Slo-Tech - Ves čas smo vedeli, da bo Microsoft ukinil podporo za stare operacijske sisteme (Windows 7 in Windows 8.1) na novejših procesorjih, le o datumu nismo bili čisto prepričani. Sedaj smo ta trenutek dočakali. Od danes ni mogoče posodabljati Windows 7 in 8.1 prek Windows Update na računalnikih, ki vsebujejo procesorje iz družin Intel Kaby Lake, Intel Skylake (nekatere) in AMD Ryzen. Namesto posodobitev Windows Update izpiše le opozorilo, da je procesor namenjen najnovejši verziji Windows in v trenutni ni podprt.
Windows 7 in Windows 8.1 bi verjetno delovala na večini nove strojne opreme. Toda da bi Microsoft to garantiral, bi moral vse skupaj validirati, kar stane in traja, zato poteza ni presenetljiva. Navsezadnje je Windows 7 star že skoraj osem let. Drugače pa je z Windows 8.1. Ta bo še eno leto v osnovni podpori, prav tako pa podpira številne tehnologije, ki jih Windows 7 - recimo USB3 in NVMe. To celotno poanto osnovne podpore (mainstream support) nekoliko razvodeni, saj se Microsoft ni potrudil podpirati operacijskega sistema niti do konca tega obdobja.
glede kolk star os je win 7 tole podpiram, win 8.1 pa nikoli ni bil popularen os tak, da ne vidim problemov. sam sem na win 10 in skylake cpuju. -- incoming komentarji micro$oft, microdick, microsoft sucks etc stuff
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
Dejansko jim W10 model dvigne stroške vzdrževanjs zaradi continious upgradov na pol leta. Dolgoroćno se jim sicer ne dvigne, ko to enkrat postane edina verzija za vzdrževat, seveda čimprej hočejo priti do te točke.
Medtem ko Windows Server še vedno podpira nove procesorje. Še en razlog zakaj ne uporabljat client windows-ev.
Recimo za primer, ryzen na "Windows 8.1" uporabiš lepo Windows Server 2012 R2 in magično vse deluje.
pozabo si rečt kolk več stane windows server kot navaden win 10 kateri pride točno 100eur. tudi drugim ljudem si namestil in prodal grade server ose kot client sisteme?
Ja sej, kupiš original Windows 7 / 8.1, potem pa ti rečejo, da jih ne smeš uporabljati, ker imaš nov CPU. Res super zadeva, rajši si inštaliram Windows Server iz MSDN-ja.
kdo sedaj kupuje win 7, 8.1? tisti kateri nimajo pojma, al tisti kateri imajo old hardware. ljudi pri zdravi pameti sedaj ne kupujejo 7, 8.1. kupovati win 7 sedaj je enako kot, če bi kupil xp leta 2010/2011. fail je
ga mam. reklame še nisem vido. nobenega crapa ne opažam. sistem mi dela bp. pa sem power user pa inštaliram dosti stuffa. uporabnega in tudi manj uporabnega
Če uporabljal Classic Shell, teh reklam ne vidiš (vsaj v Start meniju). V ozadju sicer tečejo, a tudi to se da do določene mere izklopit.
glede kolk star os je win 7 tole podpiram, win 8.1 pa nikoli ni bil popularen os tak, da ne vidim problemov. sam sem na win 10 in skylake cpuju. -- incoming komentarji micro$oft, microdick, microsoft sucks etc stuff
Jaz pa ne podpiram za Windows 8.1, ker ima mainstream podporo do januarja 2018. Torej zakaj ne podpira nove strojne opreme (vem, da trenutno sem spadajo le procesorji), če pa še ima podporo? Čez nekaj let boš morda moral zamenjati Windows tudi zato, da boš lahko uporabljal kakšen drug kos strojne opreme, čeprav to ne bi bilo potrebno.
To je samo prisila da folk spravijo na svoj spyware OS. Ker so z free nadgradnjo videli da ima veliko folka pomisleke glede zasebnosti na Windows 10 in obstaja velika verjetnost da bo tudi na nove masine namescali starejse verzije, so se pa odlocili za ta korak. Ker kolikor vem Windows 7 dela BP ce z WSUS offline updaterjem namestis te famozne update rocno.
P.S. Je kdo ze zrihtal GPU passthrough za VMje ? To bi bilo zakon ce bi delalo.
Jaz pa ne podpiram za Windows 8.1, ker ima mainstream podporo do januarja 2018. Torej zakaj ne podpira nove strojne opreme (vem, da trenutno sem spadajo le procesorji), če pa še ima podporo? Čez nekaj let boš morda moral zamenjati Windows tudi zato, da boš lahko uporabljal kakšen drug kos strojne opreme, čeprav to ne bi bilo potrebno.
Ja zato, da čim več ljudi spravijo na Windows 10, prisilno. Windows Server 2012 R2 ni nič drugačen "ahitekturno" v primerjavi z Windows 8.1 (samo omejitev nima), pa lahko komot laufaš na novejših procesorjih brez težav, vse magično deluje.
Dejansko jim W10 model dvigne stroške vzdrževanjs zaradi continious upgradov na pol leta. Dolgoroćno se jim sicer ne dvigne, ko to enkrat postane edina verzija za vzdrževat, seveda čimprej hočejo priti do te točke.
Se bojim, da W10 ne bo "edina verzija za vzdrževat". Razvoj teče dalje in kmalu bodo kakšni popravki W10, ki bodo kaj spremenili ali polomili za nazaj.
Spet vsi glasni. "Dol z winsev" Pod novico o Ubuntu, kjer so fuknil ven vec let dela pa 15 komentarjev. Pa bi bil kot uporabnik precej bolj jezen nad tisto spremembo kot pa katerokoli spremembo v windowsih, ki je v primerjavi z unitijem cisti soft preskok. Glede na cifre ma folk na pc-jih se vedno windowse...samo zraven se 3 telefone z androidom, da lazje pljuvajo po njih... dokler ni treba kaksnega dokumenta spisat al pa racuna placat al pa igrice odigrat. Potem je to sranje magicno dovolj dobro. Vmes se se malcr pojamra o reklamah med tem, ko se uporablja vse 'zastonj' servise od googla. Nic novega torej.
microsoft npr ni popravil en resno varnostno luknjo v win 2000 ko je bil v extended supportu. so rekli, da nima smisla to popravljati, ker je bilo pol leta do izteka podpore. kot drugo win 8.1 se več sploh uradno ne prodaja. so ga umaknili iz prodaje.
Spet vsi glasni. "Dol z winsev" Pod novico o Ubuntu, kjer so fuknil ven vec let dela pa 15 komentarjev. Pa bi bil kot uporabnik precej bolj jezen nad tisto spremembo kot pa katerokoli spremembo v windowsih, ki je v primerjavi z unitijem cisti soft preskok. Glede na cifre ma folk na pc-jih se vedno windowse...samo zraven se 3 telefone z androidom, da lazje pljuvajo po njih... dokler ni treba kaksnega dokumenta spisat al pa racuna placat al pa igrice odigrat. Potem je to sranje magicno dovolj dobro. Vmes se se malcr pojamra o reklamah med tem, ko se uporablja vse 'zastonj' servise od googla. Nic novega torej.
Ne samo zastonj servise od google. Še na zastonj slo-tech to napišejo. In to preko plačljivega ISP-ja, ki jim sploh omogoča prikaz reklam.
Nekateri smo šli na linux že, ko je MS ukinjal podporo za XP in smo se do sedaj že toliko seznanili z njim, da ga nalagamo tudi prijateljem. Na Hoferjevih Medionih na primer dela bp. Na starih računalnikih, preslabotnih za linux, še vedno kraljuje XP, popravki bodo do 2019, podpora je pa na internetu.
Nekateri smo šli na linux že, ko je MS ukinjal podporo za XP in smo se do sedaj že toliko seznanili z njim, da ga nalagamo tudi prijateljem. Na Hoferjevih Medionih na primer dela bp. Na starih računalnikih, preslabotnih za linux, še vedno kraljuje XP, popravki bodo do 2019, podpora je pa na internetu.
not totally accurate. samo za embbeded systeme je tole. za navadne xpje se je podpora končala leta 2014.
jaz bi tudi ljudem priporočal flash routerja na dd-wrt pa ne, ker vem, da to ni uradna rešitev in da bi ljudje, če bi bilo kaj si mislili, da je dd-wrt zajebal router ali kaj podobno. tak, da se jaz vzdržim tega stuffa