» »

Poslovni zaplet

Poslovni zaplet

sci3nc3 ::

Zanima me, kaj si vi mislite o tem.

Znanec me je prosil, da bi mu izdelal neko spletno stran. Ker gre za poznanstva, ni bilo govora o denarju, nobenega podpisanega papirja itd. Vseeno pa sem svoje delo vzel resno in odgovorno. Prvi sestanek sva imela že pred kakim mesecem in takrat sem tudi izdelal prototip, kjer sem predstavil predlogo, postavitev elementov na spletni strani in barvno shemo. Ko sem povprašal o roku izdelave, je bil odgovor "vzemi si čas, kolikor ga potrebuješ". Vseeno je bil moj prototip končan v nekaj dneh, a povratne informacije sem čakal kar 3 tedne. Zadnji teden pa so zadeve ušle izpod nadzora. Spletna stran bi morala biti končana v roku 1 tedna... a tudi to ni tak problem, saj bi tudi v tem času lahko izdelal stran. Težava je, ker sem v tem zadnjem tednu prejel že 3 navodila, kako naj bi stran izgledala. Komaj sem izdelal po navodilih, že se je stvar spremenila in dobil sem nova navodila: drugačna vsebina, drugačne slike, drugačni meniji, drugačna postavitev itd. Ker se čas izteka in mi je bilo v interesu spletno stran dokončati, sem mu odkrito povedal, da mi bo moral pomagati, če hoče imeti končano pravočasno... prosil sem ga, če lahko združi neke slike in jih shrani v eno datoteko (to zna narediti vsak otrok), da jaz ne bom izgubljal časa in se bom posvetil drugim stvarem. Ker je spletna stran zanj, sem pričakoval, da bo pokazal vsaj malo zanimanja in nama bo s skupnimi močmi vendarle uspelo. Za združevanje slik bi porabil največ 3 ure, a minilo je že 30 ur in jih še vedno nisem prejel. Namesto tega mi je poslal sms, kjer me sprašuje ali sem še zainteresiran za izdelavo strani.

Kaj vi pravite na to?

goranzaric ::

Opusti projekt škoda časa

Invictus ::

Pošlji mu račun za že opravljeno delo in predračun za dokončanje.

Očitno poznanstvo ni tako v redu, kot se ti zdi.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BlackLight ::

Sem imel skoraj isto situacijo, strna imel dokončano po 1 tednu, potem pa je so 2 meseca pošiljali kaje spremenit itd, na koncu ko sem rekel da opuščam projekt ker kot kaže ga ne bomo dokončal, sem pač javno objavil za kaj se je šlo nato sem dobil grožnje z odvetniki ampak na koncu je še vseeno plačal nekje polovico cene (stran ni bila objavljena).

Šmorn ::

Vedno, ko sem kaj delal zastonj znancem ali prijateljem, sem se nategnil. Sedaj kaj naredim zastonj samo še za najožje družinske člane (starši, sestra, stari starši). Izstavi račun če ga lahko ali opusti projekt.

Thuban ::

2 opciji:

1. Opusti projekt.
ali
2. Mu reči da za nadaljevanje projekta zahtevaš plačilo stroškov za nazaj in v nadaljnem po tvoji urni postavki.

ps.: zaenkrat si se nategnil za nekaj dni dela (če prav razumem približno 1 teden), je izguba še "dokaj majhna". Potegni črto takoj.

ps2.: imho mislim da se ne bo bolje obnašal niti če mu boš izstavil račun ker sta itak znanca in mu boš "pogledal skozi prste".
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

fikus_ ::

Če je res znanec, mu povej, da je bilo do sedaj zastonj, ker se je pa zakompliciralo z njegove strani, pa naprej delaš za denar!

111111111111 ::

Opusti projekt. Nič dobrega ne bo ven prišlo, pa naj te izuči za naslednjič. Tole mi smrdi po nategu. Upam da imaš kodo pri sebi in znanec nima dostopa do testa? Po mojem občutku, želi da ti odnehaš, da bo on tvoj izdelek št. 1 ali št. 2 prodal.

Unknown_001 ::

Reč pezdetu nak se zjasne skup, kaj bi sploh rad, al naj ti pa neha krast čas. Glede na to kako ga sploh ne zanima da bi ti pomagal ali da si vzame čas da pove kako bi rad da izgleda kar bi ga koštalo max 1uro, projekt očitno sploh ni tolk pomemben.

E, to si mislim.

ps. ne hodi nikomur na roko. Noben ne dela zastonj in naj ljudje to razumejo ne pa da se trg uničuje s tem. Ah sej to bo un naredu za pol manj, ah sej tud če ne plačam ne bo zameru ... in to se ljudje v živo na glas pogovarjajo, kot da je normalno. Meni osebno to NI normalno.
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Machete ::

Svoj nivo resnosti ti je dokazal že večkrat, poberi se stran in provaj pokriti čimveč stroškov, energijo pa usmeri v druge projekte.

Če pa res nimaš čisto nobene druge fronte odprte, lahko pa vseeno provaš še z enim 'resnim' sestankom in mu kategorično naštej kaj točno rabiš, do kdaj in kako, če želi, da se zadeva izpelje. Daj mu pogoje ali pa se umakni. Ko zataji prvič se umnakni avtomatično.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

broken/link ::

imel podobno situacijo kot ti, končalo se je tako, da denarja nisem videl. spljoh. sem se pa naučil pomembno lekcijo. Tako da opusti in se na svojih napakah nekaj nauči.

sci3nc3 ::

Sem opustil in dal nekaj nasvetov za vprihodnje. Ker gre za poznanstvo, se v stvari nočem poglabljati in delati še večje drame... čas sem porabil, od tega nič nimam. Če je človek pošten, bi moral sam vprašati "Kaj pa zdaj? Koliko sem dolžan?". Ne vem, če bi bilo obratno, bi jaz to storil.

l0wc4 ::

Nikoli ne delaj zastonj, še posebej za znance ne.

Enako, kot da familiji podariš računalnik, potem si zanje free technical support for lifetime.

Blop ::

Zajebal si na prvem sestanku ker mu nisi razložil kako se boš dela lotil, kako delo poteka, povedal kaj pričakuješ od njega, do gdaj mora sporočit zadnje popravke ipd.

Če človeku, ki nima pojma o stvareh vsaj malo ne razložiš kako izgleda delo bo mislil, da je to tko kot ko greš u trgovino po nakupih. Its that simple. Sam on tega slučajno ne zna.

In, v bodoče, vsakemu znancu, prijatelju, familiji računaj vsaj eno malenkost, čokolado, six pack.. da se bo tudi on moral vsaj malo moral potrudit v zameno. Na ta način se znebiš najhujših izkoriščevalcev, ki bodo raje poizkali nekoga, ki pa jim bo stvar naredil "popolnoma zaston".

Glugy ::

Tale tvoj znanec je izredno neresen. Najprej se nič ne briga kako ti gre razvoj spletne strani, nič o tem kaj ustreza kaj ne, zadnji teden pa zganja paniko pa želi to pa uno pa .. je neodločen.

Na njegovo vprašanje glede projekta se odzovi z klicem. Pokliči ga in ga vprašaj če je tisto združil kar sta se zmenila da naj združi. Če ne mu pa povej da si veliko dela vložil v zadevo in da pač ni tvoja krivda da bo stvar narejena čez rok; ker je bil on tisti ki je se zmišljeval kaj in kako zadnji teden ko je premalo časa za take stvari. Povej mu da mu boš naredu takoj k boš lahk tko k sta se zmenla da pa pač ni tvoja krivda da bo zadeva šla čez rok.

Znida ::

Mislim, da tip kar zadane bistvo:

sci3nc3 ::

Sem uredil po svoje. Nadaljevati nima namena, zato sem vse skupaj odpovedal. Lahko bi ves dan presedel pred zaslonom pa še vprašanje, če bi bilo zadovoljivo. Sedaj samo čakam kakšen feedback, do zdaj ga nisem prejel in mogoče ga niti ne bom.

Načeloma z znanci, kolegi in prijatelji nimam problemov. Sam pogosto rabim njihovo pomoč in zato sem tudi pripravljen kaj narediti za njih (zato pa so prijatelji). Skratka, noben nobenemu ni do sedaj ostal dolžan, vrnemo si tako ali drugače. Tole pa je šlo čez vse meje.

morbo ::

Postavljanje strani ne spada več pod "pomoč", ampak pod delo. Pomoč je takrat ko greš kolegu pomagat premaknit hladilnik, delo pa se plača. "Znanci" so pa itak že preveč oddaljena kategorija, da bi si lahko privoščil na slepo zaupat. Še "prijatelji" včasih niso zanesljivi.

Prav je da pomagaš ljudem, ampak obenem začni cenit svoj čas in znanje in ne bit vosu. Meja more bit.

Če se ti tip še kaj javi glede tega, najprej zahtevaj pogovor o $$$, potem ostalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

MIHAc27 ::

Te razumem, si mu želel pomagati.
Naredil si stran in mu jo ponudil zastonj. Ko je prvič začel mutiti o spremembah, bi samo moral lepo reči - Tole sem ti naredil zastonj, če ti pride prav ok. Seveda lahko spremenim, ampak to mi bo vzelo X ur. Zastonj žal ne bo nič...

Moj prosti čas je tudi nekaj vreden. Sej če te to veseli, verjamem da se da marsikaj naredit zastonj. Ampak ko se začnejo kompliciranja, pritiski in stres, to zame ni več hobi ampak služba.

Kenpachi ::

Pomoc je malo troubleshootat konfiguracijo apache/nginx/tomcat/whatever, ne pa postavit cel page s crm ozdadi :D
Zaraki Kenpachi.

Avenger ::

Če jaz znancu ali prijatelju rečem da zame opravi neko delo, ki ga sicer poklicno opravlja, pričakujem le prijateljsko ceno, recimo -5% dol od tržne, oz. popust kot ga sicer da stalnim strankam in kvalitetno opravljeno delo. Mislim, da je to zdravo izhodišče in če si ti v situaciji ko te nekdo prosi da nekaj narediš zanj zastonj, je s človekom nekaj narobe. V takem primeru pač rečeš ne.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

kixs ::

Js se kolegu placam trzno ceno -DDV ;)

videc ::

kixs je izjavil:

Js se kolegu placam trzno ceno -DDV ;)

Si pač fer, do kolega, sicer malo manj do države ;).
Verjetno en redkih.
Me pa zanima če sta OP in njego "kolega" še vedno kolega. :D

shadeX ::

Verjetno ne ker se pri dnarju vse konča :)

Offtopic: Bil pri enmu kolegu teden nazaj, pa sem vprašal po drugemu kolegu (ki je od tega kolega, najboljši prijatelj -20 let) kako mu gre pa ta random stuff.

Pa pravi da se že več kot leto nista videla / slišala, ker ga je nategoval pri gradnji hiše (računal več kot bi moral).

šajtrga ::

zarad tega se ponavadi najame podjetja in se ne "najema" prijateljev
ne bom dalje pisal ker se mi ne da ukvarjat več s takimi tipi kot si ti OP
zarad takih mormo mi pol popravljati celotno spletno stran, jo optimizirat in še in še

shadeX ::

A ni to...dobro? Zaslužek pa to?

Gama ::

To da nekomu narediš nekaj zastonj je stvar posameznikam kot želi.

V zgoraj omenjenem primeru gre pa tukaj za naročnika opurtunista ki hoče vse kar je zastonj pa ne ve ali bi ali nebi, in kar hoče zastonj, ali pa gre zgolj za marketing od OP-ja da bi si tako reklamo naredu, da dobi na ZS naročnika za njegovo 'hitro', 'kvalitetno', 'brez davka', 'po meri' spletno stran :)

GupeM ::

Vsak, ki bo dobil ponudbo za "free work", naj si pogleda spodnji diagram preden se odloči.
 Should I work for free?

Should I work for free?



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko zaračunati za izdelavo videa? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
16227791 (23196) buttplugs
»

Cena izdelave spletne strani v Joomli

Oddelek: Izdelava spletišč
294956 (3996) Gandalfar
»

Začetna ureditev spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
211909 (1396) Pimoz
»

vrednost izdelave strani

Oddelek: Izdelava spletišč
202590 (1545) teddy81
»

Cena za prijatelje...

Oddelek: Izdelava spletišč
231705 (1058) snow

Več podobnih tem