» »

Kateri Dual WAN router

Kateri Dual WAN router

chort ::

Živjo,
kot rečeno, iščem soliden router s podporo dveh (ali še bolje, treh) WAN povezav, s failover (ali še bolje load balancing in failover). Strašnih obremenitev ne bo, ker gre za domače okolje.

Ima kdo kak predlog?

igorpec ::

espacious ::

Pfsense podpira oboje.
LP, espacious

Hvala obema, zanima me še, če ima morda kdo izkušnje z Ubiquiti EdgeRouter? RB2011 sem gledal in skoraj že kupil, edino kar me skrbi je potencialno švoh procesor. Čeprav, glede na to da je do sedaj vse skupaj vozil WRT54GL z DD-WRTjem, verjetno ne bi smelo bit večjih problemov.
Pfsense izgleda odlično, ampak je za moje potrebe kar drag.

SeMiNeSanja ::

pfSense je free - drag je zgolj, če ga kupiš prednameščenega na kakšni mašini - prodajalec zaračuna mašino+nameščanje. Kaj pa je zate pravzaprav 'predreago'? Ali tudi kakšen tak prednameščen sistem presega tvoj okvir?

potencialno švoh procesor

Ne vem če je ravno švoh - sploh proti WRT54GL je ufff. Vsaka škatla ima omejitve in je odvisno, kaj boš z njo počel. Za doma je overkill. Tako čisto na blef / po spominu - moči mu zna zmanjkat pri routanju 100Mbit+ in več simaltanih VPN povezavah. Ceneje in mnogo hitreje je dedicated VPN z kakšno 9 USD value napravo, če to rabiš seveda.

pfSense je sigurno tudi ok, vendar tukaj imaš malo morje hardwera kamor paše gor, vendar routerja si ne želiš lavfati na kakšni odsluženi (in glasni) retro mašini, čeprav je dovolj zmogljiva, torej spet ne bo poceni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igorpec ()

vidim da je moje guglanje na psu in se posipam s pepelom, s pfSense sem mislil njihove hišne naprave in ne samega softwarea. Vsekakor ne nameravam laufat dedicated kište kot router, glede na to da pa doma že imam obglavljen T410 ubuntu box za vpn, file server in nadzorni sistem pa morda to ni napačna smer razmišljanja.
Moj buđet za router, switch in AP je reda 200€, lahko tudi več če je potrebno. Važna je predvsem stabilnost, saj sem 50% časa v tujini in mi sesuvanje povezave v net onemogoča špijoniranje kaj počneta doma mačka in seveda dostop do fajlov na NASu.
Še enkrat sem pogledal specifikacije RB2011 in mislim da imam zmagovalca, do mene itak ni in ne bo optike (sredi gozda, 15 km od prvega naselja) tako da ga nikakor ne bom preobremenil.

Mavrik ::

Konkretno vem da ASUS RT-AC56U in 66U serije podpirajo Dual WAN - tudi če je drug WAN LTE adapter. Preveri, cene so smiselne (~150eur za 66 ali 68U) in so dobre naprave.
The truth is rarely pure and never simple.

Hvala vsem za predloge, mislim da bom vzel RB2011, predvsem zaradi dovolj Ethernet portov, da ne rabim še enega dodatnega switcha. Poročam čez nekaj časa kako se obnese.

To da je mogoč dodaten WAN na ASUS je super, ampak ... tukaj imaš 5 x 1000 in 5 x 100Mb portov in teoretično lahko imaš 11 WAN portov (SFP in USB za GSM failover sta posebej) in en down na lokalno mrežo :) Vem da je to neumna konfiguracija, je pa mogoča. RB2011 je omejen z znanjem in domišljijo, ASUS oz. večina consumer class routerjev pa postavi meje. Če hočeš preko njih, moraš kupit boljši router ali nadgradit (če gre) na kakšen DDWRT / OpenWRT.

Asus RT AC56U ima samo eno realno prednost, ki je pomebna predvsem v natrpanem urbanem okolju - dodatna hitrejša dostopna točka kratkega dosega (5Ghz), medtem pa ima RB2011 cca. 10x večjo moč (1000mW) na 2.4Ghz in tudi tu spada v čisto drugo kategorijo. Ne samo kot ta Asus, ampak kot večina consumer class routerjev. Delal bo "do sredine gozda", ostali pa le v hiši in neposredni bližini.

Software pa: Router OS vs. Asus/Tplink/... stock firmware - daleč narazen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: igorpec ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4131 132 133 134 )

Oddelek: Kaj kupiti
66681325981 (1198) socialec
»

Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6113884 (9552) Master_Yoda
»

pfsense (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
7310657 (6363) SeMiNeSanja
»

Mikrotik vs Ubiquiti (za domače omrežje)

102075 (1615) NoName
»

pfSense VPN

132868 (2271) He-Man

Več podobnih tem