Forum » Pomoč in nasveti » Kako optimalno particionirati HD WD Raptor...
Kako optimalno particionirati HD WD Raptor...
MALJUTKA ::
Pozdrav!
Fantje, prosil bi vas za nasvet in sicer:
Nabavil sem trdi disk WD Raptor SATA, 10000 rpm, 8mb, 36GB. Ta disk bo v mojem sistemu edini na tem compu, saj mi njegova kapaciteta povsem zadostuje. Zanima pa me, kako bi ga vi formatirali oz. koliko particij bi naredili in koliko naj bi bile(bili) velike? Koliko je priporočljiva velikost (minimalna) sistemske particije (c:) in ali je disk z več particijami hitrejši oz. varnejši? Zanima me tudi, kam oz. na katero particijo bi dali ostranjevalno datoteko (page file) in koliko naj bo velika za optimalno (beri hitro) delovanje?
Zanima me tudi na kaj izrecno je še potrebno paziti pri samem nameščanju OS-a?
Še moj sistem:
- NF7-S rev. 2.0
- TB B 1700 @ 2300 MhZ pri 1,775 V Core ; hladi ga SLK 900 U, na njem pa pri 2500 rpm obratuje V9
- 256 MB Corsair XMS (CMX) 3200 platinum series; single channel(zaenkrat), cas2,2,2,3 pri 2,9V (220 krat 11)
- Enermax 465 AX VE FM
- Chieftec full tower
- Hercules 3D Prophet All in wonder 8500 DV (RAM 190@250 , GPU 230@310); 3DMark2001SE score=10600
- WD Raptor (očitno)
- ostala nepomembna krama
Fantje, dajte mi prosim svetovat, saj vem, da ste nekateri tukaj pravi entuziasti v pravem pomenu besede.
Hvala vnaprej in
LP
Fantje, prosil bi vas za nasvet in sicer:
Nabavil sem trdi disk WD Raptor SATA, 10000 rpm, 8mb, 36GB. Ta disk bo v mojem sistemu edini na tem compu, saj mi njegova kapaciteta povsem zadostuje. Zanima pa me, kako bi ga vi formatirali oz. koliko particij bi naredili in koliko naj bi bile(bili) velike? Koliko je priporočljiva velikost (minimalna) sistemske particije (c:) in ali je disk z več particijami hitrejši oz. varnejši? Zanima me tudi, kam oz. na katero particijo bi dali ostranjevalno datoteko (page file) in koliko naj bo velika za optimalno (beri hitro) delovanje?
Zanima me tudi na kaj izrecno je še potrebno paziti pri samem nameščanju OS-a?
Še moj sistem:
- NF7-S rev. 2.0
- TB B 1700 @ 2300 MhZ pri 1,775 V Core ; hladi ga SLK 900 U, na njem pa pri 2500 rpm obratuje V9
- 256 MB Corsair XMS (CMX) 3200 platinum series; single channel(zaenkrat), cas2,2,2,3 pri 2,9V (220 krat 11)
- Enermax 465 AX VE FM
- Chieftec full tower
- Hercules 3D Prophet All in wonder 8500 DV (RAM 190@250 , GPU 230@310); 3DMark2001SE score=10600
- WD Raptor (očitno)
- ostala nepomembna krama
Fantje, dajte mi prosim svetovat, saj vem, da ste nekateri tukaj pravi entuziasti v pravem pomenu besede.
Hvala vnaprej in
LP
Matek ::
Mnjah. Lahko ga daš na pol, pa daš na eno polovico OS programe, na drugo pa tisto, kar ni povezano z registrom in sistemskimi datotekami (mp3, slike, filmi, dokumenti,...).
Priporočljiva velikost particije C: je odvisna od tebe, kako veliko stvari boš dal na njo, ipd.
Več particij ne poripomore k varnosti diska. Zakaj bi? Če disk crkne, crkne cel.
Page file ni odstranjevalna datoteka (???), ampak izmenjevalna datoteka, njena velikost bi naj bila 1,5 - 2,0 velikosti rama.
Pri nameščanju Windowsov ni ničesar, na kar bbi moral izrecno paziti, vsaj ne v povezavi z diskom.
Sicer pa gre pri particioniranju bolj za praktično urejanje, razlike v hitrosti so minimalne. Glavno je, da je OS na začetku diska, na prvi particiji, ki je na notranji strani plošče, ker je tam največja hitrost (bojda).
Priporočljiva velikost particije C: je odvisna od tebe, kako veliko stvari boš dal na njo, ipd.
Več particij ne poripomore k varnosti diska. Zakaj bi? Če disk crkne, crkne cel.
Page file ni odstranjevalna datoteka (???), ampak izmenjevalna datoteka, njena velikost bi naj bila 1,5 - 2,0 velikosti rama.
Pri nameščanju Windowsov ni ničesar, na kar bbi moral izrecno paziti, vsaj ne v povezavi z diskom.
Sicer pa gre pri particioniranju bolj za praktično urejanje, razlike v hitrosti so minimalne. Glavno je, da je OS na začetku diska, na prvi particiji, ki je na notranji strani plošče, ker je tam največja hitrost (bojda).
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
bf4ed ::
Jaz mam:
C - 3GB - Win98
D - 5GB - Win2000
E - vse ostalo
Če pa boš imel samo ene windowse pa:
C - 5GB
D - vse ostalo
C - 3GB - Win98
D - 5GB - Win2000
E - vse ostalo
Če pa boš imel samo ene windowse pa:
C - 5GB
D - vse ostalo
MadManMato: PAZI: ostranjevalna in NE odstranjevalna datoteka, sicer pa je ostranjevalna datoteka in page file ENA IN ISTA stvar. Zal, tokrat si se zmotil.
Ja, eni dajo celo za page file extra particijo, pa tudi za mapo documents and settings sem slisal, da naredijo posebaj particijo.
Ja, eni dajo celo za page file extra particijo, pa tudi za mapo documents and settings sem slisal, da naredijo posebaj particijo.
njok ::
Tako vprasanje je bilo parkarat ze postavljeno, tako da ce te zanima, kako si ostali uporabniki razdelijo disk, lahko malo pobrskas po starih temah. Seveda se moras sam odlocit za nacin, ki najbolje ustreza tvojim zahtevam.
Jaz imam 40GB razdeljenih tako:
C - sam sistem + program files, 7GB
D - multimedia (audio, video, donload, install, razni programi brez namestitve), 15GB
E - igre (10GB)
F - moji dokumenti + konfiguracijske datoteke (mozilla, wincmd...), 4GB
G - win2k for benching purposes , 4GB
Zdi se mi zelo prakticno, ker ce moram ponovno nalozit sistem lahko brez pomiselkov formatiram C particijo, ker imam vse pomemne zadeve na ostalih particijah (dokumenti, maili, programi).
Jaz imam 40GB razdeljenih tako:
C - sam sistem + program files, 7GB
D - multimedia (audio, video, donload, install, razni programi brez namestitve), 15GB
E - igre (10GB)
F - moji dokumenti + konfiguracijske datoteke (mozilla, wincmd...), 4GB
G - win2k for benching purposes , 4GB
Zdi se mi zelo prakticno, ker ce moram ponovno nalozit sistem lahko brez pomiselkov formatiram C particijo, ker imam vse pomemne zadeve na ostalih particijah (dokumenti, maili, programi).
Trupl0 ::
npr. jst mam pa 80gb lepo tkole:
c: 9.76 GB (sistem in ostalo programovje vključno z dokumenti)
d: 996 MB (page file)
e: 63,7 GB (vse ostalo, muzka, igre....)
se mi zdi da mam kar fajn uštiman AMPAK morm pod nujno poštelat še D: particijo, ker je 60 gb preveč...verjetno bom dal e: cirka 20gb in f: ostalo....
OBVEZNO si dej page file na svojo particijo, ker se hitrost pozna (malo ampak vseeno )
c: 9.76 GB (sistem in ostalo programovje vključno z dokumenti)
d: 996 MB (page file)
e: 63,7 GB (vse ostalo, muzka, igre....)
se mi zdi da mam kar fajn uštiman AMPAK morm pod nujno poštelat še D: particijo, ker je 60 gb preveč...verjetno bom dal e: cirka 20gb in f: ostalo....
OBVEZNO si dej page file na svojo particijo, ker se hitrost pozna (malo ampak vseeno )
kuglvinkl ::
Disk vedno razdelim takole: en partica služi sistemu, druga delu, tretja arhivu, četrta misc.
In pa, obvezno uporabljaj Ghost. Sistem imaš na novo postavljen veliko prej, kot če bi moral vse na novo nalagat.
Glede pagefila: obvezno mu določi fiksno velikost!
In pa, obvezno uporabljaj Ghost. Sistem imaš na novo postavljen veliko prej, kot če bi moral vse na novo nalagat.
Glede pagefila: obvezno mu določi fiksno velikost!
Your focus determines your reallity
Hvala Nuclearu, predvsem pa tebi Kuglvinkl.
A ima mogoce še kdo bilokakšen nasvet ali namig.
Vse oz. karkoli v zvezi z diskovjem je ZELO ZAŽELJENO:
Aja, pa še to: Kako velik naj bo page file, če bo na svoji particiji in kako se nastavi da bo pagefile fiksne velikosti?
LP
A ima mogoce še kdo bilokakšen nasvet ali namig.
Vse oz. karkoli v zvezi z diskovjem je ZELO ZAŽELJENO:
Aja, pa še to: Kako velik naj bo page file, če bo na svoji particiji in kako se nastavi da bo pagefile fiksne velikosti?
LP
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MALJUTKA ()
ToniT ::
Priporočilo za page file je RAM x 1,5.
Fiksna velikost pa se nastavi tako, da se vpiše enaka zgornja in spodnja meja (velikost).
Fiksna velikost pa se nastavi tako, da se vpiše enaka zgornja in spodnja meja (velikost).
Trupl0 ::
jst bi mu dal 1gb ...zgoraj si napisal, da boš imel placa čist dovol...kot pa drži ta 1,5 x RAM je pa mal težko saj to pomeni da boš mogu ustvarjat particijo velko 500mb...jst čeprav imam 512 mb rama mam tolk velko particijo zato, ker sm mel prej naštiman na 500 mb (sm mel 256mb rama) in mi je javlalo VIRTUAL MEMORY LOW (al neki tazga )...tko da kuk pravjo:"Od viška glava ne boli!"....
PS: ta ghost bom pa še jst sprobu...vsake tolk cajta je pri meni potreben REINSTALL celotnega sistema!
PS: ta ghost bom pa še jst sprobu...vsake tolk cajta je pri meni potreben REINSTALL celotnega sistema!
Arthur ::
se bom pa še jaz priklopil na temo, ko gre že o pagefilih.
od danes naprej imam 384 MB rama, in pa 500 MB particijo za swap. zanima me pa, kakšno velikost naj določim pagefilu. vic je v tem, da je sama datoteka na particiji v dveh ali več kosih - je fragmentirana. ali ji lahko določim velikost 500 MB, pa bo delal bp?
od danes naprej imam 384 MB rama, in pa 500 MB particijo za swap. zanima me pa, kakšno velikost naj določim pagefilu. vic je v tem, da je sama datoteka na particiji v dveh ali več kosih - je fragmentirana. ali ji lahko določim velikost 500 MB, pa bo delal bp?
Rumko ::
MALJUTKA:
jst sem (poudarek na preteklik) imel samo 2 particije: c (2GB) in d (vse ostalo)
pagefile pa iz lastnih izkušenj priporočam da narediš RAMx2, za vsak slučaj
pa priporočam ti tud iz lastnih izkušenj da kišto nekam na varno (stran od nog) umakneš, sm opazu da če (ponesreč) brcneš kišto da disk neha delat
jst sem (poudarek na preteklik) imel samo 2 particije: c (2GB) in d (vse ostalo)
pagefile pa iz lastnih izkušenj priporočam da narediš RAMx2, za vsak slučaj
pa priporočam ti tud iz lastnih izkušenj da kišto nekam na varno (stran od nog) umakneš, sm opazu da če (ponesreč) brcneš kišto da disk neha delat
Matek ::
Ostranjevalna, v čem pa je pomen tega? Prvič slišim .
Sicer pa, slišal sem, da majo eni particijo za najbolj pogosto programje, ki ga daš po inštalaciji gor, ampak ne vem kako je po formatu z vnosi v register...
Sicer pa, slišal sem, da majo eni particijo za najbolj pogosto programje, ki ga daš po inštalaciji gor, ampak ne vem kako je po formatu z vnosi v register...
Bolje ispasti glup nego iz aviona.
Arthur ::
ostranjevalna -- navidezni pomnilnik je razdeljen na bloke enake velikosti -- strani. podobno glavni pomnilnik. imam čez dober teden izpit iz tega, pa še nisem čist ziher, a bi šel..
jaz že imam programe na svoji particiji. dela čisto fino, samo če formatiram tisto z windowsi, moram seveda tudi to s programi - in jih ponovno naložit.
jaz že imam programe na svoji particiji. dela čisto fino, samo če formatiram tisto z windowsi, moram seveda tudi to s programi - in jih ponovno naložit.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Arthur ()
Arthur Dent: Hvala, da si mu pojasnil namesto mene.
Ja, hvala tudi ostalim, sicer pa pravkar delam na tem, da shodim sistem.
O samem disku poročam, ko mu pridem pod kožo, o izbrani šabloni particioniranja pa takoj, ko bom končal z sistemom.
LP
Ja, hvala tudi ostalim, sicer pa pravkar delam na tem, da shodim sistem.
O samem disku poročam, ko mu pridem pod kožo, o izbrani šabloni particioniranja pa takoj, ko bom končal z sistemom.
LP
ToniT ::
@Nuclear_
V Windows XP piše ostranjevalna datoteka - pagefile.sys
Važno je, da vemo za kaj gre....
V Windows XP piše ostranjevalna datoteka - pagefile.sys
Važno je, da vemo za kaj gre....
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ToniT ()
schurda ::
/boot 16MB
/ 256MB
/usr 5GB
/var 256MB
/tmp 256MB
swap 256MB
/home 30GB ...
... ce ves kaj mislim.
/ 256MB
/usr 5GB
/var 256MB
/tmp 256MB
swap 256MB
/home 30GB ...
... ce ves kaj mislim.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: schurda ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomnilnik v Windows: 2. delOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 6452 (4525) | Jst |
» | Odstranjevalna datotekaOddelek: Programska oprema | 4535 (4113) | Boomer1911 |
» | Swap ali pagefile?Oddelek: Operacijski sistemi | 3474 (2276) | MrStein |
» | Kako razdeliti 250GB disk? (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 6068 (5181) | bajsibajsi |
» | Pomen odstranjevalne datoteke - swap filea? (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 6979 (5953) | andrej |