» »

Europa Universalis IV Grand strategy

Europa Universalis IV Grand strategy

1
2
3

MonoPattern ::

Če loviš pirate v inland seas(torej mediteran) so bolj uporabne galeje zaradi bonusa.

cebelar123 ::

No končno včeraj sem Portugalski spet malo odščipnil ozemlje. Še mogoče dva napada in bom lahko naredil iz Portugalske vazala.
Kaj lahko ozemlje vrneš vazalu nazaj in ali je to smiselno "to recimo si delal v Stellariu, če si hotel imeti dobrega in srečnega vazala"? Recimo da bi Portugalska bila malo bolj močna in bi hitreje kolonizirala svet namesto mene "samo razmišljam" in pa nebi se njena ozemlja toliko upirala"separatisti". Ker po moje če jo čisto oslabim nevem kaj si bo započela razen čakala, da jo aneksiram čez 10 let.

Enako je zanimiva Granada, konstantno neko vsajanje in zahtevanje neodvisnosti :( , nevem zakaj.

In pa končno se je zgodil iberian wedding. Jaz imam kraljico, kaj zdaj sledi? Ali se bom združil avtomatsko z Aragonom ko bosta sedanja kralj in kraljica mrtva in bo prestolonaslednik prevzel prestol ali moram kaj sprožit :?


P.S.
Vem malo sem se razpisal ampak nevem kako naj v tej igri sploh kaj na kratko vprašam :)
Vsaj vprašam lahko to je že veliki napredek :)

MonoPattern ::

Če hočeš da Portugalska kolonizira morajo imet dovolj denarja. Poglej v subject screen če imajo vsaj okoli 3 dukate income, če nimajo jim boš moral subsidisat. Aragon lahko integriraš če imaš PU 50 let, lahko podeduješ ob smrti kralja(zelo majhna verjetnost), lahko počakaš do admin tech 10 in formiraš Španijo kjer jih integriraš avtomatsko. Pazi, da ima Aragon vedno pozitivno mnenje o tebi, ker če nima in umre kralj izgubiš PU.

cebelar123 ::

To je dobro vedeti "Pazi, da ima Aragon vedno pozitivno mnenje o tebi, ker če nima in umre kralj izgubiš PU"

Stanje je sedaj takšno: Zelo veliko sranje imam z prestižom :(


Bil sem v vojni z Francijo in ji odvzel 2 teritorija. Zdaj pa mislim da bom nekaj časa poskušal furati mir, da pridem malo k sebi.

MonoPattern ::

Če bosna in srbija nimata drugih zaveznic ju lahko zavzameš še posebej Srbijo, ker imajo na kosovem goldmine.

cebelar123 ::

MonoPattern je izjavil:

Če bosna in srbija nimata drugih zaveznic ju lahko zavzameš še posebej Srbijo, ker imajo na kosovem goldmine.

Ne vidim kako bi lahko ti izvedo in pa nevem, če se splače pred otomani nekaj zasedat. Najbrž imajo ta teritorij nagledan.

cebelar123 ::

Mi lahko kdo pove kako se pogleda Zone of control za forte? Nikakor ne najdem kaj moram stisniti, da vidim kje ima kateri fort Zone of control :( in zdaj ko mislim napasti francijo imam s tem velike probleme.

MonoPattern ::

Da se pogledat samo kje so forti, ZOC se neda.

cebelar123 ::

MonoPattern je izjavil:

Da se pogledat samo kje so forti, ZOC se neda.

Si siguren ker se mi zdi da je Arumba v enem videu to kazal, ampak sem jih že toliko pogledal da nisem več siguren v katerem ali če je sploh. Mogoče malo mešam, ko je kazal kateri teritorij kateri pokrajini pripada.

Fort vidim ikono ampak nisem siguren koliko teritorijev pokriva fort. Ali je možno da smo tiste katere se držijo pokrajine s fortom? Ker če je tako potem je problem rešen. Bom probal to ko pridem za moj računalnik.

cebelar123 ::

Par stvari ki bi mi prav prišle že dosti prej:
Torej pomembno kaj se tiče converting religion sploh sunite v afriki.

Missionary strength
-Base missionary strength is 2% at full funding, scaling down to 0% at no funding.

Modifiers that increase strength include:
-Advisors: +2% from an Inquisitor advisor
-Stability: +0.5% for each point of positive stability
-Piety: Up to +3% for Muslim states that are pious
-Building: +3% for a Cathedral
-Holy Roman Empire: +1% for being the dominant religion in the Holy Roman Empire
- Estate: +2% in provinces controlled by the clergy estate if clergy loyalty is above 60%. Tole dobro vedeti
- Converting religions through the Religion tab gives a +10% "Religious Zeal" bonus for ten years, but only to converting heretics, not heathens.

Smurf ::

Pozabil si se religius ideas.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

cebelar123 ::

Smurf je izjavil:

Pozabil si se religius ideas.

Točno, ampak nevem če se splača iti v to smer če si španija. Ali je afrika vredna?

Drugače pa dobiš tole:

Smurf ::

Ravno Spaniji, kot kolonialni velesili (=ki zavzame veliko hereticnega teritorija), se splaca.

springfield ::

Ampak Španija dobi +2% skozi ideje (menda je tretja). Pa pozitivn stability pomaga (+3 = 1.5%). Sam osebno pa raje vzamem Humanist kot pa Religious, ko želim veliko zasedat. Dobiš tudi +3 na toleranco drugih ver. Religious sem mi zdi bolj primerna za HRE, ko nastopita reformacija in protestantizem.

Smurf ::

V EUIV je skorajda vedno bolje stackat abilitye. Ce igras ekspanzivno zavzemas teritorijo dovolj hitro, da ti vsak % pride prav. Hkrati ti to tudi omogoci ogromen dotok papal tock, s katerimi si lahko kupujes stability in ostale dobrote (ravno ta opcija, naredi krscansko vero "najmocnejso" v primerjavi z ostalimi verami). Na racun stability s tem tudi prihranis admin tocke, ki jih lahko hitreje vlagas v coring. Hkrati dobis s to idejo tudi popust na drzave s sovrazno vero (spet prisparas admin/diplomacy tocke).

Prides pa tudi s humanist idejo cisto vredu skozi (je pa ena izmed teh 2 idej skorajda nujna), le osebno mislim, da je v tej situaciji nekoliko manj optimalna.

cebelar123 ::

Mater sem včeraj konkretno zasral iz 600 dukatov sem prišel na konkreten minus in vsaj 10 posojil. WTF kolonizacija je očitno dragi šaps. Povrnitev denarja s hitro vojno na maroko pa tudi ni bila profitabilna.

Nova strategija bo: zasesti tista dva otoka od Portugalse na katero sem malo pozabil in jih narediti za vazale. Narediti vse da bom lahko sunite spreobračal in šel v vojno v afriko. Portugalski vrnil kakšno ozemlje v španiji da bo lahko dalje kolonizirala , ker kolko sem videl ima lepo ozemlje v J.ameriki in celo nekaj malega v Afriki. Predvidevam da še od prej.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Cena kolonizacije raste eksponetno glede na stevilo ozemelj, ki jih koloniziras ob istem casu..

cebelar123 ::

Po spremembi taktike sem nekako prišel do sem. Zdaj imam po tri misijonarje aktiviranje in pa kulturo sem začel spreminjati v mojo po celem kraljestvu. Portugalsko imam za vazala, malo sem tudi že sam koloniziral. Ko bom nekje pri egiptu z teritorijem in se združil z aragonom pa imam namen napasti Francoze.

cebelar123 ::

Novosti v novem DLCju
Europa Universalis IV: Mandate of Heaven - Feature Breakdown

CoreySteel ::

Imam ++1000 ur na EU, a nisem igral že več kot pol leta (verjetno še več) in se mi je prav strah vrnit, ko vidim, koliko novih stvari je v igri :D
Twitter: @CoreySteel_

MonoPattern ::

V trenutnem patchu lahko zaslužiš neomejeno denarja preko kolonij z višanjem tarif zato čimprej koloniziraj do inkov in zavzemi rudnike zlata. Potem pa samo developaš zemljo od colonial nationa in višaš tarife.

cebelar123 ::

Kako lahko imaš več kolonij brez, da za to mastno plačuješ? Jaz sem sem recimo omejen na 3 brez da za njih mastno plačujem. Kako to cifro povečam? Koloniste imam 3.

MonoPattern ::

Kolonij imaš lahko brez da plačuješ največ toliko kot kolonistov. 2 dobiš z Explorationom, 1 z Expansionom pa še kakđnega mogoče iz NI. To je to.

cebelar123 ::

Ker sem staknil virus in sem moral C: formatirati sem izgubil vse savegame in začel znova 1.20 mandate of haven. Takoj prva razlika ki ti pade v oko če igraš kot castile je novo neprehodno gorovje:


Druga stvar sicer nisem 100% ampak tuti raziskovanje se mi zdi da so spremenili. Prej si lahko stisno kam si hotel iti z lajami zdaj pa imam tole:

Zgodovina sprememb…

springfield ::

Tebi je očitno par expansionov manjkalo. To ni novo v Mandate of Heaven.

cebelar123 ::

Hm možno ja , sem ravno študiral mislim, da sem nazadnje imel gor 1.18 patch. Če mi je še kaj manjkalo razen patch 1.19 in 1.19.2 nebi vedo je tega enostavno preveč :)

Smurf ::

Gore so od 1.19 naprej. Raziskovanje je pa nek expension, ampak ne vem ker na pamet.

springfield ::

1.18 ne pove dosti, katere expansione si imel. Naceloma jih vidis, ko zazenes igro oz mores vedet, kaj vse si kupil.

SimplyMiha ::

El Dorado spremeni raziskovanje.

cebelar123 ::

To z nakupovanjem je tudi malo tak tak. Kupiš paket, ki bi naj vseboval vse pa dejansko ne ker je vmes že prišlo nekaj vmes in moreš potem bit pozoren kaj pa je prišlo itd itd. Sploh če si novinec si hitro izgubljen.

Mogoče so sedaj posodobili komplet DLCjev, ko je prišel mandate of haven. Vsaj upam da so in sedaj dejansko lahko kupiš vse.

jtothek ::

Ne sili se z kupovanjem. Zadnja dva dlcja ne kupi, ker nista nikoli v akciji in cene so tudi vedno proti 20 evrov cetudi ni nujno da je vredno tega denarja ( mare nostrum), ostale pa dokupuj ko so na steam sale. Ce pa hoces dlc sprobat pa je na multiplayerju vedno kaksen host z all dlc. Ker stari igralci imajo ze toliko sunken cost notri, da bodo se vedno dali tistih 15-20 evrov za nov dlc. Se pa mu smilijo novinci, ki morajo naenkrat 150+ evrov dati za sicer dobro igro.

springfield ::

Mogli bi kaki season pass uvest za EU4, ker je res prevec DLCjev. Ampak bo drug strani teh 50€ na leto niti ni toliko, ce pogledas, da je vedno nekaj dodanega in imas kaj za igrat naslednjih nekaj mesecev. Ce to primerjamo s COD ali Fifo za 50€, ki sta vsako leto bolj ali manj ista, je se celo poceni :D

CoreySteel ::

Replayability je ogromen. Kljub temu, da sem pokupil praktično vse DLC-je za EU, je glede na preigranih ur še vedno moj "najboljši vložek". In kokr sem že enkrat prej napisal. Če pridem zdaj nazaj špilat, bo to zame skoraj nova igra, ker je v enem letu toliko novih stvari, funkcij in mehanizmov.
Twitter: @CoreySteel_

cebelar123 ::

Komaj so izdali 1.20 patch evo ti ga na čez par dni 1.21


Each development now provides 30 instead of 25 sailors.
Naval Tradition provides 20% faster sailor recovery instead of +10%.
Docks and Shipyards (both versions) have swapped placed in the technology tree.
Autonomy from Burghers Estate no longer impact sailors from development.
Sheltered Ports in Maritime Ideas group reduces Sailor Maintenance by 10%.

https://forum.paradoxplaza.com/forum/in...

cebelar123 ::

Končno mi je malo bolj zalaufalo mogoče je novi DLC kriv :) Francozi se krčijo, Maroko in Portugal sta vazala. Aragon in Neapelj sta z mano v PUju in sta v postopku integracije " v prvi igri sem imel očitno manj sreče saj sem dobil samo Aragon. Tudi kolonizacija se lepo razvija v J.Ameriki. Nekaj sem sam koloniziral večino pa sem Portugalski vzel.

Zdaj se moram samo vojaško okrepiti ker sem imel konstante vojne. Za vzgled kako si armado sestavit sem si vzel napotke katere sem našel na netu in delujejo zelo dobro.

Military tech (Level 0 - Level 8) when supply limit averages 15-20, I use a 15 man (11/4/0) formation.
Military tech (Level 8 - Level 14) when the supply limit averages 25-30, I use a 30 stack (16/2/12)
Military tech (above Level 40) I create 60 stack armies (37/3/20)
In seveda če se da potem imeti več takšnih armad in jih združevat ko se gre v boj.

LEGENDA kaj pomenijo cifre v oklepajih:
(pešaki/konjenica/topi)


Mogoče ima kdo nasvet kako naj imam floto zgrajeno? Zdaj imam 5 transportov, če bi jih slučajno rabil ostalo pa imam do konca light shipe in služim z njimi.
Nisem še ugotovil ali sploh naj začnem graditi Heavy ships?

springfield ::

Aragona se ne splača integrirat, ker dobiš decision, da to narediš zastonj, ko imaš admin tech 10.

Zgodovina sprememb…

cebelar123 ::

springfield je izjavil:

Aragona se ne splača integrirat, ker dobiš decision, da to narediš zastonj, ko imaš admin tech 10.

Kaj lahko prekličem? nisem zdaj zraven igre, ker mislim da sem admin level 8 ali celo 9.

springfield ::

Pod diplomacijo, kjer si izbral integracijo, imas zdaj opcijo, da preklices

cebelar123 ::

OK thx bom pogledal ko pridem domov. Kaj potem je integracija če greš preko admin techa takojšnja? Ali tudi moraš čakati določeno obdobje?
In pa še eno vprašanje glede Španije. Ko sem prvič igral in se združil z Aragonom sem pričakoval da se bo ime Castile spremenilo v Španijo ampak se ni.

Kako se to zgodi? Ali to kje ročno spremeniš "kar mi je potem vseeno" ali je spet kakšen event "letnica" ali kaj podobnega in če je ali dobiš še kakšne bonuse?

Zgodovina sprememb…

cebelar123 ::

Pa to ne moreš verjeti... zaženem igro želim nadaljevati zadaj ko mi končno gre vse po načrtih. Res imam slabo vojsko ampak nisem pričakoval, da se bo moj vazal Maroko povezal v zavezništvo z Aragonom in mi napovedal vojno po dveh minutah igre. Ok razrešim Marko vazalstva, da bom imel mir "tako ali tako sem zasral že v startu ker ga nisem naredil celotnega katoliškega" in si rečem bo zdaj vsaj mir. Aha glej ga vazala Portugala. Zdaj pa se on poveže vojaško z Aragonom in mi napove vojno. WTF!!
Čeprav imam z Aragonom zelo dobre odnose in imajo pod 50% željo za odceptev me veselo napade.
Vse to lahko samo preprečim, če se zadolžim do konca in vojsko nabildam. Kar pa tudi ni opcija. Zgleda sem spet priletel z glavo v zid. Bo treba malo nazaj spet pogledat kje imam kakšen pameten save game.

cebelar123 ::

Še ena stvar, ki sem se jo naučil in bo mogoče komu od začetnikov prav prišla. Ne se bati AEja jaz sem skozi celotno igro pazil, da po zaključku vojne nebi prešel meje 50% fuck that v poznejši igri je boljše iti čim bližje 100%. Ni čudno da Francije nisem mogel zasesti, če sem ji zmeraj vzel 3 ozemlja. Včeraj sem ji odtrgal ozemlja nekje do 80% AE. Rebele pa tudi ni problema zdaj krotiti. Koalicije pa se ne bojim, ker koliko vidim Francija je z vsemi velikimi silami skregana.

V vsakem primeru se splača vzeti več in imeti probleme z rebeli.

CoreySteel ::

Pa vazale lahko ustvariš in jim daš ozemlja, ki jim pripadajo. Tako se izogneš tako AE-ju, kot tudi plačevanju admina za core.
Twitter: @CoreySteel_

Smurf ::

Pravilo cez palec je, da imas OE (to si mel ti v mislih) do 100% in AE (to je koliko so drzave "jezne" nate) do 50. V obeh primerih se v specificnih primerih, da tudi cez, ce si na to pripravljen.

cebelar123 ::

AE sem mislil, ker pri AE če imaš čez 50% lahko nastane koalicija. Kar se pa vazalov tiče pa imam mešane občutek.
Za 1x razen Portugalske nisem imel sreče z njimi "če igraš z Castile". Saj je težko imeti pametne vazale, Aragon in Neaples dobiš z PUjem če imaš malo sreče. Pa še tu me je Aragon začel jeziti z odcepitvijo ko je bil 98% integriran in se tudi odcepo, še dobro da ne igram ironmana.

Zdaj imam večji problem Ottomani, vojsko imajo 2x večjo od vseh nekje preko 110k ravno kar so v vojni z mojimi zavezniki Avstrijci, katerim pa sem zavrnil pomoč, ker sem prišel ravno iz vojne z Francijo. Zdaj pa ne morem pomagati :( razen da sam napovem vojno Ottomanom, kar pa nebi bilo dobro za mene, pa koliko vidim Ottomani zmagujejo po celi fronti.

Smurf ::

Evo se skotski imperij (glavni cilj je bil dobiti achivement kjer rabis imeti Francijo kot vazala, pa tisti kjer si moras lastiti 3 "georgias".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

cebelar123 ::

Čestitke kako ti to uspeva. Ker meni nikakor ne. Zdaj ko sem mislil da so Ottomani največja nevarnost, so mi v bistvu agleži napovedali vojno.
Pa še to sem bil zelo presenečen, da so v evropi ker sem bil celi čas prepričan da je to ozemlje od burgundy. Dejansko ima anglija in burgundy koraj enako barvo.

Zgodovina sprememb…

Smurf ::

Skill :p. Drugace vedeti moras, da mores vedno imeti cimvec mocnih zaveznistev, hkrati pa se izogibati konfliktov s tistimi, ki so mocnejsi od tebe. Ce nekdo hoce tvoje ozemlje in je mocnejsi od tebe, ti bo napovedal vojno.

MonoPattern ::

Če imaš DLC lahko znižuješ liberty desire na več načinov in se izogneš da te vazali napadejo.

cebelar123 ::

MonoPattern je izjavil:

Če imaš DLC lahko znižuješ liberty desire na več načinov in se izogneš da te vazali napadejo.

Sem ugotovil to pred enim dnevom in mi res dosti pomaga. Zdaj imam vazale in kolonije pod nadzorom.

cebelar123 ::

Po vseh mukah sem tukaj

1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hearts of iron 4 Grand strategy

Oddelek: Igre
353811 (2351) Berserker
»

Stellaris Grand strategy (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
606245 (3728) cebelar123

Več podobnih tem