Forum » Pomoč in nasveti » overclock & DMA mode & stekanje
overclock & DMA mode & stekanje
shadow ::
torej, ce kdo ve zakaj, ko mam navit procesor (celeron 400@500), winsi neprestano stekajo, ce mam vklopljen DMA na primarnem disku (kjer je tudi sistemska particija), medtem ko na sekundarnem disku pri istih pogojih in DMA vklopljen vse deluje ... (primarni izklopljen sekundarni vklopljen) ... aha .. diska ibm 10GB 7200 uata33 (pri) in maxtor 10GB 5400 uata66 (sec) ... any ideas ?
Boky ::
Ce imas proc navit z 400 na 500 pol imas vodilo dvignjeno iz 66 na 83 Mhz, kar je za disk ocitno prevec. Sam sem imel enke problem z IBM-om 6.4 Gb.
Se hujse je bilo na kolegovi masini. Ce z vkloplenim DMA-jem das vodilo na 83 Mhz, lahko kar lepo formatiras disk(ob bootanju windowsov gre vse rakom zvizga).
Ti, ce hoces da ti bo sistem deloval stabilno znizaj ferkvenco vodila na 75 Mhz ali pa zamenjaj problematicen disk ali pa isklopi DMA na tem disku(kar ti osebno ne svetujem).
Se hujse je bilo na kolegovi masini. Ce z vkloplenim DMA-jem das vodilo na 83 Mhz, lahko kar lepo formatiras disk(ob bootanju windowsov gre vse rakom zvizga).
Ti, ce hoces da ti bo sistem deloval stabilno znizaj ferkvenco vodila na 75 Mhz ali pa zamenjaj problematicen disk ali pa isklopi DMA na tem disku(kar ti osebno ne svetujem).
ja trenutno mam DMA izklopljen, sam cudno se mi zdi da se to dogaja z IBMom (maxtor pa dela kot za salo), ki je kao kvalitetn disk ... anyways ... ce dam na 75mhz je ok .. sam od tega pol potegnem celih 50 mhz manj, kar se pa kr neki pozna ... anyways .. mogoce je se kaksna druga resitev ? anyone else ? btw 10x bb
TESKAn ::
Dej v BIOS - u disejblaj UDMA za disk pa ga v winsih vključi. Pomaga zagotovo.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Zgleda da nekateim IBM-om pac vec kot 75Mhz na vodilu ne pase. (kolikor se spomnim je vec ljudi imelo te probleme z IBM-i). Jaz bi na tvojem mestu raje vklopil DMA in dal porc na 450. (oz odvisno od tega kaj pocnes in ce se ti splaca za tistih 50 mhz zrtvovati DMA). Kar se tice isklopljenega DMA-ja v Bios-u, stestiraj z kakim winbench-em ali HDtach-om, ce ti zaradi tega ne pade zmogljivost diska. Jaz tega siocer se nisem probal z diskom, sem pa z DVD-jem. Z vklopljenim DMA-je v Win-sih in Biosu je bil prenos vecji kot ce je bil DMA vklopljen samo v WIN-sih.
ej treskan, u bistvu je gut ideja (ki btw deluje), sam kokr se men zdi disk dela glede na nastavitve v biosu ... kar pomeni, da ce disk ze na ravni biosa ne uporabla DMA, kako ga lahko potem sploh v winsih ? anyways ... zadeva deluje ... tut k sm kopiru iz ene particije na drugo je nekak bol gladko vse tekl pa to .. sam nevem, verjetn bom mogu res kasn sys monitor nainstalerat pa pogledat ce se res kej pozna .. cene bom pac res mogu na 450 laufat zadeve ... 10x again oba ...
btw, zdej dobim 30 GB disk .. kok particij bi blo pametno nardit za optimaln izkoristk, glede na to da bi rad mel cimvec placa ... namrec na bivsem 10.2 "GB" disku z eno particijo sem mel izkoriscenga sam 9.6 "GB" ... kako je to pol z vecjimi diski/particijami ?
btw, zdej dobim 30 GB disk .. kok particij bi blo pametno nardit za optimaln izkoristk, glede na to da bi rad mel cimvec placa ... namrec na bivsem 10.2 "GB" disku z eno particijo sem mel izkoriscenga sam 9.6 "GB" ... kako je to pol z vecjimi diski/particijami ?
ShadoW jaz sem pravkar stestiral disk z HD Tach-om (najdes ga v Download sekciji na Slotec-u), z vklopljenim in izklopljenim UDMA v bios-u (v windovsih je bil DMA cel cajt vklopljen). Z vklopjenim UDMA je prenos po vodilu cca 28Mb/S. Fizicni prenos pa se je gibal od 25 Mb/s(na zacetku diska) pa tja do 20Mb/S (konec diska). Z isklopjenim UMDA-jev v bios-u so bile stvari precejs slabse. Prenos po vodilu 12 MB/S. DIsk od 11.5 Mb/S do 10Mb/s. Z izklopom UDMA-ja v bios-u v bistvu omejis prepustnost vodila na cca 12Mb/S, zato ti pa pol sistem neha stekati.
No, disk sem potem stestiral se z WInbench-em 99, ki simulira delo z programi(word, excel, photoshop, frontpage,.... ). Tukaj so razlike manjse. Glede na rezultate testov naj bi bila razlika od 5% - 15%. To vse je bilo testirano v WIn98. V kakih NT-jih ali Win2000 bi bila razlika verjetno vecja, glede na to da win98 baje full slabo obvladajo delo z velikimi datotekami.
Jaz osebno imam 2 particiji(ne glede na to kako velik je disk). Na prvi particiji imam windose in vse programe. Na drugi vecji pa igre, filme, mp3-je in ostalo solato....
Glede izgub, ko disk sformatiras je na koncui vedno nekaj manj placa, kot ga proizvajalec navede.(vse kar lahko naredis je to imas fat 32 particije, to pa verjetno ze tako ali tako imas)
Aja, disk ki sem ga testiral je WD 30Gb 5400. Plata pa podpira maximalno UDMA 33.
No, disk sem potem stestiral se z WInbench-em 99, ki simulira delo z programi(word, excel, photoshop, frontpage,.... ). Tukaj so razlike manjse. Glede na rezultate testov naj bi bila razlika od 5% - 15%. To vse je bilo testirano v WIn98. V kakih NT-jih ali Win2000 bi bila razlika verjetno vecja, glede na to da win98 baje full slabo obvladajo delo z velikimi datotekami.
Jaz osebno imam 2 particiji(ne glede na to kako velik je disk). Na prvi particiji imam windose in vse programe. Na drugi vecji pa igre, filme, mp3-je in ostalo solato....
Glede izgub, ko disk sformatiras je na koncui vedno nekaj manj placa, kot ga proizvajalec navede.(vse kar lahko naredis je to imas fat 32 particije, to pa verjetno ze tako ali tako imas)
Aja, disk ki sem ga testiral je WD 30Gb 5400. Plata pa podpira maximalno UDMA 33.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | A je to normalno al je disk prepočasen?!Oddelek: Pomoč in nasveti | 3135 (2188) | strictom |
» | Maxtor ali WD?Oddelek: Kaj kupiti | 1148 (855) | dr.J |
» | 1GB ram-a in windowsi XP??? Gre to sploh skupaj?Oddelek: Operacijski sistemi | 2381 (1631) | R33D3M33R |
» | Celeron 500 - kako na 83 MHz?Oddelek: Navijanje | 1409 (1186) | Jaxx |
» | Overclockanje in diskOddelek: Navijanje | 972 (736) | Boky |