» »

Prenosni zapori?

Prenosni zapori?

Ribič ::

Torej zgodba gre takole...

Nedavno sem si v neki računalniški trgovini ogledoval prenosne računalnike, saj si želim kupiti novega. Bilo je kar nekaj lepih modelov, vendar pa se je zataknilo pri eni majhni podrobnosti. Namreč pred nekaj leti sem servisiral nek starejši HP prenosnik, ker se je zadeva pregrevala zaradi zamašenega ventilatorja, ki ga je bilo treba očistiti. Ponavadi to storim tako, da na spodnji strani prenosnika odstranim pokrov in nato še ventilator, ki ga potem očistim. A tokrat ni bilo tako. Prenosnik je na spodnji strani sicer imel loputo, vendar pa preko nje sploh ni imel dostopa do ventilatorja. Odstraniti sem moral tipkovnico, nato zgornji pokrov z zvočniki, touchpad, DVD enoto, trdi disk, wifi kartico + žice, monitor in na koncu še matično ploščo! Skratka moral sem ga dobesedno razstaviti vse do zadnjega vijaka, da sem sploh lahko prišel do ventilatorja. Katastrofa! Od takrat naprej sem pač pozoren pri nakupu, da vzamem tak model z enostavnim dostopom do diska, rama, ventilatorja, itd.

Torej če gremo sedaj nazaj v trgovino s prenosniki, sem si pač ogledal razstavljene modele po vrsti. Opazil sem, da *NOBEDEN* izmed njih na spodnjem delu sploh ni imel odprtine s pokrovom za dostop do notranjih delov. Spodnji deli so bili narejeti iz enega samega kosa, nobenih odprtin, nič. Mar so res vsi prenosniki v današnji prodaji narejeti tako, da jih je treba popolnoma razstaviti med čiščenjem? Le čemu? Zakaj? Ne razumem. Kaj se tu dogaja? Ima kdo podobne izkušnje?

lp

BivšiUser2 ::

Ima kdo podobne izkušnje?
Ja, sem isto rabil razstavit cel lappy (HP pavilion G7) za zamenjavo ventilatorja. Čemu? Ne vem, se tudi jaz sprašujem. Mogoče je to za izgovor serviserjev, ki servisirajo lappyje izven garancije, da ti več za delovno uro slasirajo. Samo pa malo verjetna teorija.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

Blinder ::

Js upam da jih namerno delajo bolj komplicirane za servisirat. Vec dela za nas racunalnicarje :D
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

shadeX ::

Seveda je skupni imenovalec vseh teh prenosnikov kar največji jajc v zgodovini prenosnikov - HP.

Moj Asus N serije ima dostop do vsega kar potrebuješ samo malo več kot 10 vijakov, ki držijo spodnji pokrov na prenosniku.

Kam hočeš boljše :)



EDIT: Se pa bojim, da gre proizvodnja tehničnih"igračk" prav v to smer - ko se bo zadeva pokvarila bo samo še za v smeti in potrošniku ne preostane drugega kot nakup druge.

- Večina proizvajalcev telefonov se že poslužuje tega (včasih si dobil telefon v škatli na kosih in si ga pred uporabo moral še sestavljat)

- Novi Applovi računalniki (izkušnje - Mac mini 2014 ima že zalotane rame, disk, medtem ko je bil mac mini 2012 skoraj v celoti nagradljiv)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: shadeX ()

Miha 333 ::

Enostavno, zato da namesto da ga čistiš, nadgrajuješ, popravljaš, kupiš novega. To imajo trgovci in proizvajalci (in kapitalizem na splošno) najraje.

BivšiUser2 ::

Blinder je izjavil:

Js upam da jih namerno delajo bolj komplicirane za servisirat. Vec dela za nas racunalnicarje :D

Morali biti izdelovat "for geeks" lappy tako, da bi vsaj nam računalničarkem kaj živcev ostalo. Raja pa nas naj plačuje.
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

Ribič ::

shadeX je izjavil:

Se pa bojim, da gre proizvodnja tehničnih"igračk" prav v to smer - ko se bo zadeva pokvarila bo samo še za v smeti in potrošniku ne preostane drugega kot nakup druge.

Ja, sem tudi opazil, da pri nekaterih modelih sploh baterije ni mogoče več odstraniti. Pa da ne omenim, da imajo baterije skozi čas čezdalje manj celic. Včasih si dobil baterijo z osmimi ali celo devet Li-Ion celicami, danes pa imajo nekateri modeli le dve oz. največ kar sem videl 4.

kitl76 ::

To je narejeno namenoma, da se trži servisiranje prodaja novih komponent. Po svoje ni slabo saj se zaradi teh stvari odpre kako novo delovno mesto. Tudi jaz sem HP-jčka totalno podrl, da sem prišel do željenega ventilatorja.

matobeli ::

Odvisno od HPjčka, ena serija hpjčkov je bila pravi joy za pucat. Konkretno Probook 4330s. Ne samo da se je spodaj vse odprlo, še mišljeno je bilo da se odpira brez težav. Vzvodi in tipke nič šraufkanja. No, ena generacija prej pa je bil dostop preko gaziljon šraufkov in odstranjevanja vsega možnega.

Pri novem DELLu pa so poleg šraufkov še resnično švohceni plastični zatiči. Nekaj jih je že šlo pa sem bil res previden ker sem vedel da so švoh (je jutubovec jamral glede tega).

Tko da, malo mešano na žaru. Gre pa s časoma res na slabše I guess.

azislo ::

Na to kar ti omenjaš sem tudi jaz bil čedalje bolj pozoren.
In res je, čedalje manj laptopov ima takšno lastnost, da se spodaj odprejo.
Moj Lenovo Y580 je še pogojno ok, da se lepo očisti ventilator (kompresor), pri menjavi ventilatorja bi moral vse razstaviti.
Potem je bil Lenovo Y500, ki se je spodaj popolnoma odprl, pa HP Elitebook prejšna generacija (npr. 8570p) ima še to lastnost.

Pri novejših, niti baterija ponekod ni več odstranljiva, in to dimenzije 15.6", da ne bo pomote :| Predvsem cenejši.
Sam v glavnem, brez tega laptopa ne mislim kupovati, saj redno čistim.

crniangeo ::

hp 840g2 serija ma recimo pokrov na zatic in lahek dostop do ventilatorja. sicer pa, predlagam, da si ga ogledaš v kakšni trgovini.

Če je ventilator lahko snemljiv ne vem, vem pa da se ga da lepo spihat brez težav.

Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Zgodovina sprememb…

beta1 ::

Fujitsu A512 je se en primer zgodovine, kako je maintanence frendly.

Se ne locim, dokler cist ne crkne. Sandy i3, 8gb rama in evo850 ter nova baterija, cisto solidno siba.

Katastrofa. Imam enega za odpret asus m751y.

MIHAc27 ::

Jaz se pa ne strinjam, da je to zato, da se podraži servis. Ker če crkne osnovna plošča, ali pa tudi samo ekran, so uradne cene za rezervni del hitro polovico novega prenosnika. Dodaš še servisne ure in si na 3/4 cene.
Žal se veliko ljudi za popravilo potem sploh ne odloča, pa saj bi bili neumni če bi se, ko pa za malo več dobijo nov prenosnik in garancijo.

Razlog je verjetno v tem, da se nepooblaščen poseg prepreči. Niti rama ali diska ne moreš zamenjati, ne da neseš na servis.
Mogoče je ulit eno ploskev ceneje kot če jih je več, in jih je potrebno potem še sestavljat? ITak pa vsi gledajo, da naredijo izdelek čim ceneje, da se jih več proda in pač več zaslužijo.

peglezn ::

sej te budget prenosniki majo že skoz problem, da jih je treba razdret do zadnega šraufa da prideš do ventilatorja,
medtem ko dražji business modeli tega nimajo...

sirotka ::

Večina dražjih prenosnikov imajo samo nekaj vijakov ali celo zatič in odpreš komplet spodnjo stranico. Tudi sam imam hp 840g2, v parih sekundah imam odprtega.

Tilen ::

Tudi HP Elitebook se odpre brez vijakov.
 1

1


 Elitebook G1

Elitebook G1

413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

kixs ::

sirotka je izjavil:

Večina dražjih prenosnikov imajo samo nekaj vijakov ali celo zatič in odpreš komplet spodnjo stranico. Tudi sam imam hp 840g2, v parih sekundah imam odprtega.


Probaj to se na G3.

azislo ::

Na G3 če odstraniš vse vijake, prideš do ventilatorja?
Če da, še vedno boljše, kot da ga s spodnje strani ventilatorja ne vidiš in je treba razdirati panel zgoraj (in vse spodaj). Seveda je, glede na prejšne Elitebooke, še to preveč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: azislo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pregrevanje prenosnika (čiščenje)

Oddelek: Strojna oprema
204421 (3310) Invictus
»

Čiščenje prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
182963 (2382) _koki_
»

Design prenosnikov-nesposobnost ali namera?

Oddelek: Strojna oprema
162101 (1621) blackbfm
»

Problem: Pregrevanje HP Probook 4710s

Oddelek: Strojna oprema
61374 (1263) GregiB
»

HP uredil težave s pregrevanjem tiskalnikov, izvorni problem ostaja

Oddelek: Novice / Varnost
287558 (5978) techfreak :)

Več podobnih tem