» »

1GB ram-a in windowsi XP??? Gre to sploh skupaj?

1GB ram-a in windowsi XP??? Gre to sploh skupaj?

Vlady ::

Ok najprej se mi pojav vprašanje, ki je popolnoma skregan z logiko!!! Pri microsoftu vztrajno predlagajo da čim več ram-a nabašemo v svoje mlinčke. In sem to tudi storil. Imel sem gor windowse 98 in ko sem zagnal na 1GB ram-a sem samo gledal prazen zaslon. Kasneje sem izvedel, da dos ne laufa več na toliko ram-a!!!??? Pa sem vrgel gor winse 2000 in ko sem ugotovil koliko bug-ov imajo, sem sedaj vrgel gor winse XP. Vse lepo in prav do tu. Laufajo dokaj solidno, dokler računalnik poganja samo en program. Potem se pa začne pesem. Vse kar hočem odpret mi začne disk k zmešan mlet in čakam tud do 2 minuti da mi sploh odpre explorer!!!
Pogledam pod sistem in ugotovim, da imam skoraj 800MB ram-a praznega!? Zakaj mi winsi ne uporabljajo vsega ram-a? In kako jih prepričam, da bi recimo uporabljal saj 512MB? Kje je potem fora da v računalnik nabitam toliko ram-a če ga winsi ne uporabljajo več kot 256MB???
Konfiguracija sistema pa je sledeča:
AMD Athlon 1800+ XP palomino
2x 512MB SDRAM 133MHz
VIA KT266 dual sdram+ddram
disk maxtor ATA100 40GB 5400rpm
disk maxtor ATA133 80GB 7200rpm
GeForce2 MX400/440 64MB DDRAM
SB Audigy Platinum + VIA AC'97
2x 100MBit LAN realtek
16x DVD LG
48x16x48x samsung pečica
Včasih dobim tudi error message: The memory could not be "read" or "written". Ram sem že stestiral in ni našel nič napak. Disk 80GB sem že 2x zamenjal.
Se komu kaj sanja kaj bi lahko bilo?

Vlady ::

Takale sporočila niso redkost:

sajmon ::

V win98 se je dal narest virtualni disk že takoj ob zagonu, potem pa so winsi uporabljal ta virtualni disk - ram za swap file. S tem se je kar izboljšala pohitritev.

Tud v xp-jih se da narest virtualen disk, da ti pobere del rama, sam ne vem, kako je z swap file, če jih xp-jih sploh imajo. Lahko pa ta disk porabiš za kaj druzga, zadeva bo z rama hitrejš laufala, kar se dostopa tiče.

kopernik ::

Pred več leti sem na eni mašini imel stalno taka sporočila. Na koncu sem ugotovil,
da je pač RAM zanič. Moral sem si kupiti nov RAM.

lp

TylerDurden ::

Točno tako, ali je kaj s ploščo ali pa z moduli. Tole ni normalno. Sploh pa ne, da ti win 98 ne delajo.
Let\'s make some soap ...

Mercier ::

Dobri programerji so spisali dobro programje, ki na kuri dosti rama. V čem je problem? :)

Vlady ::

Sajmon, v winsih 98 se da in v vseh OS-ih, ki temeljijo na DOS-u. Windowsi XP ne uporabljajo datoteke config.sys, čeprav jo imajo. Jest imam v njej 0B. Kako je s temi ramdrive-i ne vem točno, za winse 98 vem.
jankoFer in kaj so ti rekl na servisu da je bilo narobe z ram-om oz. kaj bi lahko bilo po tvojem narobe? Ker jest sm kupu testirano robo. Na zečtku sem imel samo 512MB potem pa sem še dokupil. Samo pri testih ram-a mi ne najde nič napak. Ta sporočila dobivam samo v windowsih. V Linux-u mi nikoli nič ne javla, in tam mi uporablja ves ram (swap particije sploh ne potrebujem in linux laufa zelo lepo na 1GB ram-a). :)
Saša ja možno da kuri malo ram-a, samo zakaj pa potem recimo ko zalaufam kako igro dela kot bi imel samo 256MB al pa 128MB??? Mislem v GTA3 gledam diapozitive pri moji konfiguraciji računalnika!!!! Men se to ne zdi normalno, ker sem na Celeron-u 400MHz igral skoraj brez zatikanja. Procesor je v redu, saj mi recimo IL2-Sturmovik teč tekoče na konstantnih 50fps na full detajlih!!! Pa lahko povem da igra zahteva ogromno. Ene igre mi delajo celo prehitro, nekatere pa kot da bi imel samo 128MB ram-a. Je pa res, da vsakič ko mi disk samo malo pobrska se slika ustav (to mi dela skoz pr GTA3 pa pr battlefield 1942 isto). Zgleda kot da igre ne bi znale uporabljat vsega ram-a. Recimo med igranjem GTA3 imam 700MB praznega. Grafična ne more bit problem, ker je isto če dam detajle na low. Antialliasing-a nimam nikoli vključenega. Matična plošča je bila testirana na servisu in niso najdl nič. Te probleme z ramom imam samo v winsih.

kopernik ::

Poskusi si od koga sposoditi 1Giga RAMa in stestiraj. Ampak tako, da bo tisti
RAM od iste firme in naenkrat kupljen. Da ti pa v Linuxu vse dela, je res malo čudno.
Vendar moraš vedeti, da ima vsak OS neke svoje finte pri upravljanju s spominom.
Mogoče je to zgolj naključje, mogoče Windowsi delajo ravno na tistem delu spomina,
ki ima napako (to je lahko zelo majhen del)...kaj pa vem. Nisem hardveraš :)

lp

Mr.B ::

Winsi ti nebi smeli delati dežav. Preveri če je ram zanič. Preveri na strani proizvajalca, kaj pravijo o mudilih oz. koliko sme biti en modul maximalno velik Ponavadi imajo težave če je modul večji od 512MB. V vsakem bi ti moralo delati pod winsi nt tudi z 2GB. Ponavadi je težava v plati v povezavi z ramom.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

mathjazz ::

V win98 se nima smisla igrati, ker podpira le do 64 MB rama.

Zatorej -- kot je že Saša slikovito predlagal -- Linux!
www.getfirefox.com

kopernik ::

>V win98 se nima smisla igrati, ker podpira le do 64 MB rama.

A res?

Vlady ::

Ja sej maximalno uporabljam linux, samo za igranje igrc bolj težko v linux-u. :) Mene zanima, če bi bla možna tud softwerska napaka, in kje bi lahko bila? Pregledal sem vse programe, ki mi javlajo te napake in večino sem uporablal na winsih 98 (torej malo starejši datum). Največje probleme ima pa še vedno explorer.
Fora je tud v tem, da so ram (en modul) in plato stestiral na servisu (čaku sm tri tedne skor) in so mi rekl da je 100% plata u redu. Potem sem vgradil drugi modul. Najprej je deloval brez problema, ko pa sem zamenjal pečico so se začele težave v winsih 2000 (sesul so se že ob zagonu). Vmes sem 2x zamenjal tudi disk, ki je odpovedal iz neznanega razloga. Potem sem zamenjal winse in pečica dela zdej normalno, počasnost sistema pa ostaja. Zdej je lahko fora edino nekje v BIOS-u ali softwerska napaka. Čudno se mi zdi najbolj to, da mi windows tolk mal ram-a nuca (igre tud!). S plato ni nič narobe, saj bi mi potem recimo tud tadrug disk crknu al bi imel probleme z ramom že prej.

Popeye ::

Js sm meu 2 x 512 MB RAM-a pa je bil problem v tem, da sta bla od različnih prozvajalcev, tko da mi bolš dela zdej k sm 512 RAMa vn uzel. Blo je podobn kokr pr teb......disk je skoz mleu pa reserteru se mi je com.....itd
lp

Vlady ::

In mislem da winsi 98 podpirajo 512MB ram-a. Bios pa je sposobn javlat naslove pomnilnika do 64MB. Ker WInsi 98 so mi delal na 512MB.

Vlady ::

Popeye, resetiru se mi ni še nikol sam. Je pa res, da včasih mi je med filmom popolnoma zamrznu računalnik. Potem sem pa ugasnil izklop diskov in problem se je delno rešil. Sedaj mi recimo zamrzne samo, če imam odprto mulo pa program za gledanje filmov, bodisi program za tv tuner.

andrej ::

1 GB zlo fajn spila z XP-ji, ki podpirajo do 4 GB. 64-bitna verzija pa malo vec.

win9x pa podpirajo vec kot 64 MB ;)

800 MB mas fraj ker pac nimas nic zagnano. Zazeni par IE-je pa kaksen Photoshop pa notri kaksno sliko pa bo takoj ta cifra manjsa...

Mr.B ::

andrej ? Kako naslovjivega !!!! Tu je razlika.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

swar ::

win9x podpirajo ze vec kot 64mb rama sam vprasanje kok ga pa uporabljajo,nekje sem zasledil da vec kot 512 za win9x ne rabis...ali se motim?

|CyGNUS-x ::

Gre!!
Jaz imam win xp in 1024 ram-a.
In tudi v Linuxu gre. Za xp ni problema

Lp

cekr ::

A imaš vklopljen DMA za diske?
S SisoftSandro preveri hitrost diskov - odzivnost?
Imaš inštalirane VIAHyperion4in1?
Si poizkusil uporabljati samo 512MB v WinXP?
Imaš v BIOS-u vklopljen UDMA?
Kako imaš priklopljene diske? - poizkusi samo z eno zadevo na kablu (master/slave)?
Moč napajalnika?
Temperatura v škatli, procesorja...?
Imaš v BIOS-u vklopljen AGP?

Po tem kar si napisal, je zelo verjetno nekaj narobe okoli diskov/cdromov..., ker ti požirajo zelo veliko moči oz. ti ustvarjajo neko osko grlo. Po mojem je napaka na IDE vodilu. Preglej, kako imaš nastavljene UDMA, potem nastavitve diskov (slave/master),
preglej nastavitve v BIOS-u(poizkusi z default nastavitvami).
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Vlady ::

DMA vklopljen za vse. Diski na UDMA, cd-romi na DMA. Prenos podatkov z diskov: branje average: 21000kb/s. Sem v BIOS-u disable-u en slot ram-a ista pesem. Prej ko sem imel samo en disk je delalo normalno, potem sem dokupil še en disk, je delalo še normalno, potem pa sem dokupil ram, je delalo še normalno, potem pa sem zamenjal pečico je še delal, ko sem jo inštaliral in ponovno zagnal računalnik se je vse skupaj začelo s sesutjem winsow 2000 (bluescreen ob zagonu). Takrat mi je prepisal neke sistemske dadoteke ko sem inštaliral pečico.
Temperatura procesorja je 59 stopinj, BIOS izklopi pri 70 stopinjah, kar se še ni zgodilo (pomeni da se ne segreje nad 65 stopinj). Procesor tudi nikoli ni bil navit, in je bil prav tako stestiran z matično ploščo. Vse nastavitve za diske so v BIOS-u na auto in default. Moč napajalnika pa naj bi bila 300W. V BIOS-u imam vklopljen AGP, saj imam v winsih AGP 4x. Ene zahtevne igre tečejo tekoče druge ne. Samo recimo pri Sturmoviku se mi zdi da mi lepo naloži igro v ram, ker diska skoraj ne uporablja vmes, pri GTA3 pa skoz nekaj melje vmes, kar je posledica za zatikanje (gledanje diapozitivov).
andrej imel sem odprto: eMule, IE 6.0, MSN, winamp, reason 2.0, modplug tracer (impulse tracker) pa mi računalnik poterbuje 10-30 sekund da samo preskoči iz enega okna na drugega, ker ne uporablja ram-a ampak vse pognane programe daje na swap.

Mr.B ::

"DMA vklopljen za vse. Diski na UDMA, cd-romi na DMA. Prenos podatkov z diskov: branje average: 21000kb/s. Sem v BIOS-u disable-u en slot ram-a ista pesem. Prej ko sem imel samo en disk je delalo normalno, potem sem dokupil še en disk, je delalo še normalno, potem pa sem dokupil ram, je delalo še normalno, potem pa sem zamenjal pečico je še delal, ko sem jo inštaliral in ponovno zagnal računalnik se je vse skupaj začelo s sesutjem winsow 2000 (bluescreen ob zagonu). Takrat mi je prepisal neke sistemske dadoteke ko sem inštaliral pečico. Tu je tvoja težava, rešuj jo od tu naprej.

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Vlady ::

Mr.B sej pravm da s hardware-om pomoje ni nič narobe. Ker linux laufa prov lepo, samo winsi majo probleme. Pečico sem sedaj popravu, ker sploh nisem inštaliral driverja, ker ga imajo winsi XP že noter. Zdej je največja fora samo to, zakaj mi ne uporablja ram-a ampak mi raje uporablja swap. Recimo programi laufajo še dokaz zmerno, samo igre so pa večinoma diapozitivi, ker se zdi kot da nebi "znal" ponucat ram-a. Zdele sm inštaliru winram XP in se je zadeva nekoliko pospešila v samih winsih. Explorer mi sedaj odpira 10sekund (približno).

Mr.B ::

Sory , ampak težava je s hardwerom, ne softwerom. In kolikot ti ni jasno, si dobil odgovore, da zadeva dela BP tudi s toliko več ram-a.
Pojdi na servis s komplet mašino, pa ti naj inštalerajo windowse, potem pa ti naj dokažejo da se ti ne sesuva več.

NE vem, ali si ti dal testerati samo plato . Ali plato in ram. Ali plato ram in procesor...... V glavnem s softwerom ni nič narobe.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

jetam ::

Na mojem sistemu (P4 2,4; 1GB RAMa; 2× 80GB WD RAID) delajo win2k popolnoma bp. Torej kot ti pravi Mr.B. Preveri HW ker ocitno nekaj ni v redu.
Error on line: Object of type SIGNATURE expected

Vlady ::

Mr.B testiral so cel računalnik, razen monitorja. Tri tedne so ga mel tm.

ElectricMan ::

a si že probal na novo inštalirati windows.

Duhec ::

Vlady, en podoben primer sem imel in je bil virus. Vendar dvomim, da jim je to 'ušlo' pri tri-tedenskem 'testiranju'.
Preizkusi sistem samo z enim spominskim modulom 512MB. Ter preizkusi izmenično enega po enega v različnih bankah, da vidiš če je rezultat boljši.

Vlady ::

ElectricMan saj sem zdele pred kratkim zamenjal winse iz 2000 v XP :)

R33D3M33R ::

Hm...men se je tud ona napaka javljala sedaj pa nič več 8-O. Kot da bi Winsi oz. ram samo začasno imel probleme.
Mam pa eno vprašanje, če imam 768 MB Rama in izklopim Pagefile ali se bo porabil ves Ram, če bo sila ali bo začelo štekati? Do sedaj mi porabi največ 450 MB. Imam pa Windows XP Pro.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Nikita H ::

Xpji hočjo met page file na vsak način. Jst sm ga izklopu in je pisal 0 tan kjer se to nastavla. Bil pa je še vedno gor in zasedal prostor (kljub restartu) ???

Arthur ::

tine: mislim, da pagefile lahko zbrišeš, potem ko si ga disejblal. dokler je vklopljen, ti ga pa ne pusti.

vlady: izklopi pagefile, pa povej, kako je šlo. če sumiš, da je kaj narobe z ramom, si dobi program memtest86. ta ti testira ram od spredi in zadi, zato pa grozljivo dolgo traja (cel test).

MiHec ::

Meni se je nekaj podobnega dogajalo pred cca 3 meseci.Ko sem zamenjal driverje za grafično gforce 4200Ti se je to nehalo. (uporabil sem starejše driverje)

P.s. Preden sem to storil sem prav tako stestiral vse drugo
PaintBall rules!

Vlady ::

Arthur Dent ravno s tem programom sem že testiral ram sam in ni našel nobenih napak.
Sedaj imam še en nov problem.. pečica.
Snemam cd-je z nerotom in dam na največjo hitrost (48x). Malo pred koncem snemanja mi rekorder neha snemat in javi napako buffer underrun. Super. Ponovim vajo, le da tokrat uporabim nerotov speed measurment in mi javi napako da ne more snemat več kot z 32x, ker je izvor podatkov prepočasen!!! Disk sem testiru in imam hitrost branja: 476,7x (71.505KB/s!!!!) Potem sen maredil log v katerem mi piše:
17:32:32 #29 Text 0 File WriterStatus.cpp, Line 115
start writing Lead-Out at LBA 344262 (540C6h), lenght 0 blocks

17:32:34 #30 SCSI -1013 File Cdrdrv.cpp, Line 1189
SCSI Exec, HA 2, TA 1, LUN 0
Status: 0x04 (0x01, SCSI_ERR)
HA-Status 0x00 (0x00, OK)
TA-Status 0x02 (0x01, SCSI_TASTATUS_CHKCOND)
Sense Key: 0x06 (KEY_UNIT_ATTENTION)
Sense Code: 0xC5
Sense Qual: 0x01
CDB Data: 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00 0x00
Sense Data: 0x70 0x00 0x06 0x00 0x00 0x00 0x00 0x0A
0x00 0x00 0x00 0x00 0xC5 0x01

17:32:34 #31 MMC -1013 File Writer.cpp, Line 331
Buffer underrun

17:32:34 #32 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 219
all writers idle, stopping conversion

17:32:34 #33 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1649
Burn process failed at 32x (4.800 KB/s)

17:32:34 #34 Text 0 File Scsicmd.cpp, Line 406
SCSI not using temporary buffers
20 out of 20 temporary buffers allocated
Se komu kaj sanja kaj bi bilo lahko narabo?????

R33D3M33R ::

Tud jaz sem stestiral, ker se mi včasih pokaže error pa popolnoma brez napak...laufal sem ga kakih par ur pa ni bilo nič 8-O
Verjetno spet Winsi norijo :D
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Vlady ::

Hm... pa ne morem winse vsak tedn dol pa gor metat :'(

R33D3M33R ::

He he :D , če mam jaz probleme počakam kak teden ali dva pa ponavadi mine.
A si kake popravke preko Windows Update nameščal? Jaz sem zdaj ta namestil en update pa mi je računalnik totalno zmrdalo (igre začele zmrzovat...) pa ti errorji so se začeli pojavljat ;( Morda je to vzrok. Samo ko sem odstranil se errorji ne nehajo, igre pa le manj zmrzujejo.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

BigWhale ::


Hm, pagefile oz swap pri Linuxu je vedno dobro imeti. Ne glede na to koliko imas rama. Ena izmed mojih masin ima 1GB rama, ter na njej tako Win2k kot Suse 8.1 laufata brez tezav. Saj pride do obcasnega sesutja Win2k ampak redko.

Vklopi pagefile, bos videl, mogoce bo pa stvar cudezno ozdravela.

Poglej si se memtest
http://www.memtest86.com/

S tem pretestiraj ram, ce bo vse ok, potem je ram zelo verjetno v redu. Ce ne, ga nesi nazaj.

Ne glede na ram, vedno imej swap.. Je koristno. Ko ti kak proces podivja in pozre ves ram (ja tudi 1GB lahko gre v trenutku), ce ne bos imel swapa se bo sistem zacel gladko sesuvat, ce bos imel swap, imas se cas za CTRL-ATL-DEL v Winsih ali pa za killall -9 na linuxu. :)

--
BigW!

R33D3M33R ::

Jaz sem mel RAM slabo vtaknjen v slot, pagefile sem pa dal na auto. Error se do sedaj še ni pojavil, torej kewl :D
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEC ND-3540A problem...

Oddelek: Pomoč in nasveti
282296 (1587) dean444
»

LG GSA-4120B dela probleme pri pečenju DL DVD+Rjev

Oddelek: Strojna oprema
441619 (1428) mtosev
»

Plextor writer 24/48/48 problem! (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
644574 (4083) Hux
»

Težave s pekačem

Oddelek: Pomoč in nasveti
121752 (1692) boštjan
»

Problemi s TEAC CD-W540E

Oddelek: Strojna oprema
211829 (1465) Dami

Več podobnih tem