» »

Hladilnik ohladi, nato pa neha hladiti.

Hladilnik ohladi, nato pa neha hladiti.

zk_eu ::

Pozdravljeni, imam vprašanje v zvezi z Gorenjevim vgradnim hladilnikom (starost 8 let).

V bistvu sem najel novo stanovanje. Ker nisem več tednov imel časa se vseliti, se mi je zdelo škoda, da hladilnik deluje in sem ga izklopil.

Predvčerajšnjim sem ga normalno nazaj vklopil, pa je lepo ohladil. Vendar, ko hladilnik ohladi (na 5 od 7 stopnji), potem neha hladiti. Lahko imam vrata odprta, pa se ne bo kompresor vklopil.

Hladilnik spodaj, ko dam roko, odvaja toploto (ko kompresor deluje). Če dam termostat na 0 in ga potem nazaj vklopim, se bo pa vklopil in ohladil.

Konkreten primer danes. Zvečer je bilo notri toplo, izklopim/vklopim, ohladi na 8 stopinj, potem pa sem zjutraj odpiral zapiral vrata (normalni zajtrk itd...) in je narasla temperatura na 12 stopinj, pa se kompresor ni vklopil.

Se komu sanja kaj bi to bilo? Je to lahko termostat?
Non omne, quod licet, honestum est - Ni vse, kar je dovoljeno, tudi pošteno.

marsovcek ::

Njverjetneje je res kriv termostat. Nadaljnja diagnostika je odvisna od nivoja tvojega znanja elektr(on)ike.

Žal je slabo. Če ni kaj takšnega sicer lahko preverim.

steev ::

Kater hladilnik pa imaš? Če je termostat elektro-mehanski (bimetal), verjetno nov ni drag. Ga kupiš in daš kolegu štromarju za zamenjat.
:|

Hladilnik je Gorenje RIU1507LA. Je elektromehanski ja.

Se da to na kakšen način poskusiti ali je to to? Saj načeloma sem že marsikatero atvar popravil sam, samo hladilnika še pa nisem šlatal.

steev ::

Lahko vežeš kompresor mimo termostata. Sam potem bo hladilnik postal zamrzovalnik. Glede na vse opisano je 99 % termostat. Lahko odpreš termostat in ga malce potreseš ali kaj podobnega. Vse to seveda z izklopljenim hladilnikom iz vtičnice.

Konkreten primer danes. Zvečer je bilo notri toplo, izklopim/vklopim, ohladi na 8 stopinj, potem pa sem zjutraj odpiral zapiral vrata (normalni zajtrk itd...) in je narasla temperatura na 12 stopinj, pa se kompresor ni vklopil.

Na koliko si pa imel termostat? Drugače se tudi meni ne prižge takoj, ko zavrtim termostat na več.
:|

negotiator ::

Sam potem bo hladilnik postal zamrzovalnik.

Pa kompresor se bo pregrel in po možnosti crknil, če ga pravočasno ne izklopiš.
All easy problems have already been solved.

No super, če je zagotovo termostat :). Potem popravilo ne bo veliko stalo.

Kolega je še rekel, da naj še kak dan počakam, ga malo posesam in očistim tisto luknjico. Da se njegovemu na vsake toliko časa zmeša, potem pa pol leta deluje normalno. Glede na to, da nimam nič pokvarljivega, bom res počakal kakšen dan, sicer pa menjal :).

traxxas ::

Če je No Frost ,in če se nabere led ,je možna tudi druga napaka.

Aston_11 ::

Ima morda nek gumb na regulatorju temperature?

All ::

Pust ga laufat ksn dan..da v miru nardi svoje. Termostat ma histerezo in ne bo kr preklaplu na 3 minute.

Led se mogoče res malo nabere, in sicer v zgornjem delu hladilnika. Vendar ga je tako malo, da ga lahko z nohtom postrgaš oz. je ta debeline nohta. Je to problem?

Ne, nima nobenega posebnega gumba na regulatorju.

Ga bom pustil, ampak mislim, da bo res potrebno menjati termostat. Pustil sem ga cel dan, vrata nato še 20 minut odprta, če bi se ja mogoče sam od sebe vklopil. Potem sem dal regulator na STOP in nato na 4 (od 7) in je shladil na 8.6 stopinj. Predvidevam, da bo sedaj enako "mrtev" :).

Ne boste verjeli. Hladilnik je sam od sebe začel delati in sedaj že dan in pol super hladi. Nič ne zmrzuje. Temperatura na 4 od 7 stopenj med 6,5 in 8 stopinj :).

Ali je ga zmatralo, ker dobrih 14 dni ni delal ali pa se mu je dejansko kaj zmešalo :).

Furbo ::

Kako ugotavlja, kdaj ima zaprta/odprta vrata, morda se je tu kaj zatikalo.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

urosh ::

enak problem sem imel tudi sam (siver z drugo znamko). Kaka je temperatura okolice? Vecina teh novejsih namrec preneha delovati, ce je temperatura pod 15 stopinj (moj je nehal pri nekje 11). Ko je temperatura okolice visja, deluje bp. Jaz se to resil z mehansko uro, da je prekinila dotok elektrike vsakih 6 ur. Tako je brez problema prezivel lansko zimo. Preveri se to, ni receno, daje karkoli crknilo ;)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nihanje temperature "motorja" (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Na cesti
21341020 (36625) kuvanasarma
»

Zamrzovalna omara - pretakanje in nonstop delovanje

Oddelek: Loža
189159 (8449) Boskox
»

Temperatura vode pozimi v avtomobilu

Oddelek: Na cesti
3310769 (8910) amigo_no1
»

Kako z kompresorskim hlajenjem