» »

Kisla repa in izdelki čez rok uporabe pri rdečem križu?!

Kisla repa in izdelki čez rok uporabe pri rdečem križu?!

xsum1 ::

Poznam osebe, ki prejemajo to pomoč - ponjo gredo v cerkev in mislim da je to RK, in v zadnjih mesecih opažam da ponujajo hrano čez rok po tudi več mesecev, kekse, razne repe in zelja, vložene gobe so bile zadjič 3 mesece čez rok. Ne vem kaj se grejo in kako lahko to ponujajo ubogim ljudem da se še kdo zastrupi?! Kam se da tako stvar pritožiti ker to je absurd.

In ljudje potem to dejansko jedo. Zdaj me znanka sprašuje če si lahko skuha repo od naturete v alu pakiranju, ki jo je imela v zmrzovalniku. Rok ji je potekel 19.9. Se lahko to še jè ali je za vreči?

Jaz ji ne znam povedati.

V vsakem primeru pa to ni način oskrbovati ljudi s tako hrano tako da če kdo ve kam bi se bilo vredno pritožiti da se to neha, lepo prosim. Hvala.

[D]emon ::

Ce gredo po zadeve v cerkev, je to kvecjemu Karitas. Drugace pa se vlozene stvari ne pokvarijo tako mimogrede; roki pac morajo biti gor zaradi zakonodaje. Sam imam se vedno par kozarcev vlozene paprike (ki sem jo sicer sam vlagal) izpred 2-3 let in ni z njo cisto nic narobe.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

jype ::

Odpreš pa povohaš, ane.

Datumi so zato, da se proizvajalci in prodajalci zavarujejo, ne zato, da bi se hrana pokvarila, ko datum na embalaži reče, da se mora.

xsum1 ::

No dobro po vohanju ta repa nima nekega čudnega vonja, ima vonj po repi in je bledo rjave barve kot ponavadi. Zdaj vem da verjetno če se to poje ne bo nič narobe.

Samo npr. Gobe od naturete, ki sem ji pa zadnjič videla. Mislim da so bile v olju ali slanici, so pa imele nekakšne belkaste usedline v tem olju, bile so tudi zelo mastne. Za te sem svetovala da odvržejo, ker glede gob pa verjetno ni isto kot te repe, keksi, mleko... mogoče da me bo bile škodljive samo 3 mesece po roku jih jaz rajši sama ne bi probavala.

Pa dobro, datum uporabe ponavadi predstavlja informacijo do kdaj bo izdelek oobdržal kvaliteto, ne do kdaj točno ga je treba pojesti. Samo se mi ne zdi da je tako z vsemi stvarmi. In ne zdi se mi pravično, da ljudje to sprejemajo in ne potožijo, saj pa niso prašiči da se jim ponuja hrana cež rok. Pa to ne zgleda da ena stvar. Zadnič sem videla skoraj vse izdelke preko roka uporabe. Sigurno se mi zdi če bi se vsaj kdo pritožil bi se morda vsaj kaj ukrepalo. Ker če karotas zbira denar pri mašah se mi zdi da ti izdelki čez rok niso v prodaji in jih potem oni dobijo zastonj, zbran denar pa dajo v svoje žepe ali kako?

jype ::

Ne sekiraj se, ni tako tragično. Nekateri izdelki so pokvarjeni tudi pred rokom uporabe. Če ugotoviš, da je nekaj pokvarjeno, pač neseš zamenjat, ne glede na rok.

Ponuja se tisto, kar je na voljo in ja, včasih so to izdelki s pretečenim rokom uporabe.

Ne, Karitas in RK ne spravljata denarja v žepe, ker nekdo šenka živila blizu ali mimo roka uporabe, ziher se pa med vsemi temi ljudmi najde tudi kdo, ki se osebno okorišča. Ni omembe vredno, dokler organizacije izpolnjujejo svoje poslanstvo in se trudijo delovat transparentno.

Mimogrede, tvoj podpis je žaljiv.

SaXsIm ::

Karitas ne zbira denarja pri mašah. Mešaš RKC in Karitas. Saj, sta povezana, vendar denar, ki ga dajo ljudje za "vbogajme" ne gre za Karitas, temveč za delovanje RKC.
SaXsIm

slodreamer ::

Prav tako je rok uporabnosti treba spremljati v domačih zalogah hrane, kjer so v nasprotju z izdelki označenimi s "Porabiti do", izdelki označeni z datumom minimalne trajnosti "Uporabno najmanj do", varni za uživanje, tudi če je ta že pretekel in ima živilo še vedno dober videz, vonj in okus.
iz tega dokumenta, če to drži :)
Drugače je bilo že veliko člankov na temo uporabnosti živil po pretečenem roku, npr. tole, in tudi jaz sploh kake "pozabljene" zaprte vložene stvari in konzerve redko zavržem, pa nisem imel še nikoli težav s tem. Se vidi, če je stvar ok ali ne.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

postarana hrana (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6714458 (12219) imagodei
»

Kupil pretečeno živilo.

Oddelek: Loža
293528 (2584) imagodei