo ne bo več rastlo. Otrok imajo zdaj fiksno število, prebivalstvo pa se stara. Ker bodo živeli znatno dlje kot njihovi starši, bo skupno prebivalcev znatno več.
Scaramouche> on pač ne razume
Ne piši več o matematiki, ker žališ čustva vseh, ki znajo računat.
O različnih odvodih govorimo. Rast rasti prebivalstva pada. Ko bo padla na nič, prebivalstvo ne bo več rastlo. Otrok imajo zdaj fiksno število, prebivalstvo pa se stara. Ker bodo živeli znatno dlje kot njihovi starši, bo skupno prebivalcev znatno več.
Scaramouche> on pač ne razume
Ne piši več o matematiki, ker žališ čustva vseh, ki znajo računat.
Ne pišem več o matematiki, ker žalim čustva vseh, ki znajo računat.
Res je, pa še grafov ne znaš brati...
Otrok imajo zdaj fiksno število, prebivalstvo pa se stara. Ker bodo živeli znatno dlje kot njihovi starši, bo skupno prebivalcev znatno več.
fiksno število ne pomeni padec! Če se standard dvigne pomeni manj bolezni, manj stradanjazaradi pomanjkanja vode in hrane, in manj vojn, potem ne bo toliko migracij, tako da bo še več ljudi tam...
Starajo se pa ljudje povsod, obe trditve ne govorita v prid tvoje teze!
PrimoZ_> Rast se NI ustavila, če bo na koncu 4 miljarde ljudi.
Palamudiš.
Za kratek in srednji rok je glavna efektivna rast prebivalstva in ta je še vedno 13% (in se rahlo veča) na 5 let.
Rast rasti je palamudenje, nekaj da pač lahko napišeš da pada, čeprav se bo to poznalo šele čez 50 let in bo do takrat šlo prebivalstvo iz 1,1 na 4 miljarde.
Problem je kako preživet teh naslednjih 50 let. Sam kot rečeno nisem preveč optimist.
tikitoki ::
Jype
Ker so imeli srečo, da so preživeli prvih pet let življenja, so otroci potem uživali sadove socializma in pridobili izobrazbo, stanovanja, delovna mesta in druge reči, brez katerih bi danes bili zgube.
Vsaj dveh otrok. Rodilnik! Ne morejo si jih privoščiti zato, ker je otrok že dovolj in ni nobene potrebe, da bi delali nove - poiskati morajo vzdržnejše, trajnejše načine poslovanja v prihodnosti, ki ne terjajo širjenja prebivalstva. Trenutno to ni težko, saj ima zaradi pospešene globalizacije ogromno trgov še ogromen potencial (samo dobra milijarda ljudi živi v zahodni civilizaciji, pa še od tega okoli 10% v revščini, vsi ostali pa imajo še ogromno možnosti za ustvarjanje in koriščenje izdelkov in storitev), eventuelno bo pa treba bodisi kolonizirati težko dostopne dele našega planeta, ali pa morda celo poiskati možnosti za življenje na drugih nebesnih telesih. Za naslednjih sto let smo sicer povsem pripravljeni, globalizirana svetovna država brez meja je pa neizogibna posledica tega, da se danes že ogromna večina ljudi na planetu (praktično vsi, ki ne živijo v območjih konflikta) osnovno izšola in ima zagotovljeno zdravstveno varstvo.
Slovenija je gosto poseljena dezela in zmanjsanje prebivalstva bi bilo dolgorocno koristno. Ce si kekec pac gledas vse z nevzdrzih in bedastih ekonomskih modelov. Tko, da ni s trenutnim trendom mannjsanja prebivalstva nic narobe, problme je sam, da se v nekarerih delih sveta se vedno mnozijo k zajci.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | Moška plodnost v prostem padu (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 22197 (19448) | Mavrik |
⊘ | Posledice Manchesterskega napada? (strani: 1 2 3 4 … 17 18 19 20 )Oddelek: Problemi človeštva | 162141 (147804) | BigWhale |
⊘ | Razlika med spoloma v genih (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Problemi človeštva | 59071 (53363) | BigWhale |