» »

Model za 3D tiskanje?

Model za 3D tiskanje?

Nush ::

Zdravo!

Upam, da ne preveč splošno ali že odgovorjeno vprašanje.

Rad bi ustvaril model in ga natisnil s 3D tiskalnikom, zato iščem nekaj nasvetov kako in kaj.

- Kakšen program svetujete (AutoCad? mogoče kaj bolj preprostega..) Ne bo šlo za umetnino. :)
- Kje to natisnit, našel sem veliko podjetji, ki ponujajo to storitev, ampak me zanima kaj predlagate. Za material in barvo se mi ne gre. Natisnil bi le majhen kos (približno 8x8x2 cm).
- In pa kakšne so cene. Niti sanja se mi ne koliko stane (vem da je veliko odvisno od materiala in velikosti) ampak koliko približno stane za nek mini predmet. 50, 100 ali več EUR ?

Prosim za nasvete.
Hvala
  • spremenilo: Nush ()

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

V vsakem primeru moraš uporabiti program, s katerim lahko delaš 3D geometrijo, ki jo ponudniku 3D tiska pošlješ v enem od standardnih formatov (step, iges), najboljše v formatu stl, ki je bil namensko narejen v ta namen. Kar se pa cen tiče je najbolje, da pošlješ povpraševanje, ki mu priložiš tvojo geometrijo, večim ponudnikom (jih je v Sloveniji kar veliko). Za tehnologijo 3D tiskanja, ki jo največ uporabljamo v firmi kjer delam, bi kos z izmerami, ki jih navajaš (8x8x2 cm), stal okoli 100€. Delamo pa največ z SLS (Selective Laser Sintering) tehnologijo.

LP

Jože

I__I ::

Za začetnike je ponavadi najbolj primeren 123D Design ali pa Tinkercad. Malo bolj napredni so Fusion 360, Freecad, Onshape. Če kaj programiraš ti bo verjetno bolj blizu OpenScad.

Poglej na https://www.3dhubs.com/ Tam klikneš na "Browse 3d printing services" in ti pokaže ponudnike v tvoji okolici. Lahko tudi naložiš izdelek v STL formatu in ti pokaže okvirne cene. Kvaliteta verjetno niha od ponudnika do ponudnika, saj povečini uporabljajo cenejše namizne 3d tiskalnike.
Če so ti pomembne tolerance in natančnost potem je morda bolje poiskati storitev z industrijskim tiskalnikom, morda celo SLA (Stereolithography) ali SLS (Selective Laser Sintering).

Malo poglej na Thingiverse, če slučajno že obstaja to kar rabiš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3d tiskalnik (strani: 1 2 3 445 46 47 48 )

Oddelek: Kaj kupiti
2375380455 (11) Frgazor
»

3D print - kje?

Oddelek: Pomoč in nasveti
308449 (6943) cekr
»

3d printer

Oddelek: Kaj kupiti
3810664 (8933) stalker
»

Natisnite si svoje ohišje za nokio (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
5817523 (14749) antonija
»

RepRap, 3d printer, sposoben 60% avtoreplikacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8623305 (18800) WarpedGone

Več podobnih tem