Forum » Mobilne tehnologije » Obračun enot pri Telekomu
Obračun enot pri Telekomu
imagodei ::
V podjetju imamo mobilno telefonijo pri Telekomu. Trenutno smo na enem starem paketu, ki ga kanimo spremenit (Skupni mobilni zakup - imamo zakupljeno določeno število enot za vse številke skupaj, ko presežemo to število enot, plačujemo naprej po porabi; enota je 1 minuta pogovora, 1 SMS/MMS, 1 MB podatkov). Razmišljamo, da bomo šli na indiviualne pakete, ki pa imajo ravno tako zakup podatkov, z identičnimi enotami (npr. Enostavni A, Enostavni B). Zanimivo je, da je obračunska enota 1 kB
Delam analizo, da bi videl, koliko pravzaprav posamezniki potrebujejo enot in sem naletel na eno zanimivo situacijo: imamo eno naročnino, ki jo uporabljamo za testiranje prenosa podatkov v mobilni napravi. Gledam, da smo v enem izmed mesecev beležili preko 1200 dogodkov, vsak posamezni dogodek pomeni prenos 17 kB. Na razčlenjenem računu so ti drobni prenosi obračunani, dokler ne porabnimo vseh enot pa seveda brezplačni. Ampak: zanima me, ali Telekom te drobne prenose zaokrožuje navzgor na 1 MB in torej za 1200 x 17 kB ~= 20 MB zaračuna v bistvu prenos 1200 MB oz. 1200 ENOT?
Na Telekomu mi niso znali razložiti. Kot tudi ne, ali prenos 1,2 MB podatkov obračunajo kot 1 Enoto ali kot 2 Enoti (ali kot 1,2 Enote). Zanimivo je, da so pri obračunskem intervalu za telefonijo zelo natančni: vsaka začeta minuta se obračuna kot cela minuta. 3 sekundni pogovor je torej obračunan kot minuta pogovora oz. se pokuri 1 Enota. Pogovor, ki traja 7 minut in 20 sekund, se obračuna kot 8 minut oz. kot 8 Enot. Kako pa štejejo kilobajte, pa ne vedo. Mogoče je celo, da se količina sešteva, dokler ne porabiš celega megabajta, nakar se odšteje 1 Enota.
A ima kdo konkretne podatke o tem, kako se odštevajo enote za prenos podatkov? Hvala.
Delam analizo, da bi videl, koliko pravzaprav posamezniki potrebujejo enot in sem naletel na eno zanimivo situacijo: imamo eno naročnino, ki jo uporabljamo za testiranje prenosa podatkov v mobilni napravi. Gledam, da smo v enem izmed mesecev beležili preko 1200 dogodkov, vsak posamezni dogodek pomeni prenos 17 kB. Na razčlenjenem računu so ti drobni prenosi obračunani, dokler ne porabnimo vseh enot pa seveda brezplačni. Ampak: zanima me, ali Telekom te drobne prenose zaokrožuje navzgor na 1 MB in torej za 1200 x 17 kB ~= 20 MB zaračuna v bistvu prenos 1200 MB oz. 1200 ENOT?
Na Telekomu mi niso znali razložiti. Kot tudi ne, ali prenos 1,2 MB podatkov obračunajo kot 1 Enoto ali kot 2 Enoti (ali kot 1,2 Enote). Zanimivo je, da so pri obračunskem intervalu za telefonijo zelo natančni: vsaka začeta minuta se obračuna kot cela minuta. 3 sekundni pogovor je torej obračunan kot minuta pogovora oz. se pokuri 1 Enota. Pogovor, ki traja 7 minut in 20 sekund, se obračuna kot 8 minut oz. kot 8 Enot. Kako pa štejejo kilobajte, pa ne vedo. Mogoče je celo, da se količina sešteva, dokler ne porabiš celega megabajta, nakar se odšteje 1 Enota.
A ima kdo konkretne podatke o tem, kako se odštevajo enote za prenos podatkov? Hvala.
- Hoc est qui sumus -
- spremenil: imagodei ()
OvCa77 ::
Jaz za simobil prepaid paket z enotami vem da če vklopiš pp preneseš 200kb in sklopiš porabiš 1mb/enoto. Če pa pustiš pp vklopljen in preneseš 200kb in potem še 800kb plačaš 1mb. Tako da šejejo se verjetno posamezne podatkovne seje. Ko se zaključi obračuna enoto
Laptop: Probook 440 G3 | i5-6200U | 12GB DDR3L | SSD Plus 240GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB
Desktop: Ryzen 1600X | Gigabyte AX370 K3 | 8GB DDR4 | MX100 256GB
jizzer ::
Jaz sem zmeraj mislil da MB pač porabljaš normalno. Torej ko preneseš 1MB je to ena enota, ko preneseš 5,6MB je to 5 enot, dokler nisi porabil še tiste 0,4. Razen če bi ti konec mesca ostalo 5,6MB bi verjetno vzeli kar 6 :)
A ni tak?
A ni tak?
imagodei ::
Jaz sem zmeraj mislil da MB pač porabljaš normalno. Torej ko preneseš 1MB je to ena enota, ko preneseš 5,6MB je to 5 enot, dokler nisi porabil še tiste 0,4. Razen če bi ti konec mesca ostalo 5,6MB bi verjetno vzeli kar 6 :)
A ni tak?
Ni tako samoumevno. Kot rečeno, pri telefonskih pogovorih ti zaračunajo vsako začeto minuto. Če si ti klical in je pogovor trajal 2:03, ti zaračunajo polne tri minute. Enako tudi, če je pogovor trajal 2:59.
Kot obračunski interval je pri Telekomu naveden 1 kB in na specifikaciji računa jaz najdem npr:
Datum in čas Količina Zarač. kol. Storitev Tip klica Paket ali operater Tarifa Skupina številk Znesek Znesek s pop. 7.3.2016 10:01 18 kB 18 kB GPRS/UMTS prenos GPRS/UMTS Skupni mob. zakup Redna Poslovni GPRS/UMTS 0,00237 0 7.3.2016 11:01 17 kB 17 kB GPRS/UMTS prenos GPRS/UMTS Skupni mob. zakup Redna Poslovni GPRS/UMTS 0,00224 0 7.3.2016 12:01 17 kB 17 kB GPRS/UMTS prenos GPRS/UMTS Skupni mob. zakup Redna Poslovni GPRS/UMTS 0,00224 0 7.3.2016 13:01 17 kB 17 kB GPRS/UMTS prenos GPRS/UMTS Skupni mob. zakup Redna Poslovni GPRS/UMTS 0,00224 0 7.3.2016 14:01 17 kB 17 kB GPRS/UMTS prenos GPRS/UMTS Skupni mob. zakup Redna Poslovni GPRS/UMTS 0,00224 0
Prenos 18 oz. 17 kB je očitno obračunan. Ker so dogodki 1 uro narazen, so najverjetneje iz različnih sej in ker je to Telekom, se meni ne zdi samoumevno zaključit, da se ti prenosi seštevajo, dokler ne dosežejo 1 MB in se šele potem šteje 1 enota porabe (še enkrat: minuta pogovora oz. ena enota se šteje tudi, če je pogovor trajal samo 25 sekund).
Seveda bi bilo logično in pravilno, da se prenos 17 kB obračuna kot 17/1024 Enote. Ampak v isti sapi je treba reči, da bi bilo pravilno tudi, da bi se pogovori šteli na sekundo, ne pa, da je obračunski interval 1 minuta. Pa vemo, da ni tako.
Zato pa vprašam
- Hoc est qui sumus -
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Tušev Svetovni premium (strani: 1 2 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 19383 (15978) | Lonsarg |
» | Pomoč - Poraba podatkov.Oddelek: Mobilne tehnologije | 2330 (1642) | hojnikb |
» | Simobil unlimited - omejena hitrost (strani: 1 2 3 )Oddelek: Omrežja in internet | 19095 (13163) | ZdravkoČolič |
» | Mobitelov začetek leta – videotelefonija nič več brezplačno (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 9777 (7067) | CaqKa |
» | Podrazanje inpulzov in alternativa!Oddelek: Omrežja in internet | 1918 (1562) | Mitch |