» »

Delavec ni dobil plače

Delavec ni dobil plače

xmetallic ::

jype je izjavil:

xmetallic> 500 000EUR na osebo je hitro milijon.

Na katero osebo?

Verjetno ni isto če maš ti enega neprijavljenega delavca ali njih 30.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

jype ::

xmetallic> Verjetno ni isto če maš ti enega neprijavljenega delavca ali njih 30.

Ne, ni.

Če imaš enega, potem plačaš par jurjev evrov. Če jih imaš tisoč, potem pa 500 jurjev.

Kazen mora bit vzgojna, ne pa absurdna.

xmetallic ::

jype je izjavil:

Če imaš enega, potem plačaš par jurjev evrov. Če jih imaš tisoč, potem pa 500 jurjev.

Kazen mora bit vzgojna, ne pa absurdna.

5000€ ima Slovenija. Nemčija tovrstne kršitve drago sankcionira.

500 000€ je vsekakor vzgojna kazen. Večja verjetnost je da boš kršil zakon če je kazen 5000€ kot pa 500 000€. Državo mora skrbeti da do kršitev ne pride in da delavci ne bodo oškodovani, in ne kaj bo najugodnejše za kršitelja.

jype ::

xmetallic> Nemčija tovrstne kršitve drago sankcionira.

Ne. Vzgojno.

xmetallic> 500 000€ je vsekakor vzgojna kazen.

Odvisno za kakšen prestopek gre.

xmetallic> Državo mora skrbeti da do kršitev ne pride in da delavci ne bodo oškodovani, in ne kaj bo najugodnejše za kršitelja.

Tako je. Delavci so oškodovani tudi takrat, kadar delodajalca vzame hudič.

xmetallic ::

jype je izjavil:


Tako je. Delavci so oškodovani tudi takrat, kadar delodajalca vzame hudič.


Kadar podjetje vzame hudič ga nadomesti drugo. Nobene večje izgube. Delodajalec pa naslednjih nekaj desetletij odplačuje državi kazen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

Pithlit ::

xmetallic je izjavil:

Kadar podjetje vzame hudič ga nadomesti drugo.

Oooooooo... kolk ste eni srčkani v svoji naivnosti.
Life is as complicated as we make it...

MrStein ::

mlamat je izjavil:

Zakaj se pa na ZL spravljaš?

Sem citiral njihov komentar na temo.
Potem pa še mojega.
Če se to tebi zdi "spravljanje", pa naj bo...

A je v tistem njihovem besedilu kaj napačnega?

Ja, to kar sem napisal: bla bla ... neolibi ... bla bla

A je tebi jasno, da oni niso v vladi?

Z mano se ne ukvarjaj, se raje drži teme.

Dokler v naši državi ne bo urejeno sodstvo in delovna inšpekcija, ne more biti drugače. Če podjetje maja ni izplačalo plač, bi moralo junija po vsej logiki zapreti vrata.

Hja, zakaj ZL ne načne tega vprašanja v parlamentu? (to lahko naredi katerikoli poslanec)

PS: Drugi pa lahko citirajo komentar drugih strank.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

VelkBla ::

Se dobro ve zakaj so SDK ukinili.

Drugače bi pa tole jaz kaznoval/prepovedal zapiranje podjetij in potem odpiranje novih (v smislu neplačanih prispekov, plač, faktur, ...). Onemogočil bi tudi, da če je podjetje v nekem kazenskem postopku (neplačane fakture in podobno), da lastnik ne more podjetja spraviti v stečaj. Cel kup je primerov, ko so dolžniki dajali banalne pritožbe, ki je za sodišče nekako zadostovalo, med tem časom pa so firmo lepo porinili v stečaj. Da ne govorim o naših dolgotrajnih sodnih postopkih ....

konspirator ::

En tak šolski primer veriženja podjetij je GA, ki je sedaj postal GA plus.

solatko ::

Kar se tiče odpuščanja slabih delavcev je popolnoma simpl, če so narejeni v firmi kriteriji, če pa bi delodajalci radi odpuščali takrat, ko se jim dvigne spolni organ, pa je to malo težje.

Namesto, da delodajalci razmišljajo o nezmožnosti ali možnosti odpuščanja, naj raje začnejo razmišljati o tem, kako pridobiti lojalnost delavcev. Verjetno to ne gre s palico in prekernimi zaposlitvami.
Če imajo v firmi 10 zaposlenih na enaki (minimalni) plači, ne glede na rezultate, naivno pričakujejo, da se bo vseh 10 trgalo za kvaliteto opravljenega dela.
Ko pa bo razlika med najboljšim in najslabšim še enkrat večja plača najboljšega, jih bo pa večina želela višjo plačo in bojo za to pripravljeni tudi kaj več narediti in si bolj prizadevati, za rast in dobiček firme v kateri si služijo svoj kruhek.

Dokler za delodajalce, vsak zaposleni predstavlja breme, toliko časa ne bo niti dobrih firm, niti gospodarskega razvoja. Dober delodajalec se trudi s pridobivanjem profitabilnega dela, ne pa s tem, kako pri lon poslih dobiti čim cenejšega sužnja.

Bi bilo pa v SLO veliko več plačne discipline, če bi se delavci ob neizplačilu plače v roku, enostavno vsedli.
Delo krepa človeka

Furbo ::

Pithlit je izjavil:

Furbo je izjavil:

Machete je izjavil:

Kolega je bil slab selektor. Krivda je zgolj njegova, ker je slabo izbral.

Krivda je na strani države, ker takih še odpustiti ne moreš.

Zakaj pa ne? Kje piše da ga ne moreš? Al pa ne smeš?

A zato ker je treba odpravnino plačat?

Če ga lahko, o čem pa potem sploh teče debata?
Koliko ljudi si že odpustila iz svoje firme?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Pithlit ::

0 (upanje sicer imam da nekoč nekoga bom - sej ne... sam to bi pomenilo da imam dovolj prometa da si nekoga celo lahko privoščim :P ). So pa drugi mene. "Tehnološki višek" + odpravnina... in ni nobenga problema.

Kolikor jaz vidim je problem izključno v dveh stvareh:
1: delodajalec bi se rad izognil stroškom pri odpuščanju
2: delavec si misli da mu delovno mesto kar pripada
Life is as complicated as we make it...

nekikr ::

1: delodajalec bi se rad izognil stroškom pri odpuščanju

Ampak, če te odpusti, potem na isto delovno mesto nekaj časa ne sme zaposliti drugega? Kot delodajalec bi moral imeti možnost, da nekoga brez razloga odpustiš, če ga ne rabiš in potem zaposliš drugega, če ga rabiš. Če ne pa ne. Saj jaz plačujem plače, ne država.
2: delavec si misli da mu delovno mesto kar pripada

Welcome to Slovenija. Zaposleni so prepričani, da jim delovno mesto pripada do smrti. Če so v firmi vsaj 5 let je pa v bistvu itak že njihova in zlobni direktor samo baše njihov denar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nekikr ()

Mato989 ::

borisk je izjavil:

Utk je izjavil:


Je, ampak sej jih lahko tudi zdaj. Problem je samo, če ne veš točno kaj bi rad od ljudi, potem seveda ne moreš niti dokazat (niti njim, niti sebi, niti sodišču), da ne delajo dobro.


ne moreš, so samo bližnjice. Če je nekdo moteč v kolektivu, ga po reglcih ne moreš odpustiti, kljub temu da bi mu plačal odpravnino itd. v osnovi so samo dva načina odpuščanja, iz krivdnih razlogov (če ni očitno krivda na strani delavca je delovno sodišče praviloma vedno na strani delavca) in iz poslovnih razlogov (potem odpade zaposlovanje na točno enako delovno mesto).


WOOOOOOOOOW kakšna neverjetna težava, je nekoga odpustit iz poslovnih razlogov in zaposlit nekoga na ŽNJ delovno mesto in opravlja drugo delo(enako kot oni prej) to pa je res neverjetno težavno izvest. Torej da se, le želje plačat odpravnine ni, edina omejitev je potem zaposlovanje na IDENTIČNO delovno mesto, ampak tu je pa kot pravim, kjer je volja tam je pot.........

Kot pravimo, če si nekoga res želiš odpustit, ga LAHKO odpustiš že danes, vprašanje je samo ali želiš.... samo delodajalci bi se najraje meli 0 dnevni odpovedni rok in 0€ odpravnine.... hkrati pa plačo izplačujete 18tega za več kto mesec nazaj, če ste za kaj bi izplačali plače 1. za mesec nazaj....







Sicer pa še on topic, jaz sem prvi ki podprem VISOKO fleksibilnost trga dela, ampak pogoje je da so odpravnine VISOKE, ali pa vsaj relativno visoke... jaz sem takoj za to da lahko iz danes na jutri odpustiš delavca BREZ podanega razloga, samo odpravnien se morjo začet tam pri 3x bruto plači (povprečje zadnjih 6 mesecev)

Tako nekako:

3-12 mesecev del. dobe = 3 povprečne plače zadnjih 6 mesecev odpravnine (3 mesece je testiranja ko te lahko odpusti brez razloga ker ne pašeš)
1-5 let del. dobe = 6 povprečnih plač
6-10 let del. dobe = 9 povprečnih plač
11-20 let del. dobe = 12 povprečnih plač
21-30 let del. dobe = 18 povprečnih plač
31+ let del. dobe = 24 povprečnih plač

Pa ukinemo VSE razloge in vse, enostavno delodajalec pride do tebe vroči pisno da te odpušča z zadnjim tega meseca in je to to....

Ampak potem morata bit 2 varovalki.

Če ne izplača delodajalec in podpisnik odpovedi plače 18tega naslednji mesec in VSE odpravnine v enkratnem znesku je kazensko odgovoren z vsaj NEKAJ leti zapora + še obresti za vsak dan ko zamuja

Delovna doba pri delodajalcu se šteje komulativno, da ne bi bilo for, ko si 3 mesece zaposlen pa adijo za 1 mesec pa spet 3 mesece.... to je potem že 6 mesecev.... lepo po davčni gledaš....

Evo pa mate fleksibilnost ki jo baje tako želite, samo je hudič, ker vi bi meli pa še ZASTONJ fleksibilnost.... e, to pa ne gre, ker ni fer... Če je res najhujša muka da ne morte odpustit delavca ki uničuje vaše podjetje z slabo voljo in nekompatibilnostjo, pa ja verjamem da bote podjetniki se odpovedali parim plačam svojim in mu dali odpravnino iz lastnega žepa samo da gre.... ker nenazadnje kaj je pa par tisoč €€€ napram firmam ki so baje vredne milijone :)

Furbo ::

Fleksibilnost bi tudi povečala zaposlovanje, zdaj je se marsikdo ne upa zaposlovati, ker je problem in drago odpuščati. Ne gledati samo slabe plati, oziroma tiste, ki se jih bojite.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Mato989 ::

Furbo je izjavil:

Fleksibilnost bi tudi povečala zaposlovanje, zdaj je se marsikdo ne upa zaposlovati, ker je problem in drago odpuščati. Ne gledati samo slabe plati, oziroma tiste, ki se jih bojite.


Saj pravim, ni problem v fleksibilnosti, problem je ker bi delodajalci pod krinko parih morda legitimnih primerov najraje imeli odpuščanje (fleksibilnost) brez bremze (visokih odpravnin)


Delodajalci bi najraje imeli 0 dni odpovednega roka, al pa morda 30 dni, pa 0€ odpravnine, brez razloga... ker ne pašeš v team, ker si šefu včeraj reko da je baraba in te premalo plača, čeprav dobi za tebe reicmo 50€ na uro ti pa od tega "le" 9€.......

jype ::

Mato989> Saj pravim, ni problem v fleksibilnosti, problem je ker bi delodajalci pod krinko parih morda legitimnih primerov najraje imeli odpuščanje (fleksibilnost) brez bremze (visokih odpravnin)

Z visokimi odpravninami oziroma kaznimi v primeru odpuščanja si zopet povzročil, da je delodajalce strah zaposlovat.

Mato989 ::

jype je izjavil:

Mato989> Saj pravim, ni problem v fleksibilnosti, problem je ker bi delodajalci pod krinko parih morda legitimnih primerov najraje imeli odpuščanje (fleksibilnost) brez bremze (visokih odpravnin)

Z visokimi odpravninami oziroma kaznimi v primeru odpuščanja si zopet povzročil, da je delodajalce strah zaposlovat.


Ne nisem, ker oprosti če je nekaj jurijev VISOKA kazen, potem je nekaj narobe v pojmovanju ti. delodajalcev... če so 3 odpravnine tam okrog 3.500€ bruto (pri večini) PREVISOKA odpravnina po 10 mesecih recimo, potem s tem poveš tole, da:

1. dela zaposleni ki ga hočeš odstranit MANJ škode kot je vredna njegova odpravnina (par jurijev)
2. dela zaposleni več profita kot je njegov negativni doprinos zaradi katerega bi ga rad odpustil.

fleksibilnost pomeni samo to da lahko nekoga na hitro odpraviš, cena fleksibilnosti pa mora biti tako visoka da je premosorazmerna z povprečnim časom najdene nove zaposlitve... fleksibilnost pomeni zakonska možnost spremembe HR oz. kadrovanja...

jype ::

V resnici so trenutno omejitve za odpuščanje v Sloveniji manj stroge od tega, kar predlagaš ti.

Glavni problemi so počasnost sodišč in visoki stroški pravd ter nejasna zakonodaja, zaradi katere mora tako zelo pogosto o rečeh odločati sodišče.

IMO bi se reči hitro uredile, če bi zakonodajo prenovili tako, da bi bilo vsakomur v delovnem razmerju jasno, kaj so njegove obveznosti in dolžnosti, ter bi posledično lahko ob nespoštovanju zakona ali dogovorov ukrepali z bistveno krajšimi roki.

Mato989 ::

jype je izjavil:

V resnici so trenutno omejitve za odpuščanje v Sloveniji manj stroge od tega, kar predlagaš ti.

Glavni problemi so počasnost sodišč in visoki stroški pravd ter nejasna zakonodaja, zaradi katere mora tako zelo pogosto o rečeh odločati sodišče.

IMO bi se reči hitro uredile, če bi zakonodajo prenovili tako, da bi bilo vsakomur v delovnem razmerju jasno, kaj so njegove obveznosti in dolžnosti, ter bi posledično lahko ob nespoštovanju zakona ali dogovorov ukrepali z bistveno krajšimi roki.


Kako so manj stroge, če pa je zadnjič od Preventa tip razlagal kako so postopki odpuščanja predolgi.... jaz bi to naredil zelo simpl, kot tudi glede sodišč... nobenega sodišča ne postopka ne bi rabli za moj predlog, RAZEN če bi delodajalec kršil izplačilo odpravnine, potem bi pa itak sodišče moralo plačat delavcu(država) delodajalca pa po urgentnem prednostnem postopku zapret.

Po besedah delodajalcev je največja težava ker osebe ne moreš odpustit "takoj" oz brez krivdnih razlogov.... jaz bi to takoj odpravil, ampak naj to stane... ne pa za 300EUR odpravnine, ker to je posmeh. Tako da mi res ni jasno kaj je pri mojih predlogih bolj strogega? Po mojem predlogu bi lahko delavcu pisno vročil prenehanje delovnega razmerja z 1. naslednjega meseca oz. z zadnjim tekočega, KATERIKOLI dan v tistem mesecu.... tudi če bi 29tega vročil, bi z 30tim recimo prenehalo, 1. je brezposeln... to je VRHUNEC fleksibilnosti... ampak 18tega lepo izplačaš število plač na račun in si rešen... pa delavec tudi... če ne plačaš dobiš zapor,



Ne moreš pa ti pričakovat da bo delavec upošteval svoje dogovore če delodajalec ne upošteva lastnih (izplačilo plač itd...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

jype ::

Trenutno delavca lahko odpustiš kadarkoli, s fiktivnimi razlogi, le delavec se lahko na tako odločitev pritoži (ponavadi se ne, ker za tožbo sploh nima sredstev). Edina resna omejitev danes je ta, da na isto, enako ali podobno delovno mesto za določen rok ne smeš zaposliti drugega delavca, kar je trivialno zaobiti tako, da novemu delavcu ponudiš drugače poimenovano delovno mesto.

Mato989> Ne moreš pa ti pričakovat da bo delavec upošteval svoje dogovore če delodajalec ne upošteva lastnih (izplačilo plač itd...)

Zakonodaja trenutno pravi, da delavec _mora_ upoštevati lastne dolžnosti, če plača zamuja manj kot nekaj mesecev. Glede na višino dohodkov in življenski standard mnogih zaposlenih je seveda absurdno, da morajo čakati mesece, preden lahko pridejo do državne pomoči.

Mato989 ::

jype je izjavil:

Trenutno delavca lahko odpustiš kadarkoli, s fiktivnimi razlogi, le delavec se lahko na tako odločitev pritoži (ponavadi se ne, ker za tožbo sploh nima sredstev). Edina resna omejitev danes je ta, da na isto, enako ali podobno delovno mesto za določen rok ne smeš zaposliti drugega delavca, kar je trivialno zaobiti tako, da novemu delavcu ponudiš drugače poimenovano delovno mesto.



No torej, problema NI.... eni ga pa še kar vidijo/te


Ob delodajalcih imam včasih občutek, da bi najraje videli da država plačuje vsem nam plačo in delamo pri njih pač zato ker komaj čakamo na te neživljenske urnike ob 6:00 ali še prej, pa v centrih trgovskih do 21:00, ker pač nimamo kaj bolj pametnega za počet.... oni pa imajo samo dobiček, ki bi moral biti obdavčen z max 0,1%, najbolje kar z 0%....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

jype ::

Mato989> No torej, problema NI.... eni ga pa še kar vidijo/te

Problem je, ker je namen pravnega sistema, da ponuja jasna pravila, po katerih se morajo vsi ravnati. Če so pravila nejasna, nihče ni prepričan, kaj sme, česa pa ne.

Glavni razlog, da se delavci bojijo za službe je ta, da so pogoji pridobitve nujne finančne pomoči od države tako kompleksni, da le zelo redki lahko računajo z njimi.

Glavni razlog, da se delodajalci bojijo zaposlovat je, da jih odpuščanje lahko stane nekaj let pravdanja.

Mato989 ::

jype je izjavil:

Mato989> No torej, problema NI.... eni ga pa še kar vidijo/te

Problem je, ker je namen pravnega sistema, da ponuja jasna pravila, po katerih se morajo vsi ravnati. Če so pravila nejasna, nihče ni prepričan, kaj sme, česa pa ne.

Glavni razlog, da se delavci bojijo za službe je ta, da so pogoji pridobitve nujne finančne pomoči od države tako kompleksni, da le zelo redki lahko računajo z njimi.

Glavni razlog, da se delodajalci bojijo zaposlovat je, da jih odpuščanje lahko stane nekaj let pravdanja.


Saj pravila so jasna, fiktivni razlog je pač kršenje pravila, če pa imaš dokaze o nepravilnem ravnanju delavca ki je oškodoval podjetje potem boš zadevo rešil precej prej kot v par letih... to pravilo ki ga eni tukaj pozdravljajo in predstavniki delodajalcev je pač ena velika nejasnost in ZELO subjektivno, bolj kot vse kar imamo danes v zakonodaji...

Pogoji za pridobitev finančne pomoči so nekaj najlažjega kar je, in bom že jaz vedel, ker sem ostal brez službe 1. marca 2014, in sem dobil nadomestilo 21tega aprila 2014.... po 3 mesecih sem dal vlogo in sem v 14 dneh dobil odobreno vlogo za Socialno pomoč iz CSD...

Vse je bilo rešeno ultra hitro, ne vem od kod nekomu ki tega ni sprobal do ideje da je zelo zapleteno... vse steče zelo hitro, z dnem ko se prijaviš na zavod za NEzaposlovanje :)


Odpuščanje jih ne bo stalo nič let pravdanja če bo z pravimi nameni, če bodo nameni izkrivljeni pa jih res lahko in prav je tako... če boš ti nekoga odpustil zato ker pač UKINJAŠ delovno mesto mu podaš odpoved in zadeva je končana, samo morš bit sposoben dokazat to jasno in glasno, ne pa neke mučke.... enako je s krivdno, če je krivda dokazljiva, potem je to to.... če pa ni, pa lahko delavcu vedno zagreniš lajf, bolj kot ga lahko on tebi, in to v zakoniku, kot je tista fora o neizplačanim plačam itd... in vsak kolikor toliko bo kmalu odšel.

Sicer pa je glavna krivda za večino težav delodajalcev SLABO kadrovanje in slab izbirni postopek, ki je bolj subjektiven kot razglašajo delodajalci, brez kakršne koli psihologije in testov in brez kakšnekoli analize psihe in osebnega stanja kandidata...

Sicer pa pričakovati od delavca 40 letno zagnanost za minimalno plačo je pač svojevrstnifenomen delodajalcev v Sloveniji.... za minimalno plačo se dela pač tako kot piše v plači... MINIMALNO :)

jype ::

Mato989> Saj pravila so jasna

Ne, niso. A lahko odpustiš nekoga, ki ne opravlja dogovorjenih dolžnosti? Poglej v zakonodajo in se posvetuj z več odvetniki. Prepričan sem, da boš razumel, v čem je problem.

Mato989> Pogoji za pridobitev finančne pomoči so nekaj najlažjega kar je, in bom že jaz vedel, ker sem ostal brez službe 1. marca 2014, in sem dobil nadomestilo 21tega aprila 2014

Ja, res, najlažje! Me prav zanima, kaj bi se s finančno pomočjo zgodilo, če te delodajalec ne bi odpustil, zgolj plače ti ne bi izplačal, ali pa, če bi pogoje dela slabšal na tak način, da bi ti sam dal odpoved, kot se pogosto zgodi v podjetjih, kjer se delavce sistematično izkorišča.

Mato989> Odpuščanje jih ne bo stalo nič let pravdanja če bo z pravimi nameni, če bodo nameni izkrivljeni pa jih res lahko in prav je tako...

Delavec te vedno lahko toži, ne glede na to iz kakšnih razlogov ga odpustiš. Če si veliko podjetje s pravnim oddelkom te to ne boli, če si samostojni podjetnik s proizvodnjo, te pa lahko pripravi do stečaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Mato989 ::

Ne, niso. A lahko odpustiš nekoga, ki ne opravlja dogovorjenih dolžnosti? Poglej v zakonodajo in se posvetuj z več odvetniki. Prepričan sem, da boš razumel, v čem je problem.


Seveda lahko, ssamo dolžnosti morajo biti evidentno kršene, ne pa nekaj na spol, ker delodajalec želi da greš po levi ti pa po desni, ampak moraj obiti pravila in akti napisano prav... to zato ker pri meni vslužbi ni akta kjer piše kodeks oblačenja, oni pa HOČEJO da se jaz oblačim tako in tako NI KRŠENJE delovnedolžnosti, ker to ni nikjer napisano, ampak je njihova usput izmišljotina, vidiš razliko? Če pa piše da se moram štemplat ob 7:45 drugače je to plavi ali pa odbita ura, pa noben odvetnik ne bo dosegel drugače

Ja, res, najlažje! Me prav zanima, kaj bi se s finančno pomočjo zgodilo, če te delodajalec ne bi odpustil, zgolj plače ti ne bi izplačal, ali pa, če bi pogoje dela slabšal na tak način, da bi ti sam dal odpoved, kot se pogosto zgodi v podjetjih, kjer se delavce sistematično izkorišča.


To se meni pač ne bi zgodilo, ker bi šel po poteh onega ki je poknil svojega sleparskega dleodajalca... če bi to storili vsi, takih primerov več ne bi bilo... ampak tu ni govora o tej smeri, ampak o tem kako priti do pomoči ko si BREZPOSELN ker te delodajalec ODPUSTI. To kar pišeš ti nima nobene veze z novo idejo o zakonu da bi DELODAJALEC lahko ODPUSTIL delavca zaradi izgube ZAUPANJA.... to je jabolko in pomaranča....

Delavec te vedno lahko toži, ne glede na to iz kakšnih razlogov ga odpustiš. Če si veliko podjetje s pravnim oddelkom te to ne boli, če si samostojni podjetnik s proizvodnjo, te pa lahko pripravi do stečaja.


Še enkrat, če delodajalec IZBERE takega delavca, je SLABO izbral... kot pravim, pomanjkanje psihoanalitičnih testov, in ostalih kompatibilnosti... izbirni postopki delavcev v Sloveniji so pod podnom nekega spodobnega HR managmenta....

Zanimivo v Sloveniji je da imajo VEDNO težave eni in isti delodajalci.... en tak dober primer je oni gospod v Iskri... on ima skoz probleme z delavci kot kaže, pa tale politik ko ga delavci zdaj blokirajo, kaj že je Vogrin tudi, spet on... kako zanimivo.... 3 podjetja sem že dal skozi v svoji ne pretirano dolgi karier, v enem smo bili 3je zaposleni, v drugem nas je bilo 120, v trenutnem nas je 400.... podjetnik je izbiral ljudi po temeljitem premisleku, še na runde nas je peljal, da je videl kakšne osebe smo, med prakso.... pač dober podjetnik, nič VIP nič rijatelji, ampak najbolj primerne, pa ne tiste ki smo največ znali ampak najbolj kompatibilne v smislu teamskega dela. to se mu je obrestovalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

xmetallic ::

Mato989 je izjavil:


Saj pravila so jasna, fiktivni razlog je pač kršenje pravila, če pa imaš dokaze o nepravilnem ravnanju delavca ki je oškodoval podjetje potem boš zadevo rešil precej prej kot v par letih... to pravilo ki ga eni tukaj pozdravljajo in predstavniki delodajalcev je pač ena velika nejasnost in ZELO subjektivno, bolj kot vse kar imamo danes v zakonodaji


Zakaj bi delodajalec moral imeti razlog da te lahko odpusti? Se mu zdi da lahko zaposli nekoga ki bo bolje delal. Ali mu nisi všeč in te noče več v podjetju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

jype ::

Mato989> ampak moraj obiti pravila in akti napisano prav...

Super, ampak to pomeni, da je cena za začetek posla bistveno, bistveno višja.

Nobeno mikro podjetje nima virov, da bi "prav napisalo" pravila in akte.

Mato989> če bi to storili vsi, takih primerov več ne bi bilo.

Ja, ampak večina tistih, ki so socialno ogroženi, tega ne more.

Mato989> Še enkrat, če delodajalec IZBERE takega delavca, je SLABO izbral...

Ja, seveda, ampak vnaprej vedeti, da si slabo izbral, je pogosto nemogoče.

xmetallic> Zakaj bi delodajalec moral imeti razlog da te lahko odpusti? Se mu zdi da lahko zaposli nekoga ki bo bolje delal. Ali mu nisi všeč in te noče več v podjetju.

Zato, ker je v priviligiranem položaju. Smisel zakondaje je, da zaščiti šibkejše pred močnejšimi.

Sicer lahko rečeš tudi "Zakaj bi moral delavec imeti razlog, da delodajalcu prizadane veliko ekonomsko škodo? Morda mu delodajalec ni všeč!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

janezvalva ::

zgodilo se je že dolgo od tega:
jaz sem dobil svojo plačo, pa še plačo od sodelavca(firma napačno nakazala dve plači na isti račun)
on seveda ni dobil ničesar

pol pa mi je sodelavec rekel da me bo tepel. :8)

Mato989 ::

xmetallic je izjavil:

Mato989 je izjavil:


Saj pravila so jasna, fiktivni razlog je pač kršenje pravila, če pa imaš dokaze o nepravilnem ravnanju delavca ki je oškodoval podjetje potem boš zadevo rešil precej prej kot v par letih... to pravilo ki ga eni tukaj pozdravljajo in predstavniki delodajalcev je pač ena velika nejasnost in ZELO subjektivno, bolj kot vse kar imamo danes v zakonodaji


Zakaj bi delodajalec moral imeti razlog da te lahko odpusti? Se mu zdi da lahko zaposli nekoga ki bo bolje delal. Ali mu nisi všeč in te noče več v podjetju.


Jaz se strinjam, samo naj da dovolj visoko odpravnino ki je premosorazmerna z časom ki ga povprečni nezaposleni porabi za iskanje nove zaposlitve.... podpišem danes...

Tudi jaz imam 30 dnevni odpovedni rok.

Super, ampak to pomeni, da je cena za začetek posla bistveno, bistveno višja.


Ja ampak če ni napisano lahko pride do subjektivnega ocenjevanja... pa osebnih preferenc... in potem se zgodi da meni vodja reče ti morš bit v dolgih hlačah, sodelavec pa ne, akta spisanega ni, tako to pač ne gre, ker to ustvarja dejansko slabo voljo med zaposlenimi. Potem bi pa jaz slabše delal kot na začetku in manj motivirano in bi me delodajalec odpustil ker je izgubil zaupanje v mene... smešno.

Ja, seveda, ampak vnaprej vedeti, da si slabo izbral, je pogosto nemogoče.


Ne ni, je relativno enostavno, ampak kaj ko to pomeni še kaj več kot le pravi psihoanalitični test ampak tudi delovni pogoji, torej delovni čas, VIŠINA PLAČE, vzor vodje in lastnika, izbira vodje, direktorja itd... vse to ima komulativni vpliv.

Eni pa kot kaže imete/joobčutek kot da bi pravi delavec bil zagnan na istem z enako mizerno plačo okrog 600€ neto, 40 let in delal nadure brez težav, ker drugače bi v njega izgubili zaupanje, in bi kdo drug "delal bolje" ja kerje zdaj brezposeln, ampak situacija se spremeni, zato pa delodajalci radi vidijo ful brezposelnih, ker lahkomenjujejo ker vedno bo en ki bo rad delal za minimalca, če bo dovolj brezposelnih, če nebi bilo nobenga, bi bil vsak delavec predragocen....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

jype ::

Mato989> Ja ampak če ni napisano lahko pride do subjektivnega ocenjevanja... pa osebnih preferenc... in potem se zgodi da meni vodja reče ti morš bit v dolgih hlačah, sodelavec pa ne, akta spisanega ni, tako to pač ne gre, ker to ustvarja dejansko slabo voljo med zaposlenimi. Potem bi pa jaz slabše delal kot na začetku in manj motivirano in bi me delodajalec odpustil ker je izgubil zaupanje v mene... smešno.

Če bi morala Zemanta napisat akt o tem, kakšne obleke so sprejemljive, preden bi se lahko začela ukvarjat s tem, kako iztisniti denar iz tehnologije za strojno razumevanje naravnih jezikov, podjetja sploh nikoli ne bi ustanovili.

Mato989> Ne ni, je relativno enostavno, ampak kaj ko to pomeni še kaj več kot le pravi psihoanalitični test ampak tudi delovni pogoji, torej delovni čas, VIŠINA PLAČE, vzor vodje in lastnika, izbira vodje, direktorja itd... vse to ima komulativni vpliv.

Nič od tega ni nobeno zagotovilo.

Mato989 ::

jype je izjavil:

Mato989> Ja ampak če ni napisano lahko pride do subjektivnega ocenjevanja... pa osebnih preferenc... in potem se zgodi da meni vodja reče ti morš bit v dolgih hlačah, sodelavec pa ne, akta spisanega ni, tako to pač ne gre, ker to ustvarja dejansko slabo voljo med zaposlenimi. Potem bi pa jaz slabše delal kot na začetku in manj motivirano in bi me delodajalec odpustil ker je izgubil zaupanje v mene... smešno.

Če bi morala Zemanta napisat akt o tem, kakšne obleke so sprejemljive, preden bi se lahko začela ukvarjat s tem, kako iztisniti denar iz tehnologije za strojno razumevanje naravnih jezikov, podjetja sploh nikoli ne bi ustanovili.

Mato989> Ne ni, je relativno enostavno, ampak kaj ko to pomeni še kaj več kot le pravi psihoanalitični test ampak tudi delovni pogoji, torej delovni čas, VIŠINA PLAČE, vzor vodje in lastnika, izbira vodje, direktorja itd... vse to ima komulativni vpliv.

Nič od tega ni nobeno zagotovilo.


Tako je, ker jim je blo pomembneje tehnologija kot pa uniforma :)

In ja, nič od tega ni ZAGOTOVILO, je pa dober popotnik... in verjetnost se z vsakim pogojem veča in veča.... 100% pa nikoli ni, tako kot ni to da bomo jutri še živi, pa zato danes ne zapraviš vsega :)

jype ::

Mato989> in verjetnost se z vsakim pogojem veča in veča...

Ne, se ne. Poleg tega ima znaten delež izjemnih ljudi osebnostne lastnosti, ki bi jih popolnoma izključile iz podjetij, ki kandidatom postavljajo preveč pogojev, kar bi neizogibno pomenilo, da bi na trgu postajala vedno manj konkurenčna.

Veliko bolje je, če je pretok delovne sile velik, socialna varnost, ki jo zagotavlja država, pa zelo učinkovita.

Pithlit ::

nekikr je izjavil:

Ampak, če te odpusti, potem na isto delovno mesto nekaj časa ne sme zaposliti drugega?

Zakaj pa ne? To je bolj butast izgovor...

Odpustiš lahko delavca iz 'krivdnih razlogov'. Pač ne dosega norme... al pa whatever. Delavca odpustit (v realnem sektorju) sploh ni problem. Večji problem je izpolnit svoje obveze do odpuščenega delavca (in se raje jamra kolk je to čist nemogoče narest).
Life is as complicated as we make it...

Mato989 ::

jype je izjavil:

Mato989> in verjetnost se z vsakim pogojem veča in veča...

Ne, se ne. Poleg tega ima znaten delež izjemnih ljudi osebnostne lastnosti, ki bi jih popolnoma izključile iz podjetij, ki kandidatom postavljajo preveč pogojev, kar bi neizogibno pomenilo, da bi na trgu postajala vedno manj konkurenčna.

Veliko bolje je, če je pretok delovne sile velik, socialna varnost, ki jo zagotavlja država, pa zelo učinkovita.


Ampak potem morajo biti DDV, davki, dohodninain ostale dajatve kot je davek na dobiček VISOK.... to pa spet ni všeč podjetnikom... kakorkoli obrnemo ne more bit tako da država plača vse delodajalec pa nima skorajda nobenih dolžnosti razen tiste plače ki je najbolje da čim nižja ker je itak strošek, hkrati pa skorajda ničen davek na dobiček, potem pa še imet totalno fleksibilnost...

Zadeve morajo biti zbalansirane, jing jang... torej

visoka fleksibilnost in visoke odpravnine,
visoki davki in visoka sociala ( z obojim smo na sredini!)

Ali pa obratno

nizka fleksibilnost in nizke odpravnine
nizki davki in nizka sociala (ampak tu mora bit varovalka visoke urne postavke ali minimalne plače, drugače je bv)




Kaj pa imamo v Sloveniji?

Mix fleksibilnost (po 58tem previsoko), in NIKAKRŠNE odpravnine
Srednje davke, z relativno dobro socialo (ki jo delno črpamo iz zadolževanja)


Mokre sanje delodajalcev so pa seveda,

Visoka fleksibilnost, nikakršne odpravnine
nizki davki, za socialo jim je pa večinoma vseeno ampak ker je ne bi plačevali pa naj bo visoka da so kao dobri do delavcev....

Ampak taka računica se ne izide, oz. taka računica se izide SAMO če bi država imela prihodke od kake nafte IN če bi bil deficit zaposljive sile.... ki ga ni, ker to kar delodajalci jamrajo da ni usposobljenega kadra se dejansko prevede, ni vrhunskih strokovnjakov ki bi delali za max 1.500€ bruto(še najbolje za minimalca) po možnosti 48+ ur in da so še na telefon dosegljivi ob nedeljah...

borisk ::

Pithlit je izjavil:


Odpustiš lahko delavca iz 'krivdnih razlogov'. Pač ne dosega norme... al pa whatever. Delavca odpustit (v realnem sektorju) sploh ni problem. Večji problem je izpolnit svoje obveze do odpuščenega delavca (in se raje jamra kolk je to čist nemogoče narest).


zakaj se oglašate takšni, ki še niste nikoli nikogar zaposlili/odpustili.

ko delava odpustiš in mu plačaš odpravnino, te lahko še vedno toži da si ga neupravičeno odpustil. zadeva gre praviloma na delovno sodišče, kjer je delavec vedno v prednosti (verjetno majo sindikati kaj prste vmes). tipično razsodba je, plačilo plače in prispevkov od odpustitve do datuma sodbe+ pogodba za nedoločen čas ali odškodnina. odvetniki to vedo, in iščejo "žrtve"...

buttplugs ::

Prišel, videl, odšel, sedaj komentiram. Je čisto tako, kot je Pithlit napisala. Če se z napisanim ne strinjaš, verjetno delaš vse po črki zakona, za kar se ti državljani Republike Slovenije zahvaljujemo.

Mato989 ::

borisk je izjavil:

Pithlit je izjavil:


Odpustiš lahko delavca iz 'krivdnih razlogov'. Pač ne dosega norme... al pa whatever. Delavca odpustit (v realnem sektorju) sploh ni problem. Večji problem je izpolnit svoje obveze do odpuščenega delavca (in se raje jamra kolk je to čist nemogoče narest).


zakaj se oglašate takšni, ki še niste nikoli nikogar zaposlili/odpustili.

ko delava odpustiš in mu plačaš odpravnino, te lahko še vedno toži da si ga neupravičeno odpustil. zadeva gre praviloma na delovno sodišče, kjer je delavec vedno v prednosti (verjetno majo sindikati kaj prste vmes). tipično razsodba je, plačilo plače in prispevkov od odpustitve do datuma sodbe+ pogodba za nedoločen čas ali odškodnina. odvetniki to vedo, in iščejo "žrtve"...


Če imaš normo in ostale pogoje ki jih ne dosega delavec JASNO in dokazljivo napisane potem težave ni, in sodišče ne bo razsodilo v prid delavca.... glih ko sem delal še kot Operater na CNC stroju so enega za nedoločen čas odpustli, se je pritožil in izgubil, je lepo blo na papirjih koliko je delal in kakšna je norma... pa še je delavsko sodišče normo zbilo ker je bla kao nerealna in tudi tiste ni dosegal in jefasal odpoved iz krivdnih razlogov.

THE END.

Problem je ker bi eni odpuščali pač tak malo shade variante, ko se pač subjektivno odločiš ti kot zaposlovalec da ni dosegal norme, čepravverjetno nikejr ni zapisana in nič... ja to pa ne gre in valda spor zgubiš. In prav je tako!

nekikr ::

In zakaj ne bi smel odpustiti kar malo tako, ker si z levo nogo vstal? Če plačaš kar je treba plačati, seveda? Raje lačni v socialističnem raju, kot s kruhom na zahodu? Kaj pa, ko zmanjka denarja?

borisk ::

Imam proizvodno podjetje, dobrih 20 zaposlenih, individualna proizvodnja, zdej mi pa povej kako naj normo definiram, izdelujejo se kosi, ki so v zelo malih serijah, ali unikat. Nismo vsi kitajci ali pa gorenje, ki bi delali na količino.

sej odpuščanje brez odpravnine je menda popolnoma jasno da je možno samo iz krivdnih razlogov.

Mato989 ::

nekikr je izjavil:

In zakaj ne bi smel odpustiti kar malo tako, ker si z levo nogo vstal? Če plačaš kar je treba plačati, seveda? Raje lačni v socialističnem raju, kot s kruhom na zahodu? Kaj pa, ko zmanjka denarja?


Imam proizvodno podjetje, dobrih 20 zaposlenih, individualna proizvodnja, zdej mi pa povej kako naj normo definiram, izdelujejo se kosi, ki so v zelo malih serijah, ali unikat. Nismo vsi kitajci ali pa gorenje, ki bi delali na količino.

sej odpuščanje brez odpravnine je menda popolnoma jasno da je možno samo iz krivdnih razlogov.


Saj jaz se strinjam z vama, samo za take želje so odpravnine pač prenizke, ker je povprečen čas da najdeš novo zaposlitev v Sloveniji praktično več kot 6 mesecev(če se spomnim blizu enega leta), ne more bit pol odpravnina 400€ recimo... Ampak mora bit odpravnina ene 3 bruto plače MINIMALNA.... ob takem pogoju se jaz strinjam z vama, ampak trenuten sistem odpravnin je NIKAKVI oz. smešno nizek.... če ti odpravnina ne omogoča 6 mesecev životarjenja (cca 500€ na mesec) je vse skup brezveze.... ali pa plače minimalne na 1.200€ da si folk kaj prišpara sam....

Pač ne morš met obojega, visoko fleksibilnost in sorajda nične odpravnine (če nisi glih 25 let v podjetju)

Pa da ti dam primer trenutnih odpravnin:

PRIMER:
Osnova za odmero odpravnine znaša 1.000,00 EUR. Delavec je bil zaposlen za 6. mesecev.
Odpravnina znaša: 1/5 x 1.000,00 EUR = 200,00 EUR


pa drug:

PRIMER:
Osnova za odmero odpravnine znaša 1.000,00 EUR. Delavec je bil zaposlen za 18. mesecev.
Odpravnina znaša: (1/5 x 1.000,00 EUR = 200,00 EUR) + (1/12 x 200,00 EUR x 6 mesecev) = 200,00 EUR + 100,00 EUR = 300,00 EUR



in še trenuten zakon:

Tako je upravičen do odpravnine:

če je bil zaposlen pri delodajalcu od 1 leta do 10 let: 1/5 povprečne mesečne bruto plače zadnjih 3 mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu,
če je bil zaposlen pri delodajalcu od 10 let do 20 let: 1/4 povprečne mesečne bruto plače zadnjih 3 mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu,
če je bil zaposlen pri delodajalcu več kot 20 let: 1/3 povprečne mesečne bruto plače zadnjih 3 mesecev za vsako leto dela pri delodajalcu,


Torej če sem delal jaz pri tebi DESET(10) let za 1.000€ bruto in me ti odpustiš iz danes na jutri ker se ti tako sprdne si mi dolžan celih 200€x10 torej 2.000€ odpravnine.... po DESETIH letih! se ti zdi to premosorazmerno z stroški nekoga ki iz danes na jutri ostane brez šihta in premosorazmerno z povprečnim časom iskanja nove zaposlitve?

In kaj porečeš ti na to, naj pomaga država, in kaj poreče država na to, da bo zvišala davke in kaj porečeš spet ti na to, da so davki PREVISOKI.... kaj pa zdaj?

Utk ::

borisk je izjavil:

Imam proizvodno podjetje, dobrih 20 zaposlenih, individualna proizvodnja, zdej mi pa povej kako naj normo definiram, izdelujejo se kosi, ki so v zelo malih serijah, ali unikat. Nismo vsi kitajci ali pa gorenje, ki bi delali na količino.

sej odpuščanje brez odpravnine je menda popolnoma jasno da je možno samo iz krivdnih razlogov.

Kako pol veš, da nekdo dela prepočasi, in da ga bi odpustil?

Mato989 ::

Imam proizvodno podjetje, dobrih 20 zaposlenih, individualna proizvodnja, zdej mi pa povej kako naj normo definiram, izdelujejo se kosi, ki so v zelo malih serijah, ali unikat. Nismo vsi kitajci ali pa gorenje, ki bi delali na količino.

sej odpuščanje brez odpravnine je menda popolnoma jasno da je možno samo iz krivdnih razlogov.


Če delaš na komad, potem pa maš itak visok RVC za te komade, in pokriješ počasnejšo izdelavo, raje se ukvarjaj z motiviranjem zaposlenih kot pa odpuščanjem. Tudi taka podjetja poznam v svojem kraju, ko izdelujejo na CNC strojih po 1-5 komadov, 10 je za njih že serija... ampak tam notri redko če sploh najdeš nemotivirane zaposlene, ker imajo načeloma čez 1.200EUR neto plače, če nimajo delajo nekaj narobe taki podjetniki. Taki ki so nemotivirani hitro smai odidejo prej kot po 6 mesecih in tudi take poznam, jaz sem zavrnil tako delo ker sem pač samo priučen tehnolog oz. CNC operater, pa so me vabli v tako podjetje, ampak sem raje kot operater skrbel za malo bolj masovno proizvodnjo in imel fajno delo ko sem menjaval orodja umerjal in delal na komadu ki leti 30-40 min....

Me pa zanima kako veš da kdo ne dela dovolj hitor če nimaš normirano :) A to tako po občutku ali si ti naredo enega pa pol gledaš kak drugi z nule dela ali kako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

Mavrik ::

Doh, itak da je treba meti normo. 150 vrstic kode vsak dan v programerski firmi, kako drugače pa veste da delajo. :P
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Utk ::

Če nekaj ne znaš merit, pač ne moreš rečt, da ne dela dovolj. Če pa znaš, da bi moral sprogramirat to in to, pa mu je uspelo samo to, in se to ponavlja, ga boš pa pač odpustil, ker ne izpolnjuje nalog. V čem je problem?
Bolj je problem čisto na drugi strani. Šefi imajo take in drugačne občutke, nič pa nočejo v resnici spremenit, potem se pa nabira, slaba volja itd. Namesto, da bi takoj nekaj ukrenili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

BorutO ::

A veste kako sem jaz ostal brez plače?! Delal sem v podjetju DC Galun iz ptuja ... To je najbolj gnila firma, ki pošilja delavce po tujini ... sami džankiji in velikokrat plače ne dobiš ali pa zamuja.

Zadeva je bila taka ... s sodelavcem sva bila sama v nemčiji in ker ni dobil plače še iz prejšnjega meseca, sva šla domov, ker če ni plače ali zamuja, greš takoj domov. Tam so mi dali sporazumno odpoved. Sem jo prebral in podpisal ... ko je prišel mesec naokoli, pa ni bilo plače. Sem šel na firmo in jim zagrozil s tožbo, takrat so se hoteli dobiti z mano s svojim odvetnikom kar ... ok .. se dobimo, in pol so name pritiskali, da so zaradi naju izgubili delo tam, in da če bo kaj narobe, da bodo oni pol mene tožili itd .. a tako ... pol sem jih presenetil in povedal, da sem slišal od dveh, da niso nič dela izgubili, in da sta dva šla tja na tisto gradbišče naslednji dan ... pa so spet začeli pritiskat name ...
No, na koncu pa so mi potisnili podpisan list papirja, da sem podpisal, da se vsi dolgovi med delavcem in delodajalcem izničijo. In tako sem ostal brez plače. Sem šel do odvetnika, ta mi je rekel, da če sem to podpisal, da mi nič ne bo mogel pomagati, da bom samo denar stran vrgel, dobil pa ne bom.

Tako da, če bo kdo kdaj hotel iti delat v podjetje DS Galun Servis iz Ptuja - Roke STRAN! ( http://ds-galun-servis.eu/index.php/sl/ ) ... bolj gnilega podjetja še nisem našel v sloveniji.

Čuden mi je že bil zdravniški pregled in še posebej varnost pri delu ... DREKtor se vozi z luksuznimi avtomobili, v pisarni ima najdražje računalnike (Apple) itd ... a nima pa denarja, da bi dal za plačo. Smrdljivec pokvarjen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BorutO ()

Mato989 ::

Mavrik je izjavil:

Doh, itak da je treba meti normo. 150 vrstic kode vsak dan v programerski firmi, kako drugače pa veste da delajo. :P


Saj programerji majo pa rok kdaj je treba bit sprogramirano... če ni, ni dosegal "norme" :) Če ni bil sposoben objasnit zakaj delay.

BorutO je izjavil:

A veste kako sem jaz ostal brez plače?! Delal sem v podjetju DC Galun iz ptuja ... To je najbolj gnila firma, ki pošilja delavce po tujini ... sami džankiji in velikokrat plače ne dobiš ali pa zamuja.

Zadeva je bila taka ... s sodelavcem sva bila sama v nemčiji in ker ni dobil plače še iz prejšnjega meseca, sva šla domov, ker če ni plače ali zamuja, greš takoj domov. Tam so mi dali sporazumno odpoved. Sem jo prebral in podpisal ... ko je prišel mesec naokoli, pa ni bilo plače. Sem šel na firmo in jim zagrozil s tožbo, takrat so se hoteli dobiti z mano s svojim odvetnikom kar ... ok .. se dobimo, in pol so name pritiskali, da so zaradi naju izgubili delo tam, in da če bo kaj narobe, da bodo oni pol mene tožili itd .. a tako ... pol sem jih presenetil in povedal, da sem slišal od dveh, da niso nič dela izgubili, in da sta dva šla tja na tisto gradbišče naslednji dan ... pa so spet začeli pritiskat name ...
No, na koncu pa so mi potisnili podpisan list papirja, da sem podpisal, da se vsi dolgovi med delavcem in delodajalcem izničijo. In tako sem ostal brez plače. Sem šel do odvetnika, ta mi je rekel, da če sem to podpisal, da mi nič ne bo mogel pomagati, da bom samo denar stran vrgel, dobil pa ne bom.

Tako da, če bo kdo kdaj hotel iti delat v podjetje DS Galun Servis iz Ptuja - Roke STRAN! ( http://ds-galun-servis.eu/index.php/sl/ ) ... bolj gnilega podjetja še nisem našel v sloveniji.

Čuden mi je že bil zdravniški pregled in še posebej varnost pri delu ... DREKtor se vozi z luksuznimi avtomobili, v pisarni ima najdražje računalnike (Apple) itd ... a nima pa denarja, da bi dal za plačo. Smrdljivec pokvarjen.


Tega Galuna poznam, pravimu mu Krof, ti boš vedel zakaj :P Kakorkoli meni je vse plačal pravočasno in dobro... za delavce pa ne vem kak je mel, to pa res ne, če pa je tak kot praviš je pač še en tipični podjetnik :) Taki bi si noro želeli takih opcij ki jih tukaj eni zagovarjajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mato989 ()

thramos ::

nekikr je izjavil:

In zakaj ne bi smel odpustiti kar malo tako, ker si z levo nogo vstal? Če plačaš kar je treba plačati, seveda? Raje lačni v socialističnem raju, kot s kruhom na zahodu? Kaj pa, ko zmanjka denarja?


Ker delodajalcu slab delavec pomeni zgolj slabše poslovanje, delavcu pa plačilo za delo v veliko primerih pomeni edini vir sredstev za preživetje. Podobna logika se uporablja pri zakonodaji o najemih nepremičnin, kjer gre s strani najemodajalca zgolj za izgubo dohodka, s strani najemojemalca pa izgubo strehe nad glavo.

To je "zakaj". Do kakšne mere ščititi delojemalca, da ne pride do situacije, ko se zaradi prevelike zaščite ne zaposluje več, je seveda stvar debate. Daleč od tega, da je v Sloveniji zakonodaja idealna, a tudi na kapitalističnem zahodu imajo cel kup zakonodaje, ki ščiti delavce.

poweroff ::

BorutO je izjavil:

No, na koncu pa so mi potisnili podpisan list papirja, da sem podpisal, da se vsi dolgovi med delavcem in delodajalcem izničijo. In tako sem ostal brez plače.

Se pravi ti si se sam odpovedal plači s podpisom dokumenta, zdaj pa so drugi za to krivi?

Ja, po moje bi moral kar predsednik vlade odstopit... >:D
sudo poweroff

borisk ::

da ne bom vsakemu posebej odpisoval, nikogar ne bi odpuščal zato ker ne dela dovolj hitro, problem je ker na šihtu študira na včerašnjo fuzbal tekmo, debatni krožki z drugimi delavci, ki drugačre super delajo, "tega js ne bom delal" "malca ni vredu", "Cel regres že junija, zakaj pa nista 2" "on dela isto ko js pa dobi 50€več".

Odpusti takega in sporoči kako je šlo na delovnem sodišču.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ni plače (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10414633 (9361) Daliborg
»

Sporazumna prekinitev pogodbe (dolg delodajalca) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5513164 (11488) Pithlit
»

Kako nekoga odpustiti brez slabe vesti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7417282 (13634) joze67
»

Kaj če ''tolčem plave'' (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5320075 (17753) Invictus

Več podobnih tem