» »

Življenski stroški

Življenski stroški

««
8 / 14
»»

Tilen ::

m0LN4r je izjavil:

Tilen je izjavil:

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Vprašaj se ali bi raje živel v svojem štuku, in imaš spodaj starše, ali v bloku za isti (v resnici dvakrat tolikšni) denar, in imel spodaj, zgoraj, levo in desno 15 naključnih ljudi. Če so tvoji starši bolj zoprni kot 15 drugih, potem razumem. Drugače pa ne.
V realnosti je denar zmeraj omejitev. Drugače pa jasno, da bi najraje živel 10 km od vseh drugih. Samo poglejte se :)

Jaz? Z neznanci. Verjamem tudi, da bi večina rajši živela v svoji hiši, kot v zgornjem nadstropju.

Z bližnjimi se sicer zelo rad družim, takrat ko nam to vsem ustreza.

Tilen je izjavil:

Seveda. Po tvoje to ni odrekanje, ampak udobje, ane? Lepo te prosim, en obrok na dan? Ne, hvala.

Lepo te prosim, 5 obrokov na dan, da cel dan nekaj žvečiš in grizeš ter izgubljaš čas. Ne hvala.

En obrok na dan ni zdrav način prehranjevanja.

Tudi 5 ne.

Zakaj 5 obrokov na dan?
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pithlit ::

Okapi je izjavil:

med drugim ženske živijo še 40 let po tem, ko niso več plodne, samo zato, da lahko pomagajo svojim otrokom in vnukom.

A bejž?
Life is as complicated as we make it...

thramos ::

Tilen je izjavil:

Zakaj 5 obrokov na dan?

Aktivni.si je tvoj vir informacij o zdravju?

Kateri vir narekuje en obrok na dan za primerno prehranjevanje?

thramos ::

Okapi je izjavil:

Edini pravi problem življenja s starši je urbanizacija in posledično majhna stanovanja. Na 50 kvadratnih metrih res težko živi razširjena družina z recimo štirimi odraslimi in dvema otrokoma.

Edini pravi problem je ta, da "naravno" v resnici pomeni "bili prisiljeni v" in "druge možnost ni bilo". Ljudje se, če imajo možnost, v večini primerov povsem prostovoljno odločijo za odselitev od staršev - pravzaprav so že pred urbanizacijo množično pošiljali otroke od doma. Naravno, seveda.

Tilen je izjavil:

Kateri vir narekuje en obrok na dan za primerno prehranjevanje?

Kateri ga zanika?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: thramos ()

Tilen je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Tilen je izjavil:

thramos je izjavil:

Utk je izjavil:

Vprašaj se ali bi raje živel v svojem štuku, in imaš spodaj starše, ali v bloku za isti (v resnici dvakrat tolikšni) denar, in imel spodaj, zgoraj, levo in desno 15 naključnih ljudi. Če so tvoji starši bolj zoprni kot 15 drugih, potem razumem. Drugače pa ne.
V realnosti je denar zmeraj omejitev. Drugače pa jasno, da bi najraje živel 10 km od vseh drugih. Samo poglejte se :)

Jaz? Z neznanci. Verjamem tudi, da bi večina rajši živela v svoji hiši, kot v zgornjem nadstropju.

Tilen je izjavil:

Seveda. Po tvoje to ni odrekanje, ampak udobje, ane? Lepo te prosim, en obrok na dan? Ne, hvala.

Lepo te prosim, 5 obrokov na dan, da cel dan nekaj žvečiš in grizeš ter izgubljaš čas. Ne hvala.

En obrok na dan ni zdrav način prehranjevanja.

Tudi 5 ne.

Zakaj 5 obrokov na dan?

Jao, jao, jao...

http://muscleevo.net/six-small-meals-a-...
https://thepeopleschemist.com/stupid-di...
http://www.intense-workout.com/small_me...
http://www.fitday.com/fitness-articles/...
http://www.jillianmichaels.com/fit/lose...

A veš kolk teh linkov je še? Jap, ti pa kar nasedaj raznim yogijem (tud obraznim, da boš lep). Tvoj lifestyle pač ni edini tapravi pa lahko še tolk nakladaš kolk se ne da z manj kot 1200 po glavi preživet, pa kolk se vsi nečemu odrekamo zato ker ne delamo stvari tko kot ti (in ne padamo na razne adidaske pa armanije pa kaj jaz vem kaj še...).

Okapi ::

Utk je izjavil:

Aha, potem nisi imel staršev z denarjem, ampak strice, to je pa čisto nekaj drugega. Sej smo vsi kaj delali, samo od tistega realno se niti sladoleda ne bi najedel, kaj šele računalnik kupil, dej ga no srat.
Kar seveda ni res. Jaz sem vsake počitnice najmanj en mesec delal, od osmega razreda dalje. S 14 leti sem en mesec delal v Iskrini prototipni delavnici, skupaj s praktikanti iz litostrojske poklicne. To prvo delo mi je res preskrbel fotr, ampak samo zato, ker še nisem bil vpisan na srednjo šolo in nisem mogel delati prek študentskega servisa. Računalniki takrat še niso bili v igri - delal sem za fotoaparat (vzhodnonemško Praktico). Ko sem imel 18 let, sem zaslužil prvi denar s fotografiranjem, na rock koncertih, za Stop.

Two studies published in 2007 by U.S. government researchers in "The American Journal of Clinical Nutrition" and "Metabolism - Clinical and Experimental," looked at what happened when middle-aged people of normal weight were given one meal per day that contained the same number of calories as an alternative meal plan consisting of three meals per day. People consuming only one meal per day had higher blood pressure and blood sugar levels than people eating three meals per day.

In 2011, some of the same researchers published a third study on the effects of eating one meal per day in "The Journal of Inflammation." This study, like its predecessors, also followed a group of healthy middle-aged people to see the effects of eating only once each day. The meal was designed to have the same number of calories as an alternative menu of three smaller meals per day. The scientists discovered that people eating one meal had less efficient immune systems than people eating three daily meals. A weaker immune system gives a person greater susceptibility to all kinds of illnesses. On the other hand, the researchers pointed out that some illnesses, such as asthma, can be aggravated by a healthy immune system overreacting to a perceived threat, and that reducing the immune system's efficiency by lowering calorie intake would be a useful tool in treating some diseases.

Mogoče je čas, da nehata trolat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Tilen: ne ni tega M0ln4r napisal. Tole je napisal:

m0LN4r je izjavil:

Tilen je izjavil:

m0LN4r je izjavil:

Imas 1-2 obroka na dan, simple. Kuhas za 3 dni vnaprej.

Ja neverjetno res, da mi bolj pase jest zjutraj in zvecer, kot pa vsake 2-3 ure nekaj zret.

Če ti ne znaš brat pa boh ti pomagaj. Tvoj argument je pa da brišeš kar ti ne paše, ane?

Pithlit, s tabo se ne bom prepiral, ker si rudi in očitno z razlogom. Ti vidiš v tem postu dva obroka, jaz vidim enega. Zakaj je en slabo, sem dovolj jasno razložil.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Izpustil si ključen podatek: Kakšne obroke so jedli.

Torej, Moln4r je napisal dejansko da se prehranjuje 2 krat na dan. Ti pa trdiš da mi pravimo da je 1krat zadost. Kdo je tu trol?

Aja, jaz sem rudi ker ti povem kje ga serješ, ti si pa juhuhu obziren in prijazen ker mi to sproti brišeš (ko ti dokazujem da si ga kiksnil)? Fak ej, ne bi rada vidla tebe ko si rudi.

Utk ::

Enako kot bi večina raje živela v hiši kot s 100 neznanci.

In kaj ima druženje s tem? A če živiš v bloku se tudi avtomatsko družiš z vsemi 20 sosedi? Vsak večer in vsako jutro?

Kar seveda ni res. Jaz sem vsake počitnice najmanj en mesec delal, od osmega razreda dalje. S 14 leti sem en mesec delal v Iskrini prototipni delavnici, skupaj s praktikanti iz litostrojske poklicne. To prvo delo mi je res preskrbel fotr, ampak samo zato, ker še nisem bil vpisan na srednjo šolo in nisem mogel delati prek študentskega servisa. Računalniki takrat še niso bili v igri - delal sem za fotoaparat (vzhodnonemško Praktico). Ko sem imel 18 let, sem zaslužil prvi denar s fotografiranjem, na rock koncertih, za Stop.

S 14 leti je za marsikaj že malo pozno za začet. Fotografija morda ni med temi stvarmi.

To so samo izgovori maminega sinčka ;).

Če tebi ni blo za živet doma, ne pomeni da je povsod tako. In da je treba takoj it zapravit par sto jurjev, samo zato, da boš imel 15 še bolj zoprnih sosedov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Tilen je izjavil:

Pithlit, s tabo se ne bom prepiral, ker si rudi in očitno z razlogom. Ti vidiš v tem postu dva obroka, jaz vidim enega. Zakaj je en slabo, sem dovolj jasno razložil.

Jaz vidim "zjutraj in zvečer". Ti pa vidiš enega? Bravo. Dobro da vemo s kom se pogovarjamo. Trolamo pa vsi ostali, jelde?

Jaz vidim en do dva obroka, tako je tudi zapisal. Včasih tudi je dvakrat, zjutraj in zvečer. Če bi vedno jedel dva obroka, bi napisal dva obroka, se ti ne zdi?

Grem na svoj drugi obrok. ;)

Zgodovina sprememb…

Toži starše ker ti pri 10tih niso kupili računalnika, pa ti bo lažje ...
Toži jih ti, ker ti ni blo za živet z njimi.

Ne, ker je objasnil lepo. Ti pa se kot pijanec plota držiš tiste "1" zato da ima tvoj argument baje pol večjo težo.

Pol pa nalimaš link ki te demantira in ti pove da imaš 3 obroke vrh glave. Pa še zmeraj jokaš da manj kot 5 ne gre, da je to kao optimalno. Mojih linkov pa niti povohaš ne (pa vsi pravijo da so 3 obroki dovolj). In še vedno vztrajaš pri tistem enem obroku ki se nikoli ni nikjer pojavil.

Dajmo, odbriši. Ker razloga za brisanje nimaš. In je najmanj nehigienično da nekdo ki v temi aktivno sodeluje tudi aktivno briše komentarje ki mu ne pašejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

m0LN4r ::

Jesus, no. V kolikor 1-2 obroka nebi bila dovolj bi vsak 2. fitnesas pa student pocrkala in pol sveta znjim.
Prej smo tudi v soli dobili samo malico, pa smo potem doma imeli kosilo sele, ko smo vsi bili doma tam okol sestih popoldan.
Pa se noben ni umrl ali pa imel kake zdravstvene tezave. Nevem, ce sem bil pr dohtarju v zadnnjih 10 letih vec kot 5x po ospen.

Sem pa tudi jaz gledal ene par posnetkov, kjer govori, da za hitro rast misic je bolje imet manj in bolj obilne obroke.
Je pa delno tudi stvar navade.

Jaz se hrani ne odrekam zavesto, ampak enostavno mi ne potegne, da mi moral vsake 2-3 ure nekaj v usta dat. Ko nimam treninga in cele dneve sedim za PCjem pa se spomnim za jest sele,
ko me punca vprasa, ce sem danes ze jedel.

Jaz ko jem, se rad posteno najem in se potem pocutim najboljse. Tudi moji sportni rezultati so boljsi od vsakdanjega loleka za PCjem.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

• spremenil: m0LN4r ()

hruske ::

O stroških govorimo v tej temi.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Ja sej. En ne more brez 5 obrokov na dan in nam trdi da se z manj obroki odrekamo ne vem česu, pa da to kao ni zdravo in kaj jaz vem kaj (kljub gori linkov). To je povezano s stroški. 5 obrokov na dan je dejansko večji strošek kot 3. Tako časovno kot finančno.

Je pa 5 obrokov najboljse za marketing industrijo.
Trade Republic 38MVDVXM

5 obrokov na dan je dejansko večji strošek kot 3. Tako časovno kot finančno.
Zakaj bi bilo 5 obrokov večji strošek od treh? A je v kakšnem uradnem listu zapisano, kakšen mora biti posamezen obrok?

5 obrokov je lahko skupaj pol cenejših od enega obroka.

Seveda je... kar je za potrošnika večji strošek je definitivno dobro za industrijo.

Okapi: zato ker priprava tud nekaj stane. Karikiram, enkrat na dan skuhat kilo pašte je cenej kot kuhat 5 krat po 20dek pašte (sam material je res tam-tam).

In gremo naprej z nehigieničnem brisanjem komentarjev ki nekomu ne pašejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

A je treba za vsak obrok posebej kuhati? Jaz imam recimo kuhalnik za riž, v katerem ostane riž topel 2 dni. Tudi pogrevanje v mikrovalovki ti vzame mogoče pol minute dela. Če že nočeš imeti hladnega obroka, s katerim tudi ni čisto nič narobe.

Ce ti delovno mesto to dopusca, da nosis lonce pa mikrovalovno, izvolis. Posplosevanje...
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Ne, ni treba. Sam za nekoga ki trdi da je 5 obrokov zdravo (kar je manj pa ni) bi pričakovala da jih sproti pripravlja. Tako kot tudi pričakujem da so raznoliki. Ergo, ni variante da bo to cenej kot 3 obroki.

Mato989 ::

Mislim da je neumnost v teh časih pametovat ljudem ali mladim oziroma tistim med 18-30 zakaj niso na svojem. Dejstvo je, da četudi vzamemo najcenejšo opcijo ti. življenja na svojem, kjer je:

- Občinsko neprofitno stanovanje oz. nizka najemnina (med 100-150€ na mesec)
- elektrika cca. 40€
- internet cca. 20€
- voda, odvoz smeti ipd. cca. 25€
- dodatno zdr. zavarovanje 28€
- mobitel (nek zmeren paket) 15€
- ogrevanje (v povprečju) cca. 45€
- sklad za blok cca. 25€
- RTV prispevek 13€

In če to vse seštejemo je to cca. 300€ na mesec... pa smo vzeli relativno nizke številke, sploh za najemnino, realne najemnine na trgu so med 250-300€... če dodamo tole v račun je to dodatnih 100-150€ stroškov, se pravi smo na cca. 425€ +/- 25€ stroškov na mesec, in vse to samo zato da smo na svojem imamo dostop do interneta in telefona, ter da nas pozimi ne zebe.... pa da smo polno zdr. zavarovani. Pa še v to nismo dopisali nujnega zla da imaš službo pri 85%+ ljudi v Sloveniji, to je avto, katerega registracija in zavarovanje, v kolikor nimaš nekih popustov znese več kot 65€ na mesec (če kupiš nekega rabljenega Megana 1,6 Berline letnik 2004 recimo) Torej smo že na cca. 480€....

Večina mladih lahko seveda samo sanja o plači nad 750€ in posledično lahko samo sanja o IZPLAČILU nad 900€...

Se pravi ti po plačilu vseh obveznih stroškov ostane na mesec"božanskih" 400€.... od tega mora oseba jest, imeti oblačila, obutev, higieno in amortizacijo avtomobila in vseh naprav katerih cena presega 200€. Kajti samo pravilna amortizacija je nekaj čemur lahko potem rečemo kvalitetno življenje na svojem, če ti vsak nakup novega PCja, GSMa, Bojlerja, pralnega, ali servis avta, pomeni relativno hud stres za tvoje finance, pomeni da živiš nekvalitetno, ker te vsak manjši finančni premik trosi kot reveža.

Pa gremo naprej:

- Neko povprečno kvalitetno prehranjevanje znaša za samsko osebo cca 8-10€ na dan.... ob pogoju da hočeš jest dokaj raznoliko in ne skoz testenine in še kaj... torej cca 280-300€ na mesec.
- Higiena za moškega je cca 20€ na mesec +/- par € odvisno od meseca ampak porazdeliš nekje tak, v kolikor ti je glavni strošek, britje brade, zobna pasta in ščetke ter nitka, pa šampon(za telo in glavo) in morda še gel. Za ženske je verjetno tule faktor 2,5x
- amortizacija za avto mora znašat toliko da bi v 4 letih prihranil za 8 let star avto ki ga imaš potem spet 4 leta + 4x mali servis, 1x gume in 1x velik servis.... če rečemo okvirno je to tam 4.000€/4+150€+1 guma na leto (cca 50€) + 1/4 vlkega kar je cca. 100€ (zaokrožujem) se pravi kvalitetna amortizacija avta dosega višino nekje 100€/mesec. (da bi si lahko po 4 letih kupil "nov" rabljen avto star cca 8 let +/- kakšno leto in si za njega privoščil servise ter 1 komplet kombiniranih gum.
- amortizacija ostalih pripomočkov mora biti vsaj 25€/mesec (torej vsake 2 leti prihraniš dovolj da v smiselnih ciklih 6-8 let menjuješ, bojlerje, pralne, GSM/PC ipd.)
- oblačila in obupet v povprečju vsaj 20€/mesec (pa sem tu moško skromen :P)

se pravi 300€ + 20€(50€) + 100€ + 25€ + 20€(moško skromen, drugače računajmo raje 30€)

= 475€ (ženske še malo več)

480€ + 475€ = 955€/mesec

Pa tukaj nismo šteli bencina, nobene pijače, nobenega socializiranja, ne rojstnih dni, ničesar.

In po vsem tem si nekdo upa govoriti o "bolanem" ko otroci živijo doma pri starših? To lahko izjavi samo oseba ki je imela sraljotino ali kakšno drugačno naključje, je podedovala stanovanje, ali je slučajno padla sekira v med kot se temu reče (JU/JS) ali pa dela v tujini in se potem hoče metat ven, da je kao na svojem, ko ga 80% ni doma.

Dejstvo je, da je neumno pri plačah pod 800€ sploh it od doma in podvojit fiksne stroške (rtv, elektrika, priključki itd.) samo zato da se bomo hvalili kako smo "samostojni" doma pa bodo ljudje gagali na konzervah.

Vse za blišč in bedo kapitalističnega mišljenja.

Dodal bi se samo to, da ce si iz podezelja (recimo temu goricko) in ostanes doma, lahko zelo verjetno pozabis na kakrsno koli placo. Ce pa se dva vozita na siht (vsak svoj konc) ob razlicnih urah, se hitro nabere 400EUR strostkov samo za bencin. Tle je pa se drug faktor in sicer 1 ura voznje na dan v obe smeri, ki ti jih noben ne vrne ali placa.

V vasi, obdanih na kilometre z drugimi zaselki, si brez avta ne mores privoscit sluzbe.

Kot tu nekateri, ki so imeli sreco da so delali pri iskri ipd. ali so ziveli nekje blizu kake firme/tovarne je drugo, kot v nekem zaselku z 100 hisami, okoli te vasi pa samo se manjsi zaselki in vecina ljudi v teh naseljih je v istem dreku, kot ti.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Tudi jaz zelo cenim to, da imam 5 minut do službe. To je zelo pomemben faktor. Preračunajte si urno postavko (glede na plačo) in preverite, koliko stane samo čas, ki ga porabite za prihod na delo. Boste verjetno zelo presenečeni, koliko časa / denarja podarite v desetih letih.

Zgodovina sprememb…

jype ::

Mato989> In po vsem tem si nekdo upa govoriti o "bolanem" ko otroci živijo doma pri starših?

Bolano je kvečjemu to, da se starši in otroci tako resno skregajo, da nočejo živeti skupaj, čeprav je to bistveno udobneje in ceneje.

matobeli ::

Hrana je ena izmed stvari kjer so res majhne razlike v denarju in velike v občutku. Minimalno je 100, za 200-300 pa že lepo ješ.

Npr. Odpoveš se TVju (RTVju) in plačuješ 10€ manj na mesec. Namesto paketa za 15-20€ naročnine na telefon, vzameš npr IZI mesec S za 7€, spet prihranka cca 10€.
Pozanimaš se za najboljšo ponudbo pri zavarovanju avta, pa prišparaš 15€ na mesec.

Kupiš kakšno stvar rabljeno, če je dobra priložnost, pa spet privarčuješ okol 10€.
Malo manj se "lepotičiš" pa je to spet 10€ namesto 20€.

Evo, instantni prihranek vsaj 50€/mesec, ki res niso hudi, ampak pomenijo pa precej izboljšanja v hrani.

Ja sam eni imajo to kar lepo pokrito iz regresa za prevoz (sploh tisti ki se grejo carpooling). Tako da jim ta argument ne bo potegnil.

Če bi namesto 1000 plače pa 100€ za prevoz dobival 1100€ plače bi pa hitro začeli razmišljat o menjavo službe ali pa menjavi bivališča. Meni, recimo, je absurdno da se folk vozi po 80km na šiht (v eno stran) - in se jim to celo splača.

Ja pa ne potegne jim, da 2 avta z vsak po 150.000km na stevcu ni isto (penis, v 10 letih komot nabijes 300.000km na avto ze z malo razdaljo), kot en avto z 40.000km na stevcu.
Potni strosek placebo.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

Carpooling ni ravno višek udobja, ker je potrebno ogromno časovnega usklajevanja in nemalo dogovarjanja o delitvi stroškov. Denar, ki se prihrani na ta način, ni enostavno pridobljen, čeprav se nekemu zunanjemu opazovalcu mogoče to tako zdi.

Če bi namesto 1000 plače pa 100EUR za prevoz dobival 1100EUR plače bi pa hitro začeli razmišljat o menjavo službe ali pa menjavi bivališča.

Tako bi moralo biti. Neto. Potem pa če si dlje, greš sebi v škodo in ne v škodo delodajalca. Delodajalec bi tudi imel tudi lažjo izbiro pri iskanju zaposlenih.

Zgodovina sprememb…

10km do sihta je v 10 letih na oko en velik servis za avto in 8000-10.000€ bencina.
50km do sihta pa je v 10 letih 2-3 avta ali 5 velikih servisov 5x tolko gum in popravil in 31.000€ za nafto.
Trade Republic 38MVDVXM

Tody ::

Matr cela debata okol tega, sicer tega zakaj in za koga je kaj udobje ne bom komentiral ampak baje imam povprečen slovenec 4k eurov na svojem TRR-ju.

Koliko jih imate vi? Oz bom vprašal drugače, ali imate rezervo "kaj če se kaj zgodi". jaz morem priznat jo nimam,... še

http://www.finance.si/8840491/Rekord-Sl...

@m0LN4r

Ta razlika se v Sloveniji nekako izravna na račun delodajalca. V tujini je pa ta delna razlika na račun delavca.

Tody je izjavil:

Matr cela debata okol tega, sicer tega zakaj in za koga je kaj udobje ne bom komentiral ampak baje imam povprečen slovenec 4k eurov na svojem TRR-ju.

Koliko jih imate vi? Oz bom vprašal drugače, ali imate rezervo "kaj če se kaj zgodi". jaz morem priznat jo nimam,... še

http://www.finance.si/8840491/Rekord-Sl...

Na srečo imam.

Prilepil bom še graf iz članka, ker je plačljiv. Upam, da ne bodo na Financah hudi.

Vir: Finance

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: Tilen ()

m0LN4r je izjavil:

10km do sihta je v 10 letih na oko en velik servis za avto in 8000-10.000EUR bencina.
50km do sihta pa je v 10 letih 2-3 avta ali 5 velikih servisov 5x tolko gum in popravil in 31.000EUR za nafto.

Mejčken si pretiraval glede goriva, pri 1.2EUR/l pride par jurjev manj. Pri nafti še manj, če je plin pa še manj.

Zaloga: imam

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Matobeli, so bili tudi casi, ko smo tankal za 1.5EUR (gledam ceno povprecno ceno benza) in po vukojebinah ti bo avto lepo pil 7/100. Je kr solidn izracun.
Tut predelava na plin in dizelas prinese svoje dodatne stroske. Par jurjev glih nebo.

Ampak point je v tem, da ce se vozis 5x vec, bodo stroski 6x vecji, avti tudi niso neunicljivi.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

jalovec09 ::

100 evrov za hrano mesec je minimum, da lahko preživiš, od teh 100 evrov do prave prehrane je pa še zelo daleč.
Nekje 200 evrov je kr realno/mesec/osebo.
Strošek se bistveno zmanjša, če imaš manjšo kmetijo, vrt, sosede, ki imajo pridelavo zelenjave, sadja, mesa.
Četudi živiš na svojem je potrebno upoštevat menjava okn, gretja, beljenje prostorov, gosp.aprati, pohištvo, preproge, menjava TV-ja, radia, računalnika.

Živet s 600 evri ni druge, kot da moraš, gledaš na vsak evro, akcije, popusti, razprodaje.
V Sloveniji so šli v tak extrem, da so pobrskal po gospodinjstvih s kakšnim gnarjem se da prit čez mesec.

Kar pa se tiče tujine, se ne moremo primerjat, plače so skoraj 3x višje od realnega stanja pri nas.

Ne ni res, na Hrvaškem so manjše. Pa še marsikje.

Znan prijatelj je v Avstriji. Zasluži 1800 evrov, tu je prej dobil 700 evrov.

jalovec09 je izjavil:

100 evrov za hrano mesec je minimum, da lahko preživiš, od teh 100 evrov do prave prehrane je pa še zelo daleč.
Nekje 200 evrov je kr realno/mesec/osebo.

100€ na mesec res ni veliko denarja. pomeni pa resno izboljšanje življenja. sem zgoraj na prvo žogo napisal kje se zlahka dobi 50€, še 50 se jih zbrska z mali stroški in si kar naenkrat iz slabe hrane na čisto povprečni. Temu se ne reče šparanje ampak optimizacija, bistvena razlika je ta da se standard življenja ne spusti kljub nižjim stroškom in to je poanta, narditi iz svojega denarja največ in se otresti stvari ki nam jih usiljujejo kot "nujno" potrebne (npr. gsm za 700€ in 30€ naročnine)

Eni pretiravte s tem avtom, Italjani imajo 15-20 let stare avte vredni so 300 evrov, poprav ga vsak mehanik, deli so 3x cenejš, velik servis recimo 100 evrov, če se ga sploh splača.
Imam avto za 100 evrov, dela ko urca, stroški so minimalni, gume 13 col, velik servis odpade. asistenca 25 evrov in je mir.
Crknu ne bo nikol...je pa hyundai l.98

Zgodovina sprememb…

jalovec09 je izjavil:

Nekdo na Hrvaškem pa dela za 300 evrov. Pa kaj čmo zdej. V glavnem, da je v tujini tako in tako, je laž. Tujina je strašno velika. Še da je v Sloveniji tako in tako težko rečeš. Ker razlike niso tako majhne.

Sam nima pa tolk prostega časa, kot ga je prej imel.

mihec87 ::

Utk je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

Nekdo na Hrvaškem pa dela za 300 evrov. Pa kaj čmo zdej. V glavnem, da je v tujini tako in tako, je laž. Tujina je strašno velika. Še da je v Sloveniji tako in tako težko rečeš. Ker razlike niso tako majhne.

Ko se gre za plače se nas primerja skoraj z kitajci, ko gre pa za cene stanovanj, življenskih stroškov itd..pa se nas primerja z nemci itd...

Jaz gledam samo to, najbolj simple izracun:
urna postavka 2,5-3x vecja (_pri najnizjih placah) brez delovne dobe,
malica stane isto; (sendvic, hamburger, kranjska 3-4€) a je prinas manj? Ni.
cote isto; obicn pocen pulover tle stane 19.90€ prinas 21,90€ - isti v C&A
Elektronika, PCji, telefoni do 20% cenejse (PC za 1190€ prinas je tle 990€) isto velja za TVje, pralne stroje, telefone
- damn a nic ne spremljate, kje slo-techovci kupujejo robo ?
Narocnina za internet ista ali cenejsa, brez raznih telemachovih fint, lahko pa imas v obeh drzavah lepo na kartico, komot.
bencin stane isto,
kila nemskega mesa stane isto, kot prinas tisto uvozeno iz madzarske/polske v hofer/lidl/spar,
kava julius stane isto ali manj od barcafe,
najemnina za garsonjero pa namesto 250 stane pac vec, recimo 500
stroski v MB so 200€, tle so tudi 200-250€€
- Lokalne primerjave so na mestu, ampak tud prinas je stanovanje v LJ, bistveno drazje od stanovanja v Lendavi ali Brezicah.

Torej, razen najemnine stane vse isto.

Racunica za par:
2x slovenska minimalna minus najem+stroski = cirka 700€
2x nemska minimalna (2x1040) neto minus 750 = cirka 1300€

Je pa res, da ce delas na montazi, pakirnici, v kaki vecji firmi dobis vec kot minimalno. Pakiranje sraufov v skatlo za bmw fabriko dobis preko agencije 15€/h, ampak za lazjo predstavo sem vzel minimalno placo obeh in garsonjero pri obeh.

Prinas se prijavis na ZRSZ in sei prepuscen samemu sebi in sreci. Tle se prijavis na 3-4 agencija pa ni boga, da ti ne najdejo dela, razen ce bi se rad preseraval in ti doloceno delo ne disi. Tudi prinas marsikomu ne disi pakiranje skatel.

Za sosede imam na sreco ruse, poljake, sodelavca muslimana, slovenko, moja ima se spance in francoze.
Razlogi zakaj so pri mladih letih prisli sem ? - poglej racunico.

Moja je dobila tukaj sluzbo v arhitekturi, kjer se bo lepo pocasi povzpenjala in si ustvarjala kariero in bo temu primerno tudi placana.
Pri nas lahko na prste ene roke prestejem, koliko mojih/njenih sosolcev ima danes sluzbo in to z vec kot 800 bruto in velika verjetnost je, da bodo celo zivljenje krozili blizu te stevilke.

Nemsko sem jo pa naucil jaz v zadnjih dveh letih toliko, da danes dela skupaj z sefom na projektu in racuna stroske gradnje po le nekaj mesecih.
Trade Republic 38MVDVXM

Zgodovina sprememb…

mihec87 je izjavil:

Utk je izjavil:

jalovec09 je izjavil:

Ko se gre za plače se nas primerja skoraj z kitajci, ko gre pa za cene stanovanj, življenskih stroškov itd..pa se nas primerja z nemci itd...

Ne, v resnici je obratno. Vi bi imeli nemške plače, za pivo bi pa plačevali evro 80. Pa pol ti iz tega plačaj kelnarja 2500 bruto.

Tist, ki ima minimalno tu in tam si bo pivo kupil v trgovini, in tle je cenejse. Za plastensko in plocevinko pa ti se vrnejo 25 centov. Hah
Trade Republic 38MVDVXM
««
8 / 14
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vsi, ki ste gradili hiše - se je splačalo? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
43282857 (68656) damirj79
»

Najem stanovanja, blok vs hiša? (strani: 1 2 )

8622665 (17513) BorutO
»

Iti na "svoje" (strani: 1 2 3 )

13328143 (25052) bender rodri

Več podobnih tem