» »

Čiščenje prenosnika

Čiščenje prenosnika

Free Bird ::

Pozdrav!
Imam skoraj 4 leta star prenosnik Toshiba. Deluje odlično, le baterija je crkinla po letu in pol. Imam pa eno vprašanje. Bi se komu dalo opisat postopek s katerim bi prenosnik očistil prahu in zamenjal tremalno pasto? Sem namreč popolen laik v tem. Hvala in LP!

mihec87 ::

Če si popolni laik v tem bi to skoraj odsvetoval saj je potrebno prenosnik popolnoma razdreti..Če že vztrajaš na internetu poišči kakšen manual ali pa disassembly instructions za tvoj prenosnik...

M-XXXX ::

Free Bird je izjavil:

Pozdrav!
Imam skoraj 4 leta star prenosnik Toshiba. Deluje odlično, le baterija je crkinla po letu in pol. Imam pa eno vprašanje. Bi se komu dalo opisat postopek s katerim bi prenosnik očistil prahu in zamenjal tremalno pasto? Sem namreč popolen laik v tem. Hvala in LP!

Za začetek blokiraj ventilator (da se ne bo vrtel) in zadevo prepihaj s kakšnim kompresorjem).
Če ne moreš blokirat ventilatorja ga prepihaj z ročno pumpo ali posesaj.
Če nimaš nič od tega: ne blokiraj ventilatorja in ga prepihaj z usti ali kako bi rekel.

Tole je nekako začetek in bo pomagalo bolje kot nič.

SG_101 ::

Da ne odpiram nove teme...

Imam HP 4710s, ki je star že skoraj 5 let. Deluje sicer ok, vendar se mi ob gledanju filmov, youtuba ipd. zelo pregreva, tako da se občasno tudi izklopi. Vglavnem, zelo je vroč. Zanima me, kje v LJ bi ga lahko nesel na čiščenje (da ga komplet razstavijo in temeljito spučejo, namažejo s termalno pasto ipd.) in kakšna bi bila kaj cena? Sam ga nočem razstavljati, ker ne znam.

hojnikb ::

izvijač in youtube v roke in lahk to sam narediš brez pretiranega truda...
#brezpodpisa

PINki ::

Meni so ga v funtechu.

SG_101 ::

kolk si dal?

Mietzsche ::

hojnikb je izjavil:

izvijač in youtube v roke in lahk to sam narediš brez pretiranega truda...

Niti ne, sem dejansko preletel navodila in je treba skozi 14 korakov, da prideš do ventilatorja. Za primerjavo - pri mojem so potrebni samo trije (tipkovnica, baterija, kontrolna plošča).

#000000 ::

Ta model je treba podret čist do zadnjega vijaka, da gre plata ven, ga skor na pamet poznam, ni težko če maš prakso, če hočeš sam pa navodila v roke in gas, ampak pazljivo, ker lahko ker odrtgaš ipd.

superb_ ::

Zdravo!

Mene isto zanima kje najbolj ugodno najti storitev čiščenja prenosnika Toshiba? Sem spraševal že na uradnem servisu in je 30 EUR...Se da kje najti še ceneje? Lahko tudi na zs...

Sicer bi probal tudi sam razstaviti, samo se bojim, da bi kaj polomil...ker kot sem gledal na YT je potrebno razdreti praktično cel prenosnik...

cen1 ::

Vprašaš prijatelja ki se spozna na računalnike in mu plačaš pivo.

Drugače pa če dobiš navodila za razstavitev na spletu lahko brez problema poskusiš sam, samo malo previdnosti je treba.

black ice ::

Stvar je sila preprosta, če nimaš dveh levih rok. Napiši od kod si, mogoče ti lahko kdo od STjevcev pomaga. Če si kje v moji bližini častiš pijačo pa še pokažem ti kako in kaj.

superb_ ::

Lokacija Ljubljana. Več pa seveda prosim preko zs...

Hvala

usurp3r ::

Jaz ga nebi pihal z kompresorjem, ta prah ti lahko zaide še marsikam drugam. Največkrat sem kar posesal tam kjer je ventilator, stem da sem ga blokiral, če ti ventilator preveč navije ga lahko poškoduješ. Šele ko mi je laptop crknil sem ga popolnoma odprl, šele takrat sem videl koliko prahu se dejansko nabere v tistem kovinskem ohišju. Lahko se lotiš razstavljanja, saj ni nobena znano, sam sem razstavil toshibo, problem je le ker je toliko različnih vijakov..sam sem jih kar v folijo zavijal in označeval....pa kakšno sliko naredi med razstavljanjem in ne bo problem.

Ribič ::

Jeza in bes!

Nedavno nazaj sem čistil nek HP-jev laptop, ki se je pregreval. Sumil sem, da je imel zamašena rebra pri ventilatorju, zato sem se odločil, da ga sčistim. Prenosnik sem dejansko moral razstaviti do zadnjega vijaka, da sem sploh lahko ventilator dobil ven - še matično ploščo je bilo potrebno. Tako, da me nekaj zanima.

Kaj zaboga kadijo oz. s katero drogo se za božjo voljo treskajo v podjetju HP, da jim uspe izdelati takšne prenosnike, ki jih je potrebno totalno razstaviti, da se lahko očisti ventilator??? Mislim resno, koliko katrana imajo tile HP-jevci med nevroni v možganih? Mar jim ne pade na pamet, da je ventilatorje potrebno čistiti? Za menjavo RAM-a obstaja odprtina, za menjavo WiFi kartice obstaja odprtina, za menjavo trdega diska obstaja odprtina... za kaj ne mora obstajati odprtina za čiščenje ventilaotrja?

Tega ne razumem.

SimplTech ::

@Ribič: žal je tako, jeza in bes ne pomagata kaj dosti. Take prenosnike dizajnirajo. Je pa v zadnjih generacijah opaziti nekaj napredka tudi pri HPju: primer je HP Elitebook, kateremu se cela spodnja stran ohišja odstrani in je zelo enostavni dostop do ventilatorja in hladilnega sistema.

Je pa stvar precej podobna kot situacija pri menjavi žarnic v avtih. Pri določenih modelih je treba razstaviti pol avta ali pa biti križanec med hobotnico in jeguljo da zamenjaš tako preprosto stvar kot je žarnica.

Shark-357 ::

Consumer prenosniki so vsi en drek kar se čiščenje tiče (asus, hp, toshiba) vse je potrebno raztaviti, ja v večini primerov mora tudi plata ven. Buisness in Pro prenosniki (kot so recimo HP 6570b, Elitebook, Toshiba Tecra serije, Dell Latitude...) pa imajo to urejeno bistven bolj enostavno z odstranitvijo spodnje prošče in tako direkten dostop do hladilnika, pomnilnika in HDD/SSD, Wlan, WWAN...

cen1 ::

Saj je pri mojem ASUSu isto.. to naredijo zanalašč zato da ga neseš čistit na servis. Pri meni je recimo treba odstranit celotno matično in pa heatsink na CPU/GPU na katerem je rumena nalepkica. Tako da uničiš garancijo s čiščenjem reber. Ena 5x5cm loputa bi rešila celotno zadevo. :))

Proizvajalci niso "neumni" ali pa pač so odvisno s katere strani gledaš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cen1 ()

_koki_ ::

Tako kot je Shark-357 napisal, šalabajzerko so dizajnirani le prenosniki vstopnih razredov, prenosniki višjega razreda imajo to urejeno in imaš dela 5 minut max. ne glede na to ali je treba dogradit kaj, očistit ali menjat procesor, grafično kartico,...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ventilator za laptop

Oddelek: Strojna oprema
151693 (1083) solatko
»

Prenosni zapori?

Oddelek: Strojna oprema
172308 (1688) azislo
»

Prenosnik toshiba ugaša

Oddelek: Pomoč in nasveti
192446 (1972) solatko
»

Visoka temperatura prenosnika

Oddelek: Pomoč in nasveti
336999 (6275) Stupo
»

Prah - se zgodi?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5983 (798) Steinkauz

Več podobnih tem