» »

Delavec ni dobil plače

Delavec ni dobil plače

««
«
1 / 8
»»

MrStein ::

Tule bom objavil vsakič, ko delavec ne bo dobil plače, predstavniki, simpatizerji in volilci strank vseh barv in orientacij pa lahko povedo, zakaj jih absolutno boli spolni organ za takšno izkoriščanje ljudi.

Danes na meniju:
V Brestu del plač izplačan, a usoda je negotova
Približno 150 zaposlenih v cerkniškem podjetju Brest Pohištvo je v začetku meseca začelo stavko, saj jim je vodstvo takrat med drugim dolgovalo majsko in junijsko plačo.


Za začetek odziv Združene levice:
strinjamo se z vami, da so dolgoletne neoliberalne prakse na področju zaposlovanja, fleksibilizacija delovne sile in nove prakse dela, naredile ogomno škode delavskemu razredu in da se o tej temi premalo govori.

Zato se zavzemamo za omejitev prekornosti in odpravo neplačanega dela. Nedvmo gre za dva ključna problema, ki ju zakon ne naslavlja. Preprečiti je potrebno vs vrste "outsourcinga" ter vse prekerne delavce vključiti v redna delovna razmerja s temu ustreznimi socialnimi pravicami. Z drugimi besedami, potrebno odpraviti prekerno, prislno in neplačano delo v celoti.

V ZL zagovarjamo polno zaposlenost. V tem sklopu iskanja sistemskih rešitev obravnavamo tudi druge oblike dela: prekerno delo, neplačano delo, prisilno delo, honorarno delo, začasno delo idr.

Druge stranke, kot opažate tudi sami, o tej temi nerade govorijo. Njihovi gopodarsko-politični programi podporajo neoliberalno urditev trga dela, ki se vztrajno trudi zmanjšati stroške dela in išče vedno nove oblike zaposlitev (v škodo delavcev).



TLDR: bla bla... neolibi... bla bla.. mi se trudimo... bla bla

Razen, če so res kaj naredili (besedilo je iz leta 2014) pa nisem opazil.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
  • zaklenil: bluefish ()

harvey ::

Vic na to temo:)
Pogovarjata se dva direktorja: "Poslušaj, ali ti svojim daješ plačo?"
"Ne, že dolgo ne, ampak oni vseeno prihajajo v službo."
"Jaz mojim tudi nič ne plačam, pa vseeno prihajajo."
"A veš, da pa imam odlično poslovno idejo - od jutri jim bom začel na vratih zaračunavati vstopnino."
Čez mesec dni se spet srečata in eden vpraša drugega: "Kako se je obnesla ideja z vstopnino?"
"Slabo, zelo so iznajdljivi. Sedaj prihajajo v ponedeljek in ostanejo v firmi do petka."
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

BivšiUser2 ::

@MrStein:Misliš, da bo s pomočjo teh postov delavec dobil plačo? Da politiki ne bodo isto samo govorili? Kje lahko podpišem, da mi nebo treba več na volitve?
SloTech - če nisi z nami, si persona non grata.

krneki0001 ::

Sej ne gre zato, da bi politiki kaj naredili, ampak za osveščanje, da bomo morali že enkrat na ulice in narest štalo, da bodo videli, da so oni postavljeni od nas in da morajo oni delat za nas in ne mi za njihove provizije.

MrStein ::

BivšiUser2 je izjavil:

Kje lahko podpišem, da mi nebo treba več na volitve?

Saj ti ni treba.

Oh, ne že spet...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

jalovec09 ::

Za začetek bi lahko dal 1 tedenski opomin delodajalcu, čez 10 dni kazen 10.000 evrov in več, čez 1 mesec blokiranje računov in začasno zaprtje firme.
Ko plača delavce se odmakne blokade.
Če ne bi plačal kazni se rubi firmo.
Kakršnokoli spreminjanje imena in prelisičenje zakonov se takoj firmo trajno blokira.

Personanonim ::

krneki0001 je izjavil:

Sej ne gre zato, da bi politiki kaj naredili, ampak za osveščanje, da bomo morali že enkrat na ulice in narest štalo, da bodo videli, da so oni postavljeni od nas in da morajo oni delat za nas in ne mi za njihove provizije.


Gotof je!
"The internet - like a training camp for never amounting to anything."

oglaf.com

Malajlo ::

jalovec09 je izjavil:

Za začetek bi lahko dal 1 tedenski opomin delodajalcu, čez 10 dni kazen 10.000 evrov in več, čez 1 mesec blokiranje računov in začasno zaprtje firme.
Ko plača delavce se odmakne blokade.
Če ne bi plačal kazni se rubi firmo.
Kakršnokoli spreminjanje imena in prelisičenje zakonov se takoj firmo trajno blokira.

Ti bi SDK nazaj? Hja, ideja ni slaba ...

mlamat ::

Zakaj se pa na ZL spravljaš? A je v tistem njihovem besedilu kaj napačnega? A je tebi jasno, da oni niso v vladi?

Dokler v naši državi ne bo urejeno sodstvo in delovna inšpekcija, ne more biti drugače. Če podjetje maja ni izplačalo plač, bi moralo junija po vsej logiki zapreti vrata.

borisk ::

ukinitev SDKja je bila ena največjih napak v zgodovini Slovenije. Včasih so iz bank furali palete izpiskov vsaki dan na SDK, in so uspeli prekontrolirati, sedaj bi šlo še lažje, ker se mora o vsem poročat, baze podatkov so že, problem pa je interes, zakonska podlaga (golf klegi od teh ki ne plačujejo plač so v parlamentu), potem pa še sama izvedba javni razpisi, pritožbe itd.

kot delodajalec mi gre na qrac tudi pasivnost delavcev, ki prenašajo vse in svašta, potem pa naj mi konkuriramo nekomu, ki delavca sploh ne plača.

tikitoki ::

Najvecji kriminal je, da nasa zakonodaja delavce sili v sprejemanje tega. Ce ti ne dobis palce in prekines delovno razmerje, potem se lahko pod nosom obrises za socialne transferje, ker si kao samovoljno prekinil delovno razmerje. Mislim, WTF! Cim ne dobis place, bi moral to biti dovolj tehten razlog za takojsnjo prekinitev delovnega razmerja, brez kakrsnihkoli negativnih posledic.
Je pa tudi res, da je vcasih mogoce bolje potrpeti kaksen mesec, ce se v firmi res kaj dela na izboljsanju likvidnosti in dolgorocni perspektivnosti.

joze67 ::

Lahko je biti pameten, če nisi v tem položaju. Večina teh delavcev ima na voljo samo izbiro, ali bo samo brez denarja ali tudi brez dela. Odpoved je no go. Stavka -> stečaj, "podjetnik" odpre "Nova X d.o.o." (država pač "Nova Y d.d.") in fura dalje, upniki (v tem primeru tudi delavci) izvisiju, poslovnih partnerjev pa vse skupaj ne zanima 0.

Sicer pa je neizplačilo plač (neprostovoljno) kreditiranje firme s strani zaposlenih (pri čemer delavci seveda ne vedo kaj dosti o finančnem in siceršnjem stanju podjetja, banke pa, in zato banke kredita ne dajo) in bi država, če bi imela kakršenkoli interes, lahko tako podjetje takoj lopnila po roki z obstoječo zakonodajo, od delavske, obligacijske do finančne. Samo država je seveda v službi prav teh podjetnikov in interesa ni.

bajsibajsi ::

krneki0001 je izjavil:

Sej ne gre zato, da bi politiki kaj naredili, ampak za osveščanje, da bomo morali že enkrat na ulice in narest štalo, ...


Potrebno bo pohiteti, saj je policija v nabavi novega vodnega topa v vrednosti 1,2kk evrov.

Magic1 ::

Tukaj je problemov več. Nekdo je predlagal nevem kakšne kazni in zaprtje firme. Npr. Manjša firma ne dobi plačano pravočasno za opravljen posel in ne more izplačat plač nobenemu in vi bi firmo kar avtomatično poslali v stečaj?!? Stvari so bolj kompleksne in eni direktorji so barabe, drugi pač ne.
Magic

solatko ::

Nihče se ne zaveda, da je neizplačilo plače, kršitev osnovnih človekovih pravic in kršitev mednarodne konvencije dela, oba dokumenta, ki sta nad našo zakonodajo, pa je podpisala naša država.
Zakonodaja je urejena po Balkansko. Res je, da izvajanje kolektivnih pogodb nadzira inšpekcija, nima pa pristojnosti pri plačnem delu, kjer so naši zakonodajalci to pristojnost podelili delovnemu in socialnemu sodišču.

Vsi vemo, kaj se je zgodilo kitajskemu paru na Ižanki, ko nista dala plače svojemu delavcu.
Od naših delavcev ne moreš pričakovati niti tega, da tak delodajalec dobi kakšno na govorni organ.

Predlagam vsem delavcem, ki ne dobivajo zasluženih plač redno, da se 19. v mesecu, ki je zakonsko že zamujeno izplačilo plače, enostavno na delovnem mestu vsedejo in ne delajo nič, dokler ne dobijo plačila, za že opravljeno delo.
Po mednarodnih konvencijah, te nihče ne sme silit, delat zastonj.

Če bi to storili vsi delavci, ki ne dobijo rednih plač, striktno, brez izjeme, bi se plačilna disciplina, vsaj na področju plač, zelo hitro popravila, tako pa je našim barabam v interesu, da ne izplačajo plače, saj je izterjava tega dolga daljša, kot so potrebe delavcev, da poravnajo svoje obveznosti in stroški.

Delodajalci, ki izplačujejo neredne plače, bi morali biti tudi na črni listi tako na vseh agencijah za zaposlitev, kot na zavodu za zaposlovanje.

Če pa država že podpira tako stanje, naj omogoči še odlog plačila obveznosti delavcev, do izplačila plače, ne pa, da dovoli deložacije, otroke brez obroka, izvržbe za banalne stroške nekaj 10EUR,............

Če pa bo kdo omenil sindikate, pa je to še ena stvar, na katero bi morali misliti zaposleni, saj gre za njihovo organiziranost.

joze67 - Ne vem, če je interes delavcev, zaposlitev brez plače?
Neizplačilo zaslužene plače je TATVINA in ne kreditiranje firme.
Delavci svojega dolga, za življenske stroške, ne morejo dat na slabo banko.
Situacija, kot je v Sloveniji sedaj, je novodobno suženjstvo, s to razliko, da so sužnjelastniki morali poskrbeti vsaj za hrano, stanovanje in oblačila, delodajalcem ni treba niti to.

Magic1 - Firma, ki ni sposobna izplačevati plač, ni firma. Tako firmo je potrebno takoj zapret. Verjetno pa lastnik take firme ne živi v enakem položaju, kot njegovi zaposleni, ima skoraj vsak dober avto, po možnosti na leasing, hišo, vikend, hodi na večerje v drage lokale, kosi s poslovnimi partnerji, nosi draga oblačila, familija ima vse kar si nekdo od članov zaželi, saj gre večina teh stroškov v poslovanje firme.
Le redke firme so, katerih lastniki se ne obnašajo tako, tiste, ki pa dejansko imajo občasne težave, pa pač ne opravljajo storitev ali izdelkov, ki prinašajo dovolj sredstev za preživetje firme in zaposlenih in bi morali svoje aktivnosti spremeniti v bolj dobičkonosne izdelke ali storitve, ali pa firmo pravočasno zapret ali prodat.
Delo krepa človeka

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

111111111111 ::

Prosim tudi za listo nesposobnih in zajebanih delavcev. Kolega je odprl s.p. zaposlil 2 človeka in sta mu lepo potopila biznis. Kombinacija bolniške in slabo opravljenega dela. Sedaj dela sam.

Machete ::

Kolega je bil slab selektor. Krivda je zgolj njegova, ker je slabo izbral.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

111111111111 ::

Zanimivo, je bilo da ko sta bila zaposlena za določen čas ni bilo težav, zato ju je zaposlil za nedoločen čas. In se je slika v 6 mesecih spremenila. Zanimivo kaj ne?

EDIT: Kar hočem povedat je da direktorji uničujejo velike firme, delavci pa male. Tudi delavci nismo ravno nedložne ovčke.

Zgodovina sprememb…

Blop ::

No, malo pretiravate.

Delavec lahko poda izredno odpoved, če delodajalec grobo krši pogodbo o zaposlitvi. To pomeni, da lahko podate izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ter ste tako upravičeni do odpravnine in nadomestila za brezposelnost, pogodba pa preneha takoj, brez odpovednega roka.

Tako lahko podate izredno odpoved, če je npr. delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo, oz. če delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku.

Kolegica je dala izredno odpoved, brez problema dobila nadomestilo za brezposelnost, problem je le pri opravnini. Podjetje je že tko do vratu v dolgovih, glede na to da je med upniki na najnižji hirarhirni lestvici najbrž ne bo prišla na vrsto za izplačilo odpravnine.

111111111111 je izjavil:

EDIT: Kar hočem povedat je da direktorji uničujejo velike firme, delavci pa male. Tudi delavci nismo ravno nedložne ovčke.

Če direktorji uničujejo velike firme, kako pa to, da potem še obstaja tako veliko velikih firm?
Da delavci ne delajo dobro, je v večini primerov kriva firma (saba izbira zaposlenih, neizplačevanje plač, njhova etika, filozofija, ne gradijo na pripadnosti-ni team buildinga, dodatnih izobraževanj, itd.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Blop ()

Furbo ::

Machete je izjavil:

Kolega je bil slab selektor. Krivda je zgolj njegova, ker je slabo izbral.

Krivda je na strani države, ker takih še odpustiti ne moreš.

Potem pa zdaj na veliko jokajo in stokajo sindikati, ker bi delodajalec dobil pravico - odpustiti koga, ki mu ni všeč.

Kaj hujšega. Kot bi ti bedaki predpisali, da moraš z isto vrtalko delati 40 let.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

tikitoki ::

Blop je izjavil:


Delavec lahko poda izredno odpoved, če delodajalec grobo krši pogodbo o zaposlitvi. To pomeni, da lahko podate izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi, ter ste tako upravičeni do odpravnine in nadomestila za brezposelnost, pogodba pa preneha takoj, brez odpovednega roka.

Tako lahko podate izredno odpoved, če je npr. delodajalec vsaj dva meseca izplačeval bistveno zmanjšano plačilo za delo, oz. če delodajalec trikrat zaporedoma ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plačila za delo ob zakonsko oziroma pogodbeno dogovorjenem roku.


Si mogoce prebral, kar si prilepil? Torej moras 2 meseca delati zastojn, da lahko koncno to naredis ne, da bi bil sam sankcioniran? Meni se zdita 2 meseca prevec.

Machete ::

Saj sedaj bodo delodajalci končno dobili nesocialistične 'rokavice' in t.i. odpustitev zaradi porušenega zaupanja. Kar je pač normalno za kapitalistično državo in svobodno odločanje o tem komu boš dajal lasten denar in koga želiš v firmi.
A naši socialoljubni ostanki drugega časa že kričijo seveda.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Smurf ::

Blop je izjavil:


Da delavci ne delajo dobro, je v večini primerov kriva firma (saba izbira zaposlenih, neizplačevanje plač, njhova etika, filozofija, ne gradijo na pripadnosti-ni team buildinga, dodatnih izobraževanj, itd.)

Potem so tudi zaposleni krivi, da je so v slabi firmi (slaba izbira firme, njihova delovna etika, filozofija, ne pripadnost firmi, ne delajo dodatnega samoizobrazevanja, ...).

Machete je izjavil:

Saj sedaj bodo delodajalci končno dobili nesocialistične 'rokavice' in t.i. odpustitev zaradi porušenega zaupanja. Kar je pač normalno za kapitalistično državo in svobodno odločanje o tem komu boš dajal lasten denar in koga želiš v firmi.
A naši socialoljubni ostanki drugega časa že kričijo seveda.

Koncno. A ni absurd, da ne mores prosto odpuscati/najemati ljudi v svoji firmi? Ali pa si v javni upravi, pa ne mores odpustiti nesposobnega delavca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

Utk ::

Krivda je na strani države, ker takih še odpustiti ne moreš.

Seveda lahko.

Koncno. A ni absurd, da ne mores prosto odpuscati/najemati ljudi v svoji firmi? Ali pa si v javni upravi, pa ne mores odpustiti nesposobnega delavca.

Je, ampak sej jih lahko tudi zdaj. Problem je samo, če ne veš točno kaj bi rad od ljudi, potem seveda ne moreš niti dokazat (niti njim, niti sebi, niti sodišču), da ne delajo dobro.

Potem so tudi zaposleni krivi, da je so v slabi firmi (slaba izbira firme, njihova delovna etika, filozofija, ne pripadnost firmi, ne delajo dodatnega samoizobrazevanja, ...).

To niso merljive stvari. Še CEO velike firme ima neko nalogo, plan, ki ga mora izpolnit itd., če ga ne, lahko leti, če ga, težko leti brez mastne odpravnine. Zakaj je to problem pri "navadnih" delavcih? A oni bi se morali pa vtrgat, samo zato, ker obstaja nekje bedak, ki se bi? Ker dovolj ni itak nikoli. Daj jim naloge, plan, karkoli, kar je možno uresničit znotraj delovnika, potem bojo lahko leteli bp, če ne bo izpolnjeno. Če ne veš kaj bi rad pa težko rečeš, da ni narejeno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Blop ::

tikitoki je izjavil:

Si mogoce prebral, kar si prilepil? Torej moras 2 meseca delati zastojn, da lahko koncno to naredis ne, da bi bil sam sankcioniran? Meni se zdita 2 meseca prevec.

Oh joy..

Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača delavca, ki jo je oz. bi jo prejel v zadnjih 3 mesecih pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Upoštevati je potrebno bruto zneske plače. Tako se je opredelila tudi sodna praksa.

Pogoj za pridobitev pravice do odpravnine je, da je delavec zaposlen pri delodajalcu najmanj eno leto in en dan. V ta čas se všteva tudi čas zaposlitve delavca pri delodajalčevih prednikih. Ključnega pomena, da lahko govorimo o prednikih delodajalca je, da delovno razmerje delavca ni bili prekinjeno.

borisk ::

Utk je izjavil:


Je, ampak sej jih lahko tudi zdaj. Problem je samo, če ne veš točno kaj bi rad od ljudi, potem seveda ne moreš niti dokazat (niti njim, niti sebi, niti sodišču), da ne delajo dobro.


ne moreš, so samo bližnjice. Če je nekdo moteč v kolektivu, ga po reglcih ne moreš odpustiti, kljub temu da bi mu plačal odpravnino itd. v osnovi so samo dva načina odpuščanja, iz krivdnih razlogov (če ni očitno krivda na strani delavca je delovno sodišče praviloma vedno na strani delavca) in iz poslovnih razlogov (potem odpade zaposlovanje na točno enako delovno mesto).

Utk ::

In kaj to pomeni, da je moteč? Ovira druge pri delu?

Smurf ::

Utk je izjavil:

In kaj to pomeni, da je moteč? Ovira druge pri delu?

- Npr. zavraca naloge, ki mu jih da njegov sef.

- Se vec cas glasno pritozuje in ustvarja negativno klimo v pisarni/delovnem mestu.

- Recimo firmo nima steplanja, ker se ji zdi egzaktno vodenje delovnega casa neproduktivno (npr. mocno razvojno orientirano podjetje), kar pa zacne nekdo izkoriscati (in dela samo se recimo 5 ur).

...

Utk ::

1. stvar je lahko krivdni razlog.
2. ali se mu ostali smejijo, ali se pa z njim strinjajo pa so tiho, v prvem primeru je neškodljiv, če dela svoje, v drugem je pa problem itak večji.
3. ali naredi svoje ali ne? Če se zdi štempljanje brezvezno, je pač res brez veze, dokler naredi svoje.

tikitoki ::

Blop je izjavil:

tikitoki je izjavil:

Si mogoce prebral, kar si prilepil? Torej moras 2 meseca delati zastojn, da lahko koncno to naredis ne, da bi bil sam sankcioniran? Meni se zdita 2 meseca prevec.

Oh joy..

Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača delavca, ki jo je oz. bi jo prejel v zadnjih 3 mesecih pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi. Upoštevati je potrebno bruto zneske plače. Tako se je opredelila tudi sodna praksa.

Pogoj za pridobitev pravice do odpravnine je, da je delavec zaposlen pri delodajalcu najmanj eno leto in en dan. V ta čas se všteva tudi čas zaposlitve delavca pri delodajalčevih prednikih. Ključnega pomena, da lahko govorimo o prednikih delodajalca je, da delovno razmerje delavca ni bili prekinjeno.


Zakaj lepis stvari, ki se ne ticejo doticnega problema?

AndrejO ::

Utk je izjavil:


2. ali se mu ostali smejijo, ali se pa z njim strinjajo pa so tiho, v prvem primeru je neškodljiv, če dela svoje, v drugem je pa problem itak večji.

Ta stvar ni ravno nedolžna.

Imaš primere, kjer nekdo s svojo negativnostjo, natolcevanjem in obrekovanjem doseže, da se ljudje pri delu nehajo medsebojno spoštovati, kar privede do merljivega padca produktivnosti. "Dobra volja" ostalih je precej nerelevantna, ko se obrekovanje dejansko zažene. Npr. nekdo lahko non-stop razlaga kako zanič je njegov neposredno nadrejeni in, ko se bo ta čez nekaj časa morda res posvetil delovni učinkovitosti takšnega nergača, bo to nemudoma postal njegov "kronski dokaz" za vsa njegova obrekovanja. Ko boš tako nenadoma dobil problem tega "nesporedno nadrejenega", ki mu je en "malcontent" s svojim neustavljivim nerganjem uničil možnost normalnega dela in v ožji ekipi sprožil plaz neupravičene slabe volje.

Self-fulfilling prophecy.

Ja, takšne stvari se dogajajo in lepo bi bilo, če se bi jih dalo sanirati še preden postanejo problem kadrovske in/ali pravne službe v malo večjem podjetju in še lepše bi bilo, če bi sanacija vključevala sanacijo "malcontetna" in ne osebe, ki je problem prva zaznala in ga začela reševati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejO ()

Smurf ::

Utk je izjavil:

1. stvar je lahko krivdni razlog.
2. ali se mu ostali smejijo, ali se pa z njim strinjajo pa so tiho, v prvem primeru je neškodljiv, če dela svoje, v drugem je pa problem itak večji.
3. ali naredi svoje ali ne? Če se zdi štempljanje brezvezno, je pač res brez veze, dokler naredi svoje.


1. Lahko je, ampak good luck to dokazati v ne nekem, ne ravno tipicnem proizvodnjem okolju, kjer imas norme (npr. razvoj programske opreme).
2. Hja ocitno se nisi dozivel kako lahko posameznik ali dva cisto obrneta dinamiko v neki pisarni. Ko dva dajeta slab izgled, se ti hitro zgodi, da jima zacne se kdo slediti, ki drugace ne bi.
3. Naredi npr. 60% manj kot v casu (nekaj zaradi delovnega casa nekaj zaradi manjse zagnanosti), kot takrat, ko se je pogajal za placo. Spet good luck dokazati to na sodiscu.

Miki N ::

Smurf je izjavil:


Potem so tudi zaposleni krivi, da je so v slabi firmi (slaba izbira firme, njihova delovna etika, filozofija, ne pripadnost firmi, ne delajo dodatnega samoizobrazevanja, ...)


Se tudi zgodi. Sam bolj poznam sicer primere (ok en in isti tip), ko je folk rinil v firme, za katere je vedel, da ni kompatibilen v ekipi - pa niti ne zaradi večje plače, včasih tudi. Ponavadi je zdržal max 1 leto nakar je dal odpoved sam še prej pa valda drama.

Utk ::

V vseh treh primerih si težko predstavljam, da bi nekdo vztrajal v tej firmi, če mu bi šefi lepo ali grdo povedali, da tako ne more it naprej. Sigurno se bi tudi sam strinjal z odpovedjo z odpravnino, ki magari nadomesti še tistih 3-6 mesecev zavoda.
Najbrž je večji problem, da so šefi predolgo tiho, tudi če jih kaj moti. Ko pokne pa pokne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Pithlit ::

Furbo je izjavil:

Machete je izjavil:

Kolega je bil slab selektor. Krivda je zgolj njegova, ker je slabo izbral.

Krivda je na strani države, ker takih še odpustiti ne moreš.

Zakaj pa ne? Kje piše da ga ne moreš? Al pa ne smeš?

A zato ker je treba odpravnino plačat?
Life is as complicated as we make it...

jype ::

Utk> Sigurno

Ne.

Sem že delal z ljudmi, ki so vztrajali pri svojem, v škodo celotne družbe.

Machete ::

Itak da je vsak egoist. Da bo nekdo sam šel iz finančne sigurnosti, mu more res počit film ali postati nevzdržno ali dobiti boljšo ponubo. O plemenitih samostojnih odhodih vi lahko sanjate (@Utk).

Pri nas redna zaposlitev skoraj že pomeni dosmrtno rento, zavarovanje ne vem koliko kredita in mirno čakanje penzije. Normalno bi bil lahko vsak hvaležen že če mu kdo ponudi delo za mesec, dva, tri.. kaj šele za več let. To delo je moral nekdo ustvariti. V sloveniji pa si skoraj zlodej, če si upaš sploh pomisliti o menjavi ali odpustitvi delavca.

Sem ravno prebral par tednov nazaj od Dolenca 'Za dolar človečnosti'.. No to je bil hardcore za vsak dolar in vsako priložnost. Plus dober opomnik, da smo tudi Slovencni bili na istem, kot ti, ki jih trenutno, sedeči v loju, zagrajujemo z bodečo žico.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Utk ::

Če je nekdo na firmi krajši čas, bo šel brez problema, če mu daš pravo odpravnino. Itak imaš večinoma poskusno dobo, ali pa še malo podaljšano "poskusno dobo". Če je pa tam 10 let in se mu ne da več, pa ni čisto sam vsega kriv, je najbrž nekaj tudi na firmi res narobe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

xmetallic ::

Država ni dosledna pri kaznovanju, kazni so premajhne. V Nemčiji teh težav večinoma nimajo. Če inšpekcija ugotovi nepravilnosti (delo na črno, neprijavljeni delavci, neplačevanje prispevkov) pade milijon evrov kazni po tamalem.

jype ::

V praksi je zaradi zakonodaje, ki ščiti delavca, delodajalce v Sloveniji strah zaposlovati, kar je sistemsko gledano bistveno večji problem, kot bi bilo lažje odpuščanje.

xmetallic> Država ni dosledna pri kaznovanju, kazni so premajhne. V Nemčiji teh težav večinoma nimajo. Če inšpekcija ugotovi nepravilnosti (delo na črno, neprijavljeni delavci, neplačevanje prispevkov) pade milijon evrov kazni po tamalem.

To je bullshit, btw. V Nemčiji so predpisi podobni, kot pri nas, pa kazni tudi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

poweroff ::

Če delavci ne dobijo plače, naj lepo gredo v izvršbo. Obstajajo odlični pravni mehanizmi za dosego izplačil plače. Tudi inšpekcije so odzivne. Res je pa, da morajo delavci sami narediti ustrezne korake oziroma uporabiti orodja, ki so jim na voljo. Pa znati navesti konkretne očitke in potem tudi s podpisi stati za tem. Ne pa nekaj anonimno javkat, ko je pa treba podati izjavo, pa nikogar nikjer ni.

Ni treba čakat, da bo Mama država vse uredila.

Po drugi strani je pa res, da je podjetje lahko v začasnih likvidnostnih težavah. V takem primeru se splača pogovoriti z vodstvom in morda počakati nekaj časa preden se gre v izvršbo ali predlog za stečaj. Seveda pa to čakanje ne more biti v nedogled. In v takih trenutkih je morda smiselno izpogajati še kakšno ugodnost (kakšen odmor več,...).
sudo poweroff

xmetallic ::

jype je izjavil:

To je bullshit, btw. V Nemčiji so predpisi podobni, kot pri nas, pa kazni tudi.

Znanec je delal za podjetje ki je dobilo nekaj čez milijon evrov kazni zaradi neprijavljenih delavcev.

Machete ::

Verjetno odvisno od velikosti in realizacije podjetja.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Magic1 ::

Tukaj je razlika med našimi kaznimi. Le te so navzgor omejene in je pri malo večjem obsegu veliko bolje reskirat kazen, kot pa delati po pravilih.
Magic

Utk ::

V praksi je zaradi zakonodaje, ki ščiti delavca, delodajalce v Sloveniji strah zaposlovati, kar je sistemsko gledano bistveno večji problem, kot bi bilo lažje odpuščanje.

Zaradi mene se naj odpušča brez razloga, pod pogojem, da daš lahko tudi odpoved brez razloga in ti pripada zavod, kolk ti pripada.
Sem pa prepričan, da bi približno isti problemi ostali po firmah. Še zmeraj bi nižji šefi neradi odpuščali, dokler ne bi bilo res sranje.

xmetallic ::

Nemčija
A person's conduct shall constitute an administrative offence if he willfully or through negligence engages a foreigner who does not possess
the required residence permit (cf. § 4, section 3, subsection 2, German Residence Act) in order to perform a sustainable and profit-oriented
service or work; the imposed fine will amount to up to 500,000 Euro (§ 98, section 2a, German Residence Act). Whoever persistently
repeats such administrative offences, shall be punished with a term of imprisonment of up to one year, in case of acting out of pure selfinterest
of up to three years or a fine (§ 11, section 1, no. 2c, section 2, German Act to Combat Clandestine Employment).

An entrepreneur's conduct shall constitute an administrative offence if he/she commissions a sub-contractor of which he knows or does out
of negligence not know that he employs foreigners who do not possess the required residence permit; the imposed fine in such a case will
amount to up to 500,000 Euro (§ 404, section 1 and section 3, Third Book of the German Social Insurance Code).


Slovenija
In Slovenian legislation there is no difference between penalties for illegal employment of nationals, non-nationals, illegal migrants. Penalty
for employer illegally employing workers according to the legislation in force is from 4.100 EUR to 20.800 EUR. In the Parliamentary
procedure we have the proposal of new Prevention of Undeclared Work and Employment Act that sets penalties for illegal employment
from 5.000 EUR to 26.000 EUR.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: xmetallic ()

Avenger ::

borisk je izjavil:

ukinitev SDKja je bila ena največjih napak v zgodovini Slovenije. Včasih so iz bank furali palete izpiskov vsaki dan na SDK, in so uspeli prekontrolirati, sedaj bi šlo še lažje, ker se mora o vsem poročat, baze podatkov so že, problem pa je interes, zakonska podlaga (golf klegi od teh ki ne plačujejo plač so v parlamentu), potem pa še sama izvedba javni razpisi, pritožbe itd.

kot delodajalec mi gre na qrac tudi pasivnost delavcev, ki prenašajo vse in svašta, potem pa naj mi konkuriramo nekomu, ki delavca sploh ne plača.


Quoted for truth!

Ja, interesa ni. Vsakič ko vidiš v sistemu nekaj nelogičnega in butastega, si lahko prepričan, da za tem stoji nekdo, ki mu je to voda na mlin.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

jype ::

xmetallic> Nemčija

Očitno ne moreš dobiti milijona kazni, kot si trdil prej.

xmetallic ::

jype je izjavil:

xmetallic> Nemčija

Očitno ne moreš dobiti milijona kazni, kot si trdil prej.

500 000€ na osebo je hitro milijon.

jype ::

xmetallic> 500 000€ na osebo je hitro milijon.

Na katero osebo?
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ni plače (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10414631 (9359) Daliborg
»

Sporazumna prekinitev pogodbe (dolg delodajalca) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5513164 (11488) Pithlit
»

Kako nekoga odpustiti brez slabe vesti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7417282 (13634) joze67
»

Kaj če ''tolčem plave'' (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5320075 (17753) Invictus

Več podobnih tem