» »

varjenje

varjenje

LordTado ::

Lp,mi lahko kdo pove kako je z trdnostjo materiala po varjenju z elektrodami navadnega železa?
Ali je trdnost spoja večja od samega materiala,če je vmes kaljenje ali če ni?

Upam da so kaki strojniki na forumu:)
ajde,lp
  • spremenil: LordTado ()

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Odvisno, kaj boš varil. V splošnem je najšibkejši del zvara vedno ob zvarnem spoju, ker je tam varjeni material bil pregret in je šel skozi, rečimo temu "rekristalizacijo". Samo, bilo bi res dobro, če bi povedal, kakšen material boš varil. In kaj so za tebe "elektrode navadnega železa"? Zadostuje, če podaš oznako, ki je na škatlah z elektrodami. Pa kateri premer elektrod imaš in kakšna je debelina materiala, ki ga želiš variti...

LP

Jože

LordTado ::

mah ena lukna je v materialu želčezo brez jekla 3mm debelo,pa me zanima če to lukno zavarim tako da se zlije,ali bo pol material isto močan.JE pa oblika traku,v bistvu je trak 3mm debel 30mm širok pa je na sredini lukna 5mm.
Elektrode ne vem točno debeline imajo pa svetlo izolacijo,tako bolj sivo.Med tanjšimi,ker druge ki jih mam so za večjo amperažo imajo pa rjavo izolacijo...

En strojnik mi je rekel da je bolš pri takem varjenju pustit da se samo ohladi in ne kalit,ker lahko napoka var.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordTado ()

Fave ::

3 mm ni ravno veliko. Lahko se zgodi, da boš luknjo samo povečeval. Imo bi bilo boljše uporabiti TIG postopek.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Torej, železa kot takega v praktični uporabi ni, vse na železni osnovi so jekla. Po tvojem opisu smatram, da gre za neko nizkoogljično konstrukcijsko jeklo. 3mm ni veliko, ni pa tako malo in se da variti elektroobločno z elektrodami z manjšim premerom in posledično z nižjim tokom. Je pa potrebno biti previden, da res ne povečaš luknje (najbolje, da variš postopoma), oziroma, da ne dobiš "potujoče" luknje. Iz barv oplaščenja elektrod se ne da nič reči, potrebuješ škatlo, na kateri piše, kakšne so. Tako lahko imaš npr. elektrode EVB 50, ki načeloma dajo odlično kvaliteto zvarov, vendar zahtevajo zelo izkušenega varilca in pa varilni aparat, ki omogoča varjenje z istosmernim tokom. Lahko pa da je elektroda Rutilen, s katero bo z malo truda tudi začetnik naredil lep var, je pa slabših lastnosti. Za nesizkušenega varilca zna biti problem tudi tečenje žlindre (dobiš vključke v zvaru), dodatne komplikacije pa lahko prinese še lega varjenja (vodoroavno je neprimerno lažje variti kot npr. nadglavno....)

Glede na opisano bo po dobrem varjenju (tudi z elektrodami tipa "rutilen") kos mehansko boljši, kot sedaj, ko imaš v njem luknjo.

Če imaš možnost, dobi MAG ali MIG aparat. Ta prvi vari pod plaščem CO2, drugi pa pod argonom (isto je pri TIG-u, samo, da moraš tu ročno dodajati žico). Pri MAG ali MIG aparat sam dodaja žico in tisto, kar vidiš, da teče, je kovina in ne žlindra, kot je lahko pri klasičnem elektroobločnem varjenju. Začetniki lahko zelo hitro naredijo dokaj lep in kvaliteten zvar.

In tisto, kar ti imenuješ kaljenje, je verjetno hlajenje. Niskoogljičnega jekla ne boš kar tako zakalil. Kar se pa hlajenja tiče, kar pusti, da se na zraku samo ohladi....

LP

Jože

LordTado ::

Saj sem že zvaril,lukna se ni nič večala,železo in elektoda sta lepo zatekla skupaj,pa tudi potolkel sem da je tista nesnaga spokala dol ki nastane gor tako da se je vidlo,kje še manjka.

Na koncu je zgledalo lepo :) tako da upam da drži sedaj ta var...
lp

Loki ::

ne bo enake trdnosti kot material, sploh pa pri elektrooblocnem varjenju ne; bo pa bolj trdno vse skupaj, kot osn. material z luknjo. vsaj ce si dobro zavaril, da se je mat. lepo raztalil.

ampak po drugi strani pa tudi mocno dvomim, da se bos priblizal plasticni trdnosti materiala, tko da je v bistvu vseeno.
I left my wallet in El Segundo

ffka ::

vse je odvisno od tega kako si zavaril , če si vare potem še pobrusu ti nebodo dolgo držali.

mulc007 ::

Da ne odpiram nove teme bom kar tu vprašal.
Ali je pri TIG postopku kakšna razlika med varjenjem nerjaveče pločevine in železom?
Nerjavečo sem veliko varil, železa mi pa še ni uspelo dobit v roke in ne vem če je občutek med varjenjem drugačen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mulc007 ()

borisk ::

RF malo lepše teče, drugače pa ni neke razlike.

Unknown_001 ::

Ma neke hude razlike ni. Načeloma po varjenju z argonom imaš najmanj dela s čiščenjem. Verjetno pa ti je jasno da moraš pred varjenjem s TIG-om kvalitetno očistiti površino, če ne je vse skupaj đabe uporabljat. Tig je načeloma zelo zelo "čist" postopek za varit in kot tak primeren za inox. Z elektrodami ni tak problem če imaš mal onesnaženo površino, ker ti nečistoče splavajo v žlindro, katero na koncu samo potolčeš da pade dol.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri varilni aparat - začetnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13941588 (4058) Motion
»

Varilni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9113701 (7155) recmajkemi
»

varilni aparat - kaj kupit? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7924704 (18014) gruntfürmich
»

Pištola za varjenje + nastavki

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
398333 (7557) a13misko
»

švasanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
518305 (7370) Keyser Soze

Več podobnih tem